Prva pomoć u avtu!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

tempuser

#51 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by tempuser »

bitanga_sa_otesa wrote:
tempuser wrote:
To nisu uveli glupi amerikanci nego "glupi" skandinavci koji 6 mj godisnje voze u polumraku.
I opet, nije problem da li vidis auto, nego u paznji, auto sa upaljenim svjetlima je vidljiviji i prije ce privuci paznju.
nisam ni rekao da su amerikanci uveli ,vec kad njima ne treba ne treba nikome...i neka koriste skandinavci,ali sto ja moram koristiti kad sve vidim po danu,uocim svaki auto i sa svjetlima upaljenim i bez,nemam problema s tim,polagao sam kad nisu trebala svjetla po danu, tad se sve vidilo iako smo mi u vecem polumraku nego skandinavci....
Navodim skandinavce upravo zato sto to nije nek ubleha za amerikance kojima sve tekstualno moras pisati.
Ne razumijem tvoju tvrdiglavost? Osim sto je apsurdno raspravljat da li je auto vidljiviji da i bez svjetala i sto ne mozes gledati kako je nekad bilo, kad su moji starci polagali auta nisu morala imati pojaseve pa to ne znaci da su i danas nepotrebni, ne mozes sve ravnati po sebi, tj svom vidu i paznji! Spucaju se dvojica u gradskoj guzvi sa 30 kmh, garant je zato sto ga nije vidio!
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#52 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by liaar »

BarbaDue wrote:Nov set prve pomoći 30 kaemova a kazna 50.

25 u prvih 8 dana :P
basicm

#53 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by basicm »

Image

Ako ce ovako pustiti ja se ne bih bunio za upaljena svjetla :mrgreen:
junior3

#54 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by junior3 »

sha_ba wrote:
junior3 wrote:Još malo pa ćemo i noću morati svjetla palit'. :oops:
Šibe i po danu :mrgreen:
Bez praćenja rekoh. :mrgreen:
commendatore

#55 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by commendatore »

bitanga_sa_otesa wrote:
supercali wrote:Ti izgleda nisi nikad vozio auto po jakom suncu
vozilo se 90 godina i sve bilo ok,odjednom oslijepili svi..ne vide po danu... vecina drzava ukinula tu glupost ovi nikako da ukinu....
Pa takve zakonske idiotluke i cuvaju da mogu punit usrani drotovski budzet i mjenjat auta svaki cas
tempuser

#56 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by tempuser »

commendatore wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
supercali wrote:Ti izgleda nisi nikad vozio auto po jakom suncu
vozilo se 90 godina i sve bilo ok,odjednom oslijepili svi..ne vide po danu... vecina drzava ukinula tu glupost ovi nikako da ukinu....
Pa takve zakonske idiotluke i cuvaju da mogu punit usrani drotovski budzet i mjenjat auta svaki cas
Jah, vecina drzava ukinulo ovu glupost ali su je zamjenili uredbom da sva nova auta moraju imati dnevna svjetla i za par god ces imati situaciju da oborena svjetla zakonom nisu obavezna, ali da svako auto ima dnevna svjetla. :-)
commendatore

#57 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by commendatore »

tempuser wrote:
Jah, vecina drzava ukinulo ovu glupost ali su je zamjenili uredbom da sva nova auta moraju imati dnevna svjetla i za par god ces imati situaciju da oborena svjetla zakonom nisu obavezna, ali da svako auto ima dnevna svjetla. :-)
moze li primjer te tvoje tvrdnje - ja znam da u nasem retardiranom zakonodavstvu ne postoji dnevno svjetlo..... pa ce modifikovati zakon.... koliko sam ja vidio - u hrvatskoj nisu svjetla obavezna, mislim ni u madjarskoj ni u slovackoj npr.....
amar1994

#58 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by amar1994 »

commendatore wrote:
tempuser wrote:
moze li primjer te tvoje tvrdnje - ja znam da u nasem retardiranom zakonodavstvu ne postoji dnevno svjetlo..... pa ce modifikovati zakon.... koliko sam ja vidio - u hrvatskoj nisu svjetla obavezna, mislim ni u madjarskoj ni u slovackoj npr.....
ja mislim da ce i podsticaje da daju za ugradnju DRL svjetala :lol: :lol: :bih:

ko ne ugradi , kazna od 500KM i elbaketu i ostalim barabama u padje :izet: :run:
commendatore

