Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#51 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Nurudin »

patriot_1 wrote:
wmosi wrote:
Nurudin wrote:Ja imam par jednostavnih pitanja, baš u vezi ovog Uskrsa i ovim putem čestitam kršćanima taj praznik.
U vezi toga volio bih da mi se objasni , par vjerovatno čestih pitanja u vezi toga.

Ako je Isus bog i ako je umro na tri dana, tko je bio bog za to vrijeme ?

Ako je Isus bog i samim time je svemoguć, onda je njegovo umiranje na križu u stvari samoubistvo.
Da li to znači da je samoubistvo bogougodan čin i kakvu to poruku šalje mladima?

mir i ljubav od muslimanske braće (ne onih iz egipta )
pozz
To što je bio mrtav tri dana ne znači da On nije postojao. Vjera nas uči da fizička smrt nije konačan kraj ličnosti već jedino promjena forme postojanja. Znači, tijelo tri dana bez funkcije ali duh i duša živa sve vrijeme. Vjera nas uči da je On to vrijeme proveo u Adu...
Odgovor na drugo pitanje si mogao naći bilo gdje u vjerskoj literaturi. Umiranje na krstu je dobrovoljna odluka i dio plana. Njegova pojava je usledila kad su se ispunili potrebni preduslovi ("kad se ispunilo vrijeme") koji su omogućavali takav razvoj događaja. To znači stranu okupaciju Jerusalima, visok nivo iskvarenosti i dvoličnosti jevrejskih vođa itd. To je sve dio višeg plana. Cilj je bio da se omogući zločincima da postupe po svojim pokvarenim željama i da istovremeno Bog pokaže svoju moć kroj ustajanje iz mrtvih, što se i desilo.
Kao što vidiš nema tu samoubistva već život traje i trijumfuje.
Bravo!
Još kad se ti nebi trudio da budeš svakom loncu poklopac , možda bi se nešto iz te zavrzlame i dalo razumjeti.
Ja sam sad razumio da je tu ipak riječ o izrežiranoj predstavi za javnost.
Smrcak15

#52 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

sherbett wrote: Izvini, ali nije mi dovoljno!

Nije me ubjedilo da je nebo zaista fizicko mjesto.. pivotovo ne da je to tamo gire di pogledamo u nebo.
Nebo je metafora.. ne moze biti fizicko mjesto..

Pitanje za tebe: gdje je pakao?

I nadalje.. ne moras meni iznositi citate.. pricaj mi sta znas o tome.. citate pogresno koristis.. ovo sad meni nista ne dokazuje jer Biblija se cita na duhovnoj razini ne fizickoj..
to fizicko mjesto nije u nasem nebu(univerzumu) , to mjesto je u drugom nekom od paralelnih univerzuma,fizicko mjesto sa svojim prirodnim zakonima i stanovnicima.

i biblija tvrdi da je Raj fizicki, i Kur'an tvrdi da je raj fizicki a ne samo duhovni kako neko hoce da predstavi.
patriot_1

#53 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by patriot_1 »

"sherbet"
Izvini, ali nije mi dovoljno!

Nije me ubjedilo da je nebo zaista fizicko mjesto.. pivotovo ne da je to tamo gire di pogledamo u nebo.

I nadalje.. ne moras meni iznositi citate.. pricaj mi sta znas o tome.. citate pogresno koristis.. ovo sad meni nista ne dokazuje jer Biblija se cita na duhovnoj razini ne fizickoj.
.
Fizičko je po tebi mjesto gdje prebiva materija!
Po meni stvarno mjesto koje postoji!
Pakao postoji,gdje je neću nikad saznat jer tamo nikad neću doć!
Smrcak15

#54 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

patriot_1 wrote:
"sherbet"

I nadalje.. ne moras meni iznositi citate.. pricaj mi sta znas o tome.. citate pogresno koristis.. ovo sad meni nista ne dokazuje jer Biblija se cita na duhovnoj razini ne fizickoj.
.
Evo ti se javlja Bog iz Kurana moj patrioce:
Kur'an:.....Jeste li dobili obecanje od Allaha? Ili to vi govorite o Allahu ono što neznate.

tvoje ponasanje je kao da si ostembiljanu garanciju dobio od samoga Boga da je nemoguce za Tebe da tamo zaglavis :-)

znas li ti da takvi ljudi upravo zbog te bahatosti udju u Pakao pa makar bili dobrice i radili dobra djela.

bit ce jedan slucaj na sudnjem danu, gdje ce Bog reci covjeku , Udji u Raj mojom miloscu a covjek ce reci , Ne Boze, nego mojim dobrim djelima, pa ce na kraju biti odvucen u Pakao zbog bezobrazluka.
Smrcak15

#55 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

sherbett wrote:
Smrcak15 wrote:
sherbett wrote: Izvini, ali nije mi dovoljno!

