RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#51 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by Smrcak15 »

fatamorgana wrote:Pošto je vidljivo da obećano kraljevstvo nije došlo ovi citati gore su čisto šupljiranje, kao i samo obećanje o kraljevstvu.

Nego da ti nisi Jehovin svjedok, tu šuplju o prvom svjetskom ratu sam već jednom čuo ....
Kraljestvo Bozije je Raj na buducem svijet, a nikakvo kraljevstvo bozije nece dolaziti ovdje na zemlju.
To sto su krscani polupali loncice oni ce i dalje cekati ne nekakvo kraljevstvo Bozije na zemlji
Dope_Man

#52 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by Dope_Man »

Ladies and gentlemen, in this corner we have the reigning champion of islamic light-weight apologetics... SMRRRRRRRRLEEEEEEEEE..

And in the other corner we have a relatively unknown challenger who has demonstrated high level of Jesus quoting skills.. ŠAAAAARRRRRRRRFF

This promises to be a truly epic fight.. Let the arrrrguments rolll...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#53 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by Truba »

kraljevstvo Božje je u svakome od nas
Smrcak15

#54 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by Smrcak15 »

Black swan wrote:kraljevstvo Božje je u svakome od nas
nije tacno, biblija tvrdi da je kraljevstvo Bozije Raj

Luka 14:15 A kad ču to neki od onih što seđahu s Njim za trpezom reče Mu: Blago onome koji jede hleba u kraljevstvu Božijem!

Matej 8:11 I to vam kažem da će mnogi od istoka i zapada doći i sešće za trpezu s Avraamom i Isakom i Jakovom u kraljevstvu nebeskom:
Truba

#55 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by Truba »

Ali ako ja po Duhu Božjem izgonim đavle, zbilja je došlo k vama kraljevstvo Božje."
(Mk 3,20-30; Lk 11,14-23) - 28
makkaj

#56 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by makkaj »

Nedavno negdje pročitah sljedeće: "Na svijetupostoji 4200 religija. Neki ljudi kažu da je 4199 lažno. Neki ljudi kažu da je 4200 lažno."

Eto ti ga religijska istina. Uzmi šta ti treba, pritom uvažavajući gore napisano.
n;hill

#57 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by n;hill »

Istina je da se u Međugorju Gospa nije ukazala/ukazivala,
Istina je da mnogo ljudi u Međugorju ozdravilo od duhovno i fizički teških ili čak neizlječivih stanja
Istina je da su ljudi koji su ozdravili u Međugorju vjerovali da je Istina da se u Međugorju Gospa ukazala
Satori

#58 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by Satori »

Kao Istinu sam dozivljavala samo Boga (na kraju krajeva, to i jeste jedno od Njegovih imena) i Objavu (...i koji preporucuju jedni drugima Istinu, i koji preporucuju jedni drugima strpljenje.)
Sve ostalo je matriks, maya, iluzija, veo, san. Ne mogu nazvati istinom svoj ili tudji dozivljaj necega - ne mozemo vjerovati ni svom vidu, ni sluhu, ni razumu, pa kako da se onda kunemo u neke nase istine?
HardcoreMX

#59 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: ha? :? ja se nadam da nisi previse pricao o alkoholu sa Havanom, pa te malo uzelo. pises nesuvislo covjece... :roll:
ja se nadam se dobro razumijemo.... ;-)

Opet loše otvaraš diskusiju. Imaš ovdje 2 logičke greške. Rečenica ti je pogrešno formulisana. Ako je točno da pišem nesuvislo, zašto se onda 'nadaš da nisam previše pričao o alkoholu sa havanom jer me malo uzelo'?! Trebalo je da stoji 'opet si previše pričao sa havanom o alkoholu pa te uzelo, pišeš nesuvislo čovječe'. Usput,ti si onda neki fenomen, opiješ se čim se spomene alkohol. Drugi put ćemo pričati o janjetini da se najedeš. :-D

Dakle, došli smo i do maksime 2, a to je Istina mora biti razumski (logički) održiva. Nasuprot nje stoji uvijek laž, uvijek suprostavljena zdravom razumu.
Truba

#60 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by Truba »

https://www.bitno.net/vijesti/svijet/pr ... barbarica/

zanima me što mislite o ovom slučaju

ja pratim ovo već 20 godina
Dope_Man

#61 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by Dope_Man »

Black swan wrote:https://www.bitno.net/vijesti/svijet/pr ... barbarica/

zanima me što mislite o ovom slučaju

ja pratim ovo već 20 godina
Genijalan komentar :lol:
Dzaba sto je ozdravio ako nije postao Krscanin.
Eto ''regiozne istine'', dzaba sve ako nisi one of us :run:
Truba

#62 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by Truba »

fino sam te ko čovjek pitao da pročitaš vijest i kažeš što misliš

a na komentar nisi vidio 10 replika
Dope_Man

#63 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by Dope_Man »

To izvlacim kao nesto sto me nasmijalo, a ako hoces full ozbiljan odgovor:

