ŠŠŠŠtrajk

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#51 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Truba »

nisam mislio da će pendrek na vlast

ali moraš priznati da je malo teže pregovarati s mrcinama iz MUPa
sirovinama bez kulture i škole drito šljegli s njive iz bileće u mup sarajevo
i cijeli dan su u sprezi s kriminalnom klasom ili ulicom općenito

nego ljudi koji su 15-25 godina žviota izgubili učeći ne vadeći nosa iz knjige i ne izlazeći iz domova zdravlja gledajući tuđe anuse i testise

i onda dođe neko kaže puno je 3000

jeste puno 3000 za stranačkog potrčka što je sišao s vlašića i ušao u nadzorni odbor firme za čije postojanje nije ni znao jučer
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa

#52 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by dr.gog »

Mogu samo reći da mi je lakše jer ne smijem štrajkovati. Ja i moje kolege radimo jer znamo da je ova karika vitalna u lancu zdr.zaštite.

Glede pitanja o čišćenju @vješalice....pa pravo da ti kažem, ne pali se bezveze. Ima ljekara đubradi, njih podosta, koje zaboli qlinac za nas ostale kolege dok oni uzimaju visoke plate. Lažu da su im plate male, jer na dežurama uzimaju bezobrazno mnogo. Problem je jer furija ministrica , koja je vodila financije Koševa godinama, a sad služi kao slijepi poslušnik ionako trule koalicije SDA-SBB, i bezočno laže da novca nema, kao što i bezočno, ćutnjom laže o haosu koji je godinama rađen na KCUS.Laže i Konaković i Ademaj Zilha. Ali Konaković ima moć. a Zilha je ....nemam riječi.

Da, ponavljam, ima one đubradi kolega u bijelom, koji ne rade skoro ništa, i dalje rade poluprivatno pod Sebijinim patronatom,a očekuju da im čistačice ribaju kancelarije i kuhaju kafu. E, ne može kolege, jebite se više. Budu li nam bacali klipove pod noge dok uzimaju po 2500 KM, neće mi biti mrsko da ih javno oderem za uzimanje mita čim ulovim sumnjivu priču.A već dolazi koješta, recimo sa Sebijinog čeda GAK-a ili MRI odjela. A Fahrovi kerberi iz Avaza jedva čekaju takvo nešto...

A ja sam maloprije gledao kako žena vrijedno čisti ordinaciju ljekara koji je pregledao 50 ljudi. I zato, ne ložite se bezveze.

Ko misli da mu je štrajkom ugroženo pravo na osnovnu med.zaštitu, ili ako ga neko grubo i drsko vrati dok je u nevolji, neka odmah zove policiju.

I neka ovdje postavi ime i prezime med.tehničara i ljekara koji su ga trebali primiti, a nisu. Meni nije mrsko da direktno u lice saspem kolegi pridiku, ako je neprofesionalan.

Meni je raditi kao i prije, ali podržavam štrajk, jer ovu mafijašku zelenu hobotnicu zdravstva treba jednom za svagda opaliti po ušima.
otherside

#53 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by otherside »

na ovo uzimaju bezobrazno mnogo u dezurama cu reci samo HAHAHAHAHA...
bas me kopka koliko bi prosjecni gradjanin procjenio cijenu jedne dezure koja traje 24 sata uzimajuci u obzir da takva dezura potkaci vikend, praznik, da nema vezanja slobodnih dana za prvi maj, novu godinu i sl. a uvazavajuci cinjenicu da taj dezurni mora biti dostupan i jednako koncentrisan, spreman i odgovaran svih tih 24 sata. i sad dodaj da su ljudski zivoti u pitanju, nerijetko i reanimacije, saobracajke, infarkti redovno, mozdani udari redovno i da ne nabrajam vise...
koliko se treba platiti tih 24 sata koliko neko nije u svojoj kuci, ne spava a radi izuzetno odgovoran posao?
koliko god da kazete-pogrijesicete jer je manje :roll:

ps. @drgog, ako sam dobro upratila Vi ste medicinski tehnicar a Vas sindikat je na samom pocetku strajka iskazao krajnji animozitet prema zahtjevima ljekara uz obilje malcioznih epiteta i poziva na bojkot kolega. tako da...razumijem sta ste htjeli reci.

