Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
-
hizo ramidovic
#51 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
pazar ni je ljepo vidijet kako komso koije narod koiti jami otebe ikupi dobro auto pagati vidzas svaki dan adate ukro neki tamo nebi ni kad vidijo tako auto
- Kejn
#52 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Ne znam šta nije jasno. Ciljevi su potpuno realni i mogu se ostvariti mirnodopskim putevima. Bošnjaci danas ne rastu samo procentualno u udjelu stanovištva već i teritorijalno. Teritorije koje su npr. držali HVO (Jajce npr.) ili VRS (Srebrenica npr.) danas imaju Bošnjačku većinu, tako da onih 33 % koje je ARBIH kontrolirala 1995-te raste. Sasvim je dovoljno kontrolisati veće centre i gradove, jer političkog života nema na pustarama Istočne Bosne i Hercegovine ili Livna gdje imaš po 100 ljudi od kojih su većina preko 50 godina. Bošnjaci ne moraju teritorijalno imati 100 % BiH, dovoljno je da kontroliraju sve centre moći u državi.muljator10 wrote: još samo tako pametan da nam pojasniš kako to ostvarit, ono...u realnosti.....maštanje i fantazije tebe i sličnih probajte na nekom drugom podforumu, npr.religije, tamo se može maštat šta god ti padne na um
Što se tiče Hrvatskih teritorijalnih voda stvar je sasvim jasna po pomorskom pravu. Arhipelaška država nema pravo blokirati izlaz na more drugoj državi makar joj izlaz na more bio 1 metar. Teritorijalne vode HR će se morati ili ustupiti BiH ili staviti pod zajendičku upotrebu koja mora biti nesmetana.
Sutorina i Kruševica. Ugovor o granici sa CG nije ratificiran u BiH parlamentu, niti će se ikada ratificirati.
Sandžak će naravno imati pravo na autonomiju u nekom vidu. Može se početi sa Euroregijom a kasnije tražiti nešto više. I da autonomija ne uspije odmah, najvažnije je održavati kontakt sa tom regijom i dati do znanja da se nikada neće odustati od Novopazarskog Sandžaka.
- muha_sa
#53 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
da ponovim--ja sam ZA
ako me jebu nek me moji jebu
- Alfons Kauders
#54 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Hocete li uvesti vize nama iz Tuzle, po reciprocitetu?muha_sa wrote:da ponovim--ja sam ZA
- muha_sa
#55 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
jokAlfons Kauders wrote:Hocete li uvesti vize nama iz Tuzle, po reciprocitetu?muha_sa wrote:da ponovim--ja sam ZA
naplacivat cemo vam maltarinu na unilasku u kanton
- drunken tiger
#56 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Alija vam je to probao pa vidite kako je završilo.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nešto razmišljam hipotetički, da li je došlo vrijeme za partiju koja će zagovarati državu Bošnjaka? Koliko god se neki upirali dokazati da BH društvo nije podjeljeno ono je ipak u određenoj mjeri već podjeljeno, kažem u određenoj mjeri jer ipak nije potpuno raskinuto. Geo-političke okolnosti su takve da je sve manje naklonosti prema BiH a sve više raste pritisak na Bošnjake. U takvoj situaciji gdje mnoge desničarske snage u Evropi grade politiku na strahu od muslimana bojim se da Bošnjaci isto tako imaju sve manje podrške. Kada ostavimo emocije po strani, rat i žrtve, pitam se da li bi partija, odnosno politička struja koja bi zagovarala nacionalnu državu Bošnjaka pod određenim uslovima i parametrima imala njihovu podršku?
