Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Locked
GeeTnT

#51 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by GeeTnT »

Hafis wrote:Bilo bi i nekih pozitivnih stvari ukidanjem konstitutivnosti Hrvatima u BiH.
Tada bi mogli konačno i dobiti TV na svom jeziku, jer to imaju gotove sve manjine u Europi :thumbup:
..i ti trebas svoje postove pocinjat sa: "Nisam hadezeovac i nisam za treci, ali..."
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#52 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by hrasno38 »

daddy-kool wrote:Objektivno se konstitutivnost može u FBiH ukinuti i zamijeniti sa biranjem zastupnika iz postojećih kantona ovisno o broju stanovnika. Sve etničke, kulturne i jezičke posebnosti bi bile sačuvane, kao i bh tekovina - multietničnost, jer su sve bitne funkcije za to već na nivou kantona. To im je valjda i bila namjena. U tom smislu bi neka devolucija ovlasti na nivo kantona imala smisla, ali sve u svemu vrlo jednostavan zahvat na postojećem ustrojstvu države.
Nema sti pojma momcino ali eto prodlozi pa pokreni proceduru.....
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#53 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by parappa »

seln wrote:
Hafis wrote:Bilo bi i nekih pozitivnih stvari ukidanjem konstitutivnosti Hrvatima u BiH.
Tada bi mogli konačno i dobiti TV na svom jeziku, jer to imaju gotove sve manjine u Europi :thumbup:
Eto vidis...
i imali bi veceri folklora i pjevanje gangi i posebne fondove za unapredjenje manjina....
veci fond od pola budzeta fbih sigurno ne... tako da malo nudis
seln

#54 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by seln »

bole1st wrote:
Fudo387 wrote: Nisam za ukidanje konstutivnosti nikome, treba izganjati model da i oni koji su sadasnjim ustavom sjebani dobiju jednaka prava, i polako.
To je u teoriji krasno, ali @seln nema vremena za cekati, jer je od 01.03.1992. proslo 25 godina, ne moze valjda cekat jos 25.

Matematika je tu jasna, ko je tad imao 35, sad ima 60, a za jos 25 imat ce 85. Kad ce onda zivit u svojoj idealnoj verziji Bosne?
Bas tako. Jebemo se 25 godina, pa nista. A sad zamisli da smo imali 25 godina bez opstrukcija.
Point.

#55 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by Point. »

Imate vec kanal na svom jeziku, zove se HRT. Prestani kukati.
Lincoln-Burrows

#56 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by Lincoln-Burrows »

seln wrote: Nista, brato, tuzi me za prijetnju.
Mozda BiH jeste tvoja drzava, ali za vecinu hrvata nije. Oni znaju samo za jedan dom, a to je Hrvatska.
Zasto bi dijaspora neke drzave bila konstitutivna u BiH?
Niti ću te tužiti niti tužakati jer mi je to ispod časti.

Ja nisam dijaspora a nisam ni manjina osim ako misliš
da nas je malo pa smo manjina.
Jozo bravar je sve to verificirao još onomad četrdeset i neke
i tek sad nekima to ne valja a možda je Jozo pogriješio u startu ko će ga znat.
hrasno38

#57 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by hrasno38 »

seln wrote:
bole1st wrote:
Fudo387 wrote: Nisam za ukidanje konstutivnosti nikome, treba izganjati model da i oni koji su sadasnjim ustavom sjebani dobiju jednaka prava, i polako.
To je u teoriji krasno, ali @seln nema vremena za cekati, jer je od 01.03.1992. proslo 25 godina, ne moze valjda cekat jos 25.

