Batine ili razgovor?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Batine ili razgovor?

Poll ended at 18/06/2018 18:08

Batine
8
12%
Razgovor
25
38%
Kombinacina - Razgovor/batine , Batine/razgovor
12
18%
Umjereni batine i razgovor
14
21%
Ne zelim imati djecu
7
11%

Total votes: 66

vjesticanametli

#51 Re: Batine ili razgovor?

Post by vjesticanametli »

muha_sa wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:postoje li roditelji koji nikad nisu klepili dijete po guzici?
postoji :-D

moja malenkost :-D
+1 :-D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#52 Re: Batine ili razgovor?

Post by mali_milojica »

Ima i roditelja,a ima i djece da te Bog dragi sacuva.
Brat i ja,isti otac i majka. Njega su tukli i opet je ispao gori od mene a otac me nikada nije dotakao i a majka me par puta namlatila. Njega su tukli, ali dzaba svoje provodi tamam ga ubio. A nikada nije dobio bezveze batine,zaradio je i to debelo.
al_akhisari

#53 Re: Batine ili razgovor?

Post by al_akhisari »

vjesticanametli wrote:
muha_sa wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:postoje li roditelji koji nikad nisu klepili dijete po guzici?
postoji :-D

moja malenkost :-D
+1 :-D
...jedan sam od onih koji ne vjeruju da je batina iz raja izašla (i nikad nisam koristio batinu u odgoju svojeg djeteta); ne bih da pišem dugo i naširoko o temi odgoja, i o tome na kojim temeljima isti treba graditi; bitno je reći da ne postoji jedan univerzalni "recept" za odgojiti dijete, ali i da postoje određena pravila i postupci koji uopće mogu donijeti dugoročni rezultat; što se tiče nasilja u cijeloj toj priči, isto nema mjesta, a jedan od naj razloga je i to da primjenom nasilja u odnosu sa djetetom, zapravo ga učimo pogrešnom obrascu u odnosima sa drugima (kada se nešto pogriješi, onda je sasvim ok istući i udarati ljude), kao i pogrešan primjer/ uzor (ako može mama/ tata da udara, onda mogu i ja)
kakavdanakneiskustvu

#54 Re: Batine ili razgovor?

Post by kakavdanakneiskustvu »

jednom sam oplako kad sam sina od dvije godine dvaput klepio po guzi
ibi

#55 Re: Batine ili razgovor?

Post by ibi »

hrle1976 wrote:Tema za roditelje, buduce roditelje. Sta bolje pali kod djece u odgoju, batina ili razgovor?

Licno mislim batina. Kad se sjetim kad bi me stari znao nalemati za pizdaniju, nikad vise nebi pomislio jer boli po guzici. A kada bi govorio samo bi bilo nesto sto ne razumijem i obicno opet isto sranja bi znao napravit.

Sta vi mislite?
Po mojim informacijama ti nemas djece.

Da li imas djecu ?
Nepass

#56 Re: Batine ili razgovor?

Post by Nepass »

Nemam djece, ne zelim djecu :)
Treba djeci i pricati ali bgm i od batina ne bjezati. Sad ne mislim stocem u glavu ili masice mu na ledjima kriviti.
Jbt odem kod druga, dijete 3g, dogovor njihov da ne udaraju. Mala citav dnevni izvrnula, plese po stolu, zijanila mi kutiju cigara, pa je kasnije morala na kuhinjski sto da je jos vise u centru paznje itd
E tu je trebala jedna vaspitna preko ruke.
travar

#57 Re: Batine ili razgovor?

Post by travar »

Razgovor pa ako to ne upali, vaspitna batina (lanac, oklagija, mokri konopac, bič...itd).
pukepuke

#58 Re: Batine ili razgovor?

