Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vazi

#51 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by vazi »

frontal2 wrote:
mehoxy wrote:Navikao si da budes neradnik, pa samo idi ukoliko si siguran da ces moci sebe natjerati da radis, u suprotnom ces samo veci belaj sebi stvoriti. Ima ovdje vazda fizikanerskog "posla" za mlade ljude, ko kaze drugacije laze, problem je sto to omladina nece da radi jer se radi o cistom izrabljivanju, koje ti neminovno unisti i psihicko i fizicko zdravlje. Ne prolaze tu ni vozaci kamiona puno bolje, jer duge sate provedu zgrbljeni nad volanom.

Sto nisi pokusao kakav fakultet zavrsiti, pa makar i vandredno ? Cijeni se diploma i vani, u mnogim drzavama.

razmisljao sam o tome, da nadjem kakav posao,radim i vanredno upisem neki fakultet ali gdje god nadjem posao, to ti je po 9,10 sati radno vrijeme i subote.
Kad cu stici uciti za fakultet?
Ih,da je nesto normalno naci, 40 sati sedmicno,ja bih odmah fakultet upisao vanredno

Ako odes, problem ti kako bi mogao izdrzati da zivis kod rodbine, da nemas svoju komociju

Kod rodbine se bude kratko, cim pocnes raditi nadjes sebi stan i placas kiriju drugar pa nakon nekog vremena ako mozes kupit a ti kupis stan...

Ti si jedinac (cini mi se da sam to procitala ) , neka te gdje si ali uzmi situVaciju u svoje ruke, nadi poso, radi ili zavrsi nesto pa otvori sebi nesto malo biznisa, ceprkaj, guraj, napredj, prestani tapkati u mjestu..

Uzmi papir i olovku , dvije kolone , pozitiva za otici, negativa pa drugi list i isto to za ostanak, al sto mozes realnije. Nakon toga vidi sta ti je lakse prihvatiti tj cega ti se lakse odreći.
Sretno u svakom slucaju.
Last edited by vazi on 17/03/2017 23:53, edited 1 time in total.
JedanOdBraceMorica

#52 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by JedanOdBraceMorica »

Ne kontam zasto su svi ovako kriticki nastrojeni prema momku :run: Nije zavrsio fakultet, pa sta? Bas u Ameriku i Kanadu najcesce emigriraju protuhe 10 puta gluplje od njega koje nemaju ni osnovnu skolu... Nece da robuje nekom skorojevicu vlasniku gradjevinske firme za 500 maraka- moze mu se, nije bez hljeba. Svako bira svoj put u zivotu, a ima mnogo puteva mimo diplome magistra eminentnog univerziteta u Travniku i radnog mjesta portira u opstini, prema tome zasto ne probati nesto ako mislis da ce ti biti bolje
Inace taj trend odgovaranja nekoga mi ne ide u glavu, pa majku mu izgleda da bi nasli vise poztivnih cinjenica o zivotu na sirijskom ratistu nego negdje na zapadu
vazi

#53 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by vazi »

JedanOdBraceMorica wrote:Ne kontam zasto su svi ovako kriticki nastrojeni prema momku :run: Nije zavrsio fakultet, pa sta? Bas u Ameriku i Kanadu najcesce emigriraju protuhe 10 puta gluplje od njega koje nemaju ni osnovnu skolu... Nece da robuje nekom skorojevicu vlasniku gradjevinske firme za 500 maraka- moze mu se, nije bez hljeba. Svako bira svoj put u zivotu, a ima mnogo puteva mimo diplome magistra eminentnog univerziteta u Travniku i radnog mjesta portira u opstini, prema tome zasto ne probati nesto ako mislis da ce ti biti bolje
Inace taj trend odgovaranja nekoga mi ne ide u glavu, pa majku mu izgleda da bi nasli vise poztivnih cinjenica o zivotu na sirijskom ratistu nego negdje na zapadu
Slazem se , nema niko pravo soliti pamet drugom :thumbup: ( ja ispravila svoje soljenje :) )
Ci-Nick

#54 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by Ci-Nick »

frontal2 wrote:meni je problem odluciti jer moram bolju opciju za sebe izvuci od ove dvije kad dodjem u starost.
Neki ljudi misle kad odes vani da pare padaju s neba.
Gdje god da si moras raditi.
Samo ne znam gdje cu biti bolji, ovdje u bosni sa 65 ili tamo sa 65.
Ovdje ljudi kazu 500 KM plata ti , pa 500 KM zena i eto,moze se, ma ko da je lako se ozeniti, nije meni jos do toga. I iskreno nije mi ni do djece.
Kažeš nije ti još do ženidbe i djece a brineš se gdje će ti biti bolje sa 65 godina ?
Imam osjećaj da bi ti najradije preskočio ovaj period od tridesete do šezdeset i pete i na taj način riješio radnu obavezu. :lol:
Opusti se malo, imaš li kakvo znanje, vještinu, talenat,.. da li bi mogao raditi sam za sebe, onda ti ne bi bila plata 500 KM.
belfy