I nadalje.. ne moras meni iznositi citate.. pricaj mi sta znas o tome.. citate pogresno koristis.. ovo sad meni nista ne dokazuje jer Biblija se cita na duhovnoj razini ne fizickoj..
to fizicko mjesto nije u nasem nebu(univerzumu) , to mjesto je u drugom nekom od paralelnih univerzuma,fizicko mjesto sa svojim prirodnim zakonima i stanovnicima.

i biblija tvrdi da je Raj fizicki, i Kur'an tvrdi da je raj fizicki a ne samo duhovni kako neko hoce da predstavi.
Kako moze biti fizicki? Da li itko od nas moze pojmiti paralelni univerzum da potvrdi fizicko postojanje?
Sta je onda Bog? Vanzemaljac? Svemirac?
Kako moze biti fizicki?
pa moze jer se ne kosi sa zakonima fizike , ako naucnici astrofizicari mogu da vjeruju da postoji ovakav svijet izvan naseg univerzuma sa svojim zakonima i stanovnicima zasto mi kao vjernici nemoze vjerovati u ono sto nam vjera govori jer je to bas isto ono sto astrofizicari naucnici vjeruju koji zagovaraju paralelne univerzume.
Da li itko od nas moze pojmiti paralelni univerzum da potvrdi fizicko postojanje?
za sad se nemoze potvrditi
Sta je onda Bog? Vanzemaljac? Svemirac?
nista od toga

Bog je zasebno bice, neogracnicene snage, znanja, mudrosti , koji je vjecan i nema kraja , nemoze mu niko doci u poziciju da mu naskodi niti da mu kakvu korist doprinese, onaj koji daje zivot i usmrcuje, Onaj koji sudi ljudima po apsolutnoj pravdi.
Nije mu nista slicno. kako god ga zamislis on nije takvog izgleda, On je unikat.
patriot_1

#56 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by patriot_1 »

sherbett wrote:
patriot_1 wrote:
"sherbet"

.
Oholost je smrtni grijeh.. malo ti nedostaje poniznosti za jednog krscanina

I trebao bi da znas vise o paklu i sotoni nego o raju i Bogu. U suprotnome, upadas u zamku
Poslanica Rimljanima 8:1-5

”Sad, dakle, nema više nikakve osude onima koji su u Kristu Isusu, jer zakon duha života u Kristu Isusu oslobodio me od zakona grijeha i smrti.
Reče joj Isus: "Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.
Ivan 11,26 I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?
patriot_1

#57 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by patriot_1 »

Smrcak15 wrote:
patriot_1 wrote:
"sherbet"

.
Evo ti se javlja Bog iz Kurana moj patrioce:
Kur'an:.....Jeste li dobili obecanje od Allaha? Ili to vi govorite o Allahu ono što neznate.

tvoje ponasanje je kao da si ostembiljanu garanciju dobio od samoga Boga da je nemoguce za Tebe da tamo zaglavis :-)

znas li ti da takvi ljudi upravo zbog te bahatosti udju u Pakao pa makar bili dobrice i radili dobra djela.

bit ce jedan slucaj na sudnjem danu, gdje ce Bog reci covjeku , Udji u Raj mojom miloscu a covjek ce reci , Ne Boze, nego mojim dobrim djelima, pa ce na kraju biti odvucen u Pakao zbog bezobrazluka.
Pa pusti Kuran,on je za mene kao crtani roman! :-D
Evanđelje:"Reče joj Isus: "Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.
Ivan 11,26 I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?
Smrcak15

#58 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

patriot_1 wrote: Pa pusti Kuran,on je za mene kao crtani roman! :-D
Evanđelje:"Reče joj Isus: "Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.
da vjerujem , samo sto ti naopako razumjes to sve

da On je razlog za ljude i njegova vremena koji su ga slijedili da dobiju Raj to jeste zivot, jer zivot u Paklu se nemoze nazvati zivot.

ovo nije tacno, nema te osobe koja nece umrijeti, bolje ti je da ovo nisi postirao, jer samo dokazujes kako biblija nije rezonska knjiga ,gdje logika nije jaca strana

svako zivo bice ce umrijeti na ovome svijetu. prije ce biti da si ti u ovoj kategoriji

Matej 7,21-23 Neće svaki, koji mi govori: "Gospodine, Gospodine! ući u kraljevstvo nebesko, nego samo tko čini volju Oca mojega, koji je na nebesima.
U onaj dan mnogi će mi reći: "Gospodine, Gospodine, nijesmo li u ime tvoje prorokovali? Nijesmo li u ime tvoje đavle izgonili Nijesmo li u ime tvoje čudesa mnoga činili?
Tada ću im izjaviti; Nikad vas nijesam poznavao; idite od mene, zlotvori!
patriot_1

#59 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by patriot_1 »

Smrcak15 wrote:
patriot_1 wrote: Pa pusti Kuran,on je za mene kao crtani roman! :-D
da vjerujem , samo sto ti naopako razumjes to sve

da On je razlog za ljude i njegova vremena koji su ga slijedili da dobiju Raj to jeste zivot, jer zivot u Paklu se nemoze nazvati zivot.

ovo nije tacno, nema te osobe koja nece umrijeti, bolje ti je da ovo nisi postirao, jer samo dokazujes kako biblija nije rezonska knjiga ,gdje logika nije jaca strana

svako zivo bice ce umrijeti na ovome svijetu. prije ce biti da si ti u ovoj kategoriji

Matej 7,21-23 Neće svaki, koji mi govori: "Gospodine, Gospodine! ući u kraljevstvo nebesko, nego samo tko čini volju Oca mojega, koji je na nebesima.
U onaj dan mnogi će mi reći: "Gospodine, Gospodine, nijesmo li u ime tvoje prorokovali? Nijesmo li u ime tvoje đavle izgonili Nijesmo li u ime tvoje čudesa mnoga činili?
Tada ću im izjaviti; Nikad vas nijesam poznavao; idite od mene, zlotvori!
Isus govori o smrti kao prestanku postojanja!Smrt tjela je jedno a prestanak bitka drugo!
patriot_1

#60 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by patriot_1 »

sherbett wrote:E to, to! Bas ti hvala smrcak.. bas to je citat koji patriit treba da citira.

