Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Cupko_ wrote:Ma shvati da mene ne zanima kako oni naručuju. Ako je telefon original i ako je telefon nov (pod nov smatram i ako su ga oni jednom upalili u prodavnici, za mene to nije polovan telefon), mene baš briga jel on uzet u Poljskoj/Mađarskoj/Rumuniji na pretplatu pa prodat u pola cijene ili su ga uzeli od ovlaštenog dobavljača, sve dok radi kako treba. Evo u mom slučaju će ljudi ispoštovat garanciju i zamijenit displej koji košta oko 500 KM što je trenutno vrijednost gotovo pola telefona, ili u drugom slučaju će mi poslati nov telefon što je još bolje
A ovo što je neko navodio kako ih je gledao da oni upale telefon i gledaju nešto kao i onda ga vrate i zalijepe i kao to je polovan telefon, zapitajte se kako bi išta vaše novo radilo bez da je to neko prethodno isprobao, dal u servisu, kod dobavljača ili u prodaji, nevažno. Ljudi prodaju nove automobile a svaki nov automobil radi po principu da prvih 9 kilometara možeš poništiti i vratiti ponovo na 0 zbog testnih vožnji i slično, a gdje je činjenica da automobili vrijede i po 100 puta više od ovakvog telefona
Da, testiraju se u kompaniji koja ga je napravila, a ne kod bosnje u univerzalnom, on ga nema nista dirati ni cackati. Znaci imas testere u svim kompanijama, tako da kada kupujes, ocekujes nov, u kutiji neotpakovanoj, da ga niko ne dirne ni prstom dok tebi ne dodje u ruke.
Sto se tice drvosjece, naravno da su ti zamjenili nakon 10 dana, kada to pise da moraju uraditi.
CoolinBan wrote:
pih nije tebi dobro nikako
kakav bolan ebay
pa jedan gigant njemački T-com pravi milionske ugovore i nabavlja stotine hiljada ili milione mobitela, i šta misliš kakva se cijena dobije sa proizvođačem i generalnim zastupnikom samsunga na primjer za Evropu i Njemačku pri takvim ugovorima
takve da T-com može uz svoje jače tarife "poklonit" jedan s7 za šaku eura ili čak džaba jer kod njih je jaka konkurencija i borba za kupca sa što povoljnom ponudom koja uglavnom podrazumjeva da dobiješ mobitel praktički na poklon
moj rođak u Njemačkoj svake dvije godine dobije džaba nov ajfon u tarifi
Njemci mijenjaju mobitele ko čarape, svaki novi ugovor na godinu, dvije i novi mob
i onda neki baja tako dobijen s7 odluči nekom prodat za neku sitnu lovu
ostaje samo da se uspješno dekodira i eto ga u Bosni po povoljno ciijeni
Sa svim ovim se slažem, al nešto ne mogu ovakvih što "njihov rođak u Njemačkoj dobija iPhone džaba". Kod kojeg je operatera tvoj rođak i koju tarifu koristi pa dobije džaba? Dobije možda na tarifi od 60-70-80 eura mjesečno a na takvoj tarifi ćeš ga i kod nas dobit za 1 KM. A najviše mrzim kad dođu tako iz Njemačke pa kao jooj ovdje je sve skupo, ja gore na tarifi od 20 eura dobijem džaba telefon. Dobije Nokiu 3310 možda 2017. je godina i niko od nas kao nije mrdnuo iz BiH i niko nema internet na kojem ce ukucat "o2", "t-mobile" ili slično i provjerit cijene :S
A da ih gore operateri mogu "poklanjat" s obzirom na količine koje naručuju, nije daleko od istine, tu se djelomično slažem
aha dzaba al u curku....imas telefona kao ikod nas sto dobijes za 1 KM ali to nisu TOP izuzev ako nemas TOP tarifu.....evo malo....
