Krah AGROKORA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Mišo_Kovač

#51 Re: Krah AGROKORA

Post by Mišo_Kovač »

Zato što Agrokor čine velikim dijelom profitabilne firme. Neće niko ugasiti Ledo, Zvijezdu ili Jamnicu, jer nije lud, kad može ubirati profit na njima. Ove nabrojane firme su propale jer nisu bile u stanju izboriti se konkurencijom i poslovati pozitivno. Bez mahnitih kreditnih zaduženja strani investitori mogu vrlo lako s Agrokorom zaraditi dobre novce još uvijek... :D
ibizza

#52 Re: Krah AGROKORA

Post by ibizza »

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska ... e/5783119/

"- Vjerojatno će biti razumno prodati neku imovinu koja nije dio temeljnog biznisa i istovremeno krenuti u potragu za investitorom s velikim iskustvom u industriji, koji bi bio prihvatljiv vjerovnicima kao i trenutnim dioničarima. Sberbank je spreman biti Agrokorov savjetnik u toj potrazi, zaključio je Poletajev."

Imam osjecaj da ce Slovenci vratiti Mercator, s tim da ce ga platiti duplo manje , nego sto su ga prodali :)
StupskaBitanga

#53 Re: Krah AGROKORA

Post by StupskaBitanga »

Dvije bitne stvari se moraju ovdje razgraničiti
Nije krahirao Agrokor nego lično Todorić koji sada više neće upravljati firmom nego kreditori koji ne žele da gledaju njegove besmislene poteze koji ugrožavaju stotine miliona koji su upumpani u Agrokor.
Ne brinite, Todorić je mudar i on će izaći sa kešom u džepu ali nije njemu bitan novac nego moć kojeg će se morati odreći jer htjeli priznati ili ne u Hrvatskoj je on bio vlada i predsjednik u jednom
Drugo bitno sada će Hrvatska izvući deblji kraj pogotovo jer kreditori neće gledati da zbog kupovine socijalnog mira finansiraju kompaniju poput VUPIK koja je jedan od najvećih gutitaša u koncernu
Kreditori će počistiti poslovanje, uspješn kompanije preprodati i smiriti situaciju
bh.tornjak

#54 Re: Krah AGROKORA

Post by bh.tornjak »

orinoco wrote:
bh.tornjak wrote:jbt....po komentarima nekih forumasa trebali bi se Bosnje zadeverat nad zlom sudbinom Agrokora i Konzuma...

kad je vec tako predlazem da Bosnje pocnu odvajat jednu dnevnicu mjesecno za ekonomski oporavak Agrokora i Hrvatske... :lol: :lol: :lol:

kad su mogli odvajat za "preporod" Srbije i Crne Gore poslije zemljotresa sto nebi mogli pruzit neku crkavicu i Ojropskoj i bogatoj Kroejsi i sve to dok Kolindica i drzavni vrh te napredne komsijske i "prijateljske" drzave svako malo "kaki" po zaostaloj...glupoj...islamistickoj....teroristickoj.....necivilizovanoj Bosnjackoj rulji....

odjebaus.....ugodno potonuce zelim
Ovako izgleda kad se iz bosanske vukojebine ode u svijet, nahrani i nadoji zapadnog novca, i onda digne glava, "prepuna" pameti :-) :(

Dijasporac, u Agrokoru u BiH radi skoro 5.000 radnika državljana BiH. Od Konzuma živi skoro 20.000 ljudi. Hoćeš li ih ti izdržavati dok ne nađu drugi posao?
vidis, posto nisam cekao da mi neko udijeli milostinju....niti da trazim za lijecenje....za popravak kuce...za ovo-ono......digo sam gu*icu u u bijeli svijet....
...nahranio se...napojio se....i digo glavu....i sta sam onda vidio....mentalnu i moralnu jad i bijedu....koja pametuje....koja zna sve i svasta....koji ovo-ono.....a iz dana i dan propadaju ....sve dublje...
pogledaj malo crnu hroniku i sve ce ti biti jasno...gdje ste i kakvi ste...

