Veliki servis golf VI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
condy
#51 Re: Veliki servis golf VI
Danas se prave motori koji su biturbo i sl. a ovdje se polemise o atmosfercima i klasicnim turbo motorima 
- Haris.ba
#52 Re: Veliki servis golf VI
Ma neće biti ni biturbo. Biće električni.condy wrote:Danas se prave motori koji su biturbo i sl. a ovdje se polemise o atmosfercima i klasicnim turbo motorima
Već priča je krenula o tome kako je šteta što nema dobrog atmobenzinca u golfu. Nema dpf filtera, nema turba, prepišu od japancova i stave lanac koji ne puca, nije mrtav kad se vozi, ne troši puno, zadovoljava eko norme - naravno da bi smanjio udio turbodizelaša.
-
ado-šampion
#53 Re: Veliki servis golf VI
Ekologija, potrosnja, upotrebljivost motora... Jednostavno atmosferski benzinci su stvar proslosti u autima za mase, pa cak i u egzoticnim. Nazalost za neke motore, ali jbg danas nije prihvatljivo da auto s motorom od 200njak KS trosi 15 litara, ni s aspekta potrosnje ni ekologije, sto je bilo ok prije 20-30 godina.Haris.ba wrote:Ma mislio sam na ovaj moderni 1.6 valvematic što je Amar spominjao. Moja greška.
A to što su Evropljani prešli na turbake je stvar i pored ekologije i politike. MIlijarde su uložene u turbake, i to treba sada vratiti. A plus karteli u autoindustriji postoje i dan danas.
Uporedi mjerljive vrijednosti performansi, potrosnje i ekologije i bice ti jasno koliko su atmo benzinci zaostali. Ja sam to cak i radio na nekim temama, crno na bijelo pokazao, nakon sto su me ubjedjivali da su neki satro napredni atmo benzinci neki state of the art. Ali dzaba, kod naseg naroda mjerljive stvari ne piju vode, ali zato smo sampioni za teoriju i suplju.
-
condy
#54 Re: Veliki servis golf VI
Nadam se da potpuno električna vozila neće biti budućnost autoindustrije. Za sada to ne mogu ni biti ali kao i sve druge tehnološke stvari, mislim da će u budućnosti napredovati do te mjere da će postati konkurencija klasičnim automobilima. Koliko sam upratio, trenutno nemaju autonomiju klasičnih da tako kažem vozila, zbog kapaciteta baterije i dužine punjenja baterije.Haris.ba wrote:Ma neće biti ni biturbo. Biće električni.condy wrote:Danas se prave motori koji su biturbo i sl. a ovdje se polemise o atmosfercima i klasicnim turbo motorima
Već priča je krenula o tome kako je šteta što nema dobrog atmobenzinca u golfu. Nema dpf filtera, nema turba, prepišu od japancova i stave lanac koji ne puca, nije mrtav kad se vozi, ne troši puno, zadovoljava eko norme - naravno da bi smanjio udio turbodizelaša.
U Golfu odnosno u VW, nema atmosferaca jer nema potražnje za tim motorima. Atmosferci su relikt prošlosti već odavno.Zbog toga to nije nikakva šteta. Doduše neki ih proizvođači još forsiraju, jeli zbog nedostatka kapitala da razviju gamu turbobenzinaca jeli zbog tržišta na kojem ta vozila sa tim atmosferskim motorima prolaze ili zbog tehnološkog kašnjenja ili zbog nedostatka kapaciteta da ulože isto i u dizelaša i u benzince, imaju određene razloge, stvarne razloge zbog čega nemaju turbobenzince ili imaju slabu gamu tih motora ili ih pozajmljuju od drugih. Samo sigurno nije razlog to što po nekima oni iz Mazde i sl. navodno smatraju i vjeruju da atmosferac može parirati turbobenzincima. To definitivno nije razlog, pa nek vjeruje šta ko hoće.
