Paraga - dvostruko suđenje
- Banksy
#51 Re: Paraga osuđen na doživotnu
Smetalo vam je do jučer što Rašidagić ne robija za ubijenog starca pred Predsjedništvom, što Sefić bježi bez problema, što ubicu Dženana Memića ne hapse iako ga zna cijeli grad, što nikad niko od silnih političara nađenih u dubokom kriminalu nije odgovarao danom zatvora, što se procesi montiraju i dokazi otvoreno podmeću kako je kome ćeif, što pedofili, ubice, silovatelji, kriminalci mirno i spokojno žive netaknuti tu pored nas, što nam je pravosuđe trulež i jad, najslabija karika već trulog lanca, koje ojađeni i nemoćni svakodnevno ismijavamo jer nam je još samo to preostalo, a sad vam smeta kad neko sa strane to potvrdi i ozvaniči?
Italija je konačno istjerala pravdu i pritom nam pljunula u lice, taman kako smo i zaslužili. Čestitam im na tome, bijelo je vrijeme da to neko uradi.
Italija je konačno istjerala pravdu i pritom nam pljunula u lice, taman kako smo i zaslužili. Čestitam im na tome, bijelo je vrijeme da to neko uradi.
- SkyLimit
#52 Re: Paraga osuđen na doživotnu
I ovaj je ušao u BiH kao "humanitarni radnik"PM72 wrote:![]()
Još će ispati heroj,uklonio replike Džems Bondova...
Ali nećete me uvući u zamku da opravdavam zločin.
Ponavljam se, da ga je BiH osudila na javno vješanje ja se ne bi bunio.
Ono što mi je neprihvatljivo je da neka druga država u potpunosti ignoriše donesenu presudu u BiH, pa sve i da je bila oslobađajuća.
A sramno ponašanje Bosne i Hercegovine ili onog njenog dijela koji se smatra patriotskim na ovaj nezapamćeni javni šamar od strane Italije na koji praktično i nema reakcija je jednako strašno samom ponašanju Italije.
- JThomas
#53 Re: Paraga osuđen na doživotnu
ne može ovako, i ovo je još gore pravno nasilje, koje šalje dugi niz pogrešnih poruka. prvo da život italijana vrijedi više od našeg, pa nadalje. a neće pomoći ničemu od navedenog...Banksy wrote:Smetalo vam je do jučer što Rašidagić ne robija za ubijenog starca pred Predsjedništvom, što Sefić bježi bez problema, što ubicu Dženana Memića ne hapse iako ga zna cijeli grad, što nikad niko od silnih političara nađenih u dubokom kriminalu nije odgovarao danom zatvora, što se procesi montiraju i dokazi otvoreno podmeću kako je kome ćeif, što pedofili, ubice, silovatelji, kriminalci mirno i spokojno žive netaknuti tu pored nas, što nam je pravosuđe trulež i jad, najslabija karika već trulog lanca, koje ojađeni i nemoćni svakodnevno ismijavamo jer nam je još samo to preostalo, a sad vam smeta kad neko sa strane to potvrdi i ozvaniči?
- O'zone
- Globalni moderator
#54 Re: Paraga osuđen na doživotnu
Po ovome i mi možemo raspisati potjernice za svim haškim optuženicima kao i onima kojima je suđeno na prostoru Srbije i Hrvatske za zločine na prostoru Bosne i Hercegovine i lagano im pucati doživotne robije i slat u Zenicu.JThomas wrote:ne može ovako, i ovo je još gore pravno nasilje, koje šalje dugi niz pogrešnih poruka. prvo da život italijana vrijedi više od našeg, pa nadalje. a neće pomoći ničemu od navedenog...Banksy wrote:Smetalo vam je do jučer što Rašidagić ne robija za ubijenog starca pred Predsjedništvom, što Sefić bježi bez problema, što ubicu Dženana Memića ne hapse iako ga zna cijeli grad, što nikad niko od silnih političara nađenih u dubokom kriminalu nije odgovarao danom zatvora, što se procesi montiraju i dokazi otvoreno podmeću kako je kome ćeif, što pedofili, ubice, silovatelji, kriminalci mirno i spokojno žive netaknuti tu pored nas, što nam je pravosuđe trulež i jad, najslabija karika već trulog lanca, koje ojađeni i nemoćni svakodnevno ismijavamo jer nam je još samo to preostalo, a sad vam smeta kad neko sa strane to potvrdi i ozvaniči?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#55 Re: Paraga osuđen na doživotnu
Ama nema mjesta u Zenici, sta vam je
, pun zatvor k`o šibica
.
