Da istresem dusu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tranquil

#51 Re: Da istresem dusu

Post by tranquil »

Janjicar wrote:Ne znam da li si ti vani ali da li si svjestan da se u BiH trenutno na gradjevini radi Subotom i Nedjeljom za dnevnicu od 25 KM (Hrana nije placena, nemas zdravstvenog osiguranja, nemas prevoz) ? (Okolina Tuzle)
... i onda kada u firmu nekim čudom uđe finansijska policija i zatekne više stotina neprijavljenih radnika, i počne se pričati o gazdi kao o običnom gulikoži koji se bogati preko leđa svojih radnika, odjednom gazda misteriozno dobija nagradu za "Menadžera godine BiH".

O temi: prvi post je "first world problems".

Većina ostale rasprave je "third world problems".
pemanapemani

#52 Re: Da istresem dusu

Post by pemanapemani »

Janjicar wrote:
beobasket wrote:
Njanjavi wrote:Ma ja ba, sve sam ja umislio, sta ocekivat od insana koji nije ni svjestan kolko ga jebu u mozak, shvatljivo je kad ne znas za drukcije.
Kad ti kukas jel kukas zato sto nisi direktor odnosno nemas neki posao sa platom od 3.000 eura na ruke, ili sto nisi materialno superioran, ili sto ne putujes svako malo negdje te samo zivis od loto pobjede koja je teska milionska cifra, ili sto nisi rodjen kao primjerice Austrijanac ili Kanadjanin?

Sta te od ovog najvise tangira?
Druze, prijatelju pomiješao si babe i žabe jer se vidi iz tvojih par prošlih postova. Mi u Bosni se zalimo zato sto nemamo osnovnih ljudskih prava, nemas lijecenje normalno, nemas obrazovanje normalno... Dok ti to poredis sa Danskom u kojoj kazes kako je drug isao po svijetu zahvaljujuci Ocu i njegovim kreditima, kako se svi oblace isto i neces uspjeti ako se ne uklopis sa sistemom.

U Danskoj imas sto u BiH mozes samo sanjati Posao, redovnu platu, zdravstveno!

Ne znam da li si ti vani ali da li si svjestan da se u BiH trenutno na gradjevini radi Subotom i Nedjeljom za dnevnicu od 25 KM (Hrana nije placena, nemas zdravstvenog osiguranja, nemas prevoz) ? (Okolina Tuzle)
To smo sve mi krivi.
Niko sa strane nam nije nametnuo bagru koja nas kontinuirano zlostavlja od zavrsetka agresije na BiH.

Znam sta govorim jer sam godinama radio iste i slicne poslove za navedenu dnevnicu.

Jednostavno, uslovljeni smo od kriminalaca, manipulatora i fasista svake vrste u svakom pogledu. Ako nas je neko getoizitao, onda su to oni.
bezVolana

#53 Re: Da istresem dusu

Post by bezVolana »

ja sam nedavno otisla iz bosne
dok sam zivjela dolje, nisam uopce bila tuzna zbog stanja. bila sam ljuta covjece, kao ris ljuta! psovala sve po spisku grebala je... sve svima redom
a bilo mi je bolje nego dobrom dijelu naroda dolje.

sad kad sam tu gdje jesam, ne zalim odluku ni sekunde. ali me uhvati takva tuga kad vidim sta postaje moj grad i moja drzava. ako se to moze nazvati drzavom.
sve sam manje ljuta i sve vise tuzna

i nisu ovo zalopojke, niti zalim svoj odabir.. po meni, neko ko ode nema pravo da sere ljudima koji ostanu. ali meni je ovaj osjecaj tuge dosad bio nepoznat.
Janjicar

#54 Re: Da istresem dusu

Post by Janjicar »

pemanapemani wrote:
To smo sve mi krivi.
Niko sa strane nam nije nametnuo bagru koja nas kontinuirano zlostavlja od zavrsetka agresije na BiH.

Znam sta govorim jer sam godinama radio iste i slicne poslove za navedenu dnevnicu.

