Brza cesta Sarajevo-Beograd

Obi Wan Bosnian

#51 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Obi Wan Bosnian »

Evo ti lista argumenata:

**Finansiraju Turci pa je logično da ide od Sarajeva prema jugoistoku a ne prema sjeveroistoku
**Spaja Sarajevo sa Sandžakom
**Spaja Sarajevo sa Turskom i Grčkom
**Vadi Goražde iz izolacije
**90% prometa će biti vozila koja idu u Sarajevo i iz Sarajeva a možda 10% vozila koja idu u RS i iz RS-a
**Prave ga Srbi a praktično za naše potrebe
**Tuzlanski bazen već ima u blizini autoput ZG-BG
**BiH (a i regija) treba autoput kroz sredinu BiH na relaciji istok-zapad
**Ovaj autoput prema Višegradu će u budućnosti biti dio većeg autoputa prema Bihaću
**Tada će spajati Bihać sa Sa-Ze i dalje sa Sandžakom i jugoistokom Evrope
**Bošnjaci osim u trokutistanu žive u još dvije enklave (USK i Sandžak) a ovaj put bi ih povezivao
**Uzeli bi dobar dio prometa koji sada ima autoput ZG-BG
**Dodik je već protiv jer mu smrdi na zelenu transferzalu na mala vrata. Dodik nije glup.

A naravno da treba napraviti i autoput Žepče-Tuzla. Ali to možemo nekada od svojih para. Turska je sada zainteresovana a boli ih briga za Tuzlu.
daddy-kool

#52 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by daddy-kool »

Obi Wan Bosnian wrote:Evo ti lista argumenata:

**Finansiraju Turci pa je logično da ide od Sarajeva prema jugoistoku a ne prema sjeveroistoku
**Spaja Sarajevo sa Sandžakom
**Spaja Sarajevo sa Turskom i Grčkom
**Vadi Goražde iz izolacije
**90% prometa će biti vozila koja idu u Sarajevo i iz Sarajeva a možda 10% vozila koja idu u RS i iz RS-a
Neće, planirana trasa je Sarajevo-Višegrad-Užice?-Požega-(Preljina - Ljig koridor11 )- Beograd.
Ovdje nema ni Sandžaka, ni Bošnjaka, ni Turaka, ni Istanbula.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1223412
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... ajevo.html
Obi Wan Bosnian wrote:
**Prave ga Srbi a praktično za naše potrebe
**Tuzlanski bazen već ima u blizini autoput ZG-BG
**BiH (a i regija) treba autoput kroz sredinu BiH na relaciji istok-zapad
**Ovaj autoput prema Višegradu će u budućnosti biti dio većeg autoputa prema Bihaću
**Tada će spajati Bihać sa Sa-Ze i dalje sa Sandžakom i jugoistokom Evrope
**Bošnjaci osim u trokutistanu žive u još dvije enklave (USK i Sandžak) a ovaj put bi ih povezivao
**Uzeli bi dobar dio prometa koji sada ima autoput ZG-BG
**Dodik je već protiv jer mu smrdi na zelenu transferzalu na mala vrata. Dodik nije glup.

A naravno da treba napraviti i autoput Žepče-Tuzla. Ali to možemo nekada od svojih para. Turska je sada zainteresovana a boli ih briga za Tuzlu.
Prave ga Srbi, uz turske pare, a za svoje potrebe. Spajaju Beograd sa osvojenim dijelom istočne Bosne.
Poenta puta kroz FBiH nije bila da se Tuzli obezbijedi priključak na autoput BG-ZG nego bolja veza sa Sarajevom.
Nikada Srbija neće graditi autoput kroz Sandžak.
Nikada ovo neće biti alternativa autoputu ZG-BG, to je čista glupost.
A to što je Dodik protiv, ne znači automatski da je nešto dobro.
Obi Wan Bosnian

#53 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Obi Wan Bosnian »

daddy-kool wrote: Neće, planirana trasa je Sarajevo-Višegrad-Užice?-Požega-(Preljina - Ljig koridor11 )- Beograd.
Ovdje nema ni Sandžaka, ni Bošnjaka, ni Turaka, ni Istanbula.
Ako hoćeš iz Sarajeva da ideš u Sandžak ili u Tursku je li ti bolje da autoput ide prema Tuzli ili prema Višegradu? Šta je kraće?