#55 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by belfy »

Ci-Nick wrote:
frontal2 wrote:meni je problem odluciti jer moram bolju opciju za sebe izvuci od ove dvije kad dodjem u starost.
Ovdje ljudi kazu 500 KM plata ti , pa 500 KM zena i eto,moze se, ma ko da je lako se ozeniti, nije meni jos do toga. I iskreno nije mi ni do djece.
Kažeš nije ti još do ženidbe i djece a brineš se gdje će ti biti bolje sa 65 godina ?
Imam osjećaj da bi ti najradije preskočio ovaj period od tridesete do šezdeset i pete i na taj način riješio radnu obavezu. :lol:
Opusti se malo, imaš li kakvo znanje, vještinu, talenat,.. da li bi mogao raditi sam za sebe, onda ti ne bi bila plata 500 KM.
drug Ci-Nick. svi dobro znamo da u Bosni nije pitanje kakvo znanje vjestinu i talenat imas, nego koje i kakve ljude poznajes. vjerujem da si to iskusio na vlastitoj kozi isto kao i ja (i u pozitivnomi u negativnom smislu). siguran sam da znas na sta mislim.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#56 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by Matijevic_Vlado »

Sta je sa mojim priprijedlogom sa prve strane? Mislim da ti je najbolje onako
frontal2

#57 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by frontal2 »

Ci-Nick wrote:
imaš li kakvo znanje, vještinu, talenat,.. da li bi mogao raditi sam za sebe, onda ti ne bi bila plata 500 KM.

imam, poznajem graficki dizajn, ali da otvorim nesto svoje u bosni
1. nemam para da otvorim firmu
2. i da imam,pa da otvorim, i sta onda? imao bih ,zaradjivao? rijesio sve probleme? pa mnoge ozbiljnije firme propadaju u bosni a kamol' ja da otvorim nesto svoje i da opstanem.
frontal2

#58 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by frontal2 »

ima li buducnosti u stamparijama?
bi li se to moglo raditi do penzije?
jbga jest gadno radno vrijeme po 9,10 sati 6 dana u sedmici al' realno gledajuci posla ima tu, ima uvijek reklamnih materiajla za stampati,uvijek neke firme traze da ima se stancaju reklame
victom

#59 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by victom »

nećeš pogriješiti nijedno ni drugo.
otiđi , vidi kako je, uvjek se možeš vratiti.
a i ako ostaneš u bih, dobro je.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:48, edited 2 times in total.
pustopoljina

#60 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by pustopoljina »

JedanOdBraceMorica wrote:Ne kontam zasto su svi ovako kriticki nastrojeni prema momku :run: Nije zavrsio fakultet, pa sta? Bas u Ameriku i Kanadu najcesce emigriraju protuhe 10 puta gluplje od njega koje nemaju ni osnovnu skolu... Nece da robuje nekom skorojevicu vlasniku gradjevinske firme za 500 maraka- moze mu se, nije bez hljeba. Svako bira svoj put u zivotu, a ima mnogo puteva mimo diplome magistra eminentnog univerziteta u Travniku i radnog mjesta portira u opstini, prema tome zasto ne probati nesto ako mislis da ce ti biti bolje
Momak je iz centra sarajeva, roditelji imaju i kucu/vikendicu...mogao je studirati sta je htio...ni kirije, ni gazde, ni gubitka raje...isao je u gimnaziju...zato to izgleda relativno lose.
ako ode u kanadu na baustelu, robovace drugoj budali, a ne bosanskoj za 500 km.
i kome da se pozali, kad je tesko? Rodjacima kojima to nije nista cudno? Prijateljima u sarajevu?
Moja prijateljica je udana za lika koji je baustelac...prosle godine je ogromni betonski blok zgnjecio njegovog kolegu...covjek je umro pred njihovim ocima na uzasan nacin...mislis da su ih pustili kuci? Zatvorili baustelu, radnike prebacili na drugu.
I sad ces ti ici na kanadsku baustelu, ne bi li sebi nekad kupio garsonijeru negdje gdje ti se uopce ne zivi?
Pored stana u sarajevu? Roditelja? Prijatelja?
Ne znam...500+ vlastiti stan je kao 800...potrudi se za nesto malo vise i dobar si gdje si.
frontal2

