Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

darius_maximus

#51 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by darius_maximus »

Ja se sjećam stvari nekad od 12.-13. godine.
Mislim, baš se sjećam šta se desilo, šta sam ja radio, prostora u kojem se nešto odigralo.

Postoje neka sjećanja od kada sam imao 7 godina ali to je uglavnom rekonstruisano iz priča koje su meni pričali.
Ne sjećam se prijatelja prije rata, obdaništa, krađe trešanja, to su sve stvari koje mi je neko pričao i ja ih sada na isti način prepričavam.

Znam, čudno malo, ali valjda je to neki odbrambeni mehanizam, šta ti ja znam.
Inače se ne mogu nikada sjetiti kada sam bio negdje, tipa koje sam godine išao u neki grad ili državu.
Uglavnom pamtim emocije i razgovore, ali datume i imena jako loše (dobro pamtim lica, doduše :)).
supercali

#52 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by supercali »

animals wrote:
supercali wrote:Sjecanja kazu naucnici sezu od trece godine otprilike sve ranije je samo duboka podsvjest koju covjek pri ovoj vrsti razvoja i tehnologije ne moze prikazati
Seres i ti :-)
A ti drzis u sebi?
ExNihilo

#53 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by ExNihilo »

animals wrote:
ExNihilo wrote:
Toffee karamela wrote:
hmm da ali ako se sjećanja mogu staviti u određeni kontekst, nekih drugih osoba i događaja za koje znamo kad su se dogodila, tada ne mogu biti paramnezije...ako je nekome djed umro kad je ovaj imao 4 godine, a sjećaš se djeda otprije u nekim situacijama, znači da hronologija pada prije 4 godine.

ja isto imam slonovsko pamćenje, po tom nekom kontekstu, rasporedu namještaja iz kuće, nekim osobama zaključila sam da mi sjećanja dopiru sve do 2 godine. kroz maglu naravno ali bogme se sjećam dosta plastično.

isto tako kao i uvodničaru sjećanje mi je užasno oslabilo posljednjih godina, ne pamtim lica, imena, događaje otprije dan-dva-sedmicu. često mi se desi da navečer počnem gledati film, ne završim ga i ujutro krenem da ga finiširam...i po 15 minuta mi treba da se sjetim koji je bio :shock:...da sad u policiji dajem iskaz u vezi nečega i da me upitaju šta ste radili u petak, 17. juna umrla bih od smijeha :lol:
Mogu, često su naša "sjećanja" zapravo produkt onoga što smo čuli od drugih. Ubijeđeni smo da se nešto dogodilo onako kako "pamtimo", ali zapravo se sjećamo vizualizacije tuđe priče.
Kako si naporan :-)
Polabrnjaj ga. :zoka:
Alfons Kauders

#54 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by Alfons Kauders »

dječak sa šibicama wrote:Sjecam se i kad su me sa 4 godine bacili u more da naucim plivati, tad smo zivjeli dole i takav je obicaj, nista skola plivanja nego buch u vodu pa isplivaj sinko. ako ne isplivas, onda te spasavaju.

Ja ispliv`o ali sam i plak`o cijeli dan.
Slicno :lol: :lol: :lol:
zavezata-vreca

#55 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by zavezata-vreca »

prva slika mi je iz obdaništa, kada mi se nije spavalo i izasao iz kreveta do wc-a ... vaspitacica piski otvorenih vrata, oklembesio se klitoris ko klatno ... dan danas drkam na tu sliku :izet:
Alfons Kauders

#56 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by Alfons Kauders »

zavezata-vreca wrote:prva slika mi je iz obdaništa, kada mi se nije spavalo i izasao iz kreveta do wc-a ... vaspitacica piski otvorenih vrata, oklembesio se klitoris ko klatno ... dan danas drkam na tu sliku :izet:
:lol: :lol: :lol:

Moj prvi dan u obdanistu... Simultano prebio dvojicu, u paketu

Rekli materi da me vodi u drugo obdaniste :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#57 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by Truba »

ne sjećam se olimpijade... jer kako mi rekoše nismo bili tu :D
ne sjećam se černobilja... ali se sjećam da su neka djeca iz ukrajine dolazila na planinu
sjećam se cirkusa na čengić vili kad je otišao dakle 1985. garant :D
od 1987. se fino sjećam
nekoliko slika iz iraka...

sjećam se i sokolović kolonije gdje smo podstanari bili prije 1985.
nekoliko scena...
dakle možda od 4. godine
Jack Be Nimble

#58 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by Jack Be Nimble »

Od 3-4 godine, uglavnom putovanja na more i kako me JNA mornarica ganjala da ne bi otplivao u Italiju :D
ćiribiribela

#59 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by ćiribiribela »

Isto prva sjecanja iz rata, imala 3 4 godine. Jebene granate!

Onda nakon tih ratnih sjecanja ide famozni 1. razred (krenula u skolu 95.) nisam imala normalne sveske, nije niko, i tata nasao neku bez linija i crtao mi linije, izgubim tu svesku prvi dan. Trauma haman ko rat :lol:
zijancer

#60 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by zijancer »

sjecam se jake svjetlosti i ispred toga gomile sjenki razlicite visine i debljine, kako se keze
(prozor, tetke, nane, dede i sl. vjerovatno) zvuka se ne sjecam :cry:
julisiz es grant

#61 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by julisiz es grant »

Ja se sjećam kad mi se brat rodio recimo...ja i stari ga gledamo u bolnici, onako umotanog. A tada sam imao tačno 2 godine i 8 mjeseci. I nije da sam to mogao iskonstruisati po nečijoj priči, jer se oduvijek toga sjećam. Mislim da imam sjećanja još i odranije, ali ih ne mogu staviti u neki vremenski kontekst da bih to dokazo :D
Inače, mnogo su mi življa sjećanja iz obdaništa, nego iz srednje škole, možda i sa fakulteta. Recimo, kad se sjećam nekog događaja iz obdaništa, čini mi se da tačno pamtim riječi koje je neko tada koristio, a i sama scena mi je puno življa pred očima, sa više detalja...dok stvari iz "odraslog" života uglavnom ne pamtim tako...znam da se nešto zbilo i to je to.
cyprus

#62 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by cyprus »

ćiribiribela wrote:nisam imala normalne sveske, nije niko...
Kako, a one unicefove? :mrgreen:

Image
ćiribiribela

#63 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by ćiribiribela »

Nemam pojma, te nismo imali. Bile neke zute bez linija.
black

#64 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by black »

Pamtim to kao da je bilo danas
Kada je babo Atif otiš'o od nas
U ruci mu piva, za reverom značka
FK Sarajeva

:mrgreen:
HAVANA

#65 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by HAVANA »

Kad mi sestra krade flasicu s hapom. :twisted: Niceg se drugog ne sjecam,nesta malo iz obdanista kad me ona tjera da spavam :twisted:
Naslovnica

#66 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by Naslovnica »

Imam ponekad poneki flash od vremena kada sam imao 3-4 godine.
A ne sjećam se stvari koje mi je žena pričala prije 5 minuta. 8-)
spreca

#67 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by spreca »

HAVANA wrote:Kad mi sestra krade flasicu s hapom. :twisted: Niceg se drugog ne sjecam,nesta malo iz obdanista kad me ona tjera da spavam :twisted:
Ja se samo sjecam momenta kad sam onu tetu iz obdanista drzo za sisu :oops: ......a ona nije dala :twisted: a ja ocito bio gladan .....i dan danas sam osto zeljan sise :mrgreen: :lol:
spreca

#68 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by spreca »

Naslovnica wrote:Imam ponekad poneki flash od vremena kada sam imao 3-4 godine.
A ne sjećam se stvari koje mi je žena pričala prije 5 minuta. 8-)
pa nisi lud da se sjecas :lol:
handžar88

