Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Haris.ba

#51 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by Haris.ba »

El_comadante wrote:nije loša ideja samo nemože proći zbog hrvata, zato je uzaludna priča izgleda opozicija i SDP nemaju o čemu da pričaju. ali ono što bi imali smisla i što bi moglo proći je smanjenje kantona i spajanje pojedinih opština. prije rata ako se nevaram imali smo 118 opština sada 142.
Može - samo kojih općina? Ako neka općina ne želi da se ukine (njeni građani) - ko smo mi da ih ukidamo? Ako oni u Pale - Prača žele da biraju načelnika sa 100 glasova - nek biraju.

Koji kantoni da se ukinu? Samo konkretno.
megaman4

#52 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by megaman4 »

Haris.ba wrote:
El_comadante wrote:nije loša ideja samo nemože proći zbog hrvata, zato je uzaludna priča izgleda opozicija i SDP nemaju o čemu da pričaju. ali ono što bi imali smisla i što bi moglo proći je smanjenje kantona i spajanje pojedinih opština. prije rata ako se nevaram imali smo 118 opština sada 142.
Može - samo kojih općina? Ako neka općina ne želi da se ukine (njeni građani) - ko smo mi da ih ukidamo? Ako oni u Pale - Prača žele da biraju načelnika sa 100 glasova - nek biraju.

Kantone mogu ukinuti samo potpisnici Washingtonskog sporazuma, na osnovu kojeg su i nastali u sklopu FBiH, koja je takodjer nastala ovim sporazumom. Posto je Hrvatska jedan od supotpisnika Washingtonskog sporazuma, tesko ce se isti ukinuti.
dječak sa šibicama

#53 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by dječak sa šibicama »

Kantoni se mogu ukinuti, mijenjati, siriti ili smanjivati samo u parlamentu i domu naroda FBiH.

Nista od toga nema.

Posebno jer je suplja prica o "smanjenju troskova", kako, otpustiti par hiljada uhljeba? zasto bi ijedna stranka tome tezila, kad su upravo te stranke postavile te ljude, koji su im danas + njihove porodice, znacajan dio glasackog tijela.
cyprus

#54 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by cyprus »

Haris.ba wrote:
cyprus wrote:
Haris.ba wrote:...I sumnjam da bi iko uspio iscrtati bolje granice od postojećih...
E sa ovim bih se teško složio... Deset kantona je zaista previše, pogotovo ako imaš u vidu ove sa manje od 100 000 stanovnika...
Šta bi sa BPK, Posavskim i Livanjskim? Granice ostalih valjda nisu problem?
BPK Sarajevu, Posavski Tuzli, Livanjski djelomično Mostaru, djelomično Bihaću...

Ostale granice su također problem... U suštini, mislim da je moguće napraviti pet normalnih kantona sa sjedištima u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru i Bihaću... Možda još uvijek ne, jer se trenutno politiziraju i puno bezazlenije stvari, ali ukoliko bi došlo do smirivanja nekih nacionalnih tenzija u periodu budućih 5-10 godina (ovo ja ono optimistično) i ukoliko bismo počeli pričati o stvarnim problemima u državi, onda bi racionalizacija kantonalne organizacije u Federaciji BiH sigurno trebala doći na stol...
cyprus

#55 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by cyprus »

Haris.ba wrote:

Pa ako bi dobilo mogućnost, sumnjam da bi ijedno selo odbilo priliku da postane opština za sebe... Međutim, nije to stvar samo volje stanovnika tih područja... Nije racionalno i dugoročno održivo da postoje opštine kao što su Prača, Ustikolina, Dobretići itd. Prije ili kasnije, one će također morati proći kroz teritorijalnu reorganizaciju... Jer Prača i Dobretići ne zarađuju pare i ne daju platu svojim načelnicima, vijećnicima i administraciji od onoga što se zaradilo na prostoru opštine... Te im pare stižu sa višeg nivoa... Kažem svako bi selo rado htjelo da dobije status kao Prača... Al jebiga...
El_comadante

#56 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by El_comadante »

megaman4 wrote:
Haris.ba wrote:

Kantone mogu ukinuti samo potpisnici Washingtonskog sporazuma, na osnovu kojeg su i nastali u sklopu FBiH, koja je takodjer nastala ovim sporazumom. Posto je Hrvatska jedan od supotpisnika Washingtonskog sporazuma, tesko ce se isti ukinuti.
znam da je teško ali eto koje bi spojio? za početak BPK i KS, PK i TK te kanton 10 i ZHZ, a ostalo postepeno kao što kaže @cyprus napraviti 5 kantona ali to treba postepeno uraditi, naravno kod nas je sve teško uraditi
El_comadante