Post by pukepuke »

Nepass wrote:Nemam djece, ne zelim djecu :)
Treba djeci i pricati ali bgm i od batina ne bjezati. Sad ne mislim stocem u glavu ili masice mu na ledjima kriviti.
Jbt odem kod druga, dijete 3g, dogovor njihov da ne udaraju. Mala citav dnevni izvrnula, plese po stolu, zijanila mi kutiju cigara, pa je kasnije morala na kuhinjski sto da je jos vise u centru paznje itd
E vidiš, tu su krivi roditelji jer to dopuštaju. Kad se dijete popne na stol, spustiš ga, čvrsto kažeš ne, objasniš da se to ne radi i eventualno zašto se ne radi, ukoliko dijete to mož razumjeti. Tako nekoliko puta i dijete nauči. Kad dijete uzme kutiju cigara, oduzmeš mu je, čvrsto kažeš ne i objasniš da to ne smije dirati. I sve tako.
Ne pomaže tu vaspitna preko ruke ako je djetetu prvo dopušteno da to sve uradi, pa onda odjednom batine zbog toga, djetetu ta kontradiktornost nije jasna.
Nepass

#59 Re: Batine ili razgovor?

Post by Nepass »

Govorili su oni nemoj, haj se igraj sa ovim itd al ne jebe ih mala ni 2%
pukepuke

#60 Re: Batine ili razgovor?

Post by pukepuke »

Nepass wrote:Govorili su oni nemoj, haj se igraj sa ovim itd al ne jebe ih mala ni 2%
Dvoje odraslih ljudi ne može kontrolirati dijete od 3 godine? Ne da im se.
al_akhisari

#61 Re: Batine ili razgovor?

Post by al_akhisari »

pukepuke wrote:
Nepass wrote:Nemam djece, ne zelim djecu :)
E vidiš, tu su krivi roditelji jer to dopuštaju. Kad se dijete popne na stol, spustiš ga, čvrsto kažeš ne, objasniš da se to ne radi i eventualno zašto se ne radi, ukoliko dijete to mož razumjeti. Tako nekoliko puta i dijete nauči. Kad dijete uzme kutiju cigara, oduzmeš mu je, čvrsto kažeš ne i objasniš da to ne smije dirati. I sve tako.
Ne pomaže tu vaspitna preko ruke ako je djetetu prvo dopušteno da to sve uradi, pa onda odjednom batine zbog toga, djetetu ta kontradiktornost nije jasna.
...puke :thumbup: @nepas problem je što ljudi uzmu za primjer jedno tačno određeno ponašanje, u jednom trenutku i to prenose na način rješavanja istog odmah, sada i uspješno; ti vidiš to njeno ponašanje tada i sve tumačiš na osnovu toga; odgoj djeteta je složen, mukotrpan i DUGOTRAJAN, SVAKODNEVNI, UPORAN i STRPLJIV rad; ukoliko znaš šta hoćeš (mnogo ljudi zna šta bi htjeli od djeteta i mnogi se na tome zaustave-da žele), znaš kako doći do toga i šta raditi (mnogo manji broj), konstantno radiš na tome (dojam je još manji broj), imaš šansu da se nadaš da ćeš situacije koje su neprimjerene izbjeći (da budu rijetke), ili ako i kad se pojave da ih upješno i lakše riješiš; problem je što ljudi odgoj djeteta prepuste slučaju (ne bave se uopće time šta, kako, kada i na koji način), i onda bi htjeli da je sve kako treba (nekad, ali samo ponekad se stvari same od sebe naprave dobrim); oni oko njih onda vide da u toj jednoj situaciji nikakva priča ne pomaže (sasvim logično), imaju dojam da se "pričom i razgovorom" ne može ništa, već je batina jedini uspješan disciplinator djeteta

P.S. najtužnije je čuti odrasle da svome, zdravom djetetu ne mogu ništa, to je priznanje nemoći i katastrofa
Last edited by al_akhisari on 19/06/2017 11:20, edited 1 time in total.
beobasket

#62 Re: Batine ili razgovor?

Post by beobasket »

Danska je zivi dokaz da umjerena batina u odgoju nije skodljiva za djecu. Od 1997 je bilo koja forma batine, povisenog glasa ili zabrane kad djete hoce nesto postavljena kao kriminalno djelo. Kazna je ista kod fizickog obracuna izmedju odraslih. Socijaldemokrati i ostali u ljevom bloku su sporveli zakon, desni blok bio protiv. Moze se reci da je drzava preuzela odgoj na svoj teret. Danasnji rezultat te generacije koja ima do ca. 25 godina starosti, blago receno je katastrofalna. Gotovo 2/3 roditelja i djece nema normalan odnos. Dobar prijatelj Danac, ima sina 16 godina. Sin mu kategoricki odbija da recimo baci smece kad ga mati zamoli - ili da pomogne u kuci. Vecina te djece ima problema sa opijanjem, drogom i skolstvom. Pretezno muska djeca. Degenerici obicni.

