Morat cu jos jednu photoshop montazu napraviti, kiborg-hodza, sa ahmedijom.arzuhal wrote:HAVANA wrote:Eno sad i kiborg musliman.Oj matero.
Zivot poslije smrti za besmrtne?
- grayburn
#51 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
-
Shiba
#52 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
Interesantni postovi, interesantna razmišljanja a tema mi sjeda k'o budali šamar pa ću da pobacam ono što mi je na umu.
Lično smatram da je besmrtnost neminovna ali u istoj mjeri i suvišna jer najveća vrijednost života je u tome što jednom mora da završi. Pored toga, besmrtnost u zavisnosti od okolnosti mogla bi da bude kazna kakvu čovjek ne bi nikom poželio. Neko reče da mi nećemo dočekati besmrtnost i s tim se slažem, smatram da postoji mogućnost da će nam oni koji je dočekaju zavidjeti, ponavljam, zavisno od okolnosti. Zemlja umire, naše Sunce će jednom da nas proguta, univerzum se širi, skuplja, hladi, šta već radi, itd itd itd.
Neko spomenu Soma-u (Somu?), zahvaljujem na preporuci. Vidio sam da je na sniženju za PS4 pa ću da je pokupim.
Nastavak diskusije svakako pratim a do tad uživajte u životu jer (još uvijek) ne traje vječno, bar ne u onoj verziji o kojoj se ovdje diskutuje. Što se tiče besmislenosti istog, ne bi ni valjalo da je smislen. Onog momenta kad čovjek shvati svoje mjesto i ulogu u svemiru, kad mu konačno postane jasno koliko je mali i beznačajan, tek onda postaje slobodan. Od svega. Tek onda je svako mjesto centar svemira a svaki momenat je najbitniji.
Evo jedna za raju uz najtoplije preporuke za Rick & Morty.
Lično smatram da je besmrtnost neminovna ali u istoj mjeri i suvišna jer najveća vrijednost života je u tome što jednom mora da završi. Pored toga, besmrtnost u zavisnosti od okolnosti mogla bi da bude kazna kakvu čovjek ne bi nikom poželio. Neko reče da mi nećemo dočekati besmrtnost i s tim se slažem, smatram da postoji mogućnost da će nam oni koji je dočekaju zavidjeti, ponavljam, zavisno od okolnosti. Zemlja umire, naše Sunce će jednom da nas proguta, univerzum se širi, skuplja, hladi, šta već radi, itd itd itd.
Neko spomenu Soma-u (Somu?), zahvaljujem na preporuci. Vidio sam da je na sniženju za PS4 pa ću da je pokupim.
Nastavak diskusije svakako pratim a do tad uživajte u životu jer (još uvijek) ne traje vječno, bar ne u onoj verziji o kojoj se ovdje diskutuje. Što se tiče besmislenosti istog, ne bi ni valjalo da je smislen. Onog momenta kad čovjek shvati svoje mjesto i ulogu u svemiru, kad mu konačno postane jasno koliko je mali i beznačajan, tek onda postaje slobodan. Od svega. Tek onda je svako mjesto centar svemira a svaki momenat je najbitniji.
- Towelie
#53 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
Aj, nisam ja ljubitelj te redukcije svesti i samog coveka na niz hemijskih reakcija. Ako je tako, zaista i jesmo roboti.grayburn wrote:Dobro pitanje. Ja sam misljenja da smo mi svakako roboti, bioloski roboti.Towelie wrote:Kad tvoj um nekad u buducnosti transferuju na internet, da li ces to i dalje biti ti ili neko drugi? Sta tebe cini tobom?grayburn wrote:Hocu da kazem, to je tema o kojoj veliki umovi raspravljaju.
Nas osjecaj da "od tog nema nista" je samo to - osjecaj.
Mozda da osjecaje zadrzimo za sebe na ovoj temi, ili se prebacite na podforum "ljubav".
