Preminula Donna Ares

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

asker

#51 Re: Preminula Donna Ares

Post by asker »

Rahmet ti dusi i pocivaj u miru Dona.

A vi sto kopate razne statuse, komentare totalno nebitnih i nepoznatih osoba pa lijepite ovdje - bude li vas makar malo stid? Makar na ovakvim temama?
Neregistrirani

#52 Re: Preminula Donna Ares

Post by Neregistrirani »

Steta da je osoba s ovakvim nedostatkom empatije ljekar! Jadan komentar, jadan. Dosta govori o kvalitetu licnosti koja ga je uputila. Oprostiti se moze i od kuce, nije potreban ritual i podsebno upuceno pitanje.
Bilo bi licemjernije od rahmetli Azre i njene porodice da su trazili ispracaj kojim bi zadovoljili svjetinu, a kojeg sami nisu zeljeli.

"Estradizirala" je bolest bas da bi podigla svijest o prevenciji, o raku, ali i o losem stanju u zdravstvu. Ako niste pratili pisanje, onda nemate pojma o cemu govorim. Svejedno, nije nimalo neobicno u svijetu da javne licnosti govore o svojim zdravstvenim problemima i borbi, bas da bi podigli svijest, upoznali siru javnost i podstakli ranije i cesce preglede u svrhu prevencije. Od ljekara sam ocekivao pozitivan stav.
julisiz es grant wrote: Sama je estradizirala svoju bolest godinama po senzacionalističkim portalima. Da se nosila s njom tiho, i ovakav ukop bi prošao ispod radara.
Da li je kome učinila zlo ili nije, ima ko će suditi. Ljudi, obzirom na način pokopa, nisu imali priliku da oproste.
julisiz es grant

#53 Re: Preminula Donna Ares

Post by julisiz es grant »

Neregistrirani wrote:Steta da je osoba s ovakvim nedostatkom empatije ljekar! Jadan komentar, jadan. Dosta govori o kvalitetu licnosti koja ga je uputila. Oprostiti se moze i od kuce, nije potreban ritual i podsebno upuceno pitanje.
Bilo bi licemjernije od rahmetli Azre i njene porodice da su trazili ispracaj kojim bi zadovoljili svjetinu, a kojeg sami nisu zeljeli.

"Estradizirala" je bolest bas da bi podigla svijest o prevenciji, o raku, ali i o losem stanju u zdravstvu. Ako niste pratili pisanje, onda nemate pojma o cemu govorim. Svejedno, nije nimalo neobicno u svijetu da javne licnosti govore o svojim zdravstvenim problemima i borbi, bas da bi podigli svijest, upoznali siru javnost i podstakli ranije i cesce preglede u svrhu prevencije. Od ljekara sam ocekivao pozitivan stav.
julisiz es grant wrote: Sama je estradizirala svoju bolest godinama po senzacionalističkim portalima. Da se nosila s njom tiho, i ovakav ukop bi prošao ispod radara.
Da li je kome učinila zlo ili nije, ima ko će suditi. Ljudi, obzirom na način pokopa, nisu imali priliku da oproste.
Niti jednom rječju nisam vidio da je rečeno: Žene, redovno idite ginekologu, radite mamografiju i sl. Nisam je vidio sa udruženjima koja promovišu borbu protiv karcinoma. Nije da sam pratio, ali sve što mi je iskakalo na portalima su senzacionalistički naslovi. Sa njenom bolešću nema veze stanje zdravstva, nego svijest o prevenciji i redovnim kontrolama. Mogla je reći: ja nisam redovno davala Papa bris i evo šta me snašlo. Ne ponavljajte moju grešku. Kao Yul Brunner, kada je kad je umirao od karcinoma pluća snimio reklamu protiv pušenja.
Ali to je do ličnosti...jedan David Bowie je otišao kao gospodin. Ili Vlada Divljan recimo. Niko skoro nije ni znao da su bolesni dok nije javljeno da su umrli.
A Serđa Blažića i njegovu 15-godišnju borbu sa zloćudnom bolesti, za koju su do par godina pred kraj znali samo najbliži, da ne pominjem.
ovo_malo_duse

#54 Re: Preminula Donna Ares

Post by ovo_malo_duse »

Rahmet i da joj se Allah dz.s smiluje i oprosti dusi njenoj. Tuga je kad ode tako mlada osoba. Imao sam priliku da je upoznam prije nekih 10-15 godina na jednom koncertu gdje je bila gost. Vesela, puna snage. Nisam je vidio od tada osim u ovim bum vijestima. Kad sam u aprilu letio za bosnu bila je na letu mislim se tad vratila u Bihac da odbroji dane.
Jedva sam je prepoznao, katastrofa sta ta bolest a i te terapije ucine od covjeka.

