Kondenz i led iznutra :O

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

amar1994

#51 Re: RE: Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by amar1994 »

madner wrote:Uglavnom ima razlog za plasticne podmetace zimi. :D
Nista bez novina , al avaz samo :D
Astrix

#52 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by Astrix »

I mene auto izludi ove zime, imam problem sa zamagljenim staklima. Znači u vožnji je nemoguće rastjerati tu maglu koja se nakupi. Uglavnom nakon 10-ak minuta vožnje počne magliti i jedino rješenje je da otvorim prozor, drugačije ne ide. Auto je kod mene 8 godina i nikad nisam imao taj problem, prvi put ove zime me zafrkava. Može li biti možda da ventilacija ne radi nešto kako treba, jer ja ne čujem ništa čudno, grije dobro na sve strane ali jako malo da otjera maglu...?
Altsa

#53 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by Altsa »

Astrix wrote:I mene auto izludi ove zime, imam problem sa zamagljenim staklima. Znači u vožnji je nemoguće rastjerati tu maglu koja se nakupi. Uglavnom nakon 10-ak minuta vožnje počne magliti i jedino rješenje je da otvorim prozor, drugačije ne ide. Auto je kod mene 8 godina i nikad nisam imao taj problem, prvi put ove zime me zafrkava. Može li biti možda da ventilacija ne radi nešto kako treba, jer ja ne čujem ništa čudno, grije dobro na sve strane ali jako malo da otjera maglu...?
Meni je tako maglilo u pola ljeta dok nisam zamijenio polen filter tj. filter klime. Ako nisi mijenjao do sada onda obavezno.
Astrix

#54 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by Astrix »

Promjenio i filter zraka i filter klime a uvijek redovno mjenjao sve filtere. Stvarno evo ne mogu da se sjetim da me ikad ovako ovo zezalo, i sa klimom i bez klime, nikad magle a sad je evo postalo skoro nemoguće voziti od te magle...
tempuser

#55 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by tempuser »

@ preminger
Izventiliraces vlagu u zraku to nije problem, ali to je samo posljedica, problem je rjesiti uzrok, a to je voda u podovima zbog cega se iznova stvara kondenz u zraku!
hladan.preminger

#56 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by hladan.preminger »

tempuser wrote:@ preminger
Izventiliraces vlagu u zraku to nije problem, ali to je samo posljedica, problem je rjesiti uzrok, a to je voda u podovima zbog cega se iznova stvara kondenz u zraku!

Htio sam reci da se auto nakon gasenja na ovim temperaturama vrlo brzo ohladi i nema vise isparavanja, a stvorena vlaga izadje na vrata.
To ja onako nagađam.

Mada i dalje mislim da je neki problem sa autom, jer puno je to vlage da se unese preko nogu.
530i

#57 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by 530i »

Dobri podmetači pomažu...ja svoje samo istresem i skoro ništa od snijega ili leda ne ostane mimo njih. Ali kod nekih auta su tipski, bilo originalni ili ne, prilično loše riješeni, ne pokrivaju mjesto za lijevu nogu, od pedala se sve slije ispod njih...
tempuser

#58 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by tempuser »

hladan.preminger wrote:
tempuser wrote:@ preminger

Htio sam reci da se auto nakon gasenja na ovim temperaturama vrlo brzo ohladi i nema vise isparavanja, a stvorena vlaga izadje na vrata.
To ja onako nagađam.

Mada i dalje mislim da je neki problem sa autom, jer puno je to vlage da se unese preko nogu.
Sve je moguce, ali sa ovolikim temp. razlikama unutra/vani i sa ovolikom kolicinom vode u autu dovoljno je malo vremena da stakla pocnu rositi nakon gasenja ventilacije. Uzmi u obzir koliko teba da se kondenz stvori kad pokisao udjes u auto. Evo slika iz mog auta unutra (na kom. tabli je kondenz koji sam jednim potezom ostrugao sa unutrasnje straje sajbe, nema nikakvih teh. problema, u trenutku kad je snijeg bas trpao na 4. smo se vracali s planine i tonu snijega unijeli dok smo ocistili auto, ubacili opremu i na sebi!

