Covjek je tu na Zemlji. Nismo imali izbora.Nurudin wrote:Da ti kažem jednu "tajnu" . Sve ovo, cijelu dramu ljudskog postojanja smo sami mi kreirali jer ne možemo
podnijeti dosadu. Zato igramo ovu igru , a onaj ko gubi želi mijenjati pravila ili se žali na sudiju.
Sad, da nas sve vlasti ostave na miru , svi zakoni i pravila, ljudi bi bili skroz pogubljeni i za par dana
bi se počeli "takmičiti" u nečemu, a onda bi bila nepisana, pa pisana pravila i sistemi, a za autoritet bi se prizivao
Bog nanjčešće. Kad bi se oslobodili autoriteta i počeli odlučivati o pravilima nekim glasanjem ili "šurom" dogovaranjem,
imali bi ovo što imamo danas
Kmetu na bosanskim planinama u 13.vijeku je bilo sve samo ne dosadno. Mjesecima je kopao gledao u nebo ocekujuci kisu, ili sunce, a onda bi ga u odredjenom trenutku vlastelin pozvao da se ide boriti za njega jer je tudjin na granici. Takav zivot se moze nazvati svakakvim ali samo ne dosadnim.
Naucno je dokazano da bez neke vrste drustvene organizacije, kohezija zajednice ili grupe se moze odrzati samo u grupama do 150 ljudi.
Dakle, pravila moraju postojati. Mozda se nekome ne svidja da smo mi takvi kakvi jesmo, mozda nekome udara na intelekt pomisao da je covjek nesposoban biti disciplinovan i "u vinklo" bez prisustva "organa sile", ali dosadasnja istrazivanja pokazuju da mi bas i nismo previse disciplinovana grupa.
S druge strane, u ljudskom DNK ne pise nista o organizovanju, menadzmentu, liderstvu. Kod pcela postoji. Kraljica tacno zna na koji nacin treba organizovati kosnicu. Bioloski smo totalno nespremni za drustvena udruzivanja.
Uprkos tome, covjek je postigao ovo sto je postigao danas, sto NIKAKO ne bi bilo moguce bez udruzivanja u drzave i zajednice.