Pet stvari koje vas najviše iritiraju u vožnji

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Najviše vas iritira

blokiranje drugih vozača dvostrukim parkiranjem
4
10%
vožnja pod dugim svjetlima
7
18%
ubacivanje vozilom u već zagušeno raskršće
3
8%
'švercanje' vozača mimo kolone, odnosno preko reda
10
26%
promjena vozne trake bez davanja svjetlosne signalizacije
11
28%
nešto drugo..
4
10%

Total votes: 39

Bosna_E

Post by Bosna_E »

The_Fluid wrote:Statistički gledano žene su bolji vozači od muškaraca, čisto da se zna.
Zene zaista imaju manje saobracajnih nezgoda ali znaju toliko uprskat stvar (i to ne rijetko) da one ne-posredno izazovu nezgodu i odu. Nesmotreno kocenje ili prebacivanje je cesta stvar kod zena sto izazove nezgodu drugih vozila pokusavajuci da izbjegnu nju.

Škorpion-Čvrst i žestok vozač, koji lako gubi živce. Ne podnosi da ga bilo tko prestigne u vožnji, da bude "zatvoren" u koloni, te da mu itko išta prigovara. Juri zato što voli rizik, te voli voziti noću. Bira kola sjajnih boja i bučnog motora. Privlači ga uzbuđenje utrke. Sjedište se naravno mora moći prevrtati... zato što je seks neusporedivo lijep u autu! Posuđuje auto samo osobi koju voli.

Omiljeni automobili: Mercedes i BMW.

Kad mi je ovako dobar horoskop da i ja kazem ukratko o ovom.

Mrzim:
prestrojavanje i skretanje bez zmigavca
prespore vozace ispred
neispravna svijetla kocinca u auta ispred
Duga svjetla u susret i iza mene

i najvise mrzim taxiste (vecinom su to arapi i indijci koji su s kamila sjahali u auta) i vozace autobusa jer su oni ovdje pravi manijaci
(autobuse stiti zakon skoro isto kao i policijska vozila tako da to koriste na veoma bezobrazan nacin)
tataratira

Post by tataratira »

Elitni vojnik wrote: P.S. Uz duzno postovanje nije tacno da su zene bolji vozaci. Brojcano naprave manje udesa ali procentualno imaju veci omjer udesa od muskaraca.
uz dužno poštovanje samo da ti skrenem pažnju da demantuješ sam sebe u istoj rečenici
code

Post by code »

iritira me kad se neki "kako bih ga nazvao" NLO, zaleti sa nekim golf 2, ili nesto slabije od golfa i hoce da trka sa passatom 5, kad prestize u ne mogućim situacijama, kad divlja po putu, nervira me kad neko non-stop koci, nervira me kad cujem "dzigaru" iz auta,......
Stitch__

Post by Stitch__ »

ado-šampion wrote:
Bala te statistika, pa u šta ti gledaš kad voziš!? Kad je vidiš kako stisne onaj volan ko da je pojas za spašavanje, pa lagano 40 gdje je ograničenje 60, to je jedna od stvari koje me nerviraju: žene u prometu. Ima i izuzetaka koje ja poznajem ali su rijetki.
Dalje, užasno mi ide na živce spora vožnja, posebno oni vozači koji nigdje ne prelaze ograničenje. Oni su razlog mnogih udesa, jer dovode do toga da ih se treba preticat. Ja bih sve one koji voze 40-50 na ravnom gdje je ograničenje 60, oborio na vozačkom zbog spore vožnje.
Nervira me što pola vozača uopšte ne zna voziti, zbog takvih čekamo po pola sata da krenemo sa semafora. Još više me nervira kad ti isti koji nemaju pojma kažu da su ih oborili namjerno ili plate štelu pa u promet i prva krivina taj isti (ili još češće ista) naleti na nekoga nedužnog.
A ni pola instruktora, uz dužno poštovanje, ili nema pojma ili ga boli k...c što ne radi svoj posao kako treba! Kakve sam gluposti čuo i vidio od poznanika za volanom, koji su kažu to čuli ili vidjeli od instruktora, pa to je za plakat!
ti si tipichan primjer nafuranog vozaca koji bi i schumachera prestizo :roll:
svaka cast za zabranu kamionima, al ne pomislis da ima starijih ljudi koji imaju slabije reflexe i jednostavno NE SMIJU voziti brzo :roll: a to prestizanje gdje je zabrana....sve do jednom mozes :roll: a onda ces vozit samo nebeske kocije :(

sto se tice semafora, i mene je to nerviralo dok nisam otisho u zg... tek sam tad vidio koliki smo mi seljaci.... stanem na ulici da pitam ljude gdje se nalaze neke lokacije, niko ne svira, ne psuje, na semaforima isto, svi strpljivo cekaju.... a ovdje ako zbog sunca slucajno ne vidis semafor iste sekunde cim se zuto upali, odma se orkestar stvara iza tebe... zalosno :(
Fair Life