Cupko_ wrote:Ma shvati da mene ne zanima kako oni naručuju. Ako je telefon original i ako je telefon nov (pod nov smatram i ako su ga oni jednom upalili u prodavnici, za mene to nije polovan telefon), mene baš briga jel on uzet u Poljskoj/Mađarskoj/Rumuniji na pretplatu pa prodat u pola cijene ili su ga uzeli od ovlaštenog dobavljača, sve dok radi kako treba. Evo u mom slučaju će ljudi ispoštovat garanciju i zamijenit displej koji košta oko 500 KM što je trenutno vrijednost gotovo pola telefona, ili u drugom slučaju će mi poslati nov telefon što je još bolje
A ovo što je neko navodio kako ih je gledao da oni upale telefon i gledaju nešto kao i onda ga vrate i zalijepe i kao to je polovan telefon, zapitajte se kako bi išta vaše novo radilo bez da je to neko prethodno isprobao, dal u servisu, kod dobavljača ili u prodaji, nevažno. Ljudi prodaju nove automobile a svaki nov automobil radi po principu da prvih 9 kilometara možeš poništiti i vratiti ponovo na 0 zbog testnih vožnji i slično, a gdje je činjenica da automobili vrijede i po 100 puta više od ovakvog telefona
Da, testiraju se u kompaniji koja ga je napravila, a ne kod bosnje u univerzalnom, on ga nema nista dirati ni cackati. Znaci imas testere u svim kompanijama, tako da kada kupujes, ocekujes nov, u kutiji neotpakovanoj, da ga niko ne dirne ni prstom dok tebi ne dodje u ruke.
Sto se tice drvosjece, naravno da su ti zamjenili nakon 10 dana, kada to pise da moraju uraditi.
Kupiš recimo uređaj kod operatera (bilo koji osim Samsunga), dobiješ MESC-ovu garanciju od 2 godine, znači garancija da će telefon bit popravljen u ovlaštenom servisu u periodu od 2 godine na sva oštećenja koja nisu nastala tvojom krivicom. I ti otvoriš kutiju kad dođeš kući, kad ono - MESC garancija unutra. Kako je tu došla a kutija zapakovana, neotvorena? U servisu se svaka kutija otvara i stavlja se garancija, i svaki telefon se pali i prođe osnovne testove, dakle nije kod proizvođača nego u servisu!
Oni pošto imaju svoj servis, mogu ljudi sami i otvarat i zatvarat šta hoće
Kupiš recimo uređaj kod operatera (bilo koji osim Samsunga), dobiješ MESC-ovu garanciju od 2 godine, znači garancija da će telefon bit popravljen u ovlaštenom servisu u periodu od 2 godine na sva oštećenja koja nisu nastala tvojom krivicom. I ti otvoriš kutiju kad dođeš kući, kad ono - MESC garancija unutra. Kako je tu došla a kutija zapakovana, neotvorena? U servisu se svaka kutija otvara i stavlja se garancija, i svaki telefon se pali i prođe osnovne testove, dakle nije kod proizvođača nego u servisu!
Mislim da je malo drukcije. Kad sam ja uzimao zadnji telefon u BH Telecomu covjek je donio fabricki zapakovanu kutiju i otvorio je ispred mene te izvadio garantni list i popunio....zatim elefon upalio dao mi da ga pogledam dali ima kakvih ostecenja i isto tako ga vraqtio nazad i predao meni u ruke. Naravno jebeni Lenovo ima dvije godine garancije a da nema Samsung...Evo recimo sta kaze zvanicno Samsung za svoje garancije.....samo prepisano na Hrvatski jezik.....
Ne znam u kojoj kutiji dobijes garanciju u zapakovanoj zvanicno kutiji da me jebes, moze ti dati jedino pored kutije, ili da ti kao sto je rekao lik otvori kutiju pred tobom, i ubaci u kutiju nakon sto si ti odobrio. Nikako drugacije.
diablobih wrote:Ne znam u kojoj kutiji dobijes garanciju u zapakovanoj zvanicno kutiji da me jebes, moze ti dati jedino pored kutije, ili da ti kao sto je rekao lik otvori kutiju pred tobom, i ubaci u kutiju nakon sto si ti odobrio. Nikako drugacije.
Kako telefon bude zaključan na mrežu operatera ako kutija nije otvarana?