Ja patriotu znam sta je moja vjera.. ali znam i sta je opasnost mojoj vjsri.
Nisi daleko od te rupe ako nastavis biti ohol
De malo pročitaj sebe prije nego pošalješ post!Svaki put zabrljaš !Lektoriraj se!"vjsri".
Zbrka u pisanju ,zbrka u teologiji,plitkoća u tumačenju Biblije!Uzas!
Smrcak15

#61 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

patriot_1 wrote: Isus govori o smrti kao prestanku postojanja!Smrt tjela je jedno a prestanak bitka drugo!
nema toga prestanka postojanja, nikad to isus nije govorio

a evo i da jeste bilo bi nelogicno da zlikovci koji nezasluzuju Raj odu u nistavilo i prestane njihova svijest, na taj nacin pobjegnu od kazne koju bi trebalo fasovati.

a posto biblija govori o kazni u Paklu , onih koji nisu dosli do raja to znaci da nema toga prestanka postojanja po bibliji i Kur'anu.
r_faruk

#62 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by r_faruk »

o cemu govori evandjelje po barnabi? zasto postoji tolika misterija u vezi tog evandzelja?
nisam imao priligu da ga procitam, da li se moze doci do istog.... nemojte zivota vam lijepiti slike i ponjave. daj da prozborimo koju, umijem i ja naci gomilu clanaka pristrasnih i "naucnika"....

vise me zanima ta misterija u vezi navedenog evandjelja...
fatamorgana

#63 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

r_faruk wrote:o cemu govori evandjelje po barnabi? zasto postoji tolika misterija u vezi tog evandzelja?
nisam imao priligu da ga procitam, da li se moze doci do istog.... nemojte zivota vam lijepiti slike i ponjave. daj da prozborimo koju, umijem i ja naci gomilu clanaka pristrasnih i "naucnika"....

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Barnabas
Last edited by fatamorgana on 18/04/2017 15:06, edited 1 time in total.
Nocty

#64 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Nocty »

vazi wrote:Ja bih voljela kad bi mi neko mogao poblize objasniti ulogu Marije i zasto se njoj upucuju molbe/molitve , kakvu ona moc ima ?
Zemlja...nikad ta žena nije postojala
Ali jeste zemlja
Bezsjemena oplodnja
Rađanje iz sopstvene utrobe...

I usput ela Elia je La ilahe illallah ili halelujia
Od Bakalskog pokliča "elelu"
Uskrsni festival plodnosti koji se zvao anthesteria
Gdje muškarci obučeni u djevojke nose ogromni phalas i tri dana slave u "mističnim stanjima svijesti"

Čitav korjen je u sumerskim anta-ashtar što znači "erekcija"

Ako ne znaš izvorni jezik svako ti svašta može poturit i tako se gubi jastvo...
en.m.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Barnabas
Kako da razumije barnabas kad je sve u šiframa pisano i skriveno kroz lokalni folklor?
Sinovi groma su ih zvali
Borgeus...
Reference na amanitu pantherinu
Piši u to doba otvoreno i ode glava
I sad je tako...
Last edited by Nocty on 18/04/2017 15:19, edited 1 time in total.
Smrcak15

#65 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:o cemu govori evandjelje po barnabi? zasto postoji tolika misterija u vezi tog evandzelja?

evo na Bosanskom
http://www.mlivo.com/evandelje-indzilpobarnabi.pdf

procitao ga 2 ili 3 puta , jako poucnih stvari ima.
Nocty

#66 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Nocty »

Smrcak15 wrote:

evo na Bosanskom
http://www.mlivo.com/evandelje-indzilpobarnabi.pdf

procitao ga 2 ili 3 puta , jako poucnih stvari ima.
Ja jednom i kriptografija iskače u oči
Čuj sin podsticaja
Haahaha
Naravno da jeste...ima svijet da ti se okrene kad si u društvu "barnabasa" hahaha

I sinovi groma dabome.
Upozno sam barnabasa
Ako te on ne podstakne vala neće niko...
Nocty

#67 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by Nocty »

patriot_1 wrote:
sherbett wrote:
patriot_1 wrote:
Isus je učenike učio moliti:"Oče naš koji jesi na nebesima....."
Dovoljno?
Sta je bolan učio?
Ab ab tab arigi
Abatabarigi je sumerski izvor "oče naš"
A bukvalni prevod je gljiva u nebesima
Jer su imali predstavu da zemlja niče u kosmos poput gljive i da se širi baš kao i ona...
šarf

#68 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by šarf »

Patriot,
možda bi bilo dobro navesti definiciju trojstva.
Prema Atanazijevom vjerovanju postoje tri božanske osobe (Otac, Sin i Sveti Duh) i svaka je od njih vječna, svaka je svemoguća, nijedna nije ni veća ni manja od druge, svaka je Bog za sebe, a opet sve one zajednički čine samo jednog Boga.

Citirat ću neke retke i uporedimo ih sa definicijom.

SVAKA OD NJIH JE VJEČNA-
Bog je vječan to je tako,ali pogledajmo što stoji u Kološanima 1:15-On je slika nevidljivog Boga, prvorođenac svega što je stvoreno.
Za Isusa se kaže da je prvorođenac svega što je stvoreno,odnosno prvo što je Bog stvorio je njegov sin Isus.
Dakle Isus ima početak on je stvoren.Stoga nije vječan.Za razliku od Boga koji nema početak.