Post by Fair Life »

Kad mi se u toku voznje ptica pokenja na prednje staklo.
edu

Post by edu »

kad vozim mamu i kad mi svake 2 sekunde govori pazi ovo - pazi ono...

:D :D :D
Qler

Post by Qler »

edu wrote:kad vozim mamu i kad mi svake 2 sekunde govori pazi ovo - pazi ono...

:D :D :D

joj jeste!

Neku noc vracamo se iz gostiju i ja pricam sa njom nesto, kad ona PAZII! Meni stade srce, reko gotovo! Zakocim, naglo skripe gume, pogeldam nista! Reko sta je, kaze kreno onaj da predje cestu! Ja pogledam 100m ispred mene covjek stoji ko ukopan, 2m od trotara (ne na cesti :D )!!!!
Reko sad si mi ovo uradila i nikad vise! Lagano u 1. u 20km/h da mi se srce smiri, da se noge umire!
Da ste samo culi koji je to bio uzvik PAZI! uff, sad se prepadnem!
tataratira

Post by tataratira »

u vožnji me najviše nervira kada vozač tramvaja naglo zakoči..pas...mater

:-D
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ili kad se prestrojava, bez zmigavca... :x :D
dugi

Post by dugi »

Kad neki penzioner ili zena( cast "pojedinkama" :D ) uhvati jednu brzinu, npr 50km/h i pici tako i gdje je 90km/h i gdje je 30km/h. Valjda ne smije brze a nece da su prespori :lol:
neko iz mase

Post by neko iz mase »

tataratira wrote:
Elitni vojnik wrote: P.S. Uz duzno postovanje nije tacno da su zene bolji vozaci. Brojcano naprave manje udesa ali procentualno imaju veci omjer udesa od muskaraca.
uz dužno poštovanje samo da ti skrenem pažnju da demantuješ sam sebe u istoj rečenici
ne demantuje covjek sam sebe vec istinu kaze. procitaj recenicu jos par puta, mozda skontas sta je covjek htjeo reci
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Stitch__ wrote:
ado-šampion wrote:
Bala te statistika, pa u šta ti gledaš kad voziš!? Kad je vidiš kako stisne onaj volan ko da je pojas za spašavanje, pa lagano 40 gdje je ograničenje 60, to je jedna od stvari koje me nerviraju: žene u prometu. Ima i izuzetaka koje ja poznajem ali su rijetki.
Dalje, užasno mi ide na živce spora vožnja, posebno oni vozači koji nigdje ne prelaze ograničenje. Oni su razlog mnogih udesa, jer dovode do toga da ih se treba preticat. Ja bih sve one koji voze 40-50 na ravnom gdje je ograničenje 60, oborio na vozačkom zbog spore vožnje.
Nervira me što pola vozača uopšte ne zna voziti, zbog takvih čekamo po pola sata da krenemo sa semafora. Još više me nervira kad ti isti koji nemaju pojma kažu da su ih oborili namjerno ili plate štelu pa u promet i prva krivina taj isti (ili još češće ista) naleti na nekoga nedužnog.
A ni pola instruktora, uz dužno poštovanje, ili nema pojma ili ga boli k...c što ne radi svoj posao kako treba! Kakve sam gluposti čuo i vidio od poznanika za volanom, koji su kažu to čuli ili vidjeli od instruktora, pa to je za plakat!
ti si tipichan primjer nafuranog vozaca koji bi i schumachera prestizo :roll:
svaka cast za zabranu kamionima, al ne pomislis da ima starijih ljudi koji imaju slabije reflexe i jednostavno NE SMIJU voziti brzo :roll: a to prestizanje gdje je zabrana....sve do jednom mozes :roll: a onda ces vozit samo nebeske kocije :(

