Sunce tuđeg neba...

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Sarah24

#51 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by Sarah24 »

Ma ja, hajd, svako ima svoje objasnjenje. Kao da smo mi popularni kao azijati, marokanci, italijani, takve restorane obilaze ljudi i domaci i turisti, baska ce neki turist u pola Berlina otici u cevabdzinicu za koju nikada nije cuo, pored kineske, tajlandske, arapske itd kuhinje za koju svi znaju... :roll:

Uglavnom, kako kazu, nekako za sve ima nebo, k'o sto u Bosni slabo prolazi MCdonald's (osim u Sa, jerbo veci i poznatiji je grad, ima kamaru i turista) tako i cevapi i pite i ostalo, je najbolje u Bosni, i svako ko dodje proba dole, vani jednostavno nije to to, nismo mi toliko poznati, realno je.. Moze uspjeti nekoliko ljudi, ali necemo nikad biti zastupljeni kao druge kuhinje.
:bih: :mrgreen:
beobasket

#52 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by beobasket »

Sarah24 wrote:Ma ja, hajd, svako ima svoje objasnjenje. Kao da smo mi popularni kao azijati, marokanci, italijani, takve restorane obilaze ljudi i domaci i turisti, baska ce neki turist u pola Berlina otici u cevabdzinicu za koju nikada nije cuo, pored kineske, tajlandske, arapske itd kuhinje za koju svi znaju... :roll:

Uglavnom, kako kazu, nekako za sve ima nebo, k'o sto u Bosni slabo prolazi MCdonald's (osim u Sa, jerbo veci i poznatiji je grad, ima kamaru i turista) tako i cevapi i pite i ostalo, je najbolje u Bosni, i svako ko dodje proba dole, vani jednostavno nije to to, nismo mi toliko poznati, realno je.. Moze uspjeti nekoliko ljudi, ali necemo nikad biti zastupljeni kao druge kuhinje.
:bih: :mrgreen:

A zasto nebi pokretna cevabdzinica ili nesto u ovom stilu mogla proci?
https://media-cdn.tripadvisor.com/media ... t-food.jpg

Covjek iz Uzbekistana ima svoj cosak pa nije propao. Ovdje vecina nikada nije cula za Uzbekistan.

Pa jel ti stvarno mislis da indijska, marokanska, arapska hrana u Njemackoj, Danskoj, Belgiji ima originalni ukus kao sto ima u drzavi porijekla? Ja mislim da nema. Ovdje nije poenta price ukus same hrane vec cinjenica da nasi traze kao i ti neko izvinjenje koje i nije izvinjenje nego vise bjezanje od rada.

U Danskoj moze kajmak sa ajvarom skupa u isto jelo.
vjesticanametli

#53 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by vjesticanametli »

:lol: e bas reko da procitam sta ima u danskoj......hahahhahah
Kako svabe mlave futrovane paprike hihihi i pite sigurno bi neki restoran mogao da radi s dobrim marketingom.....ajne paprika 10 ojro i to on velika sto doDZe u pakovnju zelena zuta i crvena :mrgreen:
insomnia78

#54 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by insomnia78 »

Nista sto vec nema kod Turaka.
vjesticanametli

#55 Re: Sunce tuđeg neba...

Nije vala isto da ga jebes al hajd...... hrle napisa vec ljenost grdnost i neznanje pa propadaju.. da se slozim i s njim hahahhahahah neki dan gledam portugiesen :mrgreen: cetvrt u HH i kad smo jeli kontamo majku mu kad ide onom italijanu ona bezze pica ......moglo bi i nesto nase
Mozda pocnem futrovat paprike pod tuDzim suncOm :mrgreen: hrle moze razbacit biiiznis plan pa da radimo :lol:
insomnia78

#56 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by insomnia78 »

Pa ono nije isto ni u Sa i Tz a kamo li u MinEnu
beobasket

#57 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by beobasket »

Kad moze bosanski burger sa kajmakom i ajvarom u po Jyllanda moze bogme i burek, zeljanica...
http://theburgerjoint.dk/takeaway/#burgere

99 % burgera u Danskoj ne valja cemu, jer ove kifle, ne znam kako se kaze, koje koriste su tako suhoparne a da ne pricam o prepecenom mesu koje nije crveno i socno nego suho kao krpa.
hrle1976