a sto se tice ko ce hranit zaposlene (kad dobiju otkaze)...za to se ti "strucnjak" ne brini... jer se ni oni sami ne brinu.....da se brinu (brinete) odavno bi vec nesto bilo promijenjeno....
ovako....vama dobro...meni jos bolje..
dust71000

#55 Re: Krah AGROKORA

Post by dust71000 »

bh.tornjak wrote:
orinoco wrote:
bh.tornjak wrote:jbt....po komentarima nekih forumasa trebali bi se Bosnje zadeverat nad zlom sudbinom Agrokora i Konzuma...

kad je vec tako predlazem da Bosnje pocnu odvajat jednu dnevnicu mjesecno za ekonomski oporavak Agrokora i Hrvatske... :lol: :lol: :lol:

kad su mogli odvajat za "preporod" Srbije i Crne Gore poslije zemljotresa sto nebi mogli pruzit neku crkavicu i Ojropskoj i bogatoj Kroejsi i sve to dok Kolindica i drzavni vrh te napredne komsijske i "prijateljske" drzave svako malo "kaki" po zaostaloj...glupoj...islamistickoj....teroristickoj.....necivilizovanoj Bosnjackoj rulji....

odjebaus.....ugodno potonuce zelim
Ovako izgleda kad se iz bosanske vukojebine ode u svijet, nahrani i nadoji zapadnog novca, i onda digne glava, "prepuna" pameti :-) :(

Dijasporac, u Agrokoru u BiH radi skoro 5.000 radnika državljana BiH. Od Konzuma živi skoro 20.000 ljudi. Hoćeš li ih ti izdržavati dok ne nađu drugi posao?
vidis, posto nisam cekao da mi neko udijeli milostinju....niti da trazim za lijecenje....za popravak kuce...za ovo-ono......digo sam gu*icu u u bijeli svijet....
...nahranio se...napojio se....i digo glavu....i sta sam onda vidio....mentalnu i moralnu jad i bijedu....koja pametuje....koja zna sve i svasta....koji ovo-ono.....a iz dana i dan propadaju ....sve dublje...
pogledaj malo crnu hroniku i sve ce ti biti jasno...gdje ste i kakvi ste...

a sto se tice ko ce hranit zaposlene (kad dobiju otkaze)...za to se ti "strucnjak" ne brini... jer se ni oni sami ne brinu.....da se brinu (brinete) odavno bi vec nesto bilo promijenjeno....
ovako....vama dobro...meni jos bolje..
Dobio socijalu pa se nahranio i napojio i postao moralna vertikala. Idi bolan radi nešto pa makar u Lidlu na kasi pa ćeš shvatiti vrijednost radnog mjesta i života od svog rada.
kockakockica

#56 Re: Krah AGROKORA

Post by kockakockica »

Podrzavam propast Agrokora, posebno Konzuma. Konzum se sirio po BiH kad je drzava bila na dnu zbog rata i agresije, iskoristavali nasu drzavu na razne nacine kad smo bili na koljenima jer nisu imali nikakvu konkurenciju u to vrijeme. U Konzumu se godinama favorizovala hrvatska i uvozna roba, pa kad je prije nekoliko godina krenula akcija >kupujmo domace<, onda su toliko postali bezobrazni da su hrvatske prozvode prodavali sa naljepkama BIH-DOMACE

Da ne spominjem zaposljavanje po nacionalnom kljucu, postavljanje nasih proizvoda na najgora moguca mjesta, ili cak potpuno izbjegavanje, a vrh svega je da vecina novca odlazi u Zg. Duzni su nasim dobavljacima i proizvodjacima ogroman novac (taktika Tuš), dok nam se njihovi politicari skoro svakodnevno zahvaljuju tako da pljuju Bosnjake, izmisljaju radikalizam i terorizam, ucjenjuju i mijesaju u nase unutrasnje odnose. Agrokor=drzava Hrvatska, oni su ga stvorili politikanstvom i lopovlukom, a u zadnjih 25 godina su na racun nasih naivnih gradjana izvukli milijarde Eura.

