Treći entitet?

Post Reply
prog321

#51 Re: Treći entitet?

Post by prog321 »

Ma ja. Hrvati ce birati svoje prestavnike?
To je moguće samo ako zive u Hrvatskoj.
Ili će na rukavima nositi obilježja da su Hrvati kad budu birali :-)
emmir1

#52 Re: Treći entitet?

Post by emmir1 »

Hrvati misle da bi u treći ušlo jedno 30 posto BIH.

Oni su ubijeđeni da bi cijeli Mostar bio treći i mnoge opštine po BIH.

Treći mogu formirati samo tamo gdje ga već imaju, a to je od Rondoa u Mostaru do Tomislavgrada.
Ripicipi

#53 Re: Treći entitet?

Post by Ripicipi »

prog321 wrote:Ma ja. Hrvati ce birati svoje prestavnike?
Ne, vec Bosnjaci ne bi trebali potkopavati ovu zemlju nametanjem predstavnika drugima.
S obzirom da postoje takvi kao ti, koji u svom ludilu misle da je to normalno, onda Hrvati treba da se zastite od toga.
mO k3

#54 Re: Treći entitet?

Post by mO k3 »

BHCluster wrote:
prog321 wrote:Hafise,, Ne razumijem zasto dolazis na Klix ako zhoces da pricas samo sa istomisljenicima ??
Imas Poskok ,pa tamo trazi bracu po moronluku :-D
Da ga vidis u "elementu" na hb forumu, ćutuk pun sebe izgleda ne ide u wc po heftu dana.
Koji mu je nick tamo ?
mO k3

#55 Re: Treći entitet?

Post by mO k3 »

Lincoln-Burrows wrote:
BHCluster wrote: Kontam i to al 'reko bas tebe iz diJaspore da izaberu ane nekog lokalnog ko bi to znao iz prve ruke. :wink:
Nije me niko izabro, valjda smijem govoriti u ime majke koje je tu stalno a i ja dolazim tu , nisam
ja u nekoj bogatoj zapadnoj zemlji pa pišem iz luksuznog apartmana, tu sam ja blizu ista pašta.
Zašto govoriš u ime svoje majke ?? Ko ti daje pravo ??
prog321

#56 Re: Treći entitet?

Post by prog321 »

Ripicipi wrote:
Ne, vec Bosnjaci ne bi trebali potkopavati ovu zemlju nametanjem predstavnika drugima.
S obzirom da postoje takvi kao ti, koji u svom ludilu misle da je to normalno, onda Hrvati treba da se zastite od toga.
Ne mozes se zastiti ako ne podignes set rasistickih zakona koji kose sa svim demokratskim i moralnim principima. A to ne vjerujem da bi EU dopustila.
Ni 5% Italijana u Svicarskoj nemaju svog prestavnika u vrhovnoj izvrsnoj vlasti.
HDZ Hrvati se moraju pomirit da ce doci ponovo vrijeme kad nece imati svoga prestavnika. Jer nisu svi Hrvati za HDZ. Mora se i onima koje ih ne vole dati pravo.
wonkaw
Location: daleko od fukare i lopova, jos dalje od hodza i popova

#57 Re: Treći entitet?

Post by wonkaw »

Ripicipi wrote:Hrvatima treba omoguciti da bez ikakvih smetnji biraju svoje predstavnike, a ovo oko treceg nikad nece proci.
njima niko ne brani da biraju svoje predstavnike, problem je u tome sto ti predstavnici potkopavaju drzavu i sprovode apartheid, takve treba na vjesala a ne na drzavnu sisu...

oni trebaju da se drze izbornog zakona a ne da izmisljaju nove pojmove nacije, nije hdz = hrvatska nacija... umislili ako su religiju u BiH nacionalizovali da mogu to i sa politickim strankama...

inace aperheid prema vecinskom narodu u BiH se sprovodi u dvije faze;

jedan na nivou BiH koji provode bh srbi, i drugi unutar FBiH koji provode bh hrvati
Ripicipi

#58 Re: Treći entitet?