Jednostavno, uslovljeni smo od kriminalaca, manipulatora i fasista svake vrste u svakom pogledu. Ako nas je neko getoizitao, onda su to oni.
Drustvo je krivo, jer je kreiralo sistem poremećenih moralnih vrijednosti. Svi mi govorimo gazda ovakav onakav pa kad taj "gazda" dodje u kafanu ili u dzamiju, crkvu, pi*ku materinu, onda ga svi toplo pozdravljaju.

Nije sa strane ti niko nametnuo ali ti jest nametnulo tvoje drustvo. Ja i ti vjerovatno nismo za ovakvo drustvo ? Znaci nama dvojici je nametnuto.

BiH-Danska

Socijalnom slucaju u BiH je drustvo nametnulo da on nema nikakvih primanja.
Socijalnom slucaju u Danskoj je drustvo nametnulo da ima mjesecna primanja.

Ti si upravu ali ne volim kad kazes mi smo krivi :) Onda stavljas normalnu raju s normalnim razmisljanjem u isti koš sa Radeljasima, Zukicima, Novalicima, Izetbegovicima, Niksicima, Radoncicima itd....
Janjicar

#55 Re: Da istresem dusu

Post by Janjicar »

bezVolana wrote:ja sam nedavno otisla iz bosne
dok sam zivjela dolje, nisam uopce bila tuzna zbog stanja. bila sam ljuta covjece, kao ris ljuta! psovala sve po spisku grebala je... sve svima redom

sad kad sam tu gdje jesam, ne zalim odluku ni sekunde. ali me uhvati takva tuga kad vidim sta postaje moj grad i moja drzava. ako se to moze nazvati drzavom.

i nisu ovo zalopojke, niti zalim svoj odabir.. po meni, neko ko ode nema pravo da sere ljudima koji ostanu. ali meni je ovaj osjecaj tuge dosad bio nepoznat.
Samo mi reci tuga za cim ?

Imam dosta prijatelja, rodbine, roditelje itd. ali sutra kada bih otisao ne bih zalio ni za cim.
Ovo drustvo je licemjerno ovdje, imamo najvise vjernika u Europi a mito i korupcija vladaju. Sto ? Licemjerstvo.
The 51st State

#56 Re: Da istresem dusu

Post by The 51st State »

Slabi idu, jaki ostaju.
Njanjavi

#57 Re: Da istresem dusu

Post by Njanjavi »

Janjicar wrote:

Imam dosta prijatelja, rodbine, roditelje itd. ali sutra kada bih otisao ne bih zalio ni za cim.
Ovo drustvo je licemjerno ovdje, imamo najvise vjernika u Europi a mito i korupcija vladaju. Sto ? Licemjerstvo.
Ja je razumijem u potpunosti, masu puta kad bi sredio neku sljaku vani, dok putujem osjecam se kao zadnji klosar, kao insan petnestog reda ono, gledam ljude u prolazu i kontam, vecina nikad nece morati ucinit nesto ovako, ici u nepoznato da zaradi koru kruha i zivi kao iole normalan insan od toga.
Veliki je luxuz moci zaspat sit u svom krevetu, rahat odspavat, ustat ko insan bez tegobe i sranja.
Tuga sto moras sici par stepenica da bi osjetio kako je bit iole normalan, tuga sto moras iz svog na tudje samo da prezivis.
Tuga je sto pored svih ljepota koje imamo, a realno imamo i ljepote i luxuza, luxuza jer danas po mom misljenju je imat vodu pitku u kuci je luxuz, luxuz kojeg nismo svjesni.
Krov nad glavom, toplo za pod guzicom, odes do wc-a odvrnes pipu, imas struju imas net, realno pricajuci na globalnom nivou sve je to neka vrsta luxuza kad uzmes primjer indokine, afrike, djelova azije.
Al djaba opet jbga.
TDK-90

#58 Re: Da istresem dusu

Post by TDK-90 »

Janjicar wrote:

Vjernik kao sto rijec kaze vjeruje da zlo donosi zlo , a dobro se dobrim vraca. :-D
Volio bih upoznati nekog vjernika za koje se kaze da ih ima najvise :-?

