U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Tomahawk11
Globalni moderator

#51 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Tomahawk11 »

julisiz es grant wrote:Ama lik je lani postavljao sličnu temu, ista priča, samo opširnija (da li da ide u Kanadu na bauštelu ili da ostane kod roditelja)...valjda vam je jasno koliko je vrijedno truda da ga se "savjetuje".
Otprilike, ista priča bila.
Bar je iskren, kaže sam za sebe da je neradnik, a nema kvalifikacija da dođe do nekog posla koji nije fizički težak.
Mada, kad nemaš radnu naviku, svaki posao ti je težak. Poslovi koji nisu fizički zahtjevni u pravilu su puno teži psihički.
frontal2

#52 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by frontal2 »

mehoxy wrote:
ado_sar wrote:30 godina frajeru a ima dileme kao da mu je 17. Mislim da nas djelimicno unistava i ovaj nacin odgoja da se djeca, pogotovo muska, drze mami za suknju sve dok je mama ziva. Na zapadu je to mnogo bolje, napunis 18 i istjeraju te iz kuce da se snalazis, neko na fakultet a neko na baustel. Ali i jedni i drugi se razviju u kompletne osobe, sposobne za samostalan zivot.
Iritira me kad neko poredi BIH i bh uslove sa zapadom. Nije ovo drzava u kojoj svako ima jednake prilike. Ovdje mozes zavrsit dva fakulteta i opet biti prisiljen na fizicki rad.

da,to je tacno, ima puno takvih slucajeva. Ovo je malo trziste i slaba ekonomija. Neki ljudi to ne kontaju...
osim toga tamo imas balans,npr.jedan sobar moze da zivi od tog posla, ok, nece imati novca kao jedan programer recimo ali ce imati novca da plati rezije, da se prehrani i da ima ustedjevine, ovdje radis za 500KM, to ti je samo da platis rezije i da se prehranis, znaci kupiti odjecu je vec pod upitnikom. auto imati, odrzavati ga - to da ti i ne pada na pamet.
ako hoces jos porodicu,djecu? to ti je omca za vratom.
frontal2

#53 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by frontal2 »

Tomahawk11 wrote:
julisiz es grant wrote:Ama lik je lani postavljao sličnu temu, ista priča, samo opširnija (da li da ide u Kanadu na bauštelu ili da ostane kod roditelja)...valjda vam je jasno koliko je vrijedno truda da ga se "savjetuje".
Bar je iskren, kaže sam za sebe da je neradnik, a nema kvalifikacija da dođe do nekog posla koji nije fizički težak.
Mada, kad nemaš radnu naviku, svaki posao ti je težak. Poslovi koji nisu fizički zahtjevni u pravilu su puno teži psihički.

razmisljao sam puno o tome, to je tacno, Ako radis fizicki posao, psihicki je laksi, ako radis neki intelektualni posao, psihicki je tezi ali fizicki nemas nsista, fora je vjerovatno u tome da skontas za cega si a ne mozes skontat dok ne probas.
U mom slucaju,ja sam probao svasta, pa odustajao , pa se pokajao misleci, ma mozda sam i mogao da nisam lahko odustao itd....ludnica.

neodlucnost je najgora.
medvjed23

#54 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by medvjed23 »

minimalno ali redovno plaćen posao, koji ti dopušta da odspavaš 8 sati dnevno, je za bosanske prilike ok, pogotovo ako je uredno sve vezano za prijavu i uplatu doprinosa..
frontal2

#55 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by frontal2 »

medvjed23 wrote:minimalno ali redovno plaćen posao, koji ti dopušta da odspavaš 8 sati dnevno, je za bosanske prilike ok, pogotovo ako je uredno sve vezano za prijavu i uplatu doprinosa..

jesi li siguran?
pazi, 500KM plata, kad budes morao placati rezije sto je circa 250KM, ostane ti 250, to ti je za hranu u jednom mjesecu.
Recimo da auto ne moras imati, ako planiras porodicu ,djecu ,valjda djecu namiriti i hraniti i oblaciti....ok i zena bi radila , ali velike su vjerovatnoce ako si na minimalcu da ces slicnu naci jer "para na paru us na fukaru"
(mozda mozes naci neku s velikom platom mozda ali ce joj noga jedna biti kraca od druge i slicno posto takvog hoce s malom platom)

i kako ti kazes da je to ok ?

