Nema nekog kurčenja, samo niko ne vidi da je realno bilo kakvo preuređenje BiH bez dramatičnih i tektonskih promjena, nešto kao novi rat ili okupacija zemlje stranim trupama i sl.Hafis wrote:
Stalno kurčenje mora roditi latentni šovinizam kao mehanizam obrane, i obratno.
FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
-
daddy-kool
#51 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
-
Hafis
#52 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Vrijedi nešto raditi. Pregovarati, dogovarati, raditi kompromise. Sadašnje stanje je katastrofa.daddy-kool wrote:Nema nekog kurčenja, samo niko ne vidi da je realno bilo kakvo preuređenje BiH bez dramatičnih i tektonskih promjena, nešto kao novi rat ili okupacija zemlje stranim trupama i sl.Hafis wrote:
-
Mirza007
#53 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Super, evo ja sam prvi za to pa predlazem (po ko zna koji put) da se u Federaciji prekopira izborni zakon PC. Taj makar HDZ-u, HNS-u i bilo kojojem legitimnom Hrvatu nije sporan. Osim naravno daidza tipa Bojica itd. ali ti svakako nisu legitimni.Hafis wrote:Nigdje se ne spominje teritorijalna federlizacija.Mirza007 wrote:Federalizacija BiH?
Pa zar vec nema federacija u BiH?
Predpostavljam da se to ondosi na cijelu BiH, ukljucujuci i PC.
Nego hoce li u dekleraciji nacrtati mape federalnih jedinica? Pa da se odmah pobijemo, nismo dugo.
Ovo za ravnopravnost svih naroda u BiH je ok. Ali da se prvo krene sa PC. Neka Covic vidi sa svojim dugogodisnjim koalicionim partnerom sta ce mu dati u PC, neka tamo naprave federalnu jedinicu pa da mi prvo vidimo kako ce to tamo funkcionirati. Onda mozemo preci na FBiH. U FBiH vec postoje kantoni sa vecinski hrvatskim stanovnistvom, koji su federalne jedinice. Red je da se prvo poradi na "boljem dijelu BiH", malo da se harmonizira uredjenje na cijeloj teritoriji drzave.
Ipak, pustimo se prvo donese ta dekleracija, da vidimo text pa cemo ga onda tumaciti. Svako na svoj nacin - unedogled.
Meni je najinteresantniji dio oko promjena izbornog zakona na temelju principa federalizma i legitimne zastupljenosti.
Jer kao što to svako malo dijete ovdje zna napamet: to je prvi korak k povratku povjerenja i stabilnosti da brojniji narod neće više drugom narodu birati političke predstavnike
I jos ne bih smetnuo s uma da je osnovni princip uredjenja drzava demokracija a ne etnokracija.
-
daddy-kool
#54 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Uz napomenu da etnička pripadnost ne može biti razlog političkoj diskriminaciji, ono ako bi nekad malo u EU i tu ekipu savremenih društava.Hafis wrote:
Nigdje se ne spominje teritorijalna federlizacija.
Meni je najinteresantniji dio oko promjena izbornog zakona na temelju principa federalizma i legitimne zastupljenosti.
Jer kao što to svako malo dijete ovdje zna napamet: to je prvi korak k povratku povjerenja i stabilnosti da brojniji narod neće više drugom narodu birati političke predstavnike
-
RNG_25
#55 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Koga više briga šta propadajuća kvazi-super-država zvana Evropska Unija ima više šta za reći, o bilo čemu? Za BiH bi najbolje bilo da se kloni te izmišljotine...
-
daddy-kool
#56 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Ma radiće i dogovarati, ali nema realnih ruku da se išta izglasa.Hafis wrote:
Vrijedi nešto raditi. Pregovarati, dogovarati, raditi kompromise. Sadašnje stanje je katastrofa.
