Koliko ih je imao Teočak oko sebePM72 wrote: ma super je sve to i meni je drago što se razvija jedna Gračanica ili Goražde ali mi je malo degutantno kad pročitam "mi smo najbolji ljudi a oni ostali ima i dobrih i loših".Nema lošeg naroda niti svi valjaju.Jedni fol ratoborni pa nisu dali na sebe a drugi su kao kukavice.Da je Gračanica imala 50 000 Srba oko sebe klinac bi ostao kamen na kamenu...
Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
-
Us and them
#51 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
-
PM72
#52 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Ne znam,virnider malo u Rasimove ćitabe...
- Spartan17
#53 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Nisam nigdje napisao najbolji smo ljudi, kazem na kraju posta ljudi ko ljudi, ima dobrih ima loših kao i svugdje i samo to je pravim ljudima mjerilo, s druge strane možda je glupo govoriti o drugima, ja kažem za svoj kraj kako jeste, da je subjektivno, subjektivno je, al eto imaš priloge, što umanjuju taj subjektivizam, jer vidiš šta drugi kažu. A što se tiče Srba, nije ih bilo 50 000, bilo ih je možda i više uzmi u obzir blizinu Doboja koji je samo 18 km udaljen od moje kuće, a da ne govorim o Brčkom, Bijeljini i blizini granice sa Srbijom, tradicionalnom četništvu sa Ozrena, i sa Trebave, sve je to tu negdje u 5 deka, ali ipak kamen je ostao na kamenu.PM72 wrote:Spartan17 wrote:https://www.youtube.com/watch?v=96SL1yCqxoMPM72 wrote:Hvali se sam kad drugi neće...
https://www.youtube.com/watch?v=kKoSYNbZ6V0
Evo da ne bude tako kako kaže drug PM![]()
![]()
ma super je sve to i meni je drago što se razvija jedna Gračanica ili Goražde ali mi je malo degutantno kad pročitam "mi smo najbolji ljudi a oni ostali ima i dobrih i loših".Nema lošeg naroda niti svi valjaju.Jedni fol ratoborni pa nisu dali na sebe a drugi su kao kukavice.Da je Gračanica imala 50 000 Srba oko sebe klinac bi ostao kamen na kamenu...
-
PM72
#54 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Koliko znam geografiju i Bjeljina,Zvornik,Doboj,Derventa,Brčko,Modriča...su također SI Bosna pa je valjda i tamo živio "slobodarski" narod ali prilikom djeljenja zapale ih slabe karte.U Gračanici živjelo hiljadu Srba a Bošnjaka deset puta više ili u Teočaku bili ukupno 7 Srba...tu je lahko biti "ratoboran".Za narod sjeveroistočne Bosne se oduvijek govorilo da je "slobodarski" narod (nikada nije dao na sebe, samoinicijativno se organizirao na sve moguće načine da se odbrani od okupatora, kako je to fino objasnio drug Sky, pardon Us and them), da je vrijedan i radišan, oduvijek na periferiji, daleko od "centara" nekad Stambola, Beograda, danas Sarajeva, pa samim tim prepušten sam sebi da se snalazi kako zna i umije.
-
Us and them
#55 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Današnja općina Teočak uopće nije postojala kao administativna jedinica prije rata, odnosno taj prostor je bio dio općine Ugljevik gdje su Srbi bili u većini. Uz to, zaboravimo na granice općina, sa jedne strane se nalaze Lopare a sa druge Zvornik, još puno Srba, a ni Bijeljina nije daleko.PM72 wrote:Koliko znam geografiju i Bjeljina,Zvornik,Doboj,Derventa,Brčko,Modriča...su također SI Bosna pa je valjda i tamo živio "slobodarski" narod ali prilikom djeljenja zapale ih slabe karte.U Gračanici živjelo hiljadu Srba a Bošnjaka deset puta više ili u Teočaku bili ukupno 7 Srba...tu je lahko biti "ratoboran".Za narod sjeveroistočne Bosne se oduvijek govorilo da je "slobodarski" narod (nikada nije dao na sebe, samoinicijativno se organizirao na sve moguće načine da se odbrani od okupatora, kako je to fino objasnio drug Sky, pardon Us and them), da je vrijedan i radišan, oduvijek na periferiji, daleko od "centara" nekad Stambola, Beograda, danas Sarajeva, pa samim tim prepušten sam sebi da se snalazi kako zna i umije.
Tvojom logikom moglo bi se napisati: "U Kozarcu(Prijedor) ukupno bilo 96 Srba(Bošnjaka skoro 4 000)...tu je lahko biti "ratoboran"." Međutim, nešto tu ne štima, zar ne?
