Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

insomnia78

#51 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by insomnia78 »

stakasa wrote:
Banksy wrote:Za današnje zanatlije, oni predratni su doktori nauka. I danas, oni koji su ovdje i koji su još u poslu, plaćaju se zlatom.

Mislim da je moglo, i to ne samo tehničke fakultete. Duško Trifunović je bio bravar koji je upisao (mislim i završio) Filzofski fakultet, književnost.
Sta je boni vama vise, za dobrog zanatliju covjek treba imati smisla i volje a kada su te dvije komponente na mjestu zanatlija se moze obucit za pola godine. Prica je o bravarima, tokarima, alatnicarima... Pri tome se prelazi preko cinjenice da ih je pregazilo vrijeme, nisu vise potrebni u obimu kao nekada - proizvodnja preselila, roboti, CNC masine itd. Bas bi volio vidit tog doskolovanog iz Travnika ali Novog kako bi odgovorio na izazove digitalizacije u baznoj industriji
Konvencionalne masine su jos uvijek itekako u upotrebi i za operatore na njima ima posla koliko hoces
SIRRALEX

#52 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by SIRRALEX »

Rodjak mi zavrsio zanat u elektrotehnickoj skoli u Zenici, ono kad zavrsi radit ce u tv servisu i popravljati televizore. Kad je zavrsio ipak odluci da nastavi dalje, regularno upisao faks metalurgiju i eno ga sada u Dubaiju pravi legure za proizvodnju zeljeza koje se ugradjuje u silne tornjeve i zgrade. Znaci da je moglo... Za razliku ne znam.
PapakizSarajeva

#53 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..

Post by PapakizSarajeva »

Ja sam upisao Masinski fakultet u Sarajevu 1980. godine i sa mnom je na prvoj godini bilo upisano nekoliko "zanatlija". Neki su bili upisani regularno, a neki su kao stipendisti Titovog fonda bili poslani na fakultete kao dokazani mladi radnici - samoupravljaci. Znam samo da ni jedan od njih, iz te moje generacije, nije uspio dobaciti ni do 2 godine (da ne kazem ni do drugog semestra). Vjerujem da se u masi njih po neki i uspio izdici i zavrsiti fakultet, ali je to bilo jakoooo rijetko.
Post Reply