-
Hafis
#57 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Super ideja. Pokušaj to nekako provući Bakiru i ekipi s mindera. Ta vidiš da su u potpunoj defanzivi.Mirza007 wrote:Super, evo ja sam prvi za to pa predlazem (po ko zna koji put) da se u Federaciji prekopira izborni zakon PC. Taj makar HDZ-u, HNS-u i bilo kojojem legitimnom Hrvatu nije sporan. Osim naravno daidza tipa Bojica itd. ali ti svakako nisu legitimni.Hafis wrote:Nigdje se ne spominje teritorijalna federlizacija.Mirza007 wrote:Federalizacija BiH?
Pa zar vec nema federacija u BiH?
Predpostavljam da se to ondosi na cijelu BiH, ukljucujuci i PC.
Nego hoce li u dekleraciji nacrtati mape federalnih jedinica? Pa da se odmah pobijemo, nismo dugo.
Ovo za ravnopravnost svih naroda u BiH je ok. Ali da se prvo krene sa PC. Neka Covic vidi sa svojim dugogodisnjim koalicionim partnerom sta ce mu dati u PC, neka tamo naprave federalnu jedinicu pa da mi prvo vidimo kako ce to tamo funkcionirati. Onda mozemo preci na FBiH. U FBiH vec postoje kantoni sa vecinski hrvatskim stanovnistvom, koji su federalne jedinice. Red je da se prvo poradi na "boljem dijelu BiH", malo da se harmonizira uredjenje na cijeloj teritoriji drzave.
Ipak, pustimo se prvo donese ta dekleracija, da vidimo text pa cemo ga onda tumaciti. Svako na svoj nacin - unedogled.
I jos ne bih smetnuo s uma da je osnovni princip uredjenja drzava demokracija a ne etnokracija.
-
Hafis
#58 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Jednom riječju država s felerom koji se izgleda ne može otkloniti.daddy-kool wrote:Ma radiće i dogovarati, ali nema realnih ruku da se išta izglasa.Hafis wrote:
Vrijedi nešto raditi. Pregovarati, dogovarati, raditi kompromise. Sadašnje stanje je katastrofa.
- Grean
#59 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Da su se pitali Hrvatska i Evropa BiH bi jos 92' bila podijeljena.
Nije se nista promijenilo od tada a ne vidim razlog za neku brigu. Jeste da ce Srbi zacementirati RS na konto ove federalne trakavice ali Vasington je tu. Daj sta das, kao i 93' okrenuti se jednom neprijatelju, onom sa slabijim kartama u rukama.
Nije se nista promijenilo od tada a ne vidim razlog za neku brigu. Jeste da ce Srbi zacementirati RS na konto ove federalne trakavice ali Vasington je tu. Daj sta das, kao i 93' okrenuti se jednom neprijatelju, onom sa slabijim kartama u rukama.
-
Mirza007
#60 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Nista se ti za to ne brini. Ostavi to meni. Nego vidi ti sa Covicem da li je on za pa javi. Ali prvo ti moras potvrditi i biti uvjeren da je to pravo rjesenje za FBiH.Hafis wrote: Super ideja. Pokušaj to nekako provući Bakiru i ekipi s mindera. Ta vidiš da su u potpunoj defanzivi.
Ovo s moje strane racunaj da je zavrseno.
-
daddy-kool
#61 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Mogući su samo blagi pomaci, u ovom slučaju uz konsezus opozicije (one parlamentarne i one iz vlastitih redova).Hafis wrote:
Jednom riječju država s felerom koji se izgleda ne može otkloniti.
-
Hafis
#62 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Nije baš tako. Choe je pohvatao neke šnjure i gura ovaj plan, a Bake je još pod dojmom posjete otvaranja mosta u Istanbulu i ne vjerujem da je još razradio taktiku. Nek proba s tim tvojim prijedlogom, barem da dobije na vremenu dok ne smisli nešto konzistentno.Mirza007 wrote:Nista se ti za to ne brini. Ostavi to meni. Nego vidi ti sa Covicem da li je on za pa javi. Ali prvo ti moras potvrditi i biti uvjeren da je to pravo rjesenje za FBiH.Hafis wrote: Super ideja. Pokušaj to nekako provući Bakiru i ekipi s mindera. Ta vidiš da su u potpunoj defanzivi.