sto se tice semafora, i mene je to nerviralo dok nisam otisho u zg... tek sam tad vidio koliki smo mi seljaci.... stanem na ulici da pitam ljude gdje se nalaze neke lokacije, niko ne svira, ne psuje, na semaforima isto, svi strpljivo cekaju.... a ovdje ako zbog sunca slucajno ne vidis semafor iste sekunde cim se zuto upali, odma se orkestar stvara iza tebe... zalosno :(
Pvo, nisam nafuran, samo kad vidim kako neki koji su položili vozački voze, smuči mi se, još kad mi taj isti kaže namjerno ga oborili...
Kada se postavljaju znakovi u prometu misli se i na ljude sa slabijim refleksima! Zato si i ti sigurno negdje vidio ograničenje npr. 40, koje je pravo loše postavljeno (moglo je npr. komotno 60). Isto tako i zabrane prestizanja se nekad čine glupe. Tačno je da nekad pretičem preko pune linije, ali u krivini nikad, pa ni u blažoj.
tataratira

Post by tataratira »

neko iz mase wrote:
tataratira wrote:
ne demantuje covjek sam sebe vec istinu kaze. procitaj recenicu jos par puta, mozda skontas sta je covjek htjeo reci
u pravu si, nisam vidio da čovjek tvrdi da nisu bolji vozači
mislio sam da pokušava da dokaže suprotno, tnx
photo

Post by photo »

ima jos jedna stvar koja se strasno nervira, ato je kada subotom ili nedjeljom, tokom svadbe, neki nadobudni supak (ili njih dvojca) svojim kolima blokiraju raskrsnicu da bi kolona u svecanoj povorci prosla. joj, tada bih najradije uzeo zolju i spucao je u kola koja stoje na sred raskrsnice na neka se jeb...

a nasi nazovi policajci nemaju muda da to kazne......
photo

Post by photo »

A

neka se oni raduju, izvini, ali je meni malo seljacki blokirati glavnu raskrsnicu da bi prosao neki sandzacki supak koji ce se razvesti za godinu dana jer ce ga zena varati s tim tipom koji je blokirao raskrsnicu.

u sarajevu se takve stvari nisu desavale sve dok sandzak nije presao u svijet (sarajevo) i sa sobom prenio seljakluk, umjesto da se prilagodi urbanom nacinu zivota.

vrijedjalo te ili iritiralo ovo ili ne, svejedno mi je.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Svoju izjavu sam bazirao na osnovu istraživanja u razvijenijim zemljama. uglavnom Zapadne Evrope, a ne na osnovu par slabijih i/ili manje iskusnih vozača ženskog roda u BiH.
Statistika je na njihovoj strani, dok su u Bosni )i Hercegovini= predrasude osnova formiranja mišljenja po mnogim pitanjima pa i po pitanju: "Ko je bolji vozač: muškarac ili žena?"

Dobro je neko napisao, što se tiče Zagreba, i ne samo Zagreba, pola naših kvazi-nafuranih vozača bi palo nakon trećeg semafora tamo.

Dovoljno je u petak poslijepodne uputiti se put juga, prema Mostaru i gledati nepreglednu kolonu suludih preticanja, na mjestima koja su nama iskusnijim, po stašu i pređenim kilometrima godišnje, poznata odavno.

Ujedno većina vozača u BiH prelazi malo kilometara godišnje i malo se kreću po zemljama zapadne Evrope samim tim njihovo iskustvo je bazirano na osnovu manijakalnih "trkača", u autima sređenim u kojekakvim radionicama. Čast rijetkima.

''
Što se tiče svatova meni je to ok, nek sviraju i vesele, to je tradicija, ne samo U Sarajevu i u Bosni, nego kako Angela već napisa skoro svuda u svijetu, uz male varijacije na temu.
ace ventura

Post by ace ventura »