Matematika je tu jasna, ko je tad imao 35, sad ima 60, a za jos 25 imat ce 85. Kad ce onda zivit u svojoj idealnoj verziji Bosne?
Bas tako. Jebemo se 25 godina, pa nista. A sad zamisli da smo imali 25 godina bez opstrukcija.
A sta mislis apropo zivota da se prvo rijesis opstrukcija u svome stadu jer HDZ i opstrukcije su samo jake kada je na vlasti SDA. Ajde za promjenu posto od ovog prijedloga cak ni u teoriji ne moze biti nista razmisli kako ukinuti u F BiH SDA i HDZ pa ces vidjeti kako onda niko nikome ne smeta
BHCluster

#58 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by BHCluster »

Tace im TV na Hrvatslom jeziku pa imali su Hercegovacku TV pa sami sje***i.
Fudo387

#59 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by Fudo387 »

seln wrote:
bole1st wrote:

Da se ne bi handrio i narednih 25 godina, i napravio presjek kako ga ti vidis moras imati i neke preduslove za to.
4 miliona Bosnjaka.
Vojsku.
Ekonomiju.
Intelektualnu elitu ciji je domet malkice veci od presipanja hurmasice u himber i obrnuto.
Odgovorne pojedince koji postuju red i zakon.
itd.
Imas li?
seln

#60 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by seln »

Lincoln-Burrows wrote:
seln wrote: Nista, brato, tuzi me za prijetnju.
Mozda BiH jeste tvoja drzava, ali za vecinu hrvata nije. Oni znaju samo za jedan dom, a to je Hrvatska.
Zasto bi dijaspora neke drzave bila konstitutivna u BiH?
Niti ću te tužiti niti tužakati jer mi je to ispod časti.

Ja nisam dijaspora a nisam ni manjina osim ako misliš
da nas je malo pa smo manjina.
Jozo bravar je sve to verificirao još onomad četrdeset i neke
i tek sad nekima to ne valja a možda je Jozo pogriješio u startu ko će ga znat.
Jozo bravar nije spominjao konstitutivnost. Jozo bravar nije, ne daj boze, spominjao entitete.
Jozo bravar je samo rekao "Bosna je svih njenih stanovnika". Gdje tu vidis problem sa ukidanjem konstitutivnosti?
TomANDJerry

#61 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by TomANDJerry »

samo postojanje ovakve teme je udar na BiH ... Bosnjaci koji se bi trebali da uvijek budu uz BiH bi ukidali prava drugima , samo naprijed -- umjesto da radimo na tome da sto vise ljudi ovu drzavu vidi kao svoju mi bi im uzimali prava za koja su bili spremni (i jesu) ratovali
Fudo387

#62 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by Fudo387 »

seln wrote:Jozo bravar nije spominjao konstitutivnost. Jozo bravar nije, ne daj boze, spominjao entitete.Jozo bravar je samo rekao "Bosna je svih njenih stanovnika".
Kako nije jebo ga ja, kad jeste.
seln

#63 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by seln »

BHCluster wrote:Tace im TV na Hrvatslom jeziku pa imali su Hercegovacku TV pa sami sje***i.
Kad bi im dao celicni uteg, i njega bi pokvarili.
seln

#64 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by seln »

TomANDJerry wrote:samo postojanje ovakve teme je udar na BiH ... Bosnjaci koji se bi trebali da uvijek budu uz BiH bi ukidali prava drugima , samo naprijed -- umjesto da radimo na tome da sto vise ljudi ovu drzavu vidi kao svoju mi bi im uzimali prava za koja su bili spremni (i jesu) ratovali
Radimo na tome vec 20 godina... samo sto se nismo sageli da nam ga pristave u pakas... i opet ne vide ovu drzavu kao svoju?
Dakle, treba pokusati nekom drugom metodom.
Lincoln-Burrows

#65 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by Lincoln-Burrows »

seln wrote: Jozo bravar nije spominjao konstitutivnost. Jozo bravar nije, ne daj boze, spominjao entitete.
Jozo bravar je samo rekao "Bosna je svih njenih stanovnika". Gdje tu vidis problem sa ukidanjem konstitutivnosti?
Bojim se da nema sluha za dijalog pa

preporučam da krenete vući ove poteze i sve će se samo kazati.
Seyfo

#66 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by Seyfo »

Tema je u startu provokacija, poziva se na nemoguće stvari te služi samo vrijedjanju i širenju ksenofobije i mržnje i autor to sve dobro zna.
seln

