Evo ga, lazni fanatikos vs wannabe fanatikos.Edin H. wrote:Hajde opisi clansku.hAZNADAR wrote:
Uglavnom me interesuje fudbal i sa Fanaticosima sam pratio nasu repku na brojnim utakmicama.![]()
Nikada ti sa fanaticosima nisi bio, sa simpatizerima mozda.
Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
-
Fudo387
#51 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
- seln
#52 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
OK, onda je mnogo sta jasnije._BataZiv_0809 wrote:Tako nekako ispadne.seln wrote: Onda, da ne poredimo uspjehe Srbije, Hrvatske i Bosne, vec Srba, Hrvata i Bosnjaka... to je to, zar ne?
Cast svim Srbima i Hrvatima koji igraju za BiH, ali oni najkvalitetniji su se odlucili za "matice".
Da se ne lazemo, Hrvatska bi bez fudbalera porijeklom iz BiH mogla osvojiti samo kup Marka Perkovica Tupsona.
Naravno, to ne abolira bosnjacko vodjstvo... ima tu puno javasluka, nerada, nezainteresovanosti, IMT...
cemu cudjenje, vec 27 godina nam sudbinu kroji mafija zvana SDA. U Bosni je uspjeh ono sto iznenadjuje i uglavnom je zasnovan na individualnom trudu.
-
hAZNADAR
#53 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
Dobro. Rekao si svoje na temu. Ili imas jos nesto?Edin H. wrote:Hajde opisi clansku.hAZNADAR wrote:
Uglavnom me interesuje fudbal i sa Fanaticosima sam pratio nasu repku na brojnim utakmicama.![]()
- Edin H.
#54 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
Opet se simpatizer sa (slatkim) kokicama ispred televizora javlja.Fudo387 wrote:Evo ga, lazni fanatikos vs wannabe fanatikos.Edin H. wrote:Hajde opisi clansku.hAZNADAR wrote:
- Edin H.
#55 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
Imam, slazem se u biti sa @point-omhAZNADAR wrote: Dobro. Rekao si svoje na temu. Ili imas jos nesto?
-
Fudo387
#56 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
Opisi clanskuEdin H. wrote:Opet se simpatizer sa (slatkim) kokicama ispred televizora javlja.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
hAZNADAR
#58 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
Fudbal uopce ne kacim u ovoj temi. Govorim o prvacima Evrope ili svijeta u drugim sportovima a niko to od nas nije bio u fudbalu. Procitaj prvi post._BataZiv_0809 wrote:
Ovo ti je jedna poprilicno netacna konstatacija. Naime reprezentacija Hrvatske sa Eura 2008 je rekorder po broju fudbalera porijeklom iz druge drzave (a ta drzava je BiH).hAZNADAR wrote: Ne mozemo se vise vaditi na odlazak igraca iz BiH u susjedne repke.
Tamo im je barem veca sansa da nastupe na takmicenjima, veci borbeni duh i veca sansa za pobjede. A i broj tih sto su otisli i njihova uloga je prenapuhana. .
Podsjecanja radi to je ona reprezentacija koja je u mali dzep strpala veliku Njemacku, kasnijeg finalista i na onako nesretan nacin ispala od Turske.
-
hAZNADAR
#59 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
Hvala na info. Nesto na temu - ili bi nastavio o meni?Edin H. wrote:Imam, slazem se u biti sa @point-omhAZNADAR wrote: Dobro. Rekao si svoje na temu. Ili imas jos nesto?
-
aratet
#60 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
Totalno razocarenje nas je ukopalo.
Nije to samo stvar sporta, u skoro svemu smo najgori u Evropi ili medju par najgorih pa tako i u sportu.
Nije to samo stvar sporta, u skoro svemu smo najgori u Evropi ili medju par najgorih pa tako i u sportu.
- SaraFina
#61 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
hAZNADAR wrote:Cesto sam bio u prilici da odgovaram na pitanja stranaca zasto su Srbi tako dobri u kosarci, vaterpolu,.. Crnogorci u rukometu, Slovenci u kosarci,... Hrvati u rukometu,.. i cesto neznam ni sam sta da odgovorim. Pa mi prvo naumpane da je u pitanju tradicija sporta i kultura, ulaganje u talente,.. itd.
