A što bi plaćao,da gledaš Partizan i Zvezdu?Alfons Kauders wrote:Ja sam placao, ali vise necu.
Jer ono, ako dio drzave ne mora placati... Ne moram ni ja...
Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
- SmokingMan
#51 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
-
alipasijaner
#52 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Placam-o, jer se za gore navedene izdvajaju sredstva iz budzetamaxell_sarajevo wrote:
Placas li npr. Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BIH, Muzej BIH?
I njihovi radnici trebaju da jedu, a nemaju jer plate nisu primili mjesecima.
Znas ova zemlja i jeste u qrcu jer ljudi traze sve i jedan razlog protiv, a ne traze ni jedan jedini razlog za..
- Prpa.ba
#53 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Sto manje novca uhljebljenickom aparatu, to bolje za drzavu. 
Samo da napomenem da sam inace protiv postojanja drzavnih televizija i televizija finansiranih od novca poreskih obveznika.
Samo da napomenem da sam inace protiv postojanja drzavnih televizija i televizija finansiranih od novca poreskih obveznika.
- Alfons Kauders
#54 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Nisam fudbalski fanSmokingMan wrote:A što bi plaćao,da gledaš Partizan i Zvezdu?Alfons Kauders wrote:Ja sam placao, ali vise necu.
Jer ono, ako dio drzave ne mora placati... Ne moram ni ja...
Ali za Vizu za buducnost i Bolji zivot placam stoju mjesecno ako treba!
-
Ci-Nick
#55 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Nikad od države nisam uzeo mi jedne marke,.. niti sam tražio, niti sam očekivao.Alternativac1 wrote:Brkaš stvari... Ja nikad ne bih udario po leđima sirotinje kao što to radi naša vlast... Zna se dobro da te pare idu za finansiranje uhljeba...Rugafet wrote:Post mjesecaCi-Nick wrote:To isto kažu oni koji ne plaćaju vodu, kradu struju, ne plaćaju kartu u tramvaju,.. itd.
Da tako razmišljaju, zaključuju i rade Nijemci i Japanci,.. i oni bi imali istu vlast, korupciju,.. propast kakvu mi imamo.
I što neko reče, čuj porez na TV prijemnik, pa to je isto ko da ti za šporet udari porez...
Ali dobro, ti si na državnoj sisi pa ti lijepo... ali sami sebi skačete u stomak...
Niti sam kad pokušavao da se zaposlim u neku državnu firmu.
A nikom nisam dužan ni marke.
Problem je u tome da se ovdje traži opravdanje ( izgovor ) za neplaćanje RTV takse, vode, struje, poreza,..
Funkcionalnu državu i sistem ne prave političari nego narod. Kuća se pravi od temelja.
Pošten narod će imati i poštene političare. Kad se neko dočepa prilike sjeti se kakav je narod i kaže: " Ko ih jebe i oni bi krali da imaju priliku".
Budi pošten a onda traži od drugih da budu pošteni.
U prošloj godini je potpisalo peticiju ili učestvovalo u protestima 28% Francuza, 26% Šveđana,.. 11% Hrvata,.. i koliko Bosanaca ?
Možda 2 ili 3%.
Samo jednom su građani BiH imali pravilan pristup demokratiji a to je onaj protest za JMBG.
Konkretni zahtjevi ne kao onaj februarski protest i na ulicu,.. parlament, skupštinu.
Nadam se da će Sarajevo potpuno ostati bez vode, možda bi to mogao biti razlog prave revolucije.
Last edited by Ci-Nick on 21/09/2017 12:01, edited 2 times in total.
- Alternativac1
#56 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Bio sam posmatrač na izborima tako da sam vidio šta se radi, kakva je to demokratija i ko glasa...
Ne tražim izgovor nikakav, nego u suštini imam isti cilj ko i ti...
Da što prije dođe do kolapsa jer samo tako se stanje može promijeniti...
I ta priča, budi pošten stvarno nema smisla... to je isto da mi kažeš: "Budi pošten, pusti bolan nek te lopovi opljačkaju, nemoj se branit".
Da što prije dođe do kolapsa jer samo tako se stanje može promijeniti...
I ta priča, budi pošten stvarno nema smisla... to je isto da mi kažeš: "Budi pošten, pusti bolan nek te lopovi opljačkaju, nemoj se branit".
- djigibau
#57 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Ima li ko da postavi fotografije racuna od EP RS-a i EP HZHB, da vidimo da li uopce ta stavka postoji na njihovim racunima?