Imagegifs upload
commendatore

#59 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by commendatore »

znaci eto namjerno sam htio da probam na sebi rjesenje.... imam isti problem ali sam znao sta je u pitanju znajuci u cemu je problem dok me forumski "eksperti" nisu ubijedili da su kederi odvodi mehanicki problemi picke materine.... :lol: :-) pogotovo na potpuno novom autu kod covjeka....

vozao sam se juce nesto ugrijao se auto dobro i cim sam stao ostavio auto na izracivanje sat vremena otvorenih sva 4 vrata.... izvadio samo podmetace kuci da se osuse malo i eto to je to....

ujutro - nema vise problema...

za potpuno isusivanje treba duza voznja koja ce sa klimom isusiti malo prostor ili sunce pa opet isti postupak ponoviti

Lijep pozdrav....
insomnia78

#60 Re: RE: Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by insomnia78 »

Astrix wrote:Promjenio i filter zraka i filter klime a uvijek redovno mjenjao sve filtere. Stvarno evo ne mogu da se sjetim da me ikad ovako ovo zezalo, i sa klimom i bez klime, nikad magle a sad je evo postalo skoro nemoguće voziti od te magle...
Operi stakla
Astrix

#61 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by Astrix »

Ma izglancana stakla, nikad bolje ali džaba.
Što mi je još čudnije, prošle godine mi je odvod kondenza od klime spao i voda mi kapala unutra i uvijek ispod suvožača bilo mokro a nikad maglilo. A gledaj sad, sve sređeno a dešava se ovo, ne možeš biti pametan...
Snake Eyes

#62 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by Snake Eyes »

Čuj reklamiraj auto, idi na servis, nek ti ga poprave ili nek ti refundiraju sredstva, to se na novim autima ne bi smjelo dešavati... :lol: :lol: :lol:
Koja gomila sranja na samo tri stranice....ufff :lol: jer naravno, zakoni fizike ne vrijede za nova auta.

pokrij automobil sa vanjske strane ceradom/najlonom i nema leda iznutra :D
madner

#63 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by madner »

Dakle uzimam gumene podloge dizem podloge, bacam pogled ispod, mjesto suho. :D
holowey

#64 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by holowey »

imam platnene podmetace ali nemam probleme kakvi se vec nekoliko strana navode... kad skontam da su bas natopljeni, iznesem navece iz auta i stavim kuci na radijator...ujutro opet vratim u auto... ventilacija u auto modu, 18 stepeni...

a da mi se to na novom autu pocne desavati, ne bih izasao iz servisa dok se kvar ne otkloni jer tu definitivno nesto nije ispravno (keder, ventilacija, odvodi, crijeva za brisace na petim vratima, itsl)
Frutek

#65 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by Frutek »

Eh raja, da ne bude započeo temu i niđe ga poslije :lol:
Ovako, da se zna, imam gumene patosnice i neko sam ko se zaista brine o autu. Dakle, odrzavam ga lično i provodim minimalno sat vremena pri pranju auta, mada često i dosta duže od toga. Tu ne uključujem svakodnevno odrzavanje i čišćenje sitnica da bi auto i čistoća enterijera i laka bila na nivou.

Medjutim zima u Bosni je druga priča. Zaboravi na pranje kako se inače radi, nego radim koliko se moze kad minusi ne posustaju mjesec i po. Čovjek po ovoj zimi i zagadjenju samo gleda što brze do auta da dodje, iako volim auta i sve, zaista ne mogu svaki put gledat imam li ili nemam snijega na čizmama i jel šta vode ostalo na patosnici. Kako je ta voda prošla ispod gumenih patosnica i dole se i zaledila da ne primjetim 10-ak dana, meni nije jasno.Ta voda je nekako našla put ispod, ja sam je u nedelju ujutru otkrio i očistio i osušio nekih 80%. U ponedeljak ujutru auto otišlo u salon i tamo provelo 2 dana. Do kraja vlaga osušena, prenoćilo u servisu na dodatnom sušenju. Pregledani odvodi i svi dostupni čepovi i mjesta gdje bi se voda mogla zadrzat i napravit začepljenje, a time i kondenz, sve u redu!