#58 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by hrle1976 »

vjesticanametli wrote:Nije vala isto da ga jebes al hajd...... hrle napisa vec ljenost grdnost i neznanje pa propadaju.. da se slozim i s njim hahahhahahah neki dan gledam portugiesen :mrgreen: cetvrt u HH i kad smo jeli kontamo majku mu kad ide onom italijanu ona bezze pica ......moglo bi i nesto nase
Mozda pocnem futrovat paprike pod tuDzim suncOm :mrgreen: hrle moze razbacit biiiznis plan pa da radimo :lol:
Sto nebi moglo ici, samo lud covjek ne vidi mogucnost, kazu nisu cevapi za to go, upakujes u onu plasticnu ili od stiropola za hranu znaci lepina socna, cevapi, luka i das pribor i neka ide sjegdje gdje mu je mila volja i jede. A moze bolan iste i modficirati malo prema zivotu okruzenja, sta fali jesti salatu uz cevape nista, mozda u SA to ne ide ali HH nije sarajevo. Para je para i vas heppi musterija. Oni spanci one svoje kako se kaze haman lici na sataras trpaju ljudima u te drzace za hranu, sta fali malo guscem satarasu pa ako mu se jede sa piletinom malo i nje dodas kao china box mu zapakujes i neka zdere. Svabe se ubise jeduci punjene paprike, jos pogotovo pola one pavlake istovare na njih. Punjene paprike imaju svugdje u svijetu. NA jugu italije ih parve po istim receptima kao u BiH. Hrana sa grila, samo treba znati imati umjerenu smjesu. Ja volim kad je meso crveno iznutra tu u BiH niej popularno nikako ali znaci prilagodis sve to.
vjesticanametli

#59 Re: Sunce tuđeg neba...

pa hajmo u biznis :D dole u hafen cemo :-D
Sarah24

#60 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by Sarah24 »

sta fali burek sa sirom - :zzzz: :skoljka: :mrgreen:
hrle1976

#61 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by hrle1976 »

U Turskoj odakle to jelo pocinje se sve zove burek pa onda ako je sa sirom, burek sa sirom. Tih razlicitih bureka u DE imas na svakom cosku kupiti. Imas smrznute ako hoces a imas svjeze u radnjama. Svi od reda se zovu burek pa zavisi od cega. Mislim da samo u bosni sama rijec burek se odnosi na vrstu sa mesom. Dok kod turaka u bukvalnom prevodu je mesni burek.

U beogradu se zove sarajevake pite ili negdje bosanska pita. Sarajevska pita sa mesom, zeljem, krompirom, sirom...
Sarah24

#62 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by Sarah24 »

Image

:roll:

Bosna nije Turska, Srbija, a nije ni Njemacka!
Svaka zemlja ima nesto sto je karakteristicno za nju, Bosna je bila pod raznim uticajima, ali ni jedan se nije zadrzao 100%, vrijeme i ljudi su ga oblikovali po svom nahodjenju, zato je i ljepota u svemu tome, da svako ima nesto svoje po cemu ce biti poznat. :oops: :mrgreen:
meteorit135531

#63 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by meteorit135531 »

Skoro svaka tema završi raspravom o kulinarskim delicijama i balkanskoj kuhinji u tuđini.. :roll:

dobro se kaže :
Čovjek može otići sa Balkana , ali Balkan iz njega ne može nikad. :thumbup:
Zapravo , meni je sa mojih 27 godina jasno da ja više nemam sta u Bosni tražiti. I svako ko mi kaže:
"Nek smo mi vazda puni Bosne , i neka je Bosna uvijek puna nas! " , od mene može dobiti samo prezir i pogled pun ravnodušnosti.
Da bi Bosna bila puna vas , vi morate živjeti u njoj.
I svako od vas pojedinačno ko živi bilo gdje u svijetu , a posebno BH dijaspora koja je preko bare , u Americi ili Australiji , ima pogrešnu sliku i predstavu o tome kakav je život ovdje.

I svaki pojedinačno od vas , bez obzira da li ima PHD iz bilo koje grane nauke , nek nostrificira diplomu i nek odvoji 2 mjeseca i nek potrazi posao u Bosni... :bih:

I nek mu odmah bude jasno da neće pronaći posao.
I nek mu odmah bude jasno da može uzaludno kucati i predavati svoj bogati CV na razne adrese , i nek mu odmah bude jasno da mu se potencijalni poslodavci neće ni udostojiti da mu pošalju odbijenicu..

