Dijaspora Summer 2017

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#51 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by mk ultra »

animals wrote:
Point. wrote:Domacim FGR izgleda smeta sto ljudi dolaze u BiH i ostavljaju pare u drzavi. Pa takav vid pacenistva ne postoji nigdje osim u Bosni.
Pa ja kad odem u Bosnu, na nedelju dana, potrosim 2000 eura..
vjerujem , neki i vise..koliko je to dobro za Bosansku privredu, procijenite sami..
Recimo da je negdje oko milion u dijaspori, da na odmor dodje oko 200000 porodica, koje ce u prosjeku napraviti obrt od 2500€.
To ti dođe 500 miliona € obrta
Drzavi, eto iz raznih sivih ekonomija ode 15%, to ti izadje na 150 mil. KM
Ljudima od neke zarade ostaje 100 miliona

https://www.google.ba/amp/s/www.klix.ba/amp/170119050
Godisnji prihod od poreza 4,4 milijarde KM

(150x10^6/4,4x10^9)x100% = 3.4%

Uvjeri me u sudbonosni znacaj
Tomahawk11
Globalni moderator

#52 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Tomahawk11 »

Glupa prica.
Dodju ljudi i u BiH, a ode se i na more.
Ko je nama kriv sto ovdje vecina ne zna ni sta je normalan godisnji odmor.
tr_ba

#53 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by tr_ba »

Fakat,insan nije pametan,sta god napises na ovu temu,tuga je golema.
Da tema postoji,uopste,tuga...
Tomahawk11
Globalni moderator

#54 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Tomahawk11 »

Secer_033 wrote:Recite mi, ima li dovoljno mjesta na trotoaru da parkiram svoj novi bmw?
Inace ne dolazim!
BMW kazes :)
Kad moze ovaj neki rodŽo R8 sa DE tablama cijelo vrijeme visiti na ulazu, što ne bi i ti :kiss:
UterivacDugoga

#55 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by UterivacDugoga »

mk ultra wrote:iskreno, ne znam zašto dolaze
realno, ako zarađuješ OK, živiš neki EU prosjek, šta ćeš na "odmoru" u BiH

nije mi jasan dolazan iz Norge autom, a eto ako mi neko može objasniti volio bih
dobio sam 15 dana odmora od kojih ću 4 provesti u autu...?

čuo sam i za neke što ne znaju više afrikate :mrgreen: :mrgreen:
Evo ja sam prije par godina otisao u NO i volim da dodjem u BiH sa autom. Nista bjesno ili nesto da bi bilo nekome zanimljivo. Kakva auta sam vozio u BiH ,slicno vozim i ovdje i ne vidim neki fazon u tome ili mahalske price "dosao sa stranim tablicama".
Jednostavno mi bolje odgovara da kada putujem svratim u HR na more,iskupam se desetak dana i spicim ostatak odmora do kuce. Ustvari do sada sam tako radio,ove godine cu avionom,jer sam nasao karte jeftino a snasao se i za auto dole.

Ljeti se na odmor ide u Bosnu. Jesen ili zima se provodi na nekom egzoticnijem mjestu.

A 4 dana provesti u autu,pa nije bas tako.Lijepo je usputno obici i jos pokoji grad u Evropi. Jel odmor ili nije :)
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#56 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by mk ultra »

UterivacDugoga wrote:
Evo ja sam prije par godina otisao u NO i volim da dodjem u BiH sa autom. Nista bjesno ili nesto da bi bilo nekome zanimljivo. Kakva auta sam vozio u BiH ,slicno vozim i ovdje i ne vidim neki fazon u tome ili mahalske price "dosao sa stranim tablicama".
Jednostavno mi bolje odgovara da kada putujem svratim u HR na more,iskupam se desetak dana i spicim ostatak odmora do kuce. Ustvari do sada sam tako radio,ove godine cu avionom,jer sam nasao karte jeftino a snasao se i za auto dole.

Ljeti se na odmor ide u Bosnu. Jesen ili zima se provodi na nekom egzoticnijem mjestu.

