Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- insomnia78
#51 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
Uplati ti dio para na kakav kurs voznje u ekstremnim uslovima i cao
-
tempuser
#52 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
Sto bi narod reko, cim ti trebaju lanci nije vakat nigdje da ides...
-
jefferson
#53 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
Ako je za snijega, Audi 80 ili 100 Quattro i mrka kapa.tempuser wrote:Fol je u tome sto ce se u pomenutu cifru tesko uklopiti auto sa 4x4 pogonom, mozda cak i teze nego terenac, jer je to relativna novotarija. Terenca cca 88-94 god ces mozda i naci za te pare, ali izbor 4x4 auta tih godista je bio jako mali. Meni iz glave padaju napamet Audi 80/100 Quattro, Passat i Golf Syncro ili Country (koji su rijetkost), BMW E30 iX, eventualno neki Subaru Legacy ili Leone, Toyota Tercel tako neki japanci koji su kod nas izumrli i sve je to pod velikim znakom pitanja sto se ispravnosti tice, dok do ovih novijih tipa Octavie 4x4, Forestera 4x4, kakvog A4/6 Quattro, BMW-a sa X oznakom, Kangoaa 4x4 ili Scenica RX4 za te pare tesko mozes naci...Kiberluskoni wrote: Jefferson ti je postavio prava pitanja i tu ganjaj odgovor i rješenje.
Treba li ti terenac ili samo auto sa dobrim 4x4-awd pogonom za loše uslove na cesti?
.
Samo nek je Torsen u dobrom stanju.
Sto se tice BMW E30 x, to je auto ciji je raspored snage 75% nazad i 25% naprijed. Bolji je od zadnje vuce, ali dobar pogon na prednje tockove i dobre zimske gume ce dalje otici od njega. O tome da su svi grobovi jer su ih "cuneri" skrsili je suvisno i govoriti.
-
jefferson
#54 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
Fantasticna mehanika? Jest dok radi, jer se vracamo na kavlitetu komponenti. U teoriji je ona neprikosnovena, kratak razmak, itd. Medjutim, gume su dobre samo u blatu i slicno, po mokrom a ne do bog snijegu i ledu je katastrofa. 4x4 radia ko ga mozes ukluciti jer neko nesto zaboravi ubaciti, ili s epokvari i slicno. Ne moze biti fantasticna mehanika ako se kvari ili fali dijelova.citroen xm wrote:Nisam mislio na kvalitet komponenti nego na kvalitet terenskih sposobnosti. To auto je koza. Kratak međuosovinski raspon, uska, fantastična mehanika.... realno, fali joj šasija da bude savršena. E sad, to što se često nešto pokvari je drugi par opanaka.
Niva opstaje i opstaje. Pitanje je samo šta čovjeku treba. Za nešto ozbiljnije budžet je previše tanak. Svejedno, meni je suludo kupovati auto zarad 3 smeta godišnje.
-
Me_again
#55 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
Niva ima konstantan pogon na 4 tocka, nema se tu sta ukljucivati. Ukljucuje se redukcija i blokada diferencijala.jefferson wrote:Fantasticna mehanika? Jest dok radi, jer se vracamo na kavlitetu komponenti. U teoriji je ona neprikosnovena, kratak razmak, itd. Medjutim, gume su dobre samo u blatu i slicno, po mokrom a ne do bog snijegu i ledu je katastrofa. 4x4 radia ko ga mozes ukluciti jer neko nesto zaboravi ubaciti, ili s epokvari i slicno. Ne moze biti fantasticna mehanika ako se kvari ili fali dijelova.citroen xm wrote:Nisam mislio na kvalitet komponenti nego na kvalitet terenskih sposobnosti. To auto je koza. Kratak međuosovinski raspon, uska, fantastična mehanika.... realno, fali joj šasija da bude savršena. E sad, to što se često nešto pokvari je drugi par opanaka.
Niva opstaje i opstaje. Pitanje je samo šta čovjeku treba. Za nešto ozbiljnije budžet je previše tanak. Svejedno, meni je suludo kupovati auto zarad 3 smeta godišnje.
Ovo za gume je apsolutno tacno, nema adekvatnih zimskih guma za Nivu. Ljudi stavljaju zimske za kombije na nju ali to je daleko od dobrog rjesenja.
I, nema ABS sistem koj je danas pod moranjem za iole sigurnu zimsku voznju. Ostalo sto nema, ESP i ostala sranja, i nije toliko bitno.
