Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
TRANCE

#51 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by TRANCE »

meteorit135531 wrote:
Zoya wrote:Probaj negdje u Evropi. Australija je nesto podaleko.

Što ne probaš Švicu? To je po meni najbolja zemlja kada je Evropa u pitanju.
Ne postoji covjek sa BH pasosem koji moze raditi u Svicarskoj ili UK. izuzev mozda u CERN-u. Prije ce meni veceras kroz prozor moje sobe provaliti rasna Lisa Ann u cipkanom grudnjaku i svilenim carapicama, govoreci da mi zeli biti vjerna zena i da je spremna za instant intimne trenutke sa mnom, nego da se neko iz BIH zaposli u Svicarskoj.
Prosto nemoguce jer Svicarska ima posebne uslove, i restriktivne vizne odredbe sto se tice izdavanja radnih dozvola za drzavljane trecih zemalja.
David Cameron , premijer UK je za medije svojevremeno izjavio da juznjacki otpad treba otjerati iz zemlje podhitno, pritom misleci na navalu Rumuna u Ujedinjeno kraljevstvo. Toliko nas vole ti mrski zapadnjaci. 8-)

Eto, toliko o toj bajci da se proba raditi u Svicarskoj.
Ti si , koliko se meni cini u Svedskoj, pa prema tome, nisi u nasoj kozi. :zzzz:
To za UK ti garant rekao jaran kojem je rekla tetka kojoj je rekao rođak da se tamo ne može zaposliti? :-) Da pročitate nekad službene informacije?
https://www.gov.uk/tier-2-general/eligibility

UK ima jedan od najliberalnijih zakona za radnu dozvolu za visokoobrazovane. Potrebno je:
- ponuda za posao s platom od minimalno 30 hiljada funti godišnje bruto (prosječna plata je inače 35 hiljada funti bruto za full-time posao)
- položen B1 test engleskog jezika
- minimalno 945 funti na računu prije aplikacije za vizu

Naravno ponudu za posao s tolikom platom ne može očekivati neko sa osnovnom/srednjom školom ili završenim fakultetom političkih nauka bez nekih specijalnih znanja i vještina, ali zato mogu arhitekte, inžinjeri, doktori, stomatolozi, farmaceuti, veterinari, računovođe, programeri, međunarodni pravnici i sl. koji imaju par godina iskustva u struci.
muha_sa

#52 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by muha_sa »

Covjeka zanima Švedska i Australija
insomnia78

#53 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by insomnia78 »

arhitekte, inžinjeri, doktori, stomatolozi, farmaceuti, veterinari, računovođe, programeri, međunarodni pravnici i sl. koji imaju par godina iskustva u struci.
Na ovom forumu samo takvi i pitaju
Edin H.

#54 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Edin H. »

TRANCE wrote:
meteorit135531 wrote:

Ne postoji covjek sa BH pasosem koji moze raditi u Svicarskoj ili UK. izuzev mozda u CERN-u. Prije ce meni veceras kroz prozor moje sobe provaliti rasna Lisa Ann u cipkanom grudnjaku i svilenim carapicama, govoreci da mi zeli biti vjerna zena i da je spremna za instant intimne trenutke sa mnom, nego da se neko iz BIH zaposli u Svicarskoj.
Prosto nemoguce jer Svicarska ima posebne uslove, i restriktivne vizne odredbe sto se tice izdavanja radnih dozvola za drzavljane trecih zemalja.
David Cameron , premijer UK je za medije svojevremeno izjavio da juznjacki otpad treba otjerati iz zemlje podhitno, pritom misleci na navalu Rumuna u Ujedinjeno kraljevstvo. Toliko nas vole ti mrski zapadnjaci. 8-)

Ti si , koliko se meni cini u Svedskoj, pa prema tome, nisi u nasoj kozi. :zzzz:
To za UK ti garant rekao jaran kojem je rekla tetka kojoj je rekao rođak da se tamo ne može zaposliti? :-) Da pročitate nekad službene informacije?

