Gliser, jahta, brod.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tuzla111

#51 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Tuzla111 »

drndalo wrote:
Tuzla111 wrote:Ma nisam nista mislio preveliko, valja to vozati po bosanskim putevima.
Ovako nesto sam mislio. Zanima me kakve su opcija za bosanske drzavljane kad je u pitanju kupovina i koristenje broda u Hrvatskoj?
http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... as-8341705
Camac registrujes u BiH, spustis ga u vodu u HR, koristis kao svoj auto u HR, vratis ga u BiH kad se vracas s odmora...
Pa mislio sam Hrvatska jer ima vise izbora al kad bolje pogledam cijene su im paprene a ima se i kod nas naci ponesta iako je izbor mal.
Evo ovaj je taman dovoljno mal da moze i na jezera bez problema.https://www.olx.ba/artikal/21787936/gli ... rikolicom/
Iako bi mi 215ka LX bila bas po mjeri.
spreca

#52 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by spreca »

Kocka25 wrote:
Bobi wrote:Haram je piti vino.

Zasto? Haram je sve. I sexati prije braka je haram. :D
Zato ti punac nece dati jahtu da mu dEte jebes prije braka na njegovoj sopstvenosti i to jos uz vino i muziku :lol: :lol:
spreca

#53 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by spreca »

Kocka25 wrote:
JThomas wrote:
eltroxin wrote:Sa'ce Hrle, pa ti prenese iskustva posjedovanja jahte sa pomocnim gliserom i helikopterom.
lakše iznajmiti od hrletove firme. dobiješ i sekretarice iz češkog plejboja gratis :lol:
Ko je hrle?
bolje da ga neznas...ako si slabih zivaca mogo bi nedaj boze sebi sta uciniti :lol:
spreca

#54 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by spreca »

Tuzla111 wrote:
drndalo wrote:
Tuzla111 wrote:Ma nisam nista mislio preveliko, valja to vozati po bosanskim putevima.
Ovako nesto sam mislio. Zanima me kakve su opcija za bosanske drzavljane kad je u pitanju kupovina i koristenje broda u Hrvatskoj?
http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... as-8341705
Camac registrujes u BiH, spustis ga u vodu u HR, koristis kao svoj auto u HR, vratis ga u BiH kad se vracas s odmora...
Pa mislio sam Hrvatska jer ima vise izbora al kad bolje pogledam cijene su im paprene a ima se i kod nas naci ponesta iako je izbor mal.
Evo ovaj je taman dovoljno mal da moze i na jezera bez problema.https://www.olx.ba/artikal/21787936/gli ... rikolicom/
jel se moze na ovom spavati?..... :izet: i slicne radnje.....ovo haman samo za vozati se(nije previse ni skupo)
Tuzla111

#55 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Tuzla111 »

spreca wrote:
Tuzla111 wrote:
drndalo wrote: Camac registrujes u BiH, spustis ga u vodu u HR, koristis kao svoj auto u HR, vratis ga u BiH kad se vracas s odmora...
jel se moze na ovom spavati?..... :izet: i slicne radnje.....ovo haman samo za vozati se(nije previse ni skupo)
Cijene je veca nego sto realno vrijedi. Imajuci u vidu da je Bosna i da to rijetko ko iskreno zeli, Realno je 15-17k.
Nema se sta spavati na ovome, osim onako malo za odmora, nista preko noci folovi golovi al to nije problem.
Evo ovoga izgleda da bi se moglo i spavati na njemu samo sto je stariji i sigurno skuplji za odrzavati.
https://www.olx.ba/artikal/22330655/bay ... force-125/
uglavnomja

#56 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by uglavnomja »

za brod treba imati puno para, puno vremena, puno sabura, znati voziti ... i jos par ljudi za spustanje i vadjenje iz vode

nema na jadranu nesto mjesta za parkiranje brodica po molovima, ono dzabno ... po marinama se placa.
a nema ni svako mjesto benzinsku za camcove. vuci zalihe sa sobom :roll: kao sto moras imati zalihe hrane i vode.

bove uz plazu su privatne, raznih susreta tu moze biti.

kad uparkiras camac u vodu - moras parkirati auto sa prikolicom negdje, sto opet moras platiti. a camac mozes spustiti u vodu samo na rampi ili na slicnim mjestima. i tu ti treba bar jos 4 lika da se to odradi. i da ga izvadis kasnije.
podrazumijeva se da u bosni imas takav parking za brod. ili para da platis marinu.
i odrzavanje, ciscenje, popravke ...