-
archi_a
#58 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Da li je pojedincima jasno da se ovakvom odlukom, javno, bez ikakvog obrazloženja pokušava jedan narod u Bosni i Hercegovini natjerati da plaća, drugi narod nije ni bio u opticaju jer imaju svoje načine plaćanja i naplate "poreza" za posjedovanje tv prijemnika, a treći narod je "oslobođen" plaćanja ili ne mora da plati jer nisu pronašli modus naplate za njih!!! To je nenormalno.
-
alipasijaner
#59 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
+1Ci-Nick wrote: Nikad od države nisam uzeo mi jedne marke,.. niti sam tražio, niti sam očekivao.
Niti sam kad pokušavao da se zaposlim u neku državnu firmu.
A nikom nisam dužan ni marke.
Problem je u tome da se ovdje traži opravdanje ( izgovor ) za neplaćanje RTV takse, vode, struje, poreza,..
-
channel10
#60 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Ne postoji. Nemoj džabe da razbijas glavu. Samo na računima EPBIH ima ta stavka.djigibau wrote:Ima li ko da postavi fotografije racuna od EP RS-a i EP HZHB, da vidimo da li uopce ta stavka postoji na njihovim racunima?
Kako plaćaju u RS?
- SmokingMan
#61 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Plaćajte budale.
-
channel10
#62 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Alternativac1 wrote:Bio sam posmatrač na izborima tako da sam vidio šta se radi, kakva je to demokratija i ko glasa...
Da što prije dođe do kolapsa jer samo tako se stanje može promijeniti...![]()
- Thorgerson
#63 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Ja cu placat samo RTV taksu, a struju necu.
Eh sad kad prodje koji mjesec, struju ce mi iskljucit.
Vjerovatno ce mi nastaviti slati opomene, samim tim uz opomenu kacit i RTV taksu.
Eh, onda cu ja podnijet zahtjev za oslobadajnje od RTV takse jer nemam struje. Mislim, TV ne moze radit bez struje.
I tako se veoma jednostavno oslobodite placanja RTV takse na jedan legalan nacin.
Jedini nedostatak je sto necu onda imati struje...ali eto barem imam vode... do 22h veceras.
Eh sad kad prodje koji mjesec, struju ce mi iskljucit.
Vjerovatno ce mi nastaviti slati opomene, samim tim uz opomenu kacit i RTV taksu.
Eh, onda cu ja podnijet zahtjev za oslobadajnje od RTV takse jer nemam struje. Mislim, TV ne moze radit bez struje.
I tako se veoma jednostavno oslobodite placanja RTV takse na jedan legalan nacin.
Jedini nedostatak je sto necu onda imati struje...ali eto barem imam vode... do 22h veceras.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
- Nisrin
#65 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Placat cu jer je ZAKONSKA OBAVEZA!
Ne bih placala jer ne placaju svi,ali nije moj stan pa necu bezveze da pravim problem...
Pametnije bi bilo da stave 3-4KM taksu, mislim da bi puno vise ljudi placalo, nego 7,5KM, sto je nekome puno- a vjerujte puno je i onih sto kupuju danas hljeb od jucer, tj za pola marke...znaci to je njima 15 hljebova iliti pola mjeseca da kupe taj hljeb!
Totalno glupo i nerealno su napravili da jedni budu obavezni platiti, a drugi ne...treba ih tuziti za diskriminaciju!
Ne bih placala jer ne placaju svi,ali nije moj stan pa necu bezveze da pravim problem...
Pametnije bi bilo da stave 3-4KM taksu, mislim da bi puno vise ljudi placalo, nego 7,5KM, sto je nekome puno- a vjerujte puno je i onih sto kupuju danas hljeb od jucer, tj za pola marke...znaci to je njima 15 hljebova iliti pola mjeseca da kupe taj hljeb!
Totalno glupo i nerealno su napravili da jedni budu obavezni platiti, a drugi ne...treba ih tuziti za diskriminaciju!
-
Hakiz
#66 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Dakle, stvar je jednostavna. Ima izreka u SAD koja kaže nešto u stilu stavi novac tamo gdje su ti usta. Iliti svojim djelma potvrdi svoje riječi.
A to znači: Ako želiš sistem koji funkcioniše, vladavinu prava itd, ne možeš reći nećupo štovati taj sistem i zakone jer ih niko drugi ne poštuje i ja ispadam budala.
Ako kažeš i ja ću kao i drugi gubiš pravo tražiti funkcionalan sistem i vladavinu zakona.