Mozda ce biti, mozda nece, i bas u tom prostoru izmedju "bit ce" i "nece biti" se nalazi puno interesantnih pitanja i tema.
Ako bi u toj buducnosti postojala baza podataka svih umova i download njihovih sadrzaja, bil nas to ucinilo identicnim robotima?
Nase "ja" je ukupna refleksija hemijskih reakcija i elektricnih signala u nasem mozgu/tijelu.
Uzmi poznati primjer Phineas Gagea. Vrijedan radnik, dobar i miran covjek. 1848 godine je na poslu dozivio nesrecu, gdje mu je neka metalna sina probila glavu - probila na jedan kraj, izasla na drugi. Nekim je cudom uspio da prezivi i oporavio se, medjutim nakon toga je postao potpuno drugi covjek. Bijesan, arogantan, lijen, drugaciji. Nema tu dusa ovo, dusa ono, kad ti se poremete hemijske reakcije u organizmu postanes druga verzija sebe. Puno je primjera gdje su ljudi nakon sto im je uklonjen tumor sa mozga takodjer prakticno postali puno drugaciji.
Ako mi mozemo elektricnim signalima naseg mozga da upravljamo bionickom rukom, da li smo mi onda ista manje robot nego li je ta ruka?
- grayburn
#54 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
grayburn wrote:Morat cu jos jednu photoshop montazu napraviti, kiborg-hodza, sa ahmedijom.arzuhal wrote:HAVANA wrote:Eno sad i kiborg musliman.Oj matero.

- grayburn
#55 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
Vjeruj da nisam ni ja. Najljepse stvari kao radost i ljubav se svode na niz hemijskih reakcija.Towelie wrote:Aj, nisam ja ljubitelj te redukcije svesti i samog coveka na niz hemijskih reakcija. Ako je tako, zaista i jesmo roboti.
Ali sve vise vjerujem da je tako, iako mi je tesko progutati istinu.
Sve se potajno nadam da ce mi nesto promijeniti misljenje.
- Towelie
#56 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
Kontam te, trenutno je takva naucna paradigma. No ne znaci da je to zaista i istina.grayburn wrote:Vjeruj da nisam ni ja. Najljepse stvari kao radost i ljubav se svode na niz hemijskih reakcija.Towelie wrote:Aj, nisam ja ljubitelj te redukcije svesti i samog coveka na niz hemijskih reakcija. Ako je tako, zaista i jesmo roboti.
Ali sve vise vjerujem da je tako, iako mi je tesko progutati istinu.
Sve se potajno nadam da ce mi nesto promijeniti misljenje.
- grayburn
#57 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
Koja slucajnost, bas sam jucer slusao tu pjesmu. Nekoliko puta, jer je posebna.Shiba wrote:Interesantni postovi, interesantna razmišljanja a tema mi sjeda k'o budali šamar pa ću da pobacam ono što mi je na umu.
Rick & Morty je fantastican, preporucujem svakom.
Jesi li pregledao prvu epizodu 3. sezone? Vjerovatno jesi, ali je izasla za prvi april (haha) pa je mnogima promakla. Toliko je smijesna, toliko novih pitanja otvara i toliko INTENZIVNA, da sam poslije epizode sjedio par minuta i buljio u TV.
Ima jedna bitna scena poslije credits.
-
Shiba
#58 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
Jašta sam, više puta. Nije to nešto što se gleda jednom, nema šanse da čovjek sve "pohvata" iz prve. I ja sam mislio da je hoax kad sam vidio da ide streaming za prvi april.grayburn wrote:Jesi li pregledao prvu epizodu 3. sezone? Vjerovatno jesi, ali je izasla za prvi april (haha) pa je mnogima promakla. Toliko je smijesna, toliko novih pitanja otvara i toliko INTENZIVNA, da sam poslije epizode sjedio par minuta i buljio u TV.