Minimum ispod kojeg se ne bi trebalo ići po meni je koridor i izlaz u Neumu i Brčko. Povezivanje Bihaća te eventualno direktan izlaz na granicu sa Srbijom preko Goražda. Ta država bi trebala biti formirana na demokratskim principima na kojima počivaju sve zemlje zapadne hemisfere uz strogo poštivanje svih konvencija o ljudskim pravima. Vratiti zastavu sa ljiljanima, A.BiH i sve one vrijednosti koje su Bošnjacima bitne. Sa Hrvatima možda vidjeti o mogućnostima labave konfederacije ali ne previše zamarati se sa time. nacionalna država Bošnjaka treba da bude na principu jedan čovjek jedan glas. Srbi i Hrvati koji ostanu mogu dobiti status kao recimo Bošnjaci u RH ili Bošnjaci u Srbiji. Jbg. neki će reći ovaj izgorio po glavi ali zašto ne otvoreno razgovarti i o takvoj moguićnosti?
- Alfons Kauders
#57 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Maltarina se naplacuje seljacima koji dolaze u grad, a ne gradjanima koji dolaze u selo s trolejbusom!muha_sa wrote:jokAlfons Kauders wrote:Hocete li uvesti vize nama iz Tuzle, po reciprocitetu?muha_sa wrote:da ponovim--ja sam ZA
ako me jebu nek me moji jebu![]()
naplacivat cemo vam maltarinu na unilasku u kanton
- JThomas
#58 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
pitanje je samo vremena kad će ovo sda otvoreno i službeno reći. i to će biti samo zadnji čin veleizdajničke i antidržavne politike od njenog osnivanja...
- Drvosjeca iz Dejcica
#59 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Evo bilo je više konkretnih odgovora, dobrih i loših argumenata, ozbiljne diskusije i one trollovske. Odgovori tipa ne smijemo to zbog žrtava ili glupo ti je pitanje postavljaju obično ljudi koji se kriju i koji zabijaju glavu u pijesak.
Ne znam šta je toliko glupo da neko, a vidimo ima još dosta takvih, ne želi da živi u državi, društvu i sistemu gdje se postrojavaju javno četnici i gdje se promoviraju kvazi vrijednosti EU i nasljeđa otvorenih fašista. Izgovor "žrtve" i "uvod u nestanak" plasiraju ljudi koji ne žele i ne mogu barem na trenutak razmisliti o istorijskom momentumu i okolnostima. Kao eto žrtvama je bolje da Srebrenicom ili Višegradom defiluju četnici nego da možda Srebrenica bude pod političkom i vojnom kontrolom Bošnjaka. Šta žrtve imaju od toga što je Banjaluka u okviru BiH ako iz tog grada svaki dan čujemo salve i salve takvih stvari preko kojih normalan insan ne može preći? Da li bi žrtve više voljele da žive u društvu gdje niko neće moći nekažnjeno reći da genocida nije bilo ili u ovom nakaradnom sistemu gdje svaka fukara može osporiti genocid? Ne znam ali meni u ovakvoj postavljenoj konstalaciji nešto ne štima, ili sam ja lud ili oni koji grčevito zagovaraju nastavak ovog sistema bez vrijednosti. Očito da je mnogima dobro i da će grčevito braniti svoje pozicije ako treba i pričom o žrtvama. Pa radi žrtava treba stvari postaviti na svoje mjesto gdje će biti štovane i neosporavane.
Ne znam šta je toliko glupo da neko, a vidimo ima još dosta takvih, ne želi da živi u državi, društvu i sistemu gdje se postrojavaju javno četnici i gdje se promoviraju kvazi vrijednosti EU i nasljeđa otvorenih fašista. Izgovor "žrtve" i "uvod u nestanak" plasiraju ljudi koji ne žele i ne mogu barem na trenutak razmisliti o istorijskom momentumu i okolnostima. Kao eto žrtvama je bolje da Srebrenicom ili Višegradom defiluju četnici nego da možda Srebrenica bude pod političkom i vojnom kontrolom Bošnjaka. Šta žrtve imaju od toga što je Banjaluka u okviru BiH ako iz tog grada svaki dan čujemo salve i salve takvih stvari preko kojih normalan insan ne može preći? Da li bi žrtve više voljele da žive u društvu gdje niko neće moći nekažnjeno reći da genocida nije bilo ili u ovom nakaradnom sistemu gdje svaka fukara može osporiti genocid? Ne znam ali meni u ovakvoj postavljenoj konstalaciji nešto ne štima, ili sam ja lud ili oni koji grčevito zagovaraju nastavak ovog sistema bez vrijednosti. Očito da je mnogima dobro i da će grčevito braniti svoje pozicije ako treba i pričom o žrtvama. Pa radi žrtava treba stvari postaviti na svoje mjesto gdje će biti štovane i neosporavane.
