Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Kikibombona

#51 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by Kikibombona »

L u c i f e r wrote:@yug, stena, radosni itd

Da li bi vi nas prihvatili kao prave Srbe?
Samo ako bi slijedili primjer Nemanje Kusturice, tj. odrekli se islamskih korijena i obicaja.

Srbin - islam - srpski

Malo bi ublazilo, ali bi mrznja ostala. Nista se sustinski ne bi promijenilo.

I Bosnjaci su isti po tom pitanju, Hrvati...

Da neki Srbin postane Bosnjak, al' zadrzi pravoslavnu vjeru, nista se ne bi promijenilo. Opet bi imao problem ako pokusa ozeniti sCer Bosnjaka - muslimana, onog pravog... :D :D Puno bi vise pomoglo da bude Srbin islamske vjere, bio bi sto puta bolje prihvacen. Nema veze sto si Srbin, nas si ako si musliman.
Drvosjeca iz Dejcica

#52 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kikibombona wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
ExNihilo wrote:Ako znamo da je kod nas nacija uglavnom nusprodukt religije, onda je jasno da ne bi. Pravo pitanje je da li bi se Bošnjaci kutarisali problema kada bi se kolektivno distancirali od islama, a posljedično i od bošnjaštva.
Da ovo htjedoh napisati...četniku i ustaši je svjedno da li si atesita, komunista,, agnostik, vjernik, da li ideš ili ne ideš u džamiju...problem je mnogo dublje prirode od pukog deklarisanja. :oops:
Netacno.

Ako se zoves Obren i ides u crkvu, mozes hladno biti Bosnjak, nece biti nikakvih problema. Bio bi u rangu sa Crnogorcima i Makedoncima, a sa njima Srbi nece nikada ratovati, niti ih mrziti onako kao sto mrze Bosnjke/Albance (muslimani) i Hrvate (katolici).

Mrznja je cisto vjerske prirode. Mozes biti ateista, radikalnom Srbinu ce smetati tvoji islamski korijeni, islamski obicaji, ime,...

Cijela mrznja se temelji na islamu i Turcima.

I dobro kaze Nihilo, etnicke grupe su produkt vjere. Da odvojis vjeru od etnije, izmedju Srba, Bosnjaka i Hrvata ne bi bilo nikakve razlike. Potpuno isti narod.
Pa to sam i napisao jebem ga ja. Kada su ljude sistematski ubijali svejedno im je bilo da li si član SDA, vjernik, komunista, atesita, agnosti, svejedno ti je slijedio metak ili nož samo zbog imena. Nekima su i gače skidali da se uvjere da govore istinu kada su govorili da su iz miješanog braka, svjejedno su ubijani ako su bili obrezani. Iz ovoga proizilazi da bi bilo svejedno ako bi Bošnjaci sada rekli evo mi smo svi Srbi od sutra, problem bi ostao isti u imenima, vjeri i običajima. :oops:
L u c i f e r

#53 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by L u c i f e r »

Kikibombona wrote:

Samo ako bi slijedili primjer Nemanje Kusturice, tj. odrekli se islamskih korijena i obicaja.

Srbin - islam - srpski

Malo bi ublazilo, ali bi mrznja ostala. Nista se sustinski ne bi promijenilo.
To i ja mislim. Sjetimo se samo sudbine "poturica" u Srbiji i Crnoj Gori, kako to Njegos fino opjeva.

Valjalo bi ici ful na pravoslavlje, sa obaveznom promjenom imena i prezimena. Mozda bi i ateizam onda proso.
Kikibombona

#54 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by Kikibombona »

Pa to sam i napisao jebem ga ja. Kada su ljude sistematski ubijali svejedno im je bilo da li si član SDA, vjernik, komunista, atesita, agnosti, svejedno ti je slijedio metak ili nož samo zbog imena. Nekima su i gače skidali da se uvjere da govore istinu kada su govorili da su iz miješanog braka, svjejedno su ubijani ako su bili obrezani. Iz ovoga proizilazi da bi bilo svejedno ako bi Bošnjaci sada rekli evo mi smo svi Srbi od sutra, problem bi ostao isti u imenima, vjeri i običajima. :oops:
Tako je. Mislio sam da si otisao u drugom pravcu. :D

Emir je morao mijenjati sve. Da je bio Srbenda sa dna kace, al' da je zadrzao islamsku vjeru i kulturu, ne bi mu puno pomoglo. Tapsali bi ga po ramenu, govorili 'Srbine nas', al' bi u sebi osjecali odbojnost prema islamskom identitetu. :D To ne bi mogli pobijediti, premostiti.

