Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
dezurni_ucenik wrote: Uostalom kako jedna takva zemlja iz bajke zavrsi masovnim pokoljem 92. godine? Znam da nisu Amerikanci klali po Prijedoru i Srebrenici i nisu granatirali Srebrenicu.
Ovo što se sada dešava u Srbiji nije mi nimalo simpatično. To je jedan uzak, veoma opasan nacionalistički program. Milošević je običan bankarski pacov, zbog njega će biti krvi do kolena.
dezurni_ucenik wrote: Uostalom kako jedna takva zemlja iz bajke zavrsi masovnim pokoljem 92. godine? Znam da nisu Amerikanci klali po Prijedoru i Srebrenici i nisu granatirali Srebrenicu.
Ovo što se sada dešava u Srbiji nije mi nimalo simpatično. To je jedan uzak, veoma opasan nacionalistički program. Milošević je običan bankarski pacov, zbog njega će biti krvi do kolena.
Mohamad Sissoko wrote:
Bold- how yes no
Dok su se drzali socijalizma i njihovih ekonomskih teorija umirali su od gladi.
Malo bolje se informisi o kineskoj ekonomiji danas, te kakve i najbitnije, cije mehanizme koriste.
Venecuela nemam ti sta tu govorit, praksa sama sve govori.Cim je drzava pocela da mjesa svoje prste u mehanizme ekonomije i trzista u mjeri u kojoj socijalisti to vole, ljudi pored tolikog naftnog bogatstva nemaju sta jest.
Al lako je pricat o nekakvom neoliberalizmu i zlim kapitalistima pa tako sa sebe skidat odgovornost dok se po n-ti put raspada ekonomija drzave koja je dopustila socijalisticke teorije da se primjene.Malo im bilo 20-o stoljece morali su da razvale ekonomski jednu drzavu i u 21-om, cisto da "se upisu".
Naravno da ce te se ti i tvoja generacija sjecat boljih vremena kad su to vrlo vjerovatno bila vremena mladosti i mladalacke bezbriznosti i dizanja chune medjutim dizanje chune nije relevantan mehanizam mjerenja uspjesnosti primjenjene ekonomske teorije i jacine privrede.
Vidim da si veliki stručnjak za šuplju priču i kinesku ekonomiju. Aferim! Obzirom da si se dotakao moje mladosti, evo nešto konkretno iz vremena po kojem pljuješ, a poznat ti je samo iz priča: u prošlom sistemu, studirao sam na tehničkom fakultetu, gdje su predavali profesori koji su istovremeno predavali i na fakultetima države kojoj se diviš - SAD. Samim tim, diploma je bila priznata i u zemljama neoliberalnog kapitalizma, a nakon završenog studija, nije trebala štela ni koverta, jer je bilo posla u UNIS-u, ENERGOINVEST-u, FAMOS-u, TAS-u itd. Da čujemo tvoju priču iz ovog sistema?
Ti kao svrsenik tehnickog fakulteta nije ni cudo sto mislis da su socijalisticke, lijeve, ekonomske teorije dobre iako je praksa pokazala drugacije.
Eno Sjeverna Koreja i planska privreda pa opleti
Kad neku državu vodi bravar onda ti sve bude jasno. Al' narod pamti samo lijepe stvari a loše su zaboravili. Ova današnja država je prilična karina al' ipak je i takva bolja od Jugoslavije i da mogu birati uvijek bih izabrao današnju državu.
iskreno volio bih da se sfrj nije raspala da su se postovali narodi i republike
da nije bilo nacionalizma
da su 1955 provedeni prvi demokratski izbori
da su nasi pametni komunisti prihvatili clanstvo u eu
mozda i u natou...
nazivjeli se i nauzivali
kako se sve pokazalo da je los projekt na kraju ispao
ne vrijedi vise pricati o tome
bilo pa proslo idemo dalje
Evo ovako, u mene je djed bio hodža u onom sistemu i kaže čovjek, razlika je bila u tome što je ono vrijeme imalo neku ideologiju i putanju, ma kakva je takva je.