Neka idu, ima puno nasih lanaca koji mogu preuzeti po nekoliko njihovih radnji :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#57 Re: Krah AGROKORA

Post by Chmoljo »

samo da se podsjetimo... koje godine je ono Bingo nastao? :D
kockakockica

#58 Re: Krah AGROKORA

Post by kockakockica »

Bingo kao i vecina danasnjih velikih BiH kompanija imaju svoje pocetke prije agresije na BiH, kao danasnji AS Group, ASA i tako dalje (pod drugim imenima). Džambić se bavio trgovinom puno prije rata, a pod imenom Bingo pocinje da radi negdje pred kraj rata. Naravno da ima sumnjivih firmi kao sto je Robot naprimjer, ali cinjenica da Mi danas nemamo gigante koje zaposljavaju 60.000 ljudi (Agrokor), dokazuju da drzava i veliki kriminal nisu stajali iza takvih projekata koje bi pomogle tako brz rast i razvoj.

Drzimo se teme, krah Agrokora :D
bh.tornjak

#59 Re: Krah AGROKORA

Post by bh.tornjak »

dust71000 wrote: Dobio socijalu pa se nahranio i napojio i postao moralna vertikala. Idi bolan radi nešto pa makar u Lidlu na kasi pa ćeš shvatiti vrijednost radnog mjesta i života od svog rada.
ko o cemu socijalni slucajevi o socijali.... :lol: :lol: :lol:
dust71000

#61 Re: Krah AGROKORA

Post by dust71000 »

bh.tornjak wrote:
dust71000 wrote: Dobio socijalu pa se nahranio i napojio i postao moralna vertikala. Idi bolan radi nešto pa makar u Lidlu na kasi pa ćeš shvatiti vrijednost radnog mjesta i života od svog rada.
To što si ti nesposoban da zaradiš za život ne znači da su i ostali. Tema nije tvoja socijalna pomoć nego propast Agrokora.
bh.tornjak

#62 Re: Krah AGROKORA

Post by bh.tornjak »

dust71000 wrote:
bh.tornjak wrote:
To što si ti nesposoban da zaradiš za život ne znači da su i ostali. Tema nije tvoja socijalna pomoć nego propast Agrokora.
ko se ovdje "dokacio" necije socijalne pomoci...???
valjda neko ko o njoj sanja...???

klasika...kad nemate (80% vas) nikakvih argumenata onda se poteze za dijasporom i socijalnom pomoci (koju inace po vama prima 95% dijaspore).

jbt...cireve dobijate od muke... :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:

a sto se tice Agrokora i Konzuma...da se ponovim:
"zelim im sto brze i sto dublje potonuce"
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#63 Re: Krah AGROKORA

Post by Truba »

da se koristim forumskim vokabularom

jado jadni :kiss:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#64 Re: Krah AGROKORA

Post by _BataZiv_0809 »

Zelimo i mi tebi onda nesto sto ce isto uticati na ekonomiju drzave u kojoj zivis.
dust71000

#65 Re: Krah AGROKORA

Post by dust71000 »

bh.tornjak wrote:
dust71000 wrote:
bh.tornjak wrote:]

ko se ovdje "dokacio" necije socijalne pomoci...???
valjda neko ko o njoj sanja...???

klasika...kad nemate (80% vas) nikakvih argumenata onda se poteze za dijasporom i socijalnom pomoci (koju inace po vama prima 95% dijaspore).

jbt...cireve dobijate od muke... :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:

a sto se tice Agrokora i Konzuma...da se ponovim:
"zelim im sto brze i sto dublje potonuce"
Pa tebi je trebao neko sa zapada da te najede i napoji, ne meni. Ja živim normalno od svog rada u Bosni. Baš zato i ne želim da bilo ko ostane bez posla pa ni radnici Konzuma, Sarajevskog Kiseljaka itd.
Mišo_Kovač

#66 Re: Krah AGROKORA

Post by Mišo_Kovač »