ono sto generalno ne razumijem je upravo ono sto je neko ranije dobro primjetio.
bitnije je da ON nema nego da JA imam. nasa logika obojena svim nijansama primitivizma i zavisti.
Brus Lee

#54 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Brus Lee »

otherside wrote:na ovo uzimaju bezobrazno mnogo u dezurama cu reci samo HAHAHAHAHA...
bas me kopka koliko bi prosjecni gradjanin procjenio cijenu jedne dezure koja traje 24 sata uzimajuci u obzir da takva dezura potkaci vikend, praznik, da nema vezanja slobodnih dana za prvi maj, novu godinu i sl. a uvazavajuci cinjenicu da taj dezurni mora biti dostupan i jednako koncentrisan, spreman i odgovaran svih tih 24 sata. i sad dodaj da su ljudski zivoti u pitanju, nerijetko i reanimacije, saobracajke, infarkti redovno, mozdani udari redovno i da ne nabrajam vise...
koliko se treba platiti tih 24 sata koliko neko nije u svojoj kuci, ne spava a radi izuzetno odgovoran posao?

ps. @drgog, ako sam dobro upratila Vi ste medicinski tehnicar a Vas sindikat je na samom pocetku strajka iskazao krajnji animozitet prema zahtjevima ljekara uz obilje malcioznih epiteta i poziva na bojkot kolega. tako da...razumijem sta ste htjeli reci.

ono sto generalno ne razumijem je upravo ono sto je neko ranije dobro primjetio.
bitnije je da ON nema nego da JA imam. nasa logika obojena svim nijansama primitivizma i zavisti.
Apsolutno se slazem. Niko ne spominje bezobraznu vrijednost sata od 3.2 u Zavodu zdravstv osiguranja. Da to su oni koji su spickali hiljade maraka narodnih para na elektronske iskaznice. Gdje su nove iskaznice? Kad ce i da li ce ikad biti? Sta je sa tzv putem pacijenta? Da ga asfaltiraju do sada bi ga napravili. Sta je sa "zlatnim satom"? Do kada ce biti na snazi smijesna odluka da petkom i ponedeljkom svi hitni pacijenti idu u Opcu bolnicu. Poruka gradjanima, petkom i ponedeljkom oprezno vozite, prelazite ulicu, nemojte nista raditi na visini jer ako povrijedite glavu voziti ce vas u OBS koja nema neurohirurgiju, niti tih "bezobraznih" neurohirurga koji skupo naplacuju svoje dezure.
walk_M-A-N

#55 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by walk_M-A-N »

Pitanja:

1. Koliko su konkretno sada plate sestara po DZ i bolnicama, koliko doktora, a koliko su te dežure?

2. Kakva podrška štrajku za neko raskrinkavanje kad je glavni zahtjev linearno povećanje plata? A ne otkrivanje kriminala.

3. Kakvo povećanje plata iz viška sredstva kad nema osnovnog materijala i opreme. I Vlada pristala na 2,53 a ovi štrajkači hoće još?!

Osim što to ne razumijem, @dr.gog je skroz realan. A ZZO I SDA direktori Turković, Kenan, Faris, Đapo.. teško je naći dovoljno ružnu riječ.
Ali_G

#56 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Ali_G »

Osnovna plata ljekara opste prakse je 1100-1200, a specijaliste 1500. Na to sada ide topli obrok, dezure, otezani uslovi rada (za terenske sluzbe). Ove osnovne plate su u nekim kantonima i manje. Dezura se ne placa isto, zavisi jel vikend, praznik...opsti hirurg sa 6 dezura mjesecno od kojih su 2 vikendom izadje na nekih 2200. Subspecijalisti imaju vise, kao i magistri, docenti (ide dodatak na platu), pa tako dodje da neki plasticni hirurg subspecijalista ima 3milje sa svim.
Eh sad, da li bi plate mogle biti vece, mogle bi. Al ne mogu biti vece u ovako neuredjenom zdravstvu. Mislil da je prioritet sredjivanje stanja (oprema, lijekovi, putevi pacijenta, sistematizacija) pa tek onda povecanje plata
Truba

