E jebem ga ja. Uključite li bar malo mozak prije nego napišete nešto ovako?sadie_forever wrote:Bas tako!!Smrcak15 wrote:onaj ko zagovara da neduzno dijete ide u dzehennem, fakticki optuzuje Allaha za nepravdu nesvjesno , kazniti nekoga koji nema grijeha to bi bila istinska nepravda.kiligonzales wrote:Islam kao religija ne dovodi to u pitanje, al ima vazda ljudi koji bi i u tome cjepidlacili. Ono nasa djeca su bolja od vase djece. Sto je bas nidje veze.
A Allah je daleko iznad toga da bude nepravedan.
A svako dijete se rodi kao pokoran Bogu,monoteista jer je u prirodi svih bica da vjeruju u jednog Stvoritelja..e odatle taj islamski stav da su svi muslimani rodom
Djeca nemuslimana
- irac300
#51 Re: Djeca nemuslimana
- Dope_Man
#52 Re: Djeca nemuslimana
Pa to ti je jedan od osnovnih postulata monoteistickih religija. Da je ljudsko bice na fabrickim postavkama vec programirano da vjeruje u jednog boga (njihovog naravno) i da je sve mimo toga devijacija, neki bug u operativnom sistemu. Treba to brze-bolje hodzi/popu na reprogramiranje.
Naravno, bas zato sto su toliko sigurni da se djeca rode sa vjerom u ''ispravnog'' boga, od malih nogu udaraju djecu debelom knjigom mitova po glavi da im usade strah od tog boga, koji ih voli naravno
Naravno, bas zato sto su toliko sigurni da se djeca rode sa vjerom u ''ispravnog'' boga, od malih nogu udaraju djecu debelom knjigom mitova po glavi da im usade strah od tog boga, koji ih voli naravno
- Smrcak15
#53 Re: Djeca nemuslimana
da to je naucno dokazano od ne-muslimana istrazivacaConnaisseur Karlin wrote:osobe se radjaju kao monoteistisadie_forever wrote:
A svako dijete se rodi kao pokoran Bogu,monoteista jer je u prirodi svih bica da vjeruju u jednog Stvoritelja..e odatle taj islamski stav da su svi muslimani rodom![]()
![]()
Children are born believers in God, academic claims
http://www.telegraph.co.uk/news/religio ... laims.html
- fatamorgana
#54 Re: Djeca nemuslimana
Meni reče komšija da se u Indiji djeca automatski rađaju kao politeisti, e sad ako je on slag'o mene slagah i ja tebe!Connaisseur Karlin wrote:osobe se radjaju kao monoteistisadie_forever wrote:
A svako dijete se rodi kao pokoran Bogu,monoteista jer je u prirodi svih bica da vjeruju u jednog Stvoritelja..e odatle taj islamski stav da su svi muslimani rodom![]()
![]()
- Connaisseur Karlin
#55 Re: Djeca nemuslimana
on pise o predispozicijama covjkovog uma u vjerovanje u visu Silu , ne vjerovanje u monoteistickog BogaSmrcak15 wrote:da to je naucno dokazano od ne-muslimana istrazivacaConnaisseur Karlin wrote:osobe se radjaju kao monoteistisadie_forever wrote:
![]()
Children are born believers in God, academic claims
http://www.telegraph.co.uk/news/religio ... laims.html
ljudi oduvjek vjeruju u nesto, jer su svijesni da nemaju absolutnu kontorlu sebe i svijeta u kojem ziveDr Justin Barrett, a senior researcher at the University of Oxford's Centre for Anthropology and Mind, claims that young people have a predisposition to believe in a supreme being because they assume that everything in the world was created with a purpose.