- Spartan17
#56 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Ovo slobodarski narod sam napisao u kontekstu drugog svjetskog rata,oslobodjenja Tuzle 1943. od strane partizana, ali i u kontekstu postojanja mnoštva oružanih formacija koji su ove krajeve branili od navedenih neprijatelja. Što se tiče posljednjeg rata nije bilo nešto puno neposrednih ratnih dejstava,ali gotovo 500 boraca je stradalo na najtežim ratištima Brčkog,Gradačca itd.
-
PM72
#57 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Us and them wrote:Današnja općina Teočak uopće nije postojala kao administativna jedinica prije rata, odnosno taj prostor je bio dio općine Ugljevik gdje su Srbi bili u većini. Uz to, zaboravimo na granice općina, sa jedne strane se nalaze Lopare a sa druge Zvornik, još puno Srba, a ni Bijeljina nije daleko.PM72 wrote:Koliko znam geografiju i Bjeljina,Zvornik,Doboj,Derventa,Brčko,Modriča...su također SI Bosna pa je valjda i tamo živio "slobodarski" narod ali prilikom djeljenja zapale ih slabe karte.U Gračanici živjelo hiljadu Srba a Bošnjaka deset puta više ili u Teočaku bili ukupno 7 Srba...tu je lahko biti "ratoboran".Za narod sjeveroistočne Bosne se oduvijek govorilo da je "slobodarski" narod (nikada nije dao na sebe, samoinicijativno se organizirao na sve moguće načine da se odbrani od okupatora, kako je to fino objasnio drug Sky, pardon Us and them), da je vrijedan i radišan, oduvijek na periferiji, daleko od "centara" nekad Stambola, Beograda, danas Sarajeva, pa samim tim prepušten sam sebi da se snalazi kako zna i umije.
Tvojom logikom moglo bi se napisati: "U Kozarcu(Prijedor) ukupno bilo 96 Srba(Bošnjaka skoro 4 000)...tu je lahko biti "ratoboran"." Međutim, nešto tu ne štima, zar ne?
Nisu bili ratoborni kao vi iz SI Bosne.
-
PM72
#58 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
odosmo od teme ali pikaš li u to mnoštvo oružanih formacija i handžar diviziju i muslimansku miliciju.Spartan17 wrote:Ovo slobodarski narod sam napisao u kontekstu drugog svjetskog rata,oslobodjenja Tuzle 1943. od strane partizana, ali i u kontekstu postojanja mnoštva oružanih formacija koji su ove krajeve branili od navedenih neprijatelja. Što se tiče posljednjeg rata nije bilo nešto puno neposrednih ratnih dejstava,ali gotovo 500 boraca je stradalo na najtežim ratištima Brčkog,Gradačca itd.
I nemoj mi više hvaliti narod SI Bosne,dosta mi je što imam jedan primjerak u kući.
-
Us and them
#59 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Gdje sam ja rekao da smo ratoborni? Ja sam vidio da Krajišnici pišu za sebe da su ratoborni, i Hercegovci, i Podrinjci...ja iz Sjeveroistočne Bosne to nikad nisam napisao za nas.PM72 wrote:
Nisu bili ratoborni kao vi iz SI Bosne.a da su imali google k'o ti...ma hajde.
Ali baš me zanima ono što si napisao da je "lahko biti ratoboran" u takvim uslovima, pa što se onda Kozarac nije odbranio u identičnoj situaciji, a uz to su oni ti ljuti i opasni Krajišnici, baš me zanima.
-
PM72
#60 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Nisi to našao u Rasimovim ćitabima?
Teočak jeste bio u klinu ali je imao iza leđa Tuzlu koja je bila koliko toliko naoružana i koja je uspjela uzeti/oteti/zarobiti dosta naoružanja u kasarnama JNA.Pogledaj malo i na etničkoj karti iz 1991 kako se zaleđina Teočaka zeleni.
Kozarac i Prijedor su imali tu nesreću da je bio blizu Banja Luke i onog "najcrvenijeg" dijela na etničkoj karti,praktično sa svih strana su bili opkoljeni većinskim srpskim življem.
Teočak jeste bio u klinu ali je imao iza leđa Tuzlu koja je bila koliko toliko naoružana i koja je uspjela uzeti/oteti/zarobiti dosta naoružanja u kasarnama JNA.Pogledaj malo i na etničkoj karti iz 1991 kako se zaleđina Teočaka zeleni.
Kozarac i Prijedor su imali tu nesreću da je bio blizu Banja Luke i onog "najcrvenijeg" dijela na etničkoj karti,praktično sa svih strana su bili opkoljeni većinskim srpskim življem.