#69 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by handžar88 »

Vidim dosta vas pise da se sjecate sa kad ste imali dvije godine, rekao bih da serete da i ja nisam nedavno saznao da sam tek bio napunio dvije godine kad je djed umro a sjecam ga se zivog, tako da sam imao vjerovatno i manje od dvije.. a to je par scena samo sto se sjecam.
trambusek88

#70 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by trambusek88 »

cyprus wrote:Kako sam rođen krajem 1987. godine, a imam predratnih sjećanja, znači i moja najranija sjećanja se tako vežu za treću-četvrtu godinu... I to uglavnom je riječ o nekim "traumama", kada sam se prepao, rasplako i slično :sad: :mrgreen:

- jednom mi je na Vrelu Bosne omiljena lopta pobjegla u vodu, i nisam je mogo vratiti pa sam se rasplako...
- sjećam se da mi je dok smo se igrali u parku jedna starija djevojčica nasula zemlje za vrat i tad sam plako ko kišna godina...
- zatim sjećam se da se neki prodavač izdero na mene jer sam mu na pijaci nešto srušio sa stola...
- sjećam se sna iz tog perioda u kojem sam udavio mačku, a ona se potom pretvorila u gaće :lol:
- sjećam se da nam se neki dalji tetak napio i ispovraćo po kući, i tu sam se prepo...
- sjećam se i tuge kad mi moji nisu htjeli kupiti policijski autić...
- znam i kad me pokojna tetka napala zato što nisam htio jesti njenu supu (inače, bila je vrlo netaktična žena)
- sjećam se pjesme od Tajči - hajde da ludujemo :D i Merlinove - hajde noćas mi dođi...
- iz nekog razloga se sjećam i odlaska staklaru sa mamom, iako se tom prilikom nije desilo ništa posebno...

To je manje-više to od prije rata... A sjećam se i prvog dana istog, tj. kada je počelo rokanje...
Uf zapamtio sam za jednog trogodišnjaka dosta pjesama da se vrtilo na TV pred rat, sjećam se i Hajde da ludujemo.
Sjećam se kad je mama kupila rodici neku lutku, zvala je Tajči.

Zapamtio sam da su se ove stvari vrtile kad sam imao 3-3,5 godine
Merlin - Učini mi pravu stvar
Halid - Sarajevo grade moj
Hanka - Sa sa Sarajevo
Plavi orkestar - Istok i zapad
Dobro, to je bilo sve hit do hita, te su se stalno vrtile.

Ali zapamtio sam da se i ova stvar od Nede pred rat stalno vrtila, iako je od rata nikad nisam vidio na televiziji. http://www.dailymotion.com/video/x3lxjiu

Sjećam se i kad sam prvi put čuo od Palčića - Ne dam kamen zemlje moje, da je to bilo u podrumu sa tranzistora a inače 99% pjesama ne znam kad i kako sam prvi put čuo.
Maraschino

#71 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by Maraschino »

Sad tek vidim koliko ste mladi djeco.
Tebi @spreca i @muha vazda ustanem u troli. :D

Sjecam se sigurno do 2-3 god. kada me djed vodao za ruku kod svojih ahbaba. Ja mu bio zakletva. Niko me nije smio ni ruzno pogledati jer je stap odmah radio. U to vrijeme imao sam ona kolica sa cetiri drvena tockica pa su me svi vozali(ja najmladji).

Image

nesto ovako samo sa drvenim tockicima. ono odpilano od klade. :D
Dosadno mii

#72 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by Dosadno mii »

cyprus wrote:
ćiribiribela wrote:nisam imala normalne sveske, nije niko...