U Zenici sam gledao kako telefone dovlace iz Madjarske, u najlonskim folijama zalijepljeni za blatobrane iznad guma auta
U gepeku sve nove kutije sa naljepnicama. Kasnije se to skida, kutije nastimaju, sve stavi i zalijepi fino. Novo....ahahaha
A sto se telefon drndao, prasine i cega vec nakupio, hiljadama kilometara, to nikom nista
Ko je iz Ze, Cipela sa Jalije je u pitanju...pijacari dakle.
Doduse, ima ovome nekoliko godina....
Ovo je samo neka kontatacija, nije vezano za Univerzalno, ali eto da se zna kako odredjeni sa PIKa i i ovih piljara dovlace telefone
diablobih wrote:Ne znam u kojoj kutiji dobijes garanciju u zapakovanoj zvanicno kutiji da me jebes, moze ti dati jedino pored kutije, ili da ti kao sto je rekao lik otvori kutiju pred tobom, i ubaci u kutiju nakon sto si ti odobrio. Nikako drugacije.
Jednostavno,sklope dogovor sa proizvođacem da im posalju zakljucane na sve mreze osim njihove.
diablobih wrote:
Ne znam u kojoj kutiji dobijes garanciju u zapakovanoj zvanicno kutiji da me jebes, moze ti dati jedino pored kutije, ili da ti kao sto je rekao lik otvori kutiju pred tobom, i ubaci u kutiju nakon sto si ti odobrio. Nikako drugacije.
Pa fora i jest u tome što je kutija bila otvorena prije :S Kakva garancija pored kutije?? Garancija dolazi u kutiji i nikako drugačije! I evo pitao je lik gore, kako onda telefon bude kodiran za mrežu ako nije otvarana kutija? Da ga Samsung u Koreji ne zaključa možda?
Jednostavno,sklope dogovor sa proizvođacem da im posalju zakljucane na sve mreze osim njihove.
Hahahahha Hrpa malih Kineza i Korejaca kodira telefone za BH Telecom
Ljakan wrote:
To bi ti faktički bio telefon po narudžbi, a cijena tih telefona je daleko skuplja i isporuku bi čeko....Bog zna kad bi je dočeko. Zato taj posao obavlja ovlašteni servis, da se čitava procedura ubrza. Pa nije tržište proizvođača par hiljada korisnika....
Uzimao sam nekoliko telefona,kao i moji poznanici u univerzalno i nikad nije bilo problema. Ne kazem da valjaju samo sam ocito potrefio dobre primjerke, a sigurno bi se sa garancijom i ja zajebavao. Dvojica prijatelja su kupovali u onom mobil shopu na ciglanama i uvijek su mobiteli imali feler. U jednom soniju z5 se vidjelo malo prasine pod ekranom a tel otporan na vodu i prasinu a na drugom isto z5 senzor otiska prsta je milimetar bio pomjeren iz lezista i malkice je slabije hvatao otisak. Fontele je u prosjeku od svih piljara skuplji za 100KM. U hustelu sam kupio nedavno NOV telefon na kojem je bilo par slika uslikanih kamerom.Mrsko mi bilo vracati.
Je li vi znate uopste kako se zakljucava mreza? Pa ne treba mobitel dirati da bi ga zakljucao na mrezu, to je samo kod.
I da, garancija ide vecinom u kutiji, ali pred tobom otvori tu kutiju od mobitela i onda stavi. Vjeruj, kada prodajes nove mobitele, nema potrebe da ih dirkas i mazis.
To ti je tako, na prodavcu je samo da spremi garanciju, koju ce ti dati uz taj novi uredjaj i racun za isti. Vrlo jednostavna transakcija.
VI - GARANCIJA ZA PROIZVOD ILI USLUGU
Član 25.
Prodavač je odgovoran za nedostatke na robi koji postoje u trenutku prenosa rizika na potrošača, bez obzira da li je on svjestan ove činjenice u skladu sa odredbama zakona kojim se ureñuju obligacioni odnosi u Bosni i Hercegovini.
Član 26.
