Moze li se naci posao kod privatnika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Puf

#51 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Puf »

Henry Chinaski wrote:Postoji jedan tajni način koji garantuje uspjeh ali za njega znaju samo rijetki u Bosni i Hercegovini.
Zove se učenje i čitanje, a pomaže u pronalaženju dobrog posla i u borbi protiv situacija da nam polupismeni političari kroje kapu.

Vjerovatno sam sad na crnoj listi zato što sam javno otkrio ovu strogo čuvanu tajnu ali ako ikome pomogne, snosiću sve posljedice.

Upravo to, jedino znanjem moze se obezbjediti dobar posao. Ti ako si truba, ako nemas nikakvi vjestina osim fizicki potegnuti i nosati, dostavljat, stojati na kasi i provlaciti artikle itd... naravno da ne mozes birati nikakve uslove jer realno je da nemas na osnovu cega. Bukvalno si nebitan za privatnika, vlasnika firme, poslodavca.

Samo usavrsavanjem svog znanja moze se "odskociti" od ove "nebitan si" do onog "neka, mogao bi nam on valjat, pripazi ga".

A biti sirovina bez znanja i zelje za ucenjem, a ocekivat da te cuvaju i paze... cestitam glup si.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#52 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Truba »

mogu li mi kapitalci ovaj kapitalisti objasniti kako otpuštaju čovjeka

ima li dernjave plača potezanja utoka :D
Puf

#53 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Puf »

Black swan wrote:mogu li mi kapitalci ovaj kapitalisti objasniti kako otpuštaju čovjeka

ima li dernjave plača potezanja utoka :D
Vase usluge vise nisu potrebne kompaniji. Bice Vam isplacena plata za ovaj mjesec. Hvala Vam na svemu do sada, mozete napustiti prostoriju.
Truba

#54 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Truba »

jel to ti kao kapitalista ili neostvareni kapitalista ( proleter) :D

jedan kolega je u naletu bijesa izbrisao adobe pot šon s kompa :D
drugog su morali iznositi jer je došao s konjskim kondomom :lol: u firmu ( imo platu 2100 i to 2003.)

sa ženama je najgore... :D što one znaju napraviti... da ih se na vrata izbacuje ... pokreću pobune...ma nema :lol:
Truba

#55 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Truba »

baš sam neki dan spasio glavu kolegici
naime radilo joj se o glavi

reko ba pustite ženu šta je 1800 maraka što joj se daje ne traži kruva :D
JThomas

#56 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by JThomas »

aldinmah wrote:
Henry Chinaski wrote:Postoji jedan tajni način koji garantuje uspjeh ali za njega znaju samo rijetki u Bosni i Hercegovini.
Zove se učenje i čitanje, a pomaže u pronalaženju dobrog posla i u borbi protiv situacija da nam polupismeni političari kroje kapu.

Vjerovatno sam sad na crnoj listi zato što sam javno otkrio ovu strogo čuvanu tajnu ali ako ikome pomogne, snosiću sve posljedice.

Upravo to, jedino znanjem moze se obezbjediti dobar posao. Ti ako si truba, ako nemas nikakvi vjestina osim fizicki potegnuti i nosati, dostavljat, stojati na kasi i provlaciti artikle itd... naravno da ne mozes birati nikakve uslove jer realno je da nemas na osnovu cega. Bukvalno si nebitan za privatnika, vlasnika firme, poslodavca.

Samo usavrsavanjem svog znanja moze se "odskociti" od ove "nebitan si" do onog "neka, mogao bi nam on valjat, pripazi ga".