Naravno da ne ide direktno na Novi Pazar ali pomaže da se lakše dođe do Novog Pazara i Turske. Od Sarajeva ćeš moći autoputem do Turske praktično.
daddy-kool wrote:Prave ga Srbi, uz turske pare, a za svoje potrebe. Spajaju Beograd sa osvojenim dijelom istočne Bosne.
To je potpuna besmislica. U istočnom dijelu RS-a na tom području živi šačica Srba. Najviše će koristiti Sarajevu i to nije uopšte upitno.
daddy-kool wrote:Poenta puta kroz FBiH nije bila da se Tuzli obezbijedi priključak na autoput BG-ZG nego bolja veza sa Sarajevom.
Nisam ni rekao da je to poenta već da Tuzla svakako ima blizu autoput kojim mogu na zapad ili istok. Bolja veza sa Sarajevo će se ostvariti autoputem Žepče-Tuzla ali o tom po tom.
daddy-kool wrote:Nikada Srbija neće graditi autoput kroz Sandžak.
Ne mora. Ovaj je dovoljno blizu Sandžaku.
daddy-kool wrote:Nikada ovo neće biti alternativa autoputu ZG-BG, to je čista glupost.
Naravno da hoće. Turci prvi će radije ovuda u Evropu nego gore.
daddy-kool wrote:A to što je Dodik protiv, ne znači automatski da je nešto dobro.
Ovaj put jeste. Meni samo nije jasan Vučić i zašto želi da Bošnjacima pravi autoput. Jer ovo je upravo to. Autoput za Bošnjake. Famozna zelena transferzala. Zašto to Vučić radi ne znam. Je li samo predizborna da dobije glasove sa Sandžaka ili su ga Turci nečim kupili ne znam.
daddy-kool

#54 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by daddy-kool »

Obi Wan Bosnian wrote:
Ako hoćeš iz Sarajeva da ideš u Sandžak ili u Tursku je li ti bolje da autoput ide prema Tuzli ili prema Višegradu? Šta je kraće?

Naravno da ne ide direktno na Novi Pazar ali pomaže da se lakše dođe do Novog Pazara i Turske. Od Sarajeva ćeš moći autoputem do Turske praktično.
Ići ću avionom, kao i do sada. Mislim da robna razmjena nije toliko velika da opravdava ovaj projekat. Strateški je nama mnogo interesantniji južni koridor preko CG i Albanije.
Obi Wan Bosnian wrote:
To je potpuna besmislica. U istočnom dijelu RS-a na tom području živi šačica Srba. Najviše će koristiti Sarajevu i to nije uopšte upitno.
Ama ko će to koristiti i koliko? To što će nekad neko otići do Sandžaka!? Ponekad neko do BG. Ovo je izgovor da se iskoriste turske pare za dionicu kroz Srbiju koju oni svakako žele da rade, ali nemaju odakle. Užice-Požega-(Preljina - Ljig koridor11 )- Beograd.
Govoreći o ruti kroz Srbiju, ona je istakla da je u Srbiji završena gradnja auto-puta od Ljiga do Preljine, a da će do kraja 2017. biti gotov ceo potez od Obrenovca do Preljine, kao i da je u planu gradnja deonice Preljina–Požega.

"Mi ćemo završiti auto-put do Požege i zainteresovani smo za deonicu od Požege do Višegrada, koja bi bila deo puta od Beograda do Sarajeva. Sa bosanske strane će se tek razgovarati kojom trasom će ići ta brza saobraćajnica kroz BiH", rekla je Mihajlovićeva.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... ajevo.html

Ostalo ko ne vidi, taj ne želi, ili su neki drugi interesi u pitanju. Mi koridor 5c gradimo već - koliko - 10 godina, i nismo ni blizu njegovom završetku, ali ćemo sada praviti neke kvazi prioritete, sa sumnjivim motivima sa svih strana.
Haris.ba

#55 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Haris.ba »

daddy-kool wrote:Mi koridor 5c gradimo već - koliko - 10 godina, i nismo ni blizu njegovom završetku, ali ćemo sada praviti neke kvazi prioritete, sa sumnjivim motivima sa svih strana.
Ko kaže da ćemo ga "mi" praviti?