- Drvosjeca iz Dejcica
#60 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Alija nije imao muda.drunken tiger wrote: Alija vam je to probao pa vidite kako je završilo.
- muha_sa
#61 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
vrijeme je da nam žensko bude na celu državeJThomas wrote:pitanje je samo vremena kad će ovo sda otvoreno i službeno reći. i to će biti samo zadnji čin veleizdajničke i antidržavne politike od njenog osnivanja...
- drunken tiger
#62 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Aija nije imao mozga. Rezultate njegove politike imamo danas a njegovo ogledalo je njegov sin Bakir!Drvosjeca iz Dejcica wrote:Alija nije imao muda.drunken tiger wrote: Alija vam je to probao pa vidite kako je završilo.
- muha_sa
#63 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
za šta si tidrunken tiger wrote:Aija nije imao mozga. Rezultate njegove politike imamo danas a njegovo ogledalo je njegov sin Bakir!Drvosjeca iz Dejcica wrote:Alija nije imao muda.drunken tiger wrote: Alija vam je to probao pa vidite kako je završilo.
- drunken tiger
#64 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
[/quote]za šta si ti
[/quote]
Za normalnu državu bez nacionalnih prefiksa u kojoj će se ljudi ponositi onime šta su postigli u profesionalnom smislu a ne da se ponose zbog toga što su rođeni u nekoj religiji, nacionalnom toru i sl. Za državu u kojoj će se poštovati prava svih građana bez obzira na to kojoj religiji pripadaju, kojem toru pripadaju. Za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će oni koji zagovaraju nacionalizam biti u zatvorima na teškoj robiji s fizičkim radom. Eto.
Za normalnu državu bez nacionalnih prefiksa u kojoj će se ljudi ponositi onime šta su postigli u profesionalnom smislu a ne da se ponose zbog toga što su rođeni u nekoj religiji, nacionalnom toru i sl. Za državu u kojoj će se poštovati prava svih građana bez obzira na to kojoj religiji pripadaju, kojem toru pripadaju. Za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će oni koji zagovaraju nacionalizam biti u zatvorima na teškoj robiji s fizičkim radom. Eto.
- madner
#65 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Budimo realni, nema vrh SDA podrsku ni u SDA za ovo.muha_sa wrote:vrijeme je da nam žensko bude na celu državeJThomas wrote:pitanje je samo vremena kad će ovo sda otvoreno i službeno reći. i to će biti samo zadnji čin veleizdajničke i antidržavne politike od njenog osnivanja...
Viditi pod Holiday Inn 1993.
- muha_sa
#66 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
sa ovakvom dejtonskim uredjenjem to cemo docekat nikad a možda ni taddrunken tiger wrote: Za normalnu državu bez nacionalnih prefiksa u kojoj će se ljudi ponositi onime šta su postigli u profesionalnom smislu a ne da se ponose zbog toga što su rođeni u nekoj religiji, nacionalnom toru i sl. Za državu u kojoj će se poštovati prava svih građana bez obzira na to kojoj religiji pripadaju, kojem toru pripadaju. Za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će oni koji zagovaraju nacionalizam biti u zatvorima na teškoj robiji s fizičkim radom. Eto.
- Alfons Kauders
#67 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Nema SDA, ali ima IZ BiH... Jedna hutba i eto ti 300,000 zelenih Borgova, spremnih da zaokruze sta god im se kaze.madner wrote:Budimo realni, nema vrh SDA podrsku ni u SDA za ovo.muha_sa wrote:vrijeme je da nam žensko bude na celu državeJThomas wrote:pitanje je samo vremena kad će ovo sda otvoreno i službeno reći. i to će biti samo zadnji čin veleizdajničke i antidržavne politike od njenog osnivanja...