drugo,ni hriscanstvo nema isti pogled na mooteistickog Boga, kao Islam, ili hinduzima ima elenete monoteizma, kao sto su i amerikci indijanci vjerovali u Higher Spirit,ali i dalje su prakticirali totoemiam/ animizam ; tj. u svim religjama postoje miks monoteizima , animizma, deizma, politeizma, religije su kompleksne
- Dope_Man
#56 Re: Djeca nemuslimana
Klasicno prvo novinari pisu naopako, a onda Smrle interpretira kako njemu odgovara. Ono sto pise u radu je da djeca imaju predispozicije da vjeruju u nesto vise zato sto im je neophodno objasnjenje, neophodan im je odgovor i smisao. Dijete ce, zahvaljujuci toj potrebi da si definise smisao, pristati na bilo koje objasnjenje. Recimo mu da je svijet stvorila zubic vila i ono ce vjerovati u to. Recimo mu da je to djed mraz, ili Njegovo Nudlicanstvo, i dijete ce povjerovati. Imace definisan svijet, imace odgovor, i nestaje nervoza koju osjecamo kada imaom pitanje, a nemamo odgovor.
Samo neki od nas odrastu, emocionalno i kognitivno se razvijemo, pa budemo spremni pogledati svijet objektivnije, pa se i suociti sa stvarnoscu i neizvjesnoscu. Vjera, i njeni laki odgovori na sve, su upravo bijeg od toga, bijeg u tu djeciju sigurnost.
Samo neki od nas odrastu, emocionalno i kognitivno se razvijemo, pa budemo spremni pogledati svijet objektivnije, pa se i suociti sa stvarnoscu i neizvjesnoscu. Vjera, i njeni laki odgovori na sve, su upravo bijeg od toga, bijeg u tu djeciju sigurnost.
Last edited by Dope_Man on 16/03/2017 16:18, edited 1 time in total.
- Smrcak15
#57 Re: Djeca nemuslimana
tamo stoji Bog/God, a ne kako ti hoces to malo da izokrenes.Connaisseur Karlin wrote:
on pise o predispozicijama covjkovog uma u vjerovanje u visu Silu , ne vjerovanje u monoteistickog Bogaljudi jesu sprituana bic i svoje vjeorvanje prakticiraju na razne nacine, a to je upravo jedan od cljeva rada antropologa
- Smrcak15
#58 Re: Djeca nemuslimana
de nam ti objektivni covjce reci kako je univerzum nastao, sta je to pokrenulo Big bang i da bude kalibriran tacno u takve detalje da samo malo pomjeranje konstatni nebi se univerzum mogao razviti kako se sad razvija? objasniDope_Man wrote:Klasicno prvo novinari pisu naopako, a onda Smrle interpretira kako njemu odgovara. Ono sto pise u radu je da djeca imaju predispozicije da vjeruju u nesto vise zato sto im je neophodno objasnjenje, neophodan im je odgovor i smisao. Uostalom i nama odraslima je. Samo neki od nas odrastu, emocionalno i kognitivno se razvijemo, pa budemo spremni pogledati svijet objektivnije, pa se i suociti sa stvarnoscu i neizvjesnoscu. Vjera, i njeni lako odgovori na sve, su upravo bijeg od toga, bijeg u tu djeciju sigurnost.
- Dope_Man
#59 Re: Djeca nemuslimana
Ne znam Smrle, i taj odgovor sam ti ponovio sto puta. Ali ja mogu zivjeti sa tim da nesto ne znam, mogu to sebi priznati. Ti ne mozes, pa sebi izmisljas odgovor u koji vjerujes, a dokaza da je odgovor istinit nemas.