-
Us and them
#61 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Pa sad koliko su bili okruženi, Srbi su činili 42.3% stanovništva cijele općine Prijedor, ni pola. Bliže je bio Teočak Bijeljini u kojoj je prije rata bilo skoro 60 000 Srba a već u prvim mjesecima se taj broj povećao na skoro 100 000 Srba nego što je Kozarac bio Banja Luki.PM72 wrote:Nisi to našao u Rasimovim ćitabima?![]()
Moglo se sa eventualnih slobodnih teritorija Sanskog Mosta i Ključa spojiti sa Kozarcom ili uopćeno dijelovima Prijedora pa bi i oni imali Bihać u zaleđini i napravili "klin", jedini problem je što su i S. Most i Ključ pali iako su i tu Bošnjaci bili većina.
-
PM72
#62 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Piše se Banja Luci
,jebem li ga,tolike si knjige pročitao...
Koje su to bile "slobodne teritorije Sanskog Mosta i Ključa"? Ko i čime se mogao povezati sa Prijedorom? Tuzla nikad nije bila ugrožena a Bihać bio pred padom.Lako je sad naprđivati.
Koje su to bile "slobodne teritorije Sanskog Mosta i Ključa"? Ko i čime se mogao povezati sa Prijedorom? Tuzla nikad nije bila ugrožena a Bihać bio pred padom.Lako je sad naprđivati.
-
Us and them
#63 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Pa upravo je problem u tome što ih nije bilo, sve palo. To ti je sad psihologija:PM72 wrote:Piše se Banja Luci,jebem li ga,tolike si knjige pročitao...
- Ako je već početkom agresije bez posebnog otpora palo ogromno područje Krajine i onda se tek na jednom malom preostalom komadiću slobodne teritorije oko Bihaća 5. Korpus grčevito bori, to se cijeni i to je junačka borba Krajišnika.
- Ali ako ti nisi dozvolio da te dovedu u baš takvu situaciju već je očuvan pristojan komad homogene teritorije a prva linija bila na području Brčkog u blizini same granice sa Hrvatskom i na području Sapne i Teočaka u blizini same granice sa Srbijom onda kažu: "ko te ****, kod vas nije ni bilo rata"
Da je cijela Sjeveroistočna Bosna bila potisnuta u Tuzlu i onda se kao tu žestoko branili, malo NATO, malo UN...svi bi pričali o "herojskoj Tuzli" kao što se priča o herojskom Goraždu u koje se slilo stanovništvo sa okolnog područja poput Rogatice koje je sve redom popadalo. A s obzirom da narod Sjeveroistočne Bosne nije ni dozvolio da se dovede u takvu situaciju onda se to puno manje cijeni.
A više je srpskih vojnika iz Prijedora poginulo na području Gradačca nego na području cijele Krajine kao što ih je iz Banja Luke više poginulo na području Brčkog više nego u cijeloj Krajini, a ja koliko znam to bi im trebalo biti matično ratište, to je njihov kraj? Hmm...
Problem je što je bošnjački narod navikao da bude donji i da cijeni opkoljene očajnike u enklavama jer je navikao da se podrazumjeva da je u takvom položaju, još uvijek nije zreo za spoznaje da tamo negdje u Sjeveroistočnoj Bosni postoje Bošnjaci koji su pobjednici.
-
Fudo387
#64 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
I treba da budes ponosan na svoj gradic i komsije.Spartan17 wrote:Za narod sjeveroistočne Bosne se oduvijek govorilo da je "slobodarski" narod (nikada nije dao na sebe, samoinicijativno se organizirao na sve moguće načine da se odbrani od okupatora, kako je to fino objasnio drug Sky, pardon Us and them), da je vrijedan i radišan, oduvijek na periferiji, daleko od "centara" nekad Stambola, Beograda, danas Sarajeva, pa samim tim prepušten sam sebi da se snalazi kako zna i umije. Dobar primjer je Gračanica, Lukavac, mala mjesta gdje cvijeta privatno poduzetništvo, nema uhljeba u vidu institucija i ostalih prodavača magle. A sticajem okolnosti kroz studij upoznao sam i Krajišnike, Hercegovce, ove iz centralne Bosne, hm ljudi ko ljudi, ima dobrih ima loših, nijanse su u pitanju, sve ostalo su "glupe" podjele i generalizacije.
Rijetko, skoro nestvarno cist grad za bosanskohercegovacke prilike. Sve sija, pomislis da si u Austriji.
Ovi sto ti se pokusavaju rugati, ne obaziri se.
To nema ni fin balkon, a kamo li grad.
- Bosanski_kralj
#65 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Ko o čemu Sky o 5. Korpusu i Krajišnicima. Idi bolan liječi se.
- madner
#66 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Nepismeno djete, kako su Srbi dosli do veze BL - BG?