- amar1994
#55 Re: Veliki servis golf VI
Ja sam lricao vec , ti njihovi "zastarjeli" atmosferci u prosjeku trose manje nego mali turbo benzinci , a nijansu slabije idu, znam jer sam vozio
Batem sto se mazde tice , njima cilj sto manja potrosnja i emiaije bez dodatnih sistema i filtera cestica , kao i sto nizi troskovi odrzavanja , a cinjenica je da svaki atmo motor rafi mirnije u leru nego turbo
Ide HCCI twhnologija , pa cemo vidjeti kako ce se izboriti sa mogucim detonacijama i pregrijavanjem , imaju i 2.5t masinu za cx9 , steta je sto se u trojci ne nudi 2.5 atmosferac ko u usa
odosmo u off
u golfu ga nema jer nikad niau saznali za vtec , vanos , vvti i slicne sisteme
-
condy
#56 Re: Veliki servis golf VI
Najjači motor koji npr. Mazda 6 kod nas nudi je od 195 odnosno 175 ks. Mislim da je ovaj prvi benzinac a ovaj drugi dizelaš. Kod Mazde 3, je još siromašnija ponuda. Mislim da u ponudi nemaju dizelaša jačeg od 150 ks. To sasvim dovoljno govori o gami motora. Svaki od tih motora će pojast VW 2.0 tsi ili 2.0 ultra TDI a da ne govorim o biTDI. A cijene ? Pa Mazda 3 je skuplja od Golfa sa tim uporedivim motorom za 10 hiljada KM.
- Haris.ba
#57 Re: Veliki servis golf VI
Da VW ima dobar atmosferac benzinac, sam sebi bi pucao u nogu. Jer bi dobro se razmislilo da li uzeti dizelaša.
A zašto Japanci nisu odustali od atmosferaca je već djelimično objašnjeno. NIje to stvar nedostatka kapitala. Ima do propisa, tradicije, kulture, historije....
Japanci imaju neke od najboljih svjetskih turbo tehnologija. Ali njihovo dizel gorivo ima veoma visok postotak sumpora. I njihovo najvažnije tržište (Japan) nema veliko tržište malih dizelaša. I to je jedan od razloga koji je uticao na broj malih turbodizelaša (neindustrijski).
Imali su Japanci male turbobenzince mnogo prije što je to postalo moderno u Evropi. Ali, mnogo im je jeftinije ući u zajednička razvijanja tehnologija na stranim tržištima.
Ja pričam da dobar atmosferac benzin bi u rasponu oko 120 ks napravio dobar posao u golfu.
A zašto Japanci nisu odustali od atmosferaca je već djelimično objašnjeno. NIje to stvar nedostatka kapitala. Ima do propisa, tradicije, kulture, historije....
Japanci imaju neke od najboljih svjetskih turbo tehnologija. Ali njihovo dizel gorivo ima veoma visok postotak sumpora. I njihovo najvažnije tržište (Japan) nema veliko tržište malih dizelaša. I to je jedan od razloga koji je uticao na broj malih turbodizelaša (neindustrijski).
Imali su Japanci male turbobenzince mnogo prije što je to postalo moderno u Evropi. Ali, mnogo im je jeftinije ući u zajednička razvijanja tehnologija na stranim tržištima.
Ja pričam da dobar atmosferac benzin bi u rasponu oko 120 ks napravio dobar posao u golfu.
- amar1994
#58 Re: Veliki servis golf VI
skuplja al u panjevimacondy wrote:Najjači motor koji npr. Mazda 6 kod nas nudi je od 195 odnosno 175 ks. Mislim da je ovaj prvi benzinac a ovaj drugi dizelaš. Kod Mazde 3, je još siromašnija ponuda. Mislim da u ponudi nemaju dizelaša jačeg od 150 ks. To sasvim dovoljno govori o gami motora. Svaki od tih motora će pojast VW 2.0 tsi ili 2.0 ultra TDI a da ne govorim o biTDI. A cijene ? Pa Mazda 3 je skuplja od Golfa sa tim uporedivim motorom za 10 hiljada KM.
