Remapirnje motora u automobilu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bleee_sa
#51 Re: Remapirnje motora u automobilu
A ovi što udaraju remap na benzince bez turba? 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#52 Re: Remapirnje motora u automobilu
oni samo skinu katalizator i stave kajen filter i dobiju 20 ks hladno...bleee_sa wrote:A ovi što udaraju remap na benzince bez turba?
- insomnia78
#53 Re: Remapirnje motora u automobilu
Evo cojk dobi skoro 80 konja vise [emoji1]

- bleee_sa
#54 Re: Remapirnje motora u automobilu
I kažu manje trošibitanga_sa_otesa wrote:oni samo skinu katalizator i stave kajen filter i dobiju 20 ks hladno...bleee_sa wrote:A ovi što udaraju remap na benzince bez turba?
- bitanga_sa_otesa
#55 Re: Remapirnje motora u automobilu
to se podrazumijevableee_sa wrote: I kažu manje troši
-
Seawolf
#56 Re: Remapirnje motora u automobilu
Maksimalna temperatura sagorijevanja kod nekih savremenih benzinskih motora dostiže vrijednosti koje su dvostruko veće od temperature koju si ovdje naveo. Zbog toga neki motori imaju glave cilindara proizvedene od legure cirkonijuma, kako bi se nosili sa visokim termičkim opterećenjima.bitanga_sa_otesa wrote:ne kazem ja ,tako kaze fizika...benzin se pali na oko 230 stepeni ,a temperatura izgaranja je oko 950-1000 stepeni.napisao sam kako se to mijenja.jedino dodavanjem kisika,sto je pogubno za motor...Seawolf wrote: Neka bude, ako ti tako kažeš ... Mada nije moguće da snaga i obrtni moment rastu kao poslijedica povećanja srednjeg efektivnog pritiska u cilindru, a da pri tome, uz nepromijenjenu zapreminu cilindra i stepena kompresije, ne raste i najveća temperatura sagorijevanja.
Najveća temperatura sagorijevanja i, poslijedično, temperatura izduvnih gasova, jesu isti na benzinskom motoru najveće snage 100 KS kao na onom od 400 KS, pod uslovom da ovaj potonji ima četiri puta veću radnu zapreminu od prvog.
Temperatura ne raste sa porastom odnosa masa vazduha / masa goriva, jer u motor ne ulazi čisti kisik nego vazduh koji je smjesa kisika i azota, a azot je neutralan element koji uglavnom (na ekstremno visokim pritiscima sagorijevanja savremenih motora jedan manji dio azota se jedini sa kisikom iz vazduha i daje otrovne azotne okside) ne učestvuje direktno u procesu sagorijevanja.
Tako da i višak vazduha, kao i višak goriva, utječu na smanjenje temperature sagorijevanja. No, kako višak goriva ipak nešto bolje hladi od viška vazduha, to se maksimalna temperatura sagorijevanja postiže kada je odnos između mase vazduha i mase goriva za 10% do 15% veći od stehiometrijskog odnosa vazduh / gorivo (14,7 : 1 za benzinske motore). Sa daljim povećanjem odnosa mase vazduha prema masi goriva, opada temperatura sagorijevanja.
- KB9
#57 Re: Remapirnje motora u automobilu
ma samo remapiraj rodjeni, sve dok bar ne uduplas pocetnu snagu 
- bitanga_sa_otesa
#58 Re: Remapirnje motora u automobilu
vidim cijelu noc si guglao da nam ovo nadjes....zaboravio si nam samo napisati koji su to auti s tim motorima,da vidimo koliko ih ima u sarajevu...Seawolf wrote: Maksimalna temperatura sagorijevanja kod nekih savremenih benzinskih motora dostiže vrijednosti koje su dvostruko veće od temperature koju si ovdje naveo. Zbog toga neki motori imaju glave cilindara proizvedene od legure cirkonijuma, kako bi se nosili sa visokim termičkim opterećenjima.
p.s. posto sam prvi put cuo od tebe ,evo nadjoh da je to vjestacki dobijen element obradom minerala titanijuma..koristi ga nasa samo...
cisto sumnjam da glava moze bit of toga,mozda sjediste ventila ili ventil...Materials fabricated from zirconium metal and ZrO2 are used in space vehicles where resistance to heat is needed.melting point is 1855 degrees celsius.