-
jefferson
#56 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
Ma mislio sam na redukciju i blokadu ne na konstantni 4x4.Me_again wrote:Niva ima konstantan pogon na 4 tocka, nema se tu sta ukljucivati. Ukljucuje se redukcija i blokada diferencijala.jefferson wrote:Fantasticna mehanika? Jest dok radi, jer se vracamo na kavlitetu komponenti. U teoriji je ona neprikosnovena, kratak razmak, itd. Medjutim, gume su dobre samo u blatu i slicno, po mokrom a ne do bog snijegu i ledu je katastrofa. 4x4 radia ko ga mozes ukluciti jer neko nesto zaboravi ubaciti, ili s epokvari i slicno. Ne moze biti fantasticna mehanika ako se kvari ili fali dijelova.citroen xm wrote:Nisam mislio na kvalitet komponenti nego na kvalitet terenskih sposobnosti. To auto je koza. Kratak međuosovinski raspon, uska, fantastična mehanika.... realno, fali joj šasija da bude savršena. E sad, to što se često nešto pokvari je drugi par opanaka.
Ovo za gume je apsolutno tacno, nema adekvatnih zimskih guma za Nivu. Ljudi stavljaju zimske za kombije na nju ali to je daleko od dobrog rjesenja.
I, nema ABS sistem koj je danas pod moranjem za iole sigurnu zimsku voznju. Ostalo sto nema, ESP i ostala sranja, i nije toliko bitno.
Kako god, Niva je najgore rjesenje. Ali opet, glavno pitanje je za koje uslove otvarac teme treba auto? Nema tog pravog terenca koji ce nadmasiti na snijegom prekrivenoj cesti, ledu i mokrom jednog Audija Quattro. Ako ej u pitanju blato, losa cesta, kaljuze onda je to druga prica.
-
tempuser
#57 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
Ja sam vise onako nabrajalo sta se nekad nudilo nego sta valja i sta je rjesenje za razliko od danas gdje gotovo svako nudi ili potnicki model sa 4x4 pogonom, ako ne to onda bar crossover ili suv.jefferson wrote:Ako je za snijega, Audi 80 ili 100 Quattro i mrka kapa.tempuser wrote:Fol je u tome sto ce se u pomenutu cifru tesko uklopiti auto sa 4x4 pogonom, mozda cak i teze nego terenac, jer je to relativna novotarija. Terenca cca 88-94 god ces mozda i naci za te pare, ali izbor 4x4 auta tih godista je bio jako mali. Meni iz glave padaju napamet Audi 80/100 Quattro, Passat i Golf Syncro ili Country (koji su rijetkost), BMW E30 iX, eventualno neki Subaru Legacy ili Leone, Toyota Tercel tako neki japanci koji su kod nas izumrli i sve je to pod velikim znakom pitanja sto se ispravnosti tice, dok do ovih novijih tipa Octavie 4x4, Forestera 4x4, kakvog A4/6 Quattro, BMW-a sa X oznakom, Kangoaa 4x4 ili Scenica RX4 za te pare tesko mozes naci...Kiberluskoni wrote: Jefferson ti je postavio prava pitanja i tu ganjaj odgovor i rješenje.
Treba li ti terenac ili samo auto sa dobrim 4x4-awd pogonom za loše uslove na cesti?
.
Samo nek je Torsen u dobrom stanju.
Sto se tice BMW E30 x, to je auto ciji je raspored snage 75% nazad i 25% naprijed. Bolji je od zadnje vuce, ali dobar pogon na prednje tockove i dobre zimske gume ce dalje otici od njega. O tome da su svi grobovi jer su ih "cuneri" skrsili je suvisno i govoriti.
- KB9
#58 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
treba mi auto tj terenac da mi se vise nikad ne desavaju situacije gdje trebam razmisljat ko je, kako i da li ikako ocisto put kojim trebam ic, nikakva osvajanja planinskih vrhova vec samo totalna eliminacija svih briga tokom zime za koju sam spreman platit 4 do 5 hiljada, trenutno imam pezoa 307 uz kojeg ipak ne mogu da ne razmisljam ma koliko vjerovo u sebe ko vozaca postoje zimske situacije u kojima je to auto jednostavno limitirano i to je sve
-
Kiberluskoni
#59 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
Onda prodaš 307, dodaš taj budžet toj cifri i već ima nekog smisla.