#57 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Truba »

ne možeš surfati 24 sata a kamoli raditi
ne znam ni ko vam to uvede
Dr. Kuca

#58 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Dr. Kuca »

Apsolutna podrska ljekarima.
doktor78

#59 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by doktor78 »

Black swan wrote:ne možeš surfati 24 sata a kamoli raditi
ne znam ni ko vam to uvede
Ne znam da li je to uopće i moguće prema Zakonu o radu, koji kaže da je maksimalan dnevni rad 12 sati :?
djevojka bez imena

#60 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by djevojka bez imena »

Nikad mi nij bilo jasno sto dezura traje 24 h, pa onda dodje pacijent i kaze, doktor spava. Jok, eto ce biti budan 24 h.
mali jomu

#61 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by mali jomu »

Hakiz wrote: Koliko je meni poznato, štrajk je način borbe kojim se radnici bore protiv poslodavca da dobiju bolje uslove, tako što poslodavcu dovode u opasnost profit kompanije, probleme sa dioničarima, nemogućnost vraćanja kredita bankama zbog toga što se ne radi pa se i ne zarađuje itd.

Dakle, ovim štrajkom ljekara, kojem poslodavcu i kojoj kompaniji dovode profit u opasnost? Koliko ja vidim samo dovode u opasnost zdravlje pacijenata i to ne svih. Samo "običnog" čovjeka, privilegovani nemaju problem.

Kako ljekari misle da to što mene neće primiti zbog štrajka može njima pomoći da imaju bolje uslove? Pa ne određujem im ja uslove.

A ako im dođe neki od političara koji im određuju uslove pod kojima rade, nijh će primiti na pregled i liječenje, tada štrajk neće važiti.

Heroji u bijelom traže svoja prava preko leđa građana. Valjda zato što ne smiju preko leđa političara.

kiki-miki wrote:Ne odgovori ti meni: kako bi se trebali zdravstveni radnicu boriti za bolje plate i uslove rada.
Hakiz wrote: Ne preko leđa građana koji nisu dio vlasti. Ako pratiš, kada međunarodna zajednica htijući ukloniti vlast nametne sankcije nekoj zemlji u nadi da će time dovesti do tako loše situacije da građani te zemlje sruše tu vlast, to se ne dešava. Prije se desi da građani počnu mrziti međunarodnu zajednicu. I to je normalno, logično je pitanje "Zašto ja patim, što se direktno ne obračunaju sa onima koji im smetaju.

Dakle, zašto se ljekari direktno ne obračunaju sa onima koji su ih doveli u ovu situaciju nego kukavički hoće da im građani riješe problem, a da oni ostanu u dobrim odnosima sa vladajućima. Licemjerno je to.

Ali, evo ti odgovor:

Slijedeći put kada predsjednik stranke, ministar u nekoj vladi, itd zatreba ljekarsku pomoć, neka čeka kao i svaki drugi građanin, neka mu se ne uradi neka procedura isto kao što se ne uradi svakom drugom građaninu kada nema sredstava, neka leži u standardnoj sobi sa 4 ili 6 ostalih pacijenata, neka ljekari i sestre budu drski prema njemu kao što su i prema svakom drugom građaninu itd. Neka se ljekari ponašaju prema vladajućima kao prema svakom drugom građaninu. To bi bio početak borbe, sasvim legalan i institucionalan. Ako to ne upali, onda na granično legalne metode. Staviti vladajuće u lošiju poziciju. Ne uskratiti im uslugu, ali ako građanin čeka 3 mjeseca na neki dijagnostički pregled, neka vladajući čeka 4 mjeseca, dati, na primjer, građaninu anesteziju pri kolonoskopiji a vladajućem je uraditi "naživo" itd.

Ako ni to ne upali, imaju i vaninstitucionalne metode.

Ali ne, lakše je po narodu, nema se hrabrosti direktno na onoga ko je kriv.