RELIGIOZNIH ima najvise , a to nije uvijek vjernik religiozan moze biti i cesto je teski probisvijet olos kriminalci u i izvan zatvora itd.... oni su najglasniji u slavljenju svetkovina :izet:
Zatim su religiozni kada ima koristi: clanovi vlade, opcinari, tajkuni, neokapitalisti koji zgulise kozu sa radnika, kojekakvi mesetari....
Malo je vjernika :|

BTW

Isto tako tuga i kod mene, jer stalno dole dolazim i nadam se vratiti :)
Njanjavi

#59 Re: Da istresem dusu

Post by Njanjavi »

U pogledu vjernika, jedan citat iz true detective savrseno opisuje to stanje uma.
Image
Nema jace, nema dalje.
DZONPI

#60 Re: Da istresem dusu

Post by DZONPI »

Joj nemoj da je ja tresnem ostacu bez nje.I ja isto iso na klizanje prvo Skenderija pa onda Zetrusa vani ja meraka ubi nekog onim klizaljkama u trolejbusu,znao samo za Rock pivu i dobru trebu ostalo me zalibo ona stvar i za muslimanom srbinom jal hrvatom e podje belaj i nema tu otiso osto jednostavno me zadesilo ko te pita izranjavan izgladnio promjenio mi se opis i sto kazu tek najgore dolazi stao ko fol rat a niko neslavi djeces slavit nas 5 u kuci sa 20 maraka ostali koji Rock koji musliman daj mi da havljam gladan zeljan svega u svom tom belaju valjda iz inata kazem sebi odo se ozenit i nadjem srodnu dusu i djete dobijem zamisli sve to imo 20 maraka kad sam reko da se zenim hoce stari da me lincuje kaze jesi normalan i vidi me sad troje djece zivim na zapadu imam kucu auto para dusa se vratila na pocetno mjesto a Sarajvo odem 2-3 sedmice lafo pocne ona stara zajebancija raja ali cim se mazne prica lako je TEBI i ti folovi zaboravi se u sekundi da sam i ja najebo ali pasa nisi dugo najebo,i onda to sto kazes musliman ja nemam sekunde problema a zivim na zapadu cak mislim da komsiluk a i gdje radim i neznaju da sam musliman ljude prosto ne interesuje.Sad hodaju neke druge duse po gardu koji nemaju furku koju si ti imo ali proslo puno ljudi se mjenjaju pa i duse.
beobasket

#61 Re: Da istresem dusu

Post by beobasket »

Janjicar wrote:

Druze, prijatelju pomiješao si babe i žabe jer se vidi iz tvojih par prošlih postova. Mi u Bosni se zalimo zato sto nemamo osnovnih ljudskih prava, nemas lijecenje normalno, nemas obrazovanje normalno... Dok ti to poredis sa Danskom u kojoj kazes kako je drug isao po svijetu zahvaljujuci Ocu i njegovim kreditima, kako se svi oblace isto i neces uspjeti ako se ne uklopis sa sistemom.

U Danskoj imas sto u BiH mozes samo sanjati Posao, redovnu platu, zdravstveno!

Ne znam da li si ti vani ali da li si svjestan da se u BiH trenutno na gradjevini radi Subotom i Nedjeljom za dnevnicu od 25 KM (Hrana nije placena, nemas zdravstvenog osiguranja, nemas prevoz) ? (Okolina Tuzle)
A koja su to osnovna prava koja tebi u Bosni manjkaju? Jer to o cemu ti pises nisu ljudska prava vec biti sposoban. Zdravstvo u Danskoj, hoces da ti pisesm kako pacijenti leze po hodnicima, kako doktorski savjet dobijes u cekaonici, kako ambulanta po noci samo prima pacijente ako prodju "test" preko telefona... kako za svako zdravstveno pitanje moras naruciti posebno vrijeme kod svog doktora i tako dalje. ZIvim u Danskoj i tvojom logikom nemam takodje ljudska prava, jer na tretmane u bolnicama se ceka i do 12 mjeseci. U manjim bolnicama nema osoblja poslje 22:00, za neke tretmane pokraj pet bolnica u krugu od 15km ipak moram ici 79km do neke druge bolnice i tako dalje. Znas sta jedu na gradjevini u Danskoj? Kutiju sa hranom koju ponesu od kuce. Ima rada i subotom, nedeljom i svetim danom. Kad smo kod plate i price, jaran neki dan isao cetri sedmice na tecaj, firma ga poslala, pod moranje. Morao potpisati papir kako tecaj = jedan mjesec rada. Racunajuci nista strano. Posao mjesec legla plata, kad 4.800 kruna manje. Kako sta, ja sve one bonuse sto normalno ima i su dio ugovora nije dobio. Iso sindikatu, nista kazu tako je nemas pravo ono ovo. U Danskoj jesu plate redovne ali cesto sef zna zaci i reci ko zeli sacuvati posao mora ici malo nize u plati. :wink: Jel osnovna ljudska prava? Kapitalizam, jel? :wink:

Jos jedno pravo ljudsko na koje imam a ti nemas je da u biblioteci moram knjigu podici samo maticnim brojem kako drzava hoce da zna sta citamo. Policajac kada ti trazi maticni broj u cim ukuca u kompjuter, moze vidjeti kada idem kod doktora, sta citam, koliko para imam na racunu i status kod policije. :)
Last edited by beobasket on 16/03/2017 19:21, edited 2 times in total.
Njanjavi

#62 Re: Da istresem dusu

Post by Njanjavi »

Mene ce ovaj ladno rasplakat kako ljudi zive tesko u danskoj :sad:
beobasket

#63 Re: Da istresem dusu

Post by beobasket »

Njanjavi wrote:Mene ce ovaj ladno rasplakat kako ljudi zive tesko u danskoj :sad:
Nije u Danskoj lose, vec o cemu vi u Bosni sanjate to ne postoji jarane. To zelim reci.
Njanjavi

#64 Re: Da istresem dusu

Post by Njanjavi »

beobasket wrote:
Njanjavi wrote:Mene ce ovaj ladno rasplakat kako ljudi zive tesko u danskoj :sad:
Nije u Danskoj lose, vec o cemu vi u Bosni sanjate to ne postoji jarane. To zelim reci.
Ja jarane sanjam o enterprajzu i holodecku, nemoj mi rec da to ne postoji, pls reci da nije tako :sad: :sad: :sad:
beobasket

#65 Re: Da istresem dusu

Post by beobasket »

Njanjavi wrote:
beobasket wrote:
Ja jarane sanjam o enterprajzu i holodecku, nemoj mi rec da to ne postoji, pls reci da nije tako :sad: :sad: :sad:
Kad neko vam kaze kako je onda pocnete ove mangupske. Ja cu ti prosjecnog Bosanca opisati sta ocekiva od zivota. Da para pada sa neba, da ima bjesna kola i da je uvazena licnost u svom a i sirem krugu. To sto svi pakuju stvari u koje kakve fine price zbog cuke, macke i cega sve ne je suplja. Prosjecan Balkanac puca od ljubomore. Svak gleda da svakom podapne ne samo u Bosni vec bilo gdje u svijetu on bio. Ljudi su optereceni gluparijama kao sto si i ti. Izvini ali jesi umjesto da ucinis nesto po svom pitanju ovdje drzis predavanje kako u Bosni je doslovno sranje, kako te ista ubija i slicno. Kada bi sutra dosao u Njemacku ili bilo gdje jedva bi cekao da imas odmor kako bi u istu isao nazad samo da se dokazes. Znaci sta tebi manjka, materializma i nicega vise, da si neko i nesta (tako razmisljas). Od toga pati 94% Balkanaca na tim prostorima.
Last edited by beobasket on 16/03/2017 19:35, edited 1 time in total.
Njanjavi

#66 Re: Da istresem dusu

Post by Njanjavi »

Ma sve znas jaraniko, stereotipi su cudo :D
Al hajd nadoces nekad i ti, valjda.
Reci cu ti samo jednu stvar, mozda te malo sokira mada cisto sumnjam.
Naime, vecinu puta kada insan tako na prvu o nekome prica, o nekom pojedincu ili grupi ljudi, moze se sa velikom sigurnoscu reci da projecira svoje sablone ponasanja i mindset na drugu stranu.
Po tome sto si ti sve natrkljao na ovoj temi, toliki stereotipi pa i opisi tog u tvojoj glavi prosjecnog bosnje, nekako mi ostavljas utisak da se ni ti ne razlikujes plaho od toga.
Jerbo iskreno, nisi mi pokazao neki europejski nacin razmisljanja vec upravo suprotno, onaj mrtvi sa dna kace, prosjecni bosnjo jelte.
MoRe bosnjo iz bosne, al bosna iz bosnje jok :D
beobasket