Ja sam rekao vec , nemaju ni resurse niti zele da rizikuju puno , zato su i usli u dogovor sa toyotom
Koliko god vi pricali i potencirali , ta auta nisu nista losija kupovina , a nisu ni nesto bolja , svakom se svidi nesto
super , bas su im jaki.motori , 2.3t sa 265ks ti je bio 2006 kad je golf bio na bijednih 200 , isto tako su imali dizel od 185ks , steta je sto nemaju mps trojku sa 2.5t iz cx9 . Takodje uporedi kulturu rada tdi i mz cd najnovijih pa se javi
De mi reci , da li bi vw napravio opoziv na jebene amortizere gepeka zbog predostroznosti , bi al u kurcu isto ko i za tsi motore
Samo vi opletite po svom , ja po svom i cao
-
dado_
#59 Re: Veliki servis golf VI
Niko da spomene da zavisi za sta ce se auto koristit, a tolika fama se digla dizel-benzin, turbo-biturbo-atmo... Evo recimo moj primjer, moja dnevna relacija je 3,2km i tako 4x dnevno svaki dan (posao)... 90% voznje auta mi je to, ostalih 10% izlet okolne planine, 2-3 puta do mora, koji vikend u mostar i to je to... Sta sam kupio nakon auta i auta? atmo benzinca 1.6 iz 2009, sa famoznih 102ks koje su za forumsko pucanstvo 60ks, u kombinaciji sa jos famoznijim dsg-om... I ja fino prst u uho, mehatronika promijenjena 2015, jos u garanciji, mjenjac radi kao sat, motor isto tako, 140 000 presao... Navozao sam se dizela i turbo benzinaca i evo par primjera... 2.0tdi cc ubi ga grad malo malo regeneracija dpf, na golfu 6 1,6tdi mi na 25 000 dizne zacepljene auto stuca i cadi koda je 2,5 miliona presao, razlog? moja voznja (citaj gore relaciju, jos sam se tad ko momak i vise vozao) ali samo grad, ne stedim auto, ne zanima me potrosnja na moju kilometrazu, i priznali su mi garanciju samo zato sto je auto servisiran po skracenom intervalu na 7500km kako vw preporucuje za zemlje sa losijim gorivom... da nije bilo garancije, mogu mislit racuna i servisa... ovako kupio 1.6 benzin, odvukao majstoru jedino sto je preporucio da zamijenim su kablovi svjecica i kraj price... vozim stari 1.6 konstrukcije iz 90ih i uzivam u automatiku, nit ga cujes nit ga moras saltat, i za cudo bozije, meni je tih 102ks sasvim dovoljno iako sam vozio puno jaca auta, jer sam kupio auto prema svojim potrebama (bar tako mislim)... i da, trosi mi 9,5-10 ciste gradske voznje i nije mi zao 
-
condy
#60 Re: Veliki servis golf VI
Kako nisu lošija kupovina ?
Passat vs Mazda 6
ili
Audi 4 vs Mazda 6
2.0 tsi vs ???
2.0 bitdi vs ???
2.0 ultraTDI vs ???
3.0 TDI vs ???
3.0 biTDI vs ???
3.0 TFSI vs ???
.
.
Golf GTD vs koja Mazda 3 ???
Golf GTi vs koja Mazda 3 ???
Golf R vs koja Mazda 3 ???
Mazda je uporediva kod običnih motora početnih motora, koji se većinom ugrađuju i kupuju, al kad se krene na više, nema je nigdje. Treba sagledat sve što nudi određeni model, a ne samo parcijalno.