#67 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by seln »

Seyfo wrote:Tema je u startu provokacija, poziva se na nemoguće stvari te služi samo vrijedjanju i širenju ksenofobije i mržnje i autor to sve dobro zna.
Nista, brate, ignorisi temu.
TomANDJerry

#68 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by TomANDJerry »

seln wrote:
TomANDJerry wrote:samo postojanje ovakve teme je udar na BiH ... Bosnjaci koji se bi trebali da uvijek budu uz BiH bi ukidali prava drugima , samo naprijed -- umjesto da radimo na tome da sto vise ljudi ovu drzavu vidi kao svoju mi bi im uzimali prava za koja su bili spremni (i jesu) ratovali
Radimo na tome vec 20 godina... samo sto se nismo sageli da nam ga pristave u pakas... i opet ne vide ovu drzavu kao svoju?
Ova drzava vec postoji 20 godina iako bi mnogi zeljeli drugacije ... i u cemu su nam stavili , Bosnjaci imaju najvise moci u ovoj drzavi - to je ono sto je i garant njenog postojanja

Medju Hrvatima ima dosta onih koji bi zeljeli da Bih nestane , ali ima i ogroman broj onih koji vole i Hrvatsku i BiH (sto je najnormalnija stvar na svijetu) ... ti pokusaj uraditi nesto ovako i imas 100% onih koji su protiv BiH (i jos imaju apsolutno moralno i zakonsko pravo da budu)

Ti meni reci sta je bolje , da ostane ovako ili da jos veci broj ljudi gleda na BiH kao na drzavu gdje mu nije mjesto

P.S. umjesto da gledamo kako da damo prava onima koji ih nemaju (jevrejima , romima , srbima u fbih , svim ostalima) i na taj nacin im pokazemo da je ovo i njihova drzava , mi ovdje rasparavljamo o oduzimanju prava jos vecem broju ljudi .... kazem , sramota je da ova tema uopste postoji
Last edited by TomANDJerry on 02/02/2017 13:38, edited 1 time in total.
seln

#69 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by seln »

Lincoln-Burrows wrote:
seln wrote: Jozo bravar nije spominjao konstitutivnost. Jozo bravar nije, ne daj boze, spominjao entitete.
Bojim se da nema sluha za dijalog pa

preporučam da krenete vući ove poteze i sve će se samo kazati.
Oh, imali smo sluha i te kako, ali ne mozes se ti sageti, koliko neki manjinci mogu gaziti po tebi.
Ali, to je igra za dvoje, zar ne? Da probamo malo obratno?
seln

#70 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by seln »

TomANDJerry wrote:
seln wrote:
Ova drzava vec postoji 20 godina iako bi mnogi zeljeli drugacije ... i u cemu su nam stavili , Bosnjaci imaju najvise moci u ovoj drzavi - to je ono sto je i garant njenog postojanja

Medju Hrvatima ima dosta onih koji bi zeljeli da Bih nestane , ali ima i ogroman broj onih koji vole i Hrvatsku i BiH (sto je najnormalnija stvar na svijetu) ... ti pokusaj uraditi nesto ovako i imas 100% onih koji su protiv BiH (i jos imaju apsolutno moralno i zakonsko pravo da budu)

Ti meni reci sta je bolje , da ostane ovako ili da jos veci broj ljudi gleda na BiH kao na drzavu gdje mu nije mjesto
E, moj Chamberlain...
TomANDJerry

#71 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by TomANDJerry »

TomANDJerry wrote:
seln wrote:

E, moj Chamberlain...
nakon takvog odgovora znam da sam upravu , jer da imas reci nesto bolje rekao bih .... u zdravlju :bih:
Hafis

#72 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by Hafis »

