Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post Reply
Kejn

#51 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Kejn »

cyprus wrote:
@Kejn, pa ništa čudno... Bošnjak je arhaična forma naziva Bosanac, koja se još uvijek koristila u vrijeme kada su oni napustili Bosnu... Nema to puno veze sa bratstvom i jedinstvom...

Cypurs nisi mi dao smislen odgovor. I molim te ne zanimaju me tvoje paušalne definicije o Bošnjacima, naftalinu i ostalim glupostima na nivou rubrike iz Avaza. Ne smatram te za ozbiljnog sagovornika po tom pitanju, jer nemoj se ljutit, imao sam na ovom forumu debate sa zajebanijim sagovornicima o ovoj temi. Inače izbjegavam debate sa ljudima koji nikada ne reproduciraju ni jedan izvor za svoje tvrdnje. A također sam si sebe diskreditirao sa ovim što si napisao kao ozbiljnog sagovornika.

Dake ponavljam pitanje za tebe ali i za sve ostale učesnike. Kako je moguće da se bosanski muslimani van SFRJ i nakon 1918, i dalje nazivaju
koliko toliko Bošnjacima u Albaniji i Turskoj, a da se muslimani u Bosni tako ne zovu sve do 1993? Ako se radi o bezazlenom regionalnom identitetu, zašto je on ko gumicom izbrisan u Bosni (dakle svojoj matici), a opstao je van nje?
The 51st State

#53 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by The 51st State »

da su bosnjaci dominantni kao srbi u srbiji i hrvati u hrvatskoj ovakve stupidne upadice bi bile nepostojece. bosna je nacionalna drzava bosnjaka koju dijelimo sa srpskom i hrvatskom dijasporom silom prilika.
ne volim licno sto je tako ali ova zadnja dva etniciteta su u politickom smislu odavno neprijatelji i izdajnici ove zemlje, a bosanci obicno imaju razumjevanja za tako sto ili se satro izdizu iz imaginarnih matrica.
no, svaka cast pokretacu teme, treba s vremena na vrijeme se podsjetit kud smo sve razbacani.
Kejn

#54 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Kejn »

Video koji mi je bh. tornjak (ako zanemarimo ovaj turkofilski ending) poslao na PM, a koji možda i najbolje pokazuje ono o čemu govorimo. Hvala tornjak, ovaj video nikada nisam vidio, a vidio sam mnoge o Bošnjacima van Bosne. Dakle ovi ljudi i njihovi preci su kroz period koji je pratio 1918-1993 sigurno u internoj upotrebi koristili riječ Bošnjak i sigurno je nisu čuli tek sad 2016-te kada je ovaj video sniman. (Znam iz priča da su se Muslimani u Bosni prvi put susretali sa pojmom Bošnjak u Albaniji i Turskoj tako da ovaj video potvrđuje ono što znam).

Dakle kako je moguće da ovi ljudi znaju uopšte za pojam "Bošnjak", dok se ti isti ljudi u Bosni nazivaju kao neporedjeljeni ili samo muslimani nakon 1918 (valjda bi tranzicija trebala ići nekako postepeno a ne tako naglo ko kad upališ i ugasiš svjetlo). Ja znam da je odluka SHS da samo prizna Slovence, Hrvate i Srbe kao slavenske narode, znatno uticala na ovaj fenomen, al majka mu stara zar je ta riječ postala kao nešto što se ne smije ni izgovoriti pod smrtnom kaznom?
Last edited by Kejn on 16/09/2017 16:38, edited 1 time in total.
kockakockica

#56 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by kockakockica »

kockakockica wrote:
bh.tornjak wrote:[youtube] https://youtu.be/6wfyX5Gp664 [/youtube]

kockakockica

#57 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by kockakockica »

Hadzi Lojo wrote:Imal ko onaj film od Bakira Tanovica o Bosnjacima u Turskoj? Davno prije rata snimljen.

kockakockica

#58 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by kockakockica »