Selo i seoski mitovi (mada ni gradovima ne fali istih, ali obicno su ove price iz nekih ruralnih sredina). Istinu iza toga nikad necemo saznati i kako se sve dogadjali, ali je cinjenica da takvih prica postoji na sve strane. Neko drugi je cini mi se prije par mjeseci postavljao neki slucaj katolicke porodice koja je nesto trebala, molili se, sta vec, onda kao otisli hodzi i nakon njegovo zapisa sve se sredilo.. Ima takvih po netu koliko god zelis. Uglavnom svi vole svoju mitologiju i takve legende koje potvrdjuju ono u sta ljudi vjeruju, obicno bez da se ista od navedenog moze dokazati. Mnogi se kunu i da Dzemila sve zna, da je Torabi izlijecio stotine hiljada ljudi.. Dakle ostaje ''istina'' za one koji zele da vjeruju da je istina, za one koji su skepticni ne bas. Ako je istina idemo naci drugog covjeka, iskrenog vjernika, koji je ostao slijep iz X razloga prije max par godina (da je slicniji slucaju iz price) pa neka ide na taj grob i uradi sto je ovom radjeno. Ako i taj progleda, onda cu i ja povjerovati.
Truba

#64 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by Truba »

čuda se ne događaju svaki dan i ne kako mi želimo
ali vidimo da se događaju...

čovjek je svjedočio više puta
i nema nikakve koristi od toga niti je katolik

za proglašenje svetim trebaju dva čuda mislim,
hodočašće na grob, svetost u narodu, moitva toj osobi...

tako da će i ovaj "ustaša" kako su ga nazivali partizani jednog dana biti svetac
fatamorgana

#65 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by fatamorgana »

Dope_Man wrote:Ladies and gentlemen, in this corner we have the reigning champion of islamic light-weight apologetics... SMRRRRRRRRLEEEEEEEEE..

And in the other corner we have a relatively unknown challenger who has demonstrated high level of Jesus quoting skills.. ŠAAAAARRRRRRRRFF

This promises to be a truly epic fight.. Let the arrrrguments rolll...
:meza1: :sax:
Dope_Man

#66 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by Dope_Man »

''Cuda'' se, gle cuda, desavaju po cijelom svijetu i u svim religijama, od nekog plemena do velikih religija. Tamo budistima neka statua place mlijecne suze, ovamo se javlja bogorodica redovno sa onog svijeta, a gdje god muslimani ratuju meleci se pojave da pripomognu.. Naravno, nista od toga nije moguce dokazati objektivno, svodi se opet na subjetivnu ''istinu''. Ali i pored toga, dodje mi da se zapitam na cijoj je onda strani taj bog kad svima salje pomalo.
šarf

#67 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by šarf »

Ovo o čemu ste sada pisali podsjeća na jedan razgovor koji su vodili Isus i Poncije Pilat.

Ivan 18:37-Tada ga je Pilat upitao: “Dakle, ti si kralj?” Isus mu je odgovorio: “Ti sam kažeš da sam ja kralj. Ja sam se zato rodio i zato sam došao u svijet, da svjedočim za istinu. Svatko tko je na strani istine sluša moj glas.” 38 Nato mu je Pilat rekao: “Što je istina?”

“ŠTO je istina?” To je pitanje Poncije Pilat, rimski upravitelj Judeje u 1. stoljeću, postavio Isusu dok mu je sudio . Naravno, Pilata nije iskreno zanimalo što je istina. Njegovo pitanje zapravo otkriva njegovu sumnjičavost i cinizam. Izgleda da je Pilat smatrao da je istina stvar osobne procjene ili pak odraz vjerovanja koja je čovjek usvojio te da ustvari nije moguće utvrditi što je istina. Mnogi ljudi u naše vrijeme razmišljaju na sličan način.
fatamorgana

#68 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by fatamorgana »

Evo još jedan piše k'o da bio lično tamo i snimao sve diktafonom .... :roll:
Dope_Man

#69 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by Dope_Man »

Ponavljam sarfe - to si upravo ti. Ti vjerujes u istinitost Biblije i stoga filtriras njene price kao istinite. Isto sto Smrle radi sa Kur'anom. Za vas su te knjige pocetak i kraj istine, ne dozvoljacate sebi ni pomisao da te knjige mogu pogrijesiti. Eh sad, prvi problem je sto u najboljem slucaju samo jedan od vas dva moze biti upravu. Drugi problem je sto stvarnost pokazuje da ste obojica pogrijesili, i da nijedna od te dvije knjige nije savrsena istina jer fulaju u opisu stvarnosti i stvari o kojima se tad nije znalo puno ili cak nista. Naravno, mentalna gimnastika dozvoljava da ti vidis Isusa kako prica o Prvom svjetskom ratu, a Smrletu da Muhameda, izmedju ostalog, vidi i kao vrhunskog ginekologa.
šarf

#70 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by šarf »

Na početku ovog razgovora napisao sam ovo

Nisa 3- Ako se bojite da prema ženama sirotama nećete biti pravedni, onda se
ženite onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po
četiri.

