Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
-
PM72
#51 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Ne znam gdje je mogu produžiti kad sa strane prema Kuli imaš još 20-30 metara do ograde?
- sargon
#52 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Uvis jarane uvis, ko na nosaču avionaPM72 wrote:Ne znam gdje je mogu produžiti kad sa strane prema Kuli imaš još 20-30 metara do ograde?
- Koshpa
#53 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
PM72 wrote:Ne znam gdje je mogu produžiti kad sa strane prema Kuli imaš još 20-30 metara do ograde?
Ovo je konacni plan
-
Denijaz1254
#54 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Kada ovo pocinje izgradnja ovoga?Koshpa wrote:PM72 wrote:Ne znam gdje je mogu produžiti kad sa strane prema Kuli imaš još 20-30 metara do ograde?
Ovo je konacni plan
- Koshpa
#55 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Kad eksploatisu zemljiste
- salik79
#56 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Mislis naprave eksproprijaciju zemljista!? Eksploatacija bi, eventualno, nastupila nakon eksproprijacije.Koshpa wrote:Kad eksploatisu zemljiste
- drndalo
#57 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Majko draga kakve analfabete pricaju i o cemu...?! Ko baba o ustipcima... Ne bi vecinu ni MMF pokrio... 

SJJ ostaje bez kapaciteta? Grohotom se smijem... Arapi iz Kuvajta i Qatara dolaze na odmor pa treba u100strucit kapacitet? Pa da svi od tamo dodju na odmor 1x godisnje, opet bi ih se moglo opsluziti... 80% arapi? Ili moja ili tvoja matematika ne valja... Neka svaki dan ima za Dubai let, plus 2 TK za IST, PLUS 1 PGS za SAW, To su letovi kojima realno dolaze arapi, na TK su 1/2 putnika nasi i Turci, druga polovina su turisti, i opet ne sve Arapi, jer Japanaca, Kineza i Korejanaca ima svaki dan bar 50-ak... Na PGS bude u sezoni pola Arapa... Flydubai ima opet bar pola putnika koji nisu arapski turisti... Tu dakle dolazimo do cca. 2 aviona velicine cca. 180 sjedista dnevno arapa, iliti oko 350 arapa dnevno maximalno... Nije to malo, ali koliko to utice na kapacitet aerodroma? Gdje su ostali letovi svaki dan? Ostali letovi koji mahom lete svaki dan su OU 2x, JP 1x, JU 1x, LH 1x, OS, 2x, iliti sa konzervativnim racunanjem barem 700 raspolozivih sjedista na ovim letovima dnevno. Iliti 2x vise od sjedista kojim arapi dolaze... Dakle za bolji uzorak statistike, doci na aerodrom kad slecu avioni iz Minhena, Beca, Zagreba, Beograda, Ljubljane, pa malo gledati i bijele putnike koji dolaze/odlaze, doduse, najcesce na zapad...
SJJ ima guzvu samo kada dodju 4 aviona u pola sata, ostali dio dana imaju po par sati kad nista ni ne dolazi ni ne odlazi... Sta bi Split trebao onda reci, pa oni godinama subotom imaju smjene turista, >120 aviona taj dan prodje kroz zgradu... I odrade, savovi pucaju, ali ljudi prolaze... Organizovali su bolje stvari, pa ide... Sad se najzad sire. Da ne pricam o tome da na SPU nema odvojen taxiway ni na jednu stranu piste, za razliku od SJJ koji ima taxiway sa pravca 30. To u SPU znaci da ne mogu 3 aviona redom ici na poletanje prema pragu piste, pa po jedan izlaziti na pistu i nakon poletanja da iduci moze za 1min. dodati gas... Kod njih svaki avion na polijetanje mora raditi backtrack pistom, sto znaci da niko ne moze polijetati/sletati dok se on ne skloni. Dakle barem 2 min. Izmedju 2 aviona moraju proteci da se poleti, cesto i za slijetanje, ako ne uspiju zakociti do taxiwaya A i B, nego prodju do kraja piste, okrenu se, i vrate pistom nazad...
Visoko? Jos grohotnije se smijem... Jeste li bili tamo da vidite kako je to Chenga isprojektovo i odradio...? 2 piste u SJJ ? Pa teoretski, moze i nosac aviona u Kosevskom potoku privezan, tek bi to bio centar...
