Jugoslavija danas
- Edin H.
#52 Re: Jugoslavija danas
Nema ih ni na mapi najjih sila.musicman80 wrote:bh.tornjak wrote:musicman80 wrote:
Ti poredis Cehoslovacki mentalitet i njihovu kulturu i nas mentalitet i politicare koji su sisli sa brda. Sto se SSSR-a tice, zvanicna Moskva nije mogla nista uraditi u ono vrijeme posto su SSSR republike imale znacajne vojne resurse i kada bi se svi udrzuzili protiv Moskve, ne bi islo. Ukrajna je danas druga vojna sila u Evropi nakon Rusije i imaju atomsko oruzije.
druga vojna sila![]()
![]()
![]()
![]()
nuklearno oruzje je davno premjesteno i pod kntrolom je oruzanih snaga Ruske Federacije
Citat sa Wikipedije:
Puni clanak u vojnim snakama Ukrajine: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Armed_Forces_of_UkraineUkraine's armed forces came close to France, which maintained a 229,000 man force, as the largest in Europe when excluding Russia.
http://uk.businessinsider.com/these-are ... 0-canada-1
- musicman80
#53 Re: Jugoslavija danas
Najbrojnija vojska.
-
dječak sa šibicama
#54 Re: Jugoslavija danas
Najjace je kad pojedinci porede jedne Poljake, Madjare, Cehe.. sa balkanskim divljim plemenima.
Ucite malo o istoriji Madjarske, Poljske, Ceske, Baltika, prije komunizma.
A prica "kod nas na dvoru kralj viljuskom boc, a svabo englez rukama jedu mamuimimperijalisticku" ipak je za Dragojeviceve filmove.
A prica "kod nas na dvoru kralj viljuskom boc, a svabo englez rukama jedu mamuimimperijalisticku" ipak je za Dragojeviceve filmove.
-
ABDstudent
#55 Re: Jugoslavija danas
Mislim da bi imali jaku filmsku industriju jer americki filmovi iz tih vremena nisku nesto narocito bolji od onih jugoslovenskih
- dale cooper
#56 Re: Jugoslavija danas
Profulao si poentu, nisam govorio o tome ko je krivac i ko je prvi započeo, to smo valjda apsolvirali, nego generalnohAZNADAR wrote:
Tako se lako moze izjednaciti agresor i zrtva. Koja uljudnost i civiliziranost kada te druga drzava napadne, posalje vojsku i logistiku a prethodno naoruza dio gradjana koji su protiv nezavisnosti? Da je politika u Beogradu bila drugacija, da nisu poslali oruzje i vojsku,... nebi doslo do rata. Slovenci, Hrvati, Bosanci i Hercegovci niti su zeljeli rat, niti zagovarali aparthejd, niti planirali etnicko ciscenje Srba, niti dali ikakvav povod. Pa sami Srbi u Hrvatskoj i BiH i pored nezadovoljstva razvojem situacije tesko da bi sami od sebe nabavili oruzje i pokrenuli rat.
Isto je mogao i zvanicni Prag da je htio na takav nacin zastititi cesku manjinu u Slovackoj - pa bi danas vjerovatno govorio kako su i Slovaci necivilizirani.
Zvanicna Moskva takodjer - mogla je u sve i jednoj bivsoj republici SSSR postupiti isto kao u Ukrajini,... pa da li bi to znacilo kolektivnu neciviliziranost?
Jedini faktor koji je kriv za rat i ovo danasnje stanje gdje jos lizemo rane i trpim posljedice toga je srpska politika.
o mentalitetu ljudi koji žive na ovim prostorima, a koji je dijametralno suprotan zemljama koje si spomenuo u prvom postu.
Mislim taj mentalitet je i danas na djelu u većini bivših zemalja Jugoslavije. Vidimo kakav politički diskurs i ophođenje
vlada u Hrvatskoj koja je još i članica EU. Pa onda u Srbiji koja nije nikada promijenila politički kurs ka istinskoj pravdi
i stvaranju uslova za pomirenje. Pa onda ovo sranje kod nas i tri etnička tora čiji se čobani sa uvijek istim metodama grčevito drže na
vlasti.
-
daddy-kool
#57 Re: Jugoslavija danas
Slažem se, bar za onu u granicama SFRJ.hAZNADAR wrote:
Samo diktatura u cvrsta ruka je mogla ocivati YU. Demokratski - nema sanse.
