Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
-
Satori
- djevojka bez imena
#52 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
To si dobro rekao 'OCITA' , ali osim 'citanja' treba ga uzeti, lab obraditi itd, u nekoj normalnoj zemlji i to bi islo sistemom 'hoces odmah il' sad' ali avaj u Bosni smodetroit-mercy wrote:Taj bris o kome pricas se ocita za par minutadjevojka bez imena wrote:Po pravilu, ne bi se smio propisati antibiotik bez uradjenoog nalaza tj brisa grla ili nosa itd da se vidi da li je inflamacija uzrokovana bakterijom i kojom ili virusom. Nasi ljekari se uglavnom oslanjaju na iskustvo i procjenu pa odmah daju odredjeni antibiotik, jer bris traje da se uradi a dijete za to vrijeme trpi, a pocesto roditelji djecu dovedu kad se bolest vec razvila pa i nema vremena da se ceka nalaz.
joj sto nisam doktor.
- Alfons Kauders
#53 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
Znaci sad su nam i doktori problem?
Eto Sebije i Torabija pa nek vas lijece.
Dakle vama hodzini zapisi, a doktorima 5500 eura mjesecno u Njemackoj. Posteno?
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#54 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
Ja sam imao nekih iskustava sa UKC Tuzla ove godine i nisam mogao vjerovati na kakvu sam profesionalnost i ljubaznost naisao. Kao da je u Svicarskoj, od sesetre do hirurga, tako da nesto kontam mozda su predrasude u pitanju a ponekad i pacijenti.
- djevojka bez imena
#55 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
mallory wrote:Ja sam i iznijela svoje subjektivno mišljenje-saslušavši samo jednu stranu priče. Ali i dalje stojim da je sistem "zakazao", da su ljekari u primarnoj zd.zaštiti preopterećeni. I na dalje, uvijek insistiram na imenima. Navedena dr ima ime i prezime, i ima šefa i iznad šefa šef- bujrum žalite se. Dosta je više piskaranja po internetu o nekim tamo ljekarima koji griješe, ubijaju, itd. Treba ih prozvati imenom i prezimenom i žaliti se na njih, kako njihovim nadležnim, tako i pravosudnim organima.djevojka bez imena wrote:@mallory
opravdavati dr u pomenutom slucaju najblaze receno je subjektivno, nikakav razlog za ad hok dijagnozu nije manjak vremena, u takvim slucajevima da se pacijent uputiti specijalisti uz prethodno uradjen nalaz kks, a migrena je sirok pojam,da bi ju dijagnosticirao ljekar opce prakse.
Nadalje, direktorica KCUS-a će jedva dočekati žalbe na ljekare sa KCUS-a. Treba iskoristiti njenu navodnu želju da iz korijena nešto promjeni.
Malorija duso ti opet tjeras pricu koja nema veze s ovim sto sam ja pisala, ne kazem da neke stvari nisu takve naoko, ali nemaju veze s mojim postom tako da ti replika veze nema.
satori lijepo kaze da je bila kod dr opce prakse-citaj:Dom zdravlja-JU Domovi zdravlja koji nemaju veze s gospodjom kraljicom KCUS-a,tako da u datom slucaju nema svrhe istoj se zaliti. Od tebe kao 'subjektivne' ocekuje se egzaktna replika na egzaktnu situaciju ili bar objektivitet u smgslu humanoistickog poziva koji naslucujem.
Treba biti realan pa priznati da je dr u slucaju Satori jako zabrljala, ako si ljekar ne trebam ti ja to objasnjavati
svako dobro i ego malo pod noge o ljekari, pa ce nam svima bit' boljd
-
aratet
#56 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
Zavisi otprilike i od ljudi, na kog naletis od doktora, ja sam na UKC Tuzla u 90% slucajeva naisao na ljubaznost za 10.Slo Burner wrote:Ja sam imao nekih iskustava sa UKC Tuzla ove godine i nisam mogao vjerovati na kakvu sam profesionalnost i ljubaznost naisao. Kao da je u Svicarskoj, od sesetre do hirurga, tako da nesto kontam mozda su predrasude u pitanju a ponekad i pacijenti.