#57 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by El_comadante »

cyprus wrote:
Haris.ba wrote:

Pa ako bi dobilo mogućnost, sumnjam da bi ijedno selo odbilo priliku da postane opština za sebe... Međutim, nije to stvar samo volje stanovnika tih područja... Nije racionalno i dugoročno održivo da postoje opštine kao što su Prača, Ustikolina, Dobretići itd. Prije ili kasnije, one će također morati proći kroz teritorijalnu reorganizaciju... Jer Prača i Dobretići ne zarađuju pare i ne daju platu svojim načelnicima, vijećnicima i administraciji od onoga što se zaradilo na prostoru opštine... Te im pare stižu sa višeg nivoa... Kažem svako bi selo rado htjelo da dobije status kao Prača... Al jebiga...
i ovde se slažem za @cyprus hajmo onda svakom selu svakoj ulici dati da bude opština za sebe nema veze....
a ko je bi spojio pored spomenutih ukinuo bih i doboj jug, doboj istok i ukinuo bih domaljevac šamac.
agent_zero

#58 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by agent_zero »

Podržavam inicijativu.

Ali ne treba dozvoliti da ostane samo na inicijativi, treba predano i marljivo raditi da se ista oblikuje i usvoji kao amandman na ustav fbih.
Haris.ba

#59 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by Haris.ba »

Jednom kad nešta daš - procedura je to ukinuti.

Jer mora se i pitati narod. Došlo je i takvo vrijeme. Hoćeš ukinuti Doboj Istok? Nije problem. A ko si ti ili ja da odluči o tome?
O tome sada odlučuje prvo općinsko vijeće - konretno te općine. Pa onda odlučuje općinsko vijeće općine kojoj se treba pripojiti.
Ako ona neće - sumnjam da postoji moć koja to može uraditi.

Isto je i sa kantonima.

Stvar je da se došlo na nivo razvoja gdje ne ide da se nešta daje nekome ili uzima. Konretno se te općine i kantoni pitaju. Nije samo do izmjene jednoga člana ustava Federacije ili nekog kantona.

Treba raditi na tome?

Eto Imamoviću konkretno zadatka. Nek vidi kako to ide - nek ode u Doboj Istok i kaže im morate se ukinuti - jer ste mala općina.
Može konkretno i otići u Zenicu. Ne treba mu niko iz Sarajeva. I nek se spoji TK i ZE-DO. Eto ušteda. spoje se ministarstva, spoje se razne upravne organizacije. I nek pokaže kako to funkcioniše dobro, kako uštede frcaju, kako je podigla efikasnost. Šta ga sprečava?
saibaba

#60 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by saibaba »

Haris.ba wrote:Jednom kad nešta daš - procedura je to ukinuti.

Jer mora se i pitati narod. Došlo je i takvo vrijeme. Hoćeš ukinuti Doboj Istok? Nije problem. A ko si ti ili ja da odluči o tome?
O tome sada odlučuje prvo općinsko vijeće - konretno te općine. Pa onda odlučuje općinsko vijeće općine kojoj se treba pripojiti.

Isto je i sa kantonima.

Stvar je da se došlo na nivo razvoja gdje ne ide da se nešta daje nekome ili uzima. Konretno se te općine i kantoni pitaju. Nije samo do izmjene jednoga člana ustava Federacije ili nekog kantona.

Treba raditi na tome?

Eto Imamoviću konkretno zadatka. Nek vidi kako to ide - nek ode u Doboj Istok i kaže im morate se ukinuti - jer ste mala općina.
Može konkretno i otići u Zenicu. Ne treba mu niko iz Sarajeva. I nek se spoji TK i ZE-DO. Eto ušteda. spoje se ministarstva, spoje se razne upravne organizacije. I nek pokaže kako to funkcioniše dobro, kako uštede frcaju, kako je podigla efikasnost. Šta ga sprečava?
Problem je to sto se ne mogu na takav nacin spajati kantoni.. inace bi herceg bosna u Hercegovini bila davno formirana.. Ali incijativa je dobra i svakako ne treba odustajati.. Kantoni su realno visak i bespotrebni trosak
Haris.ba

#61 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by Haris.ba »

saibaba wrote:Problem je to sto se ne mogu na takav nacin spajati kantoni.. inace bi herceg bosna u Hercegovini bila davno formirana.. Ali incijativa je dobra i svakako ne treba odustajati.. Kantoni su realno visak i bespotrebni trosak
Zašto su kantoni realno višak i bespotrebni trošak?

I zašto je inijativa dobra?

P.S.
Kako sad priče o tome da su kantoni višak i trošak (priča o racionalizaciji troškovnoj), a uključuje se priča o HB?