- Banksy
#56 Re: Paraga osuđen na doživotnu
Tamo gdje nema prava, slijedi pravno nasilje.JThomas wrote:ne može ovako, i ovo je još gore pravno nasilje, koje šalje dugi niz pogrešnih poruka. prvo da život italijana vrijedi više od našeg, pa nadalje.Banksy wrote:Smetalo vam je do jučer što Rašidagić ne robija za ubijenog starca pred Predsjedništvom, što Sefić bježi bez problema, što ubicu Dženana Memića ne hapse iako ga zna cijeli grad, što nikad niko od silnih političara nađenih u dubokom kriminalu nije odgovarao danom zatvora, što se procesi montiraju i dokazi otvoreno podmeću kako je kome ćeif, što pedofili, ubice, silovatelji, kriminalci mirno i spokojno žive netaknuti tu pored nas, što nam je pravosuđe trulež i jad, najslabija karika već trulog lanca, koje ojađeni i nemoćni svakodnevno ismijavamo jer nam je još samo to preostalo, a sad vam smeta kad neko sa strane to potvrdi i ozvaniči?
a neće pomoći ničemu od navedenog...
Prva poruka je da živimo u zemlji apsolutnog bezakonja, što je tačno, a druga je da ako već mi pristajemo da podnosimo to bezakonje i ludilo, ne mora da znači da ga moraju podnositi i prihvatiti i drugi koji s njim nemaju veze.
Poruka, naravno da je poruka... Vrijeme je za poruke.
- exliberal-ex
#57 Re: Paraga osuđen na doživotnu
U ovakvim slucajevima vrlo cesto se druga drzava pozove da ucestvuje u sudskom procesu.
Neznam dali je Italija imala zastupnika tokom sudjenja I dali je Italija prihvatila osudu kao zadovoljavajucu
Ako su ga uhvatili znaci da nisu ili ucestvovali ili zadovoljni....nije ovo prvi put da se desavaju slucajevi kao ovaj
Meni vise ide na k*** ova kobajagi briga za drzavu
Neznam dali je Italija imala zastupnika tokom sudjenja I dali je Italija prihvatila osudu kao zadovoljavajucu
Ako su ga uhvatili znaci da nisu ili ucestvovali ili zadovoljni....nije ovo prvi put da se desavaju slucajevi kao ovaj
Meni vise ide na k*** ova kobajagi briga za drzavu
- JThomas
#58 Re: Paraga osuđen na doživotnu
ovo otvara pandorinu kutiju veću od svakog pojedinačnog slučaja. a ne otvara je da bi nama pomogao, niti će nama išta pomoći sa našim bezakonjem, nego je otvara isključivo radi sebe i svojih - pri tome se nedopustivo miješajući u naš suverenitet.
i ko odlučuje i po kojem kriteriju šta ćemo od završenog ponovo uzeti da gledamo? u italiji vam je mito izmišljeno. može l' se sad neko sjetiti da nekome u italiji gurne milion da uhapsi i osudi nekoga kad sutra bude prolazio turistički? sutra ćete pitati kako opet ovog, kako opet onog...ne može, neprihvatljivo i zabranjeno, sa nizom dobrih razloga. ustvari može, evo, sve može - ali nije pravo...
i ko odlučuje i po kojem kriteriju šta ćemo od završenog ponovo uzeti da gledamo? u italiji vam je mito izmišljeno. može l' se sad neko sjetiti da nekome u italiji gurne milion da uhapsi i osudi nekoga kad sutra bude prolazio turistički? sutra ćete pitati kako opet ovog, kako opet onog...ne može, neprihvatljivo i zabranjeno, sa nizom dobrih razloga. ustvari može, evo, sve može - ali nije pravo...