- Dozer
#57 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
Hajte da se vise ne lazemo i ne ublazavamo odron u medicini u KS (a i sire).
1. U KS vise skoro i nema doktora. Kada kazem "doktora", mislim na ljude koji imaju bar 10 godina radnog iskustva, koji znaju sta rade, i koji zaista znaju lijeciti. Pod doktorima nikako ne podrazumijevam ove balave koji ni specijalizacije nisu zavrsili, fakultete jesu na vec svima poznate nacine (koverta, stela, familija, stranka), a poceli su raditi preko kojekakvih familijarno-stranackih stela. Nazalost, ali ovi mazlumcici su toliko nadobudni da je tesko povjerovati kako se napuhano ponasaju... Pravi ćurani, a u glavi suplji k'o crkveno zvono...
2. Mislim da u KS danas vise nema ni jednog jedinog doktora koji je kvalitetan dijagnosticar. Lazem - ima ih jos par, i bukvalno se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Naravno, doci do njih je slicno pokusaju hvatanja zeca koji se nalazi na 50m ispod nas, a mi na njega skacemo bandzi s uzetom do 30m...
3. Od dolaske Sebije na celo UKC, koja realno jeste naslijedila ogromne dugove od stranackog pajde Gavrana, stvari se, sto se tice zdravstvenih usluga, ne poboljsavaju ni za milimetar. Zapravo, sve ide strmoglavo niz liticu. Ne vise ni nizbrdicu, nego bas liticu. Vertikalnu. Zena tvrdi da je za godinu dana prepolovila dugovanja UKC-a, sto vjerovatno jeste, ali ne kaze na koji nacin je to "postigla" - tako sto je obustavila nabavku skoro kompletnog medicinskog materijala za UKC. To je dovelo do trenutnog stanja u kojem na UKC nemaju nikakvih lijekova (Analgin i Garamicin su maltene sve sto imaju), nemaju repromaterijala (rukavice, konci, itd.), itd.
Ali, zato je vrlo efikasno uspjela rastjerati sve iole kvalitetne doktore... Specijalizanti u kolonama odlaze u Sloveniju, Austriju i Njemacku, gdje ih objerucke prihvataju... Zavela je strahovladu, baziranu na ledjima pozicije muza, u kojoj je najbitnije jel' ko izasao da zapali cigaru, jel' zakljucao vrata klinike, itd.
Drugim rijecima, zena se uopste ne bavi medicinom i unapredjenjem medicinskih usluga, nego se ponasa kao koordinator logistike...
Zaista je zalosno vidjeti, a sto sam gledao prije neki dan, kako joj covjek iz obezbjedjenja rukama cisti snijeg s Mercedesa (dzip, logicno, od 100-injak K), parkiranog ispred DIP-a. Ono... FUJ! Dno dna...
1. U KS vise skoro i nema doktora. Kada kazem "doktora", mislim na ljude koji imaju bar 10 godina radnog iskustva, koji znaju sta rade, i koji zaista znaju lijeciti. Pod doktorima nikako ne podrazumijevam ove balave koji ni specijalizacije nisu zavrsili, fakultete jesu na vec svima poznate nacine (koverta, stela, familija, stranka), a poceli su raditi preko kojekakvih familijarno-stranackih stela. Nazalost, ali ovi mazlumcici su toliko nadobudni da je tesko povjerovati kako se napuhano ponasaju... Pravi ćurani, a u glavi suplji k'o crkveno zvono...
2. Mislim da u KS danas vise nema ni jednog jedinog doktora koji je kvalitetan dijagnosticar. Lazem - ima ih jos par, i bukvalno se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Naravno, doci do njih je slicno pokusaju hvatanja zeca koji se nalazi na 50m ispod nas, a mi na njega skacemo bandzi s uzetom do 30m...