Image
Jao sto me podsjeti :D

Inače, ja se sjecam od druge godine dosta toga. Vecinom mi niko ne vjeruje kad ispricam :D
Dosadno mii

#73 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by Dosadno mii »

trambusek88 wrote:
cyprus wrote:Kako sam rođen krajem 1987. godine, a imam predratnih sjećanja, znači i moja najranija sjećanja se tako vežu za treću-četvrtu godinu... I to uglavnom je riječ o nekim "traumama", kada sam se prepao, rasplako i slično :sad: :mrgreen:

- jednom mi je na Vrelu Bosne omiljena lopta pobjegla u vodu, i nisam je mogo vratiti pa sam se rasplako...
- sjećam se da mi je dok smo se igrali u parku jedna starija djevojčica nasula zemlje za vrat i tad sam plako ko kišna godina...
- zatim sjećam se da se neki prodavač izdero na mene jer sam mu na pijaci nešto srušio sa stola...
- sjećam se sna iz tog perioda u kojem sam udavio mačku, a ona se potom pretvorila u gaće :lol:
- sjećam se da nam se neki dalji tetak napio i ispovraćo po kući, i tu sam se prepo...
- sjećam se i tuge kad mi moji nisu htjeli kupiti policijski autić...
- znam i kad me pokojna tetka napala zato što nisam htio jesti njenu supu (inače, bila je vrlo netaktična žena)
- sjećam se pjesme od Tajči - hajde da ludujemo :D i Merlinove - hajde noćas mi dođi...
- iz nekog razloga se sjećam i odlaska staklaru sa mamom, iako se tom prilikom nije desilo ništa posebno...

To je manje-više to od prije rata... A sjećam se i prvog dana istog, tj. kada je počelo rokanje...
Uf zapamtio sam za jednog trogodišnjaka dosta pjesama da se vrtilo na TV pred rat, sjećam se i Hajde da ludujemo.
Sjećam se kad je mama kupila rodici neku lutku, zvala je Tajči.

Zapamtio sam da su se ove stvari vrtile kad sam imao 3-3,5 godine
Merlin - Učini mi pravu stvar
Halid - Sarajevo grade moj
Hanka - Sa sa Sarajevo
Plavi orkestar - Istok i zapad
Dobro, to je bilo sve hit do hita, te su se stalno vrtile.

Ali zapamtio sam da se i ova stvar od Nede pred rat stalno vrtila, iako je od rata nikad nisam vidio na televiziji. http://www.dailymotion.com/video/x3lxjiu

Sjećam se i kad sam prvi put čuo od Palčića - Ne dam kamen zemlje moje, da je to bilo u podrumu sa tranzistora a inače 99% pjesama ne znam kad i kako sam prvi put čuo.
Ja se sjecam od Halida one" poljem se siri miris ljiljana"
I sjecam se da su pustali Alfa ( https://en.m.wikipedia.org/wiki/ALF_(TV_series)) na tv-u i kornjace
Jack Be Nimble

#74 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by Jack Be Nimble »

cyprus wrote:

Image
Ovih se sjecam ko da sam ih danas koristio, sigurno zato sto sam morao iste sveske uzimati kada bi polagao ispite na faxu.
rovac13

#75 Re: Dokle vam dostiže sjećanje u rano djetinjstvo?

Post by rovac13 »

darius_maximus wrote:Ja se sjećam stvari nekad od 12.-13. godine.
Mislim, baš se sjećam šta se desilo, šta sam ja radio, prostora u kojem se nešto odigralo.

Postoje neka sjećanja od kada sam imao 7 godina ali to je uglavnom rekonstruisano iz priča koje su meni pričali.
Meni ovo ne izgleda bas uredno.

Nesto mi previse razlika,jer ja se sjecam daleko ranije.
Sjecam se kad mi se brat rodio ja imao 3,5 godine,tad smo zivjeli u nasoj kuci.
Ali se sjecam i puno stvari ranije dok smo zivjeli kao podstanari,znaci sa 2-3 godine,i to dosta nekih detalja.

Eh sad ne znam ko je od nas dva vise radikalan :D
Mozda nismo ni jedan uredu :-D
Post Reply