Zato i kažem - ko je crtao granice kantona - nije mogao bolje iscrtati.
cyprus

#62 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by cyprus »

Haris.ba wrote:Jednom kad nešta daš - procedura je to ukinuti.

Isto je i sa kantonima.

Treba raditi na tome?

Ma otkud ti to da opštine imaju toliku moć da im ne može niko ništa? Evo npr. Dobretići... Pitanje je da li će kroz 10 godina tamo uopšte biti stanovnika... I šta, ako se tamo preostalih 10-tak penzionera ne složi, neće smjet doći do ukidanja statusa opštine? :-D Stvarno?
madner

#63 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by madner »

Opcine su administrativne jedinice i kao takve se mogu uredbom viseg nivo prekrajati kako ko zeli.

Problem sa kantonima je sto su trebali biti nosioci suvereniteta. No medjutim sa Deytonom je ta uredba Washintonskog sporazuma invalidirana.
Maraschino

#64 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by Maraschino »

Haris.ba wrote: Zašto su kantoni realno višak i bespotrebni trošak?

I zašto je inijativa dobra?
Protiv ukidanja kantona moze biti samo onaj ko nema koristi od toga a to su zaposleni u istim.
Sva prica protiv ukidanja kantona koja se vrti oko ''viska administracije'' se da rijesiti. Jedni na entitetske i opstinske nivoe, drugi u penziju a treci uz naknadu napustanje posla. Staviti moratorium na zaposljavanje u opstinskim administracijama sve dok ima viska administracije(rasporedjivati je).

Ko god kaze da nema usteda ukidanjem kantona, LAZE. Druga je stvar politicke igre.
aratet

#65 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by aratet »

Jasmin Imamovic je od jednog najboljih nacelnika u BiH postao totalan debil, trenutno ima veliki potencijal da sahrani ljevicu u Tuzli.
cyprus

#66 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by cyprus »

Kad smo kod opština, i njihove eventualne reorganizacije, mislim da bi stvar trebalo razmotriti i sa matematičkog aspekta...

Image

U navedenom grafikonu X osa predstavlja površinu, a Y broj stanovnika... Optimizacija teritorijalnog ustroja treba ići u pravcu da manje opštine bude gušće naseljene, a veće rjeđe... Drugim riječima, teritorijalno velikoj opštini može biti tolerisan mali broj stanovnika, ali minijaturnoj ne... Zbog toga sam naročito izdvojio dvije grupe opština...

U crvenoj grupi su one koje su i teritorijalno i populacijski manje od medijanskog prosjeka... To su kandidati za utapanje u veće opštine ili teritorijalno proširivanje pri nekoj reformi teritorijalne organizacije, koja će prije ili kasnije morati doć...

Sa druge strane, u zelenoj grupi se nalaze opštine koje su i teritorijalno i populacijski veće od aritmetičkog prosjeka u državi... Kod njih ima prostora za stvaranje novih opština, odnosno za eventualno racionalno smanjenje opštinske teritorije...
Haris.ba

#67 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by Haris.ba »

Ako zaboravimo pustahiju u istočnoj Bosni, većina tih općina su ustvari one nastale zbog entitetske granice kao dijelovi prijeratnih općina?
cyprus

#68 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by cyprus »

Haris.ba wrote:Ako zaboravimo pustahiju u istočnoj Bosni, većina tih općina su ustvari one nastale zbog entitetske granice kao dijelovi prijeratnih općina?
Da. Jedini razlog njihovog postojanja je "historijski" :oops:
Haman2

#69 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by Haman2 »

Svi nasi politicari vole da se slikaju i da onako uspu nesto kazu kako bi bili uvijek prisutni u javnosti. Tako i J. Imamovic ne moze biti izuzetak. Najuspjesniji nacelnici u BiH: Gorazde, Tesanja i Gracanica od ovih koji malo rade a puno pricaju nemaju mjesta na TV i u novinama.
Lug

#70 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by Lug »

cyprus wrote:
Lug wrote:
cyprus wrote:Paaaa, razlika je u tome što nakon ukidanja kantoni više ne bi postojali, a nakon okrupnjavanja bi postojali, samo bi ih bilo manje...
ukidao bi znaci kantone i ovako i onako, samo s tom razlikom sto bi u prvom slucaju ukidao samo neke, a u drugom slucaju sve kantone.. ako je svrha ekonomija, zasto onda ne bi sve ukinuli? :roll:
Čuj samo neke... Ako već tako gledaš - ukinuo bih svih deset i napravio novih pet... Ali neki kantoni / regije / provincije sa ovlaštenjima srednjeg nivoa vlasti moraju postojati... Vidim kasnije pitaš kako druge države mogu bez kantona? Pa dobro, jel ti znaš da maltene svaka država ima neki oblik srednjeg nivoa vlasti... Negdje se zovu regije, negdje provincije, negdje savezne države, okruzi, oblasti ili nekako drugačije... Negdje taj nivo ima veće ovlasti, a negdje manje... Od toga prvenstveno zavisi stepen centralizacije države, a generalno smatram da centralizacija nigdje nije dobro rješenje, a posebno ne u Bosni i Hercegovini...