3. Od dolaske Sebije na celo UKC, koja realno jeste naslijedila ogromne dugove od stranackog pajde Gavrana, stvari se, sto se tice zdravstvenih usluga, ne poboljsavaju ni za milimetar. Zapravo, sve ide strmoglavo niz liticu. Ne vise ni nizbrdicu, nego bas liticu. Vertikalnu. Zena tvrdi da je za godinu dana prepolovila dugovanja UKC-a, sto vjerovatno jeste, ali ne kaze na koji nacin je to "postigla" - tako sto je obustavila nabavku skoro kompletnog medicinskog materijala za UKC. To je dovelo do trenutnog stanja u kojem na UKC nemaju nikakvih lijekova (Analgin i Garamicin su maltene sve sto imaju), nemaju repromaterijala (rukavice, konci, itd.), itd.
Ali, zato je vrlo efikasno uspjela rastjerati sve iole kvalitetne doktore... Specijalizanti u kolonama odlaze u Sloveniju, Austriju i Njemacku, gdje ih objerucke prihvataju... Zavela je strahovladu, baziranu na ledjima pozicije muza, u kojoj je najbitnije jel' ko izasao da zapali cigaru, jel' zakljucao vrata klinike, itd.
Drugim rijecima, zena se uopste ne bavi medicinom i unapredjenjem medicinskih usluga, nego se ponasa kao koordinator logistike...
Zaista je zalosno vidjeti, a sto sam gledao prije neki dan, kako joj covjek iz obezbjedjenja rukama cisti snijeg s Mercedesa (dzip, logicno, od 100-injak K), parkiranog ispred DIP-a. Ono... FUJ! Dno dna...
- turbofolk
#58 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
Nažalost ovo je u većini slučajeva bolno tačno. Čast izuzecima. Kontam da pod "tek onako ide kod doktora" misliš da ide samo sa uredno ovjerenom knjižicom. Ne nosi ni kovertu, ni kesu, nit je jaran s tim i tim na klinici, ni s doktorom, ni s bilo kim.muminovic wrote:Osoba koja ide tek onako kod doktora u BiH je prepustena na milost ili nemilost.
Malo zbunjuje kad napišeš "tek onako ide kod doktora". Reko bi čojk da ide kod doktora iz zajebancije.
- mallory
#59 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
djevojka bez imena wrote:mallory wrote:Ja sam i iznijela svoje subjektivno mišljenje-saslušavši samo jednu stranu priče. Ali i dalje stojim da je sistem "zakazao", da su ljekari u primarnoj zd.zaštiti preopterećeni. I na dalje, uvijek insistiram na imenima. Navedena dr ima ime i prezime, i ima šefa i iznad šefa šef- bujrum žalite se. Dosta je više piskaranja po internetu o nekim tamo ljekarima koji griješe, ubijaju, itd. Treba ih prozvati imenom i prezimenom i žaliti se na njih, kako njihovim nadležnim, tako i pravosudnim organima.djevojka bez imena wrote:@mallory
opravdavati dr u pomenutom slucaju najblaze receno je subjektivno, nikakav razlog za ad hok dijagnozu nije manjak vremena, u takvim slucajevima da se pacijent uputiti specijalisti uz prethodno uradjen nalaz kks, a migrena je sirok pojam,da bi ju dijagnosticirao ljekar opce prakse.
Nadalje, direktorica KCUS-a će jedva dočekati žalbe na ljekare sa KCUS-a. Treba iskoristiti njenu navodnu želju da iz korijena nešto promjeni.
Malorija duso ti opet tjeras pricu koja nema veze s ovim sto sam ja pisala, ne kazem da neke stvari nisu takve naoko, ali nemaju veze s mojim postom tako da ti replika veze nema.
satori lijepo kaze da je bila kod dr opce prakse-citaj:Dom zdravlja-JU Domovi zdravlja koji nemaju veze s gospodjom kraljicom KCUS-a,tako da u datom slucaju nema svrhe istoj se zaliti. Od tebe kao 'subjektivne' ocekuje se egzaktna replika na egzaktnu situaciju ili bar objektivitet u smgslu humanoistickog poziva koji naslucujem.