Dakle od devedesetih do sada je Srbija osvojila sljedece:
Kosarka - dvaput svjetski prvaci, triput Evrope, dvaput srebro na olimpijskim. Zenska repka jednom evropsko.
Odbojka - dvaput evropski prvaci, jednom olimpijski. Zene - jednom evropski.
Vaterpolo - triput svjetski prvaci, 6 puta evropski, jednom olimpijski.
Tenis - dvaput Davis kup, a Noleta ne treba spominjati.
Rukomet - dvaput drugo mjesto u Evropi i muski i zenski.
I niz medalja u borilackim vjestinama, veslanju, plivanju, atletici,..
Crna gora prvak jednom Evrope u rukometu i vaterpolu.
Hrvatska
Fudbal - trece mjesto na svjetskom prvenstvu 1998.
Rukomet - dva puta olimpijski prvaci, jednom svjetski prvaci, triput na mediteranskim.
Vaterpolo - dva puta svjetski prvaci u vaterpolu jednom na olimpijskim, plus jednom evropski prvaci.
Skijanje - medalje na zimskim olimpijskim.
Tenis - Davis kup i World team kup.
Slovenija - prvaci Evrope u kosarci jednom, masa medalja u zimslim sportovima i solidan uspjeh u fudbalu i hokeju.
Ne pratim samo tok utakmice, takmicenja,.. vec i i tribine i opcu euforiju.
Zadnje kosarkasko prvenstvo izmedju Slovenije i Srbije koja je nastupila u okrnjenom sastavu.
Mozda je odgovor u vrhunskim strucnjacima i trenerima? Mozda u talentima koji se koriste i motivisu, pomognu,... Kultura mozda i tradicija nekog sporta? Vjerovatno ali ta tradicija ne vrijedi nista i zauzimala bi samo pehare na zidu historijata sporta - ako nema talenata, ulaganja, strucnjaka,...
Nekako mi se cini da je najvise u pitanju odredjena euforija, ponos i samopouzdanje. Posebno kod Srba koji i sa igracima i navijacima i trenerima i strucnim saradnicima i medijima,... cvrsto vjeruju da su najbolji i da zasluzuju prvo mjesto. Taj ponos, volja da se bezpostedno zgazi protivnik, nedostatak respekta prema protivniku, taj pobjednicki duh i visak samopouzdanja cesto ima nacionalisticki ton. Ali rezultati su rezultati. I toga nedostaje u nasoj repki.
Vjerovatno bi najrealniji odgovor bio miks svega. I tradicije i kulture odjrdjenog sporta, ulaganja u talente, vrhunski strucnjaci i mentalite pobjednika sa viskom samopouzdanja.
Da li je moguce od BiH sporta napraviti nesto blizu? Ili da barem vidim kod nasih taj mentalitet pobjednika i ciljanje na prvo mjesto?
Na svjetskom fudbalskom smo usli sa zeljom da sa obrazom izgubimo u drugom krugu i strahovali od zdrijeba. Nekako se useremo protivnika uvijek ili glumimo sportsku kulturu i respekt previse.
Srbi su najmnogoljudnija nacija nastala raspadom ex yu, pa Hrvati. Logično je da nacija od sedam ili koliko već miliona stanovnika ima više talenata nego mi kojih nas ima dva, tri puta manje.
Plus toga imaju i jedni i drugi i treći i četvrti nacionalne države. Kad bila zajebancija i repka i savez suspendirani mi se morali moljakati po komšiluku za nekakve "fermane "...
Ne znam šta ti ima biti tu čudno?
Hrvati iz BiH navijaju za Hr a Srbi za Srbiju i rijetko koga ćeš od njih i vidjeti u našim nacionalnim reprezentacijama. Dakle dodatna ergela iz BiH igra za susjede i komšije.
Da obračunaš procentualno broj stanovnika i dodaš im ove iz BiH računica bi bila jednostavna.
Crnogorci jesu malobrojni ali i oni imaju čistu nacionalnu državu. Slovenci takodjer.