I sada imamo u drzavi tolikih razmjera da drzava oblikatorno drzi djecu u skoli od 8 do 16 / 17:00.

Sva istrazivanja pokazuju vecina te djece nema postovanje prema svojim roditeljima.
Roditelji nemaju postovanje prema nastavnicima u skolama.
Skole nemaju postovanja prema drzavi koja je dovela do svega ovog.

Dosta nasi ljudi se naslo u teskoj nevolji. Jer skola po zakonu drzave mora preupitati djecu za odnos izmedju njih i roditelja. I zna se desiti da mali Halil kaze kako ga caca jednom po guzi sibno. Drzava odma skace za vrat roditeljima, pa tako imas nasih slucaja preko noci spakuju se i pravac Bosna. Dole upisu djecu u skolu. Kod dede i nane su, dok roditelji rade u Danskoj. Naravno dosta kommuna zacepi usi kada su stranci u pitanju, jer misle da je rijec o razlikama u kulturi a ne zele da prave scene sa strancima jer isti znaju biti jako teski za baratat. Tako da ako cemo gledati sa neke strane moze se cak dovesti diskriminacija u pitanje.

Licno mislim da treba imati balans izmedju ostrih rijeci i pruta. I ja sam bio djete i znam sta je prut, ali isto tako prut se savija dok je mlad - kasnje je vrag odnjeo salu.
Last edited by beobasket on 19/06/2017 11:22, edited 1 time in total.
Sarah24

#63 Re: Batine ili razgovor?

Post by Sarah24 »

Joj dzaba sam komentarisala na prosloj str. sad cu se samo nervirati radi komentara, moze li kako da ne dolaze obavjesti? :mrgreen:
Kako ljudi ne kontaju da djete funkcionise i uci po modelu, ne mozes ti psovati pred djetom i onda tuci djete ako opsuje kad ti dodju prijatelji(primjer, da ne bude prozivanje ko za cigare na prosloj, normalno nema genralizacije ali radi slikovitog prikaza tu su primjeri, :mrgreen: ) djete zahtjeva paznju ako nema paznje koja mu je potrebna podvlacim, onda ce naci druge nacine kako da je pridobije, penjenje na sto i vriska, cika, uostalom djete nekad projecira i ono sto se dogadja izmedju njegovih roditelja kad niko ne vidi, i kad roditelji misle da ono ne vidi.
Upravo tako, ne da im se, jer valja upregnuti malo mozdane vijuge pa skontati sta pase kojem djetetu.. :zoka: :mrgreen:
lijepa u dusi

#64 Re: Batine ili razgovor?

Post by lijepa u dusi »

Nas najveci problem je sto svako moze biti roditelj. Da bi bio pilot ili vozac ili bilo koje drugo zanimanje u kojem ljudi ovise o tebi, moras proci psiholoska testiranja i obuke. Samo za roditelja ti ne treba nista, svako moze biti roditelj. A iz porodice sve polazi. Najgora moguca kombinacija je kada se sastavi dvoje ljudi koji su nesposobni za same sebe, pa onda dobiju dijete, a nerijetko i vise komada. A onda imamo razne varijante koje nastanu iz toga.

Batine, i to vise vaspitnog karaktera, a ne fizicko kaznjavanje, odobravam samo u slucaju kada dijete, bez obzira na brojna upozorenja, radi nesto cime sebe ili druge moze dovesti u opasnost, tipa penjanje na ogradu, priblizavanje peci itd.
uglavnomja

#65 Re: Batine ili razgovor?

