Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post Reply
dobojlija81

#51 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by dobojlija81 »

vivaldi wrote:
uglavnomja wrote:Niko pametan neće pustiti familiju da gladuje - nego će je povesti sebi u zemlju u kojoj bolje živi
para od dijaspore ce biti jos decenijama jer ljudi stalno odlaze, pa ti si medju onima koji najvise pise od odseljavanju. osim toga, mnogi se i vracaju iz 2 razloga:

- oni sto su otisli u srednjim godinama ko vec formirane licnosti nikada nece postati zapadnjaci i uvijek ce ih nesto vuci nazad, ali drugi razlog je jos vazniji
- oni sto su otisli usred radnog vijeka jednostavno nece imati vremena naraditi za puno penzije na zapadu, a sa pola ili trecine penzije su tamo karine. ali ovdje ako se vrati sa milju penzije, plus milju gospodja, to je dvije hilajde mjesecno, a u bosni je bog medju penzionerima sa tom cifrom

seldzuk wrote:Neka dijasporci kada dodju u BiH kupuju u Bingu
jebo vas vise bingo, imate li imalo zdravog razuma??? haj sto o bingu seruckaju fadil i konsiljero hurtic koji se btw nedavno ponovio seat atecom, jer oni od ubelharenja zive, ali narodna sirotinja :-)

evo vidis ovo

Image

e to ti je harrods. robne kuce skupe i britancima. e to ti je slika sa instagrama bingove nasljednice kojom se fali fukari "kupujmom domace". ko medju stotinama slika lonodna, dubaija, milana, jahti, egzoticnih destinacija, skupocjenih parfema i cizmi nadje jednu jedinu sliku modraca, etno sela ajdinovici ili bilo cega "made in bih" poljubim bim ga u kurac. fukara moze samo da lajkuje slike i sponzorise puteve oko svijeta i bahanalije.

izmedju nje i ive balent nema razlike. samo je ona ubuntu risovicka malo prirodno skrenula pa se prihatila nekog asketskog zivota

kupujmo domace :run: ljudi se loze ko da imaju pin kodove tajkunskih kartice

jebo i bingo i konzum i tropic. za domacu ekonomiju bi bilo najbolje da dodje strani lanac i da se 2-3 domace kompanije ubace u njihov distributivni lanac pa trziste kalesije, kalnovika i zepca zamjene rafovima u hamburgu, becu, dablinu..
daj insta od male
hvala
Maraschino

#52 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by Maraschino »

muha_sa wrote:Desava li se u vasim zivotima ista pozitvno :? :?
Pitanje za vecinu forumasa. Da ne otvaram temu.
Gdje god kliknes neka negativa. Jad i cemer.
Pitat ce neko zasto ulazim na ove i slicne teme :?
Cisto iz dosade i odmah se zajebem cim prvih par rijeci u recenici procitam :-)
Bog me ubio ako igdje na ovom dunjaluku ima crnjaka i prepucavanja koliko ga ima ovom forumu :-) :-)
Uzivajte u zivotu. Kratak je a jedan. Nema reprize. Rahmetolog kad da dijagnozu ENDE.
:thumbup:

zato mi se ovaj forum gadi ali eto... :roll: nemam sta drugo raditi u ovo vrijeme
512MB

#53 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by 512MB »

Sljedeci put kad me nanese put dole ocekujem crven tepih
almir90

#54 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by almir90 »

Svako ko solidno zarađuje vani, a želi u privatni biznis, nema potrebe da baca svoje pare na investiranje u BiH. Pored takvih zapdnih i razvijenih ekonomija, koje pružaju ogroman broj mogućnosti za ulaganje i zaradu, ulaganje u BiH se čini suludo. Čak ni zbog najamskih poslova, tj. jeftine radne snage više nema prednosti; ipak imaju druge države (Kina kao očit primjer) koje već imaju razvijenu industriju za takve poslove, obučen kadar i niže troškove.