Druga stvar, ta država je imala autoritet i bila je Država, provodila zakone, planski gradila infrastrukturu, držala se određenog ekonomskog plana, sistematski rješavala nacionalizam, džala se sekularizma, zagovarala jednakost, uzdizala kulturu, umjetnost i obrazovanje.
Ono u čemu ta Jugoslavija nije uspjela, to je da su počeli kaskati sa infrastrukturom, nacionalizam i klerofašizam nisu uništeni već su samo potisnuti, a konkretno evo jedan banalan primjer, državom je drmao Južni vetar, Miroslav Ilić, Šaban Šaulić iako se pokušavalo prikazati i potencirao se pop, rock, šlager i slično.
S druge strane danas zaista imamo mnogo toga što nismo imali. Pred bastionom države njenim predsjedništvom, okupi se grupa građana da kritikuje i ismijava novi pločnik kao i potez gradskih vlasti koje su najavile otvaranje istog. Član predsjedništva Mladen Ivanić se ograđuje od "otvaranja pločnika ispred predsjedništva" i kaže kako je to potez gradskih vlasti, te ne želi da narod ismijava i proziva njega.
Prije rata smo imali TLN koji je bio i zabranjivan te je kroz redove provlačio neko ruganje vlasti, a danas ljudi sami naprave TLN skeč. Danas imaš slobodu da prozoveš bilo koga na nekoj funkciju, anonimno, a taj isti se mora braniti, jer evo Radeljaš je na zubu javnosti skoro 10 godina, ali je napokon i njemu dohakano, dok mu javnost piše presudu i ismijava ga.
Bakir, Dodiku ili Čoviću, najmoćnijim ljudima u državi, svako može da "jebe mater", analizira mu poteze, osporava mu privatno imanje, dok Titove vile na Brijunima, jahte i sl. su bila dogma.
Eh sad, psotoji mnoštvo stranih investitora, desi se nažalost kao prije par dana da se diplomirana ekonomistkinja ubije zbog siromaštva. Ali javnost ne ignoriše takve stvari, prozivaju se odgovorni, slučajevi ostanu zapamćeni. Onda mi smo sebi priskrbili neke luksuze koje Jugosloveni nisu imali, mjesečno plaćanje interneta, kablovske (to sad svako selo ima), svi vozimo strane automobile, beskućništvo je nepostojeći problem, ogroman procenat mladih osoba je već putovao minimalno jednom u neku zemlju Zapadne Evrope.
Nepismenost je uglavnom zaostavština prošlog sistema, jer se starije generacije nisu školovale. Iako su fakulteti bili besplatni, u mene u familiji fakultet završila cca 1 osoba do rata, mada je bilo familija u kojima je bilo i više osoba. Govorim da nije postojala svijest o visokom obrazovanju.
Prve kilometre autoputeva smo vidjeli u modernoj BiH, prve kolosalne mostove i tunele opet u modernoj BiH. Sarajevu se prilazilo preko kozijih staza Kobilje Glave, Rajlovca i Otesa dok moderna država nije sagradila moderne prilaze gradu.
Ova država pogotovo u odnosu na svoje susjede ima mizeran vanjski dug, a o bivšoj Jugoslaviji da i ne govorim.
Nekada je u ovom gradu postojao UPI sa 35.000 zaposlenih koji je imao vlastite farme u cijeloj BiH od kojih je prezivjela samo farma Butmir a izmedu ostalih je imao farme krava u Modrici, Odzaku, Orasju, Bijeljini, Sokocu. U Han Pijesku je imao farme ovaca i te ovce izvozio sve do jedne u zemlje sjeverne Afrike. Taj UPI imao je lanac marketa "TD Marketi" koje je privatizovao Amko i koje nisu nikakva konkurencija Konzumu. UPI je imao u svom sastavu mljekare Milkos i zenicku mljekaru koje su srećom prezivjele nakon privatizacije. Taj UPI je imao i svoju banku a danas je to Privredna banka Sarajevo koja ima ucesce i znacaj u promilima. Taj UPI je imao projektanski ured. U ovom konkretnom slucaju poredeći ga sa danasnjom situacijom mi smo DALI strancima dva mozda i najvaznija drzavna resursa a to su domace trziste i domaci bankarski sektor.