Ovo s moje strane racunaj da je zavrseno.
-
Hafis
#63 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Ma kakve opozicije. jedva čekaju, i onda slijedi ona stara igra: dobar drot/loš drot. Ja bih ali evo ne daju.daddy-kool wrote:Mogući su samo blagi pomaci, u ovom slučaju uz konsezus opozicije (one parlamentarne i one iz vlastitih redova).Hafis wrote:
Jednom riječju država s felerom koji se izgleda ne može otkloniti.
Već viđeno prije dvije godine kod pregovora slučaja S-F.
Mada će trebati nešto raditi, izbori su slijedeće godine.
-
Mirza007
#64 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Ozbiljno ti govorim, Bakir je 100% na liniji prijedoga. Tvoje je da smeksas Draganceta. Da se ne muce ni oni ni narod. Rjesenje prihvatljivo Hrvatima vec postoji, cemu se dalje natezati?Hafis wrote: Nije baš tako. Choe je pohvatao neke šnjure i gura ovaj plan, a Bake je još pod dojmom posjete otvaranja mosta u Istanbulu i ne vjerujem da je još razradio taktiku. Nek proba s tim tvojim prijedlogom, barem da dobije na vremenu dok ne smisli nešto konzistentno.
-
Hafis
#65 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Ma Europa je Europa.Ja bih prije poslušao njihov savjet,pa kako god. Ta neće nas iz šumske učiti demokraciji.Mirza007 wrote:Ozbiljno ti govorim, Bakir je 100% na liniji prijedoga. Tvoje je da smeksas Draganceta. Da se ne muce ni oni ni narod. Rjesenje prihvatljivo Hrvatima vec postoji, cemu se dalje natezati?Hafis wrote: Nije baš tako. Choe je pohvatao neke šnjure i gura ovaj plan, a Bake je još pod dojmom posjete otvaranja mosta u Istanbulu i ne vjerujem da je još razradio taktiku. Nek proba s tim tvojim prijedlogom, barem da dobije na vremenu dok ne smisli nešto konzistentno.
- and
#66 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
ima još delegata koji traže da se ponovi eksperiment u svijetu poznat kao udruženi zločinački poduhvatHafis wrote:Ja sam ovdje prije par godina napisao da će nepotrebno eksperimentiranje s Komšićem kad tad doći na naplatu.
Doduše, ovdje ima još delegata koji se zalažu da se ponovi taj eksperiment.
-
Mr Majestic
#67 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Zar se jos nije rapsla ta ( stara kurva ) Juropaorinoco wrote:Sutra, u *srijedu, 15.02.2017. u Strasbourgu, Evropski parlament glasat će o prijedlogu delegata EP iz Hrvatske o federalizaciji BiH. Večeras je bila glavna rasprava, u kojoj su mnogi parlamentarci dali podršku federalizaciji BiH.
"Treba razmotriti federalizaciju kao mogući model. Tražimo jednakopravnost za sve narode u BiH. Uz političke probleme u BiH koji se moraju nadmašiti, BiH ima još mnogo problema koji se moraju riješiti kao što je zagađen zrak i ostali".
Ako Evropski parlament izglasa ovu rezoluciju, znači li ona obaveznu primjenu? Kako provesti rezoluciju, ako jedna strana ne želi?
S druge strane, obzirom da u BiH nije tolika političko-društvena kriza koja nalaže EP zasjedanje s rezolutivnim odlukama, da li EP ima pravo na ovakvu rezoluciju? Je li moguća rezolucija, ili i sama rasprava o federalizaciji BiH, nametanje političke volje drugog (što za nas uopće nije nepoznato), odnosno, je li ova rasprava i moguća rezolucija miješanje u unutrašnje odnose u BiH?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#68 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Ma mogu samo da nam ga poduvaju. Realno.