I zanemarimo sto je ovaj naucnik cinjenicu da djeca teze da nadju bilo kakav odgovor generalizirao predaleko pa rekao ''God'', tebi na ruku ne ide ni to sto je to ''God'' kakvog ga vidi neki lik iz USA. U prevodu: ako je ovo dokaz, onda je dokaz da je krscanstvo ispravno. I ne bi bilo prvi put da ''dokazes'' krscanstvo. Jupiter bi bio ponosan
I zanemarimo sto je ovaj naucnik cinjenicu da djeca teze da nadju bilo kakav odgovor generalizirao predaleko pa rekao ''God'', tebi na ruku ne ide ni to sto je to ''God'' kakvog ga vidi neki lik iz USA. U prevodu: ako je ovo dokaz, onda je dokaz da je krscanstvo ispravno. I ne bi bilo prvi put da ''dokazes'' krscanstvo. Jupiter bi bio ponosan
- Smrcak15
#60 Re: Djeca nemuslimana
tebi godi da neznas meni to ne godi da neznam odakle dolazi, gdje idem itd itd volim da imam neku logiku, neku svrhuDope_Man wrote:Ne znam Smrle, i taj odgovor sam ti ponovio sto puta. Ali ja mogu zivjeti sa tim da nesto znam, mogu to sebi priznati. Ti ne mozes, pa sebi izmisljas odgovor u koji vjerujes, a dokaza da je odgovor istinit nemas.
a Ovako ateisticko razmisljanje, gdje dodjes slusajno u postojanje iz nista od nista i ode u nista, neme nezadovoljava, jer gledam prirodi oko sebe, gledam ljude, zivortinje, biljke, kako je sve opskrbleno sto mu treba za zivot, nemogu pojmiti da je tamo samo teko tako dalo sebi funkcije.
kako to da priroda daje organe bebama u majcinom stomaku a tad netrebaju, oci, usta, nos, ruke noge, ti organi su namijenjeni za buducnost, nekako tesko da se svari da neinteligentna priroda bez svijesti poznaje sta treba ljudima u buducnosti pa im to daje prije vremena.
Zasto recimo priroda prekriva djecije zube i stvara reflex sisanja, da bi dijete prezivjelo sisajuci mlijeko iz dojke, sta mislis, da onako zubi ostano pokriveni mesom cijelog zivota?? ili da su otkriveni odmah od starta pa da nagriza dojku sdok sisa
kad gledam prirodu i harmnoiju u prirodi, izmedju biljaka, ljudi zivoinja, jedes hranu koja biljke produciraju, izbacis iz sebe to opet koristi zemlji za nadjubrivanje zemlje koja ce ti opet dati nesto u buducnosti itd itd
- Dope_Man
#61 Re: Djeca nemuslimana
Da, da, bas kao malo dijete o kojima clanak i govori 
- fatamorgana
#62 Re: Djeca nemuslimana
Nego s obzirom da je temo o djeci da li je npr. preporučljivo da se djeca muslimana igraju s djecom nemuslimana, imaju li vjerodostojni hadisi o tome i sl.?
- Smrcak15
#63 Re: Djeca nemuslimana
nemafatamorgana wrote:Nego s obzirom da je temo o djeci da li je npr. preporučljivo da se djeca muslimana igraju s djecom nemuslimana, imaju li vjerodostojni hadisi o tome i sl.?
-
kerima1
#64 Re: Djeca nemuslimana
Koji nevjernik moras biti ili zlo od covjeka da odvajas djecu od djece, ciste duse neiskvarene te ih jos osudjivati na vjecitu patnju!
Tu dok se zivo treba ponavljati fatihu onaj dio gdje pise ' uputi nas na pravi put, na put onih kojima si MILOST svoju darovao,a ne na put zalutalih'.
Tu dok se zivo treba ponavljati fatihu onaj dio gdje pise ' uputi nas na pravi put, na put onih kojima si MILOST svoju darovao,a ne na put zalutalih'.
-
kerima1
#65 Re: Djeca nemuslimana
Hvala Bogu kad nema, pustite djecu na miru da se igraju.Smrcak15 wrote:nemafatamorgana wrote:Nego s obzirom da je temo o djeci da li je npr. preporučljivo da se djeca muslimana igraju s djecom nemuslimana, imaju li vjerodostojni hadisi o tome i sl.?