Otkrivenje 3:14-
Anđelu skupštine u Laodiceji napiši: Ovo govori Amen, svjedok vjerni i istiniti, početak Božjih djela stvaranja:

Ovdje riječ Amen se odnosi na Isusa,Amen je početak Božjih djela stvaranja.Opet se za Isusa kaže da je imao početak.

SVAKA OD TIH OSOBA JE SVEMOGUĆA I JEDNAKA PO POLOŽAJU
Marko 13:32- “O onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac.”

Ako te tri osobe iste u moći i znanju,zašto o tom danu zna samo Otac,a sin i Sveti duh ne znaju.

Mat. 12:31, 32-
“Svaki će se grijeh i bogohulstvo oprostiti ljudima, ali rekne li tko bogohulstvo protiv Duha, neće se oprostiti. I rekne li tko riječ protiv Sina Čovječjega, oprostit će mu se. Ali tko rekne protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti ni na ovom svijetu ni u budućem.” (Kad bi Sveti Duh bio osoba i kad bi bio Bog, ovaj bi redak bio u potpunoj suprotnosti s učenjem o Trojstvu jer bi značio da je Sveti Duh na neki način veći od Sina. Umjesto toga, Isusove riječi pokazuju da je Otac, kojem pripada “Duh”, veći od Isusa, Sina Čovječjega.)

Ivan 14:28 - Isus je rekao: “Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu jer Otac je veći od mene.”
Otac je veći od mene.
Definicija trojstva kaže da su sve osobe u trojstvu jednake,ove Isusove riječi to demantiraju.

1. Kor. 11:3- “Htio bih da znate: svakomu je mužu glava Krist, glava ženi muž, a glava Kristu Bog.”
(Očito je da Krist nije Bog i da Bog ima viši položaj od Krista. Zanimljivo je da su te riječi zapisane oko 55. n. e., dakle otprilike 22 godine nakon Isusovog povratka na nebo. Prema tome, ovdje iznesena istina govori o tome u kakvom su odnosu Bog i Krist na nebu.)

1. Kor. 15:27, 28- “[Bog] sve podloži nogama njegovim [Isusovim]. A kad veli: Sve je podloženo, jasno — sve osim Onoga koji mu je sve podložio. I kad mu sve bude podloženo, tada će se i on sam, Sin, podložiti Onomu koji je njemu sve podložio da Bog bude sve u svemu.”
(Ako su jednaki zašto bi se Isus podložio Bogu)

Ivan 17:3-A da bi dobili vječni život, trebaju dobro upoznati tebe,JEDINOG PRAVOG BOGA, i onoga koga si poslao, Isusa Krista.
Isus Boga Jahvu naziva,JEDINI PRAVI BOG.

Ivan 20:17, JB: “Kaže joj [Mariji Magdaleni] Isus: ‘Ne zadržavaj se sa mnom jer još ne uziđoh Ocu, nego idi mojoj braći i javi im: Uzlazim Ocu svomu i Ocu vašemu, Bogu svomu i Bogu vašemu.’”
(Dakle, Otac je uskrsnulom Isusu bio Bog, kao što je to bio i Mariji Magdaleni. Zanimljivo je da nigdje u Bibliji ne možemo pročitati da je Otac Sina nazvao “moj Bog”.)
šarf

#69 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by šarf »