#61 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by frontal2 »

Matijevic_Vlado wrote:Sta je sa mojim priprijedlogom sa prve strane? Mislim da ti je najbolje onako

prijedlog ti je malouman i retardiran
Ci-Nick

#62 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by Ci-Nick »

belfy wrote:
Ci-Nick wrote:
drug Ci-Nick. svi dobro znamo da u Bosni nije pitanje kakvo znanje vjestinu i talenat imas, nego koje i kakve ljude poznajes. vjerujem da si to iskusio na vlastitoj kozi isto kao i ja (i u pozitivnomi u negativnom smislu). siguran sam da znas na sta mislim.
Nisam mislio na krupni biznis ni na biznis koji su poklopile stranačke firme, naravno i javne nabavke se mogu zaboraviti ali dobar bravar, stolar, vodoinstalater, čovjek koji ima talenta da nešto napravi svojim rukama može uvijek solidno da ne kažem dobro živjeti od rada svojih ruku. :wink:
Ci-Nick

#63 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by Ci-Nick »

frontal2 wrote:
Ci-Nick wrote:
imaš li kakvo znanje, vještinu, talenat,.. da li bi mogao raditi sam za sebe, onda ti ne bi bila plata 500 KM.

imam, poznajem graficki dizajn, ali da otvorim nesto svoje u bosni
1. nemam para da otvorim firmu
2. i da imam,pa da otvorim, i sta onda? imao bih ,zaradjivao? rijesio sve probleme? pa mnoge ozbiljnije firme propadaju u bosni a kamol' ja da otvorim nesto svoje i da opstanem.
Firme propadaju uglavnom zbog visokih fiksnih troškova. Ti kao grafički dizajner možeš započeti sa jako malim fiksnim troškovima.
Druga opcija ti je da stan središ i da ga rentaš npr. preko bookinga a da preseliš u vikendicu. Kad se uhodaš s rentanjem tog stana i budeš imao popunjenost od npr. 80% onda zakupiš još neki stan na godinu dana i rentaš ga na dnevnoj bazi. Tako razviješ biznis koji je ko stvoren za lijena čovjeka. :wink:
SG-1

#64 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by SG-1 »

Većina naroda je go ko lipa, ne možeš se iselit bez dinara u džepu go ko ptić, ljudi prodaju svu imovinu pa onda se isele, bježi se odavde glavom bez obzira, irska i kanada su top destinacije za iseljavanje.
mali_balon

#65 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by mali_balon »

Jes....svugdje vala jedva cekaju bosnju da dodje....vec prostiru crvene tepihe i sire ruke da ga izgrle.....svijet zna kakav je bosnjo kapacitet...ne treba mu nista samo kaze odo ja.....a oni kazu bujrum izivni sto te nismo zvali zato ti evo sve djaba....
sha_ba

#66 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by sha_ba »

Stan u centru Sarajeva, roditelji penzioneri, nit je studirao nit dje radio... 30 kuka u gOOzu sprco i dalje živi od babine penzije...
nisi ti dečko nigdje prispio, bez ljutnje...
SG-1

#67 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by SG-1 »

sha_ba wrote:Stan u centru Sarajeva, roditelji penzioneri, nit je studirao nit dje radio... 30 kuka u gOOzu sprco i dalje živi od babine penzije...
nisi ti dečko nigdje prispio, bez ljutnje...
Takvih je puna bosna!
mousstapha

#68 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by mousstapha »

Pitanje je interesantno i vise manje slicna pitanja postavljaju mnogi u BiH. Medjutim, u tvom slucaju postoje neki ekstremi. Jako malo ljudi posjeduje stan u Sarajevu, kamo li jos u centru. Posla uvijek ima u Sarajevu, ali kao sto i sam kazes, bez jasnih o dobrih kvalifikacija nije neki izbor.

Fazon je u tome sto je tvoja opcija Kanada. Jako udaljena i mentalitet se u mnogo cemu razlikuje od naseg. Fakat, nije jednostavno se prebaciti na hokej. :)

Ja ne znam zasto ti iskljucujes opciju odlaska na kraci period, tipa 6 mjeseci. Tako ces imati jasniju sliku i nece ti trebati savjeti sa foruma. Druga stvar, zasto je jedina opcija Kanada? Da li si pokusavao ista za Njemacku. Trenutno ima mnogo opcija i blizina i prisustvo naseg svijeta u mnogome olaksava stvari.