A biti sirovina bez znanja i zelje za ucenjem, a ocekivat da te cuvaju i paze... cestitam glup si.
to ne čini ispravnim ni zakonitim ono što se radi radnicima bez posebnih vještina. moraju i oni živjeti. zato i jesmo hala, političkoj eliti i it stručnjacima je dobro i u burkini faso.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#57 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Romeo 80 »

aldinmah wrote:

Visoka strucna sprema nema nikakve veze sa stvarnim znanjem potrebnim jednom privatniku. Pogotovo ne kod nas sa hiperprodukcijom vss kadra, a sa nikakvim znanjem. Privatnika ne zanima vasa diploma, nego sta znate raditi i kako mozete pridonijeti firmi.
Uslovi koje cete na poslu imati zavise iskljucivo od poslovne politike firme, i to nema skoro nikakve veze sa diplomom koju imate.

Ja sam kao sss takodje imao slobodan vikend i radno vrijeme od 08h do 16:30h! Znanje je jako bitno i s tim se slazem, ali pravo prakticno znanje, a ne budalastine koje se uce na fakultetima i koje su totalno neupotrebljive u praksi.

Dobar zanatlija koji hoce raditi moze bez problema vise zaradjivati od nekoga sa vss i to znacajno vise!
djevojka bez imena

#58 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by djevojka bez imena »

HAVANA wrote:
djevojka bez imena wrote:
HAVANA wrote:Naravno da moze.Radnik koji zna stvoriti novu vrijednost,uvijek je dobrodosao.Plata je tu najmanji problem.Onaj sto dodje nako! skup je kolika god je plata.Ne treba mi nikako,nit ga imam.I sto mi treba,sto ne mogu sam,platim uslugu ljudima koji znaju.I miran spavam.A volio bi imati.
Onaj ko kako ti kazes, zna stvoriti novuvrijednost, u vecini slucajeva ce raditi za sebe, sto ce mu poslodavac?
Zato ga i nemam.Naravno da postoje ljudi.Pogresno si me shvatila.I dobar arhitekta,pravnik,trgovac,radnik opcenito...koji voli i zna svoj posao,aktivno ucestvuje u pozitivnoj prici i poslovanju firme.Onaj ko ista zna o poslu i privatnom biznisu, taj ce dobrog radnika platiti.Ove kretene sa stranackim pozadinama ne ubrajam u te price.Ja ih nemam.Nemam snage vise da se borim sa budalama.Dvojica su mi 2 godine radila.Odem na pola sata iz firme,zove kako da otkuca fakturu musteriji.Kako da odvoji pdv na fakturi...Hej,poslije 2 godine on ne zna cijenu bez pdv-a izvuci...Sramota,ja bi u zemlju propo od stida.Al zna mi zvrljat po teci i mailovima...
Ako si takve drzaodvije godine onda si ti pravo merhametli :lol:
realna do boli

#59 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by realna do boli »

Dobar zanatlija koji je ispekao zanat kod dobrog majstore, uskoro ce se placati suhim zlatom.
Nije sve ni u fakultetskoj diplomi, vodoinstalateri, keramicari, elekricari, zidari, kuhari.....sa znanjem..e tu su pare u BiH.
JThomas

#60 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by JThomas »

plaća se već. i već ga moraš moliti da dođe i prilagođavati se ti njemu. i trpiti upite "koja ti je budala ovo radila"... :lol:
Hendrix

#61 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Hendrix »

realna do boli wrote:Dobar zanatlija koji je ispekao zanat kod dobrog majstore, uskoro ce se placati suhim zlatom.
Nije sve ni u fakultetskoj diplomi, vodoinstalateri, keramicari, elekricari, zidari, kuhari.....sa znanjem..e tu su pare u BiH.
Svi zanatski poslovi ga dodju nesto kao i umjetnost, imas 100 umjetnika ali su 2 popularna i dobijaju 90% poslova i slave.

Imam ja par jarana koji se bave keramikom, fina je to para dok si mlad i zdrav...poslije svi kopaju rukama i nogama da predju na neki normalan posao od 8-16h i sva prica koju sam slusao "Ja sam svoj sef, nemam radno vrijeme, jebe mi se za poreze itd itd..." pada u vodu. Nije da nisu zaradili ali su i pukli psihicki majke mi, ovaj jedan dodje i govori mi za gazdaricu gdje radi kupatilo neko ekskluzivno. Kvoca mu non stop nad glavom, sere na poso, prigovara, mijenja ideje...optuzuje za fuseraj...i tako svaki dan. Nema sefa ali ima halapacu iznad sebe koja ronda jer joj je dosadno u zivotu. Uglavnom vecina ljudi kojima rade vole srat i glumiti gospodu za male pare, a najgori su ovi sto imaju vise love oni ga ubiju u pojam.