Post by Ripicipi »

prog321 wrote:
Ripicipi wrote:
Ne mozes se zastiti ako ne podignes set rasistickih zakona koji kose sa svim demokratskim i moralnim principima. A to ne vjerujem da bi EU dopustila.
Ni 5% Italijana u Svicarskoj nemaju svog prestavnika u vrhovnoj izvrsnoj vlasti.
HDZ Hrvati se moraju pomirit da ce doci ponovo vrijeme kad nece imati svoga prestavnika. Jer nisu svi Hrvati za HDZ. Mora se i onima koje ih ne vole dati pravo.

Ti si pogubljen.
BiH nije Svicarska, to pod broj jedan.
Pod broj dva, ako i HDZ nekad ne bude u vlasti, o tome trebaju Hrvati odlucivati, a ne Bosnjaci.
Isto kao sto Bosnjaci odlucuju hoce li na vlasti biti SDP ili SDA, Srbi SDS ili SNSD, to isto pravo imaju i Hrvati.
prog321

#59 Re: Treći entitet?

Post by prog321 »

to je nemoguće postići sa 12% stanovnika.
ne možeš zabraniti ljudima da glasaju kako hoće ako nemaš odvojenu cijelinu . Baš zbog toga što se glas svakog covjeka isto broji.
a treći entitet Hrvati ne mogu dobiti jer su rastrkani po razlicitim mjestima i nisu dovoljno jaki da ga u ratu dobiju a pogotovo ga nece u miru dobiti.

to su fakti.
Ripicipi

#60 Re: Treći entitet?

Post by Ripicipi »

prog321 wrote:to je nemoguće postići sa 12% stanovnika.
ne možeš zabraniti ljudima da glasaju kako hoće ako nemaš odvojenu cijelinu . Baš zbog toga što se glas svakog covjeka isto broji.
a treći entitet Hrvati ne mogu dobiti jer su rastrkani po razlicitim mjestima i nisu dovoljno jaki da ga u ratu dobiju a pogotovo ga nece u miru dobiti.

to su fakti.
Sta znaci to je "nemoguce"??
Nista lakse od toga nema, Bosnjaci samo trebaju to da ne rade, jednostavno da jednostavnije ne moze biti.
Ali iz svih tvojih/vasih odgovora, ja sam ubijedjen da je vama to i cilj, nazalost.
Zamisli da ima 300 hiljada Srba u federaciji i da oni svojim glasovima odlucuju bosnjackog clana predsjednistva.
To bi ti bilo ok?
Last edited by Ripicipi on 08/02/2017 21:22, edited 1 time in total.
prog321

#61 Re: Treći entitet?

Post by prog321 »

Pa Federacija je jedna cjelina. I u jednoj cjelini svaki glas se isto broji. Bilo koji princip na kojem bi mjerili glasove ovog ili onog, znacilo bi zadiranje u osnovne ljudske slobode.
HR se ponasa u BiH kao SRB. Ali oni nisu Srbi. Nisu imali JNA koja im je stvorila rs.
Hrvati su manjina u Federaciji i razbacani po cukama. Nemaju kompatibilnu cijelinu gdje bi mogli uspostaviti svoju etnicku vlast.
I to je realnost sa kojom se Hrvati u BiH moraju kad tad pomiriti.
Ripicipi

#62 Re: Treći entitet?

Post by Ripicipi »

prog321 wrote:Pa Federacija je jedna cjelina. I u jednoj cjelini svaki glas se isto broji. Bilo koji princip na kojem bi mjerili glasove ovog ili onog, znacilo bi zadiranje u osnovne ljudske slobode.
HR se ponasa u BiH kao SRB. Ali oni nisu Srbi. Nisu imali JNA koja im je stvorila rs.
Hrvati su manjina u Federaciji i razbacani po cukama. Nemaju kompatibilnu cijelinu gdje bi mogli uspostaviti svoju etnicku vlast.
I to je realnost sa kojom se Hrvati u BiH moraju kad tad pomiriti.
OK, hajd ovako.
Zasto bi uopste Bosnjaci izlazili na izbore da bi glasali za hr. clana? Prosto i jednostavno pitanje.
prog321

#63 Re: Treći entitet?

