More CG vs Albanija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Kataklinger

#51 Re: More CG vs Albanija

Post by Kataklinger »

Iz bezbjednostnih razloga, zbog mogućih krimi situacija tokom putovanja kroz državu.
A_A_AKCIJA

#52 Re: More CG vs Albanija

Post by A_A_AKCIJA »

Kataklinger wrote:Iz bezbjednostnih razloga, zbog mogućih krimi situacija tokom putovanja kroz državu.
Pa ako ti je neko sa iskustvom to preporučio i argumentovao, onda ga poslušaj. Ipak, nešto mi više zvuči da je u pitanju naša odbojnost prema Albaniji, da sad ne idem u razloge.

Znam ljude koji su prije 5 godina biciklom išli kroz Albaniju, ja sam bio prošle godine, od-do obalu prošao, bez problemčića, a ne problema. Rodbina se vratila prije par dana iz Albanije i jedina sigurnosna situacija koju su imali je da su se raznijeli janjetinom ispod sača kod https://en.wikipedia.org/wiki/Kruj%C3%AB_Castle u blizini Tirane

Jesi li siguran da ti je jug Srbije sigurniji, ili Makedonija :) ?
_Reds_

#53 Re: More CG vs Albanija

Post by _Reds_ »

Kataklinger wrote:Iz bezbjednostnih razloga, zbog mogućih krimi situacija tokom putovanja kroz državu.
Haha, nista nasa divna krasna Bosna nije sigurnija.
male_okice

#54 Re: More CG vs Albanija

Post by male_okice »

A_A_AKCIJA wrote:
Kataklinger wrote:Ide se ubrzo u Grčku, valja proći autom kroz Albaniju. Preporuke nekih da se izbjegava, pogotovo noću iz preventivnih razloga. A nama bi prolazak kroz Albaniju pao baš u gluha doba. Ima li neko više informacija o ovome? Koliko je to bezbijedno, odnosno rizično? Ili ipak ići na Srbiju, Niš pa na jug kroz Makedoniju. Destinacija je Zakintos.
Šta kažu, zašto da izbjegavaš?

Albanci voze malo slobodnije, ali ništa što nećeš vidjeti kod nas, svakako. Ja nisam doživio nikakav kriminal dole, a priče o razbojništvima su od prije 15-20 godina.

Prepolovi put, prenoći negdje oko Tirane ili Drača i piči dalje. Treba ti nekih 6-7 sati.
posto je skoro nas blizak prijatelj isao iz beograda prema zakintosu mogu reci da on kaze da im je bolja opcija ici autoputem svo vrijeme, jeste da su platili oko 40eura putarine ali je najbrze najmanje zastoja i ipak najbolje
PeppermintSA

#55 Re: More CG vs Albanija

Post by PeppermintSA »

Bio prošle godine u Sarandi i obišao cijeli Karaburun (ukupno 20 dana).

Doživljaj? Teška karina.

Prljavo, infrastruktura osrednja, more bezveze, gosti uglavnom furda, noćni život tragikomičan, dobru trebu iz glave ne možeš vidjeti.

Neko je napisao da je kao Neum. Ja u Neum ne bih otišao da mi plate.
JThomas

#56 Re: More CG vs Albanija

Post by JThomas »

pa što ostade 20 dana? :mrgreen:
novi_korisnik

#57 Re: More CG vs Albanija

Post by novi_korisnik »

Vecina prioblanih mjesta u albaniji ima na Googleovom street Viewu.. Snimci su od prosle godine... Ja ne vidjoh nista ekstremno blizu plaza :roll:

Mada evo gledam na vecini plaza u Draču je more izbacilo neku cudnu masu... Ali Evo gledam Shengjin, ne cini se lose...
farisovo

#58 Re: More CG vs Albanija

Post by farisovo »

PeppermintSA wrote:Bio prošle godine u Sarandi i obišao cijeli Karaburun (ukupno 20 dana).

Doživljaj? Teška karina.

Prljavo, infrastruktura osrednja, more bezveze, gosti uglavnom furda, noćni život tragikomičan, dobru trebu iz glave ne možeš vidjeti.

Neko je napisao da je kao Neum. Ja u Neum ne bih otišao da mi plate.
I što ostade 20 dana?