Terenac ti treba ako si svaki vikend na makadamu, voliš prirodu, lov, ribolov, pa bi dugoročno uništio svako drugo auto. Iz ovog razloga ja imam pravi terenac kao drugo auto. Sve ostalo ti je argument protiv terenca: potrošnja, udobnost, održavanje...
Sa jednim autom u startu štediš jednu registraciju, a sa svakim terencem ti je to velika cifra, jer se ne mogu sjetiti ni jednog ispod 2.5 kubika. Tome dodaj održavanje i imaš najmanje hiljadu godišnje uštede.
Mislim da si sa tom ukupnom cifrom blizu Suzukija Sx4, starijeg Santa Fe-a isl...
Terenac ti treba ako si svaki vikend na makadamu, voliš prirodu, lov, ribolov, pa bi dugoročno uništio svako drugo auto. Iz ovog razloga ja imam pravi terenac kao drugo auto. Sve ostalo ti je argument protiv terenca: potrošnja, udobnost, održavanje...
Sa jednim autom u startu štediš jednu registraciju, a sa svakim terencem ti je to velika cifra, jer se ne mogu sjetiti ni jednog ispod 2.5 kubika. Tome dodaj održavanje i imaš najmanje hiljadu godišnje uštede.
Mislim da si sa tom ukupnom cifrom blizu Suzukija Sx4, starijeg Santa Fe-a isl...
- Bakir1
#60 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
mozda ima momak lude srece, pa naleti na ciru kocku od kakve humanitarne organizacije sa 4,0
- Haris.ba
#61 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
http://www.olx.ba/artikal/23648543/fiat ... -2-kljuca/KB9 wrote:treba mi auto tj terenac da mi se vise nikad ne desavaju situacije gdje trebam razmisljat ko je, kako i da li ikako ocisto put kojim trebam ic, nikakva osvajanja planinskih vrhova vec samo totalna eliminacija svih briga tokom zime za koju sam spreman platit 4 do 5 hiljada, trenutno imam pezoa 307 uz kojeg ipak ne mogu da ne razmisljam ma koliko vjerovo u sebe ko vozaca postoje zimske situacije u kojima je to auto jednostavno limitirano i to je sve
http://www.olx.ba/artikal/24217386/suzu ... ve-do-reg/
Prodaj pežoa.
- KB9
#62 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
e brate mili, jasno dam scenarij koji hocu, koji meni iz nekog razloga odgovara i to je to, ako ima odgovor koji zadovoljava kriterije dobro i jest, ako nema nikom nista, mogu ja i kucu prodat il stavit na hipoteku, podic kredit, milion je opcija al mene zanima samo ona u kojoj iz trenutno auto koje imam kupujem terenca od 4-5 hiljada, nista vise i nista manje od toga, znaci nema potrebe da se preporucuje nesto van toga
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#63 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
Za te pare nema nesto da valja.
Mozes uzeti samo groba i pripremi godisnje bar milju na odrzavanje.
Ljudi uzmu dzipa ''pojeftino'', a onda ode ovo, ode ono....joj, milju i tristo me izaslo
Pa gdje te nece izaci, kad si uzeo krsa
Al hajde, dzip je
Mozes uzeti samo groba i pripremi godisnje bar milju na odrzavanje.
Ljudi uzmu dzipa ''pojeftino'', a onda ode ovo, ode ono....joj, milju i tristo me izaslo
Pa gdje te nece izaci, kad si uzeo krsa
Al hajde, dzip je
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#64 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
tesko...gdje je bio s ovom temom prije 2 mjeseca......Bakir1 wrote:mozda ima momak lude srece, pa naleti na ciru kocku od kakve humanitarne organizacije sa 4,0
- Bakir1
#65 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
tvoj auto je bio beton, ali nesto mi se cini da bi zamahanisali 
- bitanga_sa_otesa
#66 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
nov uvijek ima u salonu ,kreda i lagano 
-
jefferson
#67 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
Mislim da ti je kiberluskoni dao najbolji savjet.KB9 wrote:e brate mili, jasno dam scenarij koji hocu, koji meni iz nekog razloga odgovara i to je to, ako ima odgovor koji zadovoljava kriterije dobro i jest, ako nema nikom nista, mogu ja i kucu prodat il stavit na hipoteku, podic kredit, milion je opcija al mene zanima samo ona u kojoj iz trenutno auto koje imam kupujem terenca od 4-5 hiljada, nista vise i nista manje od toga, znaci nema potrebe da se preporucuje nesto van toga
4-5 hiljada je pocetak. Registracija? Terenac je dobar samo onoliko koliko su gume dobre, znaci zimi moras na njega staviti zimske gume i takve se prave posebno za terenca, i tu ti ne gine 800-1000km. Gdje je odrzavanje? Ti kupujes terenca od 4-5000km, ko zna kakvih tu zahvata ima.