Ove dvije Mazde su sa cijenama skuplje od Passata, do 3 hiljade KM, jer na ovu cijenu ide doplata na metalik boju i na navigaciju, jer Passat sa dsg-om i sličnom opremom u salonu bez doplate košta slično ili nešto manje. Vidio sam ih sa dsg-om i navigacijom, oko 57-60 hiljada KM.
Passat vs Mazda 6
ili
Audi 4 vs Mazda 6
2.0 tsi vs ???
2.0 bitdi vs ???
2.0 ultraTDI vs ???
3.0 TDI vs ???
3.0 biTDI vs ???
3.0 TFSI vs ???
.
.
Golf GTD vs koja Mazda 3 ???
Golf GTi vs koja Mazda 3 ???
Golf R vs koja Mazda 3 ???
Mazda je uporediva kod običnih motora početnih motora, koji se većinom ugrađuju i kupuju, al kad se krene na više, nema je nigdje. Treba sagledat sve što nudi određeni model, a ne samo parcijalno.
Mazda6 Sedan CD150 Attraction 110 / 150 6 brzina KM 57.180
Mazda6 Sedan CD150 AT Attraction 110 / 150 6 brzina automatik KM 61.180
Ove dvije Mazde su sa cijenama skuplje od Passata, do 3 hiljade KM, jer na ovu cijenu ide doplata na metalik boju i na navigaciju, jer Passat sa dsg-om i sličnom opremom u salonu bez doplate košta slično ili nešto manje. Vidio sam ih sa dsg-om i navigacijom, oko 57-60 hiljada KM.
- amar1994
#61 Re: Veliki servis golf VI
Full opreme jelde , jasta je , passat ode skoro do 100 hiljada
Otvorebo serem se na passata i golfa skupa , hajde pogledaj full opremu :MAZDA 6 CD175 AT Revolution Top 2017 (62.900 KM)
https://www.olx.ba/r/23914378/175297
Ja ti kazem , ta neka razlika u cijeni je zbog carine , kojoj ta auta ne podlijezu , ja cu je opet kupit kad budem mogao a vjerujem da ces i ti audija i tu prica zavrsava

al neka ovo je Bosna i Europa , tu nema "glupih" amerikanaca i australaca da kupuju , zdravo
Otvorebo serem se na passata i golfa skupa , hajde pogledaj full opremu :MAZDA 6 CD175 AT Revolution Top 2017 (62.900 KM)
https://www.olx.ba/r/23914378/175297
Ja ti kazem , ta neka razlika u cijeni je zbog carine , kojoj ta auta ne podlijezu , ja cu je opet kupit kad budem mogao a vjerujem da ces i ti audija i tu prica zavrsava
al neka ovo je Bosna i Europa , tu nema "glupih" amerikanaca i australaca da kupuju , zdravo
-
condy
#62 Re: Veliki servis golf VI
Idi kupaj se ostavi se tog mobitela na moru si bolan 
- Haris.ba
#63 Re: Veliki servis golf VI
dado_ wrote:ovako kupio 1.6 benzin, odvukao majstoru jedino sto je preporucio da zamijenim su kablovi svjecica i kraj price... vozim stari 1.6 konstrukcije iz 90ih i uzivam u automatiku, nit ga cujes nit ga moras saltat, i za cudo bozije, meni je tih 102ks sasvim dovoljno iako sam vozio puno jaca auta, jer sam kupio auto prema svojim potrebama (bar tako mislim)... i da, trosi mi 9,5-10 ciste gradske voznje i nije mi zao
Golf 5?
-
dado_
#64 Re: Veliki servis golf VI
Audi a3 sportbackHaris.ba wrote:dado_ wrote:ovako kupio 1.6 benzin, odvukao majstoru jedino sto je preporucio da zamijenim su kablovi svjecica i kraj price... vozim stari 1.6 konstrukcije iz 90ih i uzivam u automatiku, nit ga cujes nit ga moras saltat, i za cudo bozije, meni je tih 102ks sasvim dovoljno iako sam vozio puno jaca auta, jer sam kupio auto prema svojim potrebama (bar tako mislim)... i da, trosi mi 9,5-10 ciste gradske voznje i nije mi zao
Golf 5?