Mi ove godine bili sedam dana u Ulcinju sedam u Albaniji - fantastično nam bilo.
Nadzorna_ploca

#59 Re: More CG vs Albanija

Post by Nadzorna_ploca »

Mozda jer je unaprijed platio. :zzzz:
hipija

#60 Re: More CG vs Albanija

Post by hipija »

Ljudi zna li neko placa li se ista na granici prilikom ulaska u Crnu Goru.
Znam da se prije nesto placalo, neke eko vinjete sta li vec? :-D
radostan dan

#61 Re: More CG vs Albanija

Post by radostan dan »

Ne placa se nista.
To sto pominjes da se placalo, placala se eko taksa milu djukanovicu, 5 eura, i vrijedila je godinu dana. Ukinut je taj lopovluk ima par godina.
Dakle, ulaz - dzabe.
farisovo

#62 Re: More CG vs Albanija

Post by farisovo »

:cry:
hipija wrote:Ljudi zna li neko placa li se ista na granici prilikom ulaska u Crnu Goru.
Ako ideš preko Trebinja do H.Novog plaća se putarina od 3€.
hipija

#63 Re: More CG vs Albanija

Post by hipija »

Momci, zahvaljujem na informaciji :)
ElRe

#64 Re: More CG vs Albanija

Post by ElRe »

hipija wrote:Ljudi zna li neko placa li se ista na granici prilikom ulaska u Crnu Goru.
Ne placa se nista, ali ti ne savjetujem da ides na more u CG. Citava Boka gori, dakle od Herceg Novog do Kotora. A i da nema pozara tu se nemas gdje kupati od kanalizacije koja iz naselja ide direktno u more. U Budvi (mislim i na Petrovac, Sutomore, Becice) redovno imaju nestasice vode i struje. Prije neki dan na plazi u Becicima je pukla cijev od kanalizacije i napravila haos na plazi. Ulcinj je teski ciganluk, takodje veci dio dana bez struje.
farisovo

#65 Re: More CG vs Albanija

Post by farisovo »

ElRe wrote:
Ne placa se nista, ali ti ne savjetujem da ides na more u CG. Citava Boka gori, dakle od Herceg Novog do Kotora. A i da nema pozara tu se nemas gdje kupati od kanalizacije koja iz naselja ide direktno u more. U Budvi (mislim i na Petrovac, Sutomore, Becice) redovno imaju nestasice vode i struje. Prije neki dan na plazi u Becicima je pukla cijev od kanalizacije i napravila haos na plazi. Ulcinj je teski ciganluk, takodje veci dio dana bez struje.
Zavisi kako gledaš i šta očekuješ, ali meni iz Danske - Crna Gora u poredjenju sa BiH je svjetlosnu godinu ispred. Od gostoprimstva, usluge, ponude...
golman

#66 Re: More CG vs Albanija

Post by golman »

ElRe wrote:
Kakva laž.!!!!!!

Uh,nisam odavno na forumu pročitao veću lažJa juče prošao baš od Herceg Novog do Kotora i dalje i nigdje nisam vidio ni oblačić dima,Boka predivna,more kao ogledalo...bio je požar prija par dana na poluostrvu Luštica i ugašen je..

ljudi,nemojte da pišete ovakve laži na forumu,nije to lijepo

jeste pukla cijev u Bečićima,ali to je sređeno za par sati

a redovne nestašice vode i struje ne bih ni komentarisao
ElRe

#67 Re: More CG vs Albanija

Post by ElRe »

Haha, desava se da pukne cijev na plazi, sve se izlije i odnese stvari turista u more, desava se. Popravak je trajao od pola 8 do 02:00 ujutru.

Bas je ugaseno

http://www.bokanews.me/featured/cim-avi ... pet-bukne/
http://radiojadran.com/doveslati-do-rta ... osim-kuca/
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#68 Re: More CG vs Albanija

Post by parappa »

farisovo wrote:
ElRe wrote:
Zavisi kako gledaš i šta očekuješ, ali meni iz Danske - Crna Gora u poredjenju sa BiH je svjetlosnu godinu ispred. Od gostoprimstva, usluge, ponude...
ovo boldirano ne mogu potvrditi... ja nigdje u evropi nisam nasao bolju uslugu nego u bih. a to su mi rekli i neki stranci koji su bili iznenadjeni nasim gostoprimstvom. jedna turistkinja mi rece da je imala dosta negativno iskustvo u cg. ljudi neljubazni, usluga nikakva. cekas da te neko posluzi a taj kad dodje ti jos slozi facu... mada mi se to i u hr desavalo.
sa druge strane moj role svake godine ide u cg... ali ide sa rajom i vise zbog provoda i nocnog zivota.

a ponuda u bih je ocajna. tu bih se slozio sa tobom... i dobro je jedan forumas na temo o hrvatskoj napisao da nas treba biti stid koliko malo izvlacimo pored toliko potencijala.

u albaniji nisam bio... kazu da je ljepse i uljudnije prema jugu (saranda i okolina)
farisovo

#69 Re: More CG vs Albanija

Post by farisovo »

parappa wrote:
farisovo wrote:
ElRe wrote:
ovo boldirano ne mogu potvrditi... ja nigdje u evropi nisam nasao bolju uslugu nego u bih. a to su mi rekli i neki stranci koji su bili iznenadjeni nasim gostoprimstvom. jedna turistkinja mi rece da je imala dosta negativno iskustvo u cg. ljudi neljubazni, usluga nikakva. cekas da te neko posluzi a taj kad dodje ti jos slozi facu... mada mi se to i u hr desavalo.
sa druge strane moj role svake godine ide u cg... ali ide sa rajom i vise zbog provoda i nocnog zivota.