:thumbup:
Hakiz

#62 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Hakiz »

.
Last edited by Hakiz on 20/10/2017 15:18, edited 1 time in total.
Truba

#63 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Truba »

doktorski put je u dva pravca
ili raj ili pakao :D

ko ganja lovu i da je njemu dobro ide u pakao
ko radi za ljude ide u raj
:D

ovo je metaforički ne religiozno

slično je i kod ostalih djelatnosti i poziva ali kod doktora ili npr humanitarnih radnika je baš izraženo

rudar koji ganja lovu i da je njemu dobro :D je obično eskivator posla na bolovanju sa štelom za kojeg niko ne zna :D
Hakiz

#64 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Hakiz »

.
bumerangss

#65 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by bumerangss »

Podržavam štrajk ne samo ljekara nego svih zdravstvenih radnika gdje ima dosta nepravde npr da je plata vozaca veca od plate medicinske sestre. To je bruka i sramota!
walk_M-A-N

#66 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by walk_M-A-N »

Ali_G wrote:Osnovna plata ljekara opste prakse je 1100-1200, a specijaliste 1500. Na to sada ide topli obrok, dezure, otezani uslovi rada (za terenske sluzbe). Ove osnovne plate su u nekim kantonima i manje. Dezura se ne placa isto, zavisi jel vikend, praznik...opsti hirurg sa 6 dezura mjesecno od kojih su 2 vikendom izadje na nekih 2200. Subspecijalisti imaju vise, kao i magistri, docenti (ide dodatak na platu), pa tako dodje da neki plasticni hirurg subspecijalista ima 3milje sa svim.
Eh sad, da li bi plate mogle biti vece, mogle bi. Al ne mogu biti vece u ovako neuredjenom zdravstvu. Mislil da je prioritet sredjivanje stanja (oprema, lijekovi, putevi pacijenta, sistematizacija) pa tek onda povecanje plata
Hvala na postu. Realan. Ali neće biti tako, jer je Vlada već pristala na povećanje, samo se traži još više. A stanje se neće srediti, jer nije cilj zdravstva da bude sređeno i okrenuto ka korisniku, već da se ljudi zaposle, i potrebni nepotrebni, i da oni koji su u tom sistemu uzmu sebi. Nema "puta zadovoljnog pacijenta".
Već sam pisao, ako doktor/ica samo prepiše tablete, bez ijedne objektivno korištene metode lociranja problema i bez toga da objasni pacijentu šta je uzrok i zašto, onda on/a i ne zaslužuje više.
Iako te početne nisu male plate, one su u rangu drugih stručnih poslova u administraciji. A tu imaju ti dodaci, ko je bio pametan i ambiciozan, specijalizacija, subs., mr, doc ili vrijedan da ima dežure.
Samo je kod nas sve izgubilo smisao sa nenormalno velikim platama nekih zastupnika, pa se ljudi hvataju toga. Ili ta plata vozača, Gras nabio plate vozačima kao doktorima a "Gras se raspada" kako kaže tema foruma. Plate doktora onda ispadaju male u uporedbi sa takvim nerealnim platama u javnim preduzećima.
Brus Lee

#67 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Brus Lee »