#59 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by commendatore »

amar1994 wrote:
commendatore wrote:
tempuser wrote:
ja mislim da ce i podsticaje da daju za ugradnju DRL svjetala :lol: :lol: :bih:

ko ne ugradi , kazna od 500KM i elbaketu i ostalim barabama u padje :izet: :run:
nemoj ti 2x rec..
tempuser

#60 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by tempuser »

commendatore wrote:
tempuser wrote:
Moze.
European Union Directive 2008/89/EC requires all passenger cars and small delivery vans first type approved on or after 7 February 2011 in the EU to come equipped with daytime running lights. The mandate was extended to trucks and buses in August 2012. Functional piggybacking, such as operating the headlamps or front turn signals or fog lamps as DRLs, is not permitted; the EU Directive requires functionally specific daytime running lamps compliant with ECE Regulation 87 and mounted to the vehicle in accord with ECE Regulation 48. DRLs compliant with R87 emit white light of between 400 and 1,200 candela.

A evo i dnevnog svjetla i u nasem zakonu:
Clan 90 ZOBS-a koji je 2/2017 stupio na snagu:

Za vrijeme upravljanja motornim vozilom danju na vozilu moraju biti upaljena kratka ili dnevna svjetla

Znaci, ispostavlja se da ne znas osnovnu stvar da u nasem zakonu postoji pojam dnevnog svjetla, a upustas se u neke diskusije. E to mi nece nikad biti jasno. XXI vijek, sve mozes provjeriti u 2 klika, a ljudi i dalje tvrde stvari napamet! :-)
commendatore

#61 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by commendatore »

da ali directiva da MORAJU DOCI U EU SA DNEVNIM SVJETLIMA ne pise nigdje da se direktivom nalaze obaveza paljenja istih....
tempuser

#62 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by tempuser »

commendatore wrote:da ali directiva da MORAJU DOCI U EU SA DNEVNIM SVJETLIMA ne pise nigdje da se direktivom nalaze obaveza paljenja istih....
Mozes li ugasiti dnevna svjetla bez paljenja oborenih?
Nesto mi ne pises velika slova da kod nas nema dvenih svjetala? :wink: :run:
commendatore

#63 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by commendatore »

tempuser wrote:
commendatore wrote:da ali directiva da MORAJU DOCI U EU SA DNEVNIM SVJETLIMA ne pise nigdje da se direktivom nalaze obaveza paljenja istih....
meni fakat nije cilj neka rasprava i nadjebavanje sa tobom al fakat.... i uopste nema potrebu da se inatim s tobom samo sam dao komentar na tu direktivu a ne na tvoj post..... ti dnevna svjetla mozes ugasit ha vako ha nako ako ti se prohtije.....na kraju krajeva postoje opcije za paljenje i gasenje i dnevnih svjetala.... nesto ti nista ja TEBI ne pisem nego onako naznacavam poentu.... da li ti to shvatas na poziv za neku zustriju raspravu pa se jedva cekas upalit to je tvoj problem nije moj.....
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#64 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by bitanga_sa_otesa »

treba ukinut bilo kakva svjetla po danu .ko ne vidi nek ne vozi ili neka ide okulisti ili nek jede mrkvu :-D
commendatore

#65 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by commendatore »

bitanga_sa_otesa wrote:treba ukinut bilo kakva svjetla po danu .ko ne vidi nek ne vozi ili neka ide okulisti ili nek jede mrkvu :-D
dobro te je ba dusko dugousko :mrgreen:
tempuser