Za ove sto komentarisu. Svako ce odgovarati za sebe. I ne mogu da se ne cudim ovim koji sebe nazivaju vijernicima a mnogo ih ili vas pravi veliku gresku uzimajuci sebi za pravo odlucivanja ko ce gdje na Ahiretu i ko je sta zasluzio. Mislim nije ova tema za toga ali mora se reci da svjesno ili ne cine veliki grijeh. Kako vas( obracam se vijernicima) nije strah i pomisliti a ne izreci nesto cime uzimate sebi ono sto pripada Allahu dz.s. i to ko je sta zasluzio i sta ga ceka. Pomislite li na to prije nego sto nesto napisete?
Point.

#55 Re: Preminula Donna Ares

Post by Point. »

Bolesno smo mi drustvo opcenito. Niti mozemo oprostiti uspjeh nekoga, niti smrt. Otisla je prerano mlada zena koja je pjevala o ljubavi, zar je bitno je li otisla kao ateista, zamotana ko mumija ili sa krstom od metra oko vrata.

Odmaraj u miru Donna.
Matzan

#56 Re: Preminula Donna Ares

Post by Matzan »

Ne kontam što ljudi pišu "rahmet joj duši" i spominju Allaha, a ona se izjasnila/osjećala kao ateist?
karanana

#57 Re: Preminula Donna Ares

Post by karanana »

Matzan wrote:Ne kontam što ljudi pišu "rahmet joj duši" i spominju Allaha, a ona se izjasnila/osjećala kao ateist?
Ne znam kakve veze ima jedno s drugim, to kako se ona osjecala i to kako je vjernici ispracaju.
salik79

#58 Re: Preminula Donna Ares

Post by salik79 »

rahmet joj dusi je prevod od RIP (rest in peace)-ili obrnuto, kako god jedno te isto
julisiz es grant

#59 Re: Preminula Donna Ares

Post by julisiz es grant »

Matzan wrote:Ne kontam što ljudi pišu "rahmet joj duši" i spominju Allaha, a ona se izjasnila/osjećala kao ateist?
Nelogičnije mi je kad ateisti (generalno) kažu "počivao u miru" ili "pokoj mu duši", jer to implicira da vjeruju u drugi svijet i dušu, što je niđe veze. Po njima postoji samo materijalno i kad umreš, raspadneš se i to je to. Nema duše.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#60 Re: Preminula Donna Ares

Post by _BataZiv_0809 »

Realno, tvoje cjepidlacenje je degutantno.
Mentha_Piperita

#61 Re: Preminula Donna Ares

Post by Mentha_Piperita »

Na ovom videu Donna ne kaže da je ateista (to me i ne zanima) nego sjetih se da sam ovo gledala i vidim da se vodi priča i oko toga. Zašto dženaza nije klanjana to njena porodica zna, možda samo nije željela te procedure oko dženaze i više joj je odgovralo da bude ispraćena uz zvuke muzičkih instrumenata koji su joj bili život.

Sara03

#62 Re: Preminula Donna Ares

Post by Sara03 »

prometej.ba wrote:Posmrtni linč Donne Ares

Prije tri dana u Bihaću je nakon duge i teške bolesti preminula Azra Kolaković, poznatija kao bosanskohercegovačka pjevačica Donna Ares. Dugo se borila s teškom bolešću, svojim nevjerojatnim optimizmom i pozitivnom energijom uz medicinske tretmane dva puta je pobijedila rak, ali se on nažalost vratio po treći put.

Sahranjena je jučer u rodnom gradu. Kako je sahranjena, da li po vjerskom obredu jedne od religija ili bez vjerskog obreda, nisam pratio niti me zanimalo – to nikojeg pristojnog čovjeka i ne bi trebalo da zanima. Moram također priznati da nisam pratio niti poznavao njezin glazbeni opus, što naravno ne govori ništa ni o njoj kao osobi ni kao glazbenici. Počivala u miru i saučešće obitelji i prijateljima.