KAKO SE RAZVILA NAUKA O TROJSTVU?
SADA bi mogao upitati: ‘Ako Trojstvo nije biblijska nauka, kako je onda postala naukom tzv. kršćanstva?’ Mnogi vjeruju da je bila formulirana na koncilu u Niceji godine 325. n. e.
Međutim, to nije sasvim točno. Koncil u Niceji je, doduše, objasnio da je Krist istog bitka kao i Bog, što je kasnije položilo temelj trinitarijanskoj teologiji, ali o nekom Trojstvu još nije bilo govora. Na ovom koncilu nije ništa bilo rečeno o tome da je sveti duh treća osoba trojednog Boga.
Konstantinova uloga na koncilu u Niceji
GODINAMA se postepeno razvijala predodžba da je Isus Bog, a ujedno je iz biblijskih razloga bila najžešće pobijana. Da bi razriješio prepirku, rimski car Konstantin sazvao je sve biskupe u Niceju. Došlo je oko 300 — otprilike trećina — biskupa.
Konstantin nije bio kršćanin. Navodno se kasnije u svom životu obratio, ali krstio se tek na samrtnoj postelji. Henry Chadwick u djelu The Early Church (Pracrkva) piše: “Konstantin je poput svog oca obožavao nepobijeđenog boga Sunca... Konstantinovo obraćenje ne može se tumačiti kao neko unutarnje iskustvo milosrđa... To je bila vojna stvar. Konstantin nije nikada posjedovao jasno razumijevanje kršćanske nauke, ali bio je uvjeren da Bog kršćana može podariti pobjedu u borbi.”
Koju je ulogu ovaj nekršteni car odigrao na koncilu u Niceji? Encyclopædia Britannica piše: “Konstantin je predsjedavao, pri čemu je vodio pregovaranje, predloživši sam odlučujuću formulu... koja izražava odnos Krista prema Bogu u [nicejskom] vjerovanju, naime da je ‘jedan bitak s Bogom’... Iz straha pred carem, svi su biskupi, osim dvojice, potpisali [nicejsko] vjerovanje — mnogi od njih protiv vlastitog uvjerenja.”
Konstantin je, dakle, odigrao odlučujuću ulogu. Nakon što su dva mjeseca vođene najžešće vjerske rasprave, ovaj poganski političar se umiješao, odlučivši u korist onih koji su rekli da je Isus Bog. Zašto? Sigurno ne iz biblijskog uvjerenja. “Konstantin zapravo nije imao ni najmanje razumijevanje za pitanja koja su se postavljala u grčkoj teologiji”, stoji u djelu A Short History of Christian Doctrine. Ali, razumio je da je ovaj religiozni raskol predstavljao prijetnju njegovom carstvu, kojeg je želio učvrstiti.
No, nijedan na nicejskom koncilu prisutni biskup nije zagovarao Trojstvo. Oni su samo donijeli odluku o Isusovoj prirodi, ali ne o ulozi svetoga duha. Ako je Trojstvo jasna biblijska nauka, nisu li je onda u to vrijeme trebali iznijeti?
Daljnji razvoj
NAKON koncila u Niceji, rasprave o ovoj temi su se nastavile još desetljećima. Oni koji su zastupali gledište da Isus nije jedno s Bogom čak su jedno vrijeme opet bili u milosti. Međutim, car Teodozije je kasnije donio odluku protiv njih. On je utvrdio vjerovanje nicejskog koncila kao normu za svoje carstvo i godine 381. n. e. sazvao je koncil u Konstantinopolu kako bi razjasnio vjerovanje.
Taj se koncil složio u tome da je sveti duh na istom stupnju s Bogom i Kristom. Po prvi puta je nauka o Trojstvu bila jasno formulirana.
Ipak, i nakon koncila u Konstantinopolu Trojstvo nije bilo opće prihvaćeno. Mnogi su ga pobijali i zbog toga su bili žestoko proganjani. Tek je u kasnijim stoljećima ova nauka postala ustaljeno vjerovanje. The Encyclopedia Americana zapaža: “Nauka o Trojstvu doživjela je puni razvoj na zapadu, i to u skolastici srednjeg vijeka, kad je se težilo objasniti riječima filozofije i psihologije.”
Atanazijsko vjerovanje
ATANAZIJSKO vjerovanje je jasnije definiralo Trojstvo. Atanazije je bio svećenik koji je podupirao Konstantina na koncilu u Niceji. U vjerovanju koje nosi njegovo ime piše: “Mi obožavamo jednog Boga u Trojstvu... Otac je Bog, Sin je Bog, Sveti Duh je Bog, a ipak to nisu tri Boga, nego samo jedan Bog.”
Međutim, dobro obaviješteni izučavatelji slažu se u tome da ovo vjerovanje ne potječe od Atanazija. The New Ecyclopædia Britannica daje opasku: “Do 12. stoljeća ovo vjerovanje je bilo nepoznato u istočnim crkvama. Od 17. stoljeća izučavatelji se u općenitom slažu u tome da Atanazije nije bio začetnik Atanazijskog vjerovanja (umro je 373), nego da je po svoj prilici bilo napisano u 5. stoljeću u južnoj Francuskoj... U 6. i 7. stoljeću utjecaj ovog vjerovanja mogao se jasno osjetiti prvenstveno u južnoj Francuskoj i u Španjolskoj. U 9. stoljeću se upotrebljavalo u crkvenoj liturgiji u Njemačkoj, a nešto kasnije u Rimu.”
Tako su od Kristovog vremena prošla stoljeća dok Trojstvo u tzv. kršćanstvu nije postalo široko prihvaćeno. A što je pri svemu tome utjecalo na donošenje odluka? Riječ Božja ili klerikalna i politička razmišljanja? U knjizi Origin and Evolution of Religion, E. W. Hopkins odgovara: “Konačna ortodoksna definicija Trojstva bila je najvećim dijelom crkveno-politička stvar.”
Otpad prorečen
ZLOGLASNA povijest Trojstva odgovara onome što će, prema proročanskim riječima Isusa i njegovih apostola, nastupiti nakon njihove smrti. Oni su rekli da će doći do odmetanja, do odstupanja, do otpada od pravog obožavanja. No, Krist će pri svom ponovnom dolasku, prije nego dođe Božji dan u koji će uništiti sadašnji sustav stvari, ponovno obnoviti pravo obožavanje.
O tom “danu” rekao je apostol Pavao: “Neće doći dok ne dođe najprije otpad i ne pokaže se čovjek bezakonja” (2. Solunjanima 2:3, 7). Kasnije je prorokovao: “Znam da će poslije moga odlaska provaliti među vas okrutni vuci koji neće štedjeti stada, i između vas samih dići će se neki koji će naučavati opaku nauku da odvuku učenike za sobom” (Djela apostolska 20:29, 30, Stvarnost). I drugi Isusovi učenici pisali su o otpadu i ‘bezakonoj’ klasi svećenstva. (Vidi naprimjer 2. Petrova 2:1; 1. Ivanova 4:1-3; Juda 3, 4.)
Pavao je također pisao: “Jer doći će vrijeme kad ljudi neće podnositi zdrave nauke, nego će prema svojim strastima sebi nagomilati učitelje da im škaklju uši, te će odvratiti uši od istine, a okrenut će se bajkama” (2. Timoteju 4:3, 4, Stvarnost).