Praviće ga Turci, sa podizvođačima iz našega regiona. Kredit će vraćati onaj po čijem teritoriju cesta ide.

To što smo mi nesposobni ne znači da su i drugi nesposobni. Turci kad rade - rade. Znaju i smlatiti (pogledaj dionicu prema Tarčinu). Ali urade. Ti uzeo nas kao organizatore gadnje kao reper? Smiješno.
daddy-kool

#56 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by daddy-kool »

Haris.ba wrote:
daddy-kool wrote:Mi koridor 5c gradimo već - koliko - 10 godina, i nismo ni blizu njegovom završetku, ali ćemo sada praviti neke kvazi prioritete, sa sumnjivim motivima sa svih strana.

Praviće ga Turci, sa podizvođačima iz našega regiona. Kredit će vraćati onaj po čijem teritoriju cesta ide.

To što smo mi nesposobni ne znači da su i drugi nesposobni. Turci kad rade - rade. Znaju i smlatiti (pogledaj dionicu prema Tarčinu). Ali urade. Ti uzeo nas kao organizatore gadnje kao reper? Smiješno.
Jesmo li se mi šta pitali?

Zašto samo 1% puta ide kroz FBiH?

Koliko sam ja uspio razaznati iz novina, Turci će to samostalno finansirati - nije rečeno da će ovo biti kredit. (imaš li neki izvor?)
Zašto onda te pare usmjeriti gdje se sada usmjeravaju?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#57 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Truba »

jel ova cesta prema istanbulu zapravo ona zelena transferzala iz devedesetih :mrgreen:
Haris.ba

#58 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Haris.ba »

daddy-kool wrote:
Haris.ba wrote:

Jesmo li se mi šta pitali?

Zašto samo 1% puta ide kroz FBiH?

Koliko sam ja uspio razaznati iz novina, Turci će to samostalno finansirati - nije rečeno da će ovo biti kredit. (imaš li neki izvor?)
Zašto onda te pare usmjeriti gdje se sada usmjeravaju?
Turci su donirali pare jedino za autoput na Sjevernom Kipru. Mi nismo Sjeverni Kipar. Šta znači samostalno finansirati? Naravno da to neće biti donacija.

Jesmo li se "mi" šta pitali? Jesmo. 2014. na općim izborima. Izabrali smo ljude koji su izabrali Jusku za ministra saobraćaja, te entiteske ministre saobraćaja, te kantonalne ministre saobraćaja. I parlamente i vlade koji odlučuju o zaduživanju.

Koliko će tačno autoputa ići kroz FBiH zavisi od dogovora. Jer ovo su neki novi momenti koji zahtjevaju izmjenu prvo prostornoplanske dokumentacije. A osim deklarativnih izjava, i priče o tome da će IPSA napraviti neke procjene i da Srbija navodno želi spoj kod Višegrada - nema još ništa konkretno.
Haris.ba

#59 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Haris.ba »

Black swan wrote:jel ova cesta prema istanbulu zapravo ona zelena transferzala iz devedesetih :mrgreen:
Ili Zelena transferzala, ili stazama Titovog djetinjstva preko Tuzle. :D
daddy-kool

#60 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by daddy-kool »

Haris.ba wrote:
Turci su donirali pare jedino za autoput na Sjevernom Kipru. Mi nismo Sjeverni Kipar. Šta znači samostalno finansirati? Naravno da to neće biti donacija.

Jesmo li se "mi" šta pitali? Jesmo. 2014. na općim izborima. Izabrali smo ljude koji su izabrali Jusku za ministra saobraćaja, te entiteske ministre saobraćaja, te kantonalne ministre saobraćaja. I parlamente i vlade koji odlučuju o zaduživanju.