- grayburn
#59 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
- I am Phoenix-Person.Shiba wrote:Jašta sam, više puta. Nije to nešto što se gleda jednom, nema šanse da čovjek sve "pohvata" iz prve. I ja sam mislio da je hoax kad sam vidio da ide streaming za prvi april.grayburn wrote:Jesi li pregledao prvu epizodu 3. sezone? Vjerovatno jesi, ali je izasla za prvi april (haha) pa je mnogima promakla. Toliko je smijesna, toliko novih pitanja otvara i toliko INTENZIVNA, da sam poslije epizode sjedio par minuta i buljio u TV.
- Phoenix-Person? Is that what we settled on? I thought we all agreed on Cyber-Bird.
-
mali jomu
#60 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
grayburn wrote:
Sta mislite o ovome?
Nema smrtnosti, samo preseljenje, a kad se preseli..... nece tamo biti nikakvih cipova i kiborga.....
- Towelie
#61 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
Jesi se to vratio otud pa donosis info iz prve ruke?mali jomu wrote:grayburn wrote:
Sta mislite o ovome?
Nema smrtnosti, samo preseljenje, a kad se preseli..... nece tamo biti nikakvih cipova i kiborga.....
- grayburn
#62 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
Ne bih se ja ljutio kad bi kakvih dobrih kiborginja bilo tamo.Towelie wrote:Jesi se to vratio otud pa donosis info iz prve ruke?mali jomu wrote:grayburn wrote:
Sta mislite o ovome?
-
mali jomu
#63 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
grayburn wrote:
Ne bih se ja ljutio kad bi kakvih dobrih kiborginja bilo tamo.![]()
Kad preselis pokusaj ih pronac, pa vidi.....
- Dope_Man
#64 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
I see you're a man of culture as well..grayburn wrote: Uzmi poznati primjer Phineas Gagea. Vrijedan radnik, dobar i miran covjek. 1848 godine je na poslu dozivio nesrecu, gdje mu je neka metalna sina probila glavu - probila na jedan kraj, izasla na drugi. Nekim je cudom uspio da prezivi i oporavio se, medjutim nakon toga je postao potpuno drugi covjek. Bijesan, arogantan, lijen, drugaciji. Nema tu dusa ovo, dusa ono, kad ti se poremete hemijske reakcije u organizmu postanes druga verzija sebe. Puno je primjera gdje su ljudi nakon sto im je uklonjen tumor sa mozga takodjer prakticno postali puno drugaciji.
Ovo je mislim prvi primjer koji smo spomenuli na psihologiji licnosti. U osnovi i dokazuje bas to sto si opisao prethodno o tome sta je covjek, u sto i sam, sa dosadasnjim znanjem o covjeku, vjerujem. Da smo nista do bioloski robot, samo sto smo jos uvijek veoma daleko od toga da napravimo kompjuter koji bi bio dovoljno mali, a istovremeno dovoljno snazan da moze obradjivati sve informacije koje nas mozak obradjuje svake sekunde.
Na ovu temu dobar je i film Awakenings.. po stvarnoj prici, upravo pokazuje sta se desi kad se nesto u robotu zvanom covjek pokvari, ali i mogucnosti hemije da popravi to stanje, barem privremeno (vremenom su pacijenti postali imuni na sve vece doze lijeka i opet pali u svojevrsnu komu).
- Smrcak15
#65 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
Da da, to je prikladnije za njegovu izjavu, zaboravio samBaran wrote:Prije da je "Trla baba lan, da joj prođe dan."Smrcak15 wrote:
Sto se babi snilo to joj se i zbilo.
- animals
#66 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
Zna covjek....Towelie wrote:Jesi se to vratio otud pa donosis info iz prve ruke?mali jomu wrote:grayburn wrote:
Sta mislite o ovome?
sve je vise onih kojima je propuh u glavi..