Večeras gledam, opet kondenz na zadnjoj šajbi, samo nema jačeg minusa, pa nije zaledilo. Vode na patosnici bi bilo više da sam ušao u po jula poslije ljetne kiše. Ne znam zaista šta je to u pm :evil:

A dobro je opisao kolega ispod i s njegovom izjavom se apsolutno slazem. Jebeš sve tehnologije ako se ja moram zajebavat s problemom kao što su se ljudi zezali i prije 30 god :oops:
beco wrote:Ma bogami nauku pravite od toga. Pa jesi ti autu rob? Vala ja nesto pretjerano ne brisem cipele od snijega, kad je padao zadnjih mjesec dana pofino se unese i nikad problema. Sta sad dekontimiran trebas biti da udes. Ako proizvodaci do sad nisu skontali riješenje takvog banalnog problema onda ih j... Touch screen i ostale karafeke.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
supercali

#66 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by supercali »

Kupi ti pasa ceresit onaj i stavi u auto
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#67 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by konektovan »

Frutek wrote:Eh raja, da ne bude započeo temu i niđe ga poslije :lol:
Ovako, da se zna, imam gumene patosnice i neko sam ko se zaista brine o autu. Dakle, odrzavam ga lično i provodim minimalno sat vremena pri pranju auta, mada često i dosta duže od toga. Tu ne uključujem svakodnevno odrzavanje i čišćenje sitnica da bi auto i čistoća enterijera i laka bila na nivou.

Medjutim zima u Bosni je druga priča. Zaboravi na pranje kako se inače radi, nego radim koliko se moze kad minusi ne posustaju mjesec i po. Čovjek po ovoj zimi i zagadjenju samo gleda što brze do auta da dodje, iako volim auta i sve, zaista ne mogu svaki put gledat imam li ili nemam snijega na čizmama i jel šta vode ostalo na patosnici. Kako je ta voda prošla ispod gumenih patosnica i dole se i zaledila da ne primjetim 10-ak dana, meni nije jasno.Ta voda je nekako našla put ispod, ja sam je u nedelju ujutru otkrio i očistio i osušio nekih 80%. U ponedeljak ujutru auto otišlo u salon i tamo provelo 2 dana. Do kraja vlaga osušena, prenoćilo u servisu na dodatnom sušenju. Pregledani odvodi i svi dostupni čepovi i mjesta gdje bi se voda mogla zadrzat i napravit začepljenje, a time i kondenz, sve u redu!

Večeras gledam, opet kondenz na zadnjoj šajbi, samo nema jačeg minusa, pa nije zaledilo. Vode na patosnici bi bilo više da sam ušao u po jula poslije ljetne kiše. Ne znam zaista šta je to u pm :evil:

A dobro je opisao kolega ispod i s njegovom izjavom se apsolutno slazem. Jebeš sve tehnologije ako se ja moram zajebavat s problemom kao što su se ljudi zezali i prije 30 god :oops:
beco wrote:Ma bogami nauku pravite od toga. Pa jesi ti autu rob? Vala ja nesto pretjerano ne brisem cipele od snijega, kad je padao zadnjih mjesec dana pofino se unese i nikad problema. Sta sad dekontimiran trebas biti da udes. Ako proizvodaci do sad nisu skontali riješenje takvog banalnog problema onda ih j... Touch screen i ostale karafeke.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Jesi li gledao gepek, je li ima prpstor za rezervnu gumu???? Ja sam imao slican problem, i kako je zima, snijeg, sanke od malca su mi u gepeku, svakodnevno. Poslije sankanja, ocistim, posusim sanke koliko mogu, ali ipak nesto od toga je zavrsavalo u prostoru rezervne gume, i stvaralo slican provlem, na zadnjoj sajbi. Kad sam podigao tapcirung i rezervnu gumu, tamo pet litara vode, :shock: a ja sve kontao mucka nafta u rezervoaru. :D Posusio to sve, nema vise problema.
Frutek