Sam Isus je objasnio tko je stajao iza ovog otpada od pravog obožavanja. Rekao je da je on, Isus, posijao dobro sjeme, ali da je neprijatelj, Sotona, preko toga po njivi posijao korov. Zajedno s prvim stabljikama pšenice pojavit će se i korov. Prema tome, odstupanje od pravog obožavanja bilo je za očekivati, ali u vrijeme žetve Krist će sve opet dovesti u red (Matej 13:24-43). The Encyclopedia Americana piše: “Nauka o Trojstvu 4. stoljeća nije točno odražavala učenje prvih kršćana o prirodi Boga; upravo suprotno, ona je odstupala od ovog učenja.” Gdje, dakle, treba tražiti korijene ovog odstupanja? (1. Timoteju 1:6).
Otkuda je došao utjecaj
POSVUDA u starom svijetu, a napose još u Babiloniji, bilo je uobičajeno obožavanje skupina od tri boga ili trijada. U stoljećima prije, za vrijeme i nakon Krista ovo je obožavanje bilo rašireno i u Egiptu, Grčkoj i u Rimu. A nakon smrti apostola, ova poganska vjerska gledišta počela su prodirati u tzv. kršćanstvo.
Povjesničar Will Durant primjećuje: “Kršćanstvo nije razorilo poganstvo; ono ga je preuzelo u sebe... Predodžbe o božanskom trojstvu potjecale su iz Egipta.” A u knjizi Egyptian Religion (Egipatska religija), Siegfried Morenz piše: “Trojstvo je bilo glavna preokupacija egipatske teologije... tri Boga obuhvaćena su u jedno jedino biće, naslovljeno u singularu [jednini]. Na taj se način u toj duhovnoj snazi egipatske religije očituje izravna veza s kršćanskom teologijom.”
Ovaj su utjecaj odražavali crkveni ljudi kasnog trećeg i ranog četvrtog stoljeća u Aleksandriji, Egipat, kao naprimjer Atanazije, kad su formulirali ideje koje su vodile do Trojstva. Njihov utjecaj se proširio, tako da je Morenz mogao reći: “Aleksandrijsku teologiju možemo smatrati posrednikom između egipatskog religioznog nasljeđa i kršćanstva.”
U predgovoru djela History of Christianity (Povijest kršćanstva) od Edwarda Gibbona čitamo: “Ako je poganstvo bilo pobijeđeno od strane kršćanstva, onda vrijedi i obrnuto, da je kršćanstvo bilo iskvareno poganstvom. Iz čistog deizma prvih kršćana... crkva Rima napravila je nerazumljivu dogmu o trojstvu. Mnoge poganske predodžbe koje su izmislili Egipćani, a idealizirao ih Platon, bile su preuzete kao vjerodostojne.”
Djelo A Dictionary of Religious Knowledge daje zapažanje da mnogi kažu: “Trojstvo se može svesti na pokvarljiv utjecaj poganskih religija, a bilo je nakalemljeno na kršćansku vjeru.” A u djelu The Paganism in Our Christianity piše: “Ovaj pojam [Trojstvo] isključivo je poganskog porijekla.”
Iz tog razloga piše James Hastings u djelu Encyclopædia of Religion and Ethics (Enciklopedija religije i etike): “U hinduizmu, naprimjer, susrećemo trojnu grupu Brahma, Šiva i Višnu, a u egipatskoj religiji trojnu grupu Oziris, Izida i Hor... Nisu samo stare religije gledale na Boga kao na Trojstvo. Pomislimo na neoplatonski pojam o Najvišem Biću ili o konačnoj stvarnosti”, koja je “prikazana kao trijada”. Kakve veze s Trojstvom ima grčki filozof Platon?
Platonizam
SMATRA se da je Platon živio od 428 do 347 prije Krista. Istina, on nije naučavao Trojstvo u njegovom sadašnjem obliku, no njegova je filozofija utrla put tome. Kasnije su nastali filozofski pravci koji su zastupali vjerovanja u trijade, a koja su bila pod utjecajem Platonovih ideja o Bogu i svijetu.
O Platonovom utjecaju piše u francuskom djelu Nouveau Dictionnaire Universel (Novi univerzalni rječnik): “Platonsko trojstvo — samo po sebi je samo preraspored starijih trojstava koji sežu unatrag do ranih naroda — izgleda da je racionalno filozofsko trojstvo osobina, koje je stvorilo tri hipostaze ili božanske osobe kakve naučavaju kršćanske crkve... Ova predodžba grčkog filozofa o božanskom trojstvu... može se naći u svim starim [poganskim] religijama.”
The New Schaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge (Nova Schaff-Herzogova enciklopedija vjeske spoznaje) pokazuje utjecaj ove grčke filozofije: “Nauku o Logosu i Trojstvu formirali su grčki crkveni oci koji su... izravno ili neizravno, bili pod jakim utjecajem platonske filozofije... Da su iz ovog izvora u Crkvu prodrle zablude i iskvaren utjecaj, ne može se poreći.”
U djelu The Church of the First Three Centuries piše: “Nauka o Trojstvu nastajala je postepeno i to razmjerno kasno... potjecala je iz izvora koji je židovskim i kršćanskim spisima bio potpuno stran; ...postepeno je poprimala oblik i usadili su je u kršćanstvo crkveni oci na koje je utjecao Platon.”
Krajem 3. stoljeća naše ere “kršćanstvo” i neoplatonska filozofija međusobno su se nerazdvojno stopili. Adolf Harnack u djelu Outlines of the History of Dogma (Pregled povijesti i dogme) piše da se crkvena nauka “čvrsto ukorijenila na tlu Helenizma [poganska Grčka]. Uslijed toga postala je za veliku većinu kršćana tajna”.
Crkva je tvrdila da se nove nauke temelje na Bibliji. Ali, Harnack kaže: “U stvarnosti ona je u svojoj sredini legitimirala helenističke špekulacije, praznovjerna gledišta i običaje poganskog mističnog obožavanja.”
U knjizi A Statement of Reasons (Dokazi), Andrews Norton piše o Trojstvu: “Možemo slijediti povijest ove nauke unatrag sve do njenog izvora, ne u kršćanskom otkrivenju, nego u platonskoj filozofiji... Trojstvo nije nauka Krista i njegovih apostola, već je izum škole kasnijih platonista.”
Otpad kojeg su prorekli Krist i apostoli doživio je tako svoj puni procvat u 4. stoljeću naše ere. Razvoj nauke o Trojstvu samo je jedan dokaz toga. Otpadničke crkve počele su preuzimati i druga poganska shvaćanja, kao što je paklena vatra, besmrtnost duše i idolopoklonstvo. Tzv. kršćanstvo je, duhovno govoreći, stupilo u prorečeno mračno razdoblje, u kojem je svećenstvo, “čovjek bezakonja”, odigralo dominantnu ulogu (2. Solunjanima 2:3, 7).
Zašto to nisu naučavali Božji proroci?
ZAŠTO Božji proroci kroz sva ta stoljeća nisu poučavali Božji narod o Trojstvu? I zašto Isus kao Veliki Učitelj nije upotrijebio svoju sposobnost da svojim sljedbenicima razjasni nauku o Trojstvu? Zar bi Bog nadahnuo stotine stranica Svetoga pisma a da pri tome ne bi naučavao Trojstvo, ako je ono “centralna nauka” vjere?
Trebaju li pravi kršćani vjerovati da Bog, stoljećima nakon Krista i nakon što je nadahnuo zapisivanje Biblije, podupire formulaciju nauke koja je stoljećima bila nepoznata njegovim slugama, nauke koja je “nedokučiva tajna” i “za ljude neshvatljiva”, koja je “najvećim dijelom bila crkveno-politička stvar”?
Svjedočanstvo povijesti je jasno: Nauka o Trojstvu je odstupanje od istine, otpad od nje.
patriot_1

