krofnaa wrote: Meni se sve cini da se vrsi kao neka masovna propaganda protiv Bosne, i postao je veliki trend da se Njemacka smatra kao obecana zemlja bosancima.
Propagandu protiv jadne, bjedne bosne pravi vlast.
Kad ode privredna delegacija - sve se svede na kuknjavu I prosnju novaca. Da li je neko od njih sklopio kakav znacajan ugovor o poslovnoj saradnji ili stvorio pozitivnu klimu za strana ulaganja u bilo kojoj grani privrede.
Gradjevinarstvo ne racunam, stan nije investicija koja ce proizvoditi bilo sta. Cak imam osjecaj da je to samo u funkciji pranja nelegalnog novca.
Nije to nikakav poseban fenomen, nego realnost. Ja prva, svoju djecu hrabrim da idu vani I da zive svoje zivote. Jezik, na srecu znaju I to jako dobro. I nadam se da ce me poslusati, da se ne bi kajali kao ja.Slusam mlade ljude i svako govori da mu je cilj otici sto prije iz zemlje, sta cu ovdje, ovdje nista ne valja itd. Nevjerovatan fenomen gdje takodje u vecini slucajeva i roditelji ohrabruju djecu da sto prije zavrse fakultete, jezik i da odlaze. Ne samo da je tu zelja vec u mnogim slucajevima i pritisak da mladi ljudi sto prije napuste Bosnu. Onaj ko nije napustio, osjeca se naravno kao da propusta taj neki famozni i bogati zivot koji se zivi u njemackoj, a sustina je da onaj ko tamo ode postane gradjanin drugog reda, radi za minimalac i zivi u kvartu sa komsijama turcima, afganistancima i ostalim dosljama jer sebi ne moze priustiti stan na boljoj lokaciji - niti ce moci za narednih 20-30 godina, ako i tad.
Imaju primjer bliske rodbine pa neka procjene sami ko je gradjanin drugog reda - tetak u Svedskoj, rodjaci u Njemackoj ili roditelji u bosni.
Ova zemlja nema buducnosti zbog onih koji je vode I prave od nje nemogucu misiju, pa tek onda I zbog mladih koji odlaze.]Ako 90% mladih samo gleda kako ce napustit zemlju, onda nasa zemlja nema buducnosti. Ako nemamo ljubav prema domovini i mladi nemaju elana da uloze trud i rad da se nesto promjeni u ovoj zemlji BiH ce ostati najsiromasnija zemlja koja eventualno udje u EU da nam plasiraju jos njemacke markete i onda ode svaka marka u njemacku svakako.
A njemacke I ostale markete vec imamo - pogledaj SCC, BBI, Altu, Importnne - roba u njima je porijeklom iz ????
Mi smo pasivan narod koji nema volje ni zelje da se nesto promjeni. Tu utice mnogo i onaj mentalitet sta ce narod reci. Bolje se dokazat narodu da sam u njemackoj iako cu prati guzice, nego u svojoj zemlji raditi i boriti se sa bolju buducnost.
Da, mi smo pasivan narod....da nije tako do sad bi svaki dan bili protesti po raznim osnovama, kao sto to rade "aktivni narodi" svugdje u svijetu.
Ovde je najvaznije biti bosnjak, prvi u safu, sa svojima, a sve ostalo je nafaka - doci ce samo, ne treba nista pomaci.
Civilizovani svijet se bavi radom, on ne poznaje termin nafake, samo rad.
[/quote]I smatram da se moze promjeniti mnogo toga da se hoce, da nam ulice ne budu pune smeca, da nam gradovi budu lijepi i uredjeni da se zabrani divlja gradnja, da se povecaju vremenom plate makar marku po marku ali da se standard poveca kroz narednih 10-15 godina, da drugi ljudi kada dodju u Bosnu pozele zivjeti u njoj ali za treba borba i strpljenje a ne prva prilika i
Da, treba I strpljenje, samo ga ja licno nemam. Iscililo (isparilo, potrosilo se) za ovih 20+ godina strpljivog slusanja lazi...ne moze do vijeka trajati. Zivi se jednom, I treba zivot provesti mudrije I bogatije.
Sto se mladih tice -ovde mogu da kete na jednom mjestu do smrti. Prilika za odlazak se ukase jednom ili dvaputa u zivotu, a priloka za povratak ce biti uvijek.
bosna najvise voli kad joj donesu para nako, to se zove nafaka