- JedanOdBraceMorica
#67 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Ili citao tvoje komentare ili slusao izjave neukog paripa Izmetbegovica mladjeg dok se izvinjava za "zlocine" Armije BiH, razlike nema... Samo nek ne puca, potpisi Alija nek je ko avlija i Erdoganova slika kao profilna na Facebooku, starter pack ljudi zbog kojih ova zemlja nazaduje 25 godinaUs and them wrote:
Zvanično je Čović Hrvat, Dodik Srbin a u "Sandžaku" žive Bošnjaci, ja se apsolutno slažem i nemam ja tu šta dokazivati. Ti si taj koji ima neke nove zanimljive teze i treba da nas ubjediš.
- Spartan17
#68 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Fudo387 wrote:I treba da budes ponosan na svoj gradic i komsije.Spartan17 wrote:Za narod sjeveroistočne Bosne se oduvijek govorilo da je "slobodarski" narod (nikada nije dao na sebe, samoinicijativno se organizirao na sve moguće načine da se odbrani od okupatora, kako je to fino objasnio drug Sky, pardon Us and them), da je vrijedan i radišan, oduvijek na periferiji, daleko od "centara" nekad Stambola, Beograda, danas Sarajeva, pa samim tim prepušten sam sebi da se snalazi kako zna i umije. Dobar primjer je Gračanica, Lukavac, mala mjesta gdje cvijeta privatno poduzetništvo, nema uhljeba u vidu institucija i ostalih prodavača magle. A sticajem okolnosti kroz studij upoznao sam i Krajišnike, Hercegovce, ove iz centralne Bosne, hm ljudi ko ljudi, ima dobrih ima loših, nijanse su u pitanju, sve ostalo su "glupe" podjele i generalizacije.
Rijetko, skoro nestvarno cist grad za bosanskohercegovacke prilike. Sve sija, pomislis da si u Austriji.
Ovi sto ti se pokusavaju rugati, ne obaziri se.
To nema ni fin balkon, a kamo li grad.
Hvala druže, bujrum kad god si u prolazu
- Ajatolah_
#69 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Banjoj Luci ili Banjaluci, ne Banja Luci.PM72 wrote:Piše se Banja Luci,jebem li ga,tolike si knjige pročitao...
- Spartan17
#70 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Pikam druže i Zeleni kadar, kasnije 25. ustašku bojnu viteza Ibrahima Pjanića (moj pradjed je bio njegov lični pomoćnik i pisar) i DOMDO diviziju ili Legiju Muhamed age Hadžiefendića, i jedinice Nešeta Topčića koje je oformio 1941. u gornjem dijelu Spreče, jer svi oni su imali zajednički cilj, a to je da odbrane muslimanska sela od raznoraznih vojski koje su tim krajevima prolazile. Evo obećavam neću više hvaliti narod SI Bosne, svako dobroPM72 wrote:odosmo od teme ali pikaš li u to mnoštvo oružanih formacija i handžar diviziju i muslimansku miliciju.Spartan17 wrote:Ovo slobodarski narod sam napisao u kontekstu drugog svjetskog rata,oslobodjenja Tuzle 1943. od strane partizana, ali i u kontekstu postojanja mnoštva oružanih formacija koji su ove krajeve branili od navedenih neprijatelja. Što se tiče posljednjeg rata nije bilo nešto puno neposrednih ratnih dejstava,ali gotovo 500 boraca je stradalo na najtežim ratištima Brčkog,Gradačca itd.![]()
I nemoj mi više hvaliti narod SI Bosne,dosta mi je što imam jedan primjerak u kući.
- Point.
#71 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Sky Limit je ovaj Us and Them?Bosanski_kralj wrote:Ko o čemu Sky o 5. Korpusu i Krajišnicima. Idi bolan liječi se.
- Bosanski_kralj
#72 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
JestePoint. wrote:Sky Limit je ovaj Us and Them?Bosanski_kralj wrote:Ko o čemu Sky o 5. Korpusu i Krajišnicima. Idi bolan liječi se.
-
Us and them
#73 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Previše ti ovo ozbiljno shvaćaš. Kad neko kaže Krajina ja pomislim na Banjalučki boj, Unu, Izeta Nanića, jednu djevojku iz Cazina...sve najbolje.Bosanski_kralj wrote:Ko o čemu Sky o 5. Korpusu i Krajišnicima. Idi bolan liječi se.
Nego, znaš ti onaj:
Zašto su Krajišnici fini ljudi?
- Zato što nikog ne gledaju s visine.
- Spartan17
#74 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...
Evo nešto malo o nama svima sa ovih prostora, najbolje to vide ljudi sa strane, nema razlike, svi isti, sve ostalo su nijanse, ja sam oplakao
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/43 ... vjere.html
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/43 ... vjere.html