Tezak je to hljeb za zaraditi definitivno, ko izdrzi citav zivot u tome svaka mu cast.
realna do boli

#62 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by realna do boli »

Nijedan posao nije lak...ali to sam spomenula u kontekstu zarade.
Uskoro nece biti dimnjacara....a dimnjaci..ostaju.
use your illusion

#63 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by use your illusion »

kako ste nasli posao kod privatnika (vss)..preko posao.ba ili na drugi nacin??
Hendrix

#64 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Hendrix »

realna do boli wrote:Nijedan posao nije lak...ali to sam spomenula u kontekstu zarade.
Uskoro nece biti dimnjacara....a dimnjaci..ostaju.
Znam, ali kazem onako uvijek ih ima par za koje svi znaju i oni uzimaju lovu momacku, ovi ostali se guraju da ulete nekako. Ali polako to sve izumire definitivno, ja sam zvao lika da ocisti dimnjak koji uopste nije dimnjacar...radi sve sto mu padne pod ruke.
realna do boli

#65 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by realna do boli »

Ja ne znam koliko smo mi svesni cinjenice da necemo imati skolovane zanatlije. Svi nesto teze da sjede za kompjuterom, koriste programe za projektiranje, zavrse gradjevinu, arhitekturu.....a onda se sve mora svesti na "obicne" fizikanere..da to i sprovedu u djelo. A oni odose van.
Zena za spremanje stana poslije krecenja mi je trazila 150KM...neka hvala, znaju i poceli su cijeniti svoj fizicki rad. Priucene zanatlije, plasim se da ce nam uskoro ostati jedina mogucnost.
Russki

#66 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Russki »

Bogme, teško. Jako teško.
moonca

#67 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by moonca »

Hendrix wrote:
realna do boli wrote:Dobar zanatlija koji je ispekao zanat kod dobrog majstore, uskoro ce se placati suhim zlatom.
Svi zanatski poslovi ga dodju nesto kao i umjetnost, imas 100 umjetnika ali su 2 popularna i dobijaju 90% poslova i slave.

Imam ja par jarana koji se bave keramikom, fina je to para dok si mlad i zdrav...poslije svi kopaju rukama i nogama da predju na neki normalan posao od 8-16h i sva prica koju sam slusao "Ja sam svoj sef, nemam radno vrijeme, jebe mi se za poreze itd itd..." pada u vodu. Nije da nisu zaradili ali su i pukli psihicki majke mi, ovaj jedan dodje i govori mi za gazdaricu gdje radi kupatilo neko ekskluzivno. Kvoca mu non stop nad glavom, sere na poso, prigovara, mijenja ideje...optuzuje za fuseraj...i tako svaki dan. Nema sefa ali ima halapacu iznad sebe koja ronda jer joj je dosadno u zivotu. Uglavnom vecina ljudi kojima rade vole srat i glumiti gospodu za male pare, a najgori su ovi sto imaju vise love oni ga ubiju u pojam.

