Remapirnje motora u automobilu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

bleee_sa

#51 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by bleee_sa »

A ovi što udaraju remap na benzince bez turba? :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#52 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by bitanga_sa_otesa »

bleee_sa wrote:A ovi što udaraju remap na benzince bez turba? :lol:
oni samo skinu katalizator i stave kajen filter i dobiju 20 ks hladno...
insomnia78

#53 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by insomnia78 »

Evo cojk dobi skoro 80 konja vise [emoji1]
Image
bleee_sa

#54 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by bleee_sa »

bitanga_sa_otesa wrote:
bleee_sa wrote:A ovi što udaraju remap na benzince bez turba? :lol:
oni samo skinu katalizator i stave kajen filter i dobiju 20 ks hladno...
I kažu manje troši :D
bitanga_sa_otesa

#55 Re: Remapirnje motora u automobilu

bleee_sa wrote: I kažu manje troši :D
to se podrazumijeva :-D
Seawolf

#56 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by Seawolf »

bitanga_sa_otesa wrote:
Seawolf wrote: Neka bude, ako ti tako kažeš ... Mada nije moguće da snaga i obrtni moment rastu kao poslijedica povećanja srednjeg efektivnog pritiska u cilindru, a da pri tome, uz nepromijenjenu zapreminu cilindra i stepena kompresije, ne raste i najveća temperatura sagorijevanja.

Najveća temperatura sagorijevanja i, poslijedično, temperatura izduvnih gasova, jesu isti na benzinskom motoru najveće snage 100 KS kao na onom od 400 KS, pod uslovom da ovaj potonji ima četiri puta veću radnu zapreminu od prvog.
ne kazem ja ,tako kaze fizika...benzin se pali na oko 230 stepeni ,a temperatura izgaranja je oko 950-1000 stepeni.napisao sam kako se to mijenja.jedino dodavanjem kisika,sto je pogubno za motor...
Maksimalna temperatura sagorijevanja kod nekih savremenih benzinskih motora dostiže vrijednosti koje su dvostruko veće od temperature koju si ovdje naveo. Zbog toga neki motori imaju glave cilindara proizvedene od legure cirkonijuma, kako bi se nosili sa visokim termičkim opterećenjima.

Temperatura ne raste sa porastom odnosa masa vazduha / masa goriva, jer u motor ne ulazi čisti kisik nego vazduh koji je smjesa kisika i azota, a azot je neutralan element koji uglavnom (na ekstremno visokim pritiscima sagorijevanja savremenih motora jedan manji dio azota se jedini sa kisikom iz vazduha i daje otrovne azotne okside) ne učestvuje direktno u procesu sagorijevanja.

Tako da i višak vazduha, kao i višak goriva, utječu na smanjenje temperature sagorijevanja. No, kako višak goriva ipak nešto bolje hladi od viška vazduha, to se maksimalna temperatura sagorijevanja postiže kada je odnos između mase vazduha i mase goriva za 10% do 15% veći od stehiometrijskog odnosa vazduh / gorivo (14,7 : 1 za benzinske motore). Sa daljim povećanjem odnosa mase vazduha prema masi goriva, opada temperatura sagorijevanja.
KB9

#57 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by KB9 »

ma samo remapiraj rodjeni, sve dok bar ne uduplas pocetnu snagu 8)
bitanga_sa_otesa

#58 Re: Remapirnje motora u automobilu

Seawolf wrote: Maksimalna temperatura sagorijevanja kod nekih savremenih benzinskih motora dostiže vrijednosti koje su dvostruko veće od temperature koju si ovdje naveo. Zbog toga neki motori imaju glave cilindara proizvedene od legure cirkonijuma, kako bi se nosili sa visokim termičkim opterećenjima.
vidim cijelu noc si guglao da nam ovo nadjes....zaboravio si nam samo napisati koji su to auti s tim motorima,da vidimo koliko ih ima u sarajevu...
p.s. posto sam prvi put cuo od tebe ,evo nadjoh da je to vjestacki dobijen element obradom minerala titanijuma..koristi ga nasa samo...
Materials fabricated from zirconium metal and ZrO2 are used in space vehicles where resistance to heat is needed.melting point is 1855 degrees celsius.

High temperature parts such as combustors, blades, and vanes in jet engines and stationary gas turbines are increasingly being protected by thin ceramic layers,
cisto sumnjam da glava moze bit of toga,mozda sjediste ventila ili ventil...
amar1994

#59 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by amar1994 »

bitanga_sa_otesa wrote:
Seawolf wrote: Maksimalna temperatura sagorijevanja kod nekih savremenih benzinskih motora dostiže vrijednosti koje su dvostruko veće od temperature koju si ovdje naveo. Zbog toga neki motori imaju glave cilindara proizvedene od legure cirkonijuma, kako bi se nosili sa visokim termičkim opterećenjima.
vidim cijelu noc si guglao da nam ovo nadjes....zaboravio si nam samo napisati koji su to auti s tim motorima,da vidimo koliko ih ima u sarajevu...
p.s. posto sam prvi put cuo od tebe ,evo nadjoh da je to vjestacki dobijen element obradom minerala titanijuma..koristi ga nasa samo...

cisto sumnjam da glava moze bit of toga,mozda sjediste ventila ili ventil...
:mrgreen: :lol: :lol:
amar1994

#60 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by amar1994 »

KB9 wrote:ma samo remapiraj rodjeni, sve dok bar ne uduplas pocetnu snagu 8)
:lol: :thumbup:

a sve uz sto manje ulaganja, pa ljudi dragi, dobar ECU kosta preko 1000KM :-) , to je skup sport :)
Seawolf

#61 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by Seawolf »

bitanga_sa_otesa wrote:
Seawolf wrote: Maksimalna temperatura sagorijevanja kod nekih savremenih benzinskih motora dostiže vrijednosti koje su dvostruko veće od temperature koju si ovdje naveo. Zbog toga neki motori imaju glave cilindara proizvedene od legure cirkonijuma, kako bi se nosili sa visokim termičkim opterećenjima....
Je li to znači da fizika na čije si se zakone pozivao u nekom od prethodnih postova vrijedi samo za motore ugrađene u automobile kojih ima u Sarajevu?