Jos kad bi neko nesto procitao s razumijevanjem, po mogucnosti pogledao na internetu sta napisano znaci, ako vec ne zna, bilo bi super... Ocito je to malo tesko ocekivati u doba kad svako internet ima ali nece vise od 2 klika do informacije da stisne...Radi se o zemljištu čijim se sticanjem u vlasništvo Međunarodnog aerodroma Sarajevo osigurava proširenje osnovnog pojasa PSS (ne i same PSS), te se dodatno štite radio-navigacioni uređaji u blizini predmetnog zemljišta od nedozvoljenih aktivnosti", rekla je za Klix.ba Sanja Bagarić-Arnaut iz Odjela za odnose s javnošću Međunarodnog aerodroma Sarajevo
SJJ ostaje bez kapaciteta? Grohotom se smijem... Arapi iz Kuvajta i Qatara dolaze na odmor pa treba u100strucit kapacitet? Pa da svi od tamo dodju na odmor 1x godisnje, opet bi ih se moglo opsluziti... 80% arapi? Ili moja ili tvoja matematika ne valja... Neka svaki dan ima za Dubai let, plus 2 TK za IST, PLUS 1 PGS za SAW, To su letovi kojima realno dolaze arapi, na TK su 1/2 putnika nasi i Turci, druga polovina su turisti, i opet ne sve Arapi, jer Japanaca, Kineza i Korejanaca ima svaki dan bar 50-ak... Na PGS bude u sezoni pola Arapa... Flydubai ima opet bar pola putnika koji nisu arapski turisti... Tu dakle dolazimo do cca. 2 aviona velicine cca. 180 sjedista dnevno arapa, iliti oko 350 arapa dnevno maximalno... Nije to malo, ali koliko to utice na kapacitet aerodroma? Gdje su ostali letovi svaki dan? Ostali letovi koji mahom lete svaki dan su OU 2x, JP 1x, JU 1x, LH 1x, OS, 2x, iliti sa konzervativnim racunanjem barem 700 raspolozivih sjedista na ovim letovima dnevno. Iliti 2x vise od sjedista kojim arapi dolaze... Dakle za bolji uzorak statistike, doci na aerodrom kad slecu avioni iz Minhena, Beca, Zagreba, Beograda, Ljubljane, pa malo gledati i bijele putnike koji dolaze/odlaze, doduse, najcesce na zapad...
SJJ ima guzvu samo kada dodju 4 aviona u pola sata, ostali dio dana imaju po par sati kad nista ni ne dolazi ni ne odlazi... Sta bi Split trebao onda reci, pa oni godinama subotom imaju smjene turista, >120 aviona taj dan prodje kroz zgradu... I odrade, savovi pucaju, ali ljudi prolaze... Organizovali su bolje stvari, pa ide... Sad se najzad sire. Da ne pricam o tome da na SPU nema odvojen taxiway ni na jednu stranu piste, za razliku od SJJ koji ima taxiway sa pravca 30. To u SPU znaci da ne mogu 3 aviona redom ici na poletanje prema pragu piste, pa po jedan izlaziti na pistu i nakon poletanja da iduci moze za 1min. dodati gas... Kod njih svaki avion na polijetanje mora raditi backtrack pistom, sto znaci da niko ne moze polijetati/sletati dok se on ne skloni. Dakle barem 2 min. Izmedju 2 aviona moraju proteci da se poleti, cesto i za slijetanje, ako ne uspiju zakociti do taxiwaya A i B, nego prodju do kraja piste, okrenu se, i vrate pistom nazad...
Visoko? Jos grohotnije se smijem... Jeste li bili tamo da vidite kako je to Chenga isprojektovo i odradio...? 2 piste u SJJ ? Pa teoretski, moze i nosac aviona u Kosevskom potoku privezan, tek bi to bio centar...
- supercali
#58 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Nemojte dvije piste ko ce kopati tunel ispod dvije piste jbt
-
Naslovnica
#59 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Za sve koji spominju Visoko za novi aerodrom - vi ili nikada niste bili u Visokom, ili trolate.
Pa Visoko ima puuuno više maglovitih dana nego Sarajevo, nemojte biti smiješni.
Taman da neko i ima pare za sve to, aerodrom u Visokom bi bio totalni promašaj. Više bi bio zatvoren nego otvoren.
Taman da neko i ima pare za sve to, aerodrom u Visokom bi bio totalni promašaj. Više bi bio zatvoren nego otvoren.
- insomnia78
#60 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Sta kokuz zamisli to ni Antonov ne moze ponijeti
- karanana
#61 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Eve ga nacrtali su novi terminal. Dobri su u crtanju i autocadu, vidjecemo hoce li se i kad crtezi pretvoriti u stvarnost.