Koliko će tačno autoputa ići kroz FBiH zavisi od dogovora. Jer ovo su neki novi momenti koji zahtjevaju izmjenu prvo prostornoplanske dokumentacije. A osim deklarativnih izjava, i priče o tome da će IPSA napraviti neke procjene i da Srbija navodno želi spoj kod Višegrada - nema još ništa konkretno.
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /161215106

Ponuda Turske je da u stopostotnom iznosu finansira kompletan projekt o kojem se dogovore BiH i Srbija, uključujući svu prateću dokumentaciju, a inicijativu je preuzeo ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine Ismir Jusko.
Haris.ba

#61 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Haris.ba »

daddy-kool wrote:
Ponuda Turske je da u stopostotnom iznosu finansira kompletan projekt o kojem se dogovore BiH i Srbija, uključujući svu prateću dokumentaciju, a inicijativu je preuzeo ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine Ismir Jusko.
Ti razumiješ šta znači finansirati?

POJAM FINANSIRANJA
Pojam finansiranja je proces koji obuhvata:

• Pribavljanje novca kao osnovne komponente finansiranje, ali ne i najvažnije jer je to
početak procesa koji ima još svojih važnih faza.
• Ulaganje je druga faza u kojoj se nabavljena sredstva ulažu u imovinu i vezuju za
različite odlike osnovnih i obrtnih sredstava
• Vraćanje novca je treća faza gde se uložena sredstva oslobađaju iz kružnog toka
poslovanja i ponovo ulažu u skladu sa potrebama.

Turci se obavezuju da će obezbjediti kreditna sredstva znam da zvuči mnogo manje zanimljivo od toga Turci će finansirati.

Da bi se razumjelo. Recimo, EBDR trenutno finansira izgradnju autoputeva u BiH. Da li to znači da su to bespovratna sredstva? Donacija?
daddy-kool

#62 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by daddy-kool »

Haris.ba wrote:
Turci se obavezuju da će obezbjediti kreditna sredstva znam da zvuči mnogo manje zanimljivo od toga Turci će finansirati.

Da bi se razumjelo. Recimo, EBDR trenutno finansira izgradnju autoputeva u BiH. Da li to znači da su to bespovratna sredstva? Donacija?
Po ovoj priči zvuči kao da će ovo platiti Srbija i RS (Dodik) što je još veća bajka.
Point.

#63 Re: Brza cesta Sarajevo-Beo

Post by Point. »

Tomahawk11 wrote:
Point. wrote: A sto je kasaba Gorazde toliko bitna, pa valjda je bitnije da se jedna Tuzla pa i Brcko povezu autoputem?
Ne kontas, dzabe ti je objasnjavati.
Objasni mi.
Haris.ba

#64 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Haris.ba »

daddy-kool wrote:
Haris.ba wrote:

Po ovoj priči zvuči kao da će ovo platiti Srbija i RS (Dodik) što je još veća bajka.
A ko treba platiti? RS je insistirala da autoput koji prolazi kroz RS plaća RS. Isto ko što RS ubire cestarinu od autoputa, isto tako i vraća kredit za njegovu izgradnju.

Ne kontam. Ko to treba da plati izgradnju ovoga puta? Marsovci? Turci? A šta dobijaju time? Nismo na nivou Sjevernog Kipra da nam poklone. A i tamo je drugačije, jer osim političkih razloga, nije to ni velika kilometraža. Princip je jednostavan. Entitet na čijem teritoriju je autoput organizira njegovu izgradnju.
Point.

#65 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Point. »

Haris.ba wrote:
Point. wrote:Zato sto ima ta ruta Tuzla-Brcko-Bijeljina pa Beograd. I sto je bitan toliko Istanbul, jebo Tursku i Istanbul treba teziti da se spojimo sa Evropom a ne Azijom.
Ne kontam. Je li ovo bezobrazluk, ili šta?

Turci su raspoloženi prodati nama i Srbiji kredit da se izgradi put Sarajevo - Istanbul. Ne moramo. Niko nas ne tjera.

Možda ponude i da izgrade Sarajevo - Beograd. Ali, nisu.
Nije stvar šta mi težimo. Stvar je za šta nam pare daju.