A 4 dana provesti u autu,pa nije bas tako.Lijepo je usputno obici i jos pokoji grad u Evropi. Jel odmor ili nije :)
Ma tesko je u NO vozati ista bijesno kako god okrenes... mozda sam to samo ja, al ne bih trosio 5500km vozanja i zajebancija
Avion i rentacar po bosni i vozdra - isplativije garantujem
Ne vozim gumball :mrgreen:
hrle1976

#57 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by hrle1976 »

stakasa wrote:Realno, gubimo dah. I jedni i drugi. Ako ima tema, a sve ove godine ih je bilo i vise sto su paralelno isle, gdje se kuka na rodake koji vazda iste poklone donose, pa na te iste rodake ali sada kuknjava sa suprotne strane kako im nikad nije dosta, pa kuknjava jednih/preventivna kuknjava drugih, "u nas u Svedskoj vazda tople vode/nigdje ovog rahatluka" - ako postoji tema sa ovakvom formom onda bih zamolio moderaciju da ovu moju ugasi.
Nije zar da su se ugasili animoziteti, da vise u nama nema ni toliko one primarne ljudskosti :D pa ravnodusno prolazimo pored smeca na ulicama/bemvea drugara iz razreda koji bi u Titino vrijeme krajnjom mukom dobacio do kampa u Dolama? Mjenjamo li se kao narod? Hoce li se naci neka ptica zlosutnica koja ce ovakve pojave oznaciti kao pocetak kraja? Ili zluradi pragmatik koji ce pojavu objasniti potrebom za grudobranom na Zapadu u ovoj sveopstoj pomami za odlaskom... Ne znam, nisam pametan, a znam da ima forumskog materijala koji ce znati odgovoriti na aktuelne nedoumice.
Ne trebam ih imenovati, sami ce se prepoznat
Neko ko je proveo 20, 25, 40 ili vise godina van prostora bivse YU taj je poprimio mentalitet po dobrom i losem tamo gdje vec tolike godine boravi. I da je pet puta godisnje isao primjerice u BiH nebi bilo dovoljno po istom pitanju, i svali posjet bi samo djelovao jace i jace da vidi razliku u mentalitetu po dobrom i losem. Nema tu nista pretjerano negativno ili pozitivno vrijeme i okruzneje u kojem neko boravi gotovo 100% cini svoje.

Rodbina u BiH treba razumiti da rodzak koji je sa svoji 6 godina izbjegao rat i gore zivi recimo 25, da on preko 80% svog zivota zivi u drugom drustvu, a toliko je mal bio da moze se reci 100% par posjeta pa bilo to svake godine ga nece ciniti da je isti kao rodjak u BiH. Da je to moguce onda bi neki postali Italijani jer godisnje idu na odmor u Italiju. Tako isto rodbina vani mora razumiti da menatalitet u BiH takakv kakav je i da je on se evoluciro od one tacke kada su ga oni napustili, i da ne pokusavaju biti isti mentalitet jer njihova verzija je iz 1992, a njihove rodbine u bih iz 2017. Znaci ovi moraju prihvatiti da ovi vani nemaju bih mentaliteta pogotovo njihova djeca, a ovi vani moraju razumiti da mentaliteta u BiH nije u 1992. I nema frke. Bar ja tako mislim.
stakasa

#58 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by stakasa »

mk ultra wrote:
UterivacDugoga wrote:

Ma tesko je u NO vozati ista bijesno kako god okrenes... mozda sam to samo ja, al ne bih trosio 5500km vozanja i zajebancija
Gubis se ultra. Prvo ti nije dijaspora jasna zato sto ikako dolazi a onda ne ostavljas mogucnost da se vidi bilo sta osim Bosne (rentacar po Bosni i vozdra). Ne mora se doci najbrzim putem, moze se zadrzati cetri pet dana na Azurnoj obali ili Jadranu pa produziti. Ili napraviti kakva ekskurzija po Mitteleuropi te se sjurnut iz Budimpeste ili Beca :D
hrle1976