-
pemanapemani
#59 Re: Paraga osuđen na doživotnu
Ovo mozemo posmatrati kao samar Italije ili kao dobronamjernu pomoc te iste Italije za ozdravljenje BiH pravosudja.
Italija je kolijevka mafije i korupcije opcenito, ali zbog svoje religioznosti oni su prilicno humani i solidarni. To su dokazali tokom agresije na BiH, a jedni su od rijetkih koji dokazuju i danas (najvise obicni ljudi).
Koliko se tzv. probosanski politicari pisaju po drzavi, svaka pomoc sa strane koja ce primjerom ukazati kako treba funkcionisati odredjeni segment drustva, u ovom slucaju pravosudje, je dobrodosla i smatram je prijateljskim cinom prema drzavi BiH.
Italija je kolijevka mafije i korupcije opcenito, ali zbog svoje religioznosti oni su prilicno humani i solidarni. To su dokazali tokom agresije na BiH, a jedni su od rijetkih koji dokazuju i danas (najvise obicni ljudi).
Koliko se tzv. probosanski politicari pisaju po drzavi, svaka pomoc sa strane koja ce primjerom ukazati kako treba funkcionisati odredjeni segment drustva, u ovom slucaju pravosudje, je dobrodosla i smatram je prijateljskim cinom prema drzavi BiH.
-
Duka Dizel
#60 Re: Paraga osuđen na doživotnu
Nije to baš opšti princip.JThomas wrote:nema on šta gledati ponovo je li kriv neko ko je svoje dobio i odslužio. to je opšti princip, jer suprotno vodi do katastrofe. jer gdje su granice, ko određuje hoćemo l' nešto ponovo gledati ili nećemo? nisu to ljudi izmislili bez razloga, niti gledajući bilo koji pojedinačni slučaj.
Taj princip, odnosno načelo na koje misliš primenjuje se na kazneni postupak iste države.
A može i na više država, ako su iste potpisnice odredjenog sporazuma, kao što je recimo Šengenski sporazum kojim se to načelo proširuje na sve države potpisnice.
A BiH nije potpisnica Šengenskog sporazuma.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#61 Re: Paraga osuđen na doživotnu
ma ja...doživotno minus 15 godina...koliko to izadjeSEYOboy wrote:valja ce mu uracunati vrijeme provedeno u zatvoru u bih.
- Banksy
#62 Re: Paraga osuđen na doživotnu
Da se podsjetimo, vrijedi pročitati o čemu se radi.
Znamo li nešto o suđenju, sudiji i presudi?
Hanefija Prijić je bivši ratni komandant Trećeg bataljona 317. brigade Armije RBiH, čiji su vojnici 29. maja 1993. godine, u jednoj šumi kod Gornjeg Vakufa, pljačkali humanitarne donacije te prilikom te pljačke ubili italijanske humanitarce – Fabija Morena, Serđa Lanu i novinara Guida Puletija.
Strijeljanje su preživjeli Kristijan Penokio i Agostino Zanoti koji su se bacili na zemlju praveći se mrtvi.
Sud BiH je Hanefiju Prijića zvanog Paraga za to djelo osudio 2001. godine, a kaznu od 13 godina i četiri mjeseca odležao je u KPZ Zenica.
I, ko je sudija koji je presudio 13 godina za streljanje 5 humanitarnih radnika, od kojih je troje podleglo?
Hanefija Prijić Paraga (52), po zanimanju zidar, ratni zapovjednik Treće bojne 317. brigade Armije BiH, uhićen je u zračnoj luci u Dortmundu po međunarodnoj tjeralici iz Italije zbog trostrukog ubojstva i krađe humanitarne pomoći još iz 1993. na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa.