Tezak je to hljeb za zaraditi definitivno, ko izdrzi citav zivot u tome svaka mu cast.
Ima lijek i za takve. Neka za svaku novu ideju, da i novu cijenu.Onda , dva dana se ne pojavi ...itd..... bice ona ko' bubica.
Tako sam i ja jednog pitala koliko ce mu trebati da popravi frizider :-) on lezi na podu -pogleda me -kaze -- imam jednu takvu kuci , hocu da je se rijesim ... :lol: e, onda --radi sta hoces :lol: :lol:
HAVANA

#68 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by HAVANA »

Na prste jedne ruke cu nabrojati ljude koji u austrougarskoj zgradi znaju spojiti vodu i preci sa olova na plastiku.A da valja.Od te ruke 3 prsta idu na 2 covjeka od skoro 70 godina,a 2 na djecu od starih majstora...Da ne idem dalje u majstorluke...Katastrofa.Priucenih budala ima.E ti su najskuplji.Bog ga iza njih ne popravi.
Last edited by HAVANA on 25/09/2017 13:00, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#69 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by O'zone »

HAVANA wrote:
djevojka bez imena wrote:
HAVANA wrote:Naravno da moze.Radnik koji zna stvoriti novu vrijednost,uvijek je dobrodosao.Plata je tu najmanji problem.Onaj sto dodje nako! skup je kolika god je plata.Ne treba mi nikako,nit ga imam.I sto mi treba,sto ne mogu sam,platim uslugu ljudima koji znaju.I miran spavam.A volio bi imati.
Onaj ko kako ti kazes, zna stvoriti novuvrijednost, u vecini slucajeva ce raditi za sebe, sto ce mu poslodavac?
Zato ga i nemam.Naravno da postoje ljudi.Pogresno si me shvatila.I dobar arhitekta,pravnik,trgovac,radnik opcenito...koji voli i zna svoj posao,aktivno ucestvuje u pozitivnoj prici i poslovanju firme.Onaj ko ista zna o poslu i privatnom biznisu, taj ce dobrog radnika platiti.Ove kretene sa stranackim pozadinama ne ubrajam u te price.Ja ih nemam.Nemam snage vise da se borim sa budalama.Dvojica su mi 2 godine radila.Odem na pola sata iz firme,zove kako da otkuca fakturu musteriji.Kako da odvoji pdv na fakturi...Hej,poslije 2 godine on ne zna cijenu bez pdv-a izvuci...Sramota,ja bi u zemlju propo od stida.Al zna mi zvrljat po teci i mailovima...
Ejs dvije godine :mrgreen: Ja evo imam kolegu već skoro devet godina pa ne zna ništa od toga a to mu je u opisu posla. Još čovjek diplomirani ekonomista sa van Bosanskog fakulteta a ja papak sa SSS sve to znam i radim.

Mada se ne mogu oteti utisku da se ovdje radnik baš i ne cijeni toliko. Al hajd to je subjektivno mišljenje. A da ga je teško naći vala jeste.
Tomahawk11
Globalni moderator

#70 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Tomahawk11 »

O'zone wrote:
Ejs dvije godine :mrgreen: Ja evo imam kolegu već skoro devet godina pa ne zna ništa od toga a to mu je u opisu posla. Još čovjek diplomirani ekonomista sa van Bosanskog fakulteta a ja papak sa SSS sve to znam i radim.

Mada se ne mogu oteti utisku da se ovdje radnik baš i ne cijeni toliko. Al hajd to je subjektivno mišljenje. A da ga je teško naći vala jeste.
10 godina radi, kad treba šta u Excelu - haj 'vamo :|
Puf

#71 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Puf »

Romeo 80 wrote:
aldinmah wrote:

Visoka strucna sprema nema nikakve veze sa stvarnim znanjem potrebnim jednom privatniku. Pogotovo ne kod nas sa hiperprodukcijom vss kadra, a sa nikakvim znanjem. Privatnika ne zanima vasa diploma, nego sta znate raditi i kako mozete pridonijeti firmi.
Uslovi koje cete na poslu imati zavise iskljucivo od poslovne politike firme, i to nema skoro nikakve veze sa diplomom koju imate.

Ja sam kao sss takodje imao slobodan vikend i radno vrijeme od 08h do 16:30h! Znanje je jako bitno i s tim se slazem, ali pravo prakticno znanje, a ne budalastine koje se uce na fakultetima i koje su totalno neupotrebljive u praksi.