- Haris.ba
-
dado_
#66 Re: Veliki servis golf VI
Da to je taj
-
530i
#67 Re: Veliki servis golf VI
VW nema atmosferskih motora jer nisu u stanju da ispune trenutno važeće ekološke norme, odnosno imaju samo 1.o u Škodama i Seatima. A i na turbacima je lakše varati preko softwarea.condy wrote:
U Golfu odnosno u VW, nema atmosferaca jer nema potražnje za tim motorima. Atmosferci su relikt prošlosti već odavno.Zbog toga to nije nikakva šteta. Doduše neki ih proizvođači još forsiraju, jeli zbog nedostatka kapitala da razviju gamu turbobenzinaca jeli zbog tržišta na kojem ta vozila sa tim atmosferskim motorima prolaze ili zbog tehnološkog kašnjenja ili zbog nedostatka kapaciteta da ulože isto i u dizelaša i u benzince, imaju određene razloge, stvarne razloge zbog čega nemaju turbobenzince ili imaju slabu gamu tih motora ili ih pozajmljuju od drugih. Samo sigurno nije razlog to što po nekima oni iz Mazde i sl. navodno smatraju i vjeruju da atmosferac može parirati turbobenzincima. To definitivno nije razlog, pa nek vjeruje šta ko hoće.
- amar1994
#68 Re: Veliki servis golf VI
hladan vjetar , jbga , smrzo se maloprijecondy wrote:Idi kupaj se ostavi se tog mobitela na moru si bolan
veacam se sutra
-
ado-šampion
#69 Re: Veliki servis golf VI
Konacno realan post.dado_ wrote:Niko da spomene da zavisi za sta ce se auto koristit, a tolika fama se digla dizel-benzin, turbo-biturbo-atmo... Evo recimo moj primjer, moja dnevna relacija je 3,2km i tako 4x dnevno svaki dan (posao)... 90% voznje auta mi je to, ostalih 10% izlet okolne planine, 2-3 puta do mora, koji vikend u mostar i to je to... Sta sam kupio nakon auta i auta? atmo benzinca 1.6 iz 2009, sa famoznih 102ks koje su za forumsko pucanstvo 60ks, u kombinaciji sa jos famoznijim dsg-om... I ja fino prst u uho, mehatronika promijenjena 2015, jos u garanciji, mjenjac radi kao sat, motor isto tako, 140 000 presao... Navozao sam se dizela i turbo benzinaca i evo par primjera... 2.0tdi cc ubi ga grad malo malo regeneracija dpf, na golfu 6 1,6tdi mi na 25 000 dizne zacepljene auto stuca i cadi koda je 2,5 miliona presao, razlog? moja voznja (citaj gore relaciju, jos sam se tad ko momak i vise vozao) ali samo grad, ne stedim auto, ne zanima me potrosnja na moju kilometrazu, i priznali su mi garanciju samo zato sto je auto servisiran po skracenom intervalu na 7500km kako vw preporucuje za zemlje sa losijim gorivom... da nije bilo garancije, mogu mislit racuna i servisa... ovako kupio 1.6 benzin, odvukao majstoru jedino sto je preporucio da zamijenim su kablovi svjecica i kraj price... vozim stari 1.6 konstrukcije iz 90ih i uzivam u automatiku, nit ga cujes nit ga moras saltat, i za cudo bozije, meni je tih 102ks sasvim dovoljno iako sam vozio puno jaca auta, jer sam kupio auto prema svojim potrebama (bar tako mislim)... i da, trosi mi 9,5-10 ciste gradske voznje i nije mi zao
Mene nedavno napadose kad sam govorio da raja vani dosta cesto uzima 114i (koji isto ima 102 KS, doduse turbo je), jer uglavnom voze po gradu, kao kako mogu govoriti da je kupovina tako skupog auta s takvim motorom opravdana.