(1) Za tehnički složene proizvode proizvoñač, odnosno dobavljač, dužan je da utvrdi i u tehničkom uputstvu navede rok obezbijeñenog servisiranja i da snabdije tržište rezervnim dijelovima, priborom i drugim proizvodima bez kojih se taj proizvod ne može upotrebljavati prema predviñenoj namjeni (u daljnjem tekstu: rezervni dijelovi). (2) Rok iz stava (1) ovog člana ne smije biti kraći od tri godine za aparate za domaćinstvo, odnosno pet godina za druge tehnički složene proizvode, ako propisom donesenim na osnovu ovog Zakona nije drugačije odreñeno.
(3) Nakon prestanka proizvodnje proizvoda, proizvoñač ili dobavljač dužan je da obezbijedi nabavku rezervnih dijelova radi održavanja proizvoda, u roku koji za tehnički složene proizvode ne može biti kraći od deset godina.
(4) Ako proizvoñač, odnosno dobavljač nema sopstveni servis u Bosni i Hercegovini, dužan je da za tehnički složene proizvode obezbijedi i spisak pravnih i fizičkih lica (servisa) koje je ovlastio za pružanje usluga u Bosni i Hercegovini.
ovo bi trebalo zalijepiti na sve one Mobilmedie, Domode, Staniće, DrTechna i onda ih tužiti... po kojem to onda osnovu daju 2 god garancije za led televizore???
Član 25.
Prodavač je odgovoran za nedostatke na robi koji postoje u trenutku prenosa rizika na potrošača, bez obzira da li je on svjestan ove činjenice u skladu sa odredbama zakona kojim se ureñuju obligacioni odnosi u Bosni i Hercegovini.
Član 26.
(1) Za tehnički složene proizvode proizvoñač, odnosno dobavljač, dužan je da utvrdi i u tehničkom uputstvu navede rok obezbijeñenog servisiranja i da snabdije tržište rezervnim dijelovima, priborom i drugim proizvodima bez kojih se taj proizvod ne može upotrebljavati prema predviñenoj namjeni (u daljnjem tekstu: rezervni dijelovi). (2) Rok iz stava (1) ovog člana ne smije biti kraći od tri godine za aparate za domaćinstvo, odnosno pet godina za druge tehnički složene proizvode, ako propisom donesenim na osnovu ovog Zakona nije drugačije odreñeno.
(3) Nakon prestanka proizvodnje proizvoda, proizvoñač ili dobavljač dužan je da obezbijedi nabavku rezervnih dijelova radi održavanja proizvoda, u roku koji za tehnički složene proizvode ne može biti kraći od deset godina.
(4) Ako proizvoñač, odnosno dobavljač nema sopstveni servis u Bosni i Hercegovini, dužan je da za tehnički složene proizvode obezbijedi i spisak pravnih i fizičkih lica (servisa) koje je ovlastio za pružanje usluga u Bosni i Hercegovini.
ovo bi trebalo zalijepiti na sve one Mobilmedie, Domode, Staniće, DrTechna i onda ih tužiti... po kojem to onda osnovu daju 2 god garancije za led televizore???
Garanciju ne daje prodavač nego proizvođač, odnosno ovlašteni uvoznik.Na garantom listu se nalazi spisak ovlaštenih servisa u koje kupac nosi robu na servis ili robu predaje prodavaču koji je dalje prosljeđuje na servis.
Ljakan wrote:
To bi ti faktički bio telefon po narudžbi, a cijena tih telefona je daleko skuplja i isporuku bi čeko....Bog zna kad bi je dočeko. Zato taj posao obavlja ovlašteni servis, da se čitava procedura ubrza. Pa nije tržište proizvođača par hiljada korisnika....
Pa kolko su ti telefoni u telekomu a kolko u univerzalnom?Mislis da u telekomu otvaraju telefone ukucavaju kodove pa ih opet hermeticki zatvaraju?Nema sanse...