Post by prog321 »

Zato sto je Bosnjaka oko 85% u federaciji, i zato sto svaki covjek glasa onako kako on hoce.
Inace glasanje ne bi imalo smisla.
Ripicipi

#64 Re: Treći entitet?

Post by Ripicipi »

prog321 wrote:Zato sto je Bosnjaka oko 85% u federaciji, i zato sto svaki covjek glasa onako kako on hoce.
hahah
Znaci ti si u tom fazonu da Bosnjaci mogu/trebaju/moraju birati sta hoce, kad hoce i koga kome hoce?
Tako je nekad i Slobo razmisljao...

P.S. uostalom, pitao sam te o tom porivu, Bosnjak izadje na izbore i zaokruzi hr. clana predsjednistva!?
Ti to zoves slobodom, ja to zovem bezobrazlukom.
Last edited by Ripicipi on 08/02/2017 21:39, edited 1 time in total.
mO k3

#65 Re: Treći entitet?

Post by mO k3 »

Ripicipi wrote:
prog321 wrote:Zato sto je Bosnjaka oko 85% u federaciji, i zato sto svaki covjek glasa onako kako on hoce.
hahah
Znaci ti si u tom fazonu da Bosnjaci mogu/trebaju/moraju birati sta hoce, kad hoce i koga kome hoce?
Tako je nekad i Slobo mislio...
Znas gdje je problem u svemu ovome

Sto kroz par vas tipa Hafiz , Kolinda i ostali sa kamenjara gledaju kroz prizmu i sve vas trpaju u isti koš
Ja ne gledam tako nisu svi isfrustrirani kao pomenuti ...imam dobrih prijatelja iz Splita , Varaždina. Čakovec , Zagreba i oni su drugačiji
prog321

#66 Re: Treći entitet?

Post by prog321 »

To je osnovno pravilo demokratije da vecina bira onoga kog hoce i kada hoce.
VECINA je faktor demokratije .
Ne postoji princip da samo Hrvatima dajes pravo biranja svojih Hrvata, osim ako nisu u Hrvatskoj.
Tamo u Hrvatskoj Bosnjaci i druge manjine nemaju uopste tu mogucnost da budu dio izvrsne vlasti.
Dok Hrvati u BiH imaju prava koja nigdje na svijetu jedna manjina od 12% ima. Trebaju se udarati nogom u guzicu od srece da imaju sva ta prava. Bukvalno dijele polovicu vlasti u federaciji sa onima od 85%. Navedi mi jednu drzavu, entitet, oblast, bilo sta gdje je to moguce ?>
Ne postoji.
Hrvati u BiH trebaju svoja postojeca prava cuvati i nadati se da vecini ne dopizdi konstantno karanje u mozak nakardnim zahtjevima, pa odluce sve to ukinuti.
Ripicipi

#67 Re: Treći entitet?

Post by Ripicipi »

mO k3 wrote:
Ripicipi wrote:
hahah
Tako je nekad i Slobo mislio...
Znas gdje je problem u svemu ovome

Sto kroz par vas tipa Hafiz , Kolinda i ostali sa kamenjara gledaju kroz prizmu i sve vas trpaju u isti koš
Ja ne gledam tako nisu svi isfrustrirani kao pomenuti ...imam dobrih prijatelja iz Splita , Varaždina. Čakovec , Zagreba i oni su drugačiji
Dvaput vec pises "vas", pa me zanima gdje me to svrsta?? :-)
Ripicipi

#68 Re: Treći entitet?