Ja sam i sam nedavno prosao proces preseljenja u Njemacku. Na ulicama svako malo cujem nas jezik. Bosanska ascinica odmah pored stana. Direktna avio linija za Sarajevo. Bundesligu od ranije pratim. :) Hocu da kazem, da je odlazak i Sarajeva u Kanadu dosta tezi i u ovom smislu. Pogotovo sto je za tebe i promjena iz neradnog u radno.
mali_balon

#69 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by mali_balon »

mousstapha wrote:Pitanje je interesantno i vise manje slicna pitanja postavljaju mnogi u BiH. Medjutim, u tvom slucaju postoje neki ekstremi. Jako malo ljudi posjeduje stan u Sarajevu, kamo li jos u centru. Posla uvijek ima u Sarajevu, ali kao sto i sam kazes, bez jasnih o dobrih kvalifikacija nije neki izbor.

Fazon je u tome sto je tvoja opcija Kanada. Jako udaljena i mentalitet se u mnogo cemu razlikuje od naseg. Fakat, nije jednostavno se prebaciti na hokej. :)

Ja ne znam zasto ti iskljucujes opciju odlaska na kraci period, tipa 6 mjeseci. Tako ces imati jasniju sliku i nece ti trebati savjeti sa foruma. Druga stvar, zasto je jedina opcija Kanada? Da li si pokusavao ista za Njemacku. Trenutno ima mnogo opcija i blizina i prisustvo naseg svijeta u mnogome olaksava stvari.

Ja sam i sam nedavno prosao proces preseljenja u Njemacku. Na ulicama svako malo cujem nas jezik. Bosanska ascinica odmah pored stana. Direktna avio linija za Sarajevo. Bundesligu od ranije pratim. :) Hocu da kazem, da je odlazak i Sarajeva u Kanadu dosta tezi i u ovom smislu. Pogotovo sto je za tebe i promjena iz neradnog u radno.
Kojih poslova, gdje, koliko para
mousstapha

#70 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by mousstapha »

Pa vec je i autor navodio neke, ali ostali.
problemnatravunu

#71 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by problemnatravunu »

insomnia78 wrote:Nego, kako ti mislis izvesti to? Ne mozes samo otici u Kanadu i reci evo ja doso raditi
Neka si ovo napisao, ja sve iscitah, a ne skontah kako lik misli samo tako otici u Kanadu i poceti zivjeti i raditi :lol:
Znam covjeka iz Sa, dobar pametan informaticar sa odličnim znanjem svog posla, engleski i francuski jezik, eto ima i rodbine tamo, pa nikako ne uspijeva zapucati u Kanadu iako je odavno planirao, kako on kaze fali mu fakultetska diploma, sa njom bi dobio vizu, ovako vrlo vrlo teško....
A postavljac teme, cini mi se , ima glavni problem sto ima vec 30 godina "u guzici" a nije nigdje ozbiljno radio, bilo sta, da se prekali, znam da su male pare tih spominjanih 500 KM, ali treba početi, skupljati iskustva, upoznavati druge ljude, to su stvari koje samo tako mogu doći, ali teško se pokrenuti, i biće mu sve teže kako godine prolaze, već tih 30 je pravi problem glede toga
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#72 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by Matijevic_Vlado »

frontal2 wrote:
Matijevic_Vlado wrote:Sta je sa mojim priprijedlogom sa prve strane? Mislim da ti je najbolje onako

prijedlog ti je malouman i retardiran
Vidim da si ti pametan :mrgreen:
Cuj kazu idi probaj pa se vrati, neces nista izgubiti, ko da je to otici do Ilidze i vratiti se :mrgreen:
Tebi je najbolje usuti se i cekaj kad ce postar doci starom penziju da donese.
JThomas

#73 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by JThomas »

nije k'o otići do ilidže, ali on piše otprilike k'o da će izgubiti stan ako ode pa se vrati...
JedanOdBraceMorica

#74 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by JedanOdBraceMorica »

mousstapha wrote:Da li si pokusavao ista za Njemacku. Trenutno ima mnogo opcija i blizina i prisustvo naseg svijeta u mnogome olaksava stvari.
Sudeci po komentarima tog istog svijeta na ovom forumu, a i na internetu opcenito, kao i po nekim mojim iskustvima, to je otezavajuca okolnost :roll: Prije ce ti najcrnji ciganin izaci u susret u tudjem svijetu nego neko "nas"
frontal2

#75 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet

Post by frontal2 »

mozda sam ja zaboravio navesti...tamo mi tetak ima svoju kompaniju ,građevinsku i tamo kad bih otisao, radio bih u njegovoj kompaniji
Post Reply