#70 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by patriot_1 »

šarf
Pusti ti litanije,iskrivljena tumačenja,ajmo malo o vjerskoj grupaciji(sekti) zvanoj Jehovni Svjedoci koje ni Katolici ni Protestanti ni Pravoslavci ne smatraju kršćanima jer ne vjeruju da je Isus Bog!
Od katolika se odvojiše Protestanti,od protestanata nastaše Boptisti(isto protestanti ali malo reformiraniji) od Baptista nastaše Adventisi(donekle su ok) od Adventista nastaše J.Svjedoci koji ubrzo nakon nastanka prorokuju da će doć Isus,da će biti smak svijete i ...mućak!Pa rekoše:" malo smo se zahebali,ipak će to biti za par g."I opet mućak,svijet i dalje postoji!I treći pokušaj prodavanja magle je propao!Više ne prorokuju smak svjeta ali maglu i dalje prodaju!Teologija vam je magla!Toma Isusa naziva Bogom,Isus prihvaća štovanje,finito,priča završena!Ivan Isusa naziva u početku svaog Evanđelja"Riječ=Bog".I još vam nije dosta?Isus kaže "Ja sam u Ocu i Otac u meni,tko je vidio mene vidio je Oca(Boga),ako to ne uzvjeruješ,"vidjet ćeš ti svog boga" ha ha!

Dakle, što je Isus tvrdio za sebe? Što kaže Biblija o njemu? Pogledajmo najprije Isusove riječi u Ivanu 10,30: »Ja i Otac jedno smo.« Na prvi pogled može nam se učiniti da ovo nije tvrdnja da je Isus Bog. Međutim, pogledajmo reakciju Židova na njegovu izjavu: »Zbog dobrog te djela ne kamenujemo nego zbog hule što se praviš Bogom, iako si samo čovjek« (Ivan 10,33). Židovi su shvatili Isusovu izjavu kao tvrdnju da On jest Bog. U sljedećim stihovima Isus ne korigira Židove govoreći: »Nisam tvrdio da sam Bog.« To upućuje na istinitost Isusove izjave o sebi kao o Bogu: »Ja i Otac jedno smo« (Ivan 10,30). Ivan 8,58 drugi je primjer. Isus je navijestio: »Zaista, zaista, kažem vam, prije nego je Abraham bio, Ja Jesam.« Ponovno, kao odgovor na ovu izjavu, Židovi uzimaju kamenje kako bi kamenovali Isusa (Ivan 8,59). Isus je objavio svoj identitet kao »Ja Jesam« što je direktna primjena starozavjetnog imena za Boga (Izlazak 3,14). Zašto bi Židovi ponovno htjeli kamenovati Isusa ako nije rekao nešto što su oni smatrali bogohulnim, naime da se nazvao Bogom?