kad se parkiras u kristalnocistoj uvali, ono bacis sidro - moras plivati do kopna da popijes kafu, rucas ... nista kupiti ne mozes. mislim, mozes imati camcic na puhanje za te relacije, ali ili ces ga puhati prije svakog odlaska na kopno ili ce ti zauzeti pola brodica ili ce ga vjetar landarati sa brodicom ...

a ima i tespih oko vecine plaze, ono durbinom da gledas ljude na obali.

i onda - bura, jugo ... maestral manje :D

a kad upekne zvizdan na camcu 8)

i najmanje dvije osobe moraju imati vozacku. i to da znaju voziti uz talase i niz talase, bocni vjetar, uparkirati se blablabla ...
a nesto znanja o brodskim motorima bilo bi potrebno, hoce se i oni pokvariti.

i provesti odmor u 15-20 m2, i to familija sa djecom :skoljka:
spavati- provesti noc- na brodu kad bura udari nije bas nesto veselo.

itd

plus sto te neko moze opuhati gdje god se parkiras i odes i sa broda :zzzz:

ljepota je sjediti na palubi, ono vjetar puse, ti furas, hladno pice, sloboda (aha :D ) obilazis uvale, otoke ... :D dok si samo gost. ali kad postanes vlasnik :run:
spreca

#57 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by spreca »

Tuzla111 wrote: Cijene je veca nego sto realno vrijedi. Imajuci u vidu da je Bosna i da to rijetko ko iskreno zeli, Realno je 15-17k.
Nema se sta spavati na ovome, osim onako malo za odmora, nista preko noci folovi golovi al to nije problem.
Evo ovoga izgleda da bi se moglo i spavati na njemu samo sto je stariji i sigurno skuplji za odrzavati.
https://www.olx.ba/artikal/22330655/bay ... force-125/
mozda je bolje nesto skuplje ali da imas uslove da mozes spavati jer iz dana u dan su apartmani skuplji...na to sam mislio
Ovaj je dosta jeftiniji a ima i spavanje
black

#58 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by black »

potapanje camca :mrgreen:

Image
arzuhal

#59 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by arzuhal »

uglavnomja wrote:za brod treba imati puno para, puno vremena, puno sabura, znati voziti ... i jos par ljudi za spustanje i vadjenje iz vode

nema na jadranu nesto mjesta za parkiranje brodica po molovima, ono dzabno ... po marinama se placa.
a nema ni svako mjesto benzinsku za camcove. vuci zalihe sa sobom :roll: kao sto moras imati zalihe hrane i vode.

bove uz plazu su privatne, raznih susreta tu moze biti.

kad uparkiras camac u vodu - moras parkirati auto sa prikolicom negdje, sto opet moras platiti. a camac mozes spustiti u vodu samo na rampi ili na slicnim mjestima. i tu ti treba bar jos 4 lika da se to odradi. i da ga izvadis kasnije.
podrazumijeva se da u bosni imas takav parking za brod. ili para da platis marinu.
i odrzavanje, ciscenje, popravke ...

kad se parkiras u kristalnocistoj uvali, ono bacis sidro - moras plivati do kopna da popijes kafu, rucas ... nista kupiti ne mozes. mislim, mozes imati camcic na puhanje za te relacije, ali ili ces ga puhati prije svakog odlaska na kopno ili ce ti zauzeti pola brodica ili ce ga vjetar landarati sa brodicom ...

a ima i tespih oko vecine plaze, ono durbinom da gledas ljude na obali.

i onda - bura, jugo ... maestral manje :D

a kad upekne zvizdan na camcu 8)

i najmanje dvije osobe moraju imati vozacku. i to da znaju voziti uz talase i niz talase, bocni vjetar, uparkirati se blablabla ...
a nesto znanja o brodskim motorima bilo bi potrebno, hoce se i oni pokvariti.

i provesti odmor u 15-20 m2, i to familija sa djecom :skoljka:
spavati- provesti noc- na brodu kad bura udari nije bas nesto veselo.

itd

plus sto te neko moze opuhati gdje god se parkiras i odes i sa broda :zzzz:

ljepota je sjediti na palubi, ono vjetar puse, ti furas, hladno pice, sloboda (aha :D ) obilazis uvale, otoke ... :D dok si samo gost. ali kad postanes vlasnik :run:
Sad si mi ubio volju za brodicom, a tamam se bio namjerio...