Principi su nešto za šta se bori i pati. Pa makar ta patnja bude otjelovljena u 7,50 KM mjesečno. Ili sam sebi izgledao kao budala.
A to znači: Ako želiš sistem koji funkcioniše, vladavinu prava itd, ne možeš reći nećupo štovati taj sistem i zakone jer ih niko drugi ne poštuje i ja ispadam budala.
Ako kažeš i ja ću kao i drugi gubiš pravo tražiti funkcionalan sistem i vladavinu zakona.
Principi su nešto za šta se bori i pati. Pa makar ta patnja bude otjelovljena u 7,50 KM mjesečno. Ili sam sebi izgledao kao budala.
- mad_max_ba
#67 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
a gade mi se fuj
ali ja ću plačati, mrzi me da imam dug i što bi se nakon određenog perioda jednostavno mogla cifra nakupit pa da mi bode u oči.
A konkretno, nisu zaslužili ni feninga sa svojim programima, nezz kada sam posljednji puta gledao bilo kakav program na FTV,BHT, čak i posljednje utakmice fudbalske reprezentacije sam gledao preko live stream-a ili drugačije jer toliko me živciraju i komentatori i voditelj i gosti emisije da mi se sve skupa GADI.
ali ja ću plačati, mrzi me da imam dug i što bi se nakon određenog perioda jednostavno mogla cifra nakupit pa da mi bode u oči.
A konkretno, nisu zaslužili ni feninga sa svojim programima, nezz kada sam posljednji puta gledao bilo kakav program na FTV,BHT, čak i posljednje utakmice fudbalske reprezentacije sam gledao preko live stream-a ili drugačije jer toliko me živciraju i komentatori i voditelj i gosti emisije da mi se sve skupa GADI.
- Prpa.ba
#68 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Jedini javni medij kojeg treba imati drzava su narodne novine tj. sluzbeni list i on treba biti slobodno raspoloziv gradjanima putem interneta i u svim jedinicama lokalne samouprave na uvid. Eventualni televizijski kanal moze, ali samo po uzoru na americki C-SPAN gdje ce kanal biti obavezno prisutan kod svih kablovskih operatera i putem javnih frekvencija a prenosice sjednice razlicitih nivoa vlasti, bez komentara, tumacenja ili reklama.
FTV i BHT treba ukinuti.
FTV i BHT treba ukinuti.
-
Hakiz
#69 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Ekvivalent BHT-u nije C-SPAN nego PBS.
Mora postojati javni servis. Ne samo vijesti i slično. Mora postojati jedna televizija i jedan radio koji će i ljudima koji nisu zainteresovani da gledaju američke blockbuster filmove i reality show programe i slušaju mainstream muziku omogućiti da nešto konzumiraju. Većina programa na javnim servisima je vjerovatno neatraktivna, ali u tome i jeste stvar. Javni servisi moraju prikazivati raznovrstan i relevantan program, a ne atraktivan.
I zato mora postojati pretplata. Komercijalne televizije atraktivnošču programa privlače oglašivače i tako se finansiraju. A javnom servisu nije cilj da bude atraktivan, ne privlači oglašivače, a kako obavlja javnu funkciju mora se finansirati iz pretplate.
Da banalizujem, meni možda nikada u životu neće trebati usluga policije, ali plaćam porez kojim se policija finansira. Javni interes postojanja policije je važniji od mog privatnog interesa da mi policija ne treba i da ne želim da je plaćam. I zato me niko ne pita nego mi kroz porez uzmu novac za policiju. Ili vatrogasce. Itd. I tako i za javni servis.
Druga priča je jad i bijeda, naročito programska, konkretno javnih servisa u BiH.
Mora postojati javni servis. Ne samo vijesti i slično. Mora postojati jedna televizija i jedan radio koji će i ljudima koji nisu zainteresovani da gledaju američke blockbuster filmove i reality show programe i slušaju mainstream muziku omogućiti da nešto konzumiraju. Većina programa na javnim servisima je vjerovatno neatraktivna, ali u tome i jeste stvar. Javni servisi moraju prikazivati raznovrstan i relevantan program, a ne atraktivan.
I zato mora postojati pretplata. Komercijalne televizije atraktivnošču programa privlače oglašivače i tako se finansiraju. A javnom servisu nije cilj da bude atraktivan, ne privlači oglašivače, a kako obavlja javnu funkciju mora se finansirati iz pretplate.