A ovo slanje para familiji, u to ne bih ulazio, to je ipak lična stvar.
Fudo387

#55 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by Fudo387 »

almir90 wrote:Svako ko solidno zarađuje vani, a želi u privatni biznis, nema potrebe da baca svoje pare na investiranje u BiH. Pored takvih zapdnih i razvijenih ekonomija, koje pružaju ogroman broj mogućnosti za ulaganje i zaradu, ulaganje u BiH se čini suludo. Čak ni zbog najamskih poslova, tj. jeftine radne snage više nema prednosti; ipak imaju druge države (Kina kao očit primjer) koje već imaju razvijenu industriju za takve poslove, obučen kadar i niže troškove.

Ima dosta primjera koji te demantuju, recimo onaj Hastor.
almir90

#56 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by almir90 »

Fudo387 wrote: Ima dosta primjera koji te demantuju, recimo onaj Hastor.
Kojih dosta primijera? Nabrojao si jednog. I šta bi da firma bila bez firmi poput VW-a, Škode, Audija? I ako ćemo mak na konac, bi li ti radio u Preventu?
HAVANA

#57 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by HAVANA »

almir90 wrote:Svako ko solidno zarađuje vani, a želi u privatni biznis, nema potrebe da baca svoje pare na investiranje u BiH. Pored takvih zapdnih i razvijenih ekonomija, koje pružaju ogroman broj mogućnosti za ulaganje i zaradu, ulaganje u BiH se čini suludo. Čak ni zbog najamskih poslova, tj. jeftine radne snage više nema prednosti; ipak imaju druge države (Kina kao očit primjer) koje već imaju razvijenu industriju za takve poslove, obučen kadar i niže troškove.

Grijesis.Ovde ima odlicnih prilika ko ih vidi i moze sprovesti u djelo.Psihicki i finansijski.Cak i mnogo boljih nego vani racunajuci na kolicinu ulozenog kapitala i povrat investicije.
almir90

#58 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by almir90 »

HAVANA wrote: Grijesis.Ovde ima odlicnih prilika ko ih vidi i moze sprovesti u djelo.Psihicki i finansijski.Cak i mnogo boljih nego vani racunajuci na kolicinu ulozenog kapitala i povrat investicije.
Ako misliš na turizam, imaš sreće da si u Sarajevu, i da imaš stranu kompaniju poput Airbnb. Jel' tako?
Fudo387

#59 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by Fudo387 »

almir90 wrote:
Fudo387 wrote: Ima dosta primjera koji te demantuju, recimo onaj Hastor.
Kojih dosta primijera? Nabrojao si jednog. I šta bi da firma bila bez firmi poput VW-a, Škode, Audija? I ako ćemo mak na konac, bi li ti radio u Preventu?
Pa dobro, imas onog sto je neki dan otvorio firmu koja se bavi proizvodnjom vatrogasnih vozila.
Mislim, mozemo tako u beskonacnost, samo da tu ima uspjesnih biznismena koji vrte milione, jebi ga, ima.
Ne bih ja radio u Preventu, ali bih rado bio vlasnik istog, cini mi se da si pricao o onima koji bi investirali a ne busili osam sati nesta, ili lijepili...nebitno.
almir90

#60 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by almir90 »

Fudo387 wrote: Pa dobro, imas onog sto je neki dan otvorio firmu koja se bavi proizvodnjom vatrogasnih vozila.
Mislim, mozemo tako u beskonacnost, samo da tu ima uspjesnih biznismena koji vrte milione, jebi ga, ima.
Ne bih ja radio u Preventu, ali bih rado bio vlasnik istog, cini mi se da si pricao o onima koji bi investirali a ne busili osam sati nesta, ili lijepili...nebitno.
Te firme ne bi postojale da nema stranaca koji su osmislili taj brend i proizvod. Ne može se ekonomija jedne države graditi na jeftinoj radnoj snazi, jer uvijek ima oni koji će to jeftinije proizvesti.