Koji rang certificiranog luđaka moraš biti da priželjkuješ masivan gubitak radnih mjesta, poreznih prihoda, i na koncu opći monopol jednog trgovinskog lanca. Samodestruktivna ksenofobija i klasična bosanska poslovna kratkovidost na djelu...
bach

#67 Re: Krah AGROKORA

Post by bach »

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ka ... o-sam-sebe
I tako, iz dana u dan, iz godine u godinu. Smjenjuju se po novinama, televiziji i portalima gospodarski stručnjaci, želeći jednom zauvijek ovom zaluđenom hrvatskom narodu napokon utuviti u glavu da od Dunava do Prevlake, pa i od Vardara pa do Triglava, danas stanuje kapitalizam. A u kapitalizmu, je li, nema mjesta za državni intervencionizam i spašavanje firmi koje su navikle živjeti na državnim jaslama.

I tako sve do prije koji dan, kada je došlo do sloma. Da, upravo tako - sloma! Slomio se kompletan poslovni model zadnjeg hrvatskog tajkuna iz 1990-ih. Ivica Todorić, posljednji među njima, najsposobniji među njima, najpametniji među njima... nije izdržao. Dugo je odolijevao. Njegova poduzeća nisu nikad bila bankomat za političare, pomno ih je birao, ciljano za kunu kupovao. Nije, međutim, bio dovoljno ni sposoban, ni pametan. Nije bio, hajde da opet iskoristimo taj libertarijanski rječnik, dovoljno tržišan, pa je, na kraju ove poslovne pustolovine, pojeo sam sebe.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#68 Re: Krah AGROKORA

Post by Chmoljo »

kockakockica wrote:Bingo kao i vecina danasnjih velikih BiH kompanija imaju svoje pocetke prije agresije na BiH, kao danasnji AS Group, ASA i tako dalje (pod drugim imenima). Džambić se bavio trgovinom puno prije rata, a pod imenom Bingo pocinje da radi negdje pred kraj rata. Naravno da ima sumnjivih firmi kao sto je Robot naprimjer, ali cinjenica da Mi danas nemamo gigante koje zaposljavaju 60.000 ljudi (Agrokor), dokazuju da drzava i veliki kriminal nisu stajali iza takvih projekata koje bi pomogle tako brz rast i razvoj.

ne mora sreća biti u tuđoj nesreći.

ja se uopšte ne veselim mogućim problemima Agrokora, jer to može zakomplikovati situaciju i na domaćem terenu. jasno je zašto su pojedinci zluradi. međutim, vjerovatno bih i ja bio kada bih vidio da Bingo za razliku od Konzuma bolje tretira svoje radnike.

a onaj ko misli da je patriotizam puniti Bingu džepove, u zabludi je kao i onaj u Vinkovcima koji misli da je patriotizam puniti Todorićeve džepove.

ovo nije priča "sve je to isto", ovo je priča da će radnici BIngu opet hamaliti za pet stoja i da Konzuma nestane na našem tržištu.
sumirprimus

#69 Re: Krah AGROKORA

Post by sumirprimus »

kockakockica wrote:Bingo kao i vecina danasnjih velikih BiH kompanija imaju svoje pocetke prije agresije na BiH, kao danasnji AS Group, ASA i tako dalje (pod drugim imenima). Džambić se bavio trgovinom puno prije rata, a pod imenom Bingo pocinje da radi negdje pred kraj rata. Naravno da ima sumnjivih firmi kao sto je Robot naprimjer, ali cinjenica da Mi danas nemamo gigante koje zaposljavaju 60.000 ljudi (Agrokor), dokazuju da drzava i veliki kriminal nisu stajali iza takvih projekata koje bi pomogle tako brz rast i razvoj.

laž!
ko ga beje i on pakas samo na sebe misli,tako da nema potrebe lagat u njegovu korist!
supercali

#70 Re: Krah AGROKORA

Post by supercali »

Zar nije vlasnik binga dobio na bingu 3 miliona maraka i poceo sa bingom
Valjda je ranije imao piljaru ili sl a ova 3 miliona dobro dosla za sirenje
To je verzija koju sam ja cuo je li tacna ne znam volio bih cuti pravu verziju
saibaba