Dakle, ako ukidaš potpuno kantone, nije tu pitanje samo uposlenih ilitiga uhljebljenih... Šta ćemo sa nadležnostima kantona? Sve ih prebacit u Sarajevo? :-) Ono kantonalne sudove, kantonalne bolnice, turističke zajednice, pitanja prostornog uređenja itd itd itd... Mislim da nije potrebno obrazlagati zašto to ne bi valjalo... A ako određen dio spustiš na lokalni nivo, onda ispada skuplja pita nego tepsija... Jer puno je opština...

Sad ti možeš reći - kako RS može? Jel ti stvarno misliš da RS može služiti kao svjetli primjer ili uzor za bilo šta... Pogledat kontrast Banja Luke i drugih dijelova tog entiteta, posebno ovog istočnog, pa će ti se odgovor nametnuti sam...

A načelnici će vazda deklarativno zagovarati ove ideje, jer im iste služe i kao alibi: "eh, kad bismo dobili više para, šta bismo mi sve uradili..." :zzzz:
Svasta ti nadrobi ovdje, kakva RS i kakav primjer, gdje ja to spomenu :-) ali da ne bi bilo zabune, ja sam za pet regija na nivou Bosne i Hercegovine. Ti?
cyprus

#71 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by cyprus »

Lug wrote:
cyprus wrote:Čuj samo neke... Ako već tako gledaš - ukinuo bih svih deset i napravio novih pet... Ali neki kantoni / regije / provincije sa ovlaštenjima srednjeg nivoa vlasti moraju postojati... Vidim kasnije pitaš kako druge države mogu bez kantona? Pa dobro, jel ti znaš da maltene svaka država ima neki oblik srednjeg nivoa vlasti... Negdje se zovu regije, negdje provincije, negdje savezne države, okruzi, oblasti ili nekako drugačije... Negdje taj nivo ima veće ovlasti, a negdje manje... Od toga prvenstveno zavisi stepen centralizacije države, a generalno smatram da centralizacija nigdje nije dobro rješenje, a posebno ne u Bosni i Hercegovini...

Dakle, ako ukidaš potpuno kantone, nije tu pitanje samo uposlenih ilitiga uhljebljenih... Šta ćemo sa nadležnostima kantona? Sve ih prebacit u Sarajevo? :-) Ono kantonalne sudove, kantonalne bolnice, turističke zajednice, pitanja prostornog uređenja itd itd itd... Mislim da nije potrebno obrazlagati zašto to ne bi valjalo... A ako određen dio spustiš na lokalni nivo, onda ispada skuplja pita nego tepsija... Jer puno je opština...

Sad ti možeš reći - kako RS može? Jel ti stvarno misliš da RS može služiti kao svjetli primjer ili uzor za bilo šta... Pogledat kontrast Banja Luke i drugih dijelova tog entiteta, posebno ovog istočnog, pa će ti se odgovor nametnuti sam...

A načelnici će vazda deklarativno zagovarati ove ideje, jer im iste služe i kao alibi: "eh, kad bismo dobili više para, šta bismo mi sve uradili..." :zzzz:
Svasta ti nadrobi ovdje, kakva RS i kakav primjer, gdje ja to spomenu :-) ali da ne bi bilo zabune, ja sam za pet regija na nivou Bosne i Hercegovine. Ti?
Možda nisi ti, ali bilo je argumenata "kako RS može bez kantona, što to ne bi mogla FBiH"...

Što se tiče regija, mislim da bi bile idealne četiri regije na nivou BiH (SA, TZ, BL i MO), ali mislim da će proteći bar još tri-četiri decenije prije nego to postane realna opcija... Dotad treba razmišljati o realnijim načinima popravljanja sadašnjeg katastrofalnog uređenja... U tom kontekstu, mislim da bi ova ideja o reduciranju broja kantona u Federaciji BiH mogla postati aktuelna u narednih 10-tak godina...
El_comadante

#72 Re: Inicijativa Jasmina Imamovića za ukidanje kantona

Post by El_comadante »

kolega @cyprus je upravu u vezi RSa. Banja Luka i okolo se gradi kao i oko SI Bosne ostalo nista. dole od Zvronika recimo je pustahija treba staviti 4-5 regija na nivou BH i to je to
Post Reply