Srpstvo = pravoslavlje. Sveti Sava - otac srpstva. Oduzmi pravoslavlje od srpstva i nece ostati skoro nista.

Kod Bosnjaka i Hrvata isto.
klaki

#55 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by klaki »

samo sto bi kod bosnjaka ostalo najvise.

ono sto sam ja primjetio, barem ovde u sarajevu i medju mladjom rajom, ko god je odrastao ovde nema veze kakve je vjere, je "nas" i nikad se na njeg drugacije ne gleda

a npr imao sam konverzaciju sa srbinom iz NS kaze "imamo mi vaseg ovde". ko sta kako, ispostavi se lik rodjen tu, ima muslimansko ime i sve boga pitaj kako se tu opleo, ali nit ista zna nit ikakve veze ima sa "nama" ozeljen srpkinjom... al eto opet je on "nas" u njihovim ocima
ze kalanga

#56 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by ze kalanga »

Kolinda wrote:Ne znam jeli postoji primjer i BH da se jedan Hrvat izjasnio kao nešto drugo da bi sjeo u fotelju na bilo kom nivou vlasti ,primjera kod Bošnjaka je na svakom koraku ,kod Srba znam za primjer Emila Vlajkija koji je postao odjednom Hrvat ( možda i je stvarno ali sumnjam ).
Kakav karakter čovjeka moraš biti da ćeš izbrisati svoje porijeklo i nacion.pripadnost samo da bi npr.bio vjećnik u općini za 400KM mjesečne plaće .
Nemaš potrebu sumnjati.
Čovjek je Hrvat i Jevrej. Odnosno nema ama baš nikakve veze sa srpstvom.

Što se tiče promjene nacionalnosti. Toga je bilo najviše u vrijeme popisa, pa i prije. Zbog šuški neki promjeniše nacionalnost... Nekako im je najlakše bilo izjasnit se Jugoslovenima, lijepa para se podiže, a neki su zakasnili, pa ta promjena nije donijela koristi, a sad bi da budu ono što jesu...
Lug

#57 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by Lug »

L u c i f e r wrote:Da li bi smo se mi Bosnjaci konacno kutarisali belaja izjasnivsi se kao Srbi ili Hrvati?

Ne predlazem i ne tvrdim nego otvaram diskusiju za tabirenje.

Nasi koji odu vani svakako se ubrzo presaltaju, za koju deceniju dvije. Ako ne oni njihova djeca 100%.
Sta je ta nacija i vrijedi li borbe?
Zasto je bolje biti x nacije nego y nacije?
Da li su BHS nacije stvar inata, jer svi govorimo istim u 5 deka jezikom i strancima smo svi isti?
Da li su nacije na ovim prostorima samo sjene religijske pripadnosti i sta je to donijelo hajra?

I tako... :komi:
pa pravi problemi za BiH su i poceli kad su se Bosnjaci pravoslavci i katolici poceli izjasnjavati kao bosanski Srbi odn. Hrvati.. Kako bi onda to rijesilo nas problem? :?

nabijem ih na qurac i jedne i druge, kad nismo poklekli do sada, cemu bi onda sad uopste razmisljali o tako glupoj ideji, kad smo jaci nego ikad u zadnjih sto godina.. :roll:

Nek oni se podju ponovo izjasnjavati kao Bosnjaci bilo koje vjere i to ce rijesiti sve probleme.. :thumbup:
Zgoljo

#58 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by Zgoljo »

daddy-kool wrote:
Druze Iblise,kljucaj.
bingov buraz

#59 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by bingov buraz »

Black swan wrote:krenut od najjednostavnijih stvari

usaglasiti pozdrav

dobar dan

a ne kako ste
:roll:
Moglo bi prouzrokovati manje nejasnoce ako bi u datom momentu bila noc ali u nacelu podrzavam :mrgreen:
hAZNADAR

#60 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by hAZNADAR »

Kikibombona wrote:
Tako je. Mislio sam da si otisao u drugom pravcu. :D

Emir je morao mijenjati sve. Da je bio Srbenda sa dna kace, al' da je zadrzao islamsku vjeru i kulturu, ne bi mu puno pomoglo. Tapsali bi ga po ramenu, govorili 'Srbine nas', al' bi u sebi osjecali odbojnost prema islamskom identitetu. :D To ne bi mogli pobijediti, premostiti.

