Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Romanija

#51 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by Romanija »

mali jomu wrote:Sjedim sa jaranima na kahvi i rijesavamo zivotne i svijetske probleme...... i u neka doba kad smo sve rijesili, ostadosmo bez problema.

Nismo znali sta vise da pricamo posto smo sve rijesili...... popili smo zadnji gutljaj kahve i razisli se.

Sta bi ste vi, da se vas upita...... promijenili i popravili u BiH ? :)
Promjenio bih da ljudi 'po vas dan' sjede na kahvi i rjesavaju tudje zivotne i svjetske probleme. Uveo bih potpuno otudjenje covjeka od covjeka, jer kako ja skontah putujuci po 'vas cjelom dunjaluku' sto je otudjenje vece to je drustvo razvijenije.'
bosan

#52 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by bosan »

Nista se tu ne treba popravljati jer to je stvarano tisucama godina i mi smo definitivno unikat . Nemas nista a imas sve . :D
Maraschino

#53 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by Maraschino »

Sta imas popraviti u kuci koja je totalno razvaljena?
Sve poravnati pa kako Bog zapovijeda uraditi dobre temelje a onda sve ostalo.
Ne moze dogovorom, porokati se jos jednom pa ko pobijedi neka pravi sve po svojoj zelji.

Ovako se mozemo generacijama koprcati. Uvalili nam nesto cega nigdje nema i sada se ibrete sto to ne funkcionise.
Fudo387

#54 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by Fudo387 »

Maraschino wrote:Sta imas popraviti u kuci koja je totalno razvaljena?
Ne moze dogovorom, porokati se jos jednom pa ko pobijedi neka pravi sve po svojoj zelji.

Ovako se mozemo generacijama koprcati. Uvalili nam nesto cega nigdje nema i sada se ibrete sto to ne funkcionise.
Obicno se slazem s tobom, al' stvarno ne mora tako, mislim to rokanje. Drzava ima okvir, ima tapiju na granice, ima sic u UN-u.
Nisu to garanti uspjeha, ali dovoljno za pocetak.
Mozes li rjesiti neke stvari tamo gdje ima Bosne i na terenu?
Mozes.
Ulazes sve u edukaciju, stvaras povoljnu klimu za biznis, macolom po glavi ljustris svaki oblik korupcije i kriminala.
Izbrises iz glave rodbina, jaran, ovaj, onaj. Zajebo si? Molim lijepo, idi sadi grah u krugu KPD Zenica narednih 300 godina. Cisti olos sa ulica, iz instutucija vlasti, iz svakog coska. Napravi Sarajevo modernim gradom, privuci investicije, zaposli raju i gazi okolo, bez pardona, bez ustupaka. Sakama, nogama, parama. Lobiraj po svijetu kod zajebanih i pametnih, nema od posjeta Pakistanu nista, samo se bezveze eksponiras i upadas u oci. Oni da ista znaju pomoglo bi sebi i ne bi bili Pakistan.
Kad sve to pocnes, kad odlucis to je to, nema kolebanja, guraj dok ne isplivas. Druge nema.
zijancer

#55 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by zijancer »

sarajevo sadi grah na balkonu, pa ga ti pravi :mrgreen:
sori morala sam :P
Maraschino

#56 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by Maraschino »

Fudo387 wrote:
Maraschino wrote:Sta imas popraviti u kuci koja je totalno razvaljena?

Obicno se slazem s tobom, al' stvarno ne mora tako, mislim to rokanje. Drzava ima okvir, ima tapiju na granice, ima sic u UN-u.
Nisu to garanti uspjeha, ali dovoljno za pocetak.
Mozes li rjesiti neke stvari tamo gdje ima Bosne i na terenu?
Mozes.
Ulazes sve u edukaciju, stvaras povoljnu klimu za biznis, macolom po glavi ljustris svaki oblik korupcije i kriminala.
Izbrises iz glave rodbina, jaran, ovaj, onaj. Zajebo si? Molim lijepo, idi sadi grah u krugu KPD Zenica narednih 300 godina. Cisti olos sa ulica, iz instutucija vlasti, iz svakog coska. Napravi Sarajevo modernim gradom, privuci investicije, zaposli raju i gazi okolo, bez pardona, bez ustupaka. Sakama, nogama, parama. Lobiraj po svijetu kod zajebanih i pametnih, nema od posjeta Pakistanu nista, samo se bezveze eksponiras i upadas u oci. Oni da ista znaju pomoglo bi sebi i ne bi bili Pakistan.
Kad sve to pocnes, kad odlucis to je to, nema kolebanja, guraj dok ne isplivas. Druge nema.
Malo sam brutalan bio ali to je zadnja opcija.
Slazem se u potpunosti sta si mislio. Niko nam ne smeta da bar MI radimo kako treba.
Imas dvije strane kojima je neko omogucio mehanizme blokada a trecu stranu koja dobro pliva u takvoj situaciji.

Kada bolje ramislim, dolaze generacije degenerika(ne svi) koji su odrastali u ovakvom okruzenju, ovakvim politikama, zatrovani(a ni rodjeni nisu bili kada je bio rat) tako da ovim tempom dugo godina necemo na bolju granu.

Slazem se da ovo sto imamo(a imamo puno) treba cijeniti i ni pod kakvim uslovima sa time ne trgovati.
muha_sa

#57 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by muha_sa »

moždani cip kod ljudi

al je to dug proces :-)
commendatore

#58 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by commendatore »

nekoc je moj ćaća mijenjo pa ORA Autoput Bratstvo-Jedinstvo da bi ga ja sad placao 10€ od Okucana do Slavonskog Broda Zapad....

nekoc je moj ćaća mijenjo pa je radio na hotelu Zenit - da bi sad bio tudji neciji a nikako moj....

ne bih nista mijenjao.... nek gamad skapava....

kad oni mirno protestvuju sto djeci nemaju - sto bih ja....