Post by Ripicipi »

prog321 wrote:To je osnovno pravilo demokratije da vecina bira onoga kog hoce i kada hoce.
VECINA je faktor demokratije .
Ne postoji princip da samo Hrvatima dajes pravo biranja svojih Hrvata, osim ako nisu u Hrvatskoj.
Tamo u Hrvatskoj Bosnjaci i druge manjine nemaju uopste tu mogucnost da budu dio izvrsne vlasti.
Dok Hrvati u BiH imaju prava koja nigdje na svijetu jedna manjina od 12% ima. Trebaju se udarati nogom u guzicu od srece da imaju sva ta prava. Bukvalno dijele polovicu vlasti u federaciji sa onima od 85%. Navedi mi jednu drzavu, entitet, oblast, bilo sta gdje je to moguce ?>
Ne postoji.
Hrvati u BiH trebaju svoja postojeca prava cuvati i nadati se da vecini ne dopizdi konstantno karanje u mozak nakardnim zahtjevima, pa odluce sve to ukinuti.
Ti ili si mlad, ili jednostavno nisi svjestan sta pises.
Ti nit' ustav ove zemlje poznajes, nit' istoriju, nit' prilike, nit' realost, jednostavno NISTA.
"pa odluce sve to ukinuti"... dovoljno da covjek shvati s kim razgovara :-)
Last edited by Ripicipi on 08/02/2017 21:55, edited 1 time in total.
prog321

#69 Re: Treći entitet?

Post by prog321 »

veoma lako ukinuti.
zahtjevati da se svima oduzme konstitutivnost.
princip jedan čovjek jedan glas.
osnovni princip EU.

ako HDZ nastavi da blokira izbore, to se moze dogoditi veoma brzo.
uz blagoslov EU :wink:
Fudo387

#70 Re: Treći entitet?

Post by Fudo387 »

Ripicipi wrote:P.S. uostalom, pitao sam te o tom porivu, Bosnjak izadje na izbore i zaokruzi hr. clana predsjednistva!?Ti to zoves slobodom, ja to zovem bezobrazlukom.
Bezobrazluk je glasati, ali je zato postenje da 10% stanovnistva ima isti udio u vlasti kao i 60% stanovnistva, kao i koristenje resursa.
Ripicipi

#71 Re: Treći entitet?

Post by Ripicipi »

Fudo387 wrote:
Ripicipi wrote:P.S. uostalom, pitao sam te o tom porivu, Bosnjak izadje na izbore i zaokruzi hr. clana predsjednistva!?Ti to zoves slobodom, ja to zovem bezobrazlukom.
Bezobrazluk je glasati, ali je zato postenje da 10% stanovnistva ima isti udio u vlasti kao i 60% stanovnistva, kao i koristenje resursa.
10%? ja kako znam, a sad sam i provjerio, Hrvata u BiH ima 15,43%, u federaciji 22,4%.
Bosnjaka 60%??

Uostalom, to je druga tema, udio u vlasti i resursi, ovdje se pisalo o fundamentalnoj stvari, a to je slobodno biranje predstavnika.
Fudo387

#72 Re: Treći entitet?

Post by Fudo387 »

Ripicipi wrote:
Fudo387 wrote:
10%? ja kako znam, a sad sam i provjerio, Hrvata u BiH ima 15,43%, u federaciji 22,4%.
Bosnjaka 60%??

Uostalom, to je druga tema, udio u vlasti i resursi, ovdje se pisalo o fundamentalnoj stvari, a to je slobodno biranje predstavnika.
Ma nemoj druga tema.
Sad odjednom druga tema.
Je li posteno da svi nasi konstitutivni narodi budu proporcionalno njihovom broju zastupljeni u drzavnim institucijama?
Kolinda

#73 Re: Treći entitet?