walk_M-A-N wrote:
Ali_G wrote:Osnovna plata ljekara opste prakse je 1100-1200, a specijaliste 1500. Na to sada ide topli obrok, dezure, otezani uslovi rada (za terenske sluzbe). Ove osnovne plate su u nekim kantonima i manje. Dezura se ne placa isto, zavisi jel vikend, praznik...opsti hirurg sa 6 dezura mjesecno od kojih su 2 vikendom izadje na nekih 2200. Subspecijalisti imaju vise, kao i magistri, docenti (ide dodatak na platu), pa tako dodje da neki plasticni hirurg subspecijalista ima 3milje sa svim.
Hvala na postu. Realan. Ali neće biti tako, jer je Vlada već pristala na povećanje, samo se traži još više. A stanje se neće srediti, jer nije cilj zdravstva da bude sređeno i okrenuto ka korisniku, već da se ljudi zaposle, i potrebni nepotrebni, i da oni koji su u tom sistemu uzmu sebi. Nema "puta zadovoljnog pacijenta".
Već sam pisao, ako doktor/ica samo prepiše tablete, bez ijedne objektivno korištene metode lociranja problema i bez toga da objasni pacijentu šta je uzrok i zašto, onda on/a i ne zaslužuje više.
Iako te početne nisu male plate, one su u rangu drugih stručnih poslova u administraciji. A tu imaju ti dodaci, ko je bio pametan i ambiciozan, specijalizacija, subs., mr, doc ili vrijedan da ima dežure.
Samo je kod nas sve izgubilo smisao sa nenormalno velikim platama nekih zastupnika, pa se ljudi hvataju toga. Ili ta plata vozača, Gras nabio plate vozačima kao doktorima a "Gras se raspada" kako kaže tema foruma. Plate doktora onda ispadaju male u uporedbi sa takvim nerealnim platama u javnim preduzećima.
Bumerangss nije mislio na vozace Grasa, vec vozace DZ-a koji imaju vece plate od medicinskih sestara, jer su oni VKV vozaci i to im se racuna kao visa sprema, veci koeficijent u odnosu na Sss medicinskih sestara. Nije poredio ni ljekare sa vozacima Grasa. Sto se tice posvecenosti i vremena koje ima ljekar i sestra za pacijenta, taj problem moras delegirati menadjmentu zdravstv.ustanova. Norma za ljekara u DZ je 32 pacijenta dnevno. Dnevno se pregleda od 50-65 dnevno. Plata je naravno ista. Menadjment jednostavno ne prima zdravstvene radnike, ali zato uredno se zaposljava administracija, sekretarice, magacioneri, vozaci. Zato fale pedijatri, radiolozi, porodicni i opsti ljekari, ORL, nutricionisti, elem svi.
Ali_G

#68 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Ali_G »

Dežura je, ajmo reći ok plaćena, al ljekari iz DZ nemaju dežure, a klinička dežura traje 24h. Znači dođeš u ponedeljak na pos'o, kući kreneš u utorak ujutro, a u srijedu opet na pos'o. I tako 6x mjesečno da bi imao malo jaču platu. Mr, dr sci nosi vrlo malo na platu. Kao magistar na platu imaš 50km, a potrošio si 15k :) Definitivno ima prostora da se napravi povećanje, ali mislim da će to sve pasti u vodu bez stvarne reforme i reorganizacije zdravstva. Ovako ćemo dobiti malo zadovoljnije ljekare, a zadovoljstvo će trajati kratko jer nakon početne euforije zbog nekih 200-300 maraka više će da dođe po 80 pacijenata dnevno koje moraju pregledati, plus su im natovarili školsku populaciju. Oni će onda da to šalju prema pedijatrijskoj klinici gdje će također za koju godinu da bude deficit kadra. Sva dijagnostika će se i dalje raditi na KCUS pa će onda biti kao to da je crk'o aparat... i onda ponovo u krug.
mali jomu

#69 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by mali jomu »

Novi Zakon o radu pružio veće mogućnosti za prijavljivanje mobinga

Mobing se dešava svuda, ali u zdravstvu je to rastući problem i potrebno mu je posvetiti mnogo pažnje.

Oni koji su izloženi mobingu, izloženi su stresu što opet umanjuje i radnu sposobnost i koncentraciju. To u zdravstvu dovodi do smanjenja, kvalitete i sigurnosti usluga koje se pružaju pacijentima.

Predsjednik Komore zdravstvenih tehničara svih profila FBiH Jasmin Avdović naglašava da zdravstveni djelatnici ipak rade sa ljudima što dodatno usložnjava situaciju kad je u pitanju mobing.

"Jedno je kad napravite grešku u proizvodnji jer se proizvod može povući, vratiti ili reciklirati. Ljudi koji su izloženi mobingu, a i dalje rade u zdravstvenom sistemu skloni su većim greškama a i dodatnom pritisku i odgovornosti za tu grešku", ističe on.

Problem je, kaže, u tome što je mobing teško dokazati. Osoba koja je izložena mobingu ne može to jednostavno otići i prijaviti. Te osobe to moraju (u tišini) dokumentirati, evidentirati te hronološki dokazati kod nadležnih organa.

"Pojam mobinga često se miješa i sa sindromom sagorijevanja na poslu, a zbog toga što su zdravstveni profesionalci uvjetno rečeno natjerani da rade mnogo više od onoga što bi se smatralo mogućim ili dozvoljenim pa se takva situacija često shvata kao mobing. To je također rastući problem kod nas u zdravstvu jer mi nemamo definirane normative koji određuju tačan broj usluga koje mi ne možemo, nego smijemo dnevno pružiti. Nemamo niti adekvatan sistem izvještavanja u skladu s čim bi se ocjenjivala vrijednost rada i sigurnost usluge", priča on.

Navodi primjer ovdašnjih pedijatara koji dnevno obave i do sedamdeset pregleda, dok ljekar iste struke u npr. Švedskoj u istom periodu pregleda desetak njih i preko toga više ne prima. To mu omogućava zakon jer bi u protivnom bila dovedena u pitanje sigurnost ali i zdravlje korisnika usluga.

Za pojašnjenje pojma sagorijevanja na poslu navodi i primjer fizioterapeuta koji, kako je kazao, u svim razvijenim sistemima imaju obavezu pružanja 35 usluga dnevno.

"Ako fizioterapeut u BiH dnevno ima 35 pacijenata (svaki pacijent po pet usluga), to je ogroman broj aktivnosti. On ih mora uraditi za isto ono radno vrijeme za koje je stručnjak istog profila u nekoj drugoj državi obavezan da uradi 35 usluga. To je taj sindrom sagorijevanja, kad i prije godišnjeg odmora zdravstveni djelatnik dođe u situaciju da ni psihički niti fizički ne može odgovoriti zahtjevima što ih mora ispuniti na poslu", naglasio je.

Avdović kaže da osoba koja vrši mobing često toga nije niti svjesna, a potreba za tim kod njih se razvija još u ranom djetinjstvu. Osobe koje nesvjesno vrše mobing zapravo to vrše nad svima, a oni koji to svjesno rade izaberu osobu koja im nije iz nekog razloga draga ili po bilo kojem osnovu podobna i nad njom se iživljava.

"Nije obavezno da osoba koja vrši mobing bude nadređena žrtvi mobinga, mada se i to često dešava. Nije uvijek šef onaj ko izlaže drugu osobu mobingu, naređuje joj da radi nešto na što nije obavezna po ugovoru ili je premješta s jednog na drugo radno mjesto. Osobe koje vrše mobing mogu biti i oni koji imaju istu odgovornost kao i žrtva mobinga. Jednostavno, svojim ponašanjem profesionalno ugrožavaju kolegu", naglasio je.

Kaže da novi Zakon o radu FBiH pruža mnogo veće mogućnosti za prijavljivanje slučaja mobinga, nego onaj raniji.

"Prošli zakon je u jednom ili dva člana spominjao mobing, dok je u novom Zakonu o radu cijeli jedan dio posvećen mobingu i govori o tome kako se prepoznaje, kako dokumentira i prijavljuje", kazao je.

Zdravstveni djelatnici, kaže, rijetko prijavljuju mobing jer se to plaše uraditi, a kao razlog neprijavljivanja je i činjenica da je to teško dokazati.

"Ako se neko plaši prijaviti mobing, samim tim i dozvoljava da se nad njim mobing vrši. S druge strane, većina ih razmišlja na način da imaju posao i pomire se sa situacijom. Mobing je teško i dokazati, potrebno je imati svjedoka ili dokumente o djelima kojima su bila prekršena neka prava ili o tome da ste bili manje ili više favorizirani od drugih kolega", kazao je.

Po definiciji, mobing je engleski izraz za zlostavljanje na radnom mjestu. To je specifični oblik ponašanja na radnom mjestu, kojim jedna osoba ili skupina njih sustavno psihički (moralno) zlostavlja i ponižava drugu osobu s ciljem ugrožavanja njezina ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije s radnog mjesta.

Zlostavljana je osoba bespomoćna, u nemogućnosti je da se obrani. Takve se aktivnosti smatraju mobingom ako su učestale i dugotrajne, najmanje jednom sedmično, tokom najmanje šest mjeseci.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa

#70 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by dr.gog »

otherside wrote:na ovo uzimaju bezobrazno mnogo u dezurama cu reci samo HAHAHAHAHA...

Kratko ću ti odgovoriti pokušavajući da obuhvatim suštinu: Postoje ljekari kojima vrijedi dati mnogo više. Gledao sam i radnike fanatike, i one ljenčuge. Više je ljenčuga i onih koji rade preko qlinca, ali ova klasa vrijednih ipak spašava obraz struke. Imam i ja nekad zdravstvenih problema, pa kad zakukam, nije mi se desilo da me kolega "skine s vrata", ni u DZ , ni u OBS , ni na KCUS. Neću da generalizujem baš zbog toga.

Ali pretpostavljam da znaš na šta mislim- na one koje bih pošutao jer su obični pohlepni paraziti.
Ja bih bio najsretniji sa sljedećim : Da doktor sa kojim spašavam građanina ima pristojan život dostojan učenja i diplome, i doprinosa društvu. Da ne bude fukara koja jedva skupi za kongresa ili neko usavršavanje. Da mu nije 500 KM tarifa da nekog primi na odjel, jer u džepu i krajem mjeseca ima bar 500 KM i ne može ga uhvatiti rak korupcije jer je kokuz. Da ne mora stisnuti kaiš da uzme kredit za stančić ili mali auto.Dežure...izvini, al jest bezobrazno kada se sabere i uvidi razlika na platnoj listi mog kolege kojem su pukla leđa na ortopediji, i fakina/fakinuše koji je prespavao ili od kuće odradio dežuru na "pojedinim odjelima" i pukao na tu noć sumu za dva komunalna računa. Pokušaj shvatiti šta me nervira, nije do tvog komentara već do priča onih koji drže skute "znaš več kome".I sit sam priče o "praznicima i vikendima". Nema toga u ovom poslu pobogu.To je posao ovog nakaradnog političkog sistema da sredi, a ne da dolazi do ovakvih sukoba. Pokušalo se ubaciti kost među tehničare i doktore, to je istina. Dosta ljekara su ispali oportunističke kukavice.Užasni pritisci i manipulacije informacijama su na vrhuncu, ali već imam glasine odakle je dirigovano tim shitovima, no nije vrijeme za tu priču, bar ne još nekoliko narednih dana. Reći ću kad budem siguran.

Dakle, ja i moje kolege mislimo da svima treba povećati primanja, od čistačice do primarijusa.

Novca ima, ukoliko SDA zdravstveni lobi popusti i izvrši nivelaciju koeficijenta i satnice na pravedan način unutar sistema. Za sada neće, jer i ptice na grani znaju da dok ne pukne strahovlada na KCUS koji vodi ista SDA, neće biti mogućno jedinstveno nastupiti prema istoj toj hobotnici koju vodi žena šefa iste SDA. Jasno je ko dan. Zdravstveni udar bi bio efikasan samo kada bi sa Koševa prema vladi kantona krenulo 500 medicinskih sestara i ljekara u mantilima. Barem na jedan sat. A sada, zbog noir diktature jedne sociopatkinje, niko ne smije. To me ljuti, i ne znam šta da mislim o cjelokupnom etičkom sistemu, i čak da zatjeram sve u p.m i skinem bijeli mantil za sva vremena.....eto :roll:
palestinka

#71 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by palestinka »

Zašto se na Koševu ne mogu dogovoriti da krenu prema Vladi. I sebi bi pomogli, ne bi ni ona mogla opstati, a ne bi ni sve mogla otpustiti. Kad su svi krivi, niko nije kriv. Znam da je Sunindikat nikakav na Kosevu, ali sami da se organizuju. Ne moze sve mobingovati.
A ti dr.gog ne napustaj bijeli mantil. Nazalost sve sto si napisao preslikano je u bilo kojoj profesiji u BiH. Iste bi te stvari docekale. A treba se boriti i pokusati. Zato radi to sto volis i znas ili treba ici vani.
Hakiz

#72 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Hakiz »

palestinka wrote:Zašto se na Koševu ne mogu dogovoriti da krenu prema Vladi. I sebi bi pomogli, ne bi ni ona mogla opstati, a ne bi ni sve mogla otpustiti. Kad su svi krivi, niko nije kriv. Znam da je Sunindikat nikakav na Kosevu, ali sami da se organizuju. Ne moze sve mobingovati.
Kada su radnici raznih preduzeća od kraja rata štrajkovali uvijek se desilo da samo oni štrajkuju. Ni radnici koji rade isti posao iz drugih preduzeća nisu im se pridruživali, a pogotovo ne radnici iz drugih oblasti, da ne govorimo o administraciji. Svako je brinuo svoju brigu.

Kada su štrajkovali metalci, tekstilci, prodavači, borci, RVI, itd ljudi koji rade u zdravstvu su radili i nisu se pridruživali štrajkačima.

Sada je došao red na zaposlene u zdravstvu da se bune i da im se niko ne pridruži.

Sasvim normalno, to smo mi.

Kao što pesnik (Martin Niemöller) reče:

Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam ćutao;
jer nisam bio komunista.

Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam ćutao;
jer nisam bio socijaldemokrata.

Kada su došli po sindikalce,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalac.

Kada su došli po mene,
nije preostao niko da se pobuni.
mali jomu

#73 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by mali jomu »

dr.gog wrote: i ne znam šta da mislim o cjelokupnom etičkom sistemu, i čak da zatjeram sve u p.m i skinem bijeli mantil za sva vremena.....eto :roll:

Nista ba ne doktorski...... nije svako doktor koliko god mantila obukao. :mrgreen:

Ostani doktor - misli, radi, govori i ponasaj se kao doktor i pici...... :thumbup:

Tesko je svima..... a jos je teze biti doktor :thumbup:
palestinka

#74 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by palestinka »

Hakiz wrote:
palestinka wrote:Zašto se na Koševu ne mogu dogovoriti da krenu prema Vladi. I sebi bi pomogli, ne bi ni ona mogla opstati, a ne bi ni sve mogla otpustiti. Kad su svi krivi, niko nije kriv. Znam da je Sunindikat nikakav na Kosevu, ali sami da se organizuju. Ne moze sve mobingovati.
Kada su radnici raznih preduzeća od kraja rata štrajkovali uvijek se desilo da samo oni štrajkuju. Ni radnici koji rade isti posao iz drugih preduzeća nisu im se pridruživali, a pogotovo ne radnici iz drugih oblasti, da ne govorimo o administraciji. Svako je brinuo svoju brigu.

Kada su štrajkovali metalci, tekstilci, prodavači, borci, RVI, itd ljudi koji rade u zdravstvu su radili i nisu se pridruživali štrajkačima.

Sada je došao red na zaposlene u zdravstvu da se bune i da im se niko ne pridruži.

ja sam ćutao;
jer nisam bio komunista.

ja sam ćutao;

ja se nisam pobunio;

Kada su došli po mene,
Da ovi stihovi uvijek oslikavaju naše stanje, a pogotovo u prijevodu kad su doșli po mene nije bilo nikog da me brani. A nije bio pjesnik nego njemački pastor, ali to suštinski ne mijenja poruku bezvremenskih stihova.
Hakiz

#75 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Hakiz »

palestinka wrote:
Hakiz wrote:

ja sam ćutao;
jer nisam bio komunista.

ja sam ćutao;

ja se nisam pobunio;

Kada su došli po mene,
Da ovi stihovi uvijek oslikavaju naše stanje, a pogotovo u prijevodu kad su doșli po mene nije bilo nikog da me brani. A nije bio pjesnik nego njemački pastor, ali to suštinski ne mijenja poruku bezvremenskih stihova.
Da. Mala napomena: "Kao što to pesnik reče" je iz Štulićeve pjesme "Jesi li sama večeras". Ja koristim taj citat ne implicirajući da je onaj o kome se govori zaista pjesnik. Ljepše mi nego da kažem "kao što XY kaže".

..."Ponekad čujem da je svijet pozornica
I da svatko dobiva po zasluzi
Kao sto to pesnik reče"...
Branimir Štulić
Post Reply