Treba biti realan pa priznati da je dr u slucaju Satori jako zabrljala, ako si ljekar ne trebam ti ja to objasnjavati![]()
svako dobro i ego malo pod noge o ljekari, pa ce nam svima bit' boljd
Bezimena, dušo nečija- nadam se, molim te pojasni mi pojam humanoistični. Drugo, ja sam rekla da bih ja lično tražila drugo mišljenje. Treće, direktoricu KCUS-a sam navela kao primjer jer su se mnogu žalili na ubice i kasapine iz navedene ustanove. Moje subjektivno mišljenje-egu nema mjesta u medicini, a ni u bilo kojoj drugoj profesiji. Dok vi budete piskarali po forumima o nekim tamo ubicama koji su po profesiji ljekari-a ne prozivali iste imenom i prezimenom- od toga nema ništa. A bolje će nam svima biti kad preuzmemo odgovornost za ono što se dešava oko nas-jer smo mi direktni učesnici svega toga.
- otherside
#60 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
i ti si bas povjerovao iste sekunde da fizioterapeut koji te masira poznaje bolje anatomiju od specijaliste radiologa koji je ocitao snimak?Hakiz wrote: Mojoj mami tehničar na fiziklanoj terapiji govori koji glupan je pisao nalaz njenog snimka. Pokazuje joj na snimak i kaže, evo ovo ovdje je problem koji trebamo rješavati (pritisak na nerve i timebolovi i problemi u pokretima ruke), a na nalazu piše da snimak ne pokazuje nikakve promjene.
cisto radi lakseg shvacanja da pojasnimo:
fizioterapet- srednja strucna sprema fizioterapeutskog smjera
radiolog-visoka strucna sprema-medicinski fakultet+zavrsena specijalizacija iz radiologije
i onaj drugi (zaboravih nick) ljepse je njemu zvucalo ono sto rece farmaceut nego ljekar. naravno, misljenje farmaceuta je sigurno mjerodavnije i strucnije od misljenja ljekara
dobro neko rece, ne trebaju ovdje ljekari. torabi, travari, bioenergicari, ... to nama treba, ljekari svakako nemaju pojma.
i trebaju ljudi otici vani pa ce biti dobro i njima i pacijentima.
-
Hakiz
#61 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
Ne rekla-kazala. Kao što sam napisao, iskustva i posljedica. Doduše, ni ja nisam vjerovao da se neke stvari dešavaju dok ih nisam doživio. Nadam se da ti nećeš na takav način promijeniti mišljenje.mallory wrote:Znači nikakvo medicinsko znanje, već 'rekla - kazala'.
-
Hakiz
#62 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
Ni ja ne volim kada neko ocrnjuje moju profesiju bez obzira na to kakvo mišljenje imam o svojim kolegama. Mi se između sebe svađamo, ali pred drugima jedni druge branimo. Vrana vrani oči ne vadi.
Tako da razumijem slične postove.
Tako da razumijem slične postove.
- kockica_kockica
#63 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
Svi sve znaju...
Problem je ako ti treba doktor jer se ne osjecas dobro i nazoves za termin bitno je li to danas sutra ili za 15 dana ili mjesec dana...
Ako se radi o malignim bolestima puno je cekati na neki nalaz 3 dana a ne u nasem slucaju ljudi cekaju po 3 i vise mjeseci...
Sa porodicnom medicinom kao nacinom lijecenja smo dobili to da te doktor kojem nisi na listi nece primiti a ako kojim slucajem potrefis svog doktora i dodjes dva sata prije kraja radnog vremena ona/on ti kazu da si dosla prekasno...