- drunken tiger
#68 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Ovo uređenje nije nikakav problem. Problem je što nema volje i što smo mi mamlazi i što nas mamlazi vode. Da smo mi normalan narod nikakvih problema ne bi bilo. Nema volje ni kod naroda ni kod političara. Dokle god nam je bitnije da se možemo kur*it religijom i nacionalnom pripadnošću umjesto da imamo posao, da radimo, stvaramo napredujemo ovako će biti.muha_sa wrote:sa ovakvom dejtonskim uredjenjem to cemo docekat nikad a možda ni taddrunken tiger wrote: Za normalnu državu bez nacionalnih prefiksa u kojoj će se ljudi ponositi onime šta su postigli u profesionalnom smislu a ne da se ponose zbog toga što su rođeni u nekoj religiji, nacionalnom toru i sl. Za državu u kojoj će se poštovati prava svih građana bez obzira na to kojoj religiji pripadaju, kojem toru pripadaju. Za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će oni koji zagovaraju nacionalizam biti u zatvorima na teškoj robiji s fizičkim radom. Eto.
- Drvosjeca iz Dejcica
#69 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Čovjek živi u paralelnom univerzumu. Razumijem želje ali realnost je drugačija. Mogu i ja maštati o besklasnom društvu gdje su rješeni svi ekološki i energetski problemi čovječanstva, gdje smo ovladali tehnologijom teraforminga planeta izvan sunčevog sistema, svijetom bez gladnih i ratova...ali avaj.muha_sa wrote:sa ovakvom dejtonskim uredjenjem to cemo docekat nikad a možda ni taddrunken tiger wrote: Za normalnu državu bez nacionalnih prefiksa u kojoj će se ljudi ponositi onime šta su postigli u profesionalnom smislu a ne da se ponose zbog toga što su rođeni u nekoj religiji, nacionalnom toru i sl. Za državu u kojoj će se poštovati prava svih građana bez obzira na to kojoj religiji pripadaju, kojem toru pripadaju. Za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će oni koji zagovaraju nacionalizam biti u zatvorima na teškoj robiji s fizičkim radom. Eto.
-
svi u napad
#70 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Nikad za nikad dijelit Bosnu. Sve ove diksusije su probni baloni i ubacivanje crva sumnje (sto je najvaznije u eppe ratu) kako bi se oslabile patriote i normalni ljudi jedne i jedine. U slucaju podjele sve bi otislo u helac i za max 100 godine ne bi bilo ni tog Bosnjakistana. Nek traje ova rahat patnja. Kad Ivanic kaze da vrijeme radi za njih i da ce se BiH sama raspasti i mi mozemo isto tako misliti i reci da ce svi koji navijaju za komsije i susjede preselit u voljene zemlje. Mozda SDA ima ovakve namjere jer je to skup retardiranih koji su se napljackali i ne vide dalje od nosa no i oni nemaju muda za to sve dok na ovom i slicnom forumu 100-njak ljudi pise protiv te ideje, Niko od ovih kvazi politicara sa sve tri strane ne zna koliko bi ljudi branilo ideju jedne i jedine nam domovine i sve dok je tako bice ova rahat patnja a ona ipak radi za one koji vole jednu i jedinu. Ideja o nekoj radikalnoj pariji nije losa cisto da neprijatelji shvate da ima i radikalnih Bosnjaka kao sto ima ovih na drugim stranama. Zivjeli!
- madner
#71 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Nema ni IZ. IZ ima uticaja samo kada im se hutbe poklope sa mentalnim sklopom glasaca.Alfons Kauders wrote:Nema SDA, ali ima IZ BiH... Jedna hutba i eto ti 300,000 zelenih Borgova, spremnih da zaokruze sta god im se kaze.madner wrote:Budimo realni, nema vrh SDA podrsku ni u SDA za ovo.muha_sa wrote: vrijeme je da nam žensko bude na celu države
Ono sto vrh 25 godina radi jeste pokusaj da se ljudima ogadi BiH kako bi dosli do fildzana, ali to je jako uzak krug ljudi.