High temperature parts such as combustors, blades, and vanes in jet engines and stationary gas turbines are increasingly being protected by thin ceramic layers,
- amar1994
#59 Re: Remapirnje motora u automobilu
bitanga_sa_otesa wrote:vidim cijelu noc si guglao da nam ovo nadjes....zaboravio si nam samo napisati koji su to auti s tim motorima,da vidimo koliko ih ima u sarajevu...Seawolf wrote: Maksimalna temperatura sagorijevanja kod nekih savremenih benzinskih motora dostiže vrijednosti koje su dvostruko veće od temperature koju si ovdje naveo. Zbog toga neki motori imaju glave cilindara proizvedene od legure cirkonijuma, kako bi se nosili sa visokim termičkim opterećenjima.
p.s. posto sam prvi put cuo od tebe ,evo nadjoh da je to vjestacki dobijen element obradom minerala titanijuma..koristi ga nasa samo...
cisto sumnjam da glava moze bit of toga,mozda sjediste ventila ili ventil...
- amar1994
#60 Re: Remapirnje motora u automobilu
KB9 wrote:ma samo remapiraj rodjeni, sve dok bar ne uduplas pocetnu snagu
a sve uz sto manje ulaganja, pa ljudi dragi, dobar ECU kosta preko 1000KM
-
Seawolf
#61 Re: Remapirnje motora u automobilu
Je li to znači da fizika na čije si se zakone pozivao u nekom od prethodnih postova vrijedi samo za motore ugrađene u automobile kojih ima u Sarajevu?bitanga_sa_otesa wrote:vidim cijelu noc si guglao da nam ovo nadjes....zaboravio si nam samo napisati koji su to auti s tim motorima,da vidimo koliko ih ima u sarajevu...Seawolf wrote: Maksimalna temperatura sagorijevanja kod nekih savremenih benzinskih motora dostiže vrijednosti koje su dvostruko veće od temperature koju si ovdje naveo. Zbog toga neki motori imaju glave cilindara proizvedene od legure cirkonijuma, kako bi se nosili sa visokim termičkim opterećenjima....
Temperatura sagorijevanja u komori za sagorijevanje benzinskog motora pri najvećem opterećenju i broju obrtaja najvećeg obrtnog momenta dostiže vrijednosti koje su daleko iznad onih koje si ti napisao. Najveća temperatura izduvnih gasova kod motora koji sam ti spomenuo (sa glavom od legure cirkonij/aluminij) na ulazu u rotor turbine je 980 °C (a ovo je podatak koji se ne može izguglati), dakle onoliko koliko si ti naveo da je temperatura sagorijevanja.
I ne znam što si toliko drčan kada raspravljamo o ovim stvarima. Kao što ti znaš od mene puno bolje stvari koje se tiču tvoga posla i interesovanja, trebao bi prihvatiti i to da je meni dostupna dokumentacija koja drugim forumašima nije, a i školovao sam se za ove stvari (doduše poodavno).
- bitanga_sa_otesa
#62 Re: Remapirnje motora u automobilu
ne,nego pisanje vrijedi za obicne automobile dostupne sirokim narodnim masama koji se nalaze u sarajevu/bih i za koje su pitali ljudi i koje sam objasnio da shvate neki koji se ne razumiju bas detaljno u strucne stvari.Seawolf wrote: Je li to znači da fizika na čije si se zakone pozivao u nekom od prethodnih postova vrijedi samo za motore ugrađene u automobile kojih ima u Sarajevu?
Temperatura sagorijevanja u komori za sagorijevanje benzinskog motora pri najvećem opterećenju i broju obrtaja najvećeg obrtnog momenta dostiže vrijednosti koje su daleko iznad onih koje si ti napisao. Najveća temperatura izduvnih gasova kod motora koji sam ti spomenuo (sa glavom od legure cirkonij/aluminij) na ulazu u rotor turbine je 980 °C (a ovo je podatak koji se ne može izguglati), dakle onoliko koliko si ti naveo da je temperatura sagorijevanja.