Temperatura sagorijevanja u komori za sagorijevanje benzinskog motora pri najvećem opterećenju i broju obrtaja najvećeg obrtnog momenta dostiže vrijednosti koje su daleko iznad onih koje si ti napisao. Najveća temperatura izduvnih gasova kod motora koji sam ti spomenuo (sa glavom od legure cirkonij/aluminij) na ulazu u rotor turbine je 980 °C (a ovo je podatak koji se ne može izguglati), dakle onoliko koliko si ti naveo da je temperatura sagorijevanja.

I ne znam što si toliko drčan kada raspravljamo o ovim stvarima. Kao što ti znaš od mene puno bolje stvari koje se tiču tvoga posla i interesovanja, trebao bi prihvatiti i to da je meni dostupna dokumentacija koja drugim forumašima nije, a i školovao sam se za ove stvari (doduše poodavno).
bitanga_sa_otesa

#62 Re: Remapirnje motora u automobilu

Seawolf wrote: Je li to znači da fizika na čije si se zakone pozivao u nekom od prethodnih postova vrijedi samo za motore ugrađene u automobile kojih ima u Sarajevu?

Temperatura sagorijevanja u komori za sagorijevanje benzinskog motora pri najvećem opterećenju i broju obrtaja najvećeg obrtnog momenta dostiže vrijednosti koje su daleko iznad onih koje si ti napisao. Najveća temperatura izduvnih gasova kod motora koji sam ti spomenuo (sa glavom od legure cirkonij/aluminij) na ulazu u rotor turbine je 980 °C (a ovo je podatak koji se ne može izguglati), dakle onoliko koliko si ti naveo da je temperatura sagorijevanja.

I ne znam što si toliko drčan kada raspravljamo o ovim stvarima. Kao što ti znaš od mene puno bolje stvari koje se tiču tvoga posla i interesovanja, trebao bi prihvatiti i to da je meni dostupna dokumentacija koja drugim forumašima nije, a i školovao sam se za ove stvari (doduše poodavno).
ne,nego pisanje vrijedi za obicne automobile dostupne sirokim narodnim masama koji se nalaze u sarajevu/bih i za koje su pitali ljudi i koje sam objasnio da shvate neki koji se ne razumiju bas detaljno u strucne stvari.
nisam uopste drcan ,nego glupo je da sad prosipamo nuklearnu fiziku ovdje,a ljudi su pitali za obicne aute ...cirkonijum je rijedak metal i skup,nema ga u prirodi,kao ni berilijum bronze sto nema,a i od nje se prave sjedista ventila za neke aute na kojima se zeli izvuci maximum.nisam se bavio istrazivanjima o temperaturama u komori,ovo sto sam napisao za benzin znam povrsno iz knjiga sto sam procitao.ja se nisam skolovao za automehanicara,ni za fizicara,ali su me neke stvari interesovale pa sam procitao....

ne mora uvijek izgoriti sjediste ili ventil...nekad se desavaju toliko glupe stvari ....

Image
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#63 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by mk ultra »

amar1994 wrote:

a sve uz sto manje ulaganja, pa ljudi dragi, dobar ECU kosta preko 1000KM :-) , to je skup sport :)
Pogledaj koliko je trijektov...sa senzorima...
amar1994

#64 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by amar1994 »

mk ultra wrote:
amar1994 wrote:

Pogledaj koliko je trijektov...sa senzorima...
od 400 do 1500 eura vidim :thumbup:

to su te cijene za ECU, na kojem se mogu vrsiti fina i precizna podesavanja :) :thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#65 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by konektovan »

E vala prvih 100 Eura koje se nadju viska, ulozicu u remap, pa nek ide do djavola sve. :D
NediM17

#66 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by NediM17 »

To mi je jedna od drazih investicija. :D

Samo da ti se ne razleti Francuz? :mrgreen:
amar1994

#67 Re: RE: Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by amar1994 »

konektovan wrote:E vala prvih 100 Eura koje se nadju viska, ulozicu u remap, pa nek ide do djavola sve. :D
Kad pocne da cupa hajDi :D :D
konektovan

#68 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by konektovan »

NediM17 wrote:To mi je jedna od drazih investicija. :D

Samo da ti se ne razleti Francuz? :mrgreen:
Pa necu precerati, samo nekih 20 - 30 konjica, I ako se raspadne, nece biti neka steta. :D
NediM17

#69 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by NediM17 »

Bices brzi od Amara. Ima da ga nalozis da i on svog cipuje. :lol:
amar1994

#70 Re: Remapirnje motora u automobilu

Post by amar1994 »

:lol: :lol:

:run:
konektovan

#71 Re: Remapirnje motora u automobilu