- Njemačka policija je bh. državljanina zaustavila čim je sletio iz Tuzle, potvrdio je Dževad Saldić, veleposlanik BiH u Frankfurtu. Kako je poznato, Paraga je 2001. kao naredbodavac strijeljanja u Travniku osuđen na 15 godina pa je služio kaznu u KPZ- u Zenica gdje je koristio sve pogodnosti smještaja rezerviranog za blaže prekršitelje zakona s kratkotrajnim kaznama, što je izazvalo negodovanje ostalih osuđenika. Poznato je kako se Paraga onesvijestio pri izricanju presude, ali se, kako je rekao, ‘nije žalio, iako nije kriv’. Prema toj presudi, nakon što su humanitarnu pomoć opljačkali, Paraga je naredio dvojici vojnika da odvedu u šumu i izrafalaju petoricu Talijana, a tada su se dvojica, Cristhian Penocchio i Agostino Zanotti, uspjela baciti na zemlju, izbjeći zrna i potom pobjeći. Paraga je kao zapovjednik u Armiji RBiH bio povezan sa zloglasnom postrojbom “Zulfikar” čija je pripadnica bila i Rasema Handanović Zolja koja je lani uhićena u SAD-u. Zolja je bila Paragina asistentica i pratiteljica tog 29. svibnja 1993. na planini Radovan. Ona je svjedok, a moguće i počinitelj likvidacije trojice talijanskih humanitaraca, ali Paraga na suđenju nikada nije otkrio kakvu je ona imala ulogu u tom zločinu. Sa Zoljom i Paragom tada je bio i njegov rođak Sabahudin Prijić Dino.Upali u zasjedu
Nesretni Fabio Moreno, Sergio Lana i Guido Puletti upali su u zasjedu Paraginih vojnika dok su vozili humanitarnu pomoć u Zavidoviće.
- Kada je putem iz Gornjeg Vakufa naišao humanitarni konvoj, koji se sastojao od teretnog kamiona s prikolicom i vozila lada niva, u kome su se nalazili talijanski državljani-dobrovoljci pri humanitarnoj misiji Brešanske inicijative solidarnosti, okrivljeni je izišao na put s manjom skupinom vojnika naoružanih automatskim puškama, dok su drugi ostali u zasjedi. Pod prijetnjom oružja, skrenuli su konvoj na šumski put. U mjestu Hraskršće su izvršili pretovar robe s kamiona i prikolice na traktore koje su dovezli mještani obližnjih sela - navodilo se u optužnici. Dvojica preživjelih kasnije su identificirali samo Paragu koji je bio i poslijeratni odbornik Stranke za BiH u Gornjem Vakufu. Ubijeni Guido Puletti je bio novinar koji se nakon preživljene torture u Argentini vratio u Italiju pa počeo izvještavati iz BiH. Jedan od ljudi o kojima je pisao u svojim tekstovima iz Zavidovića i Bosne bio je Jadranko Božanović, urednik Radio Zavidovića, koji je ubijen u svom domu 10. rujna 1995., u noći nakon što je Armija BiH zauzela Vozuću. Nikada nisu otkriveni ni ubojice Jadranka Božanovića, ni drugi ratni zločini na ovom području. Upravo s Paraginim dolaskom u Bojsku počeli su nestajati Hrvati u kanjonu Bistričke rike, točnije na mjestu Guser, na razdvajanju ceste prema rudniku Radovan. Na toj lokaciji nestali su Rafael Žilić i Ante Đepina iz Travnika te Mijo Milić Jerkin iz Krupe kod Uskoplja čije je tijelo kasnije identificirano zajedno s ubijenim Talijanima. Izvješća iz arhive Ujedinjenih naroda u New Yorku i iz arhiva u Bruxellesu Paragina skupina je opisana kao “naoružana banda koja operira s tridesetak vojnika iako u zasjedama pokazuje samo 6-10 vojnika”. Europski promatrači su naveli da je “zapovjednik Selmo Cikotić naredio dalju istragu incidenta s Talijanima”, ali se, suprotno tom navodu, pokazalo da takve istrage ustvari nije ni bilo, sve do upada specijalaca u Paragin dom 2000. Inače, Rasema Handanović, čiji identitet dugo nije bio poznat jer su je svi poznavali pod ratnim nadimkom Zolja, i Edin Džeko lani su izručeni iz SAD-a u BiH pod optužbom da su u Trusini kod Konjica, kao pripadnici postrojbe “Zulfikar” AR BiH, počinili pokolj nad 22 osobe hrvatske nacionalnosti.
