Nazalost Ja nisam imo ni sad nemam, a radim kreiram svasta, a nista od opreme za to nemam.
Valjda cu i Ja dobit Ako Bog Da nesto od opreme jednog dana ili barem shvatit, uspjet naucit, i dobit nesto od ove besplatne opreme za rad.
blago tebi!petunija wrote:Lijepa tema @Zoya
žao mi je što je kod nas sve drugačije, miljama smo daleko od ovakvog načina obrazovanja![]()
I slažem se sa @lalena, preporodila sam se kad su mi djeca završila škole...
mi dosad imamo horor iskustvo u osnovnoj skoli i zasad jako dobro u srednjoj...petunija wrote:
Mislim nije baš sve crno, ali i u najboljim školama se čovjek svega nagleda.
Ovo je ključno.Zoya wrote:
Glede skola u Finskoj. Posjetili smo ih u Septembru i jedina dobra stvar kod njih su mali razredi. Ne vise od 12 ucenika po ucitelju.
A ovaj stav je nedopustiv za jednog prosvjetnog radnika, pogotovo učitelja ili nastavnika u osnovnoj školi koja je obavezna.Zoya wrote: Problem je ovdje sto je drzava odlucila da djeca sa tako tim poremecajima idu u skoli sa "normalnom" djecom i da se osjecaju da su normalni medju njima. I oni sami znaju da ne pripadaju tu ali objasni ti njihovim roditeljima da djete trebaju upisati u specijalnoj skoli, u stanju su da oci iskopaju. Zaboravljaju da u obicnoj skoli nisu ucitelji kompetentni (nemaju specijalnu pedagogiju pa da znaju kako ce dijete zastititi ili ti mu dati ono sto je djetetu potrebno).
...svako je dijete posebno i drugačije na svoj način; da li su i nadarena djeca, djeca sa PPLalena wrote:Mislim da nije diskriminacija prihvatiti cinjenicu da sva djeca nisu ista i da ne mogu podjednako funkcionisati u istim uslovima.
Ne radi se tu o "etiketiranju" tipa normalnih i nenormalnih, nego o pruzanju najboljih uslova toj istoj djeci. U jednom prosjecnom odjeljenju od dvadesetak ucenika, pitanje je koliko paznje i pomoci moze uciteljica pruziti djetetu sa posebnim potrebama?!
Nisam ni za totalno razdvajanje, ovako se djeca uce empatiji, nego mislim da bi bila optimalna opcija postojanja neke vrste "asistenta" za tu djecu, posebno za teze bolesnu, dodatnih casova, instrukcija - i time mislim na svu djecu koja odudaraju od prosjeka, i one sa visokim IQ - oni mozda nemaju problema sa ucenjem, ali imaju sa socijalizacijom.
Jedina djeca koju bih ja izdvojila su ona agresivna. To su za mene "problematicna" djeca i niko me ne moze ubijediti da ima nekog dobra u tome da jedno takvo dijete maltretira dvadeset drugih.
Čak i da ne dodje do težih povreda, sta sa psihickim posljedicama?
Skola mora imati bolje mehanizme rjesavanja takvih problema i pomaganja toj istoj djeci. Ne mogu shvatiti da nemaju nikakav autoritet i da se moraju oslanjati na "dobru volju" roditelja da li ce odvesti dijete dr. ili ne?!