Sve ono na što ste vi navikli da imate u svojim državama , i ako očekujete da to isto imate u Bosni, onda vam moram reći da živite u nekom paralelnom univerzumu i da fakat ne znate kako život u Bosni zapravo funkcionise..

od moje generacije sa fakulteta , a i iz srednje škole , niko se nije zaposlio a da mu neko nije sredio oko zaposlenja.
Jedan dečko iz moje srednje škole radi na ovjeri zdravstvenih knjižica , a konj samo takav..
Odnosno , valjda vam je jasno da se na takva radna mjesta ne dolazi preko konkursa!

I znam još dosta ekipe koja je ostala u Sarajevu i koja radi u raznim kantonalnim, federalnim uhljeb agencijama i koji su pristali da budu neplaćeni pripravnici sa tendencijom da se uvale na budžet , kad se poklope okolnosti.

Budžet vam je termin na koji tek svršeni diplomci i fakultetlije u BiH draže svoje polne organe nadajući se da će jednog dana biti dio sistema.
I svi dijasporci koji žive van BIH čvrsto čuvaju svoje pozicije jer jako dobro znaju da ako bi se vratili u Bosnu, da bi sebi potpisali smrtnu kaznu.
Još uvijek vrtim onaj članak u glavi kad su onog dječaka i njegovu porodicu iz Danske tamosnje vlasti deportovale nazad u ovu vukojebinu, a njegov otac je to sve pokušao da spriječi , rezanjem vena.
I sa ovoliko godina koliko imam , i kad sumiram svoja iskustva , a imam ih poprilicno i većinom su jako negativna , mislim da se od Bosne jednostavno treba odustati.
Ili se asimiliraj i budi jedan obični broj na birou, ili se bori kako znaš da se ispalis vani.

I svaka država koja je u EU, osim Njemačke drži zabranu za zapošljavanje građana koja dolaze iz NON EU.
Osim naravno , za Norvešku i Švicarsku čiji građani mogu neometano da rade i njihova prava su izjednačena sa pravima ostalih EU stanovnika.
I jako dobro znam da i u realnom životu , a isto tako i ovdje na forumu , ljudi pretežno mnogo lažu i pokušavaju prodati neku lažnu sliku svog uspjeha na zapadu i da su uspjeli sa svojom diplomom iz Bosne da se zaposle u Švedskoj npr.

Nije istina. Nije točno i to je jedna obična laž.
Isto tako kao što se nijedan BH građanin sa BH pasosem nije uspio zaposliti u Norveškoj, Švicarskoj , Irskoj, UK, Finskoj, Francuskoj , Belgiji , Holandiji, Češkoj itd. itd.

Iz ove perspektive , 2017 godine čovjek koji nije bas ključna radna snaga bez koje sve navedene države ne mogu i koji je bas toliko kvalificiran i toliko rijedak, da bi ga ta država uzela sebi i da on svojim radom doprinese razvoju tog društva.
Nažalost , nismo svi toliko posebni i nismo toliko tražena roba. I takvi ljudi su jako rijetki i takve ljude možeš na prste jedne ruke izbrojati..
Negdje sam pročitao da je za Irsku prije par godina iz Bosne otišlo 12 ljudi.
Čini mi se da su svi mahom programeri. 12 ljudi sa BH pasosem, dok oni ljudi koji imaju domovnice idu u kolonama u Irsku da rade.
Dublin je postao mali Zagreb, i hrvatska kolonija koliko Hrvata gore ide da radi.
Odmah u susjedstvu im je UK, ali čak ni Hrvati ne mogu tamo ići raditi jer UK još uvijek drži zabranu rada za HR državljane.
A Hrvatska je ipak za Bosnu Njemačka. Njihova putovnica je toliko snažnija od BH pasoša, i ja opet znam da jedino sa BH pasosem mogu konkurisati za Njemačku.

7 godina sam živio u Njemačkoj , i ona mi je pred nosom,ali isto tako znam da mogu odustati od 90 % poslova u Njemačkoj jer imam legalne restrikcije u vidu zaposlenja.
I jbg, imam dalje rodbine na koju se nikako ne mogu osloniti jer znam da mi neće izaći u susret i da neću imati smještaj kod njih.. ali moram povući rizičan potez i sa šatorom krenuti gore, pa sta mi Bog da..

Ja znam jer sam to već vidio ovdje u Bosni , da naše cure još uvijek idu po starom receptu..
Dvije su se udale, jedna za našeg čovjeka , druga za Švabu. Jedna kolegica iz srednje se udala za našeg u Holandiji, druga se udala za Šveđanina...