-
r_faruk
#66 Re: Djeca nemuslimana
objasnili smo ti sve ovo sto pitas. samo ponavljas bezveze.... i bog ti je iz nista u nista, i jos gore, nije ni stvoren a postoji.... gdje je tu logiga....Smrcak15 wrote:tebi godi da neznas meni to ne godi da neznam odakle dolazi, gdje idem itd itd volim da imam neku logiku, neku svrhuDope_Man wrote:Ne znam Smrle, i taj odgovor sam ti ponovio sto puta. Ali ja mogu zivjeti sa tim da nesto znam, mogu to sebi priznati. Ti ne mozes, pa sebi izmisljas odgovor u koji vjerujes, a dokaza da je odgovor istinit nemas.
a Ovako ateisticko razmisljanje, gdje dodjes slusajno u postojanje iz nista od nista i ode u nista, neme nezadovoljava, jer gledam prirodi oko sebe, gledam ljude, zivortinje, biljke, kako je sve opskrbleno sto mu treba za zivot, nemogu pojmiti da je tamo samo teko tako dalo sebi funkcije.
kako to da priroda daje organe bebama u majcinom stomaku a tad netrebaju, oci, usta, nos, ruke noge, ti organi su namijenjeni za buducnost, nekako tesko da se svari da neinteligentna priroda bez svijesti poznaje sta treba ljudima u buducnosti pa im to daje prije vremena.
Zasto recimo priroda prekriva djecije zube i stvara reflex sisanja, da bi dijete prezivjelo sisajuci mlijeko iz dojke, sta mislis, da onako zubi ostano pokriveni mesom cijelog zivota?? ili da su otkriveni odmah od starta pa da nagriza dojku sdok sisa
kad gledam prirodu i harmnoiju u prirodi, izmedju biljaka, ljudi zivoinja, jedes hranu koja biljke produciraju, izbacis iz sebe to opet koristi zemlji za nadjubrivanje zemlje koja ce ti opet dati nesto u buducnosti itd itd
- Smrcak15
#67 Re: Djeca nemuslimana
r_faruk wrote:objasnili smo ti sve ovo sto pitas. samo ponavljas bezveze.... i bog ti je iz nista u nista, i jos gore, nije ni stvoren a postoji.... gdje je tu logiga....Smrcak15 wrote:tebi godi da neznas meni to ne godi da neznam odakle dolazi, gdje idem itd itd volim da imam neku logiku, neku svrhuDope_Man wrote:Ne znam Smrle, i taj odgovor sam ti ponovio sto puta. Ali ja mogu zivjeti sa tim da nesto znam, mogu to sebi priznati. Ti ne mozes, pa sebi izmisljas odgovor u koji vjerujes, a dokaza da je odgovor istinit nemas.
nije tacno, Bog je uduvijek, a nije iz nista nastaoi bog ti je iz nista u nista
pa upravo je to bozanska osobina da je uduijevk, jer da nije onda bi bio stvorenje a ne Bog, pa ti hoces sa svojoj logikom da mu otkines tu osobinu, hoces da ima svoj pocetak jer sve ostalo ima svoj pocetak jer je njegova kreacija, pa hoces svojoj logikom i njega u kreaciju da ubacis i na taj nacin ucinis ga nebogom, nego stvorenje neceg veceg sto ga je stvorilo. pa bi onda bila prica, a sta je to stvorilo stvaraoca boga??? i tako bi se pitao cijelo vrijeme unazad, gdje bi doslo do regresije prijasnjih dogadjaja, a kad dodjes do vjecne regresije prijasnjih dogadjaja , onda nebi nikad dosli do univerzuma, univerzum nebi nikad nebi nastao.nije ni stvoren a postoji.... gdje je tu logiga
- aurora313
#68 Re: Djeca nemuslimana
Tako mi svih antičkih bogova Smrle, ne mere to nikako proći.Smrcak15 wrote:nije tacno, Bog je uduvijek, a nije iz nista nastao
Stalno govorite da ne može nešto nastati iz ništa! Koja mu je bolan onda svrha ako ni mi nismo 'oduvijek'?