Napravili su kult od narucivanja i prepisivanja terapije koja se uzima dugorocno... moze to bolje i efikasnije... ne mora se narucivati svaki mjesec za terapiju... elektronski se salju recepti u apoteku.
Ne daj Boze ici u bolnicu.. ako nemas pare sad ne mozes ni na operaciju jer moras platiti repromaterijal... covjek koji ima 300 KM penzije ili 500 KM plate nema nekih 1000 KM za repromaterijal a bolest ne mozes staviti na cekanje. Zar ne?
A da ne kazem da jos uvijek imamo obe knjizice i svaki mjesec ljudi stoje u uredu za ovjeru. Sve se to moze i bez salter osoba elektronski. Neki imaju elektronske knjizice pa ispade da je to neka privilegija a ne pravo.
Doktori odlaze mozda iz razloga sto su dobri u svom poslu mozda nisu. Mozda odlaze iz razloga sto Sebija radi to sto radi mozda i ne... ne znam... sve sto procitam i cujem stavljam na vagu jer nikome vise ne vjerujem... kako doktor moze reci da te nece primiti ako si bolestan?
Svi znamo da je zdravstvo na jako losem glasu. Mozda Sebija smanjuje dug UKCa ali zasigurno je to preko ledja bolesnika... i kroz vrlo losu uslugu koju ruku na srce mi sami placamo...
-
palermo
#64 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
Treba razlikovati dvije stvari. Jedna je zdravstveni sistem a druga je kvalitet doktora. Zdravstveni sistem je u kolapsu i nažalost on će i dalje biti i kolapsu. Prevashodno kada govorimo o javnom zdravstvu (a mislim da o njemu govorimo). Naravno neke stvari mogu i trebaju biti bolje, ali mi imamo jedan generalni problem, a to je da smo siromašna zemlja. U svim siromašnim zemljama ( a bogami i u pokojoj bogatijoj) javno zdravstvo je na niskim granama. Zdravstvo je jednostavno skupo.
Što se tiče kvalitete ljekara, uvjeren sam da je to jedna od rijetkih oblasti u kojoj mi kako tako držimo korak sa svijetom. Naši ljekari su dobri ( ne svi, naravno), druga je opet stvar da li ih sistem motivira na neprestano usvaršavanje, kvalitetan rad ili mi i dalje preferiramo uravnilovku kao način života i rada.
A odlaze u inostranstvo zato što mogu i što su tamo bolje plaćeni. Mada ja generalno ne mislim da će nedostatak ljekarskog kadra u budućnosti biti neki posebno veliki problem. Reprodukujemo mi dovoljno kadra, a oni najbolji ipak još ne odlaze iz ove zemlje, jer i rad u ovoj zemlji pokatkad ima svojih prednosti. Ako si uspio dostići određeni nivo.
Što se tiče kvalitete ljekara, uvjeren sam da je to jedna od rijetkih oblasti u kojoj mi kako tako držimo korak sa svijetom. Naši ljekari su dobri ( ne svi, naravno), druga je opet stvar da li ih sistem motivira na neprestano usvaršavanje, kvalitetan rad ili mi i dalje preferiramo uravnilovku kao način života i rada.
A odlaze u inostranstvo zato što mogu i što su tamo bolje plaćeni. Mada ja generalno ne mislim da će nedostatak ljekarskog kadra u budućnosti biti neki posebno veliki problem. Reprodukujemo mi dovoljno kadra, a oni najbolji ipak još ne odlaze iz ove zemlje, jer i rad u ovoj zemlji pokatkad ima svojih prednosti. Ako si uspio dostići određeni nivo.
-
Satori
#65 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
Ogromna svota novca se svaki mjesec izdvaja iz džepova poreznih obveznika za zdravstvo. Zdravstveni radnici se znaju žaliti na pacijente oboljele od zloćudnih bolesti i njihove skupe tretmane, no zaboravljaju na činjenicu da se ne liječe svi (ili bar ne na teret ZZO) već dosta njih/nas plaća umjesto participacije i loše usluge u DZ, raznorazne nalaze i preglede u privatnoj praksi.