Bila je i ona varijanta sa zapadnim granicama Karlobag—Ogulin—Karlovac—Virovitica, e ta ja mogla biti i "demokratska".
I ono za čim postoji kod naroda neka nostalgija jeste komunizam/socijalizam, a Jugoslavija kao državni, geografski ili kulturni pojam je tu manji činilac.
-
Hamolj
#58 Re: Jugoslavija danas
Jugoslavija je ekonomski već bila propala tako da bi danas bila u rangu Somalije.
-
megaman4
#59 Re: Jugoslavija danas
Mnogi ne znaju da je jedna Ceska prije dolaska komunizma bila najrazvijenija drzava na istoku Evrope, sa jakom poljoprivredom i industrijom.dječak sa šibicama wrote:Najjace je kad pojedinci porede jedne Poljake, Madjare, Cehe.. sa balkanskim divljim plemenima.
Dolaskom komunizma, Ceska je pocela propadati i nazadovati.
-
Hamolj
#60 Re: Jugoslavija danas
Češka je ipak u Centralnoj Evropi.megaman4 wrote:Mnogi ne znaju da je jedna Ceska prije dolaska komunizma bila najrazvijenija drzava na istoku Evrope, sa jakom poljoprivredom i industrijom.dječak sa šibicama wrote:Najjace je kad pojedinci porede jedne Poljake, Madjare, Cehe.. sa balkanskim divljim plemenima.
-
megaman4
#61 Re: Jugoslavija danas
Pardon u Centralnoj Evropi. Lapsus moj.Hamolj wrote:Češka je ipak u Centralnoj Evropi.megaman4 wrote:Mnogi ne znaju da je jedna Ceska prije dolaska komunizma bila najrazvijenija drzava na istoku Evrope, sa jakom poljoprivredom i industrijom.dječak sa šibicama wrote:Najjace je kad pojedinci porede jedne Poljake, Madjare, Cehe.. sa balkanskim divljim plemenima.
-
ABDstudent
#62 Re: Jugoslavija danas
AKO IMA NEKO KO VOLI RADITI STATISTIKE MISLIM DA BI BILO JAKO SMJESNO NAPRAVITI STATISTIKU O TOME KOLIKO BI PREDSJEDNIKA,MINISTARA,PREMIJERA.... IMALA KINA DA JE VODE BOSANCI
- spreca
#63 Re: Jugoslavija danas
premalo bi bilo kineza....morali bi ih uvozitiABDstudent wrote:AKO IMA NEKO KO VOLI RADITI STATISTIKE MISLIM DA BI BILO JAKO SMJESNO NAPRAVITI STATISTIKU O TOME KOLIKO BI PREDSJEDNIKA,MINISTARA,PREMIJERA.... IMALA KINA DA JE VODE BOSANCI
-
L u c i f e r
#64 Re: Jugoslavija danas
piupiu wrote:Dragi moj, još je Makijaveli napisao da narodi koji su živjeli pod 'čvrstom rukom' ne znaju šta bi sa svojom slobodom kada je jednom dobiju. Balkan je živi dokaz za to.hAZNADAR wrote:Bjelorusija, Sj. Koreja, Kina, Iran, Kuba,....
-
hAZNADAR
#65 Re: Jugoslavija danas
Dobro eto svi kulturniji od nas. Kako ne dojadi vise taj vjeciti crnjak.musicman80 wrote:hAZNADAR wrote:
Tako se lako moze izjednaciti agresor i zrtva. Koja uljudnost i civiliziranost kada te druga drzava napadne, posalje vojsku i logistiku a prethodno naoruza dio gradjana koji su protiv nezavisnosti? Da je politika u Beogradu bila drugacija, da nisu poslali oruzje i vojsku,... nebi doslo do rata. Slovenci, Hrvati, Bosanci i Hercegovci niti su zeljeli rat, niti zagovarali aparthejd, niti planirali etnicko ciscenje Srba, niti dali ikakvav povod. Pa sami Srbi u Hrvatskoj i BiH i pored nezadovoljstva razvojem situacije tesko da bi sami od sebe nabavili oruzje i pokrenuli rat.
Isto je mogao i zvanicni Prag da je htio na takav nacin zastititi cesku manjinu u Slovackoj - pa bi danas vjerovatno govorio kako su i Slovaci necivilizirani.
