moonca,potpuno te reazumijem, no pomoc ne mora biti u obliku novca, a u BiH je jako lose materijalno stanje pojedinaca zahvaljujuci losoj ekonomskoj situaciji, a znatno je visi broj osoba koje trebaju pomoc,jer nemaju pomoc od nekoga ko zivi vani; vidjela sma primjere i u BiH, kod porodica u kojim niko ne radi, dvoje djece i sto sad... jedni rditelji jednostavno odustanu ,drugi se bore , a to je jerovatno tako,jer svako soje psihicke, emocionalne probleme dozivlvjava drugacijemoonca wrote:Jako je tesko nekome i prici i ponuditi pomoc. U Bosni, imam osjecaj, svaka druga familija treba neku pomoc.Connaisseur Karlin wrote:
nekad su susjedi pomagali porodicama koje nisu imale dovoljno mogucnosti, to danas niko ne radi , to je cinjenica , jer na Balkanu je ostao mentalitet, da se ti kao osoba bolje osjecas jer si iznad necijeg losijeg materijalnog statusa, a to je i rezutlat tvoje djelomicne rekacije ka osobama koje zive vane, znaci,imas istovremeno kompleks nize i vise vrijednosti![]()
u HR imam prijatelje, oko 5 porodica, a koji danas pokusavaju pomoci samohranoj majci da ima stalni radni posao, kako bi mogla hraniti dvije medene kcerke , pokusavaju razogarati sa njom, jer je razvod, kao i zvaki razvod braga tezak, trece, pocel je cesce piti, i tad su jos vise poeli obracati paznju na njeno emocioanlno stanje
Onda, i sebe uljucujes i njihove probleme.Hoce oni prihvatiti pomoc , ali da bude kako bi oni to htjeli.Daj novac i suti.
samo da podvucem: ako neko moze pomoci, pozeljno je pomoci, i vjeruj mi, ne mora automatski znaciti ukljucivanje u necije probleme, jer to nije dio tvoje uloge, i to ne bi trebao biti izgovr nepomaganja, jer sma svjedok i supjesnih primjera pomoci, treba jednsotavno pronaci adekvvtno rijesenje