#71 Re: Krah AGROKORA

Post by saibaba »

Mišo_Kovač wrote:Koji rang certificiranog luđaka moraš biti da priželjkuješ masivan gubitak radnih mjesta, poreznih prihoda, i na koncu opći monopol jednog trgovinskog lanca. Samodestruktivna ksenofobija i klasična bosanska poslovna kratkovidost na djelu...
Ne znaci ako je propao Agrokor da ce sve prodavnice i fabrike koje su sada njegovo vlasnistvo propasti po automatizmu. isto kao sto je "propao" merkator pa dosao agrokor tako ce i agrokor neko preuzeti i idemo dalje...
meni je drago sto je u krizi i u problemima zato sto ce ljudi vide kupovati u domacim trznim centrima. I zato sto je bio agresivan sa prodajom hrvatskih proizvoda...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#72 Re: Krah AGROKORA

Post by Truba »

Mišo_Kovač wrote:Koji rang certificiranog luđaka moraš biti da priželjkuješ masivan gubitak radnih mjesta, poreznih prihoda, i na koncu opći monopol jednog trgovinskog lanca. Samodestruktivna ksenofobija i klasična bosanska poslovna kratkovidost na djelu...
to je ona mantra
nemojte kupovati kokakolu
ona financira napad na palestince

a punionica hadzići :lol: :lol: :lol:
kockakockica

#73 Re: Krah AGROKORA

Post by kockakockica »

Chmoljo wrote:

ne mora sreća biti u tuđoj nesreći.

ja se uopšte ne veselim mogućim problemima Agrokora, jer to može zakomplikovati situaciju i na domaćem terenu. jasno je zašto su pojedinci zluradi. međutim, vjerovatno bih i ja bio kada bih vidio da Bingo za razliku od Konzuma bolje tretira svoje radnike.

a onaj ko misli da je patriotizam puniti Bingu džepove, u zabludi je kao i onaj u Vinkovcima koji misli da je patriotizam puniti Todorićeve džepove.

ovo nije priča "sve je to isto", ovo je priča da će radnici BIngu opet hamaliti za pet stoja i da Konzuma nestane na našem tržištu.

Vecina vas pogresno vidi situaciju u kojoj se nalazimo svi zajedno, mislim na drzavu i ljude koji zive u njoj. Zaboravimo da je ovo Todorić, Konzum i Agrokor, uzmimo da je ovo firma i osoba nama nepoznata! U tom slucaju znamo da u nasoj drzavi 25 godina vlada firma koja je iz Hrvatske, koja 25 godina vecinu novca iznosi iz BiH- TO JE ČINJENICA

Zasto je nama potreban jedan Konzum, kad mi imamo ogromno nasih radnji, firmi, lanaca, centara i ostalog koji moze zatvoriti tu rupu koja bi nastala "eventualnim odlaskom" Konzuma. Otisao je Tuš, Mercator i mnogi drugi, i?

Zasto se ne bi otvorio prostor za Amku, Robot, Škafu, Tropic, Penny, Fis Vitez, Belamionix i ostali. Nije BiH samo Bingo, ne vrti se sve oko njih i Konzuma.
Taj zal za Konzumom je neki poremecaj meni nerazumljiv, a posebno zato sto je to za mene strana firma. Ne moze kod mene jedan Konzum dobiti prednost prije jednog naseg lanca, ili cak prije jedne stare nane na pijaci pa da se na glavu svi postave. Al' to sam ja, a ima nas svakakvih :D
bingov buraz

#74 Re: Krah AGROKORA

Post by bingov buraz »

Jebo Todorica,uzjahace drugi Murta.Neki Hans Murta po mogucnosti :mrgreen:
dalmatinka

#75 Re: Krah AGROKORA

Post by dalmatinka »

bingov buraz wrote:Jebo Todorica,uzjahace drugi Murta.Neki Hans Murta po mogucnosti :mrgreen:
A Hans će svu lovu ostaviti u BIH ?
Post Reply