Novak20 wrote:vivaldi wrote:slazem se s palermom.
reforma zdravstvenog sistema nije tema za foruma, jer je to toliko obimna materija da diskusija ne moze ni poceti bez neke uvodne analize od bar 100 strana.
nemoguce je voditi diskusiju bez da se ima ijedan validan podatak, a potrebno ih je desetine.
Barem možemo nabrajati mane današnjeg zdravstvenog sistema koje osjetimo na svojoj koži i novčaniku.
Besplatni ulazni podaci za nekoga ko bi želio iskreno rješavati probleme nisu naodmet.
ulazne podatke nisam stavio iz prostog razloga sto nemam nijedan bas kao ni ostali diskusanti. Zato i jesam ukazao na problem da se ne moze rjesavati jednacina u kojoj nemas nijednu poznatu, a to se upravo radi.
medjutim moze se ukazati na upitnost izvodivosti prijedloga koji su do sada ovdje napisani.
- neko je spomenuo da se moze povecati pdv u koristi zdravstva. ako se sa dosadasnjih 17% prikupi 2,5-3 milijarde pdv, povecanje od samo 1% bi dovelo do trocifrenog milionskog povecanja (da ne racunam sad tacno). ali to nije novostvorena vrijednost. to je samo uzimanje iz nasih dzepova, a svaka marka koja bi na taj nacin otisla u zdravtsvo bi se kao manjak prikazala negdje drugo.
- drugi prijedlog je bio povecanje akcize na duhan. to aposlutno ne dolazi u obzir jer je prosle godine, po prvi put od formiranja uio doslo do pada prihoda od duhana iako akcize rastu svake godine (i dalje ce rasti) zbog uskladjivanja sa eu direktivama. cigare su jednostavno postale preskupe i od 2015 svako povecanje ce sada izazivati samo kontraefekat u vidu smanjenja prihoda. ljudi prelaze na svercovani duhan ili sta ja znam. prosjecna penzija je sada = 8 steka najjeftinjih cigara.
- treca stvar koja se nekoliko puta spomenula je "nije fer da oni sa vecim platama izdvajaju vise para za zdravstvo, a imaju istu uslugu". Iako na prvu djeluje da je ta tvrdnja potpuno ispravna i neupitna, da li je to bas tako?
nju u potpunosti zdravorazumski rusi primjer kako bi to izgledalo u praksi. a to cu sad formulisati kroz pitanje
- da li ti smatras da milorad, bakir i dragan, koji sasvim legalno i po zakonu (znaci ne mislim ni na kakve kradje, vec samo na onaj legalni zakonski dio) imaju 5 puta vecu platu od npr rudara, i samim tim uplacuju 5 vise para za zdravstvo, trebaju da imaju 5 puta bolju zdravstvenu zastitu od tog istog rudara na cijoj grbaci parazitiraju?
da li ti smatras da se time ispravlja dosadasnja nepravda?
ne postoji podatak (bar ja ne znam za njega) o platnoj piramidi na nivou drzave, tacnije na nivou fbih, ali postoji za rs pa mozemo napraviti neku donekle validnu analizu.
oko 10 hiljada ljudi u rs je prijavljeno na platu vecu od 2.000 maraka neto. posto za fbih nema podataka za pretpostaviti je da je taj broj oko 20.000.
znaci u bih imas oko 30.000 koji mjsecno zaradjuju vise od 2.000 maraka. opstine, kantoni, entiteti, drzava, javna preduzeca, upravni i nadzorni odbori, direktori skola, domova zdravlja, naclnici i sefovi kojekvih sektora...vecina tih sa preko 2 hiljade su zapravo na budzetu, koji i neto i bruto zive od narodne grbace.
naravno postoji i dio onih iz realnog sektora sa tolikim platama, ali taman da je njih i 10.000 tu nema nikakve dileme. zarad 10.000 novcanika, dovest u pitanje ne novcnike, vec zdravlje 1-2 miliona ljudi je no comment.
medjutim cak i kada sve to gore zanemaris i vratis se na prvobitno tezu da nije fer vise para izdvajat a imat istu uslugu je takodje upitno.
koliko me pamcenje sluzi, prije par godina u francsukoj je doslo do egzodusa bogatasa jer se pocelo sa dodatnim oporezivanjem onih najbogatijih. u nekim zapadnim zemljama cak i visina kazne za pogresno parkiranje zavisi od visine plate tako da je i to na staklenim nogama.
ima tu i hrpa drugih problema. dotkori u javnom sektoru su potplaceni. onaj u privatnom sektoru usred bijela dana za sat vremena uzme ko onaj u javnom za cijelu noc dezure.
neko je spoemnuo da bi reforma dovela do takmicenje medju doktorima, ignorisicu cinjenicu da ti cak i us arajevu ko najvecem gradu imas hronicni nedostatak odredjenih kadrova poput pedijatara, ansteziloga...a kamoli da imas nekog izbora
jedan od problema bi bio i sto bi vecina njih u privanom sektoru, kao i privtanici u svim drugim granama, logicno isli pravilom minimalno ulaganje - maksimalna dobit. svi bi poletili u najprofitabilnije medicinske usluge, a one najgore i najskuplje bi ostavili javnom sektoru. otprilike ko centrotrans sto krade putnike grasu na najfrekvetnijim linijama, a one periferne, duge i prazne, ostavi grasu da gubitke gomila.
ne mozes pricati o reformi a da se ne zna o koliko para na kamari govorimo, koliki su troskovi lijececnja samo hornicnih bolesnika, sta bi obuhvatao osnovni paket usluga...mene npr ne bi iznenadilo da sve ustede ne bi bile dovoljno da se doktori u javnom sektoru adekvatno plate, a kamoli sta drugo.
reforme jesu neophodne, to aposlutno ne sporim, ali mislim da je trenutno ne najbolje, vec najmanje lose rjesenje koje bi se eventualno moglo izvesti - centralizacija nabavki uz nadzor siroke nezavisne komisije.
ozbiljnije reforme moraju sacekati bolje dane i vise para