I kako sada? Je li Srbija Evropa ili ne? Znači ne treba nam cesta prema Srbiji? Osim ako ta cesta ne ide preko Tuzle? :D

Ne treba nam cesta prema Istanbulu. OK. Bitnije spojiti Tuzlu i Brčko? OK. Zahvalićemo se na ponudi - i reći nećemo. Ali, kakve veze ima ruta preko Tuzle sa Istanbulom?
Bolan sta se imamo spajati sa Istanbulom? Sta mi to izvozimo tamo i sta oni izvoze da je potrebnije taj put prema Aziji umjesto da se povezujemo sa Zapadom? Ko ce koristiti taj put? Da li ce sarajlija prije ici u Zagreb ili Beograd? A sto nije bitno povezati Tuzlu i Brcko a Gorazde i Visegrad jest?
neki

#66 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by neki »

Mene ova vaša rasprava podsjeća na djecu kad se svađaju ko je jači He-man ili Superman.. :-)
Haris.ba

#67 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Haris.ba »

Point. wrote:Bolan sta se imamo spajati sa Istanbulom? Sta mi to izvozimo tamo i sta oni izvoze da je potrebnije taj put prema Aziji umjesto da se povezujemo sa Zapadom? Ko ce koristiti taj put? Da li ce sarajlija prije ici u Zagreb ili Beograd? A sto nije bitno povezati Tuzlu i Brcko a Gorazde i Visegrad jest?
Gdje piše da spajanje sa Istanbulom sprečava spajanje sa Zapadom?

Bitno je povezati i Tuzlu i Brčko, i Goražde i Višegrad. Ne vidim da jedno isključuje drugo. Kakva su ti to apsolutistička razmišljanja? Ili - ili.
daddy-kool

#68 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by daddy-kool »

Kada je riječ o Srbiji, kao dio Koridora 11, autocesta će od Beograda ići do Požege, te dalje od Užica do Kotromana na granici s BiH, koji je i najskuplji dio jer će prolaziti kroz zaštićeni prostor Zlatibora i Mokre gore, a prema procjenama na toj dionici bit će izgrađeno čak 60 mostova, 20 tunela i 13 nadvožnjaka.
http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/ ... ase-323378
Tomahawk11
Globalni moderator

#69 Re: Brza cesta Sarajevo-Beo

Post by Tomahawk11 »

Point. wrote:
Tomahawk11 wrote:
Point. wrote: A sto je kasaba Gorazde toliko bitna, pa valjda je bitnije da se jedna Tuzla pa i Brcko povezu autoputem?
Ne kontas, dzabe ti je objasnjavati.
Objasni mi.
Pa ti navalio sa Gorazdem i kasabom....
A mozda tebi nije bitna...al ljudima koji zive tamo, itekako.
Prije cca 10-ak godina, taj kraj je bio skroz mrtav. Ljudi bjezali glavom bez obzira.
Nije bilo posla, nista, nikakve perspektive.
Danas je jedina svijetla tacka u istocnoj Bosni.
I onda kazes, sto je bitno....pa tako nekako i Bakir kaze 8-)
Nista, hajmo se onda odricati dijela po dijela, al nemoj sutra da bude...
Haris.ba

#70 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Haris.ba »

daddy-kool wrote:
Kada je riječ o Srbiji, kao dio Koridora 11, autocesta će od Beograda ići do Požege, te dalje od Užica do Kotromana na granici s BiH, koji je i najskuplji dio jer će prolaziti kroz zaštićeni prostor Zlatibora i Mokre gore, a prema procjenama na toj dionici bit će izgrađeno čak 60 mostova, 20 tunela i 13 nadvožnjaka.
http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/ ... ase-323378
Jedan Kusturicin poziv Dodiku će riješiti ovu priču. :mrgreen:
daddy-kool

#71 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by daddy-kool »

Haris.ba wrote:
daddy-kool wrote:
Haris.ba wrote:

A ko treba platiti? RS je insistirala da autoput koji prolazi kroz RS plaća RS. Isto ko što RS ubire cestarinu od autoputa, isto tako i vraća kredit za njegovu izgradnju.