Elem, nemoj se truditi da odgovariš. Samo ćeš se još više zapetljati u gluposti.
- Smrcak15
#69 Re: Djeca nemuslimana
aurora313 wrote:Tako mi svih antičkih bogova Smrle, ne mere to nikako proći.Smrcak15 wrote:nije tacno, Bog je uduvijek, a nije iz nista nastao
Stalno govorite da ne može nešto nastati iz ništa! Koja mu je bolan onda svrha ako ni mi nismo 'oduvijek'?
Elem, nemoj se truditi da odgovariš. Samo ćeš se još više zapetljati u gluposti.
da nista nemoze nastati iz nista samo od sebe.Stalno govorite da ne može nešto nastati iz ništa!
On daje svrhu svojoj kreaciji, a sad govoriti koja je svrha Boga, to je van mog dometa price.Koja mu je bolan onda svrha ako ni mi nismo 'oduvijek'?
- Dope_Man
#70 Re: Djeca nemuslimana
Svrha mu je da nama da svrhu.. jer.. ono.. mnogo smo bitniaurora313 wrote: Tako mi svih antičkih bogova Smrle, ne mere to nikako proći.
-
r_faruk
#71 Re: Djeca nemuslimana
pa ne moze tako.... "to je van mog dometa price" onda se pomiri i sa cinjenicom da ne znas postoji li bog, da ne znamo kako je sve nastalo i da nije logicno da je nesto oduvijek, a zagovaras tvrdnju da sve mora biti stvoreno. na kraju ispade da sve mora biti stvoreno osim boga. zasto onda i ostale stvari ne bi mogle postojati oduvijek?
logika da je nesto oduvijek ti je prihvatljiva, ali nije ti prihvatljivo da to nesto mora biti stvoreno. ovdje ti u svojim "ïstrazivanjima" postavis zakljucak pa hipotezu koja je unaprijed potvrdjena ili oborena i prije samog postavljanja iste
izuzetno si licemjeran. kao evo to mi je van dometa, ali neka bude da je oduvijek. prihvatiti nesto sto je tek tako napisano i ne moze se provjeriti je u najmanju ruku rizicno. u knjigama je zapisano da je bog oduvijek i da nije stvoren i eto nam dokaz.... kapak, razlaz. pa ne ide tako majka mu stara. ovamo "obaras" dokazanu naucnu teoriju evolucije (zasto mislis da nije dokazana to samo ti znas), a sa druge strane busas se u prska knjigom pisanom prije hiljadu i po godina (knjiga pisana 30 godina po kamenju, kostima, kozi, papirima), a kasnije skupljena od petog desetok i ostala ne promijenjena.... i ovo ti je logicno....
trazis da ti mi objasnimo kako je evolucija dokazana, mi to uradimo, a ti otvoris drugu temu i kazes kako gusjenica ovo kako ono, mi ti opet objasnimo, ti opet otvoris drugu temu i pitas kako gusjenica ovo kako ono. da ne pocinjem o tvojoj teoriji da mutacije stvaraju kompleksne strukture..... TVOJOJ TEORIJI....
zelis da ti se dokaze nesto sto nije tacno kako bi potvrdio da si u pravu!!!
logika da je nesto oduvijek ti je prihvatljiva, ali nije ti prihvatljivo da to nesto mora biti stvoreno. ovdje ti u svojim "ïstrazivanjima" postavis zakljucak pa hipotezu koja je unaprijed potvrdjena ili oborena i prije samog postavljanja iste
izuzetno si licemjeran. kao evo to mi je van dometa, ali neka bude da je oduvijek. prihvatiti nesto sto je tek tako napisano i ne moze se provjeriti je u najmanju ruku rizicno. u knjigama je zapisano da je bog oduvijek i da nije stvoren i eto nam dokaz.... kapak, razlaz. pa ne ide tako majka mu stara. ovamo "obaras" dokazanu naucnu teoriju evolucije (zasto mislis da nije dokazana to samo ti znas), a sa druge strane busas se u prska knjigom pisanom prije hiljadu i po godina (knjiga pisana 30 godina po kamenju, kostima, kozi, papirima), a kasnije skupljena od petog desetok i ostala ne promijenjena.... i ovo ti je logicno....