#59 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by hrle1976 »

stakasa wrote:
mk ultra wrote:
UterivacDugoga wrote:

Gubis se ultra. Prvo ti nije dijaspora jasna zato sto ikako dolazi a onda ne ostavljas mogucnost da se vidi bilo sta osim Bosne (rentacar po Bosni i vozdra). Ne mora se doci najbrzim putem, moze se zadrzati cetri pet dana na Azurnoj obali ili Jadranu pa produziti. Ili napraviti kakva ekskurzija po Mitteleuropi te se sjurnut iz Budimpeste ili Beca :D

Moze kad bi neko imao 5 sedmica odmora (gledajuci sa vidika nasih) a onda ima i ona sa parom, vecini je puno dati i za ono malo jadnog puta do BiH :D
Ovi na socijalama imaju vremena ali nemaju para, ova sakica sto radi nema vremana a mozda ima para zavisi koliko kredita, pogotovo onih potosackih sa kamatom od 7 - 10% koje sjebu svaku racunicu sad pa sad.
stakasa

#60 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by stakasa »

hrle1976 wrote:
stakasa wrote: Gubis se ultra. Prvo ti nije dijaspora jasna zato sto ikako dolazi a onda ne ostavljas mogucnost da se vidi bilo sta osim Bosne (rentacar po Bosni i vozdra). Ne mora se doci najbrzim putem, moze se zadrzati cetri pet dana na Azurnoj obali ili Jadranu pa produziti. Ili napraviti kakva ekskurzija po Mitteleuropi te se sjurnut iz Budimpeste ili Beca :D

Moze kad bi neko imao 5 sedmica odmora (gledajuci sa vidika nasih) a onda ima i ona sa parom, vecini je puno dati i za ono malo jadnog puta do BiH :D
Ovi na socijalama imaju vremena ali nemaju para, ova sakica sto radi nema vremana a mozda ima para zavisi koliko kredita, pogotovo onih potosackih sa kamatom od 7 - 10% koje sjebu svaku racunicu sad pa sad.
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
bh.tornjak

#61 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by bh.tornjak »

Edin H. wrote:Uskladjenost boja sarene odjece nasih pecalbara koji preferiraju komunikaciju na svedskom jeziku kod Sebilja nula bodova. :D
bas....hodaju okolo i sepure se ko pelikani...ne znajuci na sta lice...

a sve to nijemo i s podmijehom posmatraju "domaci" umotani u najnovije modele BOOS,Amrani..Puol Chark...
Adiadas...Pmua......
brat bratu da ga prodaje ne vrijedi vise od trijes´makara.... :D
djevojka bez imena

#62 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by djevojka bez imena »

Ja volim kad dodju, jedva cekam i radujem se, s vecinom se ove godine necu sresti :( jer necu biti u bih, ali naci cemo se bar jedan vikend, negdje u bijelom svijetu :(

Dobro vi nama dosli, ko svojoj kuci kako se kaze, bujrum!
Trebam te

#63 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Trebam te »

Genralno u Bosni, ljudi puno misle kako drugi zive i glavna tema svake sjedeljke je analiziranje tudjeg zivota i sta neko radi.

Sta koga briga, odakle sam, kad dolazim, koliko trosim, sta oblacim, koje auto vozim i jesam li dijaspora ili ne? Mislim lomite se dzaba oko gluposti...Budite sretni da vam dijaspora dolazi... :thumbup:

Zasto su ljudi u Bosni toliko lukavi i zasto drze zavist na tako visokom nivou? :roll:
bh.tornjak

#64 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by bh.tornjak »

seln wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Prije par dana...kad me ne zgazi lik s austrijskim tablicama - nasred pješačkog....ista stvar... par dana prije...ljubljanske tablice...
Ama, ni da uspore! Brate mili, u Beču ne smiješ podrignut na ulici, a u Bosni ni pješački ni pješaka na pješačkom ne registruješ.

Eto, taj fenomen mi nije baš najjasniji....jel ih to ljubav prema domovini ošamuti il je do vode i zraka, ne znam... :-?