-
lijepa u dusi
#67 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
Sto se tice mogucih scenarija za buducnost, preporucujem knjigu "Brave new world" by Huxley... Izdata knjiga '32., a mi danas gotovo da nismo nista blize opisanom u knjizi nego sto su ljudi tada bili.
Ali su bitna osnovna pitanja vezana za um i dusu koja se provlace kroz cijelu knjigu.
Film ne preporucujem, kao i obicno, ne prenese dozivljaj ni priblizno kao knjiga ali kome je bas, bas mrsko citati...
Ali su bitna osnovna pitanja vezana za um i dusu koja se provlace kroz cijelu knjigu.
Film ne preporucujem, kao i obicno, ne prenese dozivljaj ni priblizno kao knjiga ali kome je bas, bas mrsko citati...
- Drvosjeca iz Dejcica
#68 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
Vječnost je relativna. I da čovjek pomoću tehnologije ostvari san da ne može umrijeti prirodnim putem opet ostaju nesreće i ubistva. Kada bi se i to prevazišlo na suncu će opet za koliko ono miliona godina prestati termo-nuklerani procesi i ono će postati crveni div, progutati gotovo sve okolne planete pa i Zemlju. Čovjek će prije tog događaja morati potražiti sreću i mjesto za vječiti život ne samo na drugom planetu već i u nekom novom sistemu unutar naše galaksije. Preduslov za to je da savlada toliko stvari i prepreka da to neće biti baš tako lako. I na kraju ako sve to uspije univerzum, kako stvari stoje, je na kraju osuđen na propast te će u jednom tenutku ugasiti se sve zvijezde a sva poznata materija će biti toliko razuđena da će se sve raspasti na elementarne čestice...posljednji objekti u svemiru će biti crne rupe koje će se također razložiti...tada će sve biti kao na početku prije nastanka, potpuna tmina. I ona hajde Jovo na novo. 
- SmokingMan
-
Ci-Nick
#70 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
Kad su pitali jednog Nobelovca ( tanak sam sa imenima) , fizičara šta misli o životu na zemlji.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Vječnost je relativna. I da čovjek pomoću tehnologije ostvari san da ne može umrijeti prirodnim putem opet ostaju nesreće i ubistva. Kada bi se i to prevazišlo na suncu će opet za koliko ono miliona godina prestati termo-nuklerani procesi i ono će postati crveni div, progutati gotovo sve okolne planete pa i Zemlju. Čovjek će prije tog događaja morati potražiti sreću i mjesto za vječiti život ne samo na drugom planetu već i u nekom novom sistemu unutar naše galaksije. Preduslov za to je da savlada toliko stvari i prepreka da to neće biti baš tako lako. I na kraju ako sve to uspije univerzum, kako stvari stoje, je na kraju osuđen na propast te će u jednom tenutku ugasiti se sve zvijezde a sva poznata materija će biti toliko razuđena da će se sve raspasti na elementarne čestice...posljednji objekti u svemiru će biti crne rupe koje će se također razložiti...tada će sve biti kao na početku prije nastanka, potpuna tmina. I ona hajde Jovo na novo.
Čovjek uz osmjeh kratko i jasno odgovorio. " Život na Zemlji je greška ".
-
mali jomu
#71 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
Ci-Nick wrote:.....
Čovjek uz osmjeh kratko i jasno odgovorio. " Život na Zemlji je greška ".
Kakva greska, sve precizno da preciznije ne moze biti.
- grayburn
#72 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
Dope_Man wrote:I see you're a man of culture as well..grayburn wrote: Uzmi poznati primjer Phineas Gagea. Vrijedan radnik, dobar i miran covjek. 1848 godine je na poslu dozivio nesrecu, gdje mu je neka metalna sina probila glavu - probila na jedan kraj, izasla na drugi. Nekim je cudom uspio da prezivi i oporavio se, medjutim nakon toga je postao potpuno drugi covjek. Bijesan, arogantan, lijen, drugaciji. Nema tu dusa ovo, dusa ono, kad ti se poremete hemijske reakcije u organizmu postanes druga verzija sebe. Puno je primjera gdje su ljudi nakon sto im je uklonjen tumor sa mozga takodjer prakticno postali puno drugaciji.