UK ima jedan od najliberalnijih zakona za radnu dozvolu za visokoobrazovane. Potrebno je:
- ponuda za posao s platom od minimalno 30 hiljada funti godišnje bruto (prosječna plata je inače 35 hiljada funti bruto za full-time posao)

Naravno ponudu za posao s tolikom platom ne može očekivati neko sa osnovnom/srednjom školom ili završenim fakultetom političkih nauka bez nekih specijalnih znanja i vještina, ali zato mogu arhitekte, inžinjeri, doktori, stomatolozi, farmaceuti, veterinari, računovođe, programeri, međunarodni pravnici i sl. koji imaju par godina iskustva u struci.
£27,200 godisnje je prosjecna bruto plata u Velikoj Britaniji.

http://www.dailymail.co.uk/femail/artic ... ealed.html
TRANCE

#55 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by TRANCE »

uglavnomja wrote:kad (ako) budes odlazio dobro pazi ne zatvoris vrata guzicom i da nadjes nacin da te ceka posao, bar neko vrijeme ... zavisno koliko ce ti trebati da naucis da su nasi lokalni -izmi (nacional, nepotizam ...) male mace u internacionalnim odnosima, prvo u odnosu generalno domaci prema strancima, pa opet prema pojedinim grupama stranaca, pa izmedju stranaca ... a sve u svilenim rukavicama :D

a to sto si naucio da imas para :D bice ti veselo kad (ako) nadjes posao sa losom platom, jer ti to nije bitno ... pa kad platis stan i rezije i hranu i prevoz i telefon, tv, internet ... ostace ti taman :izet: nista
Ima takvih slučajeva, znam momka, inžinjer elektrotehnike, srednjih dvadesetih, samac, plata u BiH 1500 KM neto, ima svoju kuću koju je naslijedio od oca... I hoće on da ide iz BiH, jer mu sva raja ide, pa u prevodu da ne bude on kao crna ovca. Hajd' mislim sad će on u SAD, raj za inžinjere, zna već engleski, tamo bi imao početnu platu za njegovu struku 64 hiljade dolara bruto godišnje, a za par godina i preko 100 milja, jok, hoće on u Austriju ili Njemačku i da uči njemački jezik, jer eto svi idu tamo. I onda mu Švabe na par intervjua preko Skajpa ponude 20-25 hiljada eura godišnje bruto. To onako na prvu super zvuči, međutim kad ubaciš u kalkulator neto plate, tih 20-25 hiljada eura bruto nakon poreza i doprinosa izađe 1200-1400 eura mjesečno neto. Dok plati stan npr. 700 eura svaki mjesec, ostane mu 500-700 eura za život, što je manje nego u BiH gdje ima svoju kuću. A još život u BiH duplo jeftiniji. Realno, trebala bi mu plata od minimalno 2200 eura neto, da ima isti standard kao u BiH kad se uzmu u obzir stanarina i troškovi života, a to je bruto plata od 43 hiljade eura godišnje bruto, što nemaju ni mnoge Švabe inžinjeri, a ne neki Bošnjo imigrant.
To je što se tiče čisto love, a sad o drugim životnim stvarima poput zdravstva, školstva, infrastrukture i sl. se može dodatno razglabati.
TRANCE

#56 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by TRANCE »

Edin H. wrote:

Da, £27300 je prosjek ako uključiš i part-time radnike koji snižavaju prosjek, £33600 je prosjek za full-time poslove. Ako uključiš u platu i bonuse, benefite, poklone i sl., onda prosjek izađe £35400 godišnje za full-time poslove. Tako barem kaže službena statistika:
https://www.ons.gov.uk/employmentandlab ... ashetable1
Al' odosmo od teme...
mirsek

#57 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by mirsek »