trazis da ti mi objasnimo kako je evolucija dokazana, mi to uradimo, a ti otvoris drugu temu i kazes kako gusjenica ovo kako ono, mi ti opet objasnimo, ti opet otvoris drugu temu i pitas kako gusjenica ovo kako ono. da ne pocinjem o tvojoj teoriji da mutacije stvaraju kompleksne strukture..... TVOJOJ TEORIJI....
zelis da ti se dokaze nesto sto nije tacno kako bi potvrdio da si u pravu!!!
-
r_faruk
#72 Re: Djeca nemuslimana
jos jedna stvar, zivis u nekoj razvijenijoj zemlji u kojoj su ti, siguran sam, dostupni naucni skupovi i predavanja. pa daj otidji na neko predavanje i postavi pitanja koja nama postavljas pa nam prenesi sta ti na ove tvoje nebuloze kaze biolog ili neko ko zivi od ovog o cemu mi raspravljamo......
- Smrcak15
#73 Re: Djeca nemuslimana
ali to sto objasnis nema logike covjce, zato i pitam cesto jedno te isto, nece li neko dati koliko toliko logican odgovorr_faruk wrote: trazis da ti mi objasnimo kako je evolucija dokazana, mi to uradimo, a ti otvoris drugu temu i kazes kako gusjenica ovo kako ono, mi ti opet objasnimo, ti opet otvoris drugu temu i pitas kako gusjenica ovo kako ono. da ne pocinjem o tvojoj teoriji da mutacije stvaraju kompleksne strukture..... TVOJOJ TEORIJI....
isto kao kad bi ja pitao cijelo vrijeme koliko je 2+2 a vi nostop govorili 5, pa poslije mi kazete, zasto pitas cijelo vrijeme kad smo ti odgovorili
-
r_faruk
#74 Re: Djeca nemuslimana
nije isto. ako ti nesto ne razumijes i nije ti jasno i nema ti logike, to moze i znaciti da nisi sposoban to shvatiti. necu reci da si glup, jer nisi.... samo je to onda vjerovatno dio nauke koji ti nisi u stanju da razumijes i shvatis.... isto kao i matematika
objasni ti nekome sada trigonometrijsku jedinicu ili nagib na cesti.... kako je cos2x+sin2x=1 (ova dvojka je ="na kvadrat") tesko ces to nekome dokazati ko nije vican matematici.... e tako je i s tobom
koliko je 50% nagiba u stepenima? (molio bih te da mi odgovoris na ovo zadnje pitanje)
objasni ti nekome sada trigonometrijsku jedinicu ili nagib na cesti.... kako je cos2x+sin2x=1 (ova dvojka je ="na kvadrat") tesko ces to nekome dokazati ko nije vican matematici.... e tako je i s tobom
koliko je 50% nagiba u stepenima? (molio bih te da mi odgovoris na ovo zadnje pitanje)
- Dope_Man
#75 Re: Djeca nemuslimana
Ma problem je jednostavan: Smrle, kao i svi drugi vjernici, ima vec odgovor. Svaki odgovor koji odstupa od odgovora koji on ocekuje (god did it) mu je nelogican jer on postavlja pitanja samo da bi dobio taj odgovor u koji slijepo vjeruje da je tacan. Cim odgovor to nije, za njega je to pogresan odgovor. Istina ga ne zanima, zanima ga da potvrdi svoje vjerovanje i savice i sam prostor-vrijeme da bi nekako dobio taj odgovor, ali nece ni pomisliti da je odgovor koji je pretpostavio mozda neadekvatan.