Dobar zanatlija koji hoce raditi moze bez problema vise zaradjivati od nekoga sa vss i to znacajno vise!
Nemoj poistovjecivati pojmove skolovanje i znanje. To nikako nije isto niti ce ikada biti. Ni u jednoj recenici ja nisam rekao da ljudi moraju zavrsavati fakultet i ganjati skolu, nego da moraju unaprijediti znanje o tome sta zele da rade. Moraju znanjem vrijediti, pa ce onda vrijediti i novcano.
moonca

#72 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by moonca »

Prije par godina , ovdje na preporukama na forumu za vodoinstalatera, sam nasla jednog mislim da se zvao Fudo , bio super.Bas kako su ga opisali. :thumbup:
mehoxy

#73 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 11:48, edited 1 time in total.
realna do boli

#74 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by realna do boli »

Kod privatnika se moze naci posao...kada on zaposli svu familiju, pa shvati da ga levate i otpusti ih na kraju..na sta imaju pravo..i ja bih.
Ali, realno, privatnicima sa malim firmama nisu potrebni ekonomisti i pravnici koji, opet realno, nemaju pojma o onome sta tom privatniku treba.
Posebno im nisu potrebni oni sa VS strukom.
Ne znam tacno na koje se privatnike mislilo..konkretno. Vlasnike malih fabrika..ako su specijalizirne, njima trebaju inzinjeri..koje ce opet morati poduciti stariji radnici. Vlasnike trgovina..obicni fizikaneri sa iole ispravnim manirima i debelim zivcima.
Vlasnike IT firmi..trebaju im pametni mladi ljudi koji imaju klikere, ne obavezno faks.
Privatnici su rastezljiv pojam.
Ekonomistu u mojoj privatnoj firmi, ne mojoj :D , gazda je zaduzio da pregleda wc-e i prati ko i kada pusi...a njegov posao su radili dugogodisnji radnici sa sss spremom. Jednostavno nije bilo potrebe za tim kadrom. Imali smo pravnika, trajao mu je tri mjeseca, i vise ga nema.
Previse je bespotrebog skolovanog kadra koji zeli da se "uvali" privatniku i pri tom smatra da odmah treba da bude nagradzen i cijenjen, jer se eto on smatra sposobnim. Kao i za zanat i za ta radna mjesta treba imati iskustvo, koje se stice godinama, ako si strpljiv i znas sta tebas nauciti. Stav u stilu, ja imam fakultet iima da me cijenis...kod privatnika..zaboravi.
Dope_Man

#75 Re: Moze li se naci posao kod privatnika

Post by Dope_Man »

Ni trud ni obrazovanje NIGDJE ne GARANTUJU uspjeh, mozes jednostavno biti peh ili socijalno nesnalazljivi ili sta vec. Mada ce te i ovdje, i bilo gdje drugo, obicno trud i znanje dovesti u situaciju da te neko prepozna i ponudi posao (ako si vec peh da ga ne znas sam naci jer ima ljudi koji stvarno ne znaju traziti posao). Kako god, uveliko povecava sanse za nalazenje dobrog posla.

A za robovanje.. pa niko ne treba da robuje, ali je cinjenica da onaj sa osnovnom ili srednjom nije ulozio u sebe (ne ulazeci u razloge zasto) dovoljno da bude na boljoj poziciji. To automatski znaci da ne moze ocekivati istu ugodnost posla i jednaka primanja kao ovi koji jesu. Nravno da postoje izuzeci poput taxista, gdje sjedis i brojis pare, ali govorimo opcenito. Takodjer, taj nizi posao moze raditi svako, i ja sa fakultetom, i neko sa doktoratom, pa i klinjo koji se poslije osnovne poceo drogirati i sad dosao sebi. Svi mi u nedostatku posla mozemo gledati na oglas ''Potrebni radnici'' na izlogu kafica. Samim tim konkurencija veca i radnik na toj poziciji manje vrijedi, a onaj koji nema opcije za bolje ce trpiti vise da bi zadrzao i to sto ima.
Post Reply