Zamisli ti kako u ovom nakaradnom sistemu političkom izgleda izdvajanje za sport. Nijedna opcija osim bošnjačke reprezentacije ne smatra svojim. I što očekuješ?
Poltronski da se divim Srbima ili HR?
- Edin H.
#62 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
Podjebavas, ali nema veze.Fudo387 wrote:Opisi clanskuEdin H. wrote:Opet se simpatizer sa (slatkim) kokicama ispred televizora javlja.
Na prednjoj strani pise BHFANATICOS u dnu, lijevo gore grb, u sredini stilizovana bakljada u raznim bojama.
Na poledjini Hardcore Bosnians on Tour, ime I clanski broj u dnu.
- spree
#63 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
meni je recimo vaterpolo bio najveca misterija u smislu koliko smo mi losi, a susjedi dominiraju. haj prije nije bilo bazena, ali eto sad i ima pokoji, a mi i dalje kite. nekako sam kontao, pa dovedite par trenera od komsija, svakako smo slican genetski materijal i eto uspjeha. to mi se stalno nekako vrtilo po glavi i onda prije par mjeseci upoznam jednog trenera vaterpola iz susjedstva i bas ga pitam za to. i isprica meni covjek da je dosao u sarajevo kada je otvoren bazen na otoci i da je radio u tom nekom prvoosnovanom klubu. sve je bilo ok i pravo pozitivno, dok nije dosla godisnjica kluba ili bazena, nisam siguran. za taj jubilej oni su pozvali neke vece klubove iz susjedstva kao da igraju turnir, ali su toliko silno zeljeli osvojiti to da su doveli i neke stare igrace sa strane i fakticki odjebali djecu, odnosno domace igrace koji su vec fino napredovali. naravno nisu osvojili i onda se sve razjebalo, njega nisu mogli vise placati, a taj klub se raspao na vise klubova u kojima vise nije bilo tog kvaliteta, jer se razvodnilo. jbt sve zbog nekih sitnih interesa i nesto malo love
. posto kupio poto prodao, ali ova prica bas lici na nas.
uh koliki post. mislim da nikada nisam ovoliki napisao.
uh koliki post. mislim da nikada nisam ovoliki napisao.
-
hAZNADAR
#64 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
Na koji nacin se neuspjeh u rukometu i kosarci moze protimaciti kroz SDA?seln wrote:
OK, onda je mnogo sta jasnije.
Naravno, to ne abolira bosnjacko vodjstvo... ima tu puno javasluka, nerada, nezainteresovanosti, IMT...
cemu cudjenje, vec 27 godina nam sudbinu kroji mafija zvana SDA. U Bosni je uspjeh ono sto iznenadjuje i uglavnom je zasnovan na individualnom trudu.
Moze li se isti sablon sa nekim partijama upotrijebiti za uspjeh rukometa, kosarke, vaterpola, atletike,... u Srbiji i Hrvatskoj?
-
aratet
#65 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
Koliko je tih igraca se fudbalski skolovalo u BiH?_BataZiv_0809 wrote:Tako nekako ispadne.seln wrote: Onda, da ne poredimo uspjehe Srbije, Hrvatske i Bosne, vec Srba, Hrvata i Bosnjaka... to je to, zar ne?
Cast svim Srbima i Hrvatima koji igraju za BiH, ali oni najkvalitetniji su se odlucili za "matice".
Da se ne lazemo, Hrvatska bi bez fudbalera porijeklom iz BiH mogla osvojiti samo kup Marka Perkovica Tupsona.
Ovo ti je jedna poprilicno netacna konstatacija. Naime reprezentacija Hrvatske sa Eura 2008 je rekorder po broju fudbalera porijeklom iz druge drzave (a ta drzava je BiH).hAZNADAR wrote: Ne mozemo se vise vaditi na odlazak igraca iz BiH u susjedne repke.
Tamo im je barem veca sansa da nastupe na takmicenjima, veci borbeni duh i veca sansa za pobjede. A i broj tih sto su otisli i njihova uloga je prenapuhana. .