Mustafa Durmisovic - Celep je treca generacija Bosnjaka u Turskoj. Prica odlicno bosanski jezik. istrazuje porijeklo svoje porodice i razloge dolaska Bosnjaka u Tursku. Ponosan sto je Bosnjak
Krokodajl

#59 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Krokodajl »

Imao sam priliku i na Kosovu i u Turskoj upoznati naš narod, srce mi ko planina kada čujem da govore naš jezik, a i njima je uvijek drago kada vide nekog iz Bosne.
Čitalac

#60 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo

Post by Čitalac »

kockakockica wrote:Višestoljetna tradicija Bošnjaka: Kako se mlade šminkaju pred udaju

Image

Veoma lep običaj, pravo je čudo da se o njemu malo zna. Nešto slično postoji kod Pomaka u Bugarskoj, tamo se oslikavanje lica mlade zove gelina.

Image
General War

#61 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by General War »

The 51st State wrote:da su bosnjaci dominantni kao srbi u srbiji i hrvati u hrvatskoj ovakve stupidne upadice bi bile nepotrebno. bosna je nacionalna drzava bosnjaka koju dijelimo sa srpskom i hrvatskom dijasporom silom prilika.
Ali posto bosnjaci nisu ni blizu dominantni u BiH, stupidna je samo tvoja zadnja recenica, niko od dvije dijaspore se nije slozio sa tim
The 51st State

#62 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by The 51st State »

General War wrote:
The 51st State wrote:da su bosnjaci dominantni kao srbi u srbiji i hrvati u hrvatskoj ovakve stupidne upadice bi bile nepotrebno. bosna je nacionalna drzava bosnjaka koju dijelimo sa srpskom i hrvatskom dijasporom silom prilika.
Ali posto bosnjaci nisu ni blizu dominantni u BiH, stupidna je samo tvoja zadnja recenica, niko od dvije dijaspore se nije slozio sa tim
pa nije, ali je jedina svrsishodna teznja kad srbi i hrvati nece zavnobih, stupidno je samo to sto ti se mora crtati
nisu dominantni ali su blizu.
General War

#63 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by General War »

The 51st State wrote:
General War wrote:
pa nije, ali je jedina svrsishodna teznja kad srbi i hrvati nece zavnobih, stupidno je samo to sto ti se mora crtati
nisu dominantni ali su blizu.
A koliko je stupidno da ja tebe moram podsjetiti da more bosnjaka biti i 99% ali ustav ne priznaje brojeve.
mO k3

#64 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by mO k3 »

Bosnjascka polticka elita bi trebalo da radi kao Izrael datinim državljanstvo i zemlju pa neka se vrate !!!!
Hafis

#65 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Hafis »

mO k3 wrote:Bosnjascka polticka elita bi trebalo da radi kao Izrael datinim državljanstvo i zemlju pa neka se vrate !!!!
Svakako. Samo po BiH važećim zakonskim propisima za stjecanje državljanstva. A za zemlju - ne znam stvarno kako se dijeli' besplatno.
The 51st State

#66 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by The 51st State »

a ustav se ne bi promijenio u tom slucaju, ma daj bolan
Hafis

#67 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Hafis »

The 51st State wrote:a ustav se ne bi promijenio u tom slucaju, ma daj bolan
U kojem slučaju?
kockakockica

#68 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by kockakockica »

mO k3 wrote:Bosnjascka polticka elita bi trebalo da radi kao Izrael datinim državljanstvo i zemlju pa neka se vrate !!!!

Da ne slazem, ima najmanje 5 godina kako sam ja pisao o toj varijanti. Za pocetak su mogli omoguciti skolovanje studentima, a onda zenidba u BH i tako dalje.
Ima dosta Bosnjaka sa Kosova, Albanije, Crne Gore, Turske i tako dalje koji bi se sutra vratili u Bosnu da imaju solidne uslove za to. Tu bi najvise IZ mogla uraditi, jer su oni dosta dobro organizovani. Od politicara ne ocekuj nista, njih zanimaju samo fotelje. Ti glupsoni nisu u stanju omoguciti ni dvojna drzavljanstva, vozacke dozvole, ama nista. Pametnim i planskim pristupom bi za nekih 30 godina mogli imati 2,5 miliona Bosnjaka u BiH.
To bi morao biti cilj
The 51st State