Za nadati se da nije novo bacanje i pranje para za projektanta.
38 miliona. To je beze nesto. Franjin terminal je blizu 600 bio.
Za nadati se da nije novo bacanje i pranje para za projektanta.
38 miliona. To je beze nesto. Franjin terminal je blizu 600 bio.
- drndalo
#62 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Ih Franju su barem poduplali napuhivanjem faktura... Nasa posla, za saku dolara pustamo strane majstore da rade sta hoce...
- Better Man
#63 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Upravo tako.Naslovnica wrote:Za sve koji spominju Visoko za novi aerodrom - vi ili nikada niste bili u Visokom, ili trolate.
-
mistek
#64 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Teško će za naših života biti potrebno praviti novi aerodrom. Dužina piste od 2.700 metara je zadovoljavajuća, sasvim. Na njega može sletiti haman sve sada, a ima dosta primjera po svijetu gdje su piste recimo 3 kilometra. Kao što neko reče, neće Sarajevo nikad biti tranzit, nego samo maksuzna destinacija. Beč, pa onda i Beograd, Zagreb su tu za tranzit, ako treba. Uglavnom, uz godišnje povećanje broja putnika od 5%, što je dugoročno recimo realno, pogotovo jer će rast nekad usporiti, 2050. godine, promet će biti 4 miliona putnika. Trenutna lokacija, uz proširenje i dogradnju terminala, biće dovoljna za ovo. Dužina piste nema nikakve veze s prometom (Split ima kraću pistu, a 2,3 miliona putnika).
Svakako, čim Sarajevo udupla trenutnu cifru, treba se baciti na razvijanje Tuzle, pa i Mostara. Tuzla se može proširiti kako god hoće i lagano pumpati promet gore. Širenje mostarske piste je relativnije, ali dole je trenutni promet svakako mizeran, tj. bez Međugorja bi bio nikakav.
Svakako, čim Sarajevo udupla trenutnu cifru, treba se baciti na razvijanje Tuzle, pa i Mostara. Tuzla se može proširiti kako god hoće i lagano pumpati promet gore. Širenje mostarske piste je relativnije, ali dole je trenutni promet svakako mizeran, tj. bez Međugorja bi bio nikakav.
- Thorgerson
#65 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Ali cemu uopste sirenje piste - ne kontam? Postavljac teme mora shvatiti da mi nikada necemo imati aerodrom tipa onog u Becu, Minhenu itd. Dakle, to mastanje zaboravi.
Evo gledam danas SJJ ima 15 letova. od 8h do 22h. Znaci cca. svako sat jedan avion sleti-uzleti.
Nisam strucnjak, ali mislim da se u ovih 14h sati moze ugurati sigurno jos 15 letova, ako ne i vise i sa ovom jednom pistom. To bi znacilo da svako pola sata avion slijece, uzlijece.
Dakle, mi mozemo UDUPLATI saobracaj, ako ni i UTROSTRUCITI sa ovom pistom. Nije tu neka guzva. Avioni mogu sletjeti, to nije problem, dakle pista sama je zadovoljavajuca.
Mi trebamo siriti terminale, ubrzati fluktuaciju ljudi i prtljaga. A za to ima i vise nego dovoljno prostora. Npr. onaj parking prostor se sav moze staviti pod zemlju. Nekada u buducnosti se tu mogu graditi terminali, a parking smjestiti pod zemlju i napraviti garaze.
Evo gledam danas SJJ ima 15 letova. od 8h do 22h. Znaci cca. svako sat jedan avion sleti-uzleti.
Nisam strucnjak, ali mislim da se u ovih 14h sati moze ugurati sigurno jos 15 letova, ako ne i vise i sa ovom jednom pistom. To bi znacilo da svako pola sata avion slijece, uzlijece.
Dakle, mi mozemo UDUPLATI saobracaj, ako ni i UTROSTRUCITI sa ovom pistom. Nije tu neka guzva. Avioni mogu sletjeti, to nije problem, dakle pista sama je zadovoljavajuca.
Mi trebamo siriti terminale, ubrzati fluktuaciju ljudi i prtljaga. A za to ima i vise nego dovoljno prostora. Npr. onaj parking prostor se sav moze staviti pod zemlju. Nekada u buducnosti se tu mogu graditi terminali, a parking smjestiti pod zemlju i napraviti garaze.