Pogledaj samo kako se brzo razvija robotika, bolje i efikasnije mašine, bolji i brži transport. Mi ni jedan trend ne pratimo, mi se samo hvalimo da ćemo mi proizvesti nešto jeftinije od Nijemca; ne može se tako graditi budućnost, niti neki duguročni ekonomski planovi.

Edit:

I ovo posljednje - "ne bih bio rob, al' bi rado robovlasnik", šta uopšte da ti odgovorim na to?
Last edited by almir90 on 23/10/2017 00:00, edited 2 times in total.
HAVANA

#61 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by HAVANA »

Ne mislim na turizam.Mislim na prijatelje koji zive vani a pokrenuli su ovde poslove.Neki se vratili a neki izvoze...Super price.Moje je drugo,ja sam se svjesno vratio i znao sta me ceka.Sa nekretninama bolja prica nego vani.Manja investicija a brzi povrat.Airbnb je cerkina i zenina zajebancija...
almir90

#62 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by almir90 »

HAVANA wrote:Ne mislim na turizam.Mislim na prijatelje koji zive vani a pokrenuli su ovde poslove.Neki se vratili a neki izvoze...Super price.Moje je drugo,ja sam se svjesno vratio i znao sta me ceka.Sa nekretninama bolja prica nego vani.Manja investicija a brzi povrat.Airbnb je cerkina i zenina zajebancija...
I sve se to svodi na strana tržišta, dakle bitno je naći nešto da se jeftinije proizvede, i izvene na inostrano, tj. bogato tržište. O ovome i govorim, dakle sve se svodi da ne možemo ništa bez tih razvijenih, zapadnih ekonomija. Lokalno možemo kupiti lovu turistima i to je to.

Ne kažem ja da nema prilika, već kažem da je suludo zarađivati pare na bogatim tržištima i donositi ih ovdje i ulagati u poslove, pogotovo ako se oslanjaju na poslovanje na domaćem tržištu. Ja da živim vani, s time se ne bih zajebavao.
Last edited by almir90 on 22/10/2017 23:57, edited 1 time in total.
Fudo387

#63 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by Fudo387 »

almir90 wrote:
Fudo387 wrote: Pa dobro, imas onog sto je neki dan otvorio firmu koja se bavi proizvodnjom vatrogasnih vozila.
Te firme ne bi postojale da nema stranaca koji su osmislili taj brend i proizvod. Ne može se ekonomija jedne države graditi na jeftinoj radnoj snazi, jer uvijek ima oni koji će to jeftinije proizvesti.

Pogledaj samo kako se brzo razbija robotika, bolje i efikasnije mašine, bolji i brži transport. Mi ni jedan trend ne pratimo, mi se samo hvalimo da ćemo mi proizvesti nešto jeftinije od Nijemca; ne može se tako graditi budućnost, niti neki duguročni ekonomski planovi.

Edit:

I ovo posljednje - "ne bih bio rob, al' bi rado robovlasnik", šta uopšte da ti odgovorim na to?
Hastor je robovlasnik?
Vidis, nisam to znao.
almir90

#64 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by almir90 »

Fudo387 wrote: Hastor je robovlasnik?
Vidis, nisam to znao.
Već sam te pitao, da bi li radio u Preventu, rekao si da ne bi. Ti si svakako već vani ako se ne varam? Šta će ba čovjek u životu napraviti za 500 KM? Treba ti 100 000 za spaćnu kuću ili stan u BiH, koliko su cijene otišle gore.
Fudo387

#65 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by Fudo387 »

almir90 wrote:
Fudo387 wrote: Hastor je robovlasnik?
Vidis, nisam to znao.
Već sam te pitao, da bi li radio u Preventu, rekao si da ne bi. Ti si svakako već vani ako se ne varam? Šta će ba čovjek u životu napraviti za 500 KM? Treba ti 100 000 za spaćnu kuću ili stan u BiH, koliko su cijene otišle gore.
Mislim da imaju vecu platu od 500 KM, al’ i sa time ce vise napraviti nego kad bi zaradjivai 0 (nula) KM.
Nije to Zapad o kojem trubis, ali nije ni propast.
bersK

#66 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by bersK »

Zašto bi neko ulagao u tržište u kojem nećeš dobiti na tenderu da si Bog lično, jer nisi nečiji zet ili nemaš džokera (sda člansku), a ne nešto drugo na tržištu?