I ne znam što si toliko drčan kada raspravljamo o ovim stvarima. Kao što ti znaš od mene puno bolje stvari koje se tiču tvoga posla i interesovanja, trebao bi prihvatiti i to da je meni dostupna dokumentacija koja drugim forumašima nije, a i školovao sam se za ove stvari (doduše poodavno).
nisam uopste drcan ,nego glupo je da sad prosipamo nuklearnu fiziku ovdje,a ljudi su pitali za obicne aute ...cirkonijum je rijedak metal i skup,nema ga u prirodi,kao ni berilijum bronze sto nema,a i od nje se prave sjedista ventila za neke aute na kojima se zeli izvuci maximum.nisam se bavio istrazivanjima o temperaturama u komori,ovo sto sam napisao za benzin znam povrsno iz knjiga sto sam procitao.ja se nisam skolovao za automehanicara,ni za fizicara,ali su me neke stvari interesovale pa sam procitao....
ne mora uvijek izgoriti sjediste ili ventil...nekad se desavaju toliko glupe stvari ....

- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#63 Re: Remapirnje motora u automobilu
Pogledaj koliko je trijektov...sa senzorima...amar1994 wrote:KB9 wrote:ma samo remapiraj rodjeni, sve dok bar ne uduplas pocetnu snagu![]()
![]()
a sve uz sto manje ulaganja, pa ljudi dragi, dobar ECU kosta preko 1000KM, to je skup sport
- amar1994
#64 Re: Remapirnje motora u automobilu
od 400 do 1500 eura vidimmk ultra wrote:Pogledaj koliko je trijektov...sa senzorima...amar1994 wrote:KB9 wrote:ma samo remapiraj rodjeni, sve dok bar ne uduplas pocetnu snagu![]()
![]()
a sve uz sto manje ulaganja, pa ljudi dragi, dobar ECU kosta preko 1000KM, to je skup sport
to su te cijene za ECU, na kojem se mogu vrsiti fina i precizna podesavanja
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#65 Re: Remapirnje motora u automobilu
E vala prvih 100 Eura koje se nadju viska, ulozicu u remap, pa nek ide do djavola sve. 
-
NediM17
#66 Re: Remapirnje motora u automobilu
To mi je jedna od drazih investicija. 
Samo da ti se ne razleti Francuz?
- amar1994
#67 Re: RE: Re: Remapirnje motora u automobilu
Kad pocne da cupa hajDikonektovan wrote:E vala prvih 100 Eura koje se nadju viska, ulozicu u remap, pa nek ide do djavola sve.
- konektovan
#68 Re: Remapirnje motora u automobilu
Pa necu precerati, samo nekih 20 - 30 konjica, I ako se raspadne, nece biti neka steta.NediM17 wrote:To mi je jedna od drazih investicija.
-
NediM17
#69 Re: Remapirnje motora u automobilu
Bices brzi od Amara. Ima da ga nalozis da i on svog cipuje. 
- amar1994
- konektovan
#71 Re: Remapirnje motora u automobilu
NediM17 wrote:Bices brzi od Amara. Ima da ga nalozis da i on svog cipuje.
Nema Amar mu*a,.
- amar1994
#72 Re: Remapirnje motora u automobilu
a ni para za tokonektovan wrote:NediM17 wrote:Bices brzi od Amara. Ima da ga nalozis da i on svog cipuje.
Nema Amar mu*a,.![]()
![]()
- konektovan
#73 Re: Remapirnje motora u automobilu
amar1994 wrote:a ni para za tokonektovan wrote:NediM17 wrote:Bices brzi od Amara. Ima da ga nalozis da i on svog cipuje.
Nema Amar mu*a,.![]()
![]()
![]()
![]()
Ih 100 ojra ti problem, a mazdu vozis?!
- amar1994
#74 Re: Remapirnje motora u automobilu
ljepsa polovinakonektovan wrote:
Ih 100 ojra ti problem, a mazdu vozis?!![]()