Srpstvo = pravoslavlje. Sveti Sava - otac srpstva. Oduzmi pravoslavlje od srpstva i nece ostati skoro nista.

Kod Bosnjaka i Hrvata isto.
jedina karta emirovog uspjeha je mitomanija - prica o srpskim korjenima.
Sa pricom o srpskim precima i sto to eto vise ne krije - je uradio sasvim dovoljno. Moze ici i u dzamiju, klanjati sve vaktove, dati sinu ime Muhamed,.... sve je OK - samo ta prica o porijeklu je kljuc svega.

U srpskoj perspektivi jedina percepcija i jedina prizma kroz koje gledaju Bosnjake i ocjenjuju.

Trenutno smo(osim Emira) i dalje mrske poturice, izdajice vjere sto glumimo nesto i izmisljamo naciju - zbog bolne istine o porijeklu od koje bjezimo. Znaci - samo treba "priznati" - i srce im je na mjestu. :-D

Ako bolje analiziras emirov opus - u svakoj vlasti i u svakom trendu je djelovao populisticki. Kljuc uspjeha je bilo samo "priznavanje" svojih korijena.
Blek Stena

#61 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by Blek Stena »

Evo, ako te Mujo prihvati i mi cemo :-D

Odlucili Mujo i Suljo da postanu srbi.
Svratili kod nekog popa da pitaju za proceduru.
Pop im rece, momci samo preplivajte drinu i automatski ste srbi.
Dosli oni do drine i zaplivase.
Malo pomalo, Mujo prvi prepliva na drugu obalu. Suljo jedva stize do pola rijeke i poce da se davi.
Mujo brate pomagaj, zakuka Suljo!!!
Mrssssss ko ti je brat mater ti balijsku, povika srbin Mujo :D
dječak sa šibicama

#62 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by dječak sa šibicama »

bingov buraz wrote:

usaglasiti pozdrav

dobar dan

a ne kako ste
Moglo bi prouzrokovati manje nejasnoce ako bi u datom momentu bila noc ali u nacelu podrzavam :mrgreen:
Postoji i "dobro vece", mada to su sve vlaski pozdravi, koje pravi musliman ne koristi.
bingov buraz

#63 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by bingov buraz »

dječak sa šibicama wrote:
bingov buraz wrote:

usaglasiti pozdrav

dobar dan

a ne kako ste
Postoji i "dobro vece", mada to su sve vlaski pozdravi, koje pravi musliman ne koristi.
U susretu sa "Vlahom" se moze tolerisati :mrgreen:
i opusti se malo,dobronamjeran savjet
L u c i f e r

#64 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by L u c i f e r »

Blek Stena wrote:

Evo, ako te Mujo prihvati i mi cemo :-D

Odlucili Mujo i Suljo da postanu srbi.
Svratili kod nekog popa da pitaju za proceduru.
Pop im rece, momci samo preplivajte drinu i automatski ste srbi.
Dosli oni do drine i zaplivase.
Malo pomalo, Mujo prvi prepliva na drugu obalu. Suljo jedva stize do pola rijeke i poce da se davi.
Mujo brate pomagaj, zakuka Suljo!!!
Mrssssss ko ti je brat mater ti balijsku, povika srbin Mujo :D
Onda nema frke, odlican sam plivac. :evil:
L u c i f e r

#65 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by L u c i f e r »