Zvanicna Moskva takodjer - mogla je u sve i jednoj bivsoj republici SSSR postupiti isto kao u Ukrajini,... pa da li bi to znacilo kolektivnu neciviliziranost?
Jedini faktor koji je kriv za rat i ovo danasnje stanje gdje jos lizemo rane i trpim posljedice toga je srpska politika.
Ti poredis Cehoslovacki mentalitet i njihovu kulturu i nas mentalitet i politicare koji su sisli sa brda. Sto se SSSR-a tice, zvanicna Moskva nije mogla nista uraditi u ono vrijeme posto su SSSR republike imale znacajne vojne resurse i kada bi se svi udrzuzili protiv Moskve, ne bi islo. Ukrajna je danas druga vojna sila u Evropi nakon Rusije i imaju atomsko oruzije.
Srpska politika je izabrala agresiju iz intetesa a ne nekulture. Ostali bili na udaru - ne zbog nekulture.
-
hAZNADAR
#66 Re: Jugoslavija danas
I poenta je?L u c i f e r wrote:piupiu wrote:Dragi moj, još je Makijaveli napisao da narodi koji su živjeli pod 'čvrstom rukom' ne znaju šta bi sa svojom slobodom kada je jednom dobiju. Balkan je živi dokaz za to.hAZNADAR wrote:Bjelorusija, Sj. Koreja, Kina, Iran, Kuba,....
-
hAZNADAR
#67 Re: Jugoslavija danas
Da je Bogic Bogicevic glasao drugacije na historijskoj sjednici SFRJ kada je Yu jedino imala sansu opstati.
Sudionik je historijske sjednice Predsjedništva SFRJ, održane 12. marta 1991. godine kada je ovaj organ odlučivao o uvođenju vanrednog stanje u SFRJ. Formalno, vojni vrh predlaže podizanje borbene gotovosti, ali je stvarni cilj bio uvesti vojnu upravu u Sloveniju i Hrvatsku te srušiti republička rukovodstva u Makedoniji i BiH.
Bogicevicev glas je bio presudan i secesija poslije pravno moguca.
Nr mozes zaliti sto YU nije opstala a gotiviti Bogica. Bogic krivac
Sudionik je historijske sjednice Predsjedništva SFRJ, održane 12. marta 1991. godine kada je ovaj organ odlučivao o uvođenju vanrednog stanje u SFRJ. Formalno, vojni vrh predlaže podizanje borbene gotovosti, ali je stvarni cilj bio uvesti vojnu upravu u Sloveniju i Hrvatsku te srušiti republička rukovodstva u Makedoniji i BiH.
- madner
#68 Re: Jugoslavija danas
SFRJ je tada vec bila gotova, zato je Jugosloveni vise nisu ni branili. Srbija sahranila od 86, svjesno i namjerno.
Ruzna situacija, gubitnici proslog rata dosli do svojih 5 minuta.
Ruzna situacija, gubitnici proslog rata dosli do svojih 5 minuta.
- orinoco
#69 Re: Jugoslavija danas
Slično i ja zaključujem. Kakva god bila uprava državom, bilo je jeftinije ostati u političkoj zajednici nego ratom proizvesti ljudske tragedije, izgubljeni životi, razorena privreda, uništena ekonomija, unazađeno društvo...hAZNADAR wrote:Da je Bogic Bogicevic glasao drugacije na historijskoj sjednici SFRJ kada je Yu jedino imala sansu opstati.
-
hAZNADAR
#70 Re: Jugoslavija danas
Secesija Slovenije i Hrvatske bi se svakako desila. Pitanje je da li smo mi u tom slucaju mogli ostati neutralni veseli i sretni Jugosloveni dok se rat vodi preko Save. Pa nije mene VRS pozvala na Okucane vec JNA.orinoco wrote:Slično i ja zaključujem. Kakva god bila uprava državom, bilo je jeftinije ostati u političkoj zajednici nego ratom proizvesti ljudske tragedije, izgubljeni životi, razorena privreda, uništena ekonomija, unazađeno društvo...hAZNADAR wrote:Da je Bogic Bogicevic glasao drugacije na historijskoj sjednici SFRJ kada je Yu jedino imala sansu opstati.