Post by uglavnomja »

beobasket wrote:Danska je zivi dokaz da umjerena batina u odgoju nije skodljiva za djecu. Od 1997 je bilo koja forma batine, povisenog glasa ili zabrane kad djete hoce nesto postavljena kao kriminalno djelo. Kazna je ista kod fizickog obracuna izmedju odraslih. Socijaldemokrati i ostali u ljevom bloku su sporveli zakon, desni blok bio protiv. Moze se reci da je drzava preuzela odgoj na svoj teret. Danasnji rezultat te generacije koja ima do ca. 25 godina starosti, blago receno je katastrofalna. Gotovo 2/3 roditelja i djece nema normalan odnos. Dobar prijatelj Danac, ima sina 16 godina. Sin mu kategoricki odbija da recimo baci smece kad ga mati zamoli - ili da pomogne u kuci. Vecina te djece ima problema sa opijanjem, drogom i skolstvom. Pretezno muska djeca. Degenerici obicni.

...

a to djeca znaju i ucjenjuju roditelje prijavom policiji, socijalnim radnicima .... ako ne dobiju sta zele ili, gluho bilo, da budu u nekoj kazni
beobasket

#66 Re: Batine ili razgovor?

Post by beobasket »

uglavnomja wrote:
beobasket wrote:Danska je zivi dokaz da umjerena batina u odgoju nije skodljiva za djecu. Od 1997 je bilo koja forma batine, povisenog glasa ili zabrane kad djete hoce nesto postavljena kao kriminalno djelo. Kazna je ista kod fizickog obracuna izmedju odraslih. Socijaldemokrati i ostali u ljevom bloku su sporveli zakon, desni blok bio protiv. Moze se reci da je drzava preuzela odgoj na svoj teret. Danasnji rezultat te generacije koja ima do ca. 25 godina starosti, blago receno je katastrofalna. Gotovo 2/3 roditelja i djece nema normalan odnos. Dobar prijatelj Danac, ima sina 16 godina. Sin mu kategoricki odbija da recimo baci smece kad ga mati zamoli - ili da pomogne u kuci. Vecina te djece ima problema sa opijanjem, drogom i skolstvom. Pretezno muska djeca. Degenerici obicni.

...

a to djeca znaju i ucjenjuju roditelje prijavom policiji, socijalnim radnicima .... ako ne dobiju sta zele ili, gluho bilo, da budu u nekoj kazni

Ima slucaja.

Ja odgovorno trvdim da nasi ljudi u Danskoj imaju 100 puta zdravij familijani odnos nego vecina danskih porodica. Nasa djeca su u vecini slucaja poslusnija. Naopakih izuzetaka ima ali brzo vidis da roditeljima nije bilo do njihove djece te ista su bila prepustena sama sebi.
condy

#67 Re: Batine ili razgovor?

Post by condy »

Za batinama posežu roditelji koji ne znaju odgajat djecu :)
beobasket

#68 Re: Batine ili razgovor?

Post by beobasket »

condy wrote:Za batinama posežu roditelji koji ne znaju odgajat djecu :)
Nije istina. Ispade moji roditelji nisu u stanju bili odgajati mene pa zato sam fasovao prutem po dupetu 5, 6 mozda 7 puta kao klinac. Meni osobno je lakse padao prut po dupetu nego kad stari vikne, posalje u sobu ili zabrani. Po guzi sad pa sad prodje. Sat vremena kasnje kao da nije bilo pruta, ali vikanje i strog razgovor to je trauma bila! Obicno sam krio se iza majice / pulovera... Od finog razgovora sa djecom nema koristi, jer iskreno sta si kao djete mogao razumiti? Djeca zive u svom svijetu u kojem nema granica. Radoznalost prevlada svaki aspekt pogleda na bilo sta. Druzis se sa drugom djecom koja rade zanimljive stvari, i svjestan nisi sta radis, koje su konsekvence tog djela, ali nisi u stanju reci ne, jer igranje bez granica je jedino sto razumijes.

Jedna stvar je izivljavanje nad djecom, to nije normalno i tu stvarno nesto nije dobro sa roditeljima, a sasvim deseto je prutem po dupetu. Ko stavlja to dvoje u isti kos u mojim ocima ne zna odgajati djecu.
mad_max_ba

#69 Re: Batine ili razgovor?

Post by mad_max_ba »

izjava dogodine....
SaraFina

#70 Re: Batine ili razgovor?