Bankarski sektor je 90% u vlasnistvu stranih banaka a od toga preko 70% u vlasnistvu austrijskih banaka koje su potpuno obustavile finansiranje domace privrede. Pojavom Binga i nestankom Interexa i Merkatora pojavio se ozbiljan konkurent Konzumu koji jede domace kompanije i ne placa im po 180 dana. Trzsite, kao mozda i glavni resurs jedne zemlje potpuno bilo prepusteno strancima.
Treba li nabrajati Energoinvest, TAS, Zrak, Zoru, UNIS, Vranicu, Hidrogradnju, FAMOS?
Imam namjeru ozbiljno raspravljati sa ljudima koji imaju argumente da je bolje danas bez Energoinvesta, UPI-ja, TAS-a i ostalih gore navedenih firmi. Ne mislim da je nekada bilo sve zlatno ali je tranzicija koju je BiH imala iz socijalizma u kapitalizam potpuno unistila nasu privredu i dala je u ruke strancima. Tadasnja situacija morala je biti iskoristena da se ti potencijali obnove, vrate u nadleznost BiH i da nastave raditi. Sta je lose u tome? Kod nas su mislili da je sve sto je iz tog vremena pogresno i sve su sjebali. Namjerno ili jer su neznalice ne znam. Ali nikada necemo vise imati priliku da imamo kompanije na tom nivou.
So What! wrote:
Nepismenost je uglavnom zaostavština prošlog sistema, jer se starije generacije nisu školovale. Iako su fakulteti bili besplatni, u mene u familiji fakultet završila cca 1 osoba do rata, mada je bilo familija u kojima je bilo i više osoba. Govorim da nije postojala svijest o visokom obrazovanju.
Mi imamo "obrazovanje" i hiperprodukciju kadrova. Ja imam situaciju da se sa pedagogom "eminentne" osnovne skole u Sarajevu svadjam jer taj pedagog govori "njiha" i "anamo". Kakvo je to obrazovanje?
Last edited by strong69 on 26/11/2016 09:53, edited 1 time in total.
Upisala fax, ucila i polagala ispite bez stela i koverti, diplomirala pred sami pcetak rata.
I onda se nasla u vakumu, glad i smrt umesto da zivim, radim, stvaram... 4-5 godina mladosti i zivota – zauvijek baceno. A onda jos najmanje 10 godina u bijedi, sa platom za koju se mogla kupiti hrana i poneka dronjica na pijaci, jer smo ja sa VSS i NK radnik imali ista primanja.
Nisam i ne mogu da oprostim roditeljima, koji su govorili ako ne zavrsis fax bices gladna, a onda u moje ime i za moje dobro izabrali upravo tu bijedu o kojoj su verglali iz dana u dan.
Udala se za covjeka koji je divan, ali je za ovo govorio kako je „svoj na svome“. Ja sam uvijek govorila kako ce zazaliti kad mu „svoj“ sjedne za vrat. Nije htio poslusati. Sad su se ovi "za vratom" oteli kontroli. Ne daju oka otvoriti. Nsu jos nagrabili koliko im treba.
Prije rata, kad bi otisla privredna delegaija, vracala se sa novim ugovorima za posao. A ove delegacije se vracaju sa „donacijama“. Prosili u moje ime, za svoju seharu.
Pa onda nadju uglednog biznismena Arapa ili Malezijca, koji ce da investira u izgradnju zgrada, trznih centara, vjerskih objekata. Tako operu pare iz sehare. Biznismen netragom nestane, a ostaje vazna investicija kao privid napretka drzave. Fabrika, proizvodnje, rada – nema. Hebes to...cuj fabrika....to je iz proslog sistema, to nije dobro.
Da ne govorim o tome koliko su opteretili ono malo realnog sektora, koliko su opterecene plate, kako unistavaju zdravstvo i penzioni fond.... I stalno koverta da bi se realizovalo nesto sto vec pise u zakonu.....moze, moze – samo do kada?