Ne kontam. Ko to treba da plati izgradnju ovoga puta? Marsovci? Turci? A šta dobijaju time? Nismo na nivou Sjevernog Kipra da nam poklone. A i tamo je drugačije, jer osim političkih razloga, nije to ni velika kilometraža. Princip je jednostavan. Entitet na čijem teritoriju je autoput organizira njegovu izgradnju.
:D

To bi bio dakle kredit vlade Turske koju bi vraćale Srbija i RS.

Znači da bi neko morao da da garancije da će to vraćati i pristati na takvo što?
Znači da bi se pitala NS RS?

Čemu onda ovo
http://vijesti.ba//clanak/347796/sreca- ... ikov-rezim

Ne liči meni ovo na kredit, ama nikako.
Novi_Nick

#72 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Novi_Nick »

Obi Wan Bosnian wrote:Ovo je trenutno stanje:

Image

Iz aviona se vidi da je potreban jedan autoput po sredini upravo od Bihaća preko Sarajeva do Višegrada. Ovako nekako:

Image

Koristili bi ga uglavnom Bošnjaci Bosne, Sandžaka, Turske.
Potpuno tacno i u pravu si sto se tice Bosanacabosnjaka i svih drugih Bosnjaka iz okolnih regija/drzava i Turske. Medjutim zaboravljas da izgradnja takvog autoputa je direktna konkurencija autoputevima u Srbiji, Hrvatskoj i entitetu RS u BiH i oni gledaju da ga izsabotiraju da se nikada ne izgradi. Jer oni hoce da preko njihovih autoputeva ide sav saobracaj sa istoka prema zapadu i obratno. U pitanju je ogroman novac koji oni zaradjuju na njihovim autoputevima i popratnim uslugama. Izgradnjom autoputa kroz BiH Gorazde - Sarajevo - Bihac i dalje na zapad i obratno bi im odmah smanjilo taj saobracaj i zaradu za najmanje 50%.
Haris.ba

#73 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Haris.ba »

daddy-kool wrote:To bi bio dakle kredit vlade Turske koju bi vraćale Srbija i RS.

Znači da bi neko morao da da garancije da će to vraćati i pristati na takvo što?
Znači da bi se pitala NS RS?
Mislim da neće to biti kredit države Turske. Već neke njihove banke. Ne funkcioniše to tako da država daje kredit kod gradnje autoputeva.

Naravno da će se potpisati garancije.

I naravno da će se pitati RS.

Krsmanović je u RS bitan lik ko Bijedić u FBiH. :D
Point.

#74 Re: Brza cesta Sarajevo-Beograd

Post by Point. »

Haris.ba wrote:
Point. wrote:Bolan sta se imamo spajati sa Istanbulom? Sta mi to izvozimo tamo i sta oni izvoze da je potrebnije taj put prema Aziji umjesto da se povezujemo sa Zapadom? Ko ce koristiti taj put? Da li ce sarajlija prije ici u Zagreb ili Beograd? A sto nije bitno povezati Tuzlu i Brcko a Gorazde i Visegrad jest?
Gdje piše da spajanje sa Istanbulom sprečava spajanje sa Zapadom?

Bitno je povezati i Tuzlu i Brčko, i Goražde i Višegrad. Ne vidim da jedno isključuje drugo. Kakva su ti to apsolutistička razmišljanja? Ili - ili.
Jah, eto gradicemo 3-4 autoputa istovremeno. Jos mi nisi odgovorio kakve koristi BiH ima od spajanja sa Istanbulom i Sandzakom? Sta ima tamo, nista.
Point.

#75 Re: Brza cesta Sarajevo-Beo

Post by Point. »

Tomahawk11 wrote: Pa ti navalio sa Gorazdem i kasabom....
A mozda tebi nije bitna...al ljudima koji zive tamo, itekako.
Prije cca 10-ak godina, taj kraj je bio skroz mrtav. Ljudi bjezali glavom bez obzira.
Nije bilo posla, nista, nikakve perspektive.
Danas je jedina svijetla tacka u istocnoj Bosni.
I onda kazes, sto je bitno....pa tako nekako i Bakir kaze 8-)
Nista, hajmo se onda odricati dijela po dijela, al nemoj sutra da bude...
Pa da, sta je bitnija mahala od 10.000 stanovnika spram npr Bihackom Krajinom ili Tuzlanskim bazenom npr.
Post Reply