Dakle, rješenje za veće plate zdravstvenim radnicima: veće poreske kontrole i plaćanje doprinosa (a ne samo na minimalac).
A Avamigran ti slobodno gutaj kao bombonice kad te glava boli. Čuj, pokazao se dobar. Konje obara.
Dakle, rješenje za veće plate zdravstvenim radnicima: veće poreske kontrole i plaćanje doprinosa (a ne samo na minimalac).
Tako je. A i teta farmaceutkinja koristi Schaumu. I sluša Dinu Merlina. I lijepo joj stoji crvena odjeća, pa mi je zato draža od bivše porodične ljekarice.otherside wrote:i onaj drugi (zaboravih nick) ljepse je njemu zvucalo ono sto rece farmaceut nego ljekar. naravno, misljenje farmaceuta je sigurno mjerodavnije i strucnije od misljenja ljekarabtw, avamigran je lijek koji se uzima po potrebi i pokazao se kao dobar i za neke oblike nemigrenskih glavobolja.
A Avamigran ti slobodno gutaj kao bombonice kad te glava boli. Čuj, pokazao se dobar. Konje obara.
- otherside
#66 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
rjesenje za sistem je da svako dobije svoje pare (koje mu se odbijaju od plate za zdravstveno osiguranje) pa nek kupuje sta mu se svidja... ha magnet ha rtg
a mozemo i kod teta u apoteKi zavrsavati pos'o
-
Hakiz
#67 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
Osobi skoro 4 godine ne mogu da ustanove zašto kašlje. Raspon ljekarskih mišljenja je od alergije preko svega mogućeg organskog, pa do psihosomatskih problema, OKP itd. I u skladu sa tim razne terapije, odoba je gutala i još guta tablete od alergijskih do diazepama i sličnih, maže kreme, itd. I ništa ne pomaže. A niko definitivo nije utvrdio o čemu se radi. Da li je problem u tijelu ili je u psihi.otherside wrote:rjesenje za sistem je da svako dobije svoje pare (koje mu se odbijaju od plate za zdravstveno osiguranje) pa nek kupuje sta mu se svidja... ha magnet ha rtg![]()
Pa makar nema lijeka, ali niko da barem kaže to je to i za to nema lijeka.
Pazi, skoro 4 godine. Gdje se to znanje i dijagnostičke sposobnosti naših ljekara kriju 4 godine?
Samo jedan od nekoliko primjera u mojoj bliskoj okolini.
- MisterNo1
#68 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
Grešiš u razmišljanju, niko nije rekao, bar ne ja, da su doktori nestručni. Ima ih extra, međutim...hmmm...evo o čemu je reć.Alfons Kauders wrote:Znaci sad su nam i doktori problem?![]()
Dete mi je imalo dve inhalacije pred novu godinu. Sredu i četvrtak u petak 30.12 smo naručeni na kontrolu, u 15.30 dolazim na dečije nigde nikoga. Navratimu u opštu radi informacije i sestrice na kartoteci nas zadrže nebi li sina pregledao doktor koji se nalazi na odelu. Čekali smo bogami dobrih 10 min. i kada je već došao, u ordinaciji, počeo je da negoduje kako to nije posao za njega jer on nije pedijatar. Čak i posle mog objašnjavanja nastavio je nabrajati neke izgovore i praviti grimase. Već tada mi je pukao film i na njegovo "da on nije pedijatar" sam odgovorio da on prvo nije čovek a onda ni doktor a kamoli pedijatar. Rekao sam mu da on neće pregledati moje dete i neka ih je sram, jer da sam im doveo mačku ili psa pregledao bi ga a ne bolesno dete. Ljut kao ris sam uzeo dete i izašao na hodnik.
Mislim da doktori gube smisao svog postojanja i uloge u društvu.