:mrgreen:
supercali

#60 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by supercali »

Moja neka familija imaju brod gliser nazovite kako hocete kao ovaj gore vezani sa slike
Moze tu fino 10 ljudi ono da boravi a ako hoces bas raskos to je za 5 ljudi
I jednom prica oko toga koliko kosta zadovoljstvo
Kaze vlasnik ove brodove bi komotno mogli poklanjati dzabe i otplatili bi ga na odrzavanju i na posjedovanju istih (da ne crtam za bukvalce odnosilo bi se da firme koje prodaju ubiru sve pare koje vlasnik da tokom posjedovanja)

U marinama nema bukvalno nista ispod nekih 100 maraka pa makar to bilo samo pristajanje da izadjes cini mi se
Lezarine takse onda zimska lezarina zavisno od velicine plovila
On svoju ne moze vaditi iz mora i automatski mora i preko zime biti u marini

Uglavnom skup sport
Kaze jeftinije je imati helikopter nego ova velika plovila
drndalo

#61 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by drndalo »

Hm, zavisi koji helikopter, i ocito je da nije imao jedan, bilo kakav... :mrgreen:
Seawolf

#62 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Seawolf »

Šteta što nema više za kupiti novih brodića (u stvari, radi se o čamcima sa kabinom), kao što su bile Kvarnerplastikine "Istranka" i "Dalmatinka".

Pasare sa kabinom, ukupne dužine 5,5 do 6,5 m, na koje bi mogao ići vanbrodski motor snage 15 do 40 KS.

Za dnevne izlete do udaljenih otočića, i za prespavati preko noći, u nuždi i ako nisi velikih prohtjeva.
supercali

#63 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by supercali »

drndalo wrote:Hm, zavisi koji helikopter, i ocito je da nije imao jedan, bilo kakav... :mrgreen:
Ma dobro tu bi se moglo diskutovati uporedio je cisto onako i vjerovatno je mislio na one male sa 2 sjedista i sl
Seawolf

#64 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Seawolf »

Seawolf wrote:Šteta što nema više za kupiti novih brodića (u stvari, radi se o čamcima sa kabinom), kao što su bile Kvarnerplastikine "Istranka" i "Dalmatinka".

Pasare sa kabinom, ukupne dužine 5,5 do 6,5 m, na koje bi mogao ići vanbrodski motor snage 15 do 40 KS.

Za dnevne izlete do udaljenih otočića, i za prespavati preko noći, u nuždi i ako nisi velikih prohtjeva.
U stvari, izgeda da ima, barem na internetu:

http://arbanautika.hr/arba-500/8-pasara-arba-5oo.html

Nadam se da ju je i moguće naručiti i kupiti. Nekada je pasare sa kabinom "Istranka" i "Dalmatinka", bilo moguće kupiti u svakoj boljoj robnoj kući (nije šala).
Seawolf

#65 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Seawolf »

Seawolf wrote:
Seawolf wrote:Šteta što nema više za kupiti novih brodića (u stvari, radi se o čamcima sa kabinom), kao što su bile Kvarnerplastikine "Istranka" i "Dalmatinka".

U stvari, izgeda da ima, barem na internetu:

http://arbanautika.hr/arba-500/8-pasara-arba-5oo.html

Nadam se da ju je i moguće naručiti i kupiti. Nekada je pasare sa kabinom "Istranka" i "Dalmatinka", bilo moguće kupiti u svakoj boljoj robnoj kući (nije šala).
Ova je super:

http://metalplast.hr/adria-590.html

Klasičan deplasmanski trup, što znači da će sa motorom iste snage razvijati manju brzinu od poludeplasmanca, ili glisera, ali znači i veću sigurnost i komfor u plovidbi jačim morem.