- JThomas
#63 Re: Paraga osuđen na doživotnu
jelde?Duka Dizel wrote:Nije to baš opšti princip.JThomas wrote:nema on šta gledati ponovo je li kriv neko ko je svoje dobio i odslužio. to je opšti princip, jer suprotno vodi do katastrofe. jer gdje su granice, ko određuje hoćemo l' nešto ponovo gledati ili nećemo? nisu to ljudi izmislili bez razloga, niti gledajući bilo koji pojedinačni slučaj.
Taj princip, odnosno načelo na koje misliš primenjuje se na kazneni postupak iste države.
A može i na više država, ako su iste potpisnice odredjenog sporazuma, kao što je recimo Šengenski sporazum kojim se to načelo proširuje na sve države potpisnice.
- SkyLimit
#64 Re: Paraga osuđen na doživotnu
Zaista je u pravu njegov sin, da se ovako nešto uradilo nekom sarajevskom komadantu digla bi se ogromna prašina. Ovako ko šiša papka iz Gornjeg Vakufa što je tamo negdje po vukojebinama zaustavljao Gardijske brigade, kao da nije ista država.
Ali Paraga je tu zaista nebitan, zaboravite ime žrtve ovog pravnog nasilja, čovjek X je osuđen u BiH za zločin počinjen u BiH, pošteno odslužio svoje i sad ga i Italija osudila radi istog zločina.
Sve su ovo moje filtrirane misli, kada bi zaista rekao šta mislim i o Italiji i o našima što su navikli da nas svi tuku pa evo kako vidimo to i opravdavaju ili čak nazivaju dobronamjernim potezom Italije prema BiH, dobio bih ban
Ali Paraga je tu zaista nebitan, zaboravite ime žrtve ovog pravnog nasilja, čovjek X je osuđen u BiH za zločin počinjen u BiH, pošteno odslužio svoje i sad ga i Italija osudila radi istog zločina.
Sve su ovo moje filtrirane misli, kada bi zaista rekao šta mislim i o Italiji i o našima što su navikli da nas svi tuku pa evo kako vidimo to i opravdavaju ili čak nazivaju dobronamjernim potezom Italije prema BiH, dobio bih ban
- tranquil
#65 Re: Paraga osuđen na doživotnu
Ja jebene Gardijske brigade, 5 humanitaraca iz Italije.
- BHCluster
#66 Re: Paraga osuđen na doživotnu
PM72 wrote:Da sam ja vlast, odgovor bi bio u vidu da bi pohapsio sve državljane Italije na tlu BiH i držao ih zatvorene dok ne isporuče Paragu, za kojeg me ponoviti ću ne vežu nikakve emocije, ni pozitivne ni negativne, on je tu kao pojedinac nebitan, bitno je ono što su Italija i BiH kao države rekle o sebi sa ovim slučajem![]()
![]()
![]()
DA SAM JA NETKO...pjevali su Indeksi.
Ti da si bio netko pobio bi svu vojsku po kasarnama...
Ti bi bio vlast 24 sata i tu bi ti bio kraj.Boli me ćošak za ovim kretenom što je ubijao civile i humanitarne radnike.Trebalo ga je objesit u ratu.
- SkyLimit
#67 Re: Paraga osuđen na doživotnu
Puno gori od njega su u Sarajevu dobili nezapamćene dženaze, posljedne počivalište na Kovačima i status: "i heroj i zločinac"tranquil wrote:Ja jebene Gardijske brigade, 5 humanitaraca iz Italije.