Da se razumijemo, terenac nije Hyundai Santa Fe, Suzuki i slicno. To su vrlo jednostavni pogoni, i ako upadnes u dubok snijeg sa jednom stranom, vrlo vjerovatno ces morati da kopas tu stranu. Tu nema blokada i slicno. Jedini ozbiljni pogoni tu su Audi i Subaru. Garantujem ti da ces sa starim Audijem 100 ili 80 sa dobrim gumama dalje otici nego sa Hyundaijem Santa fe i slicnim autima. Imam auto sa Haldex kvacilom, super uskim gumama za tu velicinu koje su extra kvalitetne generalno za zimu. Ali bas neki dan upao sa strane ceste u jedno 40cm snijega, neke mekane bljuzge koja je pomjesana sa solju. Naprijed nazad, dva desna tocka se vrte, lijevi gledaju svoja posla. Tek nakon 2-3 minute naprijed nazad uspio sam u rikverc da se izvucem (doduse cesta je bila visoko i imala rub, pa gume nisu mogle da uhvate zaledjen rub). Tu npr. Audi bi vec bolje prosao ili Subaru. A pravi terenac bi bez problema izasao.
Medjutim, opet ti kazem, ako ces vecinu vremena provodti na cesti, a brine te 20cm snijega, led i slicno, nadji nekog Audija Quattro, nabaci Savu S3 i miran si. Ti ces sa Audijem 100 ili 80 proci bilo gdje sve dok ima klirensa. Nadjes Audi karavan, mjesta unutra, mozes s njim gdje hoces. Dobra limarija, dobri motori.
Ako i dalje bas hoces terenca, gledaj one Hyundai Gallopere, neke stare Land Cruisere i slicno. Na auto putu zaboravi potrosnju ispod 12 litara sa benzincem, plina ili benzina. Naravno, tu treba staviti dobru plinsku instalaciju na motor upitnog stanja i upitne instalacije.
Diferencijali? Otvori sve moguce oci, dovedi zenu, djecu i slicno nek slusaju imal kakvih cudnih zvukova. Kocnice, raspitaj se imal djelova. Da samo znas koji je sex naci u BiH kocnice za Toyotu LC 3.0 D-4D iz 2004. i slicno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#68 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
I meni naumpadebitanga_sa_otesa wrote:tesko...gdje je bio s ovom temom prije 2 mjeseca......Bakir1 wrote:mozda ima momak lude srece, pa naleti na ciru kocku od kakve humanitarne organizacije sa 4,0
- KB9
#69 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
terenca bas hocu iz razloga sto mi se ne da imat dva "obicna" autajefferson wrote:Mislim da ti je kiberluskoni dao najbolji savjet.KB9 wrote:e brate mili, jasno dam scenarij koji hocu, koji meni iz nekog razloga odgovara i to je to, ako ima odgovor koji zadovoljava kriterije dobro i jest, ako nema nikom nista, mogu ja i kucu prodat il stavit na hipoteku, podic kredit, milion je opcija al mene zanima samo ona u kojoj iz trenutno auto koje imam kupujem terenca od 4-5 hiljada, nista vise i nista manje od toga, znaci nema potrebe da se preporucuje nesto van toga
4-5 hiljada je pocetak. Registracija? Terenac je dobar samo onoliko koliko su gume dobre, znaci zimi moras na njega staviti zimske gume i takve se prave posebno za terenca, i tu ti ne gine 800-1000km. Gdje je odrzavanje? Ti kupujes terenca od 4-5000km, ko zna kakvih tu zahvata ima.