- DaysleepeR
#66 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
proširenje i produžavanje piste omogućava da SJJ primi i veće ptice od ovih sada.
samim tim više putnika, a jako bitno, veće cargo pošiljke u uvozu i izvozu
nije sve u arapima i turistima...
-
Naslovnica
#67 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
SJJ nikada neće biti hub.
Mi smo krajnja destinacija.
Pista je sasvim dovoljna za namjenu aerodroma.
Mi smo krajnja destinacija.
Pista je sasvim dovoljna za namjenu aerodroma.
- drndalo
#68 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
DaysleepeR wrote:proširenje i produžavanje piste omogućava da SJJ primi i veće ptice od ovih sada.
Dal' se neko zahebo pa procitao ovo sto oznacih crvenom bojom? Kakvo prosirenje piste? Niko ga ne spominje osim debilno izvucenog naslova teksta...drndalo wrote:Majko draga kakve analfabete pricaju i o cemu...?! Ko baba o ustipcima... Ne bi vecinu ni MMF pokrio...
Jos kad bi neko nesto procitao s razumijevanjem, po mogucnosti pogledao na internetu sta napisano znaci, ako vec ne zna, bilo bi super... Ocito je to malo tesko ocekivati u doba kad svako internet ima ali nece vise od 2 klika do informacije da stisne...Radi se o zemljištu čijim se sticanjem u vlasništvo Međunarodnog aerodroma Sarajevo osigurava proširenje osnovnog pojasa PSS (ne i same PSS), te se dodatno štite radio-navigacioni uređaji u blizini predmetnog zemljišta od nedozvoljenih aktivnosti", rekla je za Klix.ba Sanja Bagarić-Arnaut iz Odjela za odnose s javnošću Međunarodnog aerodroma Sarajevo
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#69 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Vrlo brzo, koliko ja imam informacije iduce sedmiceDenijaz1254 wrote:Kada ovo pocinje izgradnja ovoga?Koshpa wrote:PM72 wrote:Ne znam gdje je mogu produžiti kad sa strane prema Kuli imaš još 20-30 metara do ograde?
Ovo je konacni plan
Papire hitno spremaju, pritiscu sve okolo
- Thorgerson
#70 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Zasto bi neka veca ptica slijetala uopste u Sarajevo? Prvo i da prosirimo pistu za vece ptice, mislim da tu i ostali faktori uticu, jer imas planincuru odmah tik do aerodroma itd.DaysleepeR wrote:proširenje i produžavanje piste omogućava da SJJ primi i veće ptice od ovih sada.
Ulupati sada milione u prosirenje piste, pored Zagreba i Beograda ravnih kao tepsije, Sarajevo nema sanse. Niti vidim uopste razlog zasto bi bilo kakav veci avion uopste ovdje slijetao.
Dakle, mi trebamo prosiriti terminale i urediti sam prijem i protok putnika i robe. Pista je ok, moze primiti dovoljno velike ptice.
- DaysleepeR
#71 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Domaće transportne kompanije sve veće avionske pošiljke šalju na Bečki aerodrom pa dalje kopnom za Sarajevo što povećava trošak za sve u BiH a i upumpava pare od manipulacije Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj.Thorgerson wrote:Zasto bi neka veca ptica slijetala uopste u Sarajevo? Prvo i da prosirimo pistu za vece ptice, mislim da tu i ostali faktori uticu, jer imas planincuru odmah tik do aerodroma itd.DaysleepeR wrote:proširenje i produžavanje piste omogućava da SJJ primi i veće ptice od ovih sada.
Ulupati sada milione u prosirenje piste, pored Zagreba i Beograda ravnih kao tepsije, Sarajevo nema sanse. Niti vidim uopste razlog zasto bi bilo kakav veci avion uopste ovdje slijetao.
Dakle, mi trebamo prosiriti terminale i urediti sam prijem i protok putnika i robe. Pista je ok, moze primiti dovoljno velike ptice.
eto, ima još argumenata za, ali ja mislim da je ovaj dovoljan
- Thorgerson
#72 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Ok, shvatam to, medjutim misilm da razlog tome nije pista i to da taj transportni avion ne moze sletjeti na ovu pistu. Tu sigurno moraju biti drugi razlozi, a cisto sumnjam da bi i da se prosiri pista slijetao ovdje, broj posiljki sigurno nije toliki da avion bas ide direktno u Sarajevo. Vjerovatno s razlogom slijece u Austriju.DaysleepeR wrote:Domaće transportne kompanije sve veće avionske pošiljke šalju na Bečki aerodrom pa dalje kopnom za Sarajevo što povećava trošak za sve u BiH a i upumpava pare od manipulacije Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj.Thorgerson wrote:Zasto bi neka veca ptica slijetala uopste u Sarajevo? Prvo i da prosirimo pistu za vece ptice, mislim da tu i ostali faktori uticu, jer imas planincuru odmah tik do aerodroma itd.DaysleepeR wrote:proširenje i produžavanje piste omogućava da SJJ primi i veće ptice od ovih sada.