Post by SaraFina »

Kažnjavanje odnosno uskraćivanje beneficija najučinkovitiji je vid vaspitavanja.
Naravno ako razgovor ne poluči uspjeh. Najbitnije od svega pak je jedinstven stav roditelja prilikom odredjivanja kaznene mjere. Tu dijete ne smije osjetiti znak kolebanja ni kod jednog roditelja, niti sklonost da se kazna ublaži.
Bitno je takodjer shodno nestašluku i pravedno odrediti kaznu. Pretjerivanje je izlišno, no izlišno je i nakon par sati ili dan - dva popustiti.
Ako je zabrana sedmicu, pridržavati je se u potpunosti. Bez ikakvih dodatnih "pomilovanja"
Partneri medjusobno moraju komunicirati kad su ovakve stvari u pitanju, no nikad pred djetetom.
Rasprava u vezi kazne ne vodi se u dječijem prisustvu. Ako smatrate da je vaš partner bio pretjerano strog, ne pobijajte njegovu odluku nikad u prisustvu djeteta i ne svrstavajte se na dječiju stranu. Radite kontraefekat.
Naložite djetetu da napusti prostoriju, dok razgovarate o visini i načinu kazne.
Djeca su jako mudra u iskorištavanju slabosti. A VI imajte u vidu da je i vaš partner takodjer roditelj vašeg djeteta i da mu ne može misliti zlo.
Jedino može trenutno biti više iziritiran postupkom pa pretjerati s odgojnom mjerom tj kaznom.
To su osnovna pravila kojih se treba pridržavati. Uspjeh je zagarantiran bolje od bilo kakvih primitivnih metoda kao batinjanje.
Ako ste iziritirani toliko, da ne možete racionalno ni razmišljati ni razgovarati kazna odlaska u sobu najbolje je rješenje dok se smirite i ne profunkcionirate normalno.
tranquil

#71 Re: Batine ili razgovor?

Post by tranquil »

Nije doslovno tačno ali je blizu.

Batine su supstitut za pravi autoritet, dakle kada roditelj nema autoritet nad djetetom, poseže za jedinim što mu je preostalo, nadmoćnom fizičkom silom.

To je kada bih, kao šef, neposlušnog radnika kaznio batinama, ali isključivo ako je slabiji od mene.

Nedostatak autoriteta je vezan isključivo za roditelja, to je stvar koja nije do djeteta. Uzrok: Ili roditelj ne zna odgajati djecu (kao što kažeš) i onda je sistemski totalno uništio svoj autoritet nad djetetom, ili je neki od drugih uzroka narušio autoritet privremeno ili čak trajno, a to je često recimo nesnalaženje roditelja u nekoj situaciji u kojoj se nalazi prvi put (ili prvi put na toj strani).
SaraFina

#72 Re: Batine ili razgovor?

Post by SaraFina »

tranquil wrote:

Batine su supstitut za pravi autoritet, dakle kada roditelj nema autoritet nad djetetom, poseže za jedinim što mu je preostalo, nadmoćnom fizičkom silom.

To je kada bih, kao šef, neposlušnog radnika kaznio batinama, ali isključivo ako je slabiji od mene.

Nedostatak autoriteta je vezan isključivo za roditelja, to je stvar koja nije do djeteta. Uzrok: Ili roditelj ne zna odgajati djecu (kao što kažeš) i onda je sistemski totalno uništio svoj autoritet nad djetetom, ili je neki od drugih uzroka narušio autoritet privremeno ili čak trajno, a to je često recimo nesnalaženje roditelja u nekoj situaciji u kojoj se nalazi prvi put (ili prvi put na toj strani).
Batinjanjem ne narušava se samo autoritet, nego se stvara i produbljuje i emotivni jaz i bliskost izmedju roditelja i djeteta. Što je najvažnija stavka uz autoritet u procesu odgoja.
Razumijem da postoje situacije kojima roditelji nisu dorasli, osobito dječiji ispadi u javnosti, no samokontrola u takvim situacijama je najvažnija.
Hladnokrvno se predje razgovorom preko ispada, a kod kuće se primjenjuje razgovor i ukazuje na grešku, te odredjuje shodno tome i kazna.
tranquil

#73 Re: Batine ili razgovor?