- General War
#71 Re: Jugoslavija danas
Bilo bi interesantno pitat Bogicevica sta misli danas o svojoj odluci...a JNA je u okucanima (slovenija i hrvatska) bila jedina legalna oruzana sila, ali sta je tu je...Da sam ja bio Na Bogicevicevom mjestu 1991 Juga bi jos bila sa mnooogo politickih uznika na golom otoku da tamo dozive svoj kraj...Da se nesto ovakvo bilo gdje u normalnom svijetu desilo, tesko da bi se drugacije zavrsilo.hAZNADAR wrote:Secesija Slovenije i Hrvatske bi se svakako desila. Pitanje je da li smo mi u tom slucaju mogli ostati neutralni veseli i sretni Jugosloveni dok se rat vodi preko Save. Pa nije mene VRS pozvala na Okucane vec JNA.orinoco wrote:Slično i ja zaključujem. Kakva god bila uprava državom, bilo je jeftinije ostati u političkoj zajednici nego ratom proizvesti ljudske tragedije, izgubljeni životi, razorena privreda, uništena ekonomija, unazađeno društvo...hAZNADAR wrote:Da je Bogic Bogicevic glasao drugacije na historijskoj sjednici SFRJ kada je Yu jedino imala sansu opstati.
-
hAZNADAR
#72 Re: Jugoslavija danas
Cijenim iskrenost. Covjek moze mnogo toga zakljuciti na osnovu vaseg pisanja.General War wrote:Bilo bi interesantno pitat Bogicevica sta misli danas o svojoj odluci...a JNA je u okucanima (slovenija i hrvatska) bila jedina legalna oruzana sila, ali sta je tu je...Da sam ja bio Na Bogicevicevom mjestu 1991 Juga bi jos bila sa mnooogo politickih uznika na golom otoku da tamo dozive svoj kraj...Da se nesto ovakvo bilo gdje u normalnom svijetu desilo, tesko da bi se drugacije zavrsilo.hAZNADAR wrote:Secesija Slovenije i Hrvatske bi se svakako desila. Pitanje je da li smo mi u tom slucaju mogli ostati neutralni veseli i sretni Jugosloveni dok se rat vodi preko Save. Pa nije mene VRS pozvala na Okucane vec JNA.orinoco wrote:
Slično i ja zaključujem. Kakva god bila uprava državom, bilo je jeftinije ostati u političkoj zajednici nego ratom proizvesti ljudske tragedije, izgubljeni životi, razorena privreda, uništena ekonomija, unazađeno društvo...
Bogic je tada rekao da nije Srbin po profesiji. Pitanje je koja je vasa profesija
- Dr. Kuca
#73 Re: Jugoslavija danas
Raja fakat misli da bi dobro zivili 
- General War
#74 Re: Jugoslavija danas
Da bog da da si sta zakljucio ispravno, nemam ja sa ove distance nikakve zali za bivsom jugoslavijom niti se tako izjasnjavam...trazili ste-gledajte, pa makar i na televiziji i na forumu.hAZNADAR wrote:Cijenim iskrenost. Covjek moze mnogo toga zakljuciti na osnovu vaseg pisanja.General War wrote:Bilo bi interesantno pitat Bogicevica sta misli danas o svojoj odluci...a JNA je u okucanima (slovenija i hrvatska) bila jedina legalna oruzana sila, ali sta je tu je...Da sam ja bio Na Bogicevicevom mjestu 1991 Juga bi jos bila sa mnooogo politickih uznika na golom otoku da tamo dozive svoj kraj...Da se nesto ovakvo bilo gdje u normalnom svijetu desilo, tesko da bi se drugacije zavrsilo.hAZNADAR wrote: Secesija Slovenije i Hrvatske bi se svakako desila. Pitanje je da li smo mi u tom slucaju mogli ostati neutralni veseli i sretni Jugosloveni dok se rat vodi preko Save. Pa nije mene VRS pozvala na Okucane vec JNA.
Bogic je tada rekao da nije Srbin po profesiji. Pitanje je koja je vasa profesija
Moja profesija je prakticna a ne retoricka...pun je svijet zaludjenih idiota na kojima pare mozes zgrnut.
-
dječak sa šibicama
#75 Re: Jugoslavija danas
Ja bi dodao i "odlaskom sudetskih Nijemaca"megaman4 wrote:Mnogi ne znaju da je jedna Ceska prije dolaska komunizma bila najrazvijenija drzava na istoku Evrope, sa jakom poljoprivredom i industrijom.dječak sa šibicama wrote:Najjace je kad pojedinci porede jedne Poljake, Madjare, Cehe.. sa balkanskim divljim plemenima.