Ovo je mislim prvi primjer koji smo spomenuli na psihologiji licnosti. U osnovi i dokazuje bas to sto si opisao prethodno o tome sta je covjek, u sto i sam, sa dosadasnjim znanjem o covjeku, vjerujem. Da smo nista do bioloski robot, samo sto smo jos uvijek veoma daleko od toga da napravimo kompjuter koji bi bio dovoljno mali, a istovremeno dovoljno snazan da moze obradjivati sve informacije koje nas mozak obradjuje svake sekunde.
Na ovu temu dobar je i film Awakenings.. po stvarnoj prici, upravo pokazuje sta se desi kad se nesto u robotu zvanom covjek pokvari, ali i mogucnosti hemije da popravi to stanje, barem privremeno (vremenom su pacijenti postali imuni na sve vece doze lijeka i opet pali u svojevrsnu komu).

Da, a takodjer postoji i slijedeca dilema za one koji su sigurni da nismo cisto bioloski roboti:
Zamislite zamjenjujete korak po korak dio po dio ljudskoj tijela bionickim kopijama - vena za venu, oko za oko, srce za srce, mozak za mozak. Gdje prestaje covjek i gdje pocinje masina? Sta se desava sa dusom?
Nisam gledao Awakenings, bas cu pogledati.
- Towelie
#73 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
Dusa, po klasicnom islamskom kredu, nije sastavni deo tela, vec je u odnosu na njega kao vozac u odnosu na vozilo. Tako ako bi i zamenili sve delove tela, i dalje bi ostala ista svest.
Veoma slicna stvar se desava sa odumiranjem i deobom celija u ljudskom telu. Ovo telo koje sad imamo uopste nije isto kao ono od pre 10 godina, ali i dalje imamo istu svest o sebi.
Veoma slicna stvar se desava sa odumiranjem i deobom celija u ljudskom telu. Ovo telo koje sad imamo uopste nije isto kao ono od pre 10 godina, ali i dalje imamo istu svest o sebi.
- grayburn
#74 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
Da li to onda znaci da bi besmrtni kiborgi mogli imati dusu?Towelie wrote:Dusa, po klasicnom islamskom kredu, nije sastavni deo tela, vec je u odnosu na njega kao vozac u odnosu na vozilo. Tako ako bi i zamenili sve delove tela, i dalje bi ostala ista svest.
- harač
#75 Re: Zivot poslije smrti za besmrtne?
problem besmrtnosti za religiju nije u besmrtnosti na ovom, već na onom svijetu.iz razloga koje je prvobitno istakao još b. williams besmrtnost je nepoželjena, te je razumno očekivati da će iz tog razloga oni koji imaju sposobnost/kapacitet za besmrtnost na ovom svijetu svjesno izabrati smrt. problem je što ih isti usud čega i na drugom svijetu, ako ga ima.grayburn wrote:Pitanje je vise kakve bi poglede eventualni muslimani kiborgi iz tog vremena imali na jedan od osnovnih postulata religije - zivot nakon smrti.Ludzak wrote:Zadnje što bih želio je da budem besmrtan. Ne znam kome to treba? Sem političarima, bogatašima itd?
Mada mislim da je to nemoguće postići.
ukoliko williams griješi, te se besmrtnost pokaže kao sasvim održiv koncept, onda postoji više načina na koji vjernik, s patološkom željom za životom na ovom svijetu, može izbjeći problem koji se ogleda u tome da je telos postojanja neposredno suočavanje s bogom u jednom trenutku. otvorena tekstura vjerskih propisa i interpretativna akrobatika nude dovoljno resursa za to