Listajući facebook stranice vidio sam naslove Sahranjena Donna Ares, a onda sam ugledao komentare poput sljedećih:

Na kraju šta je pak to, dženaza nije klanjana, strašno, nisam znala da je izašla iz svoje vjere, bilo mi je žao a sad baš i nije. Ružno i tužno.
Sad mi nje nije žao, a bilo mi je žao jer mislila sam da je muslimanka.
Ateista glupača glupa. Ovakvih mi uopće nije žao koji ne vjeruju u Allaha, eto ko životinju su je zakopali.
E za koga vi dovite, fuj Bože sačuvaj! E sad nek gori!!!
I tako dalje.

Pred takvog količinom zla (ili možda bolje reći gluposti, u bonhoefferovskom smislu) čovjek ostane jednostavno frapiran, s osjećajem bespomoćnosti, bez obzira čega se već sve nagledao i što je već sve doživio u životu. Na nacionalizam i šovinizam svih vrsta, na zlo velikih ideoloških sistema, na pokvarenost politika i religijskih zajednica, na unesrećavanje i šikaniranje mnogih pojedinaca za života zato što – često i usprkos volji svojih najbližih – ne žele biti hodajuće platforme za širenje vjere, i tako dalje i tome slično, već smo pomalo navikli. Ali da se jednoj hrabroj i čestitoj osobi, kojoj je jedini „grijeh“ to što se – sudeći po komentarima – nije pronašla ni u jednoj zemaljskoj religiji, želi pakao, da ju se proklinje, to mora da zaboli.

Nisu naravno svi takvi, većina ljudi još su uvijek pristojni i ne doživljavaju Boga u kojeg vjeruju kao diktatora i zločinca kojem se treba ulizivati, a u njegovo ime mrziti. Međutim, tendencije su loše i ta većina s vremenom postaje sve manja. Što se desilo s tzv. običnim, malim ljudima, da postaju toliko ojađeni i osiromašeni pravih vrijednosti: ljubavi, razumijevanja, širine, otvorenosti, pristojnosti, empatije...?

Slično smo vidjeli prije nekoliko dana, kada je umro jedan od najvećih i najvažnijih hrvatskih intelektualaca posljednjeg polustoljeća, Slavko Goldstein. Stotine, tisuće komentatora, okupljenih ne samo po medijskim platformama koje inače odišu (filo)fašizmom i (filo)nacizmom, već i „gostujući“ po stranicama pristojnih medija, natjecalo se tko će smisliti što ružniju i što odvratniju kletvu prema Goldsteinu, tko će pokazati da ga najviše mrzi. Ne vjerujem da postoji pakao o kojem su nas učili na vjeronauku, ali on sigurno postoji i nalazi se u srcima ljudi koji su pokojnom Slavku željeli „da bar 300 godina gori u paklu“, „da je šteta što nije pokopan u Jasenovcu“, „da je sotonistički jad“, „da je židovsko govno krepalo“, „da je jedan neprijatelj Hrvata manje“, i tako dalje, previše su i ovi primjeri.

Slavkov „grijeh“ je u tome što je bio Židov i antifašist i to mu jedna manjina u Hrvatskoj (a još više u „hrvatskim dijelovima“ BiH), koja svakim danom postaje sve veća, ne može oprostiti. Zato ga mrze. Na njegovu intelektualnu snagu, na njegov humanizam i doprinos hrvatskom narodu oni su slijepi – kako i ne bi na to bili slijepi ljudi bez intelektualne snage, humanističkih principa i bez ikakvog doprinosa boljitku zajednice u kojoj žive.

Definitivno, Religija i Nacija ojadile su ljude ovih prostora više od svake nepogode koja ih je mogla pogoditi, oslijepili su ih za elementarno poimanje dobra i zla. Ako Bog postoji, mislim da gleda u svoje vjernike i plače od tuge.

Slavko Goldstein umro je prirodnom smrću, u 90-oj godini života. Donna Ares otišla je prerano, od posljedica teške bolesti. Ćelije raka koje su je ubile – da citiram jednog prijatelja – dobile su evo i ljudski oblik.