Ostalih problema sa strancima i dijasporom nemam.
...domaci, naprotiv, voze kao Europljani, sto se svaki dan moze vidjeti u crnoj hronici.
Golf dvojka zvani "tabut na tockovima" pici.....gori zemlja pod njim... :D
stakasa

#65 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by stakasa »

cenecimoveocino wrote:E hajmo iskusni prevaranti,kako nagovorit dijasporu da uvijek plati racun u kaficu/restoranu? :evil:
:D
ibi

#66 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by ibi »

Dobrodosli, potrosite sto vise novca i ostanite sto duze.

Ima nasih u dijaspori koji nisu kokuzi ko zviz/hrle, koji nit ima sta da potrosi niti gdje da bude u BiH pa i ne dolazi.
realna do boli

#67 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by realna do boli »

Samo da se umjesto rijeci dijaspora..pocne upotrebljavati ispravan termin..familija/porodica/rodbina u inostranstvu..nebi se ovoliko sralo.
UterivacDugoga

#68 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by UterivacDugoga »

Trebam te wrote:Genralno u Bosni, ljudi puno misle kako drugi zive i glavna tema svake sjedeljke je analiziranje tudjeg zivota i sta neko radi.

Sta koga briga, odakle sam, kad dolazim, koliko trosim, sta oblacim, koje auto vozim i jesam li dijaspora ili ne? Mislim lomite se dzaba oko gluposti...Budite sretni da vam dijaspora dolazi... :thumbup:

Zasto su ljudi u Bosni toliko lukavi i zasto drze zavist na tako visokom nivou? :roll:
Zato sto realno ljudi sa prosjecnom platom ne mogu sebi priustiti ono sto ljudi izvan BH sebi priuste tokom odmora.Prosjecna plata u BiH ne moze priustiti da vozas jedno fino auto izvan BH,sto sa prosjecnom platom van BH mozes bez ikakvih problema.

Ali ima isto druga strana medalje,gdje dijaspora zavidi ovim u BiH,kako nista ne rade a zive (prezivljavaju) tako da ima tu animoziteta sa obje strane.

Isto tako,ima mnogo onih koji su ili cija je familija krvave gace po BiH nosila 92-95 dok su se neki lagano i pametno ispalili(cast onima koji su silom kroz logore iseljeni) i na kraju dodju u ekstravagantnom izdanju i cerkaju ti se u lice...
Altsa

#69 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Altsa »

Dobro dosli i sto prije otisli. :D
stakasa

#70 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by stakasa »

Trebam te wrote:Genralno u Bosni, ljudi puno misle kako drugi zive i glavna tema svake sjedeljke je analiziranje tudjeg zivota i sta neko radi.

Tema te demantuje, fakticki se je na tom polju desio kopernikanski preokret u zadnjih dvadesetak godina
stakasa

#71 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by stakasa »

Altsa wrote:Dobro dosli i sto prije otisli. :D
1) Kad si doso
2) Kad ces ic
:D
zavezata-vreca

#72 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by zavezata-vreca »

Ne msetaju mi ... dodju obiđu potroše pare i odu ... ja nemam dodira s njima ni u prolazu jer u ljetnom periodu ne idem na mjesta gdje se koncentrisu turisti i dijaspora.
artime

#73 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by artime »

Joj teme.... :roll: :run:
Radio Sarajevo

#74 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Radio Sarajevo »

Dolazim u Bosnu kad mi se ćefne jer mi je tu dom. Ne donosim nikome nikakve poklone, ne dajem nikome nikakve pare (osim sestrinoj djeci, što bih radio i da sam tu), ne plaćam račune u kafanama.

Jebe mi se šta lokalni puk misli, čak se potrudim da vide koliko imam para i koliko mogu platiti, a ne dam :).
dobojlija81

#75 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by dobojlija81 »

daj jbt kako bi gledali Sirijce, Iračane i ostale da nam se uvale makar mjesec, ne volite svoj narod
doduše ima par procenata ko zviz ili hrle ili rodjak im, ili je to sve isti covjek :? :D
Locked