Persiranje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zoza

#51 Re: Persiranje

Post by zoza »

triconja wrote:Kakav bonton kakvi bakraci. Mene su ucili da pozdravlja onaj ko je u pokretu (npr. sjedis i neko naidje on mora pozdraviti), kad su oboje u pokretu pozdravlja mladji i kad oboje miruju pozdravlja mladji. Persiranje se vrsi skoro uvijek. Smanjuje trajanje razgovora ako je sagovornik neko stariji :lol:
Kako to? Sjede 2 sata i onda onaj mlađi kaže "Kako ste?" :D
Edin H.

#52 Re: Persiranje

Post by Edin H. »

ExNihilo wrote:
Međutim, u mom iskustvu, postoje značajne kulturološke razlike u interpretaciji ove društvene norme. Dok se u pojedinim društvima persiranje shvata prilično "labavo", kao kod nas, pa može proći i bez istog, a možeš i jebavati nekome majku dok ga persiraš, živio sam na mjestima gdje je nepersiranje predstavljalo smrtni grijeh.
DJe? :shock:

Ja taman htio predloziti da prvi ukinemo persiranje i ucinimo bosanski jedinstven u odnosu na druge, ali istovjetne :D jezike.

Kad moze engleski bez persiranja, moze i bosanski.

Ionako kada te pocnu persirati znas da si ga ugasio, tj, ostario. :oops:
Edin H.

#53 Re: Persiranje

Post by Edin H. »

zoza wrote:
triconja wrote:Kakav bonton kakvi bakraci. Mene su ucili da pozdravlja onaj ko je u pokretu (npr. sjedis i neko naidje on mora pozdraviti), kad su oboje u pokretu pozdravlja mladji i kad oboje miruju pozdravlja mladji. Persiranje se vrsi skoro uvijek. Smanjuje trajanje razgovora ako je sagovornik neko stariji :lol:
Kako utvrditi tko je mladji, rodnim listom, trazis licnu ili nesto trece?
supercali

#54 Re: Persiranje

Post by supercali »

djevojka bez imena wrote:Napast' je moze s koje god strane da hoda :skoljka:

Dosta stvari u nasem odgoju je temeljeno na bontonu i to je dobro, mada se tu prikaci i stvari koje veze nemaju s tim, pa uz npr

ispravi se za stolom, ne stavljaj laktove na sto ide i -ne pricaj dok jedes, ne 'zalijevaj' vodom kvare ti se zubi :lol:
Ako je uzak trotoar kako mislis da je napadne kroz zid?
Uzak se podrazumjeva da je zid s druge strane a ne zemlja
Matzan

#55 Re: Persiranje

Post by Matzan »

insomnia78 wrote:Nije to Ota. Ona ne radi vise ovdje. Vidio sam je neki dan :-D
Jel' ti čuvala malog?
MyTao

#56 Re: Persiranje

Post by MyTao »

zoza wrote:
:D :D
Edin H.

#57 Re: Persiranje

Post by Edin H. »

Vrh je kada nekoga persiras, a osoba ti onda odgovori sa mi govoreci o sebi kao pojedincu. :D
Matzan

#58 Re: Persiranje

Post by Matzan »

Persiranje je stvar dobrog odgoja.
Meni je baš lijepo zvučalo kad mi sekretarica kaže: "jao šefe, što Vam je velik!" :)
Connaisseur Karlin

#59 Re: Persiranje

Post by Connaisseur Karlin »

Edin H. wrote:Vrh je kada nekoga persiras, a osoba ti onda odgovori sa mi govoreci o sebi kao pojedincu. :D
:lol: :lol: :lol:
Edin H.

#60 Re: Persiranje

Post by Edin H. »

Matzan wrote:Persiranje je stvar dobrog odgoja.
Meni je baš lijepo zvučalo kad mi sekretarica kaže: "jao šefe, što Vam je velik!" :)
E tu se vec radi o kvaltetnom procesu zaposljavanja :oops:
radiša

#61 Re: Persiranje

Post by radiša »

U drzavi dje svak ziv strajkuje,dje posla nema,dje se janje okrece za prvi maj u centru grada,dje se svojata klub ako igra jedan igrac iz bih u njemu, ko da je njegov,dje svaki drugi građanin konta da je zajeban-bogom dan,dje vecina treba konta da su kim karadasian itd itd... ne moze i ne smije biti kulture.Ko te pozdravi sa dobar dan slobodno ga nabij nogom u dupe.
Toffee karamela