#67 Re: Da istresem dusu

Post by beobasket »

Njanjavi wrote:Ma sve znas jaraniko, stereotipi su cudo :D
Al hajd nadoces nekad i ti, valjda.
Reci cu ti samo jednu stvar, mozda te malo sokira mada cisto sumnjam.
Naime, vecinu puta kada insan tako na prvu o nekome prica, o nekom pojedincu ili grupi ljudi, moze se sa velikom sigurnoscu reci da projecira svoje sablone ponasanja i mindset na drugu stranu.
Po tome sto si ti sve natrkljao na ovoj temi, toliki stereotipi pa i opisi tog u tvojoj glavi prosjecnog bosnje, nekako mi ostavljas utisak da se ni ti ne razlikujes plaho od toga.
Jerbo iskreno, nisi mi pokazao neki europejski nacin razmisljanja vec upravo suprotno, onaj mrtvi sa dna kace, prosjecni bosnjo jelte.
MoRe bosnjo iz bosne, al bosna iz bosnje jok :D
Opisati nesto sto vidis nije isto kao i biti dio iste scene ako hoces tako. Jer ako cemo tako se rukovati kako ti kazes onda svi psiholozi koji su pisali brojne knjige bili bolesni ljudi. Djete drago cim ti ubacivas neke rijec kao po defoltu, mindset i slicno. Koliko je tebi godina 18, 23, 27? Tebe sto muci je nesto sto mozes preokrenuti po zelji cak i u Bosni, ali lakseje dati krivicu nekom trecem. Znas ona glupa vjerska, bila kataklizma, i kako objasniti mora da je bog to.
Njanjavi

#68 Re: Da istresem dusu

Post by Njanjavi »

Pa opste poznato je da su psiholozi najvece lujke, barem oni iole uspjesni.
Jerbo moraju se poistovjetit sa pacijentom da bi razumjeli insana, pajel :roll:
beobasket

#69 Re: Da istresem dusu

Post by beobasket »

Njanjavi wrote:Pa opste poznato je da su psiholozi najvece lujke, barem oni iole uspjesni.
Jerbo moraju se poistovjetit sa pacijentom da bi razumjeli insana, pajel :roll:
Posmatrati i postavljati nema nista sa biti. Evo ti moj bratski savjet zavrsi kakvu adekvatnu skolu i hvataj se kakvog bataka, a do tada jedanput pred spavanje opusti se u babinoj supi ako nemas vec gdje. Preporucujem isto u jutro da ucinis. Zivi u Bosni brdo ljudi koji imaju posao, zaradjuju, neki vode biznis, sta njima fali? Tvoj problem je zavist na te iste i ubjedjujes sebe nekim ljudskim pravima koje nemaju veze sa vezeom o cemu pricas. Uskratio licno tebi tvoj komsija Meho ljudska prava, jer on ima posao a ti nemas, jer on ima sta za jebat a ti nemas, jer on ima auto ili sta vec. Mad daj. Ona suplja sa tih prostora koju svjedocim svaki put kad dojem. Ah vidi kupio novo auto, lopov. Odakle njemu pare. Sigurno krade.
Njanjavi

#70 Re: Da istresem dusu

Post by Njanjavi »

Tipicni balkanski mindset, sexualna opterecenost, sta god, fataj se bataka, pa onda nastavljamo sa tim kurcenjem po bosni i kao slucajno natuknut kako vozi dobra kola.
Satrase te komplexi decko, mislim razumijem da ti to ne primjetis ali dobro istreniranom oku ne mogu promaci vjeruj.
Sto vise pises, vise kazes o sebi i svojim psiho tegobama :D
beobasket

#71 Re: Da istresem dusu

Post by beobasket »

Njanjavi wrote:Tipicni balkanski mindset, sexualna opterecenost, sta god, fataj se bataka, pa onda nastavljamo sa tim kurcenjem po bosni i kao slucajno natuknut kako vozi dobra kola.
Satrase te komplexi decko, mislim razumijem da ti to ne primjetis ali dobro istreniranom oku ne mogu promaci vjeruj.