Franjo Šarčević
Počivala u miru...
palestinka

#63 Re: Preminula Donna Ares

Post by palestinka »

julisiz es grant wrote:
uglavnomja wrote:
zao mi je done, zene, osobe ... ovo je jos gore od same smrti ... nestala je zadnja mrva ljudskosti, pijetet prema mrtvim, i to onim koji nikome zlo nisu ucinili
Sama je estradizirala svoju bolest godinama po senzacionalističkim portalima. Da se nosila s njom tiho, i ovakav ukop bi prošao ispod radara.
julisiz, shvati kako hoćeš, ali ti imaș velikih problema. Pokušaj ih riješiti i naći prave krivce za svoje ogorčenje. Zašto bi ičiji ukop bio ispod radara? Postoji želja umirućeg i treba je poștovati. Malo ko od nas może da żivi kako želi, ali ima pravo da bude ukopan kako želi. Ako stigne da izrazi želju, naravno. To što se tebi ili nekom ne sviđa način ukopa, ko si i ko te pita za to. A ljudi nisu imali priliku da se oproste s obzirom na način ukopa. Toliko degutantna rečenica. Opraštaš se s nekim bez posrednika. Ne ponașaš i ne misliš kao uvrijeđena mlada. Po tvojoj logici, ljudi drugih konfesija onda nikad nemaju priliku da se oproste 'kako treba' prilikom vjerskog obreda 'nenjihove' konfesije. Kakvu su opasnu glupost napisao. I ja očekujem više od obrazovanog čovjeka, pogotovo kojem je profesija najhumanija moguća. A ovakvo razmišljanje. Poražavajuće.

I joș jednom Azra, odmori se od ovog svijeta. Umorila si se i iscrpila. Ja znam da si na mjestu gdje idu sve dobre, iskrene, drage duše.
moonca

#64 Re: Preminula Donna Ares

Post by moonca »

Ako je ateista, kako je doslo do toga da se sahranjuje na 'muslimanskom' groblju.
Sama je estradizirala svoju bolest godinama po senzacionalističkim portalima. Da se nosila s njom tiho, i ovakav ukop bi prošao ispod radara.
Nekada to poznate licnosti rade da bi pokazale opasnost od bolesti, probudile svijest zenama da redovono posjete dr, rade preglede. Jer rano otkrivanje ,pruza puno vise sanse za savladjivanje bolestI.
Vecina izadje u javnost kada pobijede opaku 'bolest'.
Kao i skuplajnje novca i doniranje osobama kojima je potrebno za lijecenje.
Maraschino

#65 Re: Preminula Donna Ares

Post by Maraschino »

moonca wrote:Ako je ateista, kako je doslo do toga da se sahranjuje na 'muslimanskom' groblju.
Ko ti je rekao da je to samo muslimansko groblje?

Prestanite vise molim vas!
sadie_forever

#66 Re: Preminula Donna Ares

Post by sadie_forever »

Mentha_Piperita wrote:Na ovom videu Donna ne kaže da je ateista (to me i ne zanima) nego sjetih se da sam ovo gledala i vidim da se vodi priča i oko toga. Zašto dženaza nije klanjana to njena porodica zna, možda samo nije željela te procedure oko dženaze i više joj je odgovralo da bude ispraćena uz zvuke muzičkih instrumenata koji su joj bili život.

Citala sam od nje da vjeruje u Boga,sada to moze znaciti da cisto vjeruje u Boga,ne i u neku organizovanu religiju.Nije ni bitno zaista,ne znam sto se ljudi vezu oko toga? nego,njen muz nije bio ni na sahrani,sta je to :?
moonca

#67 Re: Preminula Donna Ares

Post by moonca »

Maraschino wrote:
moonca wrote:Ako je ateista, kako je doslo do toga da se sahranjuje na 'muslimanskom' groblju.
Ko ti je rekao da je to samo muslimansko groblje?