pa da ti je 800KM plata, to bi mozda bilo ok
Altsa

#56 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Altsa »

frontal2 wrote:Imam priliku da radim u firmi klas, u proizvodnji, 30 mi je godina. imam SSS sa nekim dodatnim kursevima i nadogranjom ali nemam VSS.
Dvoumim se jer ne vidim tu nikakvu perspektivu, plata minimalna, radis u 3 smjene. Da radim jedan period i odustanem nisam taj tip, hocu da nadjem firmu u kojoj cu raditi dugo vremena, po mogucnosti do 65-e, da nesto mogu nauciti, da mogu napredovati,razviti znanje.Sta mogu u klasu nauciti ? mozda pravit hljeb i peciva i danas sutra mogu biti pekar ?
Poceo sam posla traziti prije 4 g tek i uspio sam bolje naci poslove, ali sam odbijao jer sam se bojao posla. Moja greska, znam.

Mozda pocet raditi ovdje u proizvodnji pa ako bolje nadjem da se prebacim?
sto se tice odlaska vani, imam tu opciju kod rodjaka ali me odbija to sto moram gradjevinu raditi, ne mislim bas da sam za toga, dopizdilo bi mi, onda nemam svoj krov nad glavom, vazda si postanar, ono sto je dobro je to sto je razvijena drzava i zdravstvo i penzija bi bila super ja mislim i za 20g staza. (kad kazem super mislim ono da mozes pokriti zivotne troskove,kiriju i da ti ne fali)

vase misljenje ?
Moje misljenje je da si lijen ko mazga. Imas SSS i jos se kurcis. Budi sretan da ista radis. :roll:
djevojka bez imena

#57 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by djevojka bez imena »

Jel samo meni ovaj iritantan? :twisted:
Altsa

#58 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Altsa »

djevojka bez imena wrote:Jel samo meni ovaj iritantan? :twisted:
nije. i meni je :shock: jos bi da se usavrsava sa SSS, a sprco 30 godina a nema dana radnosg staza.ma daj nemoj nas jarane zahebavat i trolat.
wewa

#59 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by wewa »

frontal2 wrote:
medvjed23 wrote:minimalno ali redovno plaćen posao, koji ti dopušta da odspavaš 8 sati dnevno, je za bosanske prilike ok, pogotovo ako je uredno sve vezano za prijavu i uplatu doprinosa..

jesi li siguran?
pazi, 500KM plata, kad budes morao placati rezije sto je circa 250KM, ostane ti 250, to ti je za hranu u jednom mjesecu.
Recimo da auto ne moras imati, ako planiras porodicu ,djecu ,valjda djecu namiriti i hraniti i oblaciti....ok i zena bi radila , ali velike su vjerovatnoce ako si na minimalcu da ces slicnu naci jer "para na paru us na fukaru"
(mozda mozes naci neku s velikom platom mozda ali ce joj noga jedna biti kraca od druge i slicno posto takvog hoce s malom platom)

:cry:
i ovo je neko rodio...
medvjed23

#60 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by medvjed23 »

frontal2 wrote:

jesi li siguran?

rekoh "za bosanske prilike" a prilike su takve da jako mnogo ljudi radi ili džaba ili na crno ili tako da ne mogu stići odspavati više od 4 sata..

dakle, posao za redovan minimalac, uz urednu prijavu i podnošljivo radno vrijeme, je, u poređenju sa ostalim, ok.. nije dobro što nam je pojam normalnog toliko srozan, nije pravedno što je tako, al je trenutno - tako..
Altsa

#61 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Altsa »

AenemA wrote:Ja mislim da ti trebaš da se zaposliš u Klasu ili na kakvom bauštelu i nakon 6 mjeseci se zapitaš, jel' ja stvarno mogu da provedem 35 godina na ovom mjestu...ili zapitaj se to prije posla.

Ja bi se prije ispalio vani nego bio hamal za 500 km u Klasu, sa tim što bi vani gledao da završim kakav kurs, školu, zašto ne i fakultet mozda 2 god...a taj bauštel privremeno radi dok ne stekneš kakve takve diplome i ne nauciš jezik. Imaš 30 god, možeš ti još kakve škole ubiti, nisu to neke godine...naravno ako imaš volje za to.