evo da i ja nesto dodam:
nervira me nekooperativnost vozaca! posebno kod naglog i iznenadnog kocenja kada ne prate retrovizore, a mogli bi bez problema vozacu iza pruziti jos pola metra za kocenje, dovoljno da se izbjegne udes. taj dio zakona obavezno treba mijenjati, posto niko ne stiti vozace od takvih, koji iz cista mira zakoci na sred ceste, a onda ti kriv sto si ga spucao odozada! ovo uglavnom rade taksisti. zahvaljujuci pracenju retrovizora, jednom sam spasio sigurno nekoliko zivota na obali (bez pretjerivanja), kad je frajer pokusao da se uvali kod pozorista sa cca 150km/h, da nisam prikocio, bilo bi svasta. nije mi se ni zahvalio :lol:
druga stvar koja me nervira, kada u kriticnoj situaciji vozac stane i pocne mlatariti rukama i buniti se. bez obzira ko je kriv, mislim da prvo treba izbjeci udes, a poslije stanite sa strane i svadjajte se do mile volje! tako mi je tip oduzeo prvenstvo skrecuci bez zmigavca i ja u zadnji cas skontam sta radi i pokusavam da ga obidjem, izlijecem pred autobus, a majmun stao i buni se sto ga ja obilazim s pogresne strane :x srecom, vozac autobusa je skontao situaciju i prikocio, pa sam se uspio provuci. ne vidim smisao tog stajanja i iscudjavanja :roll: izbjegli smo udes, haj'mo dalje, svakom se desi da pogrijesi...
dalje, nerviraju me trubaci. sviranjem se nista ne postize, samo se stvara napetost. meni sirena sluzi jedino da upozorim nekoga da mi ne izleti na cestu, a i tad mi treba vremena da skontam gdje se nalazi :lol:
onda, maglenjaci. za paljenje maglenjaka bez potrebe bi trebalo oduzimati dozvolu. trenutno razradjujem varijantu da prikopcam jaci blic na zadnjoj tabli, pa kad mi se kreten primakne da upalim rafalno bljeskanje, poslije toga moze samo stati pored puta dok ne progleda :x

da rezimiram u jednoj recenici: nerviraju me vozaci koji misle da su sami na svijetu

p.s. jos jedna stvar koja mi je vise smijesna nego sto me nervira, to su vozaci koji doslovno obore sjediste i onda voze iz lezeceg polozaja. volio bi da mi jedan od takvih objasni u cemu je fol, jer ne mogu da skontam taj stil voznje koji niti moze biti udoban niti ima ikakve prednosti :roll:
Zadig

Post by Zadig »

A wrote:Vise puta mi se desilo u Sarajevu, na pjesackom stanem pjesaku, a on mi pokazuje - haj' ti, ja cu poslije. Ne vjeruje jadan da nije navlakusa :D
Mozda je htio da te vidi odozada
:D
Duh sa sjekirom

Post by Duh sa sjekirom »

Njih trojica, svaki vozi, i 75konja 15 godina starih pod haubom
i ja i mojih 111 konja racunajuci i mene.

On je brz, jako brz
Gas, gas, gas uspio je pretice me, malo ga pustam, njima se vec kosa dize i svi su tu negdje oko mjenjaca, ide auto iz suprotnog smjera , ja malo nagazim, oni izostaju, znoje se, oblak crnog dima, pri kraju ih smireno pustim ispred sebe te ih opet preskocim. :D
rumenko

Post by rumenko »

ne znam 5 ali jedna je sigurna...ako visinu volana ne mozes podesiti...cura se sagne...ja se obradujem ...istom ona zvekne glavom u volan...obrni okreni nikako...a stolicu ne mogu dalje izvuci...a da ga provlacim kroz volan opasno...jer ne mogu motat...elem.... nikad dva dobra sastaviti...
putnik

Post by putnik »

1. prestojavanje bez žmigavca
2. duga svjetla - ili nepodešena svjetla
3. neisprava stop svjetla
4. sebično parkiranje
5. bijeli dim iz auspuha (nije dizla ako malo ne zacrni, ali kad troši ulja ko benzina to mi je baš bed vidjeti)
6. VW transporter kupljen od Bundes post - kad se potrefim u 16:05 iza takvog - dan mi nazadan.

7. kad papci sa VI transferzale skreću lijevo u Džemala Bijedića pa se mimoilaze sa svoje lijeve strane i ulete u klinč. I još mi papak blica kao otkud ja na njegovoj strani.
dugi

Post by dugi »

putnik wrote:1. prestojavanje bez žmigavca
2. duga svjetla - ili nepodešena svjetla
3. neisprava stop svjetla
4. sebično parkiranje
5. bijeli dim iz auspuha (nije dizla ako malo ne zacrni, ali kad troši ulja ko benzina to mi je baš bed vidjeti)
6. VW transporter kupljen od Bundes post - kad se potrefim u 16:05 iza takvog - dan mi nazadan.