- otherside
#69 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
ljekari za odrasle i ljekari za djecu su dva svijeta, dva sasvim razlicita posla i kompletna edukacija im je odvojena bez puno dodirnih tacaka.
nas "sjajni" sistem je omogucio da se poslovi "odradjuju" traljavo i bez logike.
ja licno ne bih bila sretna da mi dijete pregleda npr. internista (adultni) pa makar bio i vrhunski, prije bih se zadovoljila osrednjim pedijatrom.
nije lijepo svoje frustracije izrazavati pred pacijentima (mislim na tog doktora), nije dobro uopce frustracije istresati bilo gdje al' razumijem frustraciju kad te tjeraju da radis nesto sto nije tvoj posao i ne osjecas se adekvatnim.
shvatila bih da se takve stvari desavaju u nekom manjem mjestu gdje se mora improvizovati jer nema kadra ali ako se radi o sarajevu, onda je sramota.
nas "sjajni" sistem je omogucio da se poslovi "odradjuju" traljavo i bez logike.
ja licno ne bih bila sretna da mi dijete pregleda npr. internista (adultni) pa makar bio i vrhunski, prije bih se zadovoljila osrednjim pedijatrom.
nije lijepo svoje frustracije izrazavati pred pacijentima (mislim na tog doktora), nije dobro uopce frustracije istresati bilo gdje al' razumijem frustraciju kad te tjeraju da radis nesto sto nije tvoj posao i ne osjecas se adekvatnim.
shvatila bih da se takve stvari desavaju u nekom manjem mjestu gdje se mora improvizovati jer nema kadra ali ako se radi o sarajevu, onda je sramota.
- djevojka bez imena
#70 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
MisterNo1 wrote:Grešiš u razmišljanju, niko nije rekao, bar ne ja, da su doktori nestručni. Ima ih extra, međutim...hmmm...evo o čemu je reć.Alfons Kauders wrote:Znaci sad su nam i doktori problem?![]()
Dete mi je imalo dve inhalacije pred novu godinu. Sredu i četvrtak u petak 30.12 smo naručeni na kontrolu, u 15.30 dolazim na dečije nigde nikoga. Navratimu u opštu radi informacije i sestrice na kartoteci nas zadrže nebi li sina pregledao doktor koji se nalazi na odelu. Čekali smo bogami dobrih 10 min. i kada je već došao, u ordinaciji, počeo je da negoduje kako to nije posao za njega jer on nije pedijatar. Čak i posle mog objašnjavanja nastavio je nabrajati neke izgovore i praviti grimase. Već tada mi je pukao film i na njegovo "da on nije pedijatar" sam odgovorio da on prvo nije čovek a onda ni doktor a kamoli pedijatar. Rekao sam mu da on neće pregledati moje dete i neka ih je sram, jer da sam im doveo mačku ili psa pregledao bi ga a ne bolesno dete. Ljut kao ris sam uzeo dete i izašao na hodnik.
Mislim da doktori gube smisao svog postojanja i uloge u društvu.
Bio narucen i kad si dosao ljekara nema? Ako si dosao u toku radnog vremena iste minute si trebao insistirati da gosp/gdju kod koje si narucen zovu natrag na posao. A dr opce prakse je u pravu, on moze i treba u takvoj situaciji pregledati dijete ali ti se ne moxes u cjelosti osloniti na njegov nalaz jer je stvarno velika razlika lijeciti djecu i odrasle, ne postoji uzalud pedijatar, neonatolog itd
@mallory
kad sam rekla da kod tebe naslucujem humanisticki poziv mislila sam na to da si med. struke. Humanistickim pozhvom tj naukom u tradicionalnom.smislu, smatra se upravo ta struka, naravno zanemarit cemo da su poslije varijacije ubile tradiciju pa se sad svasta trpa pod 'humanizam'.
-
julisiz es grant
#71 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
Jesu li u matičnoj zemlji postavljača teme doktori izgubili pojam o svojoj profesiji?
- MisterNo1
#72 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
BiH je moja domovina. Zašto me to pitaš?