Dusko Blaagojev Zdrale 25. Novembra 2016. at 02:19

Bosanac moze biti bilo ko,covjek ili zivotinja…npr…Medjed..
Ne prduckaj mamlazu,svi ste vi porijeklom Srbi..da je srece ucili bi i
castili islam,zivjeli sa bracom pravoslavnom u miru.
Ti i tebi slicni gledaju samo u jednom prvcu,a ni sebi nemozete pomoci
kamo li nekom drugom.
Vi ste nesrecno mrznjom otrovani prema vasim srbskim korjenima i porijeklu.
Godinama sam dolazio u Tursku gdje zive Muslimani iz Raske preko 100 godina,
kod domacina u Izmiru u njegovoj kuci kazu da se nikada nije govorio Turski nego kako on
i njegova majka,stara Nena kazu samo Srpski…vi ga nazivate pogrdno “bosnjacki”
Nikada necete biti nacija jer ste samo religija a religiju ste prihnvatili od Turaka
ime bosnjak dali su vam Turci, a dali su vam ga iz ruganja i raspoznavanja, vas koi ste se poturili.
Jeremic je nesto drugo a Pozderci su priglupi komunisticki kriminalci.
Da si se bar pozvao na casnog, rahmetli Kemala Bijedica, Mesu Selimovica,Skendera Kulenovica, bega Spasu,Emira Nemanju Kusturici i mnoge druge Bosanske Srbe Muslimanske vjeroispovijesti,
izgledalo bi da si rekao nesto pametno…ovako…neka ti je Alah na pomoci.
Pa ko da odoli ovako milozvucnom zovu u bratski zagrljaj.
dobojlija81

#66 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by dobojlija81 »

odličan horor upravo na rtrs sa đakovićem
uglavnomja

#67 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by uglavnomja »

citajuci ovaj forum cojk moze doci samo do jednog zakljucka

srbi i hrvati su jednolicna masa, klonovi ... svi isto misle, isto se ponasaju, i zasto tako razmisljaju, i jos vise, znaju forumasi kako bi se ponasali u nekoj hipotetickoj situaciji, ono bar 90% ljudi :-)

za razliku od forumskog pucanstva, gdje se 3 forumasa ne mogu sloziti oko jedne sitnice :P
L u c i f e r

#68 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by L u c i f e r »

dobojlija81 wrote:odličan horor upravo na rtrs sa đakovićem
Što, šta bi?
Nisam htio da gledam, upaliće mi se ope ptsp, pa ću početi otvaram teme o ratu... :zjev:
dobojlija81

#69 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by dobojlija81 »

L u c i f e r wrote:
Što, šta bi?
Nisam htio da gledam, upaliće mi se ope ptsp, pa ću početi otvaram teme o ratu... :zjev:
gost Vlajki
opet svi protiv srba
prodaje usput neku knjigu vidio sam

ma drž se planine,čiste have,prazepama i ostalih derivata otišlo sve u pm :D
L u c i f e r

#70 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by L u c i f e r »

dobojlija81 wrote:
L u c i f e r wrote:
Što, šta bi?
gost Vlajki
opet svi protiv srba
prodaje usput neku knjigu vidio sam

ma drž se planine,čiste have,prazepama i ostalih derivata otišlo sve u pm :D
Ma ja ba, podjebaji pomalo vako na forumu usput i haj... :D
Zgoljo

#71 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by Zgoljo »

L u c i f e r wrote:
Dusko Blaagojev Zdrale 25. Novembra 2016. at 02:19

Bosanac moze biti bilo ko,covjek ili zivotinja…npr…Medjed..
Ne prduckaj mamlazu,svi ste vi porijeklom Srbi..da je srece ucili bi i
castili islam,zivjeli sa bracom pravoslavnom u miru.
Ti i tebi slicni gledaju samo u jednom prvcu,a ni sebi nemozete pomoci
kamo li nekom drugom.
Vi ste nesrecno mrznjom otrovani prema vasim srbskim korjenima i porijeklu.
Godinama sam dolazio u Tursku gdje zive Muslimani iz Raske preko 100 godina,
kod domacina u Izmiru u njegovoj kuci kazu da se nikada nije govorio Turski nego kako on
i njegova majka,stara Nena kazu samo Srpski…vi ga nazivate pogrdno “bosnjacki”
Nikada necete biti nacija jer ste samo religija a religiju ste prihnvatili od Turaka
ime bosnjak dali su vam Turci, a dali su vam ga iz ruganja i raspoznavanja, vas koi ste se poturili.
Jeremic je nesto drugo a Pozderci su priglupi komunisticki kriminalci.
Da si se bar pozvao na casnog, rahmetli Kemala Bijedica, Mesu Selimovica,Skendera Kulenovica, bega Spasu,Emira Nemanju Kusturici i mnoge druge Bosanske Srbe Muslimanske vjeroispovijesti,
izgledalo bi da si rekao nesto pametno…ovako…neka ti je Alah na pomoci.
Pa ko da odoli ovako milozvucnom zovu u bratski zagrljaj.
:lol: :lol:
Gojeni H