Da se razumijemo, terenac nije Hyundai Santa Fe, Suzuki i slicno. To su vrlo jednostavni pogoni, i ako upadnes u dubok snijeg sa jednom stranom, vrlo vjerovatno ces morati da kopas tu stranu. Tu nema blokada i slicno. Jedini ozbiljni pogoni tu su Audi i Subaru. Garantujem ti da ces sa starim Audijem 100 ili 80 sa dobrim gumama dalje otici nego sa Hyundaijem Santa fe i slicnim autima. Imam auto sa Haldex kvacilom, super uskim gumama za tu velicinu koje su extra kvalitetne generalno za zimu. Ali bas neki dan upao sa strane ceste u jedno 40cm snijega, neke mekane bljuzge koja je pomjesana sa solju. Naprijed nazad, dva desna tocka se vrte, lijevi gledaju svoja posla. Tek nakon 2-3 minute naprijed nazad uspio sam u rikverc da se izvucem (doduse cesta je bila visoko i imala rub, pa gume nisu mogle da uhvate zaledjen rub). Tu npr. Audi bi vec bolje prosao ili Subaru. A pravi terenac bi bez problema izasao.
Medjutim, opet ti kazem, ako ces vecinu vremena provodti na cesti, a brine te 20cm snijega, led i slicno, nadji nekog Audija Quattro, nabaci Savu S3 i miran si. Ti ces sa Audijem 100 ili 80 proci bilo gdje sve dok ima klirensa. Nadjes Audi karavan, mjesta unutra, mozes s njim gdje hoces. Dobra limarija, dobri motori.
Ako i dalje bas hoces terenca, gledaj one Hyundai Gallopere, neke stare Land Cruisere i slicno. Na auto putu zaboravi potrosnju ispod 12 litara sa benzincem, plina ili benzina. Naravno, tu treba staviti dobru plinsku instalaciju na motor upitnog stanja i upitne instalacije.
Diferencijali? Otvori sve moguce oci, dovedi zenu, djecu i slicno nek slusaju imal kakvih cudnih zvukova. Kocnice, raspitaj se imal djelova. Da samo znas koji je sex naci u BiH kocnice za Toyotu LC 3.0 D-4D iz 2004. i slicno.
prodaja ovog koje imam nije opcija jer samo ja znam kolko je kvalitetan za ono sto jest i ne bi ga dao nema sanse, to definitivno nije opcija, zbog toga znaci i nema opcije nadoplate na ono sto imam
- problemnatravunu
-
preludezalude
#71 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
U svako auto ima odmah na startu ulaganja, u neko vise u neko manje. Kad uzmes u opciju da je kupljeno auto za 4000 KM, a bivsi vlasnik je razmisljao "nisam lud uloziti 1000 u auto vrijednosti 4000"...vrlo je lako naletiti na nekog neodrzavanog groba. Nisu svi vozaci takvi, ali ima ih jako puno. Trebas razmisljati da kakvo god auto kupis, trebas biti spreman uloziti u startu 2000KM u njega. Kupiti auto za 4000-5000 a da nema ulaganja u njega je gotovo nemoguca misija. Kakvih sam ja grobova vidio kod svojih prijatelja koji se se pohvalili da su kupili grand cherokee, BILO IH JE SA CAK SKINUTIM PREDNJIM KARDANOM. Nisu ni bili svjesni toga dok prva kisa nije pala.
- KB9
#72 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
kakvi su ovi nissan murano modeli sto se mogu nac za nekih 12-15 hiljada na plincugu, ako se kojim slucajem odlucim ipak na taj potez prodaje i nadoplate?
da li imaju neke stalne boljke? servisi? potrebno sto vise informacija jer mi se to auto pravo svidja onako izgledom

da li imaju neke stalne boljke? servisi? potrebno sto vise informacija jer mi se to auto pravo svidja onako izgledom
- bitanga_sa_otesa
#73 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
dobri su to auti,samo trebas naci dobrog...neizjahanog...ja dva imam na servisu,ljudi su nove aute kupili u sarajevu,osim redovnih izmjena potrosnih dijelova nemaju nekih problema....oba su imala jedino problem sa zamjenskim prednjim diskovima..tresli su na kocenju.ali to je do losih dijelova.....
- KB9
#74 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
znaci sve u svemu preporucujes ih za kupovinu?bitanga_sa_otesa wrote:dobri su to auti,samo trebas naci dobrog...neizjahanog...ja dva imam na servisu,ljudi su nove aute kupili u sarajevu,osim redovnih izmjena potrosnih dijelova nemaju nekih problema....oba su imala jedino problem sa zamjenskim prednjim diskovima..tresli su na kocenju.ali to je do losih dijelova.....
- bitanga_sa_otesa
#75 Re: Terenac ("dzip") za 4000-5000 BAM
pa kao i za svaki auto..4l ulja i par filtera ...servis automatskog mjenjaca je skuplji ,preporucljivo je kupiti nissanovo originalno ulje...