-
sokkia
#73 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
Najveći problem u našem zdravstvu je upravljanje fondovima zdravstvenog osiguranja!Tačka.
Ima tu još bezbroj detalja i finesa ali rak rana je to što novac namjenjen pacijentima i doktorima troše razni uhljebljeni nehljebovići i njime raspolažu.
Kad bi narod znao npr. kako, ko i na koji naćin troši srestva zdravstvenog osiguranja u SB kantonu istog trena bi podigao revoluciju. To su tri direktora, tri sekretarice, tri savjetnika, tri kancelarije, tri službena auta sa neogranićenom potrošnjom goriva, tri mobitela sa neogranićenom potrošnjom itd.
Ima tu još bezbroj detalja i finesa ali rak rana je to što novac namjenjen pacijentima i doktorima troše razni uhljebljeni nehljebovići i njime raspolažu.
Kad bi narod znao npr. kako, ko i na koji naćin troši srestva zdravstvenog osiguranja u SB kantonu istog trena bi podigao revoluciju. To su tri direktora, tri sekretarice, tri savjetnika, tri kancelarije, tri službena auta sa neogranićenom potrošnjom goriva, tri mobitela sa neogranićenom potrošnjom itd.
-
bumerangss
#74 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
Satori wrote:Iskustva i posljedica.mallory wrote:
Na osnovu čega ti zaključuješ da li je neko dobar dijagnostičar? Da li je to na osnovu interneta ili validnog medicinskog znanja kojeg si stekao na fakultetu i tokom specijalizacije? Ako je na osnovu ovog drugog, na tu temu možemo diskutovati. A za sve ostalo-svaki komentar je suvišan.
Znači nikakvo medicinsko znanje, već 'rekla - kazala'.[/quote]
Mogul' ja navesti svoj primjer? Svaka slicnost sa stvarnim likovima je namjerna i istinita.
Nakon glavobolje koja me danima nije popustala, odem na pregled kod dr. opce prakse. Zena starija, 50tak godina, nije balavica tek sa fakulteta.
Dobar dan - dobar dan. Sto ste dosli?
Kazem ja njoj da me glavobolja drzi par dana i ne popusta.
Imate li neke clanove porodice koji boluju od migrene? Posebno sa majcine strane?, pita ona.
Mamine dvije tetke su imale migrenu, kazem ja.
E imate je i vi. To vam je ta genetika... Dat cu vam tablete, dovidjenja i prijatno...
Ja sam receptom na kojem nesto pise sto ne mogu procitati u apoteku, kod tete apotekarke koju poznajem. Pruzam recept.
Ko ti je i zasto propisao Avamigran? pita ona.
Doktorica opce prakse.
Zena se ibreti. Kaze, "I tek tako ti dijagnosticirala migrenu? I ni manje ni vise nego odmah Avamigran, koji ostecuje kicmenu mozdinu? Je li ti bar izmjerila tlak?"
Pa nije, fakat.
Imala sam povisen pritisak. 130/80. Inace mi je normalan 100/50.
Sad mi Mallory molim te reci trebamo li svi zavrsiti medicinu pa da shvatimo da nam je neko ko nas lijeci tezi supljak? Trebas li zavrsiti automehanicarski zanat pa da vidis da ti auspuh zamalo ne otpada a majstor ti tvrdi da je to do mjenjaca, da je i on supljak? Je li ikad, i u cemu dovoljno nase iskustvo?[/quote]
130/80 je normalan pritisak, cak sve do 139/89 se smatra normalnim a 100/50 je snižen skoro pa opasan pred cirkulatorni šok!
-
bumerangss
#75 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?
Ne usporedivo je teži posao med sestre od nastavnika i daleko rizicniji, odgovorniji i bez obzzira na SSS trebaju imati iste plate kao nastavnici pa i profesori u srednjim školamaMantis wrote:Ako medicinska sestra treba imati 1200KM platu onda profesori i nastavnici trebaju imati 1500KM najmanje.