TRANCE wrote:
uglavnomja wrote:kad (ako) budes odlazio dobro pazi ne zatvoris vrata guzicom i da nadjes nacin da te ceka posao, bar neko vrijeme ... zavisno koliko ce ti trebati da naucis da su nasi lokalni -izmi (nacional, nepotizam ...) male mace u internacionalnim odnosima, prvo u odnosu generalno domaci prema strancima, pa opet prema pojedinim grupama stranaca, pa izmedju stranaca ... a sve u svilenim rukavicama :D

a to sto si naucio da imas para :D bice ti veselo kad (ako) nadjes posao sa losom platom, jer ti to nije bitno ... pa kad platis stan i rezije i hranu i prevoz i telefon, tv, internet ... ostace ti taman :izet: nista
Ima takvih slučajeva, znam momka, inžinjer elektrotehnike, srednjih dvadesetih, samac, plata u BiH 1500 KM neto, ima svoju kuću koju je naslijedio od oca... I hoće on da ide iz BiH, jer mu sva raja ide, pa u prevodu da ne bude on kao crna ovca. Hajd' mislim sad će on u SAD, raj za inžinjere, zna već engleski, tamo bi imao početnu platu za njegovu struku 64 hiljade dolara bruto godišnje, a za par godina i preko 100 milja, jok, hoće on u Austriju ili Njemačku i da uči njemački jezik, jer eto svi idu tamo. I onda mu Švabe na par intervjua preko Skajpa ponude 20-25 hiljada eura godišnje bruto. To onako na prvu super zvuči, međutim kad ubaciš u kalkulator neto plate, tih 20-25 hiljada eura bruto nakon poreza i doprinosa izađe 1200-1400 eura mjesečno neto. Dok plati stan npr. 700 eura svaki mjesec, ostane mu 500-700 eura za život, što je manje nego u BiH gdje ima svoju kuću. A još život u BiH duplo jeftiniji. Realno, trebala bi mu plata od minimalno 2200 eura neto, da ima isti standard kao u BiH kad se uzmu u obzir stanarina i troškovi života, a to je bruto plata od 43 hiljade eura godišnje bruto, što nemaju ni mnoge Švabe inžinjeri, a ne neki Bošnjo imigrant.
To je što se tiče čisto love, a sad o drugim životnim stvarima poput zdravstva, školstva, infrastrukture i sl. se može dodatno razglabati.
Prosjecna plata u Njemackoj 2300 eura netto, hoces reci da mnogi diplomirani inzenjeri, Švabe, imaju platu manju od prosjecne u Njemackoj a pri tom su jos inzenjeri deficitarna zanimanja u istoj. :roll:

http://www.make-it-in-germany.com/en/fo ... /engineers
Job starters with a degree from a university of applied science in, for example, electrical or building engineering can expect to earn, on average, between €36,000 and €45,000 a year. Incomes rise with each year of service, reaching levels of around €50,000 to €64,000 after 10 years. For university graduates, average earnings in some fields can rise to over €70,000 a year.
Znaci pocetna plata diplomiranog inzenjera elektrotehnike bez iskustva u rasponu 36000 - 45000 eura godisnje.

Konkretno kod tog momka je prednost BIH sto ovdje ima svoju kucu i solidnu platu za nase uslove ali tamo moze mnogo vise napredovati i ostvariti. Mozda se mora malo na pocetku odricati i trpiti ali za 2-3 godine ode on u nebesa i potpuno je razumljivo da hoce da ide.
Last edited by mirsek on 28/10/2017 21:38, edited 1 time in total.
512MB

#58 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by 512MB »

Kolko znam Australci primaju samo ove sa BM indeksom <21 :)
mirsek

#59 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by mirsek »

512MB wrote:Kolko znam Australci primaju samo ove sa BM indeksom <21 :)
Znaci one haman za infuzije :D
meteorit135531

#60 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by meteorit135531 »

TRANCE wrote:
Edin H. wrote:

Da, £27300 je prosjek ako uključiš i part-time radnike koji snižavaju prosjek, £33600 je prosjek za full-time poslove. Ako uključiš u platu i bonuse, benefite, poklone i sl., onda prosjek izađe £35400 godišnje za full-time poslove. Tako barem kaže službena statistika:
https://www.ons.gov.uk/employmentandlab ... ashetable1
Al' odosmo od teme...
Nisi rekao nista novo sto recimo Austrija ne nudi u vidu svoje crveno bijelo crvene karte, ili Njemacka u vidu svoje EU plave karte za visokoobrazovanu radnu snagu
S tim sto je bitno napomenuti da 99% visokoobraznovanih iz BIH odmah otpada jer ne mogu zadovoljiti donji novcani prag za dobijanje radne vize.

Evo ti jedne zanimljve tabele. Pogledaj , i to ti sve pise i stoji. Nadam se da znas engleski. :thumbup:
https://www.monster.co.uk/career-advice ... ary-graphs

Za zaposlene koji imaju od 5-9 godina radnog iskustva ponudjena plata bi mogla biti u rangu tog donjeg minimuma koji je potreban za zadovoljenje uslova.
Ali obzirom da koliko visoko kotiraju nasi univerziteti , mislim da radno iskustvo u BIH i nije toliko relevantno da bi se tako lako otislo u UK jer obicno poslodavci nasim diplomama ne pridaju previse znacenja.

Ali od svih visokoobrazovanih u BIH, sigurno se mozda naci oko 1% onih koji su vanserijski talenti koji ce vrlo lako otici jer su kljucna radna snaga u koju se isplati ulagati.
Ali obzirom da su ti ljudi procentualno zastupljeni sa manje od 0,1% opste populacije u BIH, mislim da sve ovo sto govoris zapravo je ubleharenje i bacanje prasine u oci.
512MB

#61 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by 512MB »

Te tabele su za kurca, mos komotno batalit.
Seyfo

#62 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Seyfo »

Ima li dje lika,ili smo ga zbunili. Sad nece vise u Svedsku,kriminal caruje a u Australiji ima paukova velikih ko cuke tamo u tim nenaseljenim krajevima. Dzaba plata kad te zaganja pauk.
TRANCE

#63 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by TRANCE »

mirsek wrote:
TRANCE wrote:

Prosjecna plata u Njemackoj 2300 eura netto, hoces reci da mnogi diplomirani inzenjeri, Švabe, imaju platu manju od prosjecne u Njemackoj a pri tom su jos inzenjeri deficitarna zanimanja u istoj. :roll:

http://www.make-it-in-germany.com/en/fo ... /engineers
Job starters with a degree from a university of applied science in, for example, electrical or building engineering can expect to earn, on average, between €36,000 and €45,000 a year. Incomes rise with each year of service, reaching levels of around €50,000 to €64,000 after 10 years. For university graduates, average earnings in some fields can rise to over €70,000 a year.
Znaci pocetna plata diplomiranog inzenjera elektrotehnike bez iskustva u rasponu 36000 - 45000 eura godisnje.

Konkretno kod tog momka je prednost BIH sto ovdje ima svoju kucu i solidnu platu za nase uslove ali tamo moze mnogo vise napredovati i ostvariti. Mozda se mora malo na pocetku odricati i trpiti ali za 2-3 godine ode on u nebesa i potpuno je razumljivo da hoce da ide.
Te cifre možda vrijede za domaćeg Švabu. Bosanac na početku karijere koji se školovao u Bosni i koji ne govori perfektno njemački može očekivati znatno manje iznose. Niko ne kaže da se ne teba ići, nego da svako sebi treba dobro izračunati prihode i troškove, a ne se zalijetati negdje samo zato jer i ostatak mahale ode u Njemačku.
Bluemore

#64 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Bluemore »

TRANCE wrote:
meteorit135531 wrote:

Bas tako a i druge zemlje se po istom principu otvaraju, Mozda vise papirilogije nego UK Ali sigurno da tetkina informacija nije aktuelna
:)
Bluemore

#65 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Bluemore »

insomnia78 wrote:
arhitekte, inžinjeri, doktori, stomatolozi, farmaceuti, veterinari, računovođe, programeri, međunarodni pravnici i sl. koji imaju par godina iskustva u struci.
Ako ti ne spadas u navedene profesije Mozda neko spada
Thats life :wink:
Bluemore

#66 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Bluemore »

TRANCE wrote:

On je dobio bas lose ponude
Inace su realno vece nego to sto navodis
mirsek

#67 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by mirsek »

Bluemore wrote:
insomnia78 wrote:
Ako ti ne spadas u navedene profesije Mozda neko spada
Thats life :wink:
:D
Al Insomnija otisao tako kao je otisao i kao takav je perfektan primjer kako svako moze otici a ubi se dokazujuci da je to nemoguce, pa sta da mu covjek kaze. :-)
mirsek

#68 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by mirsek »

Bluemore wrote:
TRANCE wrote:

On je dobio bas lose ponude
Inace su realno vece nego to sto navodis
Vrlo moguce, neka losija firma a mozda i on nema puno radnog iskustva i dese se ovako slabe ponude.
mirsek

#69 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by mirsek »

TRANCE wrote:
Te cifre možda vrijede za domaćeg Švabu. Bosanac na početku karijere koji se školovao u Bosni i koji ne govori perfektno njemački može očekivati znatno manje iznose. Niko ne kaže da se ne teba ići, nego da svako sebi treba dobro izračunati prihode i troškove, a ne se zalijetati negdje samo zato jer i ostatak mahale ode u Njemačku.
Pa i spomenuo si domace Svabe inzenjere zato sam to i istaknuo.
Ma i sa 1500 eura mu nece biti puno losije nego u BiH ali ce brzo on otici na 2000+ eura, perspektiva je neuporediva.
A koji je grad i dio grada u pitanju, nesto mi puno za garsonjeru davati 700 eura, tu bi vjerovatno mogao da ustedi koju kintu ?
insomnia78

#70 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by insomnia78 »

Pise na googlu?
mirsek

#71 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by mirsek »

insomnia78 wrote:Pise na googlu?
Pa kako si ti otisao u Francusku, okrenuo iz BiH telefonom informacije u Francuskoj i 2 sata ih ispitivao kako se tamo ubaciti ?
Ima nas sto zelimo da citamo on sto je napisano da se procita od priznatih ustanova i njihovih elektronskih izdanja.
Zivi svoj lijepi zivot i pusti ljude da koriste oci, mozak, iskustva kao i sve informacije koje im moderno informaticko doba pruza, nemoj da budes zlonamjeran i opusti se.
Mislim, mozes i ti da podijelis sa nama svoju pricu o odlasku, ljudi smo necemo te ismijavati a mozda nekome das korisne informacije. ;-)
Pa nece valjda potencijalna sreca i perspektivna buducnost jednog inzenjera, doktora, medicinske sestre, njegovatelja, varioca, vozaca kamiona itd. da poremeti tvoj mir i spokoj. :?
Seyfo

#72 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Seyfo »

Kad Bosnjo ode vani i snadje se,najgore sto mu se moze dogoditi je da i ti odes i snadjes se jos bolje. Zato ide prica"ne dolazi ovamo,ne valja ,ne moze se sad, moglo se al sad ne moze". U smislu "neka tebe dole u Bosni,pati se i divi se meni i nemoj da bi poremetio taj odnos snaga". Ima clip na you tube,onaj lik fino objasnio
sadie_forever

#73 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by sadie_forever »