#62 Re: Persiranje

Post by Toffee karamela »

uglavnomja wrote:ne persiraju se ljudi samo zbog godina nego prvenstveno zbog postovanje prema "nebliskim" i nepoznatim osobama.
Amen to that, naša bosanska gradska i prigradska seljačija nikako da shvati da nije VI izmišljeno samo kao znak iskazivanja nekog poštovanja starijima (jbalo ih poštovanje starijih) nego kao znak distance, obraćanje osobama koje dobro ne poznaješ. Ali naš narod doduše ionako ne zna dugo da održava tu pristojnu distancu pa se vrlo brzo smrtno uvrijedi ako vidi da nećeš s njim na ti i da ti ne može onako u šali jbavati članove familije i pičkarat se s tobom očekujući da se za dva dana izmirite. I tačno vidiš da ih srklet i nervoza hvata ako neko duže vremena ustraje na VI.

U Francuskoj sam vidjela da je to VI striktno, čak i omladina koja nije u bliskim odnosima se persira.
MyTao

#63 Re: Persiranje

Post by MyTao »

Toffee karamela wrote:
uglavnomja wrote:ne persiraju se ljudi samo zbog godina nego prvenstveno zbog postovanje prema "nebliskim" i nepoznatim osobama.
Amen to that, naša bosanska gradska i prigradska seljačija nikako da shvati da nije VI izmišljeno samo kao znak iskazivanja nekog poštovanja starijima (jbalo ih poštovanje starijih) nego kao znak distance, obraćanje osobama koje dobro ne poznaješ. Ali naš narod doduše ionako ne zna dugo da održava tu pristojnu distancu pa se vrlo brzo smrtno uvrijedi ako vidi da nećeš s njim na ti i da ti ne može onako u šali jbavati članove familije i pičkarat se s tobom očekujući da se za dva dana izmirite. I tačno vidiš da ih srklet i nervoza hvata ako neko duže vremena ustraje na VI.

U Francuskoj sam vidjela da je to VI striktno, čak i omladina koja nije u bliskim odnosima se persira.
:thumbup:
Edin H.

#64 Re: Persiranje

Post by Edin H. »

Connaisseur Karlin wrote:
Edin H. wrote:Vrh je kada nekoga persiras, a osoba ti onda odgovori sa mi govoreci o sebi kao pojedincu. :D
Je li ti se desilo to?

Ja se ono skroz sj..., gledam gdje su ljudi :D , o kome ova govori. :D
Connaisseur Karlin

#65 Re: Persiranje

Edin H. wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Je li ti se desilo to?

Ja se ono skroz sj..., gledam gdje su ljudi :D , o kome ova govori. :D
slusala sam takvu konverzaciju, komedija :lol:
Connaisseur Karlin

#66 Re: Persiranje

Toffee karamela wrote:

lajkujem :)
triconja

#67 Re: Persiranje

Post by triconja »

Edin H. wrote:
zoza wrote:
Kako utvrditi tko je mladji, rodnim listom, trazis licnu ili nesto trece?
Mladji je onaj koji prvi pozdravi :lol:
MOSALJOZE

#68 Re: Persiranje

Post by MOSALJOZE »

Ja tako nekad iz zaebancije odgovorim,al raja konta.Ili barem ja mislim da konta,trebalo bi.
Edin H.

#69 Re: Persiranje

Post by Edin H. »

MOSALJOZE wrote:
Ja tako nekad iz zaebancije odgovorim,al raja konta.Ili barem ja mislim da konta,trebalo bi.
Da, ali i ti si negdje to pokupio kada nije bila zajebancija.
pinkman

#70 Re: Persiranje

Post by pinkman »