Iz licnog iskustva...radio sam nakon srednje škole u metalnoj industriji, fabrika gdje prese lupaju po cijeli, vari se, sijece itd...i kao što rekoh nakob par mjeseci mi je došlo iz guzice u glavu da nema šanse da provedem život u ovoj rupi. Radio 2 godine, uštedio nešto love i onda upisao maš. fakultet...sad radim k'o inžinjer u klimatiziranom uredu.
Za 500 KM negdje rade u kancelariji. Kolko bi to ti za hamalski poso?. 1500 KM il i mozda ojra. da nema sta da jede i da ga roditelji ne izdrzavaju u 30 godini ne bi se on trena razmisljao da li ce raditi ili ne i u klasu. ja sam ko student hamalio a nisam trebao jer su me roditelji fino izdrzavali ali sam htio da imam svoj zaraden novac.a danas se pita bil radio ili ne u 30.
VPSA

#62 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by VPSA »

Prijavi se na biro i cekaj da te zovnu s pravom ponudom.
Tomahawk11
Globalni moderator

#63 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Tomahawk11 »

VPSA wrote:Prijavi se na biro i cekaj da te zovnu s pravom ponudom.
Čekaj bijeli dim sa biroa.
musicman80

#64 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by musicman80 »

frontal2 wrote:Imam priliku da radim u firmi klas, u proizvodnji, 30 mi je godina. imam SSS sa nekim dodatnim kursevima i nadogranjom ali nemam VSS.
Dvoumim se jer ne vidim tu nikakvu perspektivu, plata minimalna, radis u 3 smjene. Da radim jedan period i odustanem nisam taj tip, hocu da nadjem firmu u kojoj cu raditi dugo vremena, po mogucnosti do 65-e, da nesto mogu nauciti, da mogu napredovati,razviti znanje.Sta mogu u klasu nauciti ? mozda pravit hljeb i peciva i danas sutra mogu biti pekar ?
Poceo sam posla traziti prije 4 g tek i uspio sam bolje naci poslove, ali sam odbijao jer sam se bojao posla. Moja greska, znam.

Mozda pocet raditi ovdje u proizvodnji pa ako bolje nadjem da se prebacim?
sto se tice odlaska vani, imam tu opciju kod rodjaka ali me odbija to sto moram gradjevinu raditi, ne mislim bas da sam za toga, dopizdilo bi mi, onda nemam svoj krov nad glavom, vazda si postanar, ono sto je dobro je to sto je razvijena drzava i zdravstvo i penzija bi bila super ja mislim i za 20g staza. (kad kazem super mislim ono da mozes pokriti zivotne troskove,kiriju i da ti ne fali)

vase misljenje ?

Mislim da nisi dovoljno kvalifikovan, a pucas na visoko. Nego, ako zelis sve to sto si nabrojao, pravac na fakultet pa zavrsi nesto. Inace, I da imas fakultet, i to neki dobar, u danasnje vrijeme ti niko ne moze garantovati da ces se zaposliti u jednoj firmi I tamo raditi do penzije. Nije ovo vise komunizam I jednopartijski sistem pa da to ide tako. Zato mladi danas I ne rade. Sve bi odmah 1500KM plate, I da se uvale negdje da rade do penzije. Ja ipak mislim, prijatelju, da ces ti dugooooo biti nezaposlen budes li tako izbirljiv.
detroit-mercy

#65 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by detroit-mercy »

frontal2 wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Hajdebogati, tek ti je 30...imaš još fore da biraš firmu...ihahaaaj cijelih 15 godina do 20 godina staža sa 65...

Šta reče... SSS...

Moj ti je savjet da ne radiš ni slučajno još jedno 10 godina, i da dobro razmisliš (ovo ti je ključno! sjediš za kompjuterom, guglaš i razmišljaš!) a onda upišeš naki fakultet, po mogućnosti privatni, završiš to za godinu-dvije i tek onda kreneš u ozbiljnu potragu za poslom u nakoj firmi. Nađeš posao za 3 godine i onda si na konju.