Ima još pozitivnih stvari: Postigle bi se ogromne uštede a i porasla bi uposlenost u oba preostala konstitutivna naroda, jer bi Hrvate stopili u kvotu manjina.
Dom naroda FBiH bi imao 17 zastupnika manje, Dom naroda parlamentarne skupštine pet zastupnika manje, predsjedništvo jednoga člana manje, a gdje su sve one hrvatske komponenta u OS i dr.
A zaposlenost: sva ministaska i doministarska mjesta u FBiH mogli bi podijeliti Bošnjaci, alijini Srbi i oni Bošnjaci koji sebe za potrebe kadrovskog ključa zovu Ostali. Isto tako bi se desilo u Vijeću ministara gdje bi dva konstitutivna naroda raspodjelila hrvatsku kvotu , a gdje su tek ambasadorska mjesta, ...u stvari u svim zajedničkim organima bi se postigla veća uposlenost preostala dva konstitutivna naroda.
Samo...nije da stvaram problem i tražim dlaku u jajetu....ali kome se treba obratiti za to ukidanje konstitutivnosti. Koja kancelarija to rješava i koji su sve papiri i potvrde potrebne. Jer ova država baštini svoju sadanašnju državnost upravo na temelju ZAVNOBIH-a koji kaže U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji. i još na drugom zasjedanju jamči: Ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina;
Ima li neka tu rupa u zakonu koju je neki talentirani pravnik-patriJot primjetio a da nam je promakla i koja će omogućiti dovršavanje ovog posla u što većoj tišini i bez previše kmečanja....normalno sve legalnom procedurom...ha ja.
seln

#73 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by seln »

TomANDJerry wrote:
nakon takvog odgovora znam da sam upravu , jer da imas reci nesto bolje rekao bih .... u zdravlju :bih:
Ah, pa zasto odmah ne kazes... jeste, ti si pobijedio, hajd' sad, idi se igrati.
hrasno38

#74 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by hrasno38 »

TomANDJerry wrote:
seln wrote:

P.S. umjesto da gledamo kako da damo prava onima koji ih nemaju (jevrejima , romima , srbima u fbih , svim ostalima) i na taj nacin im pokazemo da je ovo i njihova drzava , mi ovdje rasparavljamo o oduzimanju prava jos vecem broju ljudi .... kazem , sramota je da ova tema uopste postoji
Nemaju jer da imaju ne bi Srbi mogli da rade sta hoce. Savko ima moc na svom dijelu teritorija i to je na zalost to.
seln

#75 Re: Ukidanje konstitutivnosti hrvatskoj manjini

Post by seln »

Hafis wrote:Ima još pozitivnih stvari: Postigle bi se ogromne uštede a i porasla bi uposlenost u oba preostala konstitutivna naroda, jer bi Hrvate stopili u kvotu manjina.
Dom naroda FBiH bi imao 17 zastupnika manje, Dom naroda parlamentarne skupštine pet zastupnika manje, predsjedništvo jednoga člana manje, a gdje su sve one hrvatske komponenta u OS i dr.
A zaposlenost: sva ministaska i doministarska mjesta u FBiH mogli bi podijeliti Bošnjaci, alijini Srbi i oni Bošnjaci koji sebe za potrebe kadrovskog ključa zovu Ostali. Isto tako bi se desilo u Vijeću ministara gdje bi dva konstitutivna naroda raspodjelila hrvatsku kvotu , a gdje su tek ambasadorska mjesta, ...u stvari u svim zajedničkim organima bi se postigla veća uposlenost preostala dva konstitutivna naroda.
Samo...nije da stvaram problem i tražim dlaku u jajetu....ali kome se treba obratiti za to ukidanje konstitutivnosti. Koja kancelarija to rješava i koji su sve papiri i potvrde potrebne. Jer ova država baštini svoju sadanašnju državnost upravo na temelju ZAVNOBIH-a koji kaže U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji. i još na drugom zasjedanju jamči: Ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina;
Ima li neka tu rupa u zakonu koju je neki talentirani pravnik-patriJot primjetio a da nam je promakla i koja će omogućiti dovršavanje ovog posla u što većoj tišini i bez previše kmečanja....normalno sve legalnom procedurom...ha ja.
A sjetite se ZAVNOBiH-a kad vam ustastvo ne pase u koncept?
Locked