Antonov An 124 koji je sletio, imao je ove karatkeristike:
dužina: 68,96 m
raspon krila: 73,3 m
površina krila: 628 m2
visina: 20,78 m
masa zrakoplova: 175.000 kg
A evo ti dimenzije najveceg putnickog aviona na svijetu airbus a380
Dužina 73 m
Raspon krila 79,8 m
Visina 24,1 m
Masa zrakoplova 276 800 kg
- DaysleepeR
#73 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Veličina aviona nema veze sa tim koliko mu je potrebno za zaustavljanje i polijetanje.Thorgerson wrote: Ok, shvatam to, medjutim misilm da razlog tome nije pista i to da taj transportni avion ne moze sletjeti na ovu pistu. Tu sigurno moraju biti drugi razlozi, a cisto sumnjam da bi i da se prosiri pista slijetao ovdje, broj posiljki sigurno nije toliki da avion bas ide direktno u Sarajevo. Vjerovatno s razlogom slijece u Austriju.
Antonov An 124 koji je sletio, imao je ove karatkeristike:
dužina: 68,96 m
raspon krila: 73,3 m
površina krila: 628 m2
visina: 20,78 m
masa zrakoplova: 175.000 kg
A evo ti dimenzije najveceg putnickog aviona na svijetu airbus a380
Dužina 73 m
Raspon krila 79,8 m
Visina 24,1 m
Masa zrakoplova 276 800 kg
Antonov je pravljen za ratne uslove i može sletiti na malu pistu. Isto je i sa Herculesom koji je u ratu slijetao okomito na pola piste SJJ-a.
Airbus a380 ne može druže. Ne mogu ni manji avioni od njega. Putnički avioni prevoze većinu cargo saobraćaja. Cargo saobraćaj je prvi izbor za jako bitnu robu, tipa lijekovi. Ako ti lijekovi u državu dolaze na kašičicu, onda si u banani.
- karanana
#74 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
Par pitanja vezano za cargo saobracaj....
Da li su zaista cargo kapaciteti putnickih aviona maksimizirani? Da li je to razlog zasto dosta robe ide drumskim prevozom ili je mozda ipak kalkulacija troska po mjernoj jedinici robe pokazala da je isplativije stvari voziti kamionima?
Koji su to gabariti cargo aviona pa oni kao ne mogu sada sletiti?
Ok ima ih 747 koji ne mogu, ali zar bi bila potreba da cargo 747 ikad sleti u sarajevo? Koliko znam fedexovi slijecu tu i tamo i to su avioni koji slijecu i u vidu putnickih...vjerovatno nesto u gabaritima 737 ili 320ke.
Da li su zaista cargo kapaciteti putnickih aviona maksimizirani? Da li je to razlog zasto dosta robe ide drumskim prevozom ili je mozda ipak kalkulacija troska po mjernoj jedinici robe pokazala da je isplativije stvari voziti kamionima?
Koji su to gabariti cargo aviona pa oni kao ne mogu sada sletiti?
Ok ima ih 747 koji ne mogu, ali zar bi bila potreba da cargo 747 ikad sleti u sarajevo? Koliko znam fedexovi slijecu tu i tamo i to su avioni koji slijecu i u vidu putnickih...vjerovatno nesto u gabaritima 737 ili 320ke.
-
Bodkin
#75 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu
DaysleepeR wrote:Domaće transportne kompanije sve veće avionske pošiljke šalju na Bečki aerodrom pa dalje kopnom za Sarajevo što povećava trošak za sve u BiH a i upumpava pare od manipulacije Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj.Thorgerson wrote:Zasto bi neka veca ptica slijetala uopste u Sarajevo? Prvo i da prosirimo pistu za vece ptice, mislim da tu i ostali faktori uticu, jer imas planincuru odmah tik do aerodroma itd.DaysleepeR wrote:proširenje i produžavanje piste omogućava da SJJ primi i veće ptice od ovih sada.
AKo je cargo argument, bolje da se u tuzli pravi