Eto odluči se neko investirati u BiH i proizvoditi plastične cijevi i one plastenike recimo. Ko može u Sarajevu pobijediti Husu Ćesira? Da si Elon Musk, nećeš pobijediti jer je on "biznismen, al ne političar". Ili recimo u Zenici. Ko pobijedi Almy doo na tenderu, može slobodno dvaput da se suneti.

U BiH će investirati samo onaj koji nema pametnija posla i koji ne zna šta će od para pa bi malo da se zajebava.

Ovo što dijaspora šalje je 99% sadaka svojoj familiji i roditeljima. Kakve kurčeve dijasporske investicije? Jestel normala?
Last edited by bersK on 23/10/2017 00:06, edited 1 time in total.
almir90

#67 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by almir90 »

Fudo387 wrote:
Mislim da imaju vecu platu od 500 KM, al’ i sa time ce vise napraviti nego kad bi zaradjivai 0 (nula) KM.
Nemaš opcija za alternativu, pogovoto u ovim manjim gradovima. A realno, od 500 KM nećeš puno uštedjeti, ako ćeš išta uštedjeti za dodatni biznis.

A zapad, i sharing economy? Čak i mi imamo mogućnosti da zarađujemo preko neta zahvaljujući Zapadu.
HAVANA

#68 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by HAVANA »

almir90 wrote:
HAVANA wrote:Ne mislim na turizam.Mislim na prijatelje koji zive vani a pokrenuli su ovde poslove.Neki se vratili a neki izvoze...Super price.Moje je drugo,ja sam se svjesno vratio i znao sta me ceka.Sa nekretninama bolja prica nego vani.Manja investicija a brzi povrat.Airbnb je cerkina i zenina zajebancija...
I sve se to svodi na strana tržišta, dakle bitno je naći nešto da se jeftinije proizvede, i izvene na inostrano, tj. bogato tržište. O ovome i govorim, dakle sve se svodi da ne možemo ništa bez tih razvijenih, zapadnih ekonomija. Lokalno možemo kupiti lovu turistima i to je to.

Ne kažem ja da nema prilika, već kažem da je suludo zarađivati pare na bogatim tržištima i donositi ih ovdje i ulagati u poslove, pogotovo ako se oslanjaju na poslovanje na domaćem tržištu. Ja da živim vani, s time se ne bih zajebavao.
Citav svijet se svodi na to sto jeftinije kupiti a sto vise prodati.Nista nije suludo u biznisu.On ne poznaje granice.Sad sam s grkom na pivi bio.Imas ih jedno 7 ,8 u sarajevu godinama.Od nista napravili dobre cifre...Jedan primjer,da ne nabrajam dalje.Neko vidi priliku negdje i u necemu...sto drugi jednostavno ne vidi,ne primjecuje...
almir90

#69 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by almir90 »

HAVANA wrote: Citav svijet se svodi na to sto jeftinije kupiti a sto vise prodati.Nista nije suludo u biznisu.On ne poznaje granice.Sad sam s grkom na pivi bio.Imas ih jedno 7 ,8 u sarajevu godinama.Od nista napravili dobre cifre...Jedan primjer,da ne nabrajam dalje.Neko vidi priliku negdje i u necemu...sto drugi jednostavno ne vidi,ne primjecuje...
Čime se bave?
Fudo387

#70 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by Fudo387 »

almir90 wrote:
Fudo387 wrote:
Nemaš opcija za alternativu, pogovoto u ovim manjim gradovima. A realno, od 500 KM nećeš puno uštedjeti, ako ćeš išta uštedjeti za dodatni biznis.