#68 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by Frutek »

konektovan wrote: Jesi li gledao gepek, je li ima prpstor za rezervnu gumu???? Ja sam imao slican problem, i kako je zima, snijeg, sanke od malca su mi u gepeku, svakodnevno. Poslije sankanja, ocistim, posusim sanke koliko mogu, ali ipak nesto od toga je zavrsavalo u prostoru rezervne gume, i stvaralo slican provlem, na zadnjoj sajbi. Kad sam podigao tapcirung i rezervnu gumu, tamo pet litara vode, :shock: a ja sve kontao mucka nafta u rezervoaru. :D Posusio to sve, nema vise problema.
Hmmm dobra ideja prijatelju! I ja sam znao čuti to "mućkanje" i takodje mislio da je gorivo. Pogledat ću odma ujutru sve oko rezervne gume. :thumbup:
the_hooligan_ec

#69 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by the_hooligan_ec »

Da ne otvaram novu temu a ne mogu da nadjem neke o maglenju stakala..Naime Audi a4 98" imam problem sa maglenjem stakala samo kad ukljucim klimu naravno sve ode ali nije to to.. Imam platnene one patosnice mjenjao filter kabine redovno uzeo danas neki sprej za stakla ni on naravno ne pomaze.Eh sad me interesuje da li onaj pjesak silikonski za macke stvarno djeluje je li ko probao ili da se uzme neki upijac vlage sto ima kupiti u supermarketima ali manje pakovanje... prije 2 dana oprao stakla i iznutra i izvana
tempuser

#70 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by tempuser »

the_hooligan_ec wrote:Da ne otvaram novu temu a ne mogu da nadjem neke o maglenju stakala..Naime Audi a4 98" imam problem sa maglenjem stakala samo kad ukljucim klimu naravno sve ode ali nije to to.. Imam platnene one patosnice mjenjao filter kabine redovno uzeo danas neki sprej za stakla ni on naravno ne pomaze.Eh sad me interesuje da li onaj pjesak silikonski za macke stvarno djeluje je li ko probao ili da se uzme neki upijac vlage sto ima kupiti u supermarketima ali manje pakovanje... prije 2 dana oprao stakla i iznutra i izvana
Provjeri da ti se voda ne nakuplja negdje u kabini, da odvodi nisu zacepljeni pa da ne topi patosnice naprijed, ne znam koliko bi voda u rupi od rez. tocka mogla uticati na kabinu u limizini, provjeri otvore za ventilaciju (trebali bi biti na zadnjim blatobranima ispod branika).
the_hooligan_ec

#71 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by the_hooligan_ec »

tempuser wrote:
the_hooligan_ec wrote:Da ne otvaram novu temu a ne mogu da nadjem neke o maglenju stakala..Naime Audi a4 98" imam problem sa maglenjem stakala samo kad ukljucim klimu naravno sve ode ali nije to to.. Imam platnene one patosnice mjenjao filter kabine redovno uzeo danas neki sprej za stakla ni on naravno ne pomaze.Eh sad me interesuje da li onaj pjesak silikonski za macke stvarno djeluje je li ko probao ili da se uzme neki upijac vlage sto ima kupiti u supermarketima ali manje pakovanje... prije 2 dana oprao stakla i iznutra i izvana
Provjeri da ti se voda ne nakuplja negdje u kabini, da odvodi nisu zacepljeni pa da ne topi patosnice naprijed, ne znam koliko bi voda u rupi od rez. tocka mogla uticati na kabinu u limizini, provjeri otvore za ventilaciju (trebali bi biti na zadnjim blatobranima ispod branika).
nema vode u kabini gledao mjenjao hladnjak nedavno otvori nisu zacepljeni 100% samo je to kad je ovo hladno auto prenoci ja udjem topao zrak i naravno stvara se vlaga na prozorima .. SAmo me interesuje eto jos nisam probao tu carapu pjesak i ako djeluje taj upijac vlage po marketima
tempuser

#72 Re: Kondenz i led iznutra :O

Post by tempuser »

the_hooligan_ec wrote:
tempuser wrote:
nema vode u kabini gledao mjenjao hladnjak nedavno otvori nisu zacepljeni 100% samo je to kad je ovo hladno auto prenoci ja udjem topao zrak i naravno stvara se vlaga na prozorima .. SAmo me interesuje eto jos nisam probao tu carapu pjesak i ako djeluje taj upijac vlage po marketima
Ok ako si provjerio samo sto pjeskom rjesavas posljedicu, a ne uzrok.
Post Reply