#66 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by tempuser »

commendatore wrote:
tempuser wrote:
meni fakat nije cilj neka rasprava i nadjebavanje sa tobom al fakat.... i uopste nema potrebu da se inatim s tobom samo sam dao komentar na tu direktivu a ne na tvoj post..... ti dnevna svjetla mozes ugasit ha vako ha nako ako ti se prohtije.....na kraju krajeva postoje opcije za paljenje i gasenje i dnevnih svjetala.... nesto ti nista ja TEBI ne pisem nego onako naznacavam poentu.... da li ti to shvatas na poziv za neku zustriju raspravu pa se jedva cekas upalit to je tvoj problem nije moj.....
Ne inatom se ni ja protiv tebe, ali prvo napamet pises stvari i bunis se protiv toga, a onda opet napamet ides u finese.
Koliko ja znam, a to je iz prve ruke kod Volva, Skode i Suzukia, dnevna svjetla ne mozes ugasiti ako ne upalis pozicije ili oborena svjetla, znaci da nema potrebe naglasavati da nisu obavezna kad ih ne mozes ugasiti.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#67 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by bitanga_sa_otesa »

commendatore wrote:
dobro te je ba dusko dugousko :mrgreen:
njofra koji ti je vrag :D
commendatore

#68 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by commendatore »

tempuser wrote:
Ne inatom se ni ja protiv tebe, ali prvo napamet pises stvari i bunis se protiv toga, a onda opet napamet ides u finese.
Koliko ja znam, a to je iz prve ruke kod Volva, Skode i Suzukia, dnevna svjetla ne mozes ugasiti ako ne upalis pozicije ili oborena svjetla, znaci da nema potrebe naglasavati da nisu obavezna kad ih ne mozes ugasiti.

joj jaro jesi namcor teski - tesko tvojoj zeni - ti ta svjetla mozes ugasit - evo postupak - uzmes cvakcange i precvikas kablove dnevnih svjetala ili jednu po jednu ledicu ili sijalicu izvadis... prosto ko pasulj..... je l sad malo jasnije....

kakve bolan finese o cemu ti???? bunim se???

arabumsalamaet..... aj zrao.... :lol: :-)
tempuser

#69 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by tempuser »

commendatore wrote:
tempuser wrote:

joj jaro jesi namcor teski - tesko tvojoj zeni - ti ta svjetla mozes ugasit - evo postupak - uzmes cvakcange i precvikas kablove dnevnih svjetala ili jednu po jednu ledicu ili sijalicu izvadis... prosto ko pasulj..... je l sad malo jasnije....

kakve bolan finese o cemu ti???? bunim se???

arabumsalamaet..... aj zrao.... :lol: :-)
A ti ko jel nagodan, a smeta ti sto moras paliti svjetla!
Uzmi noz, isjeci pojaseve, izvadi osigurac iz airbagova i tvrdi da ih mozes ugasiti, to je rezon kad odvalis nesto napamet pa se vadis! ;-)
Ides u detalje da li pise da li je obavezna ugradnja ili koristenje, a ne znas da ae automatski pale, eto te finese! :P
commendatore

#70 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by commendatore »

dobro je ba - bas si bukva - pokusavam karikirat ne kopcas - sta reci.....
tempuser

#71 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by tempuser »

commendatore wrote:dobro je ba - bas si bukva - pokusavam karikirat ne kopcas - sta reci.....
Bolje se ti pristeti stare bosanske... Nije majka Muju karala sto je kock'o... ;-)
hekaton

#72 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by hekaton »

Gdje kupiti prvu pomoc za auto
tempuser

#73 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by tempuser »

hekaton wrote:Gdje kupiti prvu pomoc za auto
Bentinske pumpe, prodavnice auto dijelova i auto kozmetike, samoposluge sa dijelom za automobile, mislim cak i apoteke.
hekaton

#74 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by hekaton »

tempuser wrote:
hekaton wrote:Gdje kupiti prvu pomoc za auto
Bentinske pumpe, prodavnice auto dijelova i auto kozmetike, samoposluge sa dijelom za automobile, mislim cak i apoteke.
hvala
Ned071

#75 Re: Prva pomoć u avtu!?

Post by Ned071 »

u hrvatskoj su svjetla obavezna kada je obavezna i zimska oprema... sto nije lose rjesenje...

@hekaton... bingo na stupu, bivsi merkur, prodavnica kucnih potrepstina... tu ti je mislim najjeftinija kutija proizvedena u velikoj kladusi
Post Reply