#72 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by Gojeni H »

uglavnomja wrote:citajuci ovaj forum cojk moze doci samo do jednog zakljucka

srbi i hrvati su jednolicna masa, klonovi ... svi isto misle, isto se ponasaju, i zasto tako razmisljaju, i jos vise, znaju forumasi kako bi se ponasali u nekoj hipotetickoj situaciji, ono bar 90% ljudi :-)

za razliku od forumskog pucanstva, gdje se 3 forumasa ne mogu sloziti oko jedne sitnice :P
Covjek nije ostrvo. Ima potrebu da bude jedinstven ali svi ljudi pripadaju nekoj zajednici.
Nacije imaju svoje interese i to nema nikakve ili ima svakakve veze s interesima pojedinca, zavisno od toga koliko pojedinac zeli da utice kolektivnu svijest zajednice kojoj pripada.
Ti si imala primjere vidjeti parade povodom nacionalnog dana u Norveskoj pretpostavljam?
Lief-Helge i Kirsten imaju svoje individualne preference, individualizam je na visokoj cijeni u zapadnoj kulturi, ali imaju i svoju kolektivnu svijest i vrijednosti kao pripadnici norveske nacije.

Fakat mi cudno da to nisi naucila u Skandinaviji, pogotovo u Norveskoj.
Norvezani su uostalom vjerovatno najveci rasisti u Evropi.
radostan dan

#73 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by radostan dan »

ja sam ti zadužen za registrovanje i ovjeru ovog spartanskog dijela pomenutog korpusa ...yug i blek su klasifikovani u tkzv podsrbe. :mrgreen:
cyprus

#74 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by cyprus »

uglavnomja wrote:citajuci ovaj forum cojk moze doci samo do jednog zakljucka

:thumbup:

To je dio one mantre - "vi'te kako su oni složni, a mi jadni razjedinjeni" :mrgreen:
Kruler

#75 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by Kruler »

pemanapemani wrote:Kutarisali bi se belaja kada bi se izjasnili kao nacionalni Bosanci i Hercegovci.
Odnosno, svi bi se riješili belaja kada bi postojala jasna razlika između nacionalnog i narodnog/etničkog. Na taj način bi se poslala poruka međunarodnoj zajednici da ipak postoji neko u BiH kome je na prvom mjestu država, a ne narod.

Ponavljam se, u periodu agresije na BiH jasno smo imali kristaliziranu pozitivnu stranu koja se bori za Bosnu i Hercegovinu.
2016. godine imamo tri strane koje se bore za zaštitu nacionalnih prava naroda, koliko god to apsurdno zvučalo.
Što se mene tiče, slobodno ponavljaj. Ovo je nešto što vrijedi ponoviti i nastaviti ponavljati!
pemanapemani wrote:Ponavljam se, u periodu agresije na BiH jasno smo imali kristaliziranu pozitivnu stranu koja se bori za Bosnu i Hercegovinu.
S izuzetkom slanja poruka MZ. Mislim, ozbiljno, nakon svega stvarno se čudim se da postoji bilo ko u BiH ko očekuje nešto od tzv. "međunarodne zajednice". Zapravo, da li to nešto što se zove "međunarodna zajednica" uopšte postoji? Ako postoji, koja joj je adresa?
pemanapemani wrote:u periodu agresije na BiH jasno smo imali kristaliziranu pozitivnu stranu koja se bori za Bosnu i Hercegovinu.
Post Reply