Seyfo wrote:Kad Bosnjo ode vani i snadje se,najgore sto mu se moze dogoditi je da i ti odes i snadjes se jos bolje. Zato ide prica"ne dolazi ovamo,ne valja ,ne moze se sad, moglo se al sad ne moze". U smislu "neka tebe dole u Bosni,pati se i divi se meni i nemoj da bi poremetio taj odnos snaga". Ima clip na you tube,onaj lik fino objasnio
Hahahah moj Boze koja opterecenost,tako razmisljaju samo oni koji su niko i nista u Bosni.A recimo u Bosni imas uspjesnih ljudi koji zive bolje nego 90% dijaspore.ne mogu da vjerujem sta neki misle :mrgreen:

ovako, ako si niko i nista u Bosni,onda dodji postat ces bolji ovdje ,a ako si obrazovan i imas dobar posao,ni za zivu glavu...nece ti se nista priznati,osim ako si ljekar
TRANCE

#74 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by TRANCE »

Seyfo wrote:Kad Bosnjo ode vani i snadje se,najgore sto mu se moze dogoditi je da i ti odes i snadjes se jos bolje. Zato ide prica"ne dolazi ovamo,ne valja ,ne moze se sad, moglo se al sad ne moze". U smislu "neka tebe dole u Bosni,pati se i divi se meni i nemoj da bi poremetio taj odnos snaga". Ima clip na you tube,onaj lik fino objasnio
Zanimljiv je taj naš mentalitet.
Npr. na hrvatskom forumu čak i kad dođe neko ko bi htio ići u inostranstvo za koga se iz prve vidi da nije neki životni kapacitet, ljudi ga ohrabre, dadnu mu korisne savjete oko potrebnog novca, smještaja, birokracije, poreza i sl., čak nekad i ponude iznajmljivanje sobe za početak po nekoj nižoj cijeni u odnosu na tržišnu, pomoć oko snalaženja u gradu i sl.
Kod nas da dođe nobelovac kvantne fizike, svi će ga ubiti u pojam s pričom "ne dolazi, ne valja, skup život, ne može se", korisnih savjeta nigdje, a u istoriji se nije desilo da je neko ponudio smještaj zemljaku iz domovine i neku pomoć oko snalaženja u novoj državi :lol:
Hendrix

#75 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Hendrix »

TRANCE wrote:
Zanimljiv je taj naš mentalitet.
Npr. na hrvatskom forumu čak i kad dođe neko ko bi htio ići u inostranstvo za koga se iz prve vidi da nije neki životni kapacitet, ljudi ga ohrabre, dadnu mu korisne savjete oko potrebnog novca, smještaja, birokracije, poreza i sl., čak nekad i ponude iznajmljivanje sobe za početak po nekoj nižoj cijeni u odnosu na tržišnu, pomoć oko snalaženja u gradu i sl.
Kod nas da dođe nobelovac kvantne fizike, svi će ga ubiti u pojam s pričom "ne dolazi, ne valja, skup život, ne može se", korisnih savjeta nigdje, a u istoriji se nije desilo da je neko ponudio smještaj zemljaku iz domovine i neku pomoć oko snalaženja u novoj državi :lol:
Ko na ovaj forum dodje da trazi takve savjete bolje mu je da se ubije odmah, dok ga nisu ubili u pojam standardni anti-dijaspora likovi ovde.

Interesantno od njih neki su vani a neki i u BiH, ali je prica uvijek ista...uzalud je ici vani, bolje je u Bosni, ima posla samo vi necete da radite u Bosni, tamo nije med i mlijeko, vi ste svi lijeni da radite vani, glupi Bosnjo konta dobice poso, glupi Bosnjo konta na socijalu odma, peraci guzova... bla bla bla... Ovi sto su vani potrude se da izvuku najgori primjer iz svoje sredine tamo, da ne bi kome palo na pamet da ima i sta normalno. :)

I onda krece standardno zachatavanje teme, kafe se piju virtuelne, zajebancija, sprdanje...standardni sablon ovde. Kakvi savjeti ba, to od bosanaca neces cuti nikada.
Post Reply