Zato bi ova fildzan stranka bila prava stvar, da se tacno vidi koliko % ljudi podrzava tu ideju. Pravi Bosnjaci po definiciji.
- Drvosjeca iz Dejcica
#72 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Nikakav probni balon već hipotetička rasprava da vidimo razmišljanja a možda nam da i pravac djelovanja za takav scenarij. Šta misliš da ti sutra ludak Trump i EU kažu ma dosta nam je, ovo sa vama ne ide, probali smo ali ne ide pa je najbolje da se raziđete. Dovuku ti tenkove, blokiraju ono malo vojske što imaš i eto ti onda Palestine. Zašto bi bilo loše razmišljati dva koraka unaprijed?svi u napad wrote:Nikad za nikad dijelit Bosnu. Sve ove diksusije su probni baloni i ubacivanje crva sumnje (sto je najvaznije u eppe ratu) kako bi se oslabile patriote i normalni ljudi jedne i jedine. U slucaju podjele sve bi otislo u helac i za max 100 godine ne bi bilo ni tog Bosnjakistana. Nek traje ova rahat patnja. Kad Ivanic kaze da vrijeme radi za njih i da ce se BiH sama raspasti i mi mozemo isto tako misliti i reci da ce svi koji navijaju za komsije i susjede preselit u voljene zemlje. Mozda SDA ima ovakve namjere jer je to skup retardiranih koji su se napljackali i ne vide dalje od nosa no i oni nemaju muda za to sve dok na ovom i slicnom forumu 100-njak ljudi pise protiv te ideje, Niko od ovih kvazi politicara sa sve tri strane ne zna koliko bi ljudi branilo ideju jedne i jedine nam domovine i sve dok je tako bice ova rahat patnja a ona ipak radi za one koji vole jednu i jedinu. Ideja o nekoj radikalnoj pariji nije losa cisto da neprijatelji shvate da ima i radikalnih Bosnjaka kao sto ima ovih na drugim stranama. Zivjeli!
A to o vremenu su pokupili od rahmetli Tihića, on je govorio da Bošnjaci imaju vremena. RS i Hrvati gledano realno nemaju.
- bdzs
#73 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
To je neminovno da će se desiti u slučaju raspada sadašnje države. To nema veze sa SDA. Državu čini narod a ne teritorija. Normalno da će onda biti priključene i sve teritorije na kojima žive ili su živili protjerani Bošnjaci, a to su teritorije nekih sadašnji država ili entiteta. To je logična alternativa mogućem separatizmu Srba i Hrvata.
- insomnia78
#74 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Zato Bosnja nikad vise
- Alfons Kauders
#75 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Prije par mjeseci su preko Zahiragica ubijedili narod da su muslimani ugrozeni u Sarajevu (u kojem vladaju skoro 30 godina).madner wrote:Nema ni IZ. IZ ima uticaja samo kada im se hutbe poklope sa mentalnim sklopom glasaca.Alfons Kauders wrote:Nema SDA, ali ima IZ BiH... Jedna hutba i eto ti 300,000 zelenih Borgova, spremnih da zaokruze sta god im se kaze.madner wrote:
Budimo realni, nema vrh SDA podrsku ni u SDA za ovo.
Viditi pod Holiday Inn 1993.![]()
Ono sto vrh 25 godina radi jeste pokusaj da se ljudima ogadi BiH kako bi dosli do fildzana, ali to je jako uzak krug ljudi.
Zato bi ova fildzan stranka bila prava stvar, da se tacno vidi koliko % ljudi podrzava tu ideju. Pravi Bosnjaci po definiciji.
Ne potcjenjuj ih, narocito ne nove generacije kojim od osnovne skole ispiru mozak.