Ljakan wrote:Imam neke komsije koje su od mene starije mozda 2-3 godine i pozdravljaju se sa dobar dan i doviđenja.Prvi nikad ne pozdrave,valjda im to ne dopusta nivo,sta li ali ja uvijek pozdravim starije pa tako i njih,ne predstavlja mi nikakav problem.Samo zbog razlike u godinama koja je neprimjetna,skoro,ovo persiranje malo iritira jer mislim da se ipak persiraju puno stariji kao i neka mjesta gdje ljudi rade i gdje postoji taj neki hajmo reci kodeks.Da li bi bilo pametno da ih pitam a sto me persirate? :D
Zato sto ne zeli s tobom blizak i prijateljski kontakt. Drzi rastojanje izmedju tebe i sebe. Ti si ti, a on je on. No offense. :thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Prvi put čujem za to pravilo kretanja, jebote bonton ispade fizika. :lol: Ja sam opet čuo da pozdravlja onaj koji dolazi sa desne strane, tj. pravilo pozdrava desne strane. :-) :mrgreen:
Nas je efendija u srednjoj ucio da ga ne smijemo prvi pozdravljati jer je on taj koji ulazi u ucionicu, i da je red da onaj ko ulazi u prostoriju pozdravi prisutne :D
triconja

#71 Re: Persiranje

Post by triconja »

pinkman wrote:
Ljakan wrote:Imam neke komsije koje su od mene starije mozda 2-3 godine i pozdravljaju se sa dobar dan i doviđenja.Prvi nikad ne pozdrave,valjda im to ne dopusta nivo,sta li ali ja uvijek pozdravim starije pa tako i njih,ne predstavlja mi nikakav problem.Samo zbog razlike u godinama koja je neprimjetna,skoro,ovo persiranje malo iritira jer mislim da se ipak persiraju puno stariji kao i neka mjesta gdje ljudi rade i gdje postoji taj neki hajmo reci kodeks.Da li bi bilo pametno da ih pitam a sto me persirate? :D
Zato sto ne zeli s tobom blizak i prijateljski kontakt. Drzi rastojanje izmedju tebe i sebe. Ti si ti, a on je on. No offense. :thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Prvi put čujem za to pravilo kretanja, jebote bonton ispade fizika. :lol: Ja sam opet čuo da pozdravlja onaj koji dolazi sa desne strane, tj. pravilo pozdrava desne strane. :-) :mrgreen:
Nas je efendija u srednjoj ucio da ga ne smijemo prvi pozdravljati jer je on taj koji ulazi u ucionicu, i da je red da onaj ko ulazi u prostoriju pozdravi prisutne :D
Ja sam dosta dugo uvijek pozdravljao prvi, nema veze kakva je situacija, jer sam mislio da je pozdrav ustvari nacin da im das do znanja ko pozdravlja i da mislis dobro samim cinom. I tako dok mi nekoliko starijih ljudi ne rece da to nije u redu i ovo sto napisah. Ima poslovica "ako ti 10 ljudi kaze da si pijan lezi valjaj se" i eto prihvatio sam njihovo rezonovanje pozdrava.
pinkman

#72 Re: Persiranje

Post by pinkman »

triconja wrote: Ja sam dosta dugo uvijek pozdravljao prvi, nema veze kakva je situacija, jer sam mislio da je pozdrav ustvari nacin da im das do znanja ko pozdravlja i da mislis dobro samim cinom. I tako dok mi nekoliko starijih ljudi ne rece da to nije u redu i ovo sto napisah. Ima poslovica "ako ti 10 ljudi kaze da si pijan lezi valjaj se" i eto prihvatio sam njihovo rezonovanje pozdrava.
Znas kako kazu, sto ljudi sto cudi. Ja se slazem s tobom. Bezveze je kad neko glumi velicinu a stariji od tebe dvije-tri godine, ali eto.
muha_sa

#73 Re: Persiranje

Post by muha_sa »

meni najdraži pozdrav koji je danas uobicajen---KAKO STEEEEE

taman se zaholcam da krenem nabrajat šta me sve boli i kojem sam hecimu išo - on ne saceka ni da izustim vec produži :( :-)
jeza u ledja

#74 Re: Persiranje

Post by jeza u ledja »

Mene zanima od kuda ta rijec "persiranje" uopste potice? Garant iz francuskog, mozda engleskog, od rijeci "person" ili kako vec? Mislim lupam, ali eto mozda neko zna? :)

A bonton ko bonton....htio bih reci jebo to, to je iz nekog starog doba, mrzim te tradicije....ali onda skontam da i sam praktikujem neke sitnice koje sam naucen. :-) No to je samo djelic cijelog opusa cudnih normi.
SmokingMan

#75 Re: Persiranje

Post by SmokingMan »

Pesrisam zašto što moram,inače kod mene sve ide na "hej ti". :D
Post Reply