7. kad papci sa VI transferzale skreću lijevo u Džemala Bijedića pa se mimoilaze sa svoje lijeve strane i ulete u klinč. I još mi papak blica kao otkud ja na njegovoj strani.
Svaka cast za stavku sedam, dok sam vozio tim putem to me je izludjivalo.
Nervira me je kad mi papcina pridje na metar iza mene, nije mu pregledno ili nema mjesta da pretice pa da me kao pozuri. Onda bih rado pritisnuo kocnicu pa da uleti u auto do prednjih sjedista, kad bih znao da cu proci neozlijedjen :D
Ubjedljivo najgore mi je kad preticem nekoga a ovaj daje gas i kao neda da ga predjes, jos ako levat ima jace auto velike su sanse da ga covjek "izduhani" u bliskom susretu sa vozilom iz suprotnog smijera. Ubice na putu :x
Prince

Post by Prince »

Kod nas je saobraćajna kultura na zavidnom nivou, ako ju poredimo sa beogradskom recimo, ili zagrebačkom. I u ostalim velikim gradovima je skoro pa i nema. Voziti kroz Istanbul je pravi doživljaj, ljudi idu najbrže što mogu, često i preko 150 km/h, autobusi piče kao da su vozači formula za volanom, a opet ti treba nekad 3-4 sata sa jednog u drugi kraj grada. Recimo od Fatiha do Crnog mora ja sam vozio 4 sata, i to uglavnom preko 80 km/h.
U Beogradu važi princip, jebo lud zbunjenog. Niko nikog ne poštuje, imate brdo kružnih tokova, koji su u principu dobri, ali morate biti jako oprezni jer njime idu sva moguća prevozna sredstva, ako se nekom žuri, on ko s poslom pređe u traku za tramvaj ukoliko je to moguće... Ma opšti belaj. U Zagrebu mi je zapalo za oko da se ljudi parkiraju na sva moguća zabranjena mjesta. Dio Ilice kojim je dozvoljeno voziti je pun parkiranih vozila po trotoaru (nogostupu:)), iako imate svakih 15 m znak da ne smijete parkirati.
Ipak, u manjim sredinama je kultura veća, jer ljudi imaju i veće živce, manje im se žuri, gužva je slabija. U Vinkovcima možete slobodno hodati i prelaziti ulicu kako god želite, svi obabezno staju pješacima. U Italiji sam to takođe vidio, dok sam u Turskoj bio svjedok gdje čovjek udari ženu i poslije toga oboje nastavljaju, on voziti, ona hodati... Kao da se ništa nije desilo.
Uglavnom, ne vidim svrhu nerviranja kad je vožnja u pitanju, jer krmaka je bilo i biće ih uvijek. Sa iskustvom skontate da ne možete protiv nekih stvari, a takođe da i vi često pravite sranja, koja druge nerviraju, slučajno ili namjerno. Neke stvari vam jednostavno postanu normalne, kao što je uvaljivanje u traku, maltretiranje policije, stajanje nasred ceste da bi neko ušao ili izašao i sl.
Prince

Post by Prince »

Takođe, treba istaći da u Sarajevu imamo jako jednostavan saobraćaj, gdje vi nakon nekoliko vožnji naučite cijeli grad napamet. Nema kružnih tokova, čudnih raskrsnica, predugih semafora (osim možda nekoliko njih, kao npr. niže Kinoteke), tako da se može uvijek Sarajevom normalno voziti. U ostalim gradovima u BiH je još jednostavnije.

Ono što ja nikad neću svariti su taksisti. Živim za dan kad ću jednog od tih debila premlatiti. Ponašaju se kao da su oni dobrotvori koji nam dopuštaju da koristimo njihove ceste. Gube živce kad ti stojiš ispred njih, dok je njima normalno da stanu gdje hoće. Za njih nema žmigavaca, nema puštanja prednosti, nema vrlo često ni ograničenja pa idu i po 80 km/h. Još su uz to jako bezobrazni, kad se samo sjetim onih debilnih štrajkova, želudac mi se okreće, od tada nikad nisam sjeo u Sarajevo Taxi, i ne bih po cijenu toga da idem pješke 20 km. Sve su to klošari koji imaju 2 ili 3 razreda osnovne škole, a čim zakuhate sa njima, odmah ih se skupi 20 da vidi šta nije ok. Fuj, gade mi se.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Prirodom posla cesto sam van Bosne i Hercegovine, no nigdje vise ljudi koji agresivno pokrecu svoja auta na raskrsnicama, i nigdje vise nestrpljivih vozaca ne vidjeh no u Bosni i Hercegovini, beskrajno pritiskanje sirene, kao da je secer u vodi, je 24-satna pojava.

Nazalost, Bosanci i Hercegovci ni izbliza nisu toliko dobri vozaci, koliko svojom agresivnoscu pokusavaju da to potvrde.
Post Reply