Pises gluposti. Bar sam 15 godina starij od tebe. Evo ti primjer jednog poznanika iz Bosne. Imao posao sa platom od 1.200 maraka koji je batalio jer posao ima odgovornost te je u zatvorenom prostoru. Inace lik je izmjenio vise poslova nego Italija ministara u zadnjih 50 godina. Hoce posao bez odgovornosti i ograde. Hoce posao gdje je slobodan kao ptica, gdje moze svratit u restoran, kafanu uhvatit se u neku pricu sa ne poznatima i da kuca satnica. Ima rodjaka u Finskoj. Sredi mu posao gore, ali dzaba poslje nepune godine vrati se u Bosnu, zasto upita ga. Pa znas nije to tako kako se meni cinilo, ono - ovo, reko jesi ti lezihjeb ili glup. Malo se ljutio ali sam mu rekao to sto on i brojni njemu trazite nema nigdje. Haj decko cao. Istresuj koliko hoces tu svoju dusu ali nema fajde, vec hvataj se knjige ili rada a ne pisanja 2.500 clanaka na forumu.
Last edited by beobasket on 16/03/2017 20:00, edited 1 time in total.
Njanjavi

#72 Re: Da istresem dusu

Post by Njanjavi »

Evo sacu, samo da pertle svezem, tis moj idol mejtefa mi :roll:
DZONPI

#73 Re: Da istresem dusu

Post by DZONPI »

Ode dusa na ove i one one tamo i one vamo i tako vazda ista prica jer mi nemamo pojma sta je diskusija samo slusaj mene ostalo ma oni nemaju pojma.Sranje.
Janjicar

#74 Re: Da istresem dusu

Post by Janjicar »

beobasket wrote:
Njanjavi wrote:Tipicni balkanski mindset, sexualna opterecenost, sta god, fataj se bataka, pa onda nastavljamo sa tim kurcenjem po bosni i kao slucajno natuknut kako vozi dobra kola.

Pises gluposti. Bar sam 15 godina starij od tebe. Evo ti primjer jednog poznanika iz Bosne. Imao posao sa platom od 1.200 maraka koji je batalio jer posao ima odgovornost te je u zatvorenom prostoru. Inace lik je izmjenio vise poslova nego Italija ministara u zadnjih 50 godina. Hoce posao bez odgovornosti i ograde. Hoce posao gdje je slobodan kao ptica, gdje moze svratit u restoran, kafanu uhvatit se u neku pricu sa ne poznatima i da kuca satnica. Ima rodjaka u Finskoj. Sredi mu posao gore, ali dzaba poslje nepune godine vrati se u Bosnu, zasto upita ga. Pa znas nije to tako kako se meni cinilo, ono - ovo, reko jesi ti lezihjeb ili glup. Malo se ljutio ali sam mu rekao to sto on i brojni njemu trazite nema nigdje. Haj decko cao. Istresuj koliko hoces tu svoju dusu ali nema fajde, vec hvataj se knjige ili rada a ne pisanja 2.500 clanaka na forumu.
Ti si pravo druzeljubiv lik, jedan jaran ovo, jedan ono, jedan 'nako a drugi 'vako... koliko ih imas druze ?
bezVolana

#75 Re: Da istresem dusu

Post by bezVolana »

Janjicar wrote: Samo mi reci tuga za cim ?

nedostaje mi porodica, naravno. starijih u porodici mozda ne bude kad se vratim, to je situacija svaki put kad odlazim.
prijatleji - neki vise neki manje
ali to sam ja sve u sebi poravnila, ok je, idem i zivim svoj zivot.

ali ovdje sam mislila vise na tugu sa tim sta sarajevo moze biti a sta postaje. i drzava cijela. toliki potencijal koji tone u mentalitetu, korumpiranosti, sranjima raznim. toliko tuznih ljudi, unistenih sudbina - od rata pa do danas. zatvorenosti ka svemu dobrom
prosto budem tuzna sto moj grad u kojem sam rodjena i odrasla propada.

kazem, nisam ovo osjecala prije nikad. drugacije je kada si dolje.
Post Reply