Ja sam isto preporucio ovom momku sto kupuje, ako ides na neki bazni motor i bazni paket, uzmi bolje A3, jako je slicna cijena, a dobivas neke stvari koje su dosta bolje, i sto je jako bitno (sto nisam napisao originalno), auto koje se na duge staze pokazalo kao dosta pouzdanije i generalno kvalitetnije od Golfa.
-
condy
#70 Re: Veliki servis golf VI
Oni koji voze audija zele od vozila puno vise ali postoje i izuzeci zbog cega su imali u ponudi taj motoric za tako da kazem socijalni audi. Gdje puklo da puklo, ali kad kupujes audija ili bmw-a ako ti finansije dozvoljavaju kupi pravu makinu 
-
dado_
#71 Re: Veliki servis golf VI
Hocu dobru zavrsnu kvalitetu obrade unutrasnjosti, lijep izgled, pouzdan auto, motor mi nije toliko bitan (citaj post iznad), za relativno malo para, i sta bi ti kupio na mom mjestu, audija benzinca ili npr pezoa 308 dizela? Da napomenem, vozio sam i francuska auta i nemam nista protiv njih ali za moj pojam ne mogu se porediti sa konkurentnim svabamacondy wrote:Oni koji voze audija zele od vozila puno vise ali postoje i izuzeci zbog cega su imali u ponudi taj motoric za tako da kazem socijalni audi. Gdje puklo da puklo, ali kad kupujes audija ili bmw-a ako ti finansije dozvoljavaju kupi pravu makinu
-
dado_
#72 Re: Veliki servis golf VI
Hocu dobru zavrsnu kvalitetu obrade unutrasnjosti, lijep izgled, pouzdan auto, motor mi nije toliko bitan (citaj post iznad), za relativno malo para, i sta bi ti kupio na mom mjestu, audija benzinca ili npr pezoa 308 dizela? Da napomenem, vozio sam i francuska auta i nemam nista protiv njih ali za moj pojam ne mogu se porediti sa konkurentnim svabamacondy wrote:Oni koji voze audija zele od vozila puno vise ali postoje i izuzeci zbog cega su imali u ponudi taj motoric za tako da kazem socijalni audi. Gdje puklo da puklo, ali kad kupujes audija ili bmw-a ako ti finansije dozvoljavaju kupi pravu makinu
@ado razumijemo se
- amar1994
#73 Re: Veliki servis golf VI
Il svabo.il nista , normala 
- hopi
#74 Re: Veliki servis golf VI
pa šta je problem što čovjek hoće audija, i zadovoljan je njime
svaki tvoj post se na mazdu svodi
- amar1994
#75 Re: Veliki servis golf VI
ne svodi se , nek uzme , samo im je suplja prica o atmosferskim.motorima , popili panet svu a nisu vjerujem.ni probalihopi wrote:pa šta je problem što čovjek hoće audija, i zadovoljan je njime
i sta je problem , pun mi je kurac vise price kako njemci imaju ovaj ili onaj razvoj , ovo ili ono a ostali kao zaostaju
ne valja kia , nema dijelova , ne calja hyundai jean cetri slab , ne valja pezo , los zvuk vrata , ne valja citroen , kvari se , talijani smece , japanci zastarili skupa sa koreancima i nema dijelova do Marsa , al zato svabo vecinom vw ima strasni 1.2tsi motor , celik ko u tenka , farba i lak 10cm debeli , ne kvare se , dijelova na trafici , mogu se lako cunirat , cipovat , jebavat , jahat , imaju najnoviju tehnologiju pa uzmu od smecarske toyote hybrid ...............
Last edited by amar1994 on 22/08/2017 19:31, edited 1 time in total.