Svoju djecu guram i nogama i rukama sto dalje od ovog cumeza. Gdje god da odu, njihov rad ce biti cjenjen. Do njih je sta ce postici. Ovde ce tavoriti cijeli zivot za malo sirotinje i slusati kako je zivot prolazan a da ih nagrada ceka kad umru. Elem , smisao zivota je smrt.... bas lijepo....ohrabrujuce....
I sad ja treba da se ponosim ovim sistemom u kom se uspjehom smatra da li si u prvom safu, a vaznom investicijom zgradurina koja nece povecati ni jedan parametar po kom se mjeri snaga jedne drzave/ekonomije.
Ne kazem da je prethodno bilo idealno, ali u odnosu na ovo je bilo extra.
Meni se ovi sadasnji, nepismeni , prostaci - gade....
Kad kazem nepismen, ne mislim na zavseni stepen obrazovanje, nego na njihovu nekulturu izrazavanja....njihovu bezidejnost...nije ono procitalo knjigu i nije poradilo na licnom obrazovanju i kulturi...jos je ono na nivou „nos se brise rukavom“
strong69 wrote:
Mi imamo "obrazovanje" i hiperprodukciju kadrova. Ja imam situaciju da se sa pedagogom "eminentne" osnovne skole u Sarajevu svadjam jer taj pedagog govori "njiha" i "anamo". Kakvo je to obrazovanje?
Kaze li djet?
Najsmjesnije je sto su kod nas i politicari polupismeni.
Nekada je u ovom gradu postojao UPI sa 35.000 zaposlenih koji je imao vlastite farme u cijeloj BiH od kojih je prezivjela samo farma Butmir a izmedu ostalih je imao farme krava u Modrici, Odzaku, Orasju, Bijeljini, Sokocu. U Han Pijesku je imao farme ovaca i te ovce izvozio sve do jedne u zemlje sjeverne Afrike. Taj UPI imao je lanac marketa "TD Marketi" koje je privatizovao Amko i koje nisu nikakva konkurencija Konzumu. UPI je imao u svom sastavu mljekare Milkos i zenicku mljekaru koje su srećom prezivjele nakon privatizacije. Taj UPI je imao i svoju banku a danas je to Privredna banka Sarajevo koja ima ucesce i znacaj u promilima. Taj UPI je imao projektanski ured. U ovom konkretnom slucaju poredeći ga sa danasnjom situacijom mi smo DALI strancima dva mozda i najvaznija drzavna resursa a to su domace trziste i domaci bankarski sektor.
Bankarski sektor je 90% u vlasnistvu stranih banaka a od toga preko 70% u vlasnistvu austrijskih banaka koje su potpuno obustavile finansiranje domace privrede. Pojavom Binga i nestankom Interexa i Merkatora pojavio se ozbiljan konkurent Konzumu koji jede domace kompanije i ne placa im po 180 dana. Trzsite, kao mozda i glavni resurs jedne zemlje potpuno bilo prepusteno strancima.
Treba li nabrajati Energoinvest, TAS, Zrak, Zoru, UNIS, Vranicu, Hidrogradnju, FAMOS?
Imam namjeru ozbiljno raspravljati sa ljudima koji imaju argumente da je bolje danas bez Energoinvesta, UPI-ja, TAS-a i ostalih gore navedenih firmi. Ne mislim da je nekada bilo sve zlatno ali je tranzicija koju je BiH imala iz socijalizma u kapitalizam potpuno unistila nasu privredu i dala je u ruke strancima. Tadasnja situacija morala je biti iskoristena da se ti potencijali obnove, vrate u nadleznost BiH i da nastave raditi. Sta je lose u tome? Kod nas su mislili da je sve sto je iz tog vremena pogresno i sve su sjebali. Namjerno ili jer su neznalice ne znam. Ali nikada necemo vise imati priliku da imamo kompanije na tom nivou.
So What! wrote:
Da mi je znati koliko će se još godina po bh forumima otvarati ove jugonostalgičarske teme. Svi i zaboravili da je Jugoslavija postojala, samo se po našoj mahali o njoj još priča.