Podsjecanja radi to je ona reprezentacija koja je u mali dzep strpala veliku Njemacku, kasnijeg finalista i na onako nesretan nacin ispala od Turske.
- Tito_i_Partija
#66 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
hAZNADAR wrote:Jos dodati tu i Bakira kao krivca i eto.
Mislim, dokle ce se vaditi na politiku, sistem,...
Nesto nam nedostaje u ovoj prici a to nije ni talent, ni posten politicar, ni funkcionalan parlament, ni funkcionalno predsjednistvo, ni dobar trener.
Pa naravno da je sistem kriv, jebo ga ti. Niti imamo dobre podloge za razvijanje talenta, niti zainteresovanih ljudi da u to investiraju. A to je problem u samom sistemu, koji jebe sve redom, od obicnog penzionera do potencijalno vrhunskih sportista. Kad imas sistem u kojem se ne moze izgradit' 5 km autoputa za 10 godina, kako onda ocekujes da budemo ista u sportu?hAZNADAR wrote:Ne mozemo se vise vaditi na odlazak igraca iz BiH u susjedne repke.
Tamo im je barem veca sansa da nastupe na takmicenjima, veci borbeni duh i veca sansa za pobjede. A i broj tih sto su otisli i njihova uloga je prenapuhana.
Imamo masu sportista koji idu u druge zemlje ili da igraju za njih, ili da tamo treniraju. Cilic otis'o da igra za HR jer nije im'o nikakve podrske od nasih. Dzumhur otis'o u Beograd, evo Amina Kajtaz neki dan u Zagreb. Pa sta mislis do cega je? Nema uslova, nema podrske, i ljudima naravno pukne film i idu tamo gdje ima.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#67 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
Vrlo malo, ali to je sad nebitno za ovu pricu. Reprezenacija se sastavlja po drzavljanstvu ne po adresi trening centra.aratet wrote: Koliko je tih igraca se fudbalski skolovalo u BiH?
-
TheMule
#68 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
Gledajuci sa pozicije mentaliteta, mi Bosanci nismo timski orijentisani, od malih nogu nemamo disciplinu, sve radimo sami (ne sam Safete!). Mogli bi biti dosta jaci u pojedinacnim sportovima, ali ti nisu popularni kod nas.
Onda imas standardne minuse:
mala drzava - minus
odlazak talenata u susjedne zemlje ili vani -veliki minus
nepostojeca mreza izvidjaca i stipendija talentovaim igracima -veliki minus
slaba ekonomija
korupcija
nesto slabija sportska klupska tradicija
Svi ti minusi se spoje, i odjednom imas veliku razliku u rezultatima.
Onda imas standardne minuse:
mala drzava - minus
odlazak talenata u susjedne zemlje ili vani -veliki minus
nepostojeca mreza izvidjaca i stipendija talentovaim igracima -veliki minus
slaba ekonomija
korupcija
nesto slabija sportska klupska tradicija
Svi ti minusi se spoje, i odjednom imas veliku razliku u rezultatima.
- Edin H.
#69 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
Pa kazem ti, mala smo drzava, siromasna, nedovoljno se ulaze u sport, ali kvalitetni sportisti Srbi i Hrvati mahom biraju susjedne reprezentacije.hAZNADAR wrote:Hvala na info. Nesto na temu - ili bi nastavio o meni?Edin H. wrote:Imam, slazem se u biti sa @point-omhAZNADAR wrote: Dobro. Rekao si svoje na temu. Ili imas jos nesto?
Ne bi trebalo biti dozvoljeno, nego po rodjenju, pa bi onda druga prica bila.
Ali to naravno ne bi odgovaralo velikim nacijama koje takodje "kradu" sportiste.
-
aratet
#70 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
Svi su oni drzavljani Hrvatske, a nasu Reprezentaciju cine igraci koji ne znaju normalno pricati nas jezik, izuzev par igraca._BataZiv_0809 wrote:Vrlo malo, ali to je sad nebitno za ovu pricu. Reprezenacija se sastavlja po drzavljanstvu ne po adresi trening centra.aratet wrote: Koliko je tih igraca se fudbalski skolovalo u BiH?
Da su se ti igraci skolovali u BiH daleko bi bili od tih uspjeha.