Ljakan wrote:
Ne! velike firme ili bolje da kazem operateri dobijaju telefone fabricki upakovane i kodirane prema narudzbi i to kodiranje se radi prije nego telefoni stignu za prodaju. Svi ostali isporucuju otkljucanje telefone. Uredjaj ne smije biti otvoren prije nego dodje do kupca i to je neko pravilo ozbiljen trgovine u citavom svijetu sto se naravno ne odnosi na pijacare i ove pijacarske firme.
roki wrote:Uzimao sam nekoliko telefona,kao i moji poznanici u univerzalno i nikad nije bilo problema. Ne kazem da valjaju samo sam ocito potrefio dobre primjerke, a sigurno bi se sa garancijom i ja zajebavao. Dvojica prijatelja su kupovali u onom mobil shopu na ciglanama i uvijek su mobiteli imali feler. U jednom soniju z5 se vidjelo malo prasine pod ekranom a tel otporan na vodu i prasinu a na drugom isto z5 senzor otiska prsta je milimetar bio pomjeren iz lezista i malkice je slabije hvatao otisak. Fontele je u prosjeku od svih piljara skuplji za 100KM. U hustelu sam kupio nedavno NOV telefon na kojem je bilo par slika uslikanih kamerom.Mrsko mi bilo vracati.
Nije poenta da li si imao ili nisi imao problema nego je poenta da ces recimo kupiti Samsung s7 koji ce ti dobro raditi 12 mjeseci i onda ce ti riknuti 13 mjesec a ti vise nemas garanciju iako je njegova tvornicka garancija 24 mjeseca.
Član 25.
Član 26.
I Stanici i Tehno Marketi i uglavnom sve vece firme koje prodaju tehnicku robu daju tvornicke garancije. Pa na Samsung TV je 5 godina garancija kao i na LG, Sony itd. Ja kad sam kupovao Samsung TV na Koreji u TM ljudi su donjeli zapakovan TV iz kojeg su izvadili garantni list i ispunili ga sa 5 godina garancije. Logosoft isto tako na LG TV daje 5 godina garancije ali uporedjivati Univerzalno sa tim firmama je smijesno jer izgleda kao trafika u odnosu na ove firme. Zamjena displeja je 150 KM a taj isti displej kosta 20$ znaci 100 KM naplacuju pola sata rada. Od sad nadalje i ubuduce displej iskljucivo preko ebay-a i 70 KM ostane u dzepu jer otprilike za zamjenu se trazi oko 30 KM.
Ljakan wrote:Ma jasno kao dan,ko ti god ne daje garanciju proizvođaca prodaje ti macka u vreci.
Tako je.......pa isto tako masa firmi ima jednu cijenu za kesh a drugu kada se kupuje na rate. Recimo toga nemas u vecim prodavnicama tehnicke robe izuzev ako neces da trazis extra krediti na vise godina.
hrasno38 wrote:
Ne! velike firme ili bolje da kazem operateri dobijaju telefone fabricki upakovane i kodirane prema narudzbi i to kodiranje se radi prije nego telefoni stignu za prodaju. Svi ostali isporucuju otkljucanje telefone. Uredjaj ne smije biti otvoren prije nego dodje do kupca i to je neko pravilo ozbiljen trgovine u citavom svijetu sto se naravno ne odnosi na pijacare i ove pijacarske firme.
Druže, uređaje pregleda ovlašteno lice a ne neko deseti. Svaki telefon koji dođe biva pregledan i lijepi se deklaracija na kutiji. Deklaraciju ne lijepi proizvođač nego dobavljač ali nakon pregleda uređaja. Zašto se to radi, jednostavno jer telefon može biti oštećen u transportu. Zamisli neugodnosti kad ti dođeš da kupiš telefon, otvore kutiju a ono displej cvrcno. Jesil svjestan kojom brzinom bi se širila loša vijest na račun prouzvođača a ne distributera.
Zaključavanje obavlja ovlašteni zastupnik za određeno tržište.
Ljakan wrote:
Pa kolko su ti telefoni u telekomu a kolko u univerzalnom?Mislis da u telekomu otvaraju telefone ukucavaju kodove pa ih opet hermeticki zatvaraju?Nema sanse...
Koliko si ti telefoni u telekomu a koliko kod ovlaštenih distributera, mani se univerzalnog. Ja nisam rekao sa telefon zaključava telelom, nego ovlašteni zastupnik, koji ujedno pregleda telefon i lijepi deklaraciju.