#69 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by The 51st State »

Hafis wrote:
U kojem slučaju?
u slucaju da je recimo procenat bosnjaka u drzavi preko 70% vrlo lako bi se nastimo parlament da izglasa ustav po mjeri, zavnobih glat, a ukidanje konstitutivnosti uz sitne carlame.
mO k3

#70 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by mO k3 »

kockakockica wrote:

Da ne slazem, ima najmanje 5 godina kako sam ja pisao o toj varijanti. Za pocetak su mogli omoguciti skolovanje studentima, a onda zenidba u BH i tako dalje.
Ima dosta Bosnjaka sa Kosova, Albanije, Crne Gore, Turske i tako dalje koji bi se sutra vratili u Bosnu da imaju solidne uslove za to. Tu bi najvise IZ mogla uraditi, jer su oni dosta dobro organizovani. Od politicara ne ocekuj nista, njih zanimaju samo fotelje. Ti glupsoni nisu u stanju omoguciti ni dvojna drzavljanstva, vozacke dozvole, ama nista. Pametnim i planskim pristupom bi za nekih 30 godina mogli imati 2,5 miliona Bosnjaka u BiH.
To bi morao biti cilj
Samo tako , mi rezervne domovine nemamo ....
Sara03

#71 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Sara03 »

nastimo parlament :lol:

Ljudi gledaju kako će pobjeći iz BiH, ono bi da dovodi nekog. :-)
Last edited by Sara03 on 16/09/2017 20:00, edited 1 time in total.
Hafis

#72 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Hafis »

The 51st State wrote:
Hafis wrote:
U kojem slučaju?
u slucaju da je recimo procenat bosnjaka u drzavi preko 70% vrlo lako bi se nastimo parlament da izglasa ustav po mjeri, zavnobih glat, a ukidanje konstitutivnosti uz sitne carlame.
Plan nije loš. Znači, trebalo bi useliti koju stotinu tisuća Bošnjaka iz dijaspore dosegnuti magični postotak od 70%.
Samo, to je velik posao i za veće mahere od vas. Treba to izdržavati. Nadam se da bi ti na svoja pleća preuzeo izdržavanje par obitelji s Kosova, dok se ne snađu.
Ipak, bojim se da time ne bi narušili zakovane kvote u Domovima naroda, tako da bi bilo vraški teško progurati takve ustavne promjene. Ta nije nitko toliko mahnit ovdje pa da ne bi vido da mu se ražanj sprema :D
mO k3

#73 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by mO k3 »

Sve će doći na svoje :) samo Sabur , pokušali su 92 a bili su javi i jedni i drugi .... i opet nas danas ima 51 % i 57% koji pričaju bosanskim jezikom :bih:
Sara03

#74 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Sara03 »

mO k3 wrote:Sve će doći na svoje :) samo Sabur , pokušali su 92 a bili su javi i jedni i drugi .... i opet nas danas ima 51 % i 57% koji pričaju bosanskim jezikom :bih:
Ovo je novost. :oops:
General War

#75 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by General War »

Hafis wrote: Plan nije loš. Znači, trebalo bi useliti koju stotinu tisuća Bošnjaka iz dijaspore dosegnuti magični postotak od 70%.
Samo, to je velik posao i za veće mahere od vas. Treba to izdržavati. Nadam se da bi ti na svoja pleća preuzeo izdržavanje par obitelji s Kosova, dok se ne snađu.
Ipak, bojim se da time ne bi narušili zakovane kvote u Domovima naroda, tako da bi bilo vraški teško progurati takve ustavne promjene. Ta nije nitko toliko mahnit ovdje pa da ne bi vido da mu se ražanj sprema :D
Ne mogu hAznadara vratit kao velikobosnjaka iz Svecke a ne ove...inace se pasos i drzavljanstvo djeli na Titami i dva svjedoka :lol:
Post Reply