Nekad mi dodje da oženim neku Paulinu iz Hamburga i da odem sa Balkana.. ali prodju me te faze , pa mislim da mogu sa ovom medicinskom da se što prije ispalim.

Jer drugi način za čovjeka iz Bosne ne postoji..

I ono što mi je najbitnije od svega je da idem legalnim putevima i da izbjegavam kontakte sa ljudima sa Balkana sto u samom početku i radim..
Mi da išta valjamo ne bi bili bjelosvjetske sluge.
beobasket

#64 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by beobasket »

Nije niko toliko naivan da vjeruje u price kako stvari u Bosni su samo super. Ali, ako ti i ostali u Bosni mislite da stvari na Zapadu su suprotno tim u Bosni onda jarane, vi zivite u paralelnom svijetu. Odgovorno tvrdim.

Kako stvari stoje u Njemackoj, Svicarskoj, Holandiji, Austriji, Norveskoj moze meni biti svjedno, jer, prvo ne boravim u istim, drugo nisam skakavac koji moze skakati iz jedne u drugu kad stvari nisu kako zelim. Zivim u Danskoj, koja po tradiciji kako doci do posla se bas ne razlikuje puno od Bosne. Ima razlike ali u vecini primjera nje nema, nego stvari su samo ljepse zapakovane.

Zivim u drzavi gdje javni sektor zaposljava gotovo 2/3 citave radne populacije. Zivim u drzavi gdje gotovo 4/5 radnih pozicija dodjeljuju se preko stele ili kako ovdje se kaze netværk (networking). Zivim u drzavi gdje zakonski Biro za Rad moze samo naci covjeku bez posla praksu a nikako posao, tkz. zli krug kako ga ovdje domaci nazivaju. Zivim u drzavi gdje sam do sada samo 36 puta morao intevenisati, jer je bilo greske na mojoj platnoj listi. Niti jedan put nije bilo da sam dobio vise nego svaki put od 300 do 1.500 danskih Kruna manje. I nisam jedini. Zaposljen sam u javnom sektoru. Zivim u drzavi gdje poslodavac nije duzan obrazloziti zasto nisi usao u uzi krug izbora ili dobio poziciju. Obicno dobijes standardni odgovor koji je identican onom sto si procitao ranije od neke druge firme. Kao da isti tekst kopiraju negdje sa interneta. Ima slucaja dobijes odgovor tek poslje pet mjeseci. Ima, desi se nikad nista neces cuti od istih.

Odgovorno tvrdim da cca. 95 % naish ljudi, koji rade u Danskoj, je doslo do posla na samo dva nacina. Prvi, preporuka tj. stela ili kako ovdje kazu netværk. Dva, preko prakse gdje su pokazali nadljudske napore i zagrianost. U slucaju da dzaba ulazes trud opet poslodavac nije duzan obrazloziti zasto tvoju praksu nece zamjeniti ugovorom o radu. Obicno nikad neces nista cuti zasto nisi bio zaposljen. Jako malo moze se diciti, kako su dosli do posla putem CV i odgovora na oglas. Ima slucaja gdje mozes doslovno kucanjem na vrata dobiti posao ali to se brate da bude jasno zna gdje. Na farmi. Tamo ces raditi od jutra do sutra. Rodjak od bratove zene drzi farmu i preko nas je nekoliko drzavljana Hrvatske i Slovenije dobilo posao kod njega. Uslovi su takvi kakvi su. Zive u rupi a svaki dan su u govnima do vrata.

I ovdje kod privatnika se radi od jutra do sutra za mizernu platu od koje ne mozes imati kule i gradove kako neki misle. To sto Danska se dici kako ima super radno vrijeme od 37 sati sedmicno je tacno, samo sto zaborave napisati da to vazi za uhljebe u opcinama, drzavnim institucijama (kojih imamo vise nego u Bosni po glavi stanovnika) i tako tim javnim pozicijama ili u privatnom za eksperte i magistre. Na svu srecu spadam u ovo skroz zadnje ali mi nismo vecina i nismo realna slika drzave.

Ljudi u Bosni misle kako stvari na Zapadu su suprotno stanju u Bosni i obicno padnu sa stolice kad vide da ipak razlika je manja a negdje cak zanemariva. Izhod obicno bude, koji sam cesto svjedocijo, kod ljudi koji su dosli na osnovu braka, jebo Dansku, jebo ovo, mogao sam ovo u Bosni, jebajiga sad kad imam zenu i djecu ovdje, odo na socijalu pa cu kasnje traziti penziju. Zato su Danci stegli zakon oko brakova takvih mjera da je doslovno za povracati onima koji se upustaju.