a ponuda u bih je ocajna. tu bih se slozio sa tobom... i dobro je jedan forumas na temo o hrvatskoj napisao da nas treba biti stid koliko malo izvlacimo pored toliko potencijala.

u albaniji nisam bio... kazu da je ljepse i uljudnije prema jugu (saranda i okolina)

Govorim iz svoga iskustva. Mlad sam bio kada sam došao u Skandinaviju. Gotovo svake godine smo, dok sam bio mlađi, išli u BiH. Od kada sam zasnovao porodicu radiji sam otići bilo gdje drugo, tokom ljetnih ferija , nego u BiH. Sve nekako izgleda kao da su ljudi nadrkani prema nama, odnos je za nepovjerovati - moram se pomiriti da nosim stigmu "dijaspore" jer on radi za 600 maraka i ima more neriješenih problema.

Ispada, iz moga iskustva, kao da sam ja nekome nešto dužan i kao da moram biti tu u BiH. Vjeruj da taj odnos za tamni sve ljepote o kojima ti govoriš. U CG, Albaniji, Hrvatskoj i bilo gdje drugo to ne primjećujem. Možda su oni takvi prema svojoj "dijaspori ", prema nama ne.
JThomas

#70 Re: More CG vs Albanija

Post by JThomas »

na balkanu zapadna profesionalnost ne postoji. i stoga je usluga svugdje - kako naletiš. bilo riječ o bosni, hrvatskoj, crnoj gori ili srbiji. ljudi sličnog profila koji isti dan odu u isti objekat, kod istog konobara mogu imati drastično različit utisak, ovisno o tome "na kojoj nozi" ga uhvate.
njonjica

#71 Re: More CG vs Albanija

Post by njonjica »

Ljudi zna li neko kako doci u Albaniju, konkretno grad Sarande bez auta? Neki bus ili nesto tako?
muha_sa

#72 Re: More CG vs Albanija

Post by muha_sa »

njonjica wrote:Ljudi zna li neko kako doci u Albaniju, konkretno grad Sarande bez auta? Neki bus ili nesto tako?
ne znam :(

al te znam pozdravit i rec da cešce na forum dolaziš :kiss: :kiss:
njonjica

#73 Re: More CG vs Albanija

Post by njonjica »

muha_sa wrote:
njonjica wrote:Ljudi zna li neko kako doci u Albaniju, konkretno grad Sarande bez auta? Neki bus ili nesto tako?
ne znam :(

al te znam pozdravit i rec da cešce na forum dolaziš :kiss: :kiss:
Ma u masini sam moj Muha, ne znam gdje udaram :kiss: :kiss:
kiligonzales

#74 Re: More CG vs Albanija

Post by kiligonzales »

PM72 wrote:Nije tačno da su usluge u CG puno bolje.Imaš u Albaniji hotela da na guzicu padneš,hrana,smještaj,gostoprimstvo,putna komunikacija,cijene...sve je puno bolje u Albaniji s tim da im je jedini minus more.More je bez veze,ko bara.A u CG je masa onih sa krstovima od pola kile na retrovizorima,četničkim zastavicima i ćirilicom.
Od CG primorja grad najljepsi za posjetiti je Kotor, pogotovo sva ona manja mjesta oko Kotora poput Peresta, Budva je najbolje i najskuplje sto se tice same zabave, lijep je i Tivat pogotovo Porto Montenegro, Petrovac je mozda za srednju klasu najbolje mjesto, omjer vidjenog, lijepog i pristupacnog ga cini izuzetno simpaticnim i kulturnim mjestom, a na pola puta od Sutomora i Budve. Sutomore je vec raj za sirotinju. Bar je simpatican iako je lucki grad ima lijepih plaza. Ulcinj je lijep, mala plaza je zlo, velika je raj, Ada Bojana prelijepo mjesto.

Sto se tice Albanije imaju jednu od duzih obala sa more razlicitih plaza od onih gorih do nekih top, ne moze se Albanija posmatrati kroz ono sto se vidi u Dracu recimo. Iako Albanija ima malo problema sa tranzicijom i nekim osobnim vidjenjem urbane kulture, zemlja je koju definitivno treba posjetiti. Njen sjever na koji cesto kroci bosanska noga, nije jednak njenom jugu, gdje dosta Grcka ima uticaja i razlika je odmah primjetna.
kiligonzales

#75 Re: More CG vs Albanija

Post by kiligonzales »

Iz Sa za PG iz PG za Tiranu, iz Tirane za Sarandu autobusom. Do PG ce ti put potrajati 6-7 sati autobusom. Od PG do Tirane ide brze. I onda ti do Sarande treba 7 sati autobusom.

Koliko se sjecam najbolja varijanta bi ti bila nocnim autobusom krenuti za CG. Tamo stignes oko 4-5 ujutro. Autobus za Tiranu krece obicno oko 8-9.
Post Reply