1. Kor. 7:2: “Budući da je blud vrlo raširen, neka svaki muškarac ima svoju ženu i neka svaka žena ima svojega muža.” (Ovaj redak pokazuje da ni muškarcu ni ženi nije dozvoljeno imati više bračnih drugova.)

Ovo gore citirano ne može oboje biti istinito.Istina je da je Bog rekao ili jednu ženu ili više žena.
Samo jedno od ovoga dvoga je istina.

Dope man ,stoji to što kažeš da samo jedno od toga je istinito, Kuran ili Biblija.
Naravno da sam uvjeren da je Biblija početak i kraj religijske istine.
Biblija govori i o nauci ali ona nije naučni priručni,ali kada se dotiče nauke onda ona govori istinu o tome.
Ranije sam citirao nekoliko stvari.
N.p.3. Mojs. 11:6: “Zec preživa.”
Premda su kritičari dugo napadali tu izjavu, Englez William Cowper je u 18. stoljeću primijetio da zec doista preživa. Neobičan način na koji on to čini opisan je 1940. godine u izdanju londonskog zoološkog društva Proceedings of the Zoological Society of London (svezak 110, niz A, stranice 159-163).

Dope Man,ako neko vjeruje u Boga i u njegovu nepogrešivost logično je i da je knjiga koja dolazi od njega nepogrešiva.
Naravno postoji velika mogućnost da ljudi pogrešno interpretiraju ono što u njoj piše.Pogrešna interpretacija nije obrisala istinu koja je u njoj zapisana.

Da bismo izbjegli svako osobno tumačenje moramo,Bibliju ,ne tumačiti mi, već dopustiti da ona sama objašnjava sebe.

Molim te navedi nekoliko stvari gdje Biblija fula u opisu stvarnosti.
fatamorgana

#71 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by fatamorgana »

Kako ovaj @šarf elegantno izbjegava direktna i jednostavna pitanja pa se kao kad sipa pusti crnilo raspline u kvazi religijsko filozofiranje .... no nije prvi, kad nemaju odgovor ovi vrli forumski vjernici pribjegnu onda taktici preskakanja pitanja i prešućivanja odgovora.

Šarf, jesi li ti adventista ili jehovin svjedok?

U svakom slučaju je jasno da te ne znanimaju diskusije koliko bukvalistički biblijski prozelitizam.
Dope_Man

#72 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by Dope_Man »

Svijet star 6000 godina, Zemlja napravljena u 6 dana i to prije Sunca, nebo je cvrsti objekat po kom su poredane zvijezde koje ce, po potrebi, pasti s neba.. itd.. dakle jos nismo dosli ni do covjeka, tek smo u nastanku svega a vec se dobro isfulala prema svemu sto danas znamo o nastanku svemira i formiranju zvijezda, planeta i ostalog.

Naravno, sad slijedi apologetika, kao sto i ovaj drugi za sve gresku Kur'ana arapski pretvori u kineski dok ne nadje novi nacin da interpretira stvari samo da zafrzi vjerovanje da je tu izrecena neka velika istina. Da se toliko ljudi potrude i u crvenkapici bi nasli opis pulsara, kvantne fizike i svega ostalog sto vjernici nalaze u svojim svetim knjigama kada vam zatreba.

PS Ova recenica nema NIKAKVO ZNACENJE, ako vec pricamo o nekakvoj istini ovakve izjave ostavi u ormaru, jer one u istini neamaju sta traziti s obzirom da su prazna prica koja nista ne znaci, bar do trenutka dok knjige pocnu same pricati i interpretirati. Dok se to ne desi, mi smo ti koji ih pisemo, citamo i interpretiramo.
Da bismo izbjegli svako osobno tumačenje moramo,Bibliju ,ne tumačiti mi, već dopustiti da ona sama objašnjava sebe.
šarf

#73 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by šarf »

Fatamorgana,na koje pitanje misliš? O kojoj vrsti diskusije o religiji želiš da vodimo?
Kako ti mogu govoriti o mojoj vjeri u istinitost nečega a da ne dotičem temelj mog vjerovanja ,a to je ono što piše u Bibliji?

Dope Man,hoćeš li da ti navedem primjer toga kako Biblija objašnjava samu sebe?
fatamorgana

#74 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by fatamorgana »

šarf wrote:Fatamorgana,na koje pitanje misliš? O kojoj vrsti diskusije o religiji želiš da vodimo?

Kako ti mogu govoriti o mojoj vjeri u istinitost nečega a da ne dotičem temelj mog vjerovanja ,a to je ono što piše u Bibliji?
Imaš pitanje/a na prethodnim stranama, a jedno i na ovoj zadnjoj!
šarf

#75 Re: RELIGIOZNA ISTINA-ŠTA JE TO?

Post by šarf »

Oprosti ali stvarno nisam našao niti jedno pitanje koje je vezano za ovaj razgovor.
Post Reply