Paraga od BiH nije dobio ni barem moralnu podršku dok se Italija pravno iživljava na njemu
-
zenit dozic
#68 Re: Paraga osuđen na doživotnu
O'zone wrote:Po ovome i mi možemo raspisati potjernice za svim haškim optuženicima kao i onima kojima je suđeno na prostoru Srbije i Hrvatske za zločine na prostoru Bosne i Hercegovine i lagano im pucati doživotne robije i slat u Zenicu.JThomas wrote:ne može ovako, i ovo je još gore pravno nasilje, koje šalje dugi niz pogrešnih poruka. prvo da život italijana vrijedi više od našeg, pa nadalje. a neće pomoći ničemu od navedenog...Banksy wrote:Smetalo vam je do jučer što Rašidagić ne robija za ubijenog starca pred Predsjedništvom, što Sefić bježi bez problema, što ubicu Dženana Memića ne hapse iako ga zna cijeli grad, što nikad niko od silnih političara nađenih u dubokom kriminalu nije odgovarao danom zatvora, što se procesi montiraju i dokazi otvoreno podmeću kako je kome ćeif, što pedofili, ubice, silovatelji, kriminalci mirno i spokojno žive netaknuti tu pored nas, što nam je pravosuđe trulež i jad, najslabija karika već trulog lanca, koje ojađeni i nemoćni svakodnevno ismijavamo jer nam je još samo to preostalo, a sad vam smeta kad neko sa strane to potvrdi i ozvaniči?
To je meni kul
Znaci opet hapsit i sudit presuđene zlocince.
I svaki put iznova dok ne krepaju.
I pozivat se na ovaj presedan zemlje clanice EU
Znaci sve regularno
- tranquil
#69 Re: Paraga osuđen na doživotnu
Znam na koga misliš, jebe mi se i za njega. Da mu se isto desilo, isto bih rekao, mjesto rođenja nije bitno.SkyLimit wrote:Puno gori od njega su u Sarajevu dobili nezapamćene dženaze, posljedne počivalište na Kovačima i status: "i heroj i zločinac"tranquil wrote:Ja jebene Gardijske brigade, 5 humanitaraca iz Italije.
Paraga od BiH nije dobio ni barem moralnu podršku dok se Italija pravno iživljava na njemu
-
swanfilter
#70 Re: Paraga osuđen na doživotnu
Njega su Njemci uhapsili pa proslijedili Talijanima ... Sta mene zanima, kako se za istu stvar moze suditi dva puta? Ovo bi, ako do toga dođe, moralo na Ustavnom pasti ...
-
Duka Dizel
#71 Re: Paraga osuđen na doživotnu
Otprilike.JThomas wrote:jelde?Duka Dizel wrote:Nije to baš opšti princip.JThomas wrote:nema on šta gledati ponovo je li kriv neko ko je svoje dobio i odslužio. to je opšti princip, jer suprotno vodi do katastrofe. jer gdje su granice, ko određuje hoćemo l' nešto ponovo gledati ili nećemo? nisu to ljudi izmislili bez razloga, niti gledajući bilo koji pojedinačni slučaj.
Čak i u samom Šengenu imaš more slučajeva , gde neke ugovornice to načelo krše i za mnogo sitnija kaznena dela, pa se razvlače po Strazburu.
Ovaj ako je znao da ga Italija tereti za ubistva njenih državljana , stvarno je morao paziti kad se odlučio preko grane zapaliti.
- JThomas
#72 Re: Paraga osuđen na doživotnu
ali s druge strane tog je naša država sumarno ubila, a ovog osudila na realno smiješnu kaznu...SkyLimit wrote:Puno gori od njega su u Sarajevu dobili nezapamćene dženaze, posljedne počivalište na Kovačima i status: "i heroj i zločinac"tranquil wrote:Ja jebene Gardijske brigade, 5 humanitaraca iz Italije.
- JThomas
#73 Re: Paraga osuđen na doživotnu
i baš u šengenu to tako dogovoreno?
- Banksy
#74 Re: Paraga osuđen na doživotnu
Banksy wrote:
I, ko je sudija koji je presudio 13 godina za streljanje 5 humanitarnih radnika, od kojih je troje podleglo?
-
zenit dozic
#75 Re: Paraga osuđen na doživotnu
Vidi ovo sve si si u pravu sa stanovista pravde.Banksy wrote:Da se podsjetimo, vrijedi pročitati o čemu se radi.
Ali isto mozes pitat ko je sudija koji je u hagu osudio onog monstruma, ne mogu mu se sjetit imena, sto je priznao da je ubio 100 ljudi
Znaci mi bi nezadovoljni presudom trebali mu opet sudit da bi se pravda zadovoljila