O rodbinskim odnosima necu puno pisati, jer mislim da je to stvar pare. U Bosni dobri rodbinski odnoski se kupuju parom. Ona: koliko para toliko muzike.
Last edited by beobasket on 12/07/2017 23:37, edited 1 time in total.
hrle1976

#65 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by hrle1976 »

vazi wrote:
insomnia78 wrote:
TAFKAP wrote:upeklo brete, ne mere se disat... :mrgreen:
Evo ja ne izlazim iz bazena. Zena samo pive dotura
I vodje ista situvacija, samo plaza imjesto bazena

Samo za zviza, jedna trenutacna s azurne

Image
I ako nisam zviz hajd nam baci koju slicicu mista di boravis! :)
sarayewo

#66 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by sarayewo »

Da nije smijesno bilo bi zalosno... Svaka, ali svaka tema o dijaspori krene normalno dok je ne uoce @hrle i @Zviz i onda se svede na hrletovo nenadjebivo znanje o situaciji u svakom selu diljem Evrope i Zvizovo "kod nas u Danskoj...". Daj ba popustite malo obojica.

@meteorit - ono s pocetka teme da ne ides nigdje bez posla ti je jedini savjet koji ti treba. Kakav posao mozes naci i gdje zavisi od tebe samog i tu ti niko drugi ne treba.

Jedina zdrava alternativa ti je da probas naci neki master pa tako uci, onda ce ti biti lakse naci posao nakon toga jer ces vec biti u fazonu.
beobasket

#67 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by beobasket »

Zaboli mene neka stavr sta je neko deseti ili taj zviz pisao o Danskoj. Ja imam pravo iznjeti svoj dozivljaj i kroz sta sam sve prosao i prolazim, ako mislis da je drugacije pakuj kofere i dolazi u Kopenhagen pa i ti budi tkz. dijaspora. Mozes kod mene na kaucu nociti dok sebe ne smjestis.
Seyfo

#68 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by Seyfo »

Sjeća li se neko meteorita i prvog posta?
sarayewo

#69 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by sarayewo »

beobasket wrote:Zaboli mene neka stavr sta je neko deseti ili taj zviz pisao o Danskoj. Ja imam pravo iznjeti svoj dozivljaj i kroz sta sam sve prosao i prolazim, ako mislis da je drugacije pakuj kofere i dolazi u Kopenhagen pa i ti budi tkz. dijaspora. Mozes kod mene na kaucu nociti dok sebe ne smjestis.
Imas i kauc viska?! A sve Danska ne valja... Hvala ti na pozivu, ja sam svojim putem otisao jos 2008, a ti se vrati na prvi post pa vidi jel covjek pitao kako je u Danskoj i nalazi li se tamo posao preko stele, ili mogu li proci cevapi kao biznis u zapadnoj evropi. Bitno je nek' se drobi...
hrle1976

#70 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by hrle1976 »

Mah debela vecina u bih je ljena kao kamen. Vecina se pali i vjeruje onoj supljoj kako tamo negdje gore para sa neba pada. Sta sam puta znao cuti od naihs ja ali socijala u dojclandiji 500 ojra. Kurac idete vani zbog polsa vec kurcenja u bih a gore cete od socijale pokusati" dobro je vama u bih jer idete u kafice i po citav dan samo pijuckate i pricate to i volite.
int21

#71 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by int21 »

hrle1976 wrote:Mah debela vecina u bih je ljena kao kamen. Vecina se pali i vjeruje onoj supljoj kako tamo negdje gore para sa neba pada. Sta sam puta znao cuti od naihs ja ali socijala u dojclandiji 500 ojra. Kurac idete vani zbog polsa vec kurcenja u bih a gore cete od socijale pokusati" dobro je vama u bih jer idete u kafice i po citav dan samo pijuckate i pricate to i volite.
Svaka cast za post. Kao da sam ga sam sastavio.

Sunce ti jebem, kazu nema posla u BH. Majstora da valja nemozes naci za lijeka. Sto mi rece jedan drug, ima ih ali su ili preko 65 ili vec mrtvi. Ja sam krecim stan jer nedam nikom da mi balavi po zidovima, a prije placao "majstore" po preporuci. Obucara, krojaca, stolara.....pa da lupom trazis....

Zato stomatologa, direktora, ekonomista, foteljasa na pasija preskakala.