A zapad, i sharing economy? Čak i mi imamo mogućnosti da zarađujemo preko neta zahvaljujući Zapadu.
Pa citav svijet zaradjuje zahvaljujuci Zapadu.
Sto bi Bosna bila izuzetak?
Sta sad, ocekujes da neko u Ilijasu napravi pandan Apple—u?
Ili, u Zeljezari Zenica izbace projekat putnickog aviona?
almir90

#71 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by almir90 »

Fudo387 wrote:
Otišao si skroz s putanje, pričali smo o isplativosti investiranja u BiH. Ja sam napisao svoje mišljenje, zašto ja smatram da bi bilo bolje investirati taj novac negdje drugdje. Ti se sada nešto navalio raspravljati. Da li si ti uložio pare u nekakve poslove dosada? Ili imaš planove da ulažeš?

Raspravljamo o tome da, industrija koja kod nas postoji je relativno zaostala po pitanju proizvodnje; ako neko traži jeftinoću, ima puno boljih opcija.
Last edited by almir90 on 23/10/2017 00:15, edited 1 time in total.
HAVANA

#72 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by HAVANA »

almir90 wrote:
HAVANA wrote: Citav svijet se svodi na to sto jeftinije kupiti a sto vise prodati.Nista nije suludo u biznisu.On ne poznaje granice.Sad sam s grkom na pivi bio.Imas ih jedno 7 ,8 u sarajevu godinama.Od nista napravili dobre cifre...Jedan primjer,da ne nabrajam dalje.Neko vidi priliku negdje i u necemu...sto drugi jednostavno ne vidi,ne primjecuje...
Čime se bave?
Jedan 7 days one zajebancije i slicno,drugi djelovi,brvnare,sace feta,masline...Bezveze primjer,prvi koga sam se sjetio,sad bio sa njim...Ima tih primjera dosta.Ja ti i ne znam te neke firme,stranacke igrace itd...Moj krug su individualci sa svojim filmom u glavi...i pice...I dosta ih dobro pici...
almir90

#73 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by almir90 »

HAVANA wrote: Jedan 7 days one zajebancije i slicno,drugi djelovi,brvnare,sace feta,masline...Bezveze primjer,prvi koga sam se sjetio,sad bio sa njim...Ima tih primjera dosta.Ja ti i ne znam te neke firme,stranacke igrace itd...Moj krug su individualci sa svojim filmom u glavi...i pice...I dosta ih dobro pici...
Izgleda to što vrijedi, i što je ostalo prilika je u Sarajevu, mi ovdje na sjeveru smo donji totalno, svake godine samo tone, propadaju poslovi. Barem kod nas u gradu, sve ratni šverceri opkolili sve, tu je i politika sa njima, ostalima samo mrve ostale.
Fudo387

#74 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by Fudo387 »

almir90 wrote:
Fudo387 wrote:
Otišao si skroz s putanje, pričali smo o isplativosti investiranja u BiH. Ja sam napisao svoje mišljenje, zašto ja smatram da bi bilo bolje investirati taj novac negdje drugdje. Ti se sada nešto navalio raspravljati. Da li si ti uložio pare u nekakve poslove dosada? Ili imaš planove da ulažeš?

Raspravljamo o tome da, industrija koja kod nas postoji je relativno zaostala po pitanju proizvodnje; ako neko traži jeftinoću, ima puno boljih opcija.
Kako mislis ako neko trazi jeftinu investiciju da ima puno boljih opcija?
Na Zapadu?
HAVANA

#75 Re: Zašto dijaspora ne treba da troši a kamoli da investira u BiH

Post by HAVANA »

almir90 wrote:
Fudo387 wrote:

Koji novac,u sta,koliko novca? Imao sam ja stan i u belgiji,i kupio i zivio i prodao...Dobro.Ali samo za cijenu prepisa i renoviranja tamo,ovde kupim stan sa boljom kalkulacijom povrata investicije...O zemlji da ne govorim.Da sam bogdo mogao prije par godina vise kupiti...sad bi peco na peljescu umjesto sto se jebem da stignem sve rate.
Post Reply