Nazalost, ponekad preskoci i par generacija, i tu onda nema pomoci.poštivanje autoriteta i odnos prema istom, djeca treba da uče i kroz odnos sa roditeljima, što priznajmo zna izostati;
Ne etiketiram tebe kao nesposobnu. Nigdje to nisam napisala jer uopšte ne govorim o tebi, lično, nego kritikujem tvoj stav.Zoya wrote:Jedno pitanje za tebe , Jelena? Jesi li imala ucenika sa ADHD(eng. Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) ? Ako nisi, nema potrebe da se uzdizes i da nas etiketiras kao nesposobne da odradjujemo svoj posao. Dakle dijete sa takvim (slobodno cu ga nazvati) poremecajem, je izuzetno tesko imati u razredu. Navest cu ti primjer, jedan od primjera recimo danas, ulazi taj djecak u ucionici i bez pardona udara dvojicu po glavi dok nije sjeo na svoje mjesto. Onako ih usputno udari da bi privukao paznju. Djeca naravno briznula u plac jer ne razumiju zbog cega ih ovaj udara a on mrtav hladan ni ne zeli da ih pogleda a daleko od toga da im se izvini. Dakle od samog pocetka dana ja vodim borbu sa dvojicom takvih. Imaju svoju asistenticu koju na primjer ujedaju, udaraju i zena je vise na bolovanju nego sto je na poslu jer ne moze da podnese tako nesto. Ti asistenti koje ti spominjes su(barem ovdje) osobe koje vecinom imaju nesto malo pedagogije i nista vise i valja im se izboriti sa takvom djecom. Da se vratim na djecaka ponovo. Taj djecak i ja imamo svakodnevne dogovore (ciljeve) koje se moraju ispostovati u protivnom mu se oduzima ono sto najvise voli(na primjer da bude vani). Dok su danas sva ostala djeca bila vani ja i on smo vjezbali po stoti put kako se treba ophoditi prema drugima. Pa je na kraju pozeleo da se sam izvini ovoj dvojici. Ovo je borba svakodnevna i ja rijetko kad mogu da odrzim cas a da je sve kako treba od njih dvojice. Spominjes djecu sa downovim sindromom i sl. Ja bih recimo imala desetoro takvih nego ovakvih(sad bez navodnika). Zbog ovo dvoje je u prvom razredu djevojcica bila toliko maltretirana da su je roditelji morali prebaciti u drugoj skoli.
Da se opet ogradim, ja nemam specijalnu pedagogiju pa da znam sa takvom djecom. To nije nesto sto prolazi,to je tako konstantno i zalosno je da cijeli razred trpi zbog takvih ucenika. Zbog toga i kazem da su takvu djecu treba plasirati u specijalnim skolama gdje ce im se maksimalno pomoci, gdje je tim psihologa, specijalnih pedagoga sa njima i koji tacno znaju kako im se pribliziti.
Ne navodi mi primjere natprosjecno inteligentne djece, ovdje pricamo(barem ja) o djeci sa potrebama koje sam ja navela.
Zoya wrote:
4 čas - nauka- solarni sistem.

Nije ovo loše mogu ti rećiLalena wrote:Hmmmm, meni se vise svidja ideja uvodjenja osnova programiranja u osnovne skole, nego astronomije...
http://www.info.ba/novosti/8076/donacij ... lama-u-bih
http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=297375

Tvoj entuzijazam je za svaku pohvaluZoya wrote:...
fascinira da je za promjenu bilo potrebno samo da jednom nastavniku bude stalo do posla koji radipetunija wrote:http://www.6yka.com/novost/120745/kreat ... -ucionicu-
Kažu genijalna rješenja su uvijek jednostavna rješenja
A sretna okolnost da je još čak dvoje pristalo da učestvuje u tomewewa wrote:fascinira da je za promjenu bilo potrebno samo da jednom nastavniku bude stalo do posla koji radipetunija wrote:http://www.6yka.com/novost/120745/kreat ... -ucionicu-
Kažu genijalna rješenja su uvijek jednostavna rješenja![]()
kamo srece da je vise ovakvih...
premalo. a ako i imaju, onda je to obicno uredjeno u okviru nekakvog projekta, rijetko je pozicija stalna...VladaFBiH wrote:jedno pitanje: Koliko škola u KS ili u BiH uopšte imaju psihologe (ne mislim na ono nakaradno zvanje pedagog-psiholog ili tako nešto što nema veze sa psihologijom)?