Znam da nije vezano za temu al sam morao prokomentarisati.

Sto se tice teme, takodjer znam da je jako tesko otici bez ikoga jer mi rodbina to pokusava vec godinama. Imam jednog rodjaka u Svedskoj, al on je jako dugo tamo, i ostavio je ledja po baustelama, parkovima, spavao gdje je stigao dok nije stao na noge.

Nemoj da ti bude mrsko pitati za pomoc nekog, jer u suprotnom ces vidjeti sta je prava patnja.

Pozz
hrle1976

#72 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by hrle1976 »

Kakvi nasi ljudi i rad. Malo je majstora sto zna svoj zanat. Vecina bi od sverca cigara i ostale djindjurije zivila, hoce laganu paru da se sta izda. Samo jos na balkanu se zivi od turista. Onda znas koji su to ljenatori i propalice. :D Ja u BiH nisam nasao dvojicu majstora da su biti MAJSTORI. Sve nesto na guzove, naviklo na kocku, kafu, bingo i cigare. I takav ce na Zapadu da bude od krucialnog znacaja. Takav nije u stanju sebi guzicu obrisati cestito. Ko je kriv za ljenost ovih mjera u BiH je super pitanje. Imas onih sto su navikli na tetkin dzeparac. Kriva je i dijaspora sve go invalid za jezike niti znaju jezik gdje zive niti engleski samo zna ono ceste do Tuzle, Doboja, Sarajeva. Umjesto da odu na ljetovanje na Karibe seljaci idu u Siprage, Sipovo i Zabrdje da se pokazu.
Connaisseur Karlin

#73 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by Connaisseur Karlin »

meteorit135531 wrote: Želim jednostavno otići.
pa sto cekas :-)
meteorit135531

#74 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by meteorit135531 »

Connaisseur Karlin wrote:
Očito nisi čitala temu. Ne mogu jer imam BH pasoš koji mi usporava i usloznjava čitav proces. Ljudi su predali zahtjeve za vizu još u 12 mjesecu prošle godine , i još nisu došli na red. Još pritom nemam para jer sam besperspektivna bosanska fukara, a u Bosni više ne vidim smisao osim da sjedim i pratim putanju Sunca na nebu.
Lako je vama koji ste otišli u periodu 92 - 95, vama je život sasvim lagodan, pa nam možete pristajati na muku i govoriti nam kako smo lijen narod koji neće da radi. :roll:
Ja , sve je to tako kako vi kažete. Nastavite srati o burecima, molim vas. :-)
exliberal-ex

#75 Re: Sunce tuđeg neba...

Post by exliberal-ex »

meteorit135531 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Očito nisi čitala temu. Ne mogu jer imam BH pasoš koji mi usporava i usloznjava čitav proces. Ljudi su predali zahtjeve za vizu još u 12 mjesecu prošle godine , i još nisu došli na red. Još pritom nemam para jer sam besperspektivna bosanska fukara, a u Bosni više ne vidim smisao osim da sjedim i pratim putanju Sunca na nebu.
Lako je vama koji ste otišli u periodu 92 - 95, vama je život sasvim lagodan, pa nam možete pristajati na muku i govoriti nam kako smo lijen narod koji neće da radi. :roll:
Ja , sve je to tako kako vi kažete. Nastavite srati o burecima, molim vas. :-)

Nije svako izasao u tom period
Ja sam krajem 97...nije bilo lako , pogotovo kad su poceli dolazit ovi iz njemacke kad ih je svabo najurio...mi kokuzi oni dolaze sa desetinama milja u steku...kupuju auta koja mi mozemo samo da sanjamo, da nekazem da su mnogi vrlo brzo kupili kuce pa onda nama na nos ali polako je sve doslo na svoje
Nece ti biti lako, provobitni zanos ce da padne vrlo brzo, pogotovo kad budes poceo shvatat koliko malo para zaradjujes u poredjenju sa drugimaku...normalno je da ces pocet poredit sa drugima , moral ce da padne ali moras se iz toga izvuci
I jos jedna stvar, ako odes na zapad nemoj ko mnogi nasi da kukas kako zapad nevalja, kako je dole sve dobro, kako si dole imao I zaradjivao a nista radio ( ne ti ali mnogi to rade)...sjedit na dvije stolice je tesko skoro pa nemoguce. Dok si na zapadu gledaj zapad , ako ti neupali pa se moras vratit onda gledaj kako je dole
Post Reply