Post by tranquil »

SaraFina wrote:
tranquil wrote:

Batinjanjem ne narušava se samo autoritet, nego se stvara i produbljuje i emotivni jaz i bliskost izmedju roditelja i djeteta. Što je najvažnija stavka uz autoritet u procesu odgoja.
Razumijem da postoje situacije kojima roditelji nisu dorasli, osobito dječiji ispadi u javnosti, no samokontrola u takvim situacijama je najvažnija.
Hladnokrvno se predje razgovorom preko ispada, a kod kuće se primjenjuje razgovor i ukazuje na grešku, te odredjuje shodno tome i kazna.
Da, naravno. Fokusirao sam se na uzrok batinanja, nestanak autoriteta na ovaj ili onaj način prije batina, a svakako da ga batine dalje narušavaju, uz ostale efekte koje navodiš.
beobasket

#74 Re: Batine ili razgovor?

Post by beobasket »

SaraFina wrote:
tranquil wrote:

Klasicna ona, 'Kad dodjes kuci vidjeti ces svog boga". To je utjerivanje straha. Ako ga kaznis primjerice kao sto su roditelji mahom zensku djecu znali kazniti, zabranom izlaska i druzenja onda ce brdo pedagoga poceti prosipati proljev kako stvaras u djetetu zabludu, kako ga sramis medju drugom djecom, stvaras kopmpleks manje vrijednosti i slicno. Ako udaris samar ili prutom po dupetu onda obicno ide krivica na roditelja, jer je izgubio kontrolu nad djetetom pa "nasilje" jedini izlas cupavog cace u potkosulji sa cigarom u ustima. Neka isti povisi ton ili poce kao papagaj da drzi predikate = utjerivanje nekog straha i granica. Prut = nema kontrole. Kazne = pravis kompleks u djetetu. Pa kad je sve tako neka neko pametan objasni u kojoj godini djete je u stanju staviti samo sebe pod kontrolu tj. da nema impulsivnih (radoznalih) napada?

Na Zapadu izuzev par drzva, jedini dopustljiv nacin odgoja djece je da im dozvolis da ti se popnu na glavu.

Zato vecina djece na Zapadu nema discipline, postovanja prema starijem a vecina isto prema drustvu. To je rezultat pusti ga neka radi kako hoce i sta hoce.
Last edited by beobasket on 19/06/2017 15:25, edited 1 time in total.
SaraFina

#75 Re: Batine ili razgovor?

Post by SaraFina »

Ne zviz. Ne bi prijetila u prazno. Ovo sam napisala na predhodnoj strani i sprovela bi uvijek u djelo.

Naravno ako razgovor ne poluči uspjeh. Najbitnije od svega pak je jedinstven stav roditelja prilikom odredjivanja kaznene mjere. Tu dijete ne smije osjetiti znak kolebanja ni kod jednog roditelja, niti sklonost da se kazna ublaži.
Bitno je takodjer shodno nestašluku i pravedno odrediti kaznu. Pretjerivanje je izlišno, no izlišno je i nakon par sati ili dan - dva popustiti.
Ako je zabrana sedmicu, pridržavati je se u potpunosti. Bez ikakvih dodatnih "pomilovanja"
Partneri medjusobno moraju komunicirati kad su ovakve stvari u pitanju, no nikad pred djetetom.
Rasprava u vezi kazne ne vodi se u dječijem prisustvu. Ako smatrate da je vaš partner bio pretjerano strog, ne pobijajte njegovu odluku nikad u prisustvu djeteta i ne svrstavajte se na dječiju stranu. Radite kontraefekat.
Naložite djetetu da napusti prostoriju, dok razgovarate o visini i načinu kazne.
Djeca su jako mudra u iskorištavanju slabosti. A VI imajte u vidu da je i vaš partner takodjer roditelj vašeg djeteta i da mu ne može misliti zlo.
Jedino može trenutno biti više iziritiran postupkom pa pretjerati s odgojnom mjerom tj kaznom.
To su osnovna pravila kojih se treba pridržavati. Uspjeh je zagarantiran bolje od bilo kakvih primitivnih metoda kao batinjanje.
Ako ste iziritirani toliko, da ne možete racionalno ni razmišljati ni razgovarati kazna odlaska u sobu najbolje je rješenje dok se smirite i ne profunkcionirate normalno.

Post Reply