Mi ovako u fudbalu krademo od drugih jer nam drugi prave igrace i opet nas nema nigdje.
-
Fudo387
#71 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
Previse pusimo i pijemo kafu.
-
hAZNADAR
#72 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
A mozda su otisli zato sto im je tamo veca sansa da nastupe na nekom svjetskom ili evropskom prvenstvu. U ekipe koje pobjedjuju i izbore prolaz.Tito_i_Partija wrote:
Pa naravno da je sistem kriv, jebo ga ti. Niti imamo dobre podloge za razvijanje talenta, niti zainteresovanih ljudi da u to investiraju. A to je problem u samom sistemu, koji jebe sve redom, od obicnog penzionera do potencijalno vrhunskih sportista. Kad imas sistem u kojem se ne moze izgradit' 5 km autoputa za 10 godina, kako onda ocekujes da budemo ista u sportu?
Imamo masu sportista koji idu u druge zemlje ili da igraju za njih, ili da tamo treniraju. Cilic otis'o da igra za HR jer nije im'o nikakve podrske od nasih. Dzumhur otis'o u Beograd, evo Amina Kajtaz neki dan u Zagreb. Pa sta mislis do cega je? Nema uslova, nema podrske, i ljudima naravno pukne film i idu tamo gdje ima.
A nije samo lova formula pobjede, a jos manje autoput,... U atletici natupaju i pobjedjuju mnogi igraci iz vecih vukojebina, iz veceg siromastva, ratom pogodjenih drzava,..
-
hAZNADAR
#73 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
U atletici nastupaju i pobjedjuju mnogi jos siromasniji afrikanci.Edin H. wrote:[
Pa kazem ti, mala smo drzava, siromasna, nedovoljno se ulaze u sport, ali kvalitetni sportisti Srbi i Hrvati mahom biraju susjedne reprezentacije.
Ne bi trebalo biti dozvoljeno, nego po rodjenju, pa bi onda druga prica bila.
Ali to naravno ne bi odgovaralo velikim nacijama koje takodje "kradu" sportiste.
A Crna Gora sastavi pobjednicki rukometni tim.
-
aratet
#74 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
Nije sve ni u uslovima ili parama.Tito_i_Partija wrote:hAZNADAR wrote:Jos dodati tu i Bakira kao krivca i eto.
Mislim, dokle ce se vaditi na politiku, sistem,...
Nesto nam nedostaje u ovoj prici a to nije ni talent, ni posten politicar, ni funkcionalan parlament, ni funkcionalno predsjednistvo, ni dobar trener.Pa naravno da je sistem kriv, jebo ga ti. Niti imamo dobre podloge za razvijanje talenta, niti zainteresovanih ljudi da u to investiraju. A to je problem u samom sistemu, koji jebe sve redom, od obicnog penzionera do potencijalno vrhunskih sportista. Kad imas sistem u kojem se ne moze izgradit' 5 km autoputa za 10 godina, kako onda ocekujes da budemo ista u sportu?hAZNADAR wrote:Ne mozemo se vise vaditi na odlazak igraca iz BiH u susjedne repke.
Tamo im je barem veca sansa da nastupe na takmicenjima, veci borbeni duh i veca sansa za pobjede. A i broj tih sto su otisli i njihova uloga je prenapuhana.
Imamo onog Hrvata sto je zlatni u streljastvu, radi kao konobar, placa skupu opremu, a od drzave dobija veoma malo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#75 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.
Ne krademo mi ni od koga, svako bira gdje ce i za koga igrati. Kao sto ima slucaj Hajrovic, Pjanic i Medunjanin, tako imaju i Haris Seferovic, Vedad Jakupovic, Branimir Hrgota i Alija Besic golman Luksemburgaaratet wrote:
Svi su oni drzavljani Hrvatske, a nasu Reprezentaciju cine igraci koji ne znaju normalno pricati nas jezik, izuzev par igraca.
Da su se ti igraci skolovali u BiH daleko bi bili od tih uspjeha.
Mi ovako u fudbalu krademo od drugih jer nam drugi prave igrace i opet nas nema nigdje.