Čini se da je za ovo plovilo korišten kalup od nekadašnje "Dalmatinke".
supercali

#66 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by supercali »

Inace cijena ove motorne jahte ga je izasla oko milion eura
Al za ovo bukvalno moras biti vlasnik uspjesne firme koja vrti milione godisnje

E za ove camce gdje ne mozes bas ocekivati luksuz ne znam sad kako ide
Puno je jeftinije vjerovatno jer ti preko zime u avliju ga mozes parkirati i ne placas nista
E sad kako ide ta njihova da kazem registracija fazoni
Jel mogu ja recimo kupiti ovaj brodic na moru biti 2 mjeseca i placati samo ta 2 mjeseca ili imam nekih izdataka i mimo ta 2 mjeseca?
Kocka25

#67 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Kocka25 »

Ja imam cilj sa 50 ili 60 godina imati svoju jahtu. Ja to gledam ovako: treba mi dvije nekretnine koje ce mi donositi zajedno oko 1000 eura prihoda mjesecno.Jednu su mi roditelji ostavili a drugu trebam sam stvoriti I za to vec stedim. Pored toga mi treba jedno 250.000 eura gotovine. To je moguce za 15 godina stvoriti ako recimo na berzu ulazete u fond svakog mjeseca 500 eura od plate.Mada sad za sad mi se to cini zanimljivo ali mozda kada budem imao 50 godina zelijet cu da kupim umjesto jahte jos dva stana za izdaju.
dobojlija81

#68 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by dobojlija81 »

što kokuz može zamislit to ni tanker ne može povuci :)
mO k3

#69 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by mO k3 »

Kocka25 wrote:Ja imam cilj sa 50 ili 60 godina imati svoju jahtu. Ja to gledam ovako: treba mi dvije nekretnine koje ce mi donositi zajedno oko 1000 eura prihoda mjesecno.Jednu su mi roditelji ostavili a drugu trebam sam stvoriti I za to vec stedim. Pored toga mi treba jedno 250.000 eura gotovine. To je moguce za 15 godina stvoriti ako recimo na berzu ulazete u fond svakog mjeseca 500 eura od plate.Mada sad za sad mi se to cini zanimljivo ali mozda kada budem imao 50 godina zelijet cu da kupim umjesto jahte jos dva stana za izdaju.
hahahhahaah

hahahahhaha

hahahhahahah

hahahhahha

hahahhahahahha :mrgreen: :lol:
Edin H.

#70 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Edin H. »

Kocka25 wrote:Ja imam cilj sa 50 ili 60 godina imati svoju jahtu. Ja to gledam ovako: treba mi dvije nekretnine koje ce mi donositi zajedno oko 1000 eura prihoda mjesecno.Jednu su mi roditelji ostavili a drugu trebam sam stvoriti I za to vec stedim. Pored toga mi treba jedno 250.000 eura gotovine. To je moguce za 15 godina stvoriti ako recimo na berzu ulazete u fond svakog mjeseca 500 eura od plate.Mada sad za sad mi se to cini zanimljivo ali mozda kada budem imao 50 godina zelijet cu da kupim umjesto jahte jos dva stana za izdaju.
Izdaji jahtu kad napunis petobanku. :oops:
uglavnomja

#71 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by uglavnomja »

neka ba :oops:

:D
Kocka25

#72 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Kocka25 »

mO k3 wrote:
hahahhahaah

hahahahhaha

hahahhahahah

hahahhahha

hahahhahahahha :mrgreen: :lol:
Mozes li objasniti sta je smijesno
mO k3

#73 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by mO k3 »

jesi ikad ista na berzi ulozio ?? :mrgreen:
Edin H.

#74 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Edin H. »

mO k3 wrote:jesi ikad ista na berzi ulozio ?? :mrgreen:
Trgovina oruzjem ili narkoticima je puno bolji nacin prikupljanja neophodnih sredstava za kupovinu jahte nego burzovno meshetarenje. :oops:
Kocka25

#75 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Kocka25 »

:bih:
mO k3 wrote:jesi ikad ista na berzi ulozio ?? :mrgreen:
Ne ulazem sam. Ulaze banka za mene to jeste fond menedzeri. Prosjecni rendement od zadnjih 5 godina,godisnji rendement, je bio 14.5 %. Do sad imam ulozeno nekih 60k I svakog mjeseca prebacim pi 500 ana kraju godine kada mi legne dupla plata prebacim odjednom 2000 dodatno. I to se solidno kupi. Fond kod banke je takav da mi ulazu u preko 150 razlicitih produkata od nafte I zlata do raznih firmi preko svijeta. Ako imas pitanja oko ovoga rado cu ti odgovoriti na pp.

Samostalno isto ulazem radi hobija ali to su mali iznosi da imam mali extra.
Post Reply