Post by Kolinda »

Prednosti i nedostaci uvođenja Hrvatske izborne jedinice kad je u pitanju izbor člana predsjedništva i delegata u domove naroda
Ako znamo da je Daytonski mirovni sporazum ujedno i osnova Ustava BiH tj.njegov aneks 4 i sami Ustav ,jasno je isčitati iz njega da je BiH država tri konstitutivna naroda .
Kako je intervencijom Visokih predstavnika taj isti Ustav doživio razne preinake i umjesto da su iste relaksirale odnose one su ih još i dodatno zakomplicirale .
Izborni zakon koji se naslanja na Ustav je doveo do tolikog apsurda da je BPK sa svojih 25 Hrvata glavom i bradom u dom naroda delegirata isto zastupnika kao i PŽ u kojem su Hrvati velika većina . Zhž bi isto tako trebala delegirati po jednog Bošnjaka i jednog Srbina iako istih od kad je Boga i svijeta u stvari i nema u tolikom broju da bi se kandidirali a kamoli dobili podršku ,iznimka je Slobodan Tomić ( Srbin )doseljenik u Š.B. koji je bio na listi Radom za boljitak pa samim tim je mogao biti delegiran u dom naroda ali opet isključivo glasovima Hrvata s čim njegov izbor gubi smisao narodnog predstavljanja na što se mislilo kad je zakonodavac postavljao pravila .
Što se gubi a što dobiva uvođenjem te neke virtualne ili realne izborne jedinice .
- izborna jedinica za hrvatski narod bi obuhvatila nekih 80% hrvatskog naroda
- Hrvati u BiH bi konačno dobili mogućnost za politički pluralizam jer do sad ta mogućnost nije postojala sami time kad bi se glasovi razdijelili na više stranka izgubila bi se šansa i prvom,drugo,trećem...Za pobjedu
- u većinskoj hrvatskoj izbornoj jedinici bi se nalazilo i nekih 7% Bošnjaka od ukupnog broja bošnjačkog naroda i malih tj.nekih 2% Srba od ukupnog broja u državi.
- Političari bi izgubili asa iz rukava da im je za sve nedaće ,ekonomske,nacionalne...Kriv netko drugi ili treći jer bi odgovarali i polagali račune za svoj rad ili nerad isključivo svom narodu na zamišljenoj teritoriji od koje dobivaju ili gube svoju podršku
- Protivnici ovoga će reći a što sa ovih ostalih 20% Hrvata koji ostaju van zamišljenih linija izbornih jedinica . Dogoditi će se to da iako su svi bili zajedno netko im je birao Komšića a sad će barem većina moći birati stvarnog narodnog zastupnika ili predsjednika ma kako se on zvao .
-Daje se mogućnost nazovi multinacionalnim strankama tipa DF ,SDP,GS...Da se pokažu i daju svoje kandidate na provjeru bilo u Hrvatskoj ili Bošnjačkoj jedinici

Što se gubi uvođenjem istog ?
-Narod ne gubi ništa ali najviše gube političari jer im je izbijen glavni as u rukavu a to je traženje krivice u drugima
- Većinski politički faktor u BiH gubi mogućnost preglasavanja i biranja manjima nelegalnih predstavnika a samim tim i to je pozitivno
- Gubi se mogućnost da Kalesija izabere u većini hrvatskog člana predsjedništva iako Hrvata i nema u samoj Kalesija a eto i to je valjda pozitivno . A treći ako bude super ako ne bit će nakon što riješimo izborni zakon 8) .
and

#74 Re: Treći entitet?

Post by and »

bunite se što vam kao neko bira predstavnike, a volite zabiti nos pa pravim hrvatima u hrvatskoj birati predstavnike? :run:
prog321

#75 Re: Treći entitet?

Post by prog321 »

tu izbornu jedinicu ni u svojoj.glavi ne.bi mogao dobiti. Posvadjal bi ti se lijeva i desna strana mozga. :-) :lol:

konstitutivnos i ustav se mogu mjenjati.
pogotovo to prvo :-D
Post Reply