A ako za te 3 godine ne nađeš posao koji tvom tipu odgovara, onda via dijaspora....nema ti druge...pa, kao što već neko reče, ne moraš ti tamo radit na građevini, moreš, između ostalog, prat suđe po restoranima, vidim i to je već spomenuto...ili sjeckat kupus, kuvat krompir...jest to malo stresan posao, pogotovo ovo s tanjirima, a i kičma strada što jest-jest, ali i to je bolje od nake građevine i plus upoznaćeš masu ljudi iz svijeta kulinarstva pa možda jednog dana, daće Bog, otvoriš restoran i budeš sam svoj gazda.

A taj Klas i to....ma, nikako....radićeš ko mahnit, plata mizerna, šta će ti to, a ništa naučit nećeš....msm...đes vidio da neko radeći nešto korisno i nauči. :-)

realno, sta bi ti uradila da si na mom mjestu ?
upiso se u stranku :mrgreen:
Altsa

#66 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Altsa »

Image
Last edited by Altsa on 03/08/2017 14:29, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#67 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Tomahawk11 »

Malo je i milja i po. Hoćeš stan, hoćeš auto, negdje da odeš....da ne spominjem ženu, dijete.
Bez tri milje ja ne bih pričao ni s jednim poslodavcem.
detroit-mercy

#68 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by detroit-mercy »

Tomahawk11 wrote:
Hos rec, hrdjavom kurcu i dlake smetaju :mrgreen: .
musicman80

#69 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by musicman80 »

Ovaj je garant trol.
Njanjavi

#70 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Njanjavi »

I btw ja fakat ne kontam taj bauk od baustele ovdje, haman nasli srat o bausteli ljudi nisu dana proveli na istoj.
Ne kontam sta vi kontate o toj bausteli majke mi, haman zamisljate da vas neko bichuje vazdan dok ti vukljaris megalite sa 30 upregnutih baustelaca pravec neku omanju piramidu :D
Jedan od najrahatnijih poslova ikad koji sam imao mi je bila baustela.
Odmoris psihu radeci, tjelo dodje sebi zbog aktivnosti.
Nikome nije u cilju na bausteli da te slomi i da krv propisas, i gazdi je cilj da ima ok radnika, zdravog pravog.
Ja ko bekan mrtvi doso na baustelu i malo pomalo naucis svasta nesta.
Niko ti nece rec haj po zhegi izljevaj plocu da popadate svi u bandak, naravno da se po ovoj zhegi rade neke druge stvari, na gradilistu vazda ima posla za radit al bgmi kolko god sam ih ja obisao, nikad nisam naletio na takvu da te lomi od posla na neki dusmanski nacin kakav vecina ovde pokusava predstavit.
Jepo te ispade baustela robstvo neko haman, zadnji poso na planeti.
mehoxy

#71 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by mehoxy »

Zvanicna tema za trolanje ?
detroit-mercy

#72 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by detroit-mercy »

insomnia78 wrote:To ono pet godina ubacuje sljunak u mjesalicu pa sljedecih pet vadi eksere iz dasaka. Jel vi nas zajebavate? Zaboravljate kolege da nismo svi top menadzeri
Jebote i meni ovo naumpade, cuj svakih pet godina mijenjas karijeru :mrgreen: a lik pocinje sa jebenom srednjom skolom, o kojoj karijeri pricamo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
djevojka bez imena

#73 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by djevojka bez imena »

Ja mislim da ovakav slucaj ne postoji i da se frontal malo s nama zeza.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#74 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Truba »

insomnia78 wrote:To ono pet godina ubacuje sljunak u mjesalicu pa sljedecih pet vadi eksere iz dasaka. Jel vi nas zajebavate? Zaboravljate kolege da nismo svi top menadzeri
:lol:

onaj gore vrtio šarafe uštedio keš pa završio faks

a ja bih upisao faks pa završio na šarafima kako sam dobro znao matematiku :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#75 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Tomahawk11 »

detroit-mercy wrote:
Jebote i meni ovo naumpade, cuj svakih pet godina mijenjas karijeru :mrgreen: a lik pocinje sa jebenom srednjom skolom, o kojoj karijeri pricamo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
I to kreće sa 30 godina :mrgreen:
Locked