PS stice tebe ta kaHva jarane.... kad starci pokrepaju.... onda ces se resetovat na fabricke postavke....
Maraschino

#59 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by Maraschino »

muha_sa wrote:moždani cip kod ljudi

kako se mijenja taj cip caca ga jebo. ovaj je bas greskom nama usadjen.
dedo mi dva rata preko ledja, otac dva, ja jedan...??????
SmokingMan

#60 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by SmokingMan »

Jedna dobra javna kuća....
muha_sa

#61 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by muha_sa »

Maraschino wrote:

moja majka( nana) 3 :-)

kad rekoh mjenjat cip mislio sam na naše ponašanje. Smeta mi bahatost, opšta nekultura, neodgoj....................razumijemo se :)
kako se mjenja :? mjenja se udaranjem po džepu :-) nisu Švede ništa pametniji od nas :-) al su u suri :thumbup: ---nema privilegovanih.
bosan

#62 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by bosan »

Maraschino wrote:

Zato bi se ti roko jos jedanput da se izjednacis sa dedom i ocem :D :D
commendatore

#63 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by commendatore »

muha_sa wrote:
Maraschino wrote:

moja majka( nana) 3 :-)

kad rekoh mjenjat cip mislio sam na naše ponašanje. Smeta mi bahatost, opšta nekultura, neodgoj....................razumijemo se :)
kako se mjenja :? mjenja se udaranjem po džepu :-) nisu Švede ništa pametniji od nas :-) al su u suri :thumbup: ---nema privilegovanih.
zato sto su i oni gore shvatili da im nece biti dobro ako onim dole ne bude dobro....
2001

#64 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by 2001 »

Stihy wrote:Uveo bih smrtnu kaznu za nepotizam i korupciju.
Kako za onog koji prima novac, tako i za onog koji daje novac.
Od drota do predsjednika.
:bih:
Podrzavam al' ne znam koliko bi onda ostalo prezivjelih? :D
KIseljak12

#65 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by KIseljak12 »

U BiH bih popraviozube kad dodjem na odmor iz Njemacke.
mali jomu

#66 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by mali jomu »

Dosla voda, imam jos koju marku od plate za kahvu, i lijepo laganini odoh u carsiju rijesavat probleme...... :mrgreen:
all_might

#67 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by all_might »

ovdje bi trebalo uvest kaznu za primanje mita; korupciju jedno 40 godina zatvora, ali problem je u tome što bi pola države bilo u zatvoru :lol:
mali jomu

#68 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by mali jomu »

all_might wrote: ovdje bi trebalo uvest kaznu za primanje mita; korupciju jedno 40 godina zatvora, ali problem je u tome što bi pola države bilo u zatvoru :lol:

.... kako ce onda ljudi raditi, skole zavrsavat, pare trosit, biti dingospo, more, skijanje, trebe...... ovo ono :lol:
mali jomu

#69 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by mali jomu »

Dolazi zima, vjetar, kisa..... teze ce biti sjediti u basci, kahva se brze ohladi pa manje vremena se moze sjediti nego ljeti. Trebalo bi hitno poraditi na unapredjenju basci...... zastita od vjetra, hladnoce..... ubaciti grijenje i tako, srediti pravo da mozes ko coek uz kahvu rijesavat probleme.....
mali jomu

#70 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by mali jomu »

Promijenio bi u kahvanama naslonjace na stolicama, ledja mi ustuknu poslije 4 sata sjedenja, i redove stolova, da se to malo bolje poreda, rasiri, da se mogu noge fino ispruzit.... i tako
Seyfo

#71 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by Seyfo »

1. Uvesti smrtnu kaznu za korupciju. Nakon par javnih streljanja i vjesanja slabo bi se ko usudio time baviti. Odmah se ne bi svako otimao da ide u politiku. 2. Dati siroke ovlasti policiji,zvanicne i nezvanicne. Da mogu batinati i cebovati stoku makar ih morali sutra pustiti. Time bi se neko teze odlucio za pljacku. U osto vrijeme vratiti dignitet uniformi,da drot osjeca odgovornost i da ima strah od svoje interne kontrole. 3. Precesljati javne ustanove i otjerati 50% na ulicu a onima koji ostanu smanjiti plate i uvesti rigorozne kontrole. 4. (Meni licno najdraze) Bacanje smeca sankcionisati rigoroznim kaznama.
mali jomu

#72 Re: Sta bi vi popravili i promjenili u BiH

Post by mali jomu »

1. Korupciju bi sa petobe smanjio na cvaju u tezim stvarima, na cenera u normali..... murija da to strogo kontrolise, koga uhvate njima petoba i sve preko cvaje i cenera. Zatvore bi ukino a napravio bazene, a umjesto sudova vrtice da se djeca mogu negdje igrat kad je vrijeme nepogodno za vani.

2. Javne ustanove ostaviti javne, udjes izadjes..... naplatis dolazak izlazak, povecanje naplate u zavisnosti tvog hoda i protoka kroz hodnike... i tako.

3.Pribliziti sto vise kante i kontejnere za smece kucama i zgradama, povecati im sirinu, visinu, dubinu u zavisnosti objekta, da moze i onaj sa krova kao i onaj sa prizemlja, kroz prozor kuce, stana, ureda...... ubaciti smece za njegovo predvidjeno mjesto, a ulicne kante bi izbacio, smetaju kad setas ulicama tamo-vamo.

5.Parkinge bi ukino, sta ce ti, bezze.

6.Semafori, sta ce ti, ukini i to.
Post Reply