Oš još?
Ma može se tebi i ostalima J S dokazivati danima,neima svrhe ba!Puklo nešto u glavi od silnog čitanja"Probudi se" i "Kula stražara".
šarf

#71 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by šarf »

Patriot,žao mi je što koristiš psovke,to baš i nije kršćanski.
Efežani 4:31-Neka se sva zlobna gorčina i gnjev i srdžba i vika i pogrdan govor ukloni od vas zajedno sa svom zloćom! 32 A budite dobrostivi jedni prema drugima, samilosni, spremno opraštajući jedni drugima kao što je i Bog preko Krista spremno oprostio vama.
5 Stoga se ugledajte na Boga, kao njegova ljubljena djeca, 2 i živite u ljubavi, kao što je i Krist ljubio vas i sebe predao za vas kao prinos i žrtvu na ugodan miris Bogu.
3 Neka se blud i nikakva nečistoća ili pohlepa i ne spominju među vama, kako dolikuje svetima, 4 a tako ni sramotno vladanje ni bezuman govor ni prostačke šale, što je nedolično. Radije upućujte zahvale Bogu!

Budi gospodin ,Patriot,ne spuštaj se nisko u riječima bez obzira što se ne slažeš sa mnom ili sa bilo kim drugim.Da Isus pročita ove riječi koje si napisao ,što bi rekao?
Učio si teologiju ,složit ćeš se tvoje riječi nisu baš za teologa.

Molim te,kako razumiješ ove riječi?
O kome je ovdje riječ,tko je tu nazvan bogovima?

Psalam 82:1-Bog je stao usred skupštine Božje,
usred bogova on sudi:
 2 “Dokle ćete suditi nepravedno
i pristrani biti prema zlima?
 3 Suci budite ubogome i djetetu bez oca!
Pravdu dajte nevoljniku i siromašnome!
 4 Spasite ubogoga i siromaha,
iz ruke zlih izbavite ih!”
 5 Ne shvaćaju i ne razumiju,
u tami hodaju,
poljuljani su svi temelji zemlje.
 6 “Ja sam rekao: ‘BOGOVI STE
i svi ste vi sinovi Svevišnjega.
 7 Zaista ćete umrijeti kao i ljudi,
kao i svatko od knezova past ćete!’”
 8 Ustani, Bože, sudi zemlji,
jer tebi pripadaju svi narodi!
šarf

#72 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by šarf »

Ivan 17:20-Ne molim samo za njih nego i za one koji povjeruju u mene po njihovoj riječi, 21 da svi budu jedno, kao što si ti, Oče, u zajedništvu sa mnom i ja u zajedništvu s tobom, da i oni budu u zajedništvu s nama, kako bi svijet vjerovao da si me ti poslao. 22 I dao sam im slavu koju si ti dao meni, da budu jedno kao što smo mi jedno,

Što znače riječi" da budu jedno kao što smo mi jedno"?
šarf

#73 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by šarf »

Arzuhal,ti si pokrenuo ovu temu.
Molim te nemoj se povlačiti,siguran sam da imaš još pitanja.
šarf

#74 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by šarf »

Filipljani 3:19-Svršetak im je propast, bog im je trbuh, slava u sramoti – jer misle na zemaljsko.
Što znači bog im je trbuh?
patriot_1

#75 Re: Biblija i hrišćanstvo/kršćanstvo - pitanja i odgovori

Post by patriot_1 »

šarf wrote:Patriot,žao mi je što koristiš psovke,to baš i nije kršćanski.
Efežani 4:31-Neka se sva zlobna gorčina i gnjev i srdžba i vika i pogrdan govor ukloni od vas zajedno sa svom zloćom! 32 A budite dobrostivi jedni prema drugima, samilosni, spremno opraštajući jedni drugima kao što je i Bog preko Krista spremno oprostio vama.
5 Stoga se ugledajte na Boga, kao njegova ljubljena djeca, 2 i živite u ljubavi, kao što je i Krist ljubio vas i sebe predao za vas kao prinos i žrtvu na ugodan miris Bogu.
3 Neka se blud i nikakva nečistoća ili pohlepa i ne spominju među vama, kako dolikuje svetima, 4 a tako ni sramotno vladanje ni bezuman govor ni prostačke šale, što je nedolično. Radije upućujte zahvale Bogu!

Budi gospodin ,Patriot,ne spuštaj se nisko u riječima bez obzira što se ne slažeš sa mnom ili sa bilo kim drugim.Da Isus pročita ove riječi koje si napisao ,što bi rekao?
Učio si teologiju ,složit ćeš se tvoje riječi nisu baš za teologa.

Molim te,kako razumiješ ove riječi?
O kome je ovdje riječ,tko je tu nazvan bogovima?

Psalam 82:1-Bog je stao usred skupštine Božje,
usred bogova on sudi:
 2 “Dokle ćete suditi nepravedno
i pristrani biti prema zlima?
 3 Suci budite ubogome i djetetu bez oca!
Pravdu dajte nevoljniku i siromašnome!
 4 Spasite ubogoga i siromaha,
iz ruke zlih izbavite ih!”
 5 Ne shvaćaju i ne razumiju,
u tami hodaju,
poljuljani su svi temelji zemlje.
 6 “Ja sam rekao: ‘BOGOVI STE
i svi ste vi sinovi Svevišnjega.
 7 Zaista ćete umrijeti kao i ljudi,
kao i svatko od knezova past ćete!’”
 8 Ustani, Bože, sudi zemlji,
jer tebi pripadaju svi narodi!
Za mene je psovka psovanje nečeg što je sveto!
Ovo je samo stilska figura!
Post Reply