Da banalizujem, meni možda nikada u životu neće trebati usluga policije, ali plaćam porez kojim se policija finansira. Javni interes postojanja policije je važniji od mog privatnog interesa da mi policija ne treba i da ne želim da je plaćam. I zato me niko ne pita nego mi kroz porez uzmu novac za policiju. Ili vatrogasce. Itd. I tako i za javni servis.
Druga priča je jad i bijeda, naročito programska, konkretno javnih servisa u BiH.
- Sara03
#70 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Hakiz wrote:Dakle, stvar je jednostavna. Ima izreka u SAD koja kaže nešto u stilu stavi novac tamo gdje su ti usta. Iliti svojim djelma potvrdi svoje riječi.
-
Hendrix
#71 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Ovo je poenta, jedan narod levati i naplacuje mu se porez koji lafo vrijedi za citavu drzavu. I zalosno je da se ljudi i dalje loze na sistem i postenje...nema vecih levata od Bosnjaka to je provjereno.archi_a wrote:Da li je pojedincima jasno da se ovakvom odlukom, javno, bez ikakvog obrazloženja pokušava jedan narod u Bosni i Hercegovini natjerati da plaća, drugi narod nije ni bio u opticaju jer imaju svoje načine plaćanja i naplate "poreza" za posjedovanje tv prijemnika, a treći narod je "oslobođen" plaćanja ili ne mora da plati jer nisu pronašli modus naplate za njih!!! To je nenormalno.
- Prpa.ba
#72 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Ne mora nista, postoji samo ono oko cega postoji drustveni konsenzus. To ukljucuje i policiju, i zdravstvo i javni tv servis.Hakiz wrote:Ekvivalent BHT-u nije C-SPAN nego PBS.
U nasem drustvu su mnoge stvari naslijedjene i postoje samo zbog inercije iz socijalizma, a nisu nastale na vlastitom iskustvu i iz vlastitih potreba. Dobar primjer su kazneni zakoni prepisani iz Njemacke i Norveske a koje "primjenjuju" domaci ljudi i to ne lici ni na sta.
Jedna od njih je i tv servis. Sudeci po enormnom broju ljudi koji ga ne zele placati, opravdano je dovesti u pitanje potrebu za istim. Da je MUP i KCUS isto iskazan na racunima umjesto skriven iza nevidljivih poreza, vjerovatno bi dobar dio ljudi odbio placati i te raspadnute institucije, jeftinije je formirati blokovske straze i organizovati sergiju za lijecenje. Raspad civilizacije - da. Prikladno za nas nivo drustvenog razvoja - da.
- edo_79
#73 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Koja prava matere ti?Ci-Nick wrote:Svi bi prava a niko obaveze,,.. imamo to što smo zaslužili.
- edo_79
#74 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Koji je to mentalni sklop kad možeš, u segmentu pružanja usluga, da staviš u istu rečenicu Švabe, Japance i nasCi-Nick wrote:To isto kažu oni koji ne plaćaju vodu, kradu struju, ne plaćaju kartu u tramvaju,.. itd.Alternativac1 wrote:Kakva patetična priča pojedinih na ovoj temi... Čini mi se da im se familija uhljebila na televiziji...![]()
Ja neću plaćati, neću da plaćam za usluge kojima nisam zadovoljan i koje ne koristim. Tačka!
Da tako razmišljaju, zaključuju i rade Nijemci i Japanci,.. i oni bi imali istu vlast, korupciju,.. propast kakvu mi imamo.
-
Ci-Nick
#75 Re: Neplacanje RTV takse/pristojbe/pretplata
Pa eto upravo dokazuješ navedeno,.. kakve veze da ima da li se radi o segmentu usluga, glasanju na izborima, podmićivanju policije, guranju preko reda,.. sve je to taj tvoj "mentalni sklop".edo_79 wrote:Koji je to mentalni sklop kad možeš, u segmentu pružanja usluga, da staviš u istu rečenicu Švabe, Japance i nasCi-Nick wrote:To isto kažu oni koji ne plaćaju vodu, kradu struju, ne plaćaju kartu u tramvaju,.. itd.Alternativac1 wrote:Kakva patetična priča pojedinih na ovoj temi... Čini mi se da im se familija uhljebila na televiziji...![]()
Ja neću plaćati, neću da plaćam za usluge kojima nisam zadovoljan i koje ne koristim. Tačka!
Da tako razmišljaju, zaključuju i rade Nijemci i Japanci,.. i oni bi imali istu vlast, korupciju,.. propast kakvu mi imamo.![]()
![]()