Sta ce briselski uhljebi odlucivati o necemu sto su najbolji sinovi ove zemlje svojom krvlju branili?
Sta ce briselski uhljebi odlucivati o necemu sto su najbolji sinovi ove zemlje svojom krvlju branili?
-
daddy-kool
#69 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Kome trebaju izbori?Hafis wrote: Ma kakve opozicije. jedva čekaju, i onda slijedi ona stara igra: dobar drot/loš drot. Ja bih ali evo ne daju.
Već viđeno prije dvije godine kod pregovora slučaja S-F.
Mada će trebati nešto raditi, izbori su slijedeće godine.
Poziciji ili opoziciji, onome što traži nešto ili onome od koga se traži?
Sad se postavlja pitanje da li će se uopšte ovi pregovori/dogovori/kompromisi nastaviti u "good faith" i da li ima realne volje da se nešto promijeni. Smeta li HDZ ako ne bude izbora? Smeta li SDA?
- vivaldi
#70 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
ja to stalno govorim, samo sto bi cak i te dramaticne okolnosti bile ogroman nazadak i tu cak ne mislim ni na rat jer se nazadak u tom slucaju podrzaumijeva, vec bilo kakav vojni intervencionizam tipa okupacije, jer je valjda svima jasno da sa tenkovima i dugim cijevima na ulici ne mozes ubrzat evropski put, privuci strane investicije ni ohrabrit domace.daddy-kool wrote:Nema nekog kurčenja, samo niko ne vidi da je realno bilo kakvo preuređenje BiH bez dramatičnih i tektonskih promjena, nešto kao novi rat ili okupacija zemlje stranim trupama i sl.Hafis wrote:
zakljucak: ovdje tesko da ce biti bolje, ali gore moze uvijek
-
Mirza007
#71 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Ma naravno. Sta drugo nego poslusati. Prekopirati Izborni zakon iz PC. Eto ni Europi nije sporan. Za HDZ, HNS itd. smo vec konstatirali.Hafis wrote:Ma Europa je Europa.Ja bih prije poslušao njihov savjet,pa kako god. Ta neće nas iz šumske učiti demokraciji.Mirza007 wrote:Ozbiljno ti govorim, Bakir je 100% na liniji prijedoga. Tvoje je da smeksas Draganceta. Da se ne muce ni oni ni narod. Rjesenje prihvatljivo Hrvatima vec postoji, cemu se dalje natezati?Hafis wrote: Nije baš tako. Choe je pohvatao neke šnjure i gura ovaj plan, a Bake je još pod dojmom posjete otvaranja mosta u Istanbulu i ne vjerujem da je još razradio taktiku. Nek proba s tim tvojim prijedlogom, barem da dobije na vremenu dok ne smisli nešto konzistentno.
- It_is_a_Leclerc
#72 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
U potpunosti podržavam ideje hrvatskih europarlamentaraca.
Federalizacija cijele Bosne i Hercegovine
-
Mirza007
#73 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Je li izglasana rezolucija i ima li neko integralni tekst iste da ga postavi ovdje?
-
Mr Majestic
#74 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Nema potrebe nizakakvim kurcenjem i sovinizmom kad se svi problemi mogu rijesiti na miran nacin jednom za uvijek pomocu humanog preseljenja naroda uz postivanje suverenosti , nezavisnosti i nepromjenjljivosti drzavnih granica .Hafis wrote:Stalno kurčenje mora roditi latentni šovinizam kao mehanizam obrane, i obratno.Chmoljo wrote:puno umiljatije nego latentni šovinizam moj Hafise...Hafis wrote:A taman spomenusmo neku nazor kurcevitost itd
-
Mirza007
#75 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU
Pa naravno. Lijepo tema kaze "Federalizacija BiH ......"It_is_a_Leclerc wrote:U potpunosti podržavam ideje hrvatskih europarlamentaraca.