Prestanite vise molim vas!
Ok, samo pitam. Ako sam ateista, valjda ce me sahraniti na ateisticko groblje, iako sam muslumanka bez ikakvih 'ceremonija'.
sadie_forever

#68 Re: Preminula Donna Ares

Post by sadie_forever »

Nije ona bila ateist,NE moras biti ili ili...neki ljudi ne vjeruju u religiju a vjeruju u Boga
kakavdanakneiskustvu

#69 Re: Preminula Donna Ares

Post by kakavdanakneiskustvu »

plain vanilla wrote:poslije ovoliko pljuvacine, bolje je pitanje hoce li ona nama halaliti :-)

u ovoj prokletoj drzavi niti mozes zivjeti kako hoces, niti mozes umrijeti..svi bi drugi da ti kroje i zivot i odlazak s ovog svijeta

Pametno receno
kakavdanakneiskustvu

#70 Re: Preminula Donna Ares

Post by kakavdanakneiskustvu »

Nekada to poznate licnosti rade da bi pokazale opasnost od bolesti, probudile svijest zenama da redovono posjete dr, rade preglede. Jer rano otkrivanje ,pruza puno vise sanse za savladjivanje bolestI.
Vecina izadje u javnost kada pobijede opaku 'bolest'.
Kao i skuplajnje novca i doniranje osobama kojima je potrebno za lijecenje.

Mozda u bihacu ne postoji nesto sto bi se moglonnazvati ateisticko groblje,mozda
strong69

#71 Re: Preminula Donna Ares

Post by strong69 »

plain vanilla wrote:
u ovoj prokletoj drzavi niti mozes zivjeti kako hoces, niti mozes umrijeti..svi bi drugi da ti kroje i zivot i odlazak s ovog svijeta
Ludilo... Sredina odreduje "normative" za zivot.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#72 Re: Preminula Donna Ares

Post by Nurudin »

julisiz es grant wrote:
Neregistrirani wrote:Steta da je osoba s ovakvim nedostatkom empatije ljekar! Jadan komentar, jadan. Dosta govori o kvalitetu licnosti koja ga je uputila. Oprostiti se moze i od kuce, nije potreban ritual i podsebno upuceno pitanje.

Niti jednom rječju nisam vidio da je rečeno: Žene, redovno idite ginekologu, radite mamografiju i sl. Nisam je vidio sa udruženjima koja promovišu borbu protiv karcinoma. Nije da sam pratio, ali sve što mi je iskakalo na portalima su senzacionalistički naslovi. Sa njenom bolešću nema veze stanje zdravstva, nego svijest o prevenciji i redovnim kontrolama. Mogla je reći: ja nisam redovno davala Papa bris i evo šta me snašlo. Ne ponavljajte moju grešku. Kao Yul Brunner, kada je kad je umirao od karcinoma pluća snimio reklamu protiv pušenja.
Ali to je do ličnosti...jedan David Bowie je otišao kao gospodin. Ili Vlada Divljan recimo. Niko skoro nije ni znao da su bolesni dok nije javljeno da su umrli.
A Serđa Blažića i njegovu 15-godišnju borbu sa zloćudnom bolesti, za koju su do par godina pred kraj znali samo najbliži, da ne pominjem.
O mrtvima sve najbolje ali isto mislimo. Neke tzv javne ličnosti ne mogu izgleda ni umrijeti bez publike.
Naravno ako je to njihov način, ok , ali publika ima i svoju ružnu stranu, tako da...
studiorum_tuzlaensis

#73 Re: Preminula Donna Ares

Post by studiorum_tuzlaensis »

Ako je otvorena tema da se piše o njenoj smrti, preskočite komentare koji Vam ne odgovaraju. Ko ste vi da nekom utjerujete svoje mišljenje? Ako je umrla sad joj svi trebamo guzicu lizat jel? A među Vama takvi su i najgori.... Pljuju pa ližu.

Meni je Donna Ares vazda bila antipatična, a nikad nešto posebno nije ni pjevala. Za života je puno uzdizala sebe i ne sjećam se da je bila dobar ambasador bilo čega. kad je obolila to je objavila isto da je u pitanju nova ploča.

Nek joj je laka zemlja bosanska.
cyprus

#74 Re: Preminula Donna Ares

Post by cyprus »

Zar je moguće da smo ovakva đubrad?
arzuhal

#75 Re: Preminula Donna Ares

